Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Laptop in de ruimte

Uitzending do 18:00 ** August 28th, 2008 by Lydia **

- Muziek vandaag:
* Tree Shadows van Kolf
* Fascination Faunale van Mannmaschine
* dicky my Friend van Falcon030
- Op het eiland Niue kregen 500 kinderen een laptop, en wij herkennen de OLPC.
- De astronauten die in het International Space Station (ISS) werken, hebben laptops aan boord voor hun werk. Die zouden Windows draaien, maar zonder anti-virus programma’s. Al het electronische verkeer van het grondstation naar de ruimte wordt zorgvuldig gescand voor het doorgezonden wordt. Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wachtwoord veranderd * e-mail veiling * Bankgegevens * Psystar in de tegenaanval

i-nieuws 6 na 6 ** August 28th, 2008 by wim.webgang **

28/08/2008

Wachtwoord veranderd

De klant van een Engelse bank ontdekte dat iemand zonder zijn medeweten zijn wachtwoord veranderd had. Het eigenaardige is dat hij dat paswoord nog maar pas gewijzigd had, dus het kon niet te oud zijn. Hij had onlangs wel een conflict met de bank gehad over een verzekering. Het leek er sterk op dat medewerkers van de bank niet alleen zijn wachtwoord konden veranderen, maar het ook gewoon konden lezen, want bij navraag vertelden ze hem wat het huidige wachtwoord was. Normaal wordt er van uitgegaan dat medewerkers alleen een wachtwoord kunnen “resetten”, leegmaken of vullen met iets anders, maar niet dat ze het kunnen lezen. Het gaat in dit geval niet over de pincode.
De medewerker die het wachtwoord had verzet zou volgens een mededeling van de bank “niet meer bij de bank werken”, en ze boden hun excuses aan.

e-mail veiling

De website wikileaks blijkt over de e-mail correspondentie van Hugo Chavez te beschikken. Ze zijn nu van plan om periodes uit zijn correspondentie per opbod te verkopen om hun financiële problemen te overbruggen. Ze hebben extra geld nodig wegens de juridische vervolging die onstaan is door ontevreden personen, bedrijven of instanties in verband met andere lekken. Na verloop van tijd zullen ze het archief volledig publiceren. Het gaat over de periode 2005 tot 2008.

De site ziet er wat wikipedia-achtig uit, en trok op korte tijd aandacht door allerlei documenten te laten uitlekken. De site probeert allerlei “geheime” documenten te publiceren zodat analyse door iedereen mogelijk is. Ze zien zichzelf als een instrument voor journalisten. Ze sluiten daarmee aan bij de “Freedom of information act” in de VS. Ze jaagden onder meer een Zwitserse bank tegen hen in het harnas.

URL: wikileaks.org

 

Bankgegevens

Een man uit Oxford kocht voor 77 pond een tweedehandscomputer via internet, en stelde tot zijn verrassing vast dat er eigenaardige gegevens op de computer te vinden waren. Er zaten miljoenen gegevens op van klanten van een bank. De bank zegt dat de normale regels niet gevolgd zijn voor het afgedankte materiaal en wil de computer graag terug.

Eens benieuwd hoeveel ze ervoor bieden.

Psystar in de tegenaanval

Het bedrijf dat computers verkocht die compatibel waren met het Apple systeem X en daarvoor aangeklaagd werd door Apple, gaat in de tegenaanval. Ze klagen nu Apple aan voor ongeoorloofde monopoliepraktijken. Ze verkochten computers die voorzien waren van een officiële versie van het Apple-systeem. Maar Apple wil niet dat hun systeem op niet-Apple computers gebruikt wordt, zelfs al kan het technisch wel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

