Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gouden Parachute

i-nieuws 6 na 6 ** February 24th, 2022 by wim.webgang **

Het ziet er naar uit dat er een gouden parachute klaarligt voor de baas van Activision Blizzard, nadat zijn bedrijf in de overnamestorm terechtkwam.

Activision heeft succesvolle games op de markt gebracht, als Call of Duty, World of Warcraft e.a. volg epische figuren en schaarsgeklede vrouwen.

Eén speelster stelde in 2010 zelf een kritische vraag over die beelden op een meeting tussen gamers en topmensen van het bedrijf, maar kreeg een grapje uit de oude doos als antwoord. (1)

Angela Washko, een kunstenares en docent kunst, maakte in 2016 een tentoonstelling waarin ze de clichematige voorstelling van vrouwen aan de kaak stelde, met werken getiteld “Behavioral Awareness in World of Warcraft” en “The Council on Gender Sensitivity”.

Wie de clichematige gesexualiseerde voorstelling van vrouwen uit die games kent, kan zich afvragen hoe de sfeer is in het bedrijf dat die spelen maakt.

Ondertussen had Microsoft, niets vermoedend, een oogje laten vallen op het succesvolle game-maker. Misschien zou het interessant zijn dat bedrijf op te kopen, en de spelen exclusief voor het eigen systeem te maken in plaats van voor alle systemen?

Maar in de zomer van vorig jaar (2021) bracht Wired een artikel over de ondertussen formele klachten van sexueel overschrijdend gedrag bij Activision.

In het bedrijf was ongeveer een kwart van het personeel vrouw, maar het management was overwegend clichematig mannelijk blank.
De vrouwen werden minder betaald dan mannen, ze werden gehinderd in hun carriere, en gekleineerd of ronduit lastiggevallen. Met als meest extreme voorbeeld een vrouw die zelfmoord pleegde nadat naaktfoto’s van haar gedeeld waren onder collega’s.
De top had nooit ingegrepen, integendeel werden omstreden figuren soms zelfs beschermd.
De Californische overheid startte een onderzoek.

Misschien vervelend voor Microsoft, dat negenzestig miljard heeft klaarliggen voor de overname. Ze zouden de grote baas natuurlijk kunnen buitengooien na zijn bewezen onverantwoordelijkheid op gebied van gender en gelijkheidsbeginselen. Maar nee, ze gaan hem zachtjes overhalen om zijn leven te beteren. Als hij erin slaagt om de bedrijfscultuur te verbeteren, en een zero-tolerance beleid tegen intimidatie weet in te voeren, kan hij een aandelenbonus krijgen van 22 miljoen dollar. Ziet Microsoft zich toch genoodzaakt hem sneller aan de deur te zetten, krijgt hij als compensatie een troostprijs van 15 miljoen dollar. Eén en ander is duidelijk geworden uit stukken die publiek werden gemaakt door de beurswaakhond. Daaruit bleek trouwens ook dat de gesprekken tussen MS en de baas van Activision begonnen drie dagen na een pittig artikel in de Wall Street Journal. Dat bracht de verantwoordelijkheid van de topman aan het licht voor het jarenlang negeren van de problemen.

1)

https://youtu.be/EcqY40Kx2RY

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Femtech/Italië

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** February 24th, 2022 by wim.webgang **

Ons radiolab wordt geleid door Silvia en Marthe en heeft een gast op afstand:

“pussybrain”, graphicdesigner, opende de eerste “sexyshop voor vrouwen” (sextoys) in Italië, in Bologna in 2001 (ecn.org/sexyshock – betty-books.com)
(https://www.researchgate.net/publication/305778306_sexyshock_networks_that_matter)

Maakt deel uit van de groep “Visionarie” href=”https://women.it/visionarie/”>https://women.it/visionarie/
Interview in het Italiaans, vertaald door Silvia.
Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, wijzigende moraal vooruitgelopen door sextoys, ook op gebied van genderoverschrijding en gebruikers met beperkingen, … enz.
De Arduino speelde ook zijn rol, en meer nog, er ontstaat een open source beweging rond de besturing van toys met eigen open source software, onafhankelijk van fabrikanten, en met meer garantie op privacy…

Nieuws en Arduino CO2-meter: Wim.

