Uitzending do 18:00 ** November 29th, 2007 by wim.webgang **
- De Kameleon stond wat in de schaduw door het uitkomen van de Ubuntu 7.10 distributie. Maar ondanks de schutkleuren hebben we hem toch gezien: openSUSE 10.3.
- En we zijn niet alleen, de 10.3 versie werd verspreid als DVD bij allerlei tijdschriften (om Linux Magazine .com, Linux User & Developer (UK), Linuxlife (DE, nieuw), …
- 10.3 haalde ook de column van iX, zij het niet op een positieve manier, en velen blijven de MS-deal in het achterhoofd houden (er bestaat zelfs een boycot site)
- Met wat geluk vind je ook de live-dvd van 10.3, zodat je de computer kan starten met de nieuwe distributie, zelfs zonder installatie. Loopt alles goed kan je met een icoon op de desktop dan de installatie starten.
- We ontrafelen de “spam-aanval” op Google: een bende broedt een groot plan uit. Ze bedenken een systeem om geld te verdienen aan advertentie-fraude. Ze richten een aantal websites op waarop ze advertentieruimte verkopen aan bedrijven met het systeem van “pay per click”… Read the rest of this entry »
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** November 29th, 2007 by wim.webgang **
29/11/2007
Eerlijk spelen
Asus heeft een Eee PC op de markt gebracht die op Linux draait. De computer is afwijkend van een gewone pc, het is eerder tussen een handheld en een laptop in. Ook het systeem dat erop draait is speciaal aangepast aan de apparatuur. Maar volgens de regels van de Linux licentie, de GPL, mag je de code alleen gebruiken en aanpassen voor een produkt als je bij verspreiding ervan ook de aangepaste broncode bijlevert. En daar bleef Asus achter, wat onmiddellijk veel reactie uitlokte van de community. Asus heeft zich nu in orde gesteld, en meldde zelfs dat ze een hele toolkit voor hun toestel uit gaan brengen om aangepaste programma’s te kunnen maken in Linux.
Asus had wel 1.8 Gb broncode op het internet gezet, maar een programmeur die de broncode wilde gebruiken ontdekte verschillen tussen de broncode en de werkelijk geïnstalleerde programma’s. Hij had het toestel zelf gekocht en wilde er ook programma’s voor schrijven, waardoor hij ontdekte dat de versies niet overeen kwamen. Hij berichtte erover in een blog, “Cliff hacks things”, en Asus zette nadien de situatie recht. De blog bevat trouwens een uitgebreide bespreking met foto’s en ook beschrijving van de (verborgen) binnenkant van het toestel.
cliffhacks.blogspot.com
|
|
Google gespamd
Google heeft moeten ingrijpen in zijn zoekmachine. Er zaten duizenden malware sites in de resultaten van zoekopdrachten. De malware sites hebben de bedoeling om gebruikers op hun site te laten terechtkomen, waar dan bv stukjes software insteken om in te breken in de computers van de bezoekers. Ook andere zoekmachines als Yahoo en MS Live Search werden getroffen door infiltratie van malware sites.
Uit voorbeelden blijkt dat het over enkele resultaten, tot in geval van bepaalde zoekopdrachten tot het volledig eerste blad kan gaan dat uit malware sites bestaat.
Nadat het bekend was geworden dat er een golf van malware sites opdook, reageerde Google onmiddellijk door ze te verwijderen, maar ze communiceren er niet over.
Klikslaafjes
De aanval zou in dit geval bedoeld zijn geweest om van de gekaapte computers, de “zombies”, klikslaafjes te maken. Ze kregen een programmatje geladen dat systematisch op bepaalde links klikt, namelijk de “pay per click” links. Dat zijn advertenties op websites waarbij de adverteerder aan de website met de advertentie betaalt per klik op zijn advertentie. Als de kliks echter niet van gebruikers komen, maar van automatische programma’s levert dat de adverteerder natuurlijk niets op.
sunbeltblog.blogspot.com
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** November 22nd, 2007 by wim.webgang **
- Torretjes in het toetsenbord. Heisa van Heise Online.
- Amerikaanse soldaten houden oprecht van hun op afstand bestuurde robots, geven hen koosnaampjes en rangen. Veel verdriet dus als zo’n robot de lucht invliegt.
- Mails met een digitale handtekening (vb GPG) zijn moeilijker te manipuleren met een ‘man in the middle attack’.
