Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

mini radioLAB – voeding

RadioLab ** November 24th, 2022 by wim.webgang **


Lezen op papier
Magazine van de week: Linux Format
Maar we kijken eerst even op de website van het magazine van vorige week en lezen daar over een interessant Europees project: Sylva. Hopelijk zet dat dingen in gang om in Europa een onafhankelijk cloud aanbod te ontwikkelen. Sylva is opgestart onder de paraplu van Linux Foundation Europe.
Linux Format november geeft aandacht aan het overlijden van de voorvechter van het Let’s Encrypt project die in september overleed: Peter Eckersley “tech scientist en activist”.
Verder in LF: emulator/games, snapmaker,OnlyOffice, raspberry pi GPIO, enz.

Voeding
voor onze apparaten…

- door de evolutie van de technologie om het internet in huis te brengen, worden regelmatig de toegangs-toestellen vervangen, en de originele bakjes blijven rondslingeren. We kunnen de voedingen recupereren van (door derden) buiten gebruik gestelde apparaten als adsl-routers, mobile coverage extenders, etc. voor onze raspberry pi’s, arduino’s enz.
- als de stekker niet past kan je een overgangstukje gebruiken met schroefjes (dat op zich ook weer herbruikbaar is).

Fiber frustratie
- Hoe een “eenvoudige upgrade” je hele netwerk plat kan leggen .. verslag vanop de webgang redactie: volgende week

Muziek
18:03 The Freeharmonic Orchestra – Turkish Delight
18:14 Animadvert – When the borders are open
18:21 Filmy Ghost (Sabila Orbe) The Esoteric Energy
18:26 the Young Philosophers’ Club – neighbors
18:31 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:53 Gloomer – Pallasso – Malamu (Gloomy Remix)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mobiel duopolie * Kite * Bevolkingstoename * Verslaving van het onderwijs

i-nieuws 6 na 6 ** November 24th, 2022 by wim.webgang **

Mobiel duopolie

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn ze een beetje kritischer geworden tegen Apple en Google praktijken, in dit geval op de smartphone. De mededingingsautoriteit (antitrust watchdog) gaat een onderzoek voeren naar de ecosystemen van Apple en Google, die sterk de macht binnen hun systeem concentreren. Ze maken het moeilijk voor andere spelplaformen, browsers, softwarewinkels, enz. In de praktijk is het een duopolie op het hele mobiele ecosysteem. Er wordt een onderzoek “FASE 2″ opgestart, dat nog wel een een jaar of meer kan duren.

Vraag blijft of ze even veel moeite zullen doen om naar het monopolie van vooraf geïnstalleerde besturingssystemen te kijken bij andere computerapparatuur…

Kite

Kite is een bedrijf uit San Francisco dat met behulp van Kunstmatige Intelligentie programmeurs helpt of programmeren zelfs automatiseert. Het werd in 2014 opgericht door Adam Smith, maar die gooit nu de handdoek in de ring.
Hij zegt dat er twee factoren meespelen: financiëel werkt het niet, en technisch eigenlijk ook niet. Zelfs de beste machine-learning technologie begrijpt niet goed genoeg hoe programmeren werkt. Misschien waren we tien jaar te vroeg op de markt, denkt hij. Kite houdt er dus mee op, maar wil het werk niet laten verloren gaan; ze open sourcen hun code op GitHub, zoals de data-driven Python type inference engine, python public package analyser, desktop software, crawler, analyser enz.: te vinden onder
“kiteco” met de naam “kite”

Ondertussen zie je de technologie ook elders opduiken, bv in GitHub. GitHub is een programmeurswebsite gebouwd rond de technologie van GIT, gemaakt door Linus Torvalds voor het programmeerwerk aan de Linux kern. Maar de GIT technologie was zo goed dat het overal gebruikt werd, en Microsoft zag zich genoodzaakt om de populairste GIT website over te nemen omdat te veel van hun eigen programmeurs er gebruik van maakten. Ze betaalden er in 2018 miljarden voor.

commentaar:
Ze zagen er ook een mogelijkheid in om zelf terug relevat te worden, en -zoals meestal- pushen hun technologie er nu. Bv hun “copilot”, een soort voorspeller voor programmeurs. Je kan het een beetje vergelijken met de spellingscontrole in een tekstverwerker, maar dan net iets meer; suggesties vanuit de Kunstmatige Intelligentie bieden programmeurs hele lappen code aan terwijl ze aan het werk zijn.
Dat is misschien ook wel een beetje omstreden, want die artificiële intelligentie is opgebouwd met vergaren van kennes door het inlezen in computersystemen van allerlei publiek te vinden broncode, meestal dus open source en free software code. Het lijkt een redelijk parasitaire toepassing van Microsoft, dat GitHub opkocht, om daar nu een dienst rond te bouwen.