Muziek:
18:11 Anti Media Foundation – A Word From Our Sponsor (Part 2)
18:57 Gloomer – Gloomy – Within a Dream (Ambient Online Compilation 15)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Problemen bij het maken van een besturingssysteem (Linux)

Uitzending do 18:00 ** February 17th, 2022 by wim.webgang **

Ontwerpkeuzes
Linus Torvalds vertelt in een tweede lezing over de onderdelen van de Linux kern, waarvan hij zelf maar een (klein) deel maakt, dankzij de bijdragen van vele anderen, dat weer dankzij het open systeem dat hij gebruikt. Door subdirectories te gebruiken voor drivers (bv geluid) kan hij gemakkelijk code van anderen integreren.

00: de onderdelen van de kern en welke hij zelf maakt (fs, mem)

13 Coding style convention
34: memory management; let op over welke hoeveelheden het gaat (2Mb ..16 Mb ! …) vgl met nu …

De bestanden van de lezing in New Orleans in 1994 (in mp3 en ogg) zijn te vinden op:
https://archive.org/details/199405-decusnew-orleans

Geigerteller?
Er is een tikje te horen in de achtergrond ..
Geen geigerteller maar wel de hartslag van de zelfgebouwde CO2 meter met in het hart een Arduino; in de grote studio met het raam op een kier en de deur open gaat de meting tot ongeveer 400 ppm.
We sluiten de deur en het raam, en na een tiental minuten lezen we weer af: .450 ..
ps: Dit als voorbereiding op volgende week, waar we weer met 3 in de studio zitten, zonder mondmaskers?

Volgende week: RadioLab!

Muziek
18:13 Animadvert – citysleep
18:52 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
18:56 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geluidsboete * Surfen op OS/2 * ArcaOS

i-nieuws 6 na 6 ** February 17th, 2022 by wim.webgang **

Geluidsboete

In New York is een pilootproject opgezet met slimme camera’s die ook te lawaaierige voertuigen kunnen flitsen. Tegen de zomer willen ze een evalutatie doen. Op dit moment krijgen de eigenaars van een betrapt te luidruchtig voertuig een waarschuwing dat hun uitlaat niet voldoet aan de verkeerswet. Ze moeten hun voertuig laten controleren bij de milieu-inspectie willen ze een boete vermijden.


Surfen op OS/2

Op de site OS/2world.com wordt een tijdslijn aangekondigd voor het verschijnen van een beta-versie van Otter, een browser voor OS/2. Hij werd al door een kleine groep mensen getest, en komt eind februari of begin maart beschikbaar voor iedereen. Otter is open source en bestaat ook voor andere besturingssystemen. Maar het is bijzonder dat er een OS/2 versie uitkomt, want dat systeem geraakte in onbruik bij IBM en wordt nu door een community van fervente gebruikers in stand gehouden.
Vroeger gebruikten ze Mozilla’s Firefox op OS/2, maar toen in 2016 Mozilla overschakelde naar Rust als programmeertaal, zat de OS/2 versie op een doodlopend spoor: er was geen RUST compiler voor OS/2.
Het Duitse BitWise Works en het Nederlandse OS/2 Voice beslisten dan om een browser op basis van Chromium te maken voor OS/2. Maar daarvoor moesten ze via een omweg werken, en Qt 5.0 aan de praat krijgen op OS/2. Dat is de basis voor bv de KDE Plasma desktop op Linux, en door die aan te passen om te draaien op OS/2 krijgen ze de mogelijkheid om een heleboel software, waaronder de Qt-WebEngine, beschikbaar te maken voor OS/2 en ArcaOS.

