Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

27/9: Fotonen, 40 jaar zakrekenmachine en quantumchips

Uitzending do 18:00 ** September 27th, 2007 by wim.webgang **

- Ook al even aan het nadenken over het foto-electrisch effect? Te laat: Het geheime dagboek van Albert Einstein (link).

- De zakrekenmachine bestaat 40 jaar en we laten u genieten van het geluid (van de toetsen) van de TI-53 (op e-bay nog 5 pond waard) en de fx-80 (restwaarde 10 €?). De Casio College fx-80 is herkenbaar als oudste machine omdat ze:

 • een fysieke aan-uit schakelaar heeft die door Lydia op de proef wordt gesteld
 • twee keer zo dik is
 • betere toetsen (grotere en betere aanslag) heeft dan die vervelende onduidelijk “klikkende” van de TI 53
 • natuurlijk meer weegt
 • grotere batterijen heeft (2 x R6E 1.5 volt “AA size” om precies te zijn) dan de 2*LR44 “horloge”-batterijen

Maar waar de Texas Instruments TI-53 de fx-80 klopt is dat het een van de eerste lcd-programmeerbare platte rekenmachines was. Om een “programma” in te voeren moest je volgende toetscombinatie achtereenvolgend ingeven:
OFF ON 2ND ON LRN
dan de bewerkingen en afsluiten met
= R/S 2ND RST LRN 2ND RST
waarbij het idd begint met het afzetten en aanzetten van de machine, en de LRN toets voor “Learn” stond dacht ik, de R/S stond voor “Run/Stop” en die moest je ook indrukken na het ingeven van een parameter voor de berekening.
(rekenmachine-nostalgie-link en hier beetje scrollen voor de fx-80)

- En helemaal voor holbewoners volgens de computer inbreker die een illegale telefoonmaatschappij liet draaien op de apparatuur van andere firma’s: standaard wachtwoorden in routers.

Volgende week: 2 uur durende Cinemaf!-gang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Qubits * Wiki-wetten * Gesofistikeerde fraude * Kwetsbare stroomgenerator

i-nieuws 6 na 6 ** September 27th, 2007 by wim.webgang **

27/09/2007


Qubits

Volgens New Scientist zijn enkele wetenschappers uit de VS erin geslaagd om aan te tonen dat ze een nieuw type computer-chips gemaakt hebben. Ze noemen het “quantum computer chips”. In die chips worden de gegevens, “qubits” genoemd, over een “quantum bus” verstuurd. De betrokken wetenschappers werken aan het NIST (Nationaal instituut van Standaarden en Technologie) in de VS en aan het YALE in England. Aan het NIST werd in 1995 begonnen met Quantum Informatica als onderdeel van het fysica laboratorium. Ze zitten daarmee zowat op de kleinst denkbare schaal te werken, namelijk die van de atomen. Daar wordt het interessant omdat daar de grens ligt van de eigenschappen van een stof, in de electronica gaat het dan meestal over geleiders. Men is nu op zoek naar de mogelijkheden te werken met fotonen en microgolven. Men probeert ze in te zetten om de laserstralen te vervangen.
Deze ontwikkeling gaat terug tot meer dan honderd jaar geleden, toen Einstein de foton gebruikte om het foto-electrisch effect uit te leggen, dat nu bv in digitale camera’s gebruikt wordt.
De ontwikkelingen die nu gebeuren moeten leiden tot “quantum computers”.

Een qubit is een kunstmatig atoom. Het is kunstmatig in die zin dat een qubit reageert als 1 enkele atoom, maar eigenlijk bestaat uit een miljard aluminium atomen.

http://qubit.nist.gov

http://www.spaceandmotion.com/ : Physics-Albert-Einstein-Quantum-Theory.htm

Wiki-wetten

In NieuwZeeland is een wiki gestart om burgers te laten deelnemen aan het opstellen van nieuwe wetten. Het systeem werkt zoals de bekende Wikipedia website, die ook door gebruikers gemaakte en aangepaste teksten bevat. Het is niet de bedoeling de wet heel de tijd aan te passen, wel om een voorstel bijeen te schrijven. Normaal worden wetteksten door het parlement opgesteld.