. _ _ . _… _ _. ._ _. _ _. *

Uitzending do 18:00 ** August 21st, 2008 by wim.webgang **

… van vandaag waarin

 • Lydia haar stem verloren is en vervangen wordt door een vocoder.
  Ze schakelt wijselijk over op morse.*
 • Urban Challenge: auto’s bestuurd door computers rijden autonoom door een stad. Sommige wagens doen wat raar; dansje in de modder, vertragen of stilstaan op een rechte weg, botsen.
  - Verslag van MIT
  (bevat de opmerking van Leonard dat zijn team alle logs zal vrijgeven en alle software die het voertuig gebruikte!)
  - filmpje van het rijdend voertuig
 • Voor UK’s Grand Challenge mogen ze rijden, rupsen, of vliegen als een schotel op de “British Army urban combat training facility”
 • Maar voor het slagveld moeten ze vooral werken, al kruipen ze.
 • Muziek:
  FUCK (rf061992)
  Voices From Beyond (PlanetsCitizens)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bak je eigen zonnepaneel * Ministerie voor de Veiligheid van het Vaderland * Robot-rally * Mozilla helpt IE

i-nieuws 6 na 6 ** August 21st, 2008 by wim.webgang **

21/08/2008

Robot-rally

In de VS en VK duiken robot-rallies op als manier om de beste robots te selecteren voor het leger. In de VS heeft het ministerie van oorlogsvoering eind vorig jaar een wedstrijd voor robotauto’s gehouden onder de naam “Urban Challenge”. Het gaat over het inzetten van robots die auto’s sturen door stedelijk gebied, en daar bv bevoorradingsopdrachten uitvoeren. Zes deelnemers van de 11 reden de race uit, en het “Tartan Racing” team won de wedstrijd. Het bestaat uit een samenwerking tussen de “Carnegie Mellon” universiteit en “General Motors”. Over de juiste beoordelingswijze is niets bekend want die is geheim. De hoofdprijs was 2 miljoen dollar. De tweede prijs van 1 miljoen dollar werd gewonnen door een team van de universiteit van Stanford. Het MIT was vierde.

Het Britse ministerie van landsverdediging is geïnspireerd en riep een eigen wedstrijd in het leven. Daarbij zullen 14 teams in het Zuid-Westen van Engeland deelnemen. Hun onbemande voertuigen moeten op zoek naar explosieven, scherpschutters, militaire voertuigen en troepen. In tegenstelling tot de Amerikaanse Urban Challenge zijn de voertuigen hier niet beperkt tot auto’s. Het gevolg is dan ook een grote verscheidenheid van opstellingen. Eén team heeft een basisstation dat uitgerust is als een onbemand rondrijdende wagen, aangevuld met onbemande vliegtuigjes. Andere teams gebruiken mini helicopters of een kolonie van 5 kleine onbemande wagentjes.


Bak je eigen zonnepaneel

Een studente van de Australische universiteit NSW heeft een Eureka prijs gewonnen voor een idee van goedkope produktie van zonnepanelen. Normale photovoltaïsche panelen die zonnestraling opvangen en omzetten in electriciteit, worden gemaakt in een laboratorium zuivere omgeving. Dat maakt de produktie duur. Zij heeft een manier gevonden waarbij de zonnecellen bij wijze van spreken in een pizza-oven gebakken kunnen worden. Bij lage kosten en lagere temperaturen kunnen de zogenoemde “iJET cellen” gemaakt worden, ondermeer door gebruik te maken van het systeem van inktjet printers om dunne laagjes van een materiaal aan te brengen. Nicole Kuepper is de naam van de studente, die al op haar tiende verjaardag een zonne-energie-kit kreeg om mee te experimenteren. Ze is nu 23 en hoopt dat haar uitvinding ook in ontwikkelingslanden electriciteit bij de mensen zal brengen. Maar ook de produktie van de panelen zelf, omdat die minder hoogtechnologisch is. Maar zover is het nog niet, want de techniek, waar een patent op genomen is, zal nog zeker 5 jaar nodig hebben eer ze op de markt komt. Op de universiteit volgt ze een PHD in de afdeling “Fotovoltaïsche- en Hernieuwbare Energie”

 