ArcaOS

OS/2 is een besturingssysteem van IBM dat de opvolger moest worden van het DOS voor IBM pc’s.
Het systeem werd eind jaren 80 ontwikkeld, en IBM stopte er helemaal mee in 2006.
Het systeem werd vooral in de bedrijfswereld gebruikt. Het had iets van Unix-achtige systemen en werd geprezen voor zijn stabiliteit. OS/2 versie 2.0 was 32-bits en had een volledig object-geörienteerd “Workplace Shell” destkop. Versie 3 heette OS/2 Warp en verscheen in 1994.
Maar IBM kon niet op tegen de monopolie-positie van Microsoft, en liet uiteindelijk OS/2 vallen.

De OS/2 community vroeg IBM om het te open-sourcen, wat IBM niet kon of niet wilde. Het was wel gratis te downloaden en gebruiken.
Nu kan het bv geïnstalleerd worden op Linux met VirtualBox. En het bedrijf “Arca Noae” heeft in 2015 een overeenkomst gesloten met IBM om het systeem verder te ontwikkelen en onder de eigen naam ArcaOS uit te brengen.

https://otter-browser.org/

http://www.os2voice.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CO2 meter met Grove / Arduino

RadioLab ** February 14th, 2022 by wim.webgang **

CO2 meter
Wie in de corona-tijd zelf aan de slag ging om een CO2 meter te maken is niet noodzakelijk goedkoper af dan wie een kant en klaar toestel koopt. Maar als je een basis van componenten hebt liggen, bv in je hackerspace, dan kan je met een Grove CO2-sensor snel iets in elkaar steken.

Hardware
Seed Studio Grove CO2 temperature humidity sensor, range (values 0-40.000 ppm), accuracy 400ppm to 10′000ppm.
Gebruikt NDIR* om CO2 concentratie te meten (nauwkeurigheid 30 ppm +3%), en bevat hoge precisie temperatuur en vochtigheidssensor
* Non-Dispersive Infrared

De module gebruikt intern een SCD30 niet-dispersieve infraroodsensor (van Sensirion) om de CO2 te meten uit binnengezogen lucht. Het is een eenvoudige spectroscoop: het licht wordt door de lucht geleid en de breking wordt gemeten. Hij meet in principe 400-10.000 PPM.

Er zit (ongevraagd) een temperatuur en vochtsensor bij ingebouwd, herkenbaar aan de T/H letters bij de opening. (Mogelijk omdat die die nodig zijn om de interpretatie van de meting te doen.)

Met een kabel sluit je het sensorbord aan op de I2C interface van de Arduino, eventueel via een base bord op één van de I2C aansluitingen.
Er zijn vier pinnen bij de grove kabels: de typische GND en VCC (ground zwart en +5/+3 volt rood), en twee I2C signalen: de data (SDA wit) en de clock (SCL geel).
Ik gebruikte de Arduino Sensor kit base board, voorzien van een Arduino. Daardoor heb ik ook onmiddellijk uitvoer beschikbaar als led, OLED scherm, beeper enz.

Arduino IDE
De Arduino IDE bestaat voor vele besturingssystemen, ook voor vele Linuxen. Om toegang te krijgen tot de seriele apparaten (usb) moet de gebruiker lid zijn van de group dialout en lock:
usermod -a -G dialout,lock webgang (vroeger ook nog uucp maar dat zie ik nu niet meer).
Uitloggen en terug inloggen, en dan kan die gebruiker aan de slag met de juiste rechten. Zoniet probeer als root of met sudo.
De IDE is een java programma, dus heeft nogal wat andere afhankelijkheden, en doet soms raar. Bv als je een bestand opent gaat dat telkens in een nieuw venster. En als je een bestand wil bewaren, krijg je niet je vertrouwde bestandbeheerder, je geeft een naam en drukt op “enter”, maar raakt de toets ernaast ook, zodat aan je bestandsnaam een “mu” teken komt te staan op het eind: Webgang-CO2-meter.inoµ; de omgeving merkt fijntjes op dat dat teken niet toegelaten is met een venser met een “ok” knop, maar die krijg je niet weggeklikt (ook logisch, eigenlijk zou er “Cancel” moeten voorkomen). De IDE zit vast en je moet hem afsluiten.

