Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Oproep: Stem gezocht

WebGang blog ** February 26th, 2011 by admin **

We zijn verwend geweest het voorbije jaar. Ondanks het vertrek van Lydia hebben we het programma overeind kunnen houden dankzij Lola. Ze presenteerde en bekritiseerde, ze fantaseerde en improviseerde. Ze bracht inhoud, en meer zelfs, een volledig nieuwe rubriek bij aan het programma.
Om maar een idee te geven wat je allemaal kan doen met een stem. Zin om vanaf maart er zelf in te springen?
Doen! Webgang at radiocentraal punt be als je er vragen over hebt of wil mee komen doen.
Published on: Feb 20, 2011

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lola’s laatste kraak: overzicht van de bekendste bad guys and girls en waarom wij ze nu nog kennen

Kraak van de maand ** February 24th, 2011 by lola **

In twaalf haltes overlopen we de bekendste muzen voor de spaghetti westerns van weleer.

De apotheose van Lola’s tijd bij webgang, een waardige afsluiter en een triest afscheid.

Lees hier het volledige verhaal.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Voice of America omgeleid * Programmeren voor Android * Namaak vrije software * Ubuntu verwachtingen

i-nieuws 6 na 6 ** February 24th, 2011 by wim.webgang **

Voice of America omgeleid

De website van de Amerikaanse overheid, “The Voice of America”, werd door computerkrakers overgenomen.

Ze wisten de “DNS-records” voor de site te wijzigen, waardoor ze al de gebruikers van de site konden afleiden naar een eigen server.
De site was maar kort onder controle van de kapers.


Programmeren voor Android

Google heeft de programmeeromgeving voor Android in een nieuwe versie 3.0 uitgebracht. De API’s zijn definitief, dus er kan met gerust gemoed ook definitieve versies van je eigen software maken voor Android 3.0.
Android 3.0 heeft een volledig nieuw ontworpen uitzicht of “User Interface”, speciaal aangepast voor het werken met “Tablet”pc’s.
De multitasking mogelijkheid, waar Android voor geroemd werd, is nog verfijnd volgens de android developer blog, alsook de “3D” animaties en interactieve bediening.
Er is een System Bar, die onderaan het scherm staat en alles laat zien over de toestand van je apparaat, meldingen, berichten, en navigatieknoppen. Ze verdwijnt bij het bekijken van filmpjes of foto’s.

Er is bovenaan een Action bar met contextmenu’s die aktief zijn als ze in de lopende programma’s of omstandigheden nuttig zijn.

Er kan gewisseld worden tussen gestarte programma’s, via de System Bar krijg je een overzicht van wat er draait en in welke toestand het programma was toen je het laatst gebruikte.

Ook nieuw is dat je gemakkelijker verbinding kan maken met externe apparaten, als usb-harde schijven en camera’s. Je kan bv een echt extern toetsenbord gebruiken over usb of bluetooth.

De programma’s kunnen verspreid worden via de “Android Market”.

Namaak vrije software

Een onbekend bedrijf, “IllusionMage”, verkoopt op internet een 3D animatieprogramma onder dezelfde naam “IllusionMage”.
Het softwarepakket vertoont opvallende gelijkenissen met “Blender”, het beroemde open source 3D animatieprogramma.
Bij nader inzien blijkt het inderdaad al iets oudere Blender code te zijn die gebruikt wordt. De website waar het verkocht wordt probeert de klanten te overtuigen met allerlei indrukwekkende voorbeelden, die dus ook in Blender gemaakt zijn. Ze beloven bovendien levenslange gratis updates van het programma.

Naargelang de licentie is het niet verboden een eigen versie te maken van de software. Het is evenmin verboden geld te vragen voor de software, maar de aangepaste broncode moet wel gepubliceerd worden, en de licentie moet ook vermeld en bijgeleverd worden.
Gebruikers zijn natuurlijk beter af met een niet-betalende, recente en up-to-date versie van de software die ze gratis kunnen downloaden.

Ubuntu verwachtingen

Toen Ubuntu een aantal jaren geleden opgang maakte, was het een veelbelovend initiatief, dat schijnbaar het enthousiasme én de middelen had om het op te nemen tegen het Microsoft-monopolie op de desktop.
Ondertussen is het enthousiasme, althans bij de buitenwereld, wel wat getemperd.

Ubuntu stelde zich soms op tegenover hun collega’s en dat wekt nooit veel vertrouwen. Ubuntu forceert soms keuzes en wijzigingen, en ook dat valt niet altijd in goede aarde bij collega-programmeurs die de vrijheid in de vrije software wereld koesteren.

Debian was al een buitenbeetje in het begin, omdat ze in tegenstelling tot red hat en suse niet zelf de hele Linux boom opbouwden, maar vertrokken van een andere bestaande distributie, Debian.

Debian was van de drie juiste de meest ongebonden distributie, omdat Red Hat en Suse zelf bedrijven zijn, en Debian alleen maar een community. De Red Hat en Suse distributies waren dus verkrijgbaar als doos in de winkel, terwijl Debian zelf moest gedownload worden.

Het bouwen op Debian mocht dan misschien wenkbrouwen doen fronsen, echte wrijving ontstond toen Ubuntu druk begon uit te oefenen om bepaalde dingen te doen in functie van hun eigen distributie, bv de timing van bepaalde nieuwe versies. Ubuntu had zich voorgenomen met een strak schema te werken, waarbij de gebruikers lang op voorhand weten wanneer een nieuwe versie zal uitkomen. Ze werkten met een jaarlijks / halfjaarlijks schema; om de 6 maand komt een nieuwe versie uit, de ene is een langdurig onderhouden versie, de andere een kort-durende tussenversie.

Maar ontwikkelaars van allerlei onafhankelijke sotware zagen het niet zitten om in dat keurslijf gedwongen te worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Freedom Box

Uitzending do 18:00 ** February 17th, 2011 by wim.webgang **
 • Na het nieuws
 • Uittreksel uit een lezing door Eben Moglen over waarom vrije software belangrijk is voor persoonlijke en politieke vrijheden.
 • Het Freedom Box project: ieder een kleine server voor zijn eigen data in plaats van je privegegevens gecentraliseerd bij commerciële bedrijven
 • Muziek deze week:
  - dhensbro: Canarias Locas
  - DReKto: 22 Bullets
  - LeBelgeElectrod: Sad Robot-Clown
 • Oproep omdat we volgende week afscheid nemen van Lola, die Lydia vervangen heeft gedurende een jaar:

  Webgang is op zoek naar iemand die het programma mee wil presenteren.
  Interesse?
  webgang at radiocentraal punt be

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computerinbraak Canada * Foutje raakt 84.000 * Freedom Box Foundation

i-nieuws 6 na 6 ** February 17th, 2011 by wim.webgang **

Computerinbraak Canada

De Canadese overheid werd het slachtoffer van een nooit eerder geziene computeraanval. Daarbij werd toegang geforceerd tot computersystemen die allerlei geheime overheidsinformatie bevatten. De inbraak zou gebeurd zijn in januari.

Ook recent nog zou er een poging tot inbraak zijn geweest in het ministerie van Financiën, maar volgens woordvoerders is deze poging niet gelukt en zijn er geen overheidsgegevens aangetast.

Sheila Fraser, die Auditeur Generaal is van Canada, waarschuwt al sinds 2005 voor de mogelijkheid daartoe, en herhaalde in haar rapport van 2009 dat er nog veel werk aan de winkel was.

De sporen van de aanvol zou volgens onderzoekers leiden naar China, maar hoge politieke verantwoordelijke in Canada noemen het land niet bij naam. Ook de Chinese overheid ontkent alle betrokkenheid.

The Office of the Auditor General:

http://www.oag-bvg.gc.ca/internet/English/admin_e_41.html

Een van de problemen is dat lang de aandacht voor beveiligen van computersystemen gericht was op die van defensie.
Maar in de praktijk gebeuren de aanvallen op politieke en economische ministeries.


Foutje raakt 84.000

Het beruchte Amerikaanse “Department of Homeland Security” of DHS, kwam vorige week in aktie, en nam 10 websites in beslag, omdat ze ervan verdacht werden te handelen in illegale inhoud. Ze waren trots op hun resultaat, maar vergaten wel zich publiek te excuseren voor de “collateral damage”.
Ze deden een klein foutje, en namen per vergissing de domeinnaam “FreeDNS” in beslag, waardoor 84.000 website die niets met de zaak te maken hadden, van het net verdwenen. Wie de sites probeerde te bezoeken kreeg een intimiderende inbeslagname- melding te zien.
Ondertussen hebben ze de fout rechtgezet.

Freedom Box Foundation

Eben Moglen, een Amerikaans professor recht aan de universiteit van Colombia, heeft een voorstel gelanceerd van hoe het internet er ideaal zou uitzien, zonder inmenging van overheden en multinationals.
Het zou een veel meer gedecentraliseerd netwerk zijn, waarbij iedereen thuis een mini-servertje heeft, gewoon mee ingebouwd als internetaansluiting. Hij noemt die de “Freedom Box”.