Ministerie voor de Veiligheid van het Vaderland

In de VS heeft een computerinbreker ingebroken in het telefoonsysteem van het “Homeland Security Department”. Dat gebeurde tijdens het vorige weekend, gespreid over zaterdag en zondag. De electronische inbreker deed een paar honderd telefoontjes voor in totaal 12.000 dollar, onder meer naar het Midden-Oosten en naar Azie. Hij brak in via een voicemail systeem van het “Federal Emergency Management Agency”, onderdeel van het “Department for Homeland Security”. De telefoontjes gingen richting Afghanistan, Saoudi Arabië, India en Jemen, en duurden van een paar minuten tot een tiental minuten.
Het was niet het Department for Homeland Security zelf dat de inbraak ontdekte, maar wel “Sprint”, de kabeloperator. Die vond het grote aantal telefoontjes geconcentreerd in het weekend op die lijnen verdacht, beschouwde het als fraude, en blokkeerde alle lange-afstands-verbindingen vanuit het callcenter. De verantwoordelijke voor ICT van het agentschap zei dat gebruik gemaakt werd van een lek in de veiligheid van het systeem, en dat die nu gedicht is. De lek zou veroorzaakt zijn door een extern bedrijf dat het onderhoud van de centrale doet, waarschijnlijk na een update van de centrale. De lek zou ondertussen al gedicht zijn. Op de vraag wie die leverancier dan was en welke lek het juist betreft kon hij echter niet antwoorden.

Het was geen hoogtechnologische inbraak. Het is een gewoon ouderwets telefoonsysteem met een PBX, geen VOIP. In 2003 verspreidde het “Department for Homeland Security” zelf al waarschuwingen voor dat soort zwakheden in telefooncentrales.

Mozilla helpt IE

Een Mozilla programmeur is bezig met een plugin te schrijven voor Microsoft’s Internet Explorer, om de browser wat mogelijkheden bij te brengen die al lang in Firefox voorhanden zijn. Hij zou nu een prototype klaar hebben van een plugin om de mogelijkheden van “Canvas” functionaliteit in de browser beschikbaar te maken. Dat is een techniek, uitgevonden door Apple en opgenomen in de webstandaard voor HTML. Het is beschikbaar in Gecko en Presto. Canvas wordt bv gebruikt in Google maps.
Door het niet compatibel zijn van IE, en door zich regelmatig niet aan de standaarden te houden, hebben ofwel de gebruikers problemen, ofwel de programmeurs en website ontwerpers, die zich in hun code in bochten moeten wringen om de afwijkende werking van de browser.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hersenloze robot crasht op 78 toeren

Uitzending do 18:00 ** August 14th, 2008 by wim.webgang **

[En vergeet vanavond niet naar hier te komen]

 • Blue Screen Of Death (BSOD) haalt Chinese geschiedenis na crash van een Windows computer tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De foto zelf, of hier het artikel waar ze uit komt.
 • Uit de in het nieuws vermelde 78-toerenplatencollectie (de website is momenteel helaas “down”) spelen we “AbadabaHoney” van “Cliff Steward”
 • Nostalgie naar Donkey Kong, Super Mario, Zelda? Of eerder wat body of braintraining nodig? Dat komt allemaal uit het hoofd van 1 man: Shigeru Miyamoto.
 • En uit de kop van een rat komt dan weer hersenmassa. Die hersenmassa kan aaneengebreid worden tot hersenen, die met wat hersentraining een robot besturen …
 • Zie hier het ratbrein aan het werk of lees hieronder de hele tekst
  (niet voor gevoelige hotelgasten of voedselinspecteurs).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Rat-Robot