- Emoticons: Japan zegt meer met de ogen.
Vandaag ging het niet over tequila en niet over politie.
- En nieuwe muziekjes van onze electrobel-leverancier:
LIQUIDD
Baja Frecuencia [Bankizz]
Erophin
Breaking true the Van Halen belt
Wasabi
The early beginning
infini
cool trance
Paranoized
Hostile
DTR
Dubcore
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** November 22nd, 2007 by wim.webgang **
22/11/2007
Electrisch of Hybride
De website Do It Yourself Car heeft een vergelijking gemaakt tussen 6 wagens die nog niet bestaan. Ze beschrijven 6 modellen die nog niet in productie zijn. Het gaat over EV’s of Electrical Vehicles, electrische auto’s dus. Sommige van die wagens zijn hybride en kunnen zowel op batterijen rijden als op brandstof. Er wordt een doorbraak verwacht in “Full EV’s” of volledig electrische wagens. Die hadden in het verleden te lijden onder beperkte capaciteit van de batterijen, en een zekere onwil door strategisch-commercieel-politieke redenen. Maar nu kunnen die voor een niet te grote afstand gewoon ’s nachts opgeladen worden uit het stopcontact. De oplaadtijd kan erg verschillen: van enkele uren tot meer dan een halve dag. Hybride wagens gebruiken meestal gas als brandstof.
Omdat de wagens die ze beschrijven nog niet in de handel verkrijgbaar zijn op de Amerikaanse markt, zijn ook nog geen prijzen bekend.
vergelijk
Tor-vervolg
Er worden steeds meer vragen gesteld bij het TOR netwerk. Veel van de nodes van het netwerk zouden een bedenkelijk gedrag vertonen. Zo zijn er bij die absoluut geen versleutelde verbindingen aanvaarden, andere die alleen een bepaald soort verkeer aannemen en doorgeven, en er zijn er die zelfs valse sleutels gebruiken. Vooral het laatste jaar zijn het aantal “exit nodes” voor China en de VS zowat verdubbeld. Naast geheime diensten worden ook grote bedrijven en illegale computerkrakersgroepen ervan verdacht eigen exit-nodes te onderhouden.
Heise online, de website van een Duitse uitgeverij van technologietijdschriften, heeft er een artikel over gepubliceerd als gevolg van de “zogenaamde inbraak” door een Zweedse veiligheidsadviseur, die vorige week bekend werd.
De site met de vervalste certificaten deed een “man in the middle” attack. Nadat iemand het gebeuren beschreef in zijn blog, verdween die server van het net.
heise nieuws
exit node man in the middle attack
|
|
Staartje aan verkiezingen
Na de vele wantrouwige berichten over electronische stemmachines, computer dus, is er nu een heel concrete stap gezet in de VS. De overheid van California vervolgt een fabrikant van stemcomputers. De fabrikant had wijzigingen aangebracht aan de computers, zodat ze afweken van de goedgekeurde toestellen. Er zouden liefst 972 niet-gecertificeerde machines aan de overheid geleverd zijn. Er wordt een boete gevorderd van 10 000 dollar per machine, in totaal dus 9,72 miljoen dollar. De fabrikant zegt dat de wijzigingen geen invloed hadden op het gedrag van de machine, en er alleen voor moesten zorgen dat de produktiemethode efficiënter werd.
Bel in stilte de politie
Een vrouw die bij haar huis aankwam, en zag dat het slot gebroken was, nam stilletjes haar gloedniewe gsm en drukte het nummer van de politie. Toen ze het 911 nummer gevormd had klonk er echter een schril alarmgeluid uit haar telefoon. Ze schrok zich een ongeluk en omdat ze vermoedde dat de inbrekers nog in de woning waren, drukte ze de gsm onmiddellijk weer af. Ze zonderde zich op een veilige afstand van het huis af en belde opnieuw de politie met haar hand op de telefoon om het geluid tegen te houden. Toen ze later navraag deed bij haar telefoonmaatschappij bleek het inderdaad de bedoeling te zijn de gebruiker er attent op te maken dat er een noodoproep wordt gedaan, mogelijk om te vermijden dat men per vergissing dat nummer belt. Het geven van dat signaal is ingebouwd in de gsm zelf. Het zou voorkomen in een aantal nieuwe toestellen van Verizon en Sprint, twee telefoonoperatoren in de VS.