http://wiki.policeact.govt.nz/


Twee jaar voor “gesofistikeerde fraude”

Robert Moore werd veroordeeld tot 2 jaar cel voor inbraak in- en misbruik van electronische systemen. Hij had samen met een medebeklaagde een systeem op poten gezet waarmee ze grote informatica systemen konden gebruiken om internetverkeer langs te sturen. Aan de andere kant verkochten ze goedkope “voice over ip” telefoonverbindingen. Die gesprekken werden digitaal over de door hen gekraakte systemen gestuurd zodat ze gemakkelijk winst maakten. Moore maakte deze, door de overheid “gesofistikeerde fraude” genoemde praktijk mogelijk door zijn inbraken in computersystemen van grote telecommunicatiebedrijven. Zijn “zakenpartner” die de telefoondiensten verkocht, en het brein zou zijn achter de illegale zaak, is sinds een jaar voortvluchtig.

Kwetsbare stroomgenerator

Niet alleen telefooncentrales zijn kwetsbaar voor computerinbrekers. Het “ministerie voor thuislandbeveiliging” in de VS heeft onderzoek gedaan dat aan het licht bracht dat onderzoekers via een verbinding op afstand een generator zo snel konden laten draaien dat hij zichzelf vernietigde. De generator wordt gebruikt in electriciteitscentrales, waaronder ook kerncentrales. De comissie verantwoordelijk voor de Nucleaire regelgeving heeft al gezegd alle installaties te zullen controleren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

10 jaar cultuurverschillen tussen Gnome en KDE

Uitzending do 18:00 ** September 20th, 2007 by wim.webgang **

- De SCO zaak lijkt stilaan echt op zijn einde. De rechten op de Unix code die gebruikt werden als wapen in de heilige strijd tegen Linux bleken niet in hun handen te zijn. De Linuxwereld keek eerst met ongeloof maar organiseerde zijn code-tracering door deze zaak beter dan ooit. SCO daarentegen is zo diep weggezakt dat het een soort concordaat heeft aangevraagd om een faillissement te vermijden. Ondertussen heeft investeerder MS een deal gesloten met de verfoeilijke vijand Suse Linux-maker Novell.
SCO: wild rond zich heen getrapt maar met de andere voet uitgegleden.


- Een “handige” voetafdruk is het logo van Gnome. Een draakje dat van KDE (terwijl het vroeger een een weinig sexy tandwiel was). En dat is nog maar het begin van het cultuurverschil tussen de twee. Gnome viert tien jaar anders software maken dan KDE:

 • De “G” domineert ipv de “K” bij KDE. Bijvoorbeeld al bij de programmeeromgeving die ze gebruiken: GTK (Gimp Toolkit) tegenover QT.
 • Alles wat ingewikkeld is wordt geschrapt ipv alles wat interessant is steken we erin.
 • Glad en Amerikaans aanvoelend tge het technischer, Europeser (Frans-Duits?) aanvoelend KDE.
 • Door distributies als RedHat/Fedora en Ubuntu als standaard desktopomgeving gekozen, terwijl KDE nog wel in Suse voorkomt, maar ook daar zijn prominente plaats verloor.
 • De meest “expandeerbare” afkorting: Gnome = GNU s Not UNiplexed Information and Computing System Object Model Environment. (GNOME, GNU, UNIX waarbij de “x” gevormd wordt door een opeenvolging van c en s). Daartegenover staat enkel KDE’s “K Desktop Environment”.
 • Een waardige verjaardag in ieder geval, www.gnome.org: “10 jaar vrijheid”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

20/9: SCO van de beurs * Gnome 2.2

i-nieuws 6 na 6 ** September 20th, 2007 by wim.webgang **

20/09/2007


SCO van de beurs

Na de pijnlijke geschiedenis van de afgeweerde aanval op Linux is SCO diep gevallen. Alvast het aandeel, want de Nasdaq, de technologiebeurs waar ze genoteerd stonden, heeft beslist het aandeel van de lijst te schrappen met ingang van volgende donderdag. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het Chapter 11 akkoord dat SCO heeft aangevraagd. Dat is in de VS een soort “gerechtelijk akkoord” om een faillissement te vermijden.


