Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Van Google naar Open Source * Sailfish op Pinephone * Robo-taxi * Adverteerders-netwerk

i-nieuws 6 na 6 ** February 3rd, 2022 by wim.webgang **

Van Google naar Open Source

In de VS kondigde Google in januari aan dat de gratis “G Suite Legacy Free Edition”, ook wel Google workspace genoemd, niet gratis blijft. Het is een dienst waarbij je met een aantal gebruikers e-mail op een eigen domeinnaam kan gebruiken, gecombineerd met het online aanbod van toepassingen van google, waaronder tekstverwerking en rekenblad, en communicatietools om te chatten.

Gebruikers hebben nog een paar maanden tijd om erover na te denken of ze willen intekenen op de betalende dienst van 6 dollar per gebruiker per maand. Voor wie met zijn gezinnetje van bv 4 personen daar nu gratis gebruik van maakte, wordt de kost dus 24 dollar per maand of 288 dollar per jaar.
Voor die prijs kan je hosting voor een domeinnaam nemen met e-mail, en overstappen op OpenOffice of LibreOffice, en dan nog geld overhouden. Gebruikers stellen nu vragen op onine platforms over wat ze best doen, en wegen af wat het gemak van de bestaande dienst hun waard is.

In Belgiƫ kan je veertien dagen gratis proberen, en daarna moet je ook betalen, vanaf ongeveer 5 euro per gebruiker per maand.

Sailfish op Pinephone

Op de twitter account van Adam Pigg dook deze week een foto op van een Pinephone Pro die opstart in het Sailfish Linux systeem. Dat ziet er bemoedigend uit voor wie Linux op zijn smartphone.
Adam Pigg is een Qt-ontwikkelaar die zelf ook aan Sailfish werkt, dus het betekent nog niet dat alledaagse gebruikers Sailfish kunnen hebben op een PinePhone.
Maar de PinePhone is natuurlijk ook geen alledaags toestel. Het wordt ontwikkeld door het Pine64 project, dat toestellen ontwikkelt voor Linux gebruikers. Ze staan positief tegenover projecten als Sailfish, en ondersteunen de ontwikkeling ook. De huidige PinePhone Beta Edition, die voor Europa verdeeld wordt vanuit Polen, wordt niet aan gewone gebruikers aangeraden. Hij is enkel bedoeld voor ontwikkelaars met Linux ervaring, het is geen consumenten toestel.

https://twitter.com/adampigg

https://pine64.com/product/pinephone-beta-edition-with-convergence-package/

Robo-taxi

In San Francisco is het bedrijf “Cruise” van plan om binnen een paar weken te beginnen met een soort taxi zonder chauffeur, een robo-taxi dus. Voorlopig zijn ze al aan proefdraaien in beperkte kring met als passagiers het eigen personeel. Er is genoeg interesse van het publiek om een wachtlijst te vullen, en daarvan zullen ze nu vertrekken.

De ritten gaan door in een bepaald deel van de stad, en enkel overdag tussen 11 u ’s avonds en 5 u. ’s morgens.
Maar het bedrijf heeft geen toelating van de overheid om een taxi-bedrijf met robotauto’s te runnen. Dus als creatieve oplossing zijn de ritten voorlopig gratis, zodat het niet onder taxi-aktiviteit valt.

Bedoeling is wel om die stap te zetten, Cruise heeft in november al zijn aanvraag gedaan bij de Californische overheid.

Ook Waymo heeft al een proeftraject op poten staan sinds de zomer, maar heeft evenmin een taxi licentie.

Zie bv P. 12: de werking

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.