SCD30
Het was even zoeken naar de sensor software, want die zit niet standaard in de Arduino omgeving;

https://github.com/Seeed-Studio/Seeed_SCD30

Code, Download de zip. Bewaar bestand. Het heet bv: Seeed_SCD30-master.zip.
Zet het waar je het wil bewaren, bv /home/mijngebruiker/Arduino/downloadLibs
Ga in je Arduino omgeving, Sketch, Include Library, Add .ZIP library...
Daarna krijg ik onderaan (bijna onleesbaar door de donkere kleuren):

Library added to your libraries. Check 'include library' menu.

Nu zou je ze moeten terugvinden in de menu’s als example en library.

  • Sketch, Include Library, Grove_scd30_co2_sensor
  • File, Examples, Grove_scd30_co2-sensor

SCD30_Example laden, check, upload sketch.

Open de seriele monitor. Ik kreeg allerlei onleesbare brol te zien (vol omgekeerde vraagtekens en zo) maar als ik de “Show timestamp” aanvinkte, was die datum/tijd alvast leesbaar. Ik zag dat de snelheid van de seriële monitor verschillend was van die in de code, en zette hem ook op 115200 baud. Op slag was alles leesbaar.

Meten
De temperatuur werd als 29.25 °C gegeven, wat me nogal warm leek, in de kamer is het ten hoogste 20 °C. Maar misschien heeft de spot die op mijn tafel schijnt er iets mee te maken, of de interne warmte van het meettoestel. Nadat ik hem uitdoe zakt de temperatuur een graadje.

De vochtigheid werd als 29.82% weergegeven (heb ik niet direct referentie voor – hoewel: een vochtmeter zit in de Arduino Sensor Kit).

De concentratie werd boven 1000 ppm gegeven, bv
Carbon Dioxide Concentration is: 1091.55 ppm.

Dat leek me ook overdreven veel, ik zit hier alleen in mijn buro.
Ik zet ter controle even een aparte meter ernaast, en inderdaad, binnen een halve minuut gaat die in alarm.

Ik verlaat even de kamer en laat de deur openstaan, en zal daarna met ingehouden adem binnenspurten … De waarden zijn gezakt. Ze verschillen iets tussen de twee meters, maar de essentie klopt..

De sensor heeft de i2c bus nodig, en dus kan ik die niet* gebruiken om de gegevens op het scherm te zetten; ze zijn afleesbaar op de seriële console als pc aangesloten is.
Voor de i2c bus wordt aangesproken kan je bv wel de naam en het versienummer weergeven; dat blijft staan, maar vanaf de sensorwaarde wordt uitgelezen, komt er niets nieuws meer op het scherm.
Geen probleem, dit is radio, dus ik gebruik als uitvoer nu de led+luidsprekertje.

Adres
(*) of misschien wel; mogelijk heeft het iets te maken met de i2c id?
Ik ontdek op de achterkant van het CO2 sensorbord onder de naam een piepklein stukje tekst.
Met het vergrootglas bekeken of gefotografeerd en vergroot komt hetvolgende tevoorschijn:
I2C Addr: 0×61

In de documentatie van Grove OLED display (waarnaar ze verwijzen van bij Arduino), vind ik ook een waarde:
I2C Address 0x3C, elders vind ik een bord dat zelfs een selectie aanbied voor ht I2C adres: 0×7A en 0×7B
Best is dus zelf te detecteren..?

