Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Qubits * Wiki-wetten * Gesofistikeerde fraude * Kwetsbare stroomgenerator

i-nieuws 6 na 6 ** September 27th, 2007 by wim.webgang **

27/09/2007


Qubits

Volgens New Scientist zijn enkele wetenschappers uit de VS erin geslaagd om aan te tonen dat ze een nieuw type computer-chips gemaakt hebben. Ze noemen het “quantum computer chips”. In die chips worden de gegevens, “qubits” genoemd, over een “quantum bus” verstuurd. De betrokken wetenschappers werken aan het NIST (Nationaal instituut van Standaarden en Technologie) in de VS en aan het YALE in England. Aan het NIST werd in 1995 begonnen met Quantum Informatica als onderdeel van het fysica laboratorium. Ze zitten daarmee zowat op de kleinst denkbare schaal te werken, namelijk die van de atomen. Daar wordt het interessant omdat daar de grens ligt van de eigenschappen van een stof, in de electronica gaat het dan meestal over geleiders. Men is nu op zoek naar de mogelijkheden te werken met fotonen en microgolven. Men probeert ze in te zetten om de laserstralen te vervangen.
Deze ontwikkeling gaat terug tot meer dan honderd jaar geleden, toen Einstein de foton gebruikte om het foto-electrisch effect uit te leggen, dat nu bv in digitale camera’s gebruikt wordt.
De ontwikkelingen die nu gebeuren moeten leiden tot “quantum computers”.

Een qubit is een kunstmatig atoom. Het is kunstmatig in die zin dat een qubit reageert als 1 enkele atoom, maar eigenlijk bestaat uit een miljard aluminium atomen.

http://qubit.nist.gov

http://www.spaceandmotion.com/ : Physics-Albert-Einstein-Quantum-Theory.htm

Wiki-wetten

In NieuwZeeland is een wiki gestart om burgers te laten deelnemen aan het opstellen van nieuwe wetten. Het systeem werkt zoals de bekende Wikipedia website, die ook door gebruikers gemaakte en aangepaste teksten bevat. Het is niet de bedoeling de wet heel de tijd aan te passen, wel om een voorstel bijeen te schrijven. Normaal worden wetteksten door het parlement opgesteld.

http://wiki.policeact.govt.nz/


Twee jaar voor “gesofistikeerde fraude”

Robert Moore werd veroordeeld tot 2 jaar cel voor inbraak in- en misbruik van electronische systemen. Hij had samen met een medebeklaagde een systeem op poten gezet waarmee ze grote informatica systemen konden gebruiken om internetverkeer langs te sturen. Aan de andere kant verkochten ze goedkope “voice over ip” telefoonverbindingen. Die gesprekken werden digitaal over de door hen gekraakte systemen gestuurd zodat ze gemakkelijk winst maakten. Moore maakte deze, door de overheid “gesofistikeerde fraude” genoemde praktijk mogelijk door zijn inbraken in computersystemen van grote telecommunicatiebedrijven. Zijn “zakenpartner” die de telefoondiensten verkocht, en het brein zou zijn achter de illegale zaak, is sinds een jaar voortvluchtig.

Kwetsbare stroomgenerator

Niet alleen telefooncentrales zijn kwetsbaar voor computerinbrekers. Het “ministerie voor thuislandbeveiliging” in de VS heeft onderzoek gedaan dat aan het licht bracht dat onderzoekers via een verbinding op afstand een generator zo snel konden laten draaien dat hij zichzelf vernietigde. De generator wordt gebruikt in electriciteitscentrales, waaronder ook kerncentrales. De comissie verantwoordelijk voor de Nucleaire regelgeving heeft al gezegd alle installaties te zullen controleren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.