WebGang blog ** August 14th, 2008 by wim.webgang **

Rat robot

Aan de universiteit van Reading in het Verenigd Koninkrijk wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om een robot te besturen. Ze hebben een proefopstelling gemaakt waarbij een gemotoriseerde robot op wieltjes kan rondrijden in een door wanden afgesloten circuit. De robot heeft detectoren die de afstand tot de wand kunnen meten. Alle gegevens worden draadloos doorgestuurd naar een computerbesturing. Daarin zit normaal een computerchip die de beslissingen voor de besturing neemt. Maar hier werden electroden aangesloten aan hersencellen van ratten. In een pot wordt een speciale mengeling van voedingsstoffen en antibiotica gebruikt om de hersencellen levend te houden. Het brein bezit 300.000 neuronen, die met elkaar verbindingen maken. Daarbij worden onderling electrische signalen gestuurd. Die worden opgevangen door 80 electrische voelers of electroden, waarmee men evengoed ook electrische signalen kan sturen.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Olympische crash * Olympisch personeel * Verboden hobby-praat * 78 toerenplaten

i-nieuws 6 na 6 ** August 14th, 2008 by wim.webgang **

14/08/2008

Olympische crash

De openingsceremonie van de Olympische spelen ging gepaard met heel wat technologie. Ook die technologie wordt gesponsord, want de leverancier van de Olympische spelen pakt daar in zijn marketing graag mee uit. Het computermerk dat de glansrol binnenhaalde was Lenovo. Die naam werd bij ons voor het eerst bekend toen IBM zijn hele personal computer en laptopafdeling verkocht aan dat Chinees bedrijf. De softwareleverancier zal nog minder een verrassing zijn, want ook hier werkt het monopolie door: Microsoft mag zich leverancier noemen van de software op de pc’s. Ze hadden graag uitgepakt met Vista, maar de hardwareleverancier achtte dat systeem niet stabiel genoeg, en koos voor het oudere XP, in de hoop dat daar de fouten uit zouden zijn. Tijdens de openingsceromonie werd duidelijk dat dat niet helemaal het geval was, toen een levensgroot blauw scherm van een gecrashte Windows op de binnenkant van het dak van het stadion werd geprojecteerd. Die projecties bevatten normaal allerlei beelden om de geschiedenis van China uit te beelden, en hiermee lijkt het “blue screen of death” zijn plaatsje in die geschiedenis veroverd te hebben.

De foto zelf, of hier met uitleg.
En dat komt naast de computergemanipuleerde vuurwerkavond en de playback waarbij een 10-jarig meisje, waarvan de stem opgenomen werd, vervangen werd door een 9 jarig meisje, waarschijnlijk omdat die er schattiger uitzag ( foto op smh)

Olympisch personeel

Op de Olympische spelen lopen meer dan 10.000 atleten rond. Maar om de wedstrijdresultaten te verwerken en allerlei andere informaticadiensten te verzekeren lopen er ook meer dan 4000 IT-ers rond. Ze zullen te maken krijgen met defecte computers en printers, maar vermoedelijk vooral vergeten wachtwoorden, en als het echt spannend wordt misschien zelfs computerinbrekers. De helft van die IT’ers komt niet uit China zelf, de rest uit tientallen andere landen. Een Nederlands bedrijf coördineert het hele IT-gebeuren.

Atos: “Het contract tussen Atos Origin en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is het grootste IT-gerelateerde sportcontract ooit en heeft betrekking op Salt Lake City in 2002 (onder SchlumbergerSema), Athene in 2004, Turijn in 2006, Peking in 2008, Vancouver in 2010 en Londen in 2012.”

 

Verboden hobby-praat

Shigeru Miyamoto is een werknemer van Nintendo die spreekverbod heeft gekregen wat zijn hobbies betreft. Althans in de wereld buiten het bedrijf. Dit verbod is hem in alle vriendelijkheid opgelegd. Hij werkt als spel-ontwikkelaar bij Nintendo, en toen hij bezig was met puzzelen ontwikkelde hij de braintraining software die nadien op de Nintendo DS een succes werd.
Toen hij als afwisseling naar meer beweging zocht ontstond Wii Fit, en toen hij muziekles begon te volgen ontstond daaruit Wii Music. Hij was ook verantwoordelijk voor het computerspel-figuurtje Super Mario, Zelda en andere bekende games. Er zijn artikels tot hele websites aan hem gewijd en hij wordt in het computergame-wereldje nauwlettend in de gaten gehouden.