BUG
Of is het gewoon een BUG? https://arduino.stackexchange.com/questions/80875/grove-base-kit-multiple-i2c-connection

In januari meldt iemand op stackexchange dat er na een fout is binnengeslopen in de gewijzigde i2c code van de Arduino_SensorKit Library (vanaf versie 1.0.6; de vorige 1.0.5 werkte op een andere manier met i2c).
De fout zou zitten in de “instanciation of the Oled object”. Een toekomstige update zou het moeten oplossen, maar ondertussen …

Je kan het omzeilen; je moet er rechtstreeks even een andere maken:
#include "Arduino_SensorKit.h"
U8X8_SSD1306_128X64_NONAME_HW_I2C Oled2

En die dan initialiseren en gebruiken;
Oled2.begin();
Oled2.setFlipMode(true);
Oled2.setFont(u8x8_font_7x14B_1x2_r);

De reaktie daarop was positief:

t works! OLED just keeps blinking but it shows the output now! The blinking could be fixed by changing Oled2.clear() to Oled2.refreshDisplay()

Op onze configuratie werkt het zelfs zonder veranderen van de clear()…

Code
zie gitlab “sensorkit audiotest” … enz
1-LED-TO-Buzzer.txt
2-Button-TO-Buzzer.txt
3-PotMeter-TO-Buzzer.txt
5-LichtSensor-TO-Buzzer.txt
6-Micro-TO-Buzzer.txt
9-Accelero-TO-Buzzer.txt
9-Accelero-TO-Buzzer0.txt
README.md
WebgangCO2meter-004.txt Beep for measure, beep and led when exceeding 925ppm

Links

gitlab.com/webgang-arduino/sensorkit-audiotest.

https://www.seeedstudio.com/Grove-CO2-Temperature-Humidity-Sensor-SCD30-p-2911.html

https://wiki.seeedstudio.com/Grove-CO2_Temperature_Humidity_Sensor-SCD30/

https://wiki.seeedstudio.com/Sensor_gas/

https://www.hackster.io/SeeedStudio/air-quality-sensor-hub-seeeduino-xiao-expansion-board-b23399

https://www.hackster.io/kehosoftware/co2-monitoring-with-wioterminal-c4b4cd

https://github.com/Seeed-Studio/Seeed_SCD30

Een volledig uitgewerkt model: https://www.hackster.io/SeeedStudio/indoor-hand-held-co2-detector-for-covid-19-purpose-0c8185

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De verloren Linux lezing Deel 2

Uitzending do 18:00 ** February 10th, 2022 by wim.webgang **

Linux in 1994
Een mooi stukje Linux geschiedenis op audiocassettes die door John Hall eind vorig jaar werd opgekuist met Audacity en ter beschikking gesteld.
Een tweede deel, waarin we flarden herkennen als:

X running, drivers werden geschreven, Release Versie 1.0 na drie jaar.
Waarom het “vrij” (onder GPL) maken ipv commercieel?
PC hardware is onbetrouwbaar, de processor 386 is ok, maar alles errond ..
CD-Roms worden verloot nadien, Linux wordt nooit verkocht voor veel geld…
Ik ben er vrij zeker van dat ik wel ergens werk zal vinden.
10.000 exemplaren van de CD rom verkocht van eerste versie, plus alle FTP downloads.
Distro’s als .. Ik gebruik ze niet want ik heb geen CD-rom drive..
Doe alleen de kernel, anderen bouwen er een systeem rond.
Toekomst: er is al een versie 1.1 sourcetree, ik werk er nog wel de volgende 2 a 3 jaar aan als er interesse blijft.
Posix complient?
Dos voor WordPerfect gaat goed.
Wine ..
belangrijkste windows programma: solitair
Op welke hardware; .. DEC, ..
Documentatie en ondersteuning, bestaande boeken,
Novell “Unix Source Licenses” Linux release? + windows emulator..
trekking CD’s aangekondigd
TransAmeritec .. distribution..
Vragen: Database bedrijven: porten naar Linux?
FTP sites .. heeft iemand een pen?
Gebruik:
In een ziekenhuis
Linux op Antarctica als mail forwarder
Op een tanker
Linux Lab? (microsoft?)
5 jaar voor een master of science .. nog wel 2 jaar nodig.