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** November 15th, 2007 by Lydia **
- Een Zweedse jongeman wordt opgepakt omdat hij onderzoek doet naar ‘veilig’ internetverkeer, waardoor hij terechtkomt op ‘gevoelige’ informatie (zie i-nieuws 6 na 6).
We luisteren naar een interview met hem op het internet.
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2007 by wim.webgang **
Spion van het jaar
De computernerd van 22 die met een inbraak in het netwerk van ambassades de kraak van het jaar deed, is opgepakt in Zweden. Hij wist binnen te geraken in 1000 gevoelige e-mail accounts van diplomaten, NGO’s en bedrijven, vol met vertrouwelijke gegevens. Hijzelf zegt dat hij niet heeft ingebroken in de netwerken. Hij heeft niets illegaals gedaan, en heeft enkel hulpmiddelen gebruikt die hij zo van het net plukte. Hij schrok er zelf van dat het zo gemakkelijk ging, en om te bewijzen waar hij binnengeraakt was gebruikte hij van een hondertal van die accounts de e-mail adressen en de wachtwoorden in een artikel op zijn blog “derangedsecurity.com”.
Nadat hij op die manier zichzelf bekend had gemaakt werd hij met een potsierlijk machtsvertoon opgepakt in zijn appartement en zijn computers werden in beslag genomen. Volgens eigen zeggen bevatten die informatie van meer dan 50 landen, maar alles werd al lang vernietigd omdat hij vond dat dat in niemands handen moest vallen, ook niet in die van de geheime diensten van zijn eigen land. Eigenlijk wilde hij zich vanaf dan concentreren op zijn carriere als onafhankelijk veiligheidsconculent.
Hij maakte gebruik van “TOR”, een open source programma dat bedoeld is om veiligheidsdiensten en bedrijven op een veilige, anonieme manier te laten communiceren. Het verbergt het ip-adres van de gebruiker, zo’n beetje als de anonieme gsm verbinding door de caller-id uit te zetten. Het werd ontwikkeld door de veiligheidsdiensten van de Amerikaanse Navy, om hun personeel dat overal in de wereld op internet wil, een gemakkelijke manier te bieden om dat anoniem te kunnen doen. Daarvoor werd Tor online gezet zodat ze het van overal kunnen downloaden. Het grappige is dat als iemand ergens dat programma downloadde, hij eigenlijk toonde dat hij militair was. Uit de analyse van de Zweedse nieuwsgierigaard bleek bovendien dat de militairen het vooral inzetten om anoniem pornosites te kunnen gebruiken.
De software wordt ook gebruikt door mensenrechtenaktivisten en door inwoners van landen met censuur en een sterke controle op het internetgebruik. Veel gebruikers zouden de bescherming ervan overschatten omdat het maar over 1 aspect van de communicatie gaat, en bovendien blijken veel gebruikers niet de juiste instellingen te gebruiken zodat ze helemaal niet zo veilig zijn als ze veronderstellen.
De Zweedse jongeman vertelde dat de politie zich gedroeg als in een slechte politiefilm. Tijdens de huiszoeking zijn kasten opengebroken, zijn stroom afgesneden, zijn telefoon en andere verbindingen uitgetrokken, zelfs zijn luidsprekerkabels. Hij werd ondervraagd met typische politiemethodes. Na een paar uur lieten ze hem terug los maar zijn computermateriaal kreeg hij niet terug.
|
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** November 8th, 2007 by Lydia **
- Google stapt met Android op de gsm-markt (GPhone). Steve Ballmer is daar niet zo gelukkig mee want het systeem draait op Linux en Java. Het besturingssysteem Android is ontworpen door een ex-werknemer van Apple. Steve Jobs zal dus ook niet zo gelukkig zijn aangezien de GPhone concurrentie wordt voor de I-Phone.
- Documenten verslepen met de nieuwe Leopard van Mac OSX is niet altijd even veilig, je data kan verloren gaan tewijl het onderweg is. Voorlopig nog even kopiëren!
- De Ubuntu installparty van enkele weken geleden krijgt nog een apestaartje. We zijn gaan uitzoeken wat Gibbon betekent en ontdekten dat het een mensaap is, die na een tijd in gevangenschap gevaarlijk wordt…. zou er een link zijn met vrije software?