Hij richtte de “Freedom Box Foundation” op om de software die nodig is voor zijn idee, te ontwikkelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De vrouwelijke “computers” van WO II

Uitzending do 18:00 ** February 10th, 2011 by wim.webgang **
 1. Intelligente vrouwen* in de VS deden als studentenjob rekenwerk voor het leger. Ze berekenden de banen van projectielen die de mannen van de vijand moesten bestoken.
  Er is een film over gemaakt, en die is nu verkrijgbaar op DVD: Top Secret ´Rosies’: The Female ‘Computers’ of WWII. Als je hem te pakken krijgt, geef ons een seintje webgang at radiocentraal punt be.
 2. Muziek: een selectie uit

  (I’ll dance on your grave, K.I.C., Four Years of Damages, 5’s and sixes … zaten er zeker bij)
 3. * We hebben geluk gehad een intelligente vrouw tijdens de kleine centraal media-oorlog in onze studio te hebben het voorbij jaar. Maar dat jaar loopt ten einde en we zouden graag vervanging vinden. Zeg het voort, of contacteer ons op webgang at radiocentraal punt be.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Standaard in de wolken * Goedkopere spelletjes * Vrouwen en computers * Ontslag door Facebook-uitlatingen

i-nieuws 6 na 6 ** February 10th, 2011 by wim.webgang **

Standaard in de wolken

De discussie over standaarden speelt zich niet alleen op de desktop af, maar ook in de cloud. Of wat erachter zit, namelijk de datacentra.
Cisco en HP zijn het oneens over een standaard die nog geen standaard is, 802.Qb.
Omdat het nog maar een voorstel tot standaard is, en er geen geratificeerde versie bestaat, zijn er twee varianten: g en h. Cisco leidt zijn klanten in de richting van een van beiden, en hp is daar niet mee gediend.
Vgl discussie over “de meter”. Ofwel bv een standaard stok in een standaardinstituut bewaard, ofwel bv de berekening op een zo groot mogelijke maat, de omtrek van de aarde gedeeld door x.

Goedkoper spelletjes

Gevestigde waarde Nintendo maakt zich zorgen over de explosie van goedkope spelletjes op de smartphone. Die ondermijnen hun markt. De baas van Nintendo maakt zich er zorgen over dat consumenten gewend geraken aan de prijs van 1 a 2 dollar voor een spelletje. Hoewel die niet te vergelijken zijn met de spelconsoles op gebied van spelervaring, want in verhouding is die 1 of 2 dollar soms nog te veel opppert hij wel. Het is duidelijk dat deze omwenteling kansen biedt aan onafhankelijke of nieuwe spelontwikkelaars en uitgevers.

Zie statistiek world of goo over uitbrengen van ipad versie

Vrouwen en computers

In de tweede wereldoorlog werden zowel computers als vrouwen ingezet om wiskundige berekeningen te doen, bv om de baan van projectielen te berekenen. De term “Computer” sloeg nog op de persoon die berekeningen deed. Het leger van de VS ronselde jonge wiskundig begaafde vrouwen om die berekeningen te doen. De resultaten werden doorgestuurd naar de operationele eenheden, die ze gebruikten om hun projectielen te richten.
LeAnn Erickson, een filmmaakster die in 2003 interviews deed voor een project, hoorde toevallig tweelingzussen praten over die oorlogsjob. Een aantal van die vrouwelijke berekenaars gingen ook over tot het programmeren van de eerste hulpmiddelen voor hun berekening: de ENIAC, een van de eerste computers.

Erickson was zich bewust van het verdwijnen van de getuigen en maakte er een documentaire film over: “Top Secret Rosies: The Female Computers of World War II”. Die film is nu uitgekomen op DVD.

Vrouwen zijn al sinds de begindagen van de computer belangrijker dan de mannengeschiedenis doet uitschijnen. De eerste computerprogrammeur was bv een vrouw (Ada Lovelace). Naar haar is later een programmeertaal genoemd: ADA.

Ontslag door Facebook-uitlatingen

In 2009 werd een vrouw ontslagen wegens commentaar op haar werkgever, een ambulance-bedrijf. Ze had die commentaar op het Facebook netwerk gepubliceerd, zich niet bewust van de kans dat de werkgever dat te zien zou kunnen krijgen. Het ontslag werd aangevochten, en de overheid in de VS geeft nu het signaal dat werkgevers respect moeten hebben voor de vrije communicatie over loon, werkvoorwaarden en omstandigheden op die sociale netwerken. Werkgevers moet hun soms te strenge voorwaarden herzien. Er wordt wel gewaarschuwd dat geen bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie via die weg gelekt mag worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aanval op de opensource smidse SF