Gnome 2.2

Er is een nieuwe versie uitgekomen van Gnome. Na een half jaar ontwikkeling verscheen vandaag Gnome 2.2. Tegelijkertijd viert Gnome zijn 10e verjaardag. Gnome is het deel van het computersysteem dat de verbinding vormt tussen de gebruiker en het systeem, door de knoppen, menu’s en andere zichtbare en manipuleerbare dingen op het scherm beschikbaar te maken. Deze desktopomgeving bepaalt hoe de hele omgeving aanvoelt, wat de stijl is van knoppen, menu’s en reakties.
Gnome wordt bv standaard gebruikt in Ubuntu, en wordt ook met veel andere Linux distributies meegeleverd. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor Linux, maar kan ook op andere systemen draaien als iemand de vrij beschikbare broncode aanpast. Zo draait het bv op Solaris. Gnome behoort tot de vrije software die de GNU licentie gebruikt.

Gnome staat voor Gnu Network Object Model Environment.
Bekendste tegenhanger is KDE, dat trouwens al langer bestaat. Gnome is ontstaan als gevolg van een conflict over de licentie van QT, de programmeeromgeving voor KDE. Die programmeeromgeving was zelf geen volledig vrije software, en dat stoorde nogal wat ontwikkelaars die echter wel een programmeertool nodig hadden. Ze gebruikten daarvoor dan GTK (de Gimp Toolkit, die gemaakt was om het tekenprogramma Gimp te maken. Ondertussen werd de licentie van QT aangepast, maar het Gnome project was al zo ver gevorderd dat het onafhankelijk verder ontwikkelde en standaard werd in belangrijke Linux distributies als Red Hat.
Gnome.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wie parkeert bij de NASA? Wie parkeert in uw computer?

Uitzending do 18:00 ** September 13th, 2007 by Lydia **

- Is ongewenst je computer binnenkomen en dingen veranderen altijd hacken? Dan doet Microsoft graag mee. Of ze bloemen op tafel komen zetten of de deur uitbreken is de vraag.
- Wil je no spyware, no adware, no viruses? Klik dan hier.
- De topmannen van Google googlen door de lucht met hun privévliegtuig en landen zorgenloos op de parking van de NASA. Vreemd? Helemaal niet, de NASA mag proefjes doen tijdens hun vluchten. Iemand ontdekte dit op Google Earth/Maps.
- De economische waarde van fair use verplettert de copyright-economie. (“$4.5 trillion to $1.3 trillion” cijfers voor VS)
- Opvallend meer pinguins op de computerbeurs! (Xandros, Ubuntu, Mandriva en een niet nader geidentificeerde distributie met KDE.

(foto’s wim.webgang, Antw, 09/09/07)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geheime update op uw computer * Debian.ex * VS schaft tv nog niet af

i-nieuws 6 na 6 ** September 13th, 2007 by wim.webgang **

- tijdelijke test-stream als je buiten FM bereik woont

13/09/2007


Geheime update op uw computer

Microsoft heeft volgens microsoft-watch.com een geheime update uitgevoerd op computers van gebruikers. Gebruikers die de automatische updates aan hebben staan weten dat ze updates kunnen krijgen. Bovendien krijgen ze nog een waarschuwingsvenster dat meedeelt dat er een update gebeurt. Maar de update die nu gebeurde, was er één bij gebruikers die de automatische update AF hebben staan. Ondanks die keuze heeft MS toch een “update” gedaan en bepaalde bestanden van het windows systeem op de computer van op afstand overschreven, zonder ook maar enige melding of vraag. Verschillende windows specialisten van “Windows Secrets” en “eWEEK Labs” begonnen een onderzoek. Dat leerde dat er een aantal verschillende geheime updates zijn gebeurd op verschillende versies van Windows, waaronder XP en Vista. Soms ging het tot een negental bestanden die achteraf veranderd bleken.
Deze stealth update leverde ook wat vragen over privacy op: hoe zit het met je gebruikersrechten als het bedrijf zelfs tegen de instellingen in wijzigingen kan aanbrengen in je computersysteem? Waar leiden ze af dat ze het recht hebben om zoiets te doen?

Wie dat te weten wil komen moet natuurlijk de handleiding lezen. Voor wat betreft de overeenkomst voor het gebruik van de software is dat de EUL of End User License. Die bedraagt 14 bladzijden, en wie het voor u gelezen heeft heeft er niets in gevonden dat dit gebeuren kan verklaren. BeroepsITers kregen ook geen antwoord op hun vragen aan het bedrijf.

microsoft-watch.com ?
windowssecrets.com ?


Debian.exe
Debian is een Linux distributie die de basis vormt voor heel wat andere distributies waarvan de bekendste momenteel Ubuntu is. De debian programmeurs hebben nu een origineel stukje software uitgebracht: Debian.exe. De extentie “.exe” duidt aan dat het een programma is dat op Windows draait.
Het is inderdaad bedoelt om in Windows te starten, om je Windows systeem met een klik om te vormen tot een Debian Linux systeem.
De download is te vinden op de website “goodbye-microsoft.com

VS schaft tv nog niet af

In de VS zijn een deel van de TV omroepen al overgestapt op digitale TV, en ze willen zelfs zo snel mogelijk helemaal overstappen. Daarbij kondigden vooral de kabelmaatschappijen aan dat analoge TV zou verdwijnen tegen 2009.
De regelgevende instantie voor communicatietechnologie, FCC, besliste echter dat de analoge uitzendingen gegarandeerd moeten worden tot 2012. Er zouden 40 miljoen Amerikaanse gezinnen zijn met een analoog toestel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jazz4you

Uitzending do 18:00 ** September 6th, 2007 by Lydia **

- We vroren erin met environmental graffity.
- Zijn auteursrechten grensloos? Of is dit een interessant onderwerp voor een van de komende weken.
- State government says Linux was “too big a risk” zegt MS in zijn advertenties, terwijl ze nu zelf software voor Linux maken …
- Gratis swingen op Jazz? Het kan als je surft naar Big Bands Database Plus!
- Hoe blaas je niet dronken terwijl je dronken rijdt? Doorzie de broncode van de alcoholmeter, tenminste als je daar nog nuchter genoeg voor bent.

Muziek vrij te downloaden op bovenvermelde link, playlist today:

2to2.ogg
4or5x.ogg
Alexander_Wheres_That_Band.ogg
Ambassadors_Me_And_The_Man_In_The_Moon.ogg
Beale_St._Washboard_Band_Piggly_Wiggly_b.ogg

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Eudora, Penlope en Thunderbird * Microsoft ontwikkelt Linux software * AMD Linux drivers * De broncode van de alcoholmeter *

i-nieuws 6 na 6 ** September 6th, 2007 by wim.webgang **

05/09/2007


Eudora, Penlope en Thunderbird

De beta versie van Penelope verscheen op 31 augustus op de Eudora.com site. Qualcomm ontwikkelde het als een plug-in voor Thunderbird op Windows. Qualcomm was de firma die de eerste bekende platformoverschrijdende e-mail client Eudora Mail maakte. Veel mensen denken nog met heimwee terug aan dat e-mail programma, maar het was sinds lang niet meer te krijgen omdat Qualcomm stopte met de ontwikkeling en verspreiding ervan. De Penelope plugin moet nu het “Eudora-gevoel” naar het Thunderbird mailprogramma brengen. Thunderbird is een vrije software / open source programma en ook de plugin wordt open source. Er hebben behalve mensen van Qualcomm ook programmeurs uit de community aan gewerkt. De officiële naam zou wel eens “Eudora 8″ kunnen worden, hoewel het dus geen volledig nieuw e-mail programma is. Oude versies van Eudora kunnen trouwens nog gedownload worden van www.eudora.com/download, zowel Windows als Mac OS-X versies. Voorlopig is er geen Linux versie, maar als er programmeurs werk van maken kan die er komen omdat de code beschikbaar is.

Eudora was het eerste breed verspreide e-mail programma van de firma Qualcom. Het werd van de markt gedrongen door Microsoft dat zijn outlook vast bij alle Windows computers bijleverde. Bovendien kwam de webmail op en was er dus veel alternatief en minder vraag. Maar er waren toch veel gebruikers die een oude versie van Eudora bleven gebruiken, en aan de mouw bleven trekken van Qualcomm om iets te doen met de Eudora-erfenis. Uiteindelijk startte Qualcomm in 2006 een project in samenwerking met de mozilla community.

Microsoft ontwikkelt Linux software

Microsoft kondigt aan binnenkort Moonlight uit te brengen, een browser plugin die hetzelfde soort dingen doet als flash. Die voor Windows en OS-X is al klaar en heet Silverlight. Voor de Linux versie doen ze beroep op Novell, die ze ook zou verspreiden bij zijn Suse distributie. Alhoewel er een versie voor Linux zal uitkomen is Silverlight geen vrije software of open source.
Bovendien zijn er nog altijd media codecs nodig en die zouden ook slechts gebruikt mogen worden voor de browser plugin.
In dit geval heeft Microsoft er belang bij dat op het Linux platform een Microsoft programma en formaat gebruikt wordt, want de commerciele vijand in dit gebied van multimedia inhoud is Adobe. Adobe maakte een paar sterke producten, zoals Flash en de hele pdf-reeks, gegroeid in de Mac-wereld en uitgedragen naar Windows en Linux. MS zet hier dus het gewicht van de open source wereld in om zijn concurrent aan te pakken.


AMD Linux drivers

ATI heeft toegezegd meer aandacht te gaan besteden aan Linux drivers. Ze zullen specificaties vrijgeven van alle nieuwe Radeon chipsets die in grafische kaarten gebruikt worden om het beeldscherm aan te sturen. Ze willen samenwerken met de open source community om ervoor te zorgen dat er volledig functionerende 2D en 3D grafische drivers beschikbaar komen. Daarmee moeten ze hun achterstand inhalen op NVidia, die door hun drivers de voorkeur genoten bij Linux gamers. Misschien zit de overname van ATI door AMD er voor iets tussen. AMD ziet zich geconfronteerd met marktleider Intel.

De broncode van de alcoholmeter

Een autobestuurder die tegengehouden werd, moest blazen, en werd door de alcoholmeter dronken verklaard. Hij vecht zijn zaak voor de rechtbank van Minnesota aan. Om zijn zaak te pleiten vraagt hij inzage in de werking van de alcoholmeter die beslist over zijn schuld of onschuld, meer bepaald in de code van het programma dat gebruikt wordt in het apparaat. De fabrikant wilde dat om redenen van “trade secrets” niet doen. Daarom werd als tussenstap een neutraal bedrijf aangesteld dat de code moest onderzoeken of er handelsgeheimen in zaten die de geheimhouding voor de rechtbank verantwoorden. De experten van Base One Technologies vonden alleen maar gewone algoritmes in de code, er zat niets speciaals of unieks in. Het opperste gerechtshof besliste dan dat het bedrijf de code moet laten inzien.
De voorlopige resultaten waren alvast interessant:
- De software van de meter zou de industriestandaarden van de VS voor softwareontwikkeling en softwaretesten niet halen.
- alarmsignalen voor het slecht functioneren van de computer of het uitvoeren van onmogelijke instructies in het programma, zijn uitgeschakeld.
- Als er onmogelijke uitkomsten uit de berekeningen komen, worden die omgezet in gewone hoogste waarden om zo de fout te onderdrukken en verder te werken.
- De meter neemt als neutrale lucht de lucht bij het aanzetten van het apparaat, zonder dat verder te verifieren.
- sommige fouten worden geteld, en er wordt pas een foutmelding gegeven als de fout meer dan 31 keer achter elkaar voorkomt. Als de fout eens een keer niet voorkomt start de teller terug van nul.
In veel andere landen dient de blaastest als een eerste indicatie, en wordt daarna een bloedstaal genomen. De uitslag daarvan wordt gebruikt voor gerechtelijke vervolging.

Op dit moment rechts naast het artikel, in de video: pinguin op de microwave

Lift ^ | Lift v | Comments Off