Ondertussen zitten we tot over onze oren in het water want de Schelde staat op springtij… tijd om te springen!
Vrije Muziek:
Massive Dub -> Stox Recordings
Sick Lullaby -> The strange experiment
Lift ^ | Lift v | Comments Off
WebGang blog ** November 8th, 2007 by wim.webgang **
08/11/2007
Microsoft versus Google
Stilaan komen ze nu in de praktijk tegenover elkaar te staan, Microsoft en Google. Google deed een langverwachte aankondiging over hun mobiele telefonieplannen.
Ze zullen een “gPhone” uitbrengen, waarbij ze samenwerken met verschillende fabrikanten om een mobiel toestel uit te brengen dat in kracht evolueert naar een pc. Google kiest voor een open weg: ze zullen de software op het mobiel platform laten gebruiken onder de voorwaarden van de Apache licentie. Dat is een open source licentie die oorspronkelijk gemaakt werd voor de webserver Apache, en daar dan ook naar genoemd werd.
Pas de tweede helft van volgende jaar zullen de toestellen effectief in de winkel liggen, althans in de VS.
|
|
GPhone
Steve Ballmer ging op een persconferentie in Tokyo tekeer tegen Google. Hij merkte op dat ze niets hebben behalve een persbericht.
Dat Ballmer die aanval op de GPhone in Japan deed was waarschijnlijk niet toevallig. De grootste markt voor de gPhones zou wel eens in Azie kunnen liggen. Providers in Japan en China zouden de gPhones gaan verdelen en dan spreek je toch al snel over miljoenen toestellen. Maar ook in Europa zijn er contacten, met bv T-Mobile in Duitsland, Telecom Italia in Italië and Telefónica in Spanje. Ook fabrikanten van de electronica die in de toestellen zit doen mee; er is sprake van Broadcom, Intel, Qualcomm en Texas Instruments. In de markt van de mobiele telefoons heeft Microsoft nog niet zo veel voorsprong en nog geen monopoly, dus het is moeilijker om de fabrikanten te beïnvloeden om alleen met Windows Mobile te werken. Binnen het segment van de smartphones zou MS zo’n 10 procent halen, tegenover Apple met zijn iPhone zo’n 2 procent. Ballmer lijkt een nieuwe Angst, Onzekerheid en Twijfel-campagne aan te zwengelen (in het Engels bekend onder de afkorting “FUD”).
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** November 1st, 2007 by Lydia **
- 90 Euro refund voor Windows XP en 50 Euro refund voor Works, alle Italianen lopen nu naar de rechtbank ;)
- Van Eee PC naar 100 000 OLPC’s en verder naar Mandriva Classmate PC draaien allemaal op vrije software, minder dan niks kan het niet kosten… dachten we. François van Mandriva heeft daar sinds gisteren een heel ander idee over, dit schrijft hij neer in een open brief naar Steve Ballmer. Mandriva had een deal met Nigeria om 17 000 Classmate PC’s te lanceren op scholen, nadat de zending verstuurd was krijgt Mandrake te horen dat de lading bij aankomst overschreven wordt met een Windows systeem.
- Engelse scholen worden door de overheidsinstantie Becta gewaarschuwd voor een contract met Microsoft, ze verplichten hen ook te betalen voor de computers die niet op het internet of op windows draaien.
Vrije Muziek:
- Deeprecif (Kali Frogz)
- Earth Has Changed (Cider Groove)
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** November 1st, 2007 by wim.webgang **
1/11/2007
BBC media alleen voor XP
De chef technologie van de BBC ontkent dat er een afspraak is gemaakt met Microsoft over het gebruik van een player die alleen door Microsoft Windows gebruikers kan gebruikt worden. Hij laat in een interview de woorden “platform neutraal” en “universeel” vallen.
Ze hebben in de praktijk een nieuwe software voorzien voor gebruikers van media op de BBC website, en hoewel de naam geïnspireerd lijkt op Mac produkten, is BBC’s “iPlayer TV” een exclusief-Microsoft player, en dan nog alleen voor de laatste versies van Windows vanaf XP. Dat is zo op het lijf geschreven van MS dat een computertijdschrift van ZDnet daar kritische vragen over stelde. Hoofd techniek van de BBC vindt die onterecht, maar bevestigt anderzijds dat ze zich gericht hebben op “de grootste markt”. Waarmee hij impliciet zijn eerdere “universele” en “neutrale” beweringen ontkracht. Toch zal volgens hem later ook voor andere systemen waarschijnlijk een versie van de player uitkomen die gedeeltelijk zal kunnen wat de Microsoft-only player kan.