De man werd geboren in 1952 in een landelijk dorpje tussen de bergen en groeide op zonder TV. Hij studeerde in 1970 op zijn gemak industrieel ontwerp. Hij kon zijn aandacht niet lang ergens bij houden en wilde ook niet zomaar in eender welke job stappen. Hij begon in ‘77 als ontwerper bij een speelgoedfabriek, Nintendo. In 1980 wilde de directie een computerspel ontwerpen, en Miyamoto greep de kans met beiden handen. Hij ontwikkelde “Donkey Kong”, het begin van een revolutie in computerspelletjes.

78 toerenplaten

Een verzamelaar is begonnen met het digitaliseren van 78 toerenplaten. De muziek is ondertussen nergens meer te krijgen, en hij heeft al een 4000-tal mp3’s gemaakt. Die staan op zijn website, en zijn nog niet bewerkt, dus de geluidskwaliteit is zoals ze klinken op zijn platenspeler. Toen de site genoemd werd op technologiewebsites als Wired, was hij onmiddellijk overbelast of om een andere reden van het web verdwenen.
Volgens de artikels zouden hedendaagse Amerikanen wel geshockeerd kunnen zijn door de teksten. In de jaren 30 en 40 van vorige eeuw gold een ander wereldbeeld en andere humor.

Het zou interessant zijn om met een groot aantal muziekliefhebbers die opnamen te beginnen opkuisen, ruis, tiks van krassen in de plaat enz eruithalen, en ze terug online zetten in de gekuiste versie. De man zelf zal er geen tijd voor hebben want hij heeft naast zijn singles ook nog een paar honderd andere platen die hij wil opnemen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jonge rode wijn

Uitzending do 18:00 ** August 7th, 2008 by Lydia **
 • Jeroen van Beek, een student aan de universiteit van Amsterdam, volgt een master SNE. Na het kraken van WLAN kaarten (WEP-key in de Windows registry) en veel bier en wijn * houdt hij zich nu met ernstige dingen bezig zoals de beveiliging van elektronische paspoorten (zie i-nieuws van 6 na 6).
 • * te veel bier en wijn? Kater te lijf.
 • Geen twijfel mogelijk… iemand heeft geprobeerd in te breken…” zegt de vrouwelijke computergeek terwijl haar computer even aandacht vraagt. En wie verschijnt er op haar scherm?

  Tux met borsthaar

  (* bron: metro 28/07/2008 p. 18 strip Climax aflevering 1. De witte woestijn)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Overuren bij Apple * Electronische pas * “Carte Blanche”

i-nieuws 6 na 6 ** August 7th, 2008 by wim.webgang **

07/08/2008


Overuren bij Apple

Een werknemer van Apple die instond voor technische ondersteuning, kreeg niet de nodige compensaties voor overwerk. Na meer dan 10 jaar trouwe dienst als “network engineer” was de ontevredenheid over dat onrecht opgelopen en nu klaagt hij het bedrijf aan. Zijn advokaat probeert er een “class action lawsuit” van te maken, zodat het kan gelden voor alle werknemers bij Apple die in dezelfde situatie verkeren.

De onvrede heeft te maken met alles wat verwacht en gepresteerd werd buiten de normale werkuren. Soms liepen de werkweken op tot meer dan 40 uur, zonder dat er overuren betaald werden, en zonder maaltijdvergoeding. Soms was de
werknemer standby voor telefonische ondersteuning, waarbij hij buiten de normale werkuren opgebeld werd voor technische bijstand, en dat kon tot ’s avonds laat en nachts gaan. Een normale werkweek werd gevolgd door een weekend 24/24 standby, waarop weer een normale werkweek aansloot. Dat soort praktijken zou in overtreding zijn met de wetgeving op normale werktijden in California, maar Apple gaf die werknemers een “manager” titel. Voor het management is er een uitzondering; er worden geen overuren vergoed. Maar normaal staan daar andere voordelen tegenover zoals oa aandelenopties. Hier lijkt de naam van de titel enkel te dienen voor het omzeilen van de wet.