Uitzending do 18:00 ** February 3rd, 2011 by admin **
 • De aanval op de opensource smidse “SourceForge” heeft tijdelijk heel wat projecten geblokkeerd bij het gebruik van het online platform voor open source / free software ontwikkeling. Vooral functies als upload van nieuwe versies werden uitgeschakeld. SourceForge heeft voor alle zekerheid iedereen een nieuw wachtwoord laten ingeven. Als inbrekers binnengeraken in zo’n site als sourceforge, en als ze code zouden kunnen binnensmokkelen in software die op die site afgehaald wordt, zou dat natuurlijk een enorm probleem zijn, zowel voor gebruikers, ontwikkelaars, als voor SF zelf.
 • FOSDEM 2011 komt eraan; volgend weekend in Brussel dit “Free / Open Source Developers European Meeting” gebeuren in de ULB. Werp alvast samen met ons een blik op het programma … www.fosdem.org
 • Muziek: (update nadien dus ik weet niet meer exact of wat klaarstond ook effectief gebruikt is – sorry!):
  -Beat_size (seth master)
  - Loving You L (Endor)
  - Pretty As You Feel (nucky)
  - Firin ma lazar (Scalp)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aanval op SourceForge * KOffice zonder K * Einde van Symbian * Prive op Facebook

i-nieuws 6 na 6 ** February 3rd, 2011 by admin **

Aanval op SourceForge

Er is een gerichte aanval geweest op SourceForge, de community website
waarop “open source”- en “free software” wordt ontwikkeld. SourceForge biedt
daarbij heel wat diensten aan aan zijn gebruikers: FTP, SSH, website hosting,
broncodebeheer enz.

Ze ontdekten dat er een poging was geweest om wachtwoorden af te luisteren op
netwerverbindingen met gebruikers. Omdat ze niet wisten of het gelukt was en
hoeveel en welke wachtwoorden eventueel afgeluisterd werden, besloten ze om
alle wachtwoorden ongeldig te maken. Gebruikers moeten dus hun account terug
aktiveren door zich een wachtwoord op te laten sturen. Dat wachtwoord wordt
automatische naar hun oorspronkelijk ingesteld e-mail adres gestuurd.

De upload dienst werd tijdelijk stilgelegd, maar is ondertussen terug in
gebruik, zodat programmeurs terug nieuwe versies van hun programma’s op de
site kunnen zetten.

SourceForge gaat alle nodige maatregelen nemen om de veiligheid van hun
systemen terug volledig te garanderen. Daarna zullen ze meer uitleg en
details geven over de aard van de aanval.

Lees meer op

http://sourceforge.net/blog/sourceforge-net-global-password-reset/

http://sourceforge.net/blog/sourceforge-net-attack/

KOffice zonder K

Het office pakket “KOffice” (k-office), werd oorspronkelijk ontworpen als
standaard office pakket in de KDE desktop. Nu willen de makers ervan hun
software meer gaan profileren als een multi-platform office pakket. Daarom
veranderen ze de naam naar “Calligra Suite”, en ook de afzonderlijke
programma’s verliezen de “K” in hun naam; zo wordt “KWord” nu “Words”. De
woordvoerder, Inge Wallin, legt er de nadruk op dat het over meer gaat
dan “cosmetische veranderingen”. Het is de bedoeling het pakket klaar te
maken voor gebruik buiten de klassieke Linux desktop. Daarbij denken ze aan
allerlei mobiele apparaten, als smartphones en tablets. Daarvoor werd
de “Calligra Office Engine” gemaakt, waarop programmeurs gemakkelijk nieuwe
toepassingen voor nieuwe toestellen kunnen maken.

Einde van Symbian

De Symbian Foundation heeft zijn aktieve website afgesloten, en daarmee werd
het einde van Symbian als besturingssysteem voor gsm’s ingeluid. Symbian
werd gesponsord door Nokia. Op de site waren nieuws, programma’s, en
informatie voor Symbian-programmeurs beschikbaar. Het Symbian systeem is
open source, en de broncode zal nog steeds op DVD besteld kunnen worden bij
de stichting.

symbian was een voorloper van de vele open source besturingssystemen voor
smartphones die er nu zijn; linux, android, meego, enz.

Apple neemt 30%

Apple neemt 30 % op de verkopen van e-books die via de Apple store. Apple
verplicht ontwikkelaars van een applicatie voor iphone of ipads om via hun
winkel dezelfde e-books aan te bieden als via eigen websites worden
aangeboden. Dat wordt interessant bij grote volumes, zoals bv Amazon.

Prive op Facebook

In rechtbanken in de VS word stees meer geprobeerd om gegevens uit sociale
netwerken als Facebook in de rechtzaal te krijgen.
Dat kan bv zijn om een gebruiker te confronteren met tegenstrijdige
verklaringen.
Hoewel een aantal gebruikers zich meer bewust wordt van de verspreiding van
informatie over zichzelf via sites als Facebook, is het “prive” zetten van de
informatie geen bescherming tegen een opeising door een rechter.

Lift ^ | Lift v | Comments Off