Vrije bonen
Sun heeft beslist om een belangrijk programmeer-platform toegankelijker te maken voor de Free Software/Open Source community. De nieuwe versie van Netbeans zal uitgebracht worden onder een dubbele licentie: de eigen Sun CDDL en de GPL versie 2 van GNU/Free Software Foundation. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om de programmeer omgeving aan te wenden in bestaande projecten die reeds onder de GNU GPL werken. Sun hoopt daarmee natuurlijk het Java ecosysteem uit te breiden.
Halloween bij Gnome
Er hangt een griezelsfeertje rond de standpunten van “Miguel de Icaza’”, een van de oprichters van Gnome Foundation. Die had zich namelijk positief uitgelaten over de OOXML dat door Microsoft gepusht wordt als toekomstige standaard voor documenten. Dat wordt niet in dank afgenomen daar die OOXML vooral een reaktie is op de echte Open Document Format standaard, die geen eigendom is van 1 bedrijf en die trouwens in 2006 ook echt goedgekeurd is door standaarden organisaties als ISO/IEC.
Sommige commentatoren wijzen op de banden van “De Icaza” met Novell, en dan wordt de link gelegd naar de “geheime” overeenkomst tussen MS en Novell.
Leo
Apple heeft een nieuw operating system uit, een nieuwe versie van OS-X met bijnaam “Leopard”. Sommige gebruikers schrokken wel omdat na een upgrade van een bestaande computer soms een probleem optrad waarbij de computer leek te blijven hangen. Bepaalde hardware/software combinaties zouden de oorzaak zijn, dus vroege upgraders kunnen best even checken voor ze beginnen.
|
|
Italiaans “Refund” precedent
Een Italiaanse computerkoper die wel een computer wou maar niet de Windows die hij er bij moest nemen, liet HP weten dat hij de ongebruikte windows + works wilde teruggeven in ruil voor teruggave van de waarde ervan, een zogenaamde “refund”. Dat recht heeft hij volgens de kleine lettertjes van de voorwaarden van de software zelf. Maar de computerverkopers houden meestal de boot af en zo ook HP. De Italiaan stapte naar de rechtbank en kreeg gelijk. Hij kreeg 90 Euro terug voor Windows XP en 50 Euro voor Works. De koppelverkoop van computers en software is al lang een doorn in het oog van de consumentenorganisaties, maar weinig consumtenen hadden de moed om voor een relatief klein bedrag er een zaak van te maken.
Vrij klein broertje van de laptop
Asus zou in november een nieuwe witte “Eee PC” uitbrengen met de bijnaam miniBook. Het bijzondere is niet alleen de kleine afmetingen en het gewicht van minder dan een kilo, maar ook de lage prijs. In de Engelse pers wordt gesproken over iets meer dan 200 pond. De echte verrassing is dat er een Linux systeem op geleverd zal worden. Het is niet de bedoeling het apparaat echt te vergelijken met een huidige laptop, het moet meer iets tussen een laptop en een pda gezien worden. Het heeft de afmetingen van een kleine laptop, heeft in plaats van een harde schijf een beschrijfbare “solid state disk” van 4 gigabyt, een werkgeheugen van 512 Mb, een zeer kleine voeding, met een werkduur van 3 tot 4 uur op batterijen. Het apparaat heeft verder wel netwerkaansluiting natuurlijk, zowel met draad als wifi. Verder ook ingebouwde micro en luidsprekers, beide met mogelijkheid ook externe aan te sluiten. Naast het eigen 7″ scherm kan je eveneens een externe monitor aansluiten.
De bijgeleverde software die op de Asus-aangepaste Linux draait is OpenOffice, Firefox, Skype, enz.
Officiele naam: Asus Eee PC 701, hoewel verwacht wordt dat ook andere merken een eigen versie van het toetsel zullen uitbrengen met andere namen. Momenteel bestaat er al een Taiwanese versie, en de Europese zijn onderweg.
Het zou wel eens kunnen mikken op de Europese scholen en daarmee een evenknie worden van de OLPC.
Bespreking en foto’s onder meer op C-net
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off