Volgens een commentaar gaat het over een afdeling waar een groter probleem mee is. “IS&T” is een oudere afdeling van Apple, waarvan Steve Jobs zou vinden dat ze niet flexibel genoeg is. Daarom heeft hij alle nieuwe internetdiensten via een paralelle organisatie binnen Apple gedaan, “Internet Services” genaamd. Diensten als de Apple Store, “dot Mac” en de iTunes music store.
Volgens commentaren hadden ze bij IBM ooit een gelijkaardige zaak, en als gevolg daarvan werde de betrokken werknemers van statuut veranderd, werden ze per uur betaald, maar hielden ze uiteindelijk soms zelfs minder over dan voorheen.

 
Electronische pas
Strenge veiligheidsvoorwaarden op luchthavens gaan gepaard met allerlei technische snufjes, zoals de invoering van de paspoort met een RFID-chip. Toen het systeem werd voorgelegd aan onderzoekers, was één ervan in staat in een uurtje tijd met een valse kaart door het systeem te geraken. Hij wist de “Golden Reader” software om de tuin te leiden en een gecloonde Britse kaart te laten herkennen als een originele.
Als grap had hij op de gecloonde kaart een foto van een zelfmoordterrorist
opgenomen, en op een andere een foto van Bin Laden.
Het agentschap dat de standaarden voor de electronische paspoorten maakt beveelt die software aan luchthavens aan voor de controle van die kaarten.
Hiermee duikt ook nog een extra probleem op. Vorige week werden 3.000 blanco kaarten van dit type gestolen. De officiële reaktie was dat er niet zo’n groot probleem was omdat je die kaarten toch niet kan gebruiken. Dat wordt nu in twijfel getrokken; identiteitsdiefstal zou het hele systeem ondermijnen.. Eén van de problemen van dit internationale systeem is dat de centrale database van de serienummers van de kaarten nog niet door ieder deelnemend land gebruikt wordt. 45 landen zouden deelnemen, en er zijn al tientallen miljoenen kaarten in omloop.

Het onderzoek, in opdracht van de Times, werd uitgevoerd aan de universiteit van Amsterdam door Jeroen Van Beek. Hij gebruikte onderzoeksresultaten van zijn eigen Universiteit en van Duitsland en Nieuw-Zeeland.
In England ligt de zaak gevoelig omdat de regering bezig is met het invoeren van electronische identiteitskaarten, terwijl de inwoners traditioneel geen identiteitskaarten nodig hadden.

“Carte Blanche”
In de VS werd een netwerk van computercriminelen opgerold. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor diefstal van meer dan 40 miljoen creditcard-nummers. Het is waarschijnlijk de grootste kraak en identiteitsdiefstal zaak ooit in de VS. De bende bestond uit een 13-tal leden. Ze wisten zich toegang te verschaffen tot de netwerken van 9 grootwarenhuisgroepen. Het was geen “hit’n run” operatie, maar eerder een uitgekiend afluisterwerk. Ze braken in in het computernetwerk van een bedrijf, en installeerden er software die de gegevens bespioneerde. Daaruit haalden ze creditcardnummers, wachtwoordgegevens en gebruikten die om bv leningen aan te gaan. Ze wisten de data ook te verkopen aan bendes in een ander land die er dan valse kaarten mee maakten en er massaal geld mee afhaalden aan bankautomaten.
Gegevensdiefstal lijkt toe te nemen en bijzonder effectief te zijn, bovendien gaat het over grote hoeveelheden gegevens. Gebruikers van betaalkaarten wordt dan ook aangeraden de rekeninguittreksels goed in het oog te houden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off