Bevolkingstoename

Er is een serieuze bevolgingstoename in de online spelwereld. In 2022 zal die richting 3.2 miljard gaan. Een opvallend hoog percentage van de wereldbevolking die ongeveer rond 8 miljard zal zitten nu; veertig procent daarvan zouden “gamers” zijn.
(www.worldometers.info/world-population/)
Hoewel de wereldbevolking t.o.v. de jaren 70 verdubbeld is, is de gaming bevolkingsgroei recenter. het grootste deel bestaat uit 18 tot 34 jarigen, en in de VS is iets minder dan de helft van de spelers vrouw. En in de VS speelt meer dan de helft van de ouders computerspelletjes met hun kinderen. Inderdaad, de gemiddelde leeftijd van gamers is dus boven 30. In Europa speelt de helft van de bovolking videospelletjes op pc, console of gsm.

Verslaving van het onderwijs

Hoewel het onderwijs verondersteld wordt universele kennis aan te leren, is het in de praktijk ongelooflijk verslaafd aan producten van Apple, Google en Microsoft. In de praktijk betekent het bv dat de leerlingen niet geleerd wordt om algemeen met een rekenblad te werken, maar dat ze een bepaald product van een bepaalde softwareuitgever aangeleerd krijgen, en verplicht zijn dat te gebruiken, bv Office 365.
Frankrijk heeft nu een duidelijk standpunt ingenomen.
De Franse minister van onderwijs heeft stelling genomen dat de gratis versies van Office 365 en Google Workplace niet mogen gebruikt worden in scholen. Behalve het instinker gehalte van het gratis aanbod, gaat het voor Frankrijk ook over de veiligheid van de persoonlijke gegevens van de gebruikers, privacy dus.

In België is het huilen met de schoolpet op. Kinderen in onze lagere en middelbare scholen worden aan het infuus van grote Amerikaanse softwarebedrijven gehangen.
Zowel kinderen als hun ouders worden verplicht om persoonlijke gegevens in een online systeem te steken dat in handen is van partijen die extern zijn aan het onderwijs, en hun hoofdzetel niet in België hebben.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gemini: mini internet-www alternatief

Uitzending do 18:00 ** November 17th, 2022 by wim.webgang **

Gemini
Bij de bespreking van het Nederlandstalige Linux Magazine* blijf ik hangen bij een artikel over Gemini, een nieuw lichtgewicht soort websitepagina’s, zonder javascript, cookies enz. en en wel via internet maar geen “www”, dus niet met de Firefox/Chromium/Safari/konqueror…
De Gemini documenten zijn geen html, maar een soort “markdown” formaat, met opmaaktekens aan het begin van de lijn, zoals een #.
Markdown zien we in softwareprojecten bv soms in de Readme.md (bv hier onder in de bestandenlijst), en in (online) wiki systemen (bv gebruikt voor deze tekst) in git workflows.

*) Linux Magazine jaargang 23 november 2022 (tweemaandelijks www.linuxmag.nl), normaal 7.95 maar gerold voor 14.99 € in een winkel in Sluis.

Bij mijn eerste zoektocht naar Gemini kom ik op een ruimtevaartproject van de jaren 1960 terecht. Dat verklaart veel van de terminologie die ik bij het Gemini project tegenkom: capsule, space, ..

In de openSUSE desktop vind ik geen “gemini” software beschikbaar.
Op software.opensuse.org perl-Net-Gemini (This module implements code that may help implement a gemini client.), naast iets van Calligra-suite (waarvan ik denk dat het over een andere gemini gaat). En ook niet te verwarren met de Gemini Jolla PDA (die wat op de psion organiser lijkt)


Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VLC terug in India * Amazon gekapt * Hoofdstad van de VS * Fedora 37 * Electrische aanstekers

i-nieuws 6 na 6 ** November 17th, 2022 by wim.webgang **

VLC terug in India

De website van de open source mediaplayer VLC werd in India geblokkeerd door de overheid, maar is nu terug vrijgegeven. De VLC-player, ook veel gebruikt op Linux, wordt ontwikkeld door het VideoLAN project.
De Indische Internet Freedom Foundation steunde het VideoLAN project met juridische middelen. Na een vraag om opheldering via juridische weg werd de blokkade opgeheven, en is de website van de VLC speler nu terug te bereiken.