Muziek
18:20 Julien Cuypers – Lunar TakeOff
18:47 M33 Project – Pal de Pluja
18:56 M0RPH3XX – M0RPH3XX – NineteenNinetyOne(Radio Edit)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beurs van gebruikersprofielen voor reklamedoeleinden: IAB op de vingers getikt

Uitzending do 18:00 ** February 3rd, 2022 by wim.webgang **

Adverteerders-netwerk

De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit heeft zijn beslissing ten gronde gepubliceerd over het adverteerdersnetwerk dat in Europa aktief is op internet onder de afkorting “IAB Europe”. Dat is een organisatie van de “digitale reklame-industrie”, waarbij samengewerkt tussen bedrijven in Europa en TCF in de VS.

Er werden verschillende klachten tegen IAB Europe samengevoegd in dossier DOS-2019-01377.
De klachten kwamen sinds 2019 uit verschillende landen: Uit Ierland, uit België van de Liga voor de mensenrechten, uit Polen van de ngo Panoptykon die klachten uit vier Europese lidstaten samenbracht, en in Nederland door Bits of Freedom. Later traden nog veel meer landen toe, en vulden de klachten aan.

Het advertentienetwerk diende niet om advertentieruimte op websites te verkopen zoals advertenties in een krant. Integendeel, er werd een soort online beurs opgezet, waarin gepersonaliseerde en gedragsgerichte reklame wordt geprogrammeerd. De reklame wordt op maat naar de sites van de gebruikers wordt gestuurd. Achter de schermen draait het Real-Time-Bidding systeem, een soort online beurs, ondersteund door Big Data. Er wordt eigenlijk gehandeld in consumentenprofielen.
De lijst van gegevens van websitebezoekers of app-gebruikers die rondgaan in het systeem is indrukwekkend:

? URL van de bezochte site
? Categorie of onderwerp van de site
? Besturingssysteem van het apparaat
? Browsersoftware en versie
? Fabrikant en model van het apparaat
? Mobiele provider
? Schermafmetingen
? Unieke gebruikersidentificatie ingesteld door verkoper en/of koper.
? Unieke persoonsidentificatie van de Ad Exchange (advertentiebeurs), vaak afkomstig uit de
cookie van de Ad Exchange.
? De gebruikersidentificatie van een DSP, vaak afkomstig uit de cookie van de Ad Exchange
die gesynchroniseerd is met een cookie van het domein van het DSP.
? Geboortejaar
? Geslacht
? Interesses
? Metadata die rapporteren over verleende toestemming
? Geografie
? Lengtegraad en breedtegraad
? Postcode

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), misschien beter bekend in zijn Engelstalige afkorting GDPR, is duidelijk van toepassing.

Uit de besluiten over de klachten blijkt dat er acht artikelen van de privacy wetten worden overtreden. Bovendien stelde de gegevensbeschermingsautoriteit nog vier aanvullende overtredingen vast.

De gegevensbeschermingsautoriteit stelde vast dat IAB Europe onvoldoende medewerking verleende aan het onderzoek. IAB Europa probeerde zich te onttrekken aan zijn verantwoordelijkheden zoals bepaald in de AVG privacywetten.

Er werd een zachte boete opgelegd van 250.000 euro (de wetgeving voorziet in boetes tot 20 miljoen euro), en het syteem moet aangepast worden aan de wet. Zo moeten ze bv stoppen met het ontoelaatbaar doorgeven van gebruikersinformatie binnen het netwerk, het standaard aanvinken van de toestemming van gebruikers, enz.

Binnen twee maanden moet een aktieplan worden voorgelegd, en als dat goedgekeurd wordt moet het binnen zes maanden ingevoerd zijn. *

IAB Europa kan nog in beroep gaan, ze hebben daar 30 dagen voor.

In de praktijk kunnen ze dus nog meer dan een half jaar doorgaan met hun praktijken.

Het verslag van 139 blz:

https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/publications/beslissing-ten-gronde-nr.-21-2022.pdf

Muziek
18:11 M33 Project – On y va
18:35 Animadvert – Entropoceen
19:03 Anti Media Foundation – A Word From Our Sponsor (Part 2)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van Google naar Open Source * Sailfish op Pinephone * Robo-taxi * Adverteerders-netwerk

i-nieuws 6 na 6 ** February 3rd, 2022 by wim.webgang **

Van Google naar Open Source

In de VS kondigde Google in januari aan dat de gratis “G Suite Legacy Free Edition”, ook wel Google workspace genoemd, niet gratis blijft. Het is een dienst waarbij je met een aantal gebruikers e-mail op een eigen domeinnaam kan gebruiken, gecombineerd met het online aanbod van toepassingen van google, waaronder tekstverwerking en rekenblad, en communicatietools om te chatten.

Gebruikers hebben nog een paar maanden tijd om erover na te denken of ze willen intekenen op de betalende dienst van 6 dollar per gebruiker per maand. Voor wie met zijn gezinnetje van bv 4 personen daar nu gratis gebruik van maakte, wordt de kost dus 24 dollar per maand of 288 dollar per jaar.
Voor die prijs kan je hosting voor een domeinnaam nemen met e-mail, en overstappen op OpenOffice of LibreOffice, en dan nog geld overhouden. Gebruikers stellen nu vragen op onine platforms over wat ze best doen, en wegen af wat het gemak van de bestaande dienst hun waard is.

In België kan je veertien dagen gratis proberen, en daarna moet je ook betalen, vanaf ongeveer 5 euro per gebruiker per maand.

Sailfish op Pinephone

Op de twitter account van Adam Pigg dook deze week een foto op van een Pinephone Pro die opstart in het Sailfish Linux systeem. Dat ziet er bemoedigend uit voor wie Linux op zijn smartphone.
Adam Pigg is een Qt-ontwikkelaar die zelf ook aan Sailfish werkt, dus het betekent nog niet dat alledaagse gebruikers Sailfish kunnen hebben op een PinePhone.
Maar de PinePhone is natuurlijk ook geen alledaags toestel. Het wordt ontwikkeld door het Pine64 project, dat toestellen ontwikkelt voor Linux gebruikers. Ze staan positief tegenover projecten als Sailfish, en ondersteunen de ontwikkeling ook. De huidige PinePhone Beta Edition, die voor Europa verdeeld wordt vanuit Polen, wordt niet aan gewone gebruikers aangeraden. Hij is enkel bedoeld voor ontwikkelaars met Linux ervaring, het is geen consumenten toestel.

https://twitter.com/adampigg

https://pine64.com/product/pinephone-beta-edition-with-convergence-package/

Robo-taxi

In San Francisco is het bedrijf “Cruise” van plan om binnen een paar weken te beginnen met een soort taxi zonder chauffeur, een robo-taxi dus. Voorlopig zijn ze al aan proefdraaien in beperkte kring met als passagiers het eigen personeel. Er is genoeg interesse van het publiek om een wachtlijst te vullen, en daarvan zullen ze nu vertrekken.

De ritten gaan door in een bepaald deel van de stad, en enkel overdag tussen 11 u ’s avonds en 5 u. ’s morgens.
Maar het bedrijf heeft geen toelating van de overheid om een taxi-bedrijf met robotauto’s te runnen. Dus als creatieve oplossing zijn de ritten voorlopig gratis, zodat het niet onder taxi-aktiviteit valt.

Bedoeling is wel om die stap te zetten, Cruise heeft in november al zijn aanvraag gedaan bij de Californische overheid.

Ook Waymo heeft al een proeftraject op poten staan sinds de zomer, maar heeft evenmin een taxi licentie.

Zie bv P. 12: de werking

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off