Voice of America omgeleid
De website van de Amerikaanse overheid, “The Voice of America”, werd door computerkrakers overgenomen.
Ze wisten de “DNS-records” voor de site te wijzigen, waardoor ze al de gebruikers van de site konden afleiden naar een eigen server.
De site was maar kort onder controle van de kapers.
Programmeren voor Android
Google heeft de programmeeromgeving voor Android in een nieuwe versie 3.0 uitgebracht. De API’s zijn definitief, dus er kan met gerust gemoed ook definitieve versies van je eigen software maken voor Android 3.0.
Android 3.0 heeft een volledig nieuw ontworpen uitzicht of “User Interface”, speciaal aangepast voor het werken met “Tablet”pc’s.
De multitasking mogelijkheid, waar Android voor geroemd werd, is nog verfijnd volgens de android developer blog, alsook de “3D” animaties en interactieve bediening.
Er is een System Bar, die onderaan het scherm staat en alles laat zien over de toestand van je apparaat, meldingen, berichten, en navigatieknoppen. Ze verdwijnt bij het bekijken van filmpjes of foto’s.
Er is bovenaan een Action bar met contextmenu’s die aktief zijn als ze in de lopende programma’s of omstandigheden nuttig zijn.
Er kan gewisseld worden tussen gestarte programma’s, via de System Bar krijg je een overzicht van wat er draait en in welke toestand het programma was toen je het laatst gebruikte.
Ook nieuw is dat je gemakkelijker verbinding kan maken met externe apparaten, als usb-harde schijven en camera’s. Je kan bv een echt extern toetsenbord gebruiken over usb of bluetooth.
De programma’s kunnen verspreid worden via de “Android Market”.
Namaak vrije software
Een onbekend bedrijf, “IllusionMage”, verkoopt op internet een 3D animatieprogramma onder dezelfde naam “IllusionMage”.
Het softwarepakket vertoont opvallende gelijkenissen met “Blender”, het beroemde open source 3D animatieprogramma.
Bij nader inzien blijkt het inderdaad al iets oudere Blender code te zijn die gebruikt wordt. De website waar het verkocht wordt probeert de klanten te overtuigen met allerlei indrukwekkende voorbeelden, die dus ook in Blender gemaakt zijn. Ze beloven bovendien levenslange gratis updates van het programma.
Naargelang de licentie is het niet verboden een eigen versie te maken van de software. Het is evenmin verboden geld te vragen voor de software, maar de aangepaste broncode moet wel gepubliceerd worden, en de licentie moet ook vermeld en bijgeleverd worden.
Gebruikers zijn natuurlijk beter af met een niet-betalende, recente en up-to-date versie van de software die ze gratis kunnen downloaden.
Ubuntu verwachtingen
Toen Ubuntu een aantal jaren geleden opgang maakte, was het een veelbelovend initiatief, dat schijnbaar het enthousiasme én de middelen had om het op te nemen tegen het Microsoft-monopolie op de desktop.
Ondertussen is het enthousiasme, althans bij de buitenwereld, wel wat getemperd.
Ubuntu stelde zich soms op tegenover hun collega’s en dat wekt nooit veel vertrouwen. Ubuntu forceert soms keuzes en wijzigingen, en ook dat valt niet altijd in goede aarde bij collega-programmeurs die de vrijheid in de vrije software wereld koesteren.
Debian was al een buitenbeetje in het begin, omdat ze in tegenstelling tot red hat en suse niet zelf de hele Linux boom opbouwden, maar vertrokken van een andere bestaande distributie, Debian.
Debian was van de drie juiste de meest ongebonden distributie, omdat Red Hat en Suse zelf bedrijven zijn, en Debian alleen maar een community. De Red Hat en Suse distributies waren dus verkrijgbaar als doos in de winkel, terwijl Debian zelf moest gedownload worden.
Het bouwen op Debian mocht dan misschien wenkbrouwen doen fronsen, echte wrijving ontstond toen Ubuntu druk begon uit te oefenen om bepaalde dingen te doen in functie van hun eigen distributie, bv de timing van bepaalde nieuwe versies. Ubuntu had zich voorgenomen met een strak schema te werken, waarbij de gebruikers lang op voorhand weten wanneer een nieuwe versie zal uitkomen. Ze werkten met een jaarlijks / halfjaarlijks schema; om de 6 maand komt een nieuwe versie uit, de ene is een langdurig onderhouden versie, de andere een kort-durende tussenversie.
Maar ontwikkelaars van allerlei onafhankelijke sotware zagen het niet zitten om in dat keurslijf gedwongen te worden.