Amazon gekapt

Het bedrijf Amazon doet zijn naam eer aan, want er wordt serieus de hakbijl gezet in de banen. Er zouden ongeveer 10.000 ontslagen vallen vanaf deze week. Zoals het dikwijls gaat, worden de ontslagen gespreid over vele afdelingen, hier bv Alexa, verkoop, personeelsadministratie, enz.
Als je het afzet tegen de wereldwijd meer dan anderhalf miljoen wernemers is het maar x op duizend. Maar als je de hamburgerjobs buiten beschouwing laat, en naar de volle werknemers kijkt, gaat het toch al snel over een paar procent. Eens kijken of ze die met de feestdagen gaan missen.

Hoofdstad van de VS

De VS schrijft zowat heel de wereld de wet voor van wie geboycot moet worden, maar kwam nu in verlegenheid door het gebruik van Russische software in zijn gezondheidsdiensten van het CDC. Deze Centers for Disease Control and Prevention, gebruikten software van pushwoosh in een zevental apps die ze lieten gebruiken door het publiek. Daarmee volgen ze het voorbeeld van het leger, dat de app gebruikte voor de soldaten op een basis waar opleidingen gegeven werden. Het was niet de militaire inlichtingendienst of de FTC die hen attent maakte op de Russische roots van de software, maar wel persagentschap Reuters. Die ontdekten dat het bedrijf dat in de VS officiëel opereert vanuit Washington DC, de hoofdstad van de VS, in werkelijkheid parrallel geregistreerd is in Rusland, en zijn hoofdzetel ergens in Siberië heeft. Daar stelt het tientallen mensen tewerk en betaalt het ook belastingen.
Dat betekent natuurlijk niet per definitie dat het een bedreiging vormt voor de VS, de data zouden opgeslagen zijn op servers in de VS, en mogelijk in Europa. De Amerikanen staan nu toch met schaamrood op de wangen. De Russische overheid staat er voor bekend bedrijven onder druk te zetten om mee te werken met de overheid.
Pushwoosh levert diensten en biedt stukken software aan die dan gebruikt worden door bedrijven, multinationals, en organisaties, waaronder bv de Britse Labour partij en de Europese voetbalkoepel UEFA. De software komt voor in duizenden apps in de online winkels van Apple en Google.

Fedora 37

Het Fedora project viert de uitgave van Fedora 37, eergisteren officieel verschenen (voorbije dinsdag). De desktop versie heet Fedora Workstation 37, en heeft standaard GNOME 43 als desktop.
Voor programmeurs: er zit standaard GLibC 2.36 in, Perl 5.36, en Python 3.11.
Deze Fedora draait op pc’s en ook op de Raspberry Pi 4. Op oudere versies met 32bit ARM draait Fedora niet meer.

Fedora bestaat ook in een server versie, iot versie, cloud versie en Fedora CoreOS. Dat is een minimale versie van het basis systeem; bedoeld voor containers of minimaal geconfigureerde systemen gecombineerd met net dat wat nodig is voor een bepaald doel, die gemakkelijk van één computersysteem naar een ander kunnen verplaatst worden. Het systeem update zichzelf automatisch voor een grotere veiligheid. De CoreOS versie wordt als zeer belangrijk gezien, er bestaan drie takken van: stable, testing en next.
Voor toepassingen in gebruik in bedrijven wordt normaal testing gebruikt, maar meestal worden een paar machines ook uitgerust met testing en next. Daarmee kunnen mogelijke toekomstige problemen mee onderschept worden, en door feedback te geven naar de ontwikkelaars ook aangepast worden naar de uiteindelijke “stable” versie.

Downloads zijn te vinden op

https://getfedora.org/en/workstation/download/

Enkele mogelijkheden daar zijn:
- Fedora 37: x86_64 Live ISO
- For ARM® aarch64: aarch64 Live ISO
- Fedora 37: aarch64 raw image
Er wordt verwezen naar de MediaWriter tool om de Fedora download gemakkelijk op een medium te zetten om de computer mee te starten of te installeren. Je kan daar bv een usb stick of drive voor gebruiken.

Wie een beetje dieper graaft vindt nog andere versies op https://alt.fedoraproject.org/

Daar vind je ook nightly builds, beta versies, en Rawhide. Rawhide wordt enkel aanbevolen voor gevorderden, het is de versie die in ontwikkeling is, en wie zelf bij ontwikkeling van een of andere software betrokken is wil dat al vroeg testen met de nieuwste ontwikkelingen.

Algemeen: https://getfedora.org/

Electrische aanstekers

In New York hebben ze last van electrische aanstekers van branden, die al verschillende mensenlevens hebben gekost en tientallen gewonden dit jaar. Volgens het stadsbestuur van New York City zijn electrische tweewielers verantwoordelijk voor 200 branden.
Alleen al in een woontoren vieler er tientallen gewonden toen een electrisch tweewieler vuur vatte. Dat gebeurt bij het opladen van de batterij, een aktie die door electronica in goede banen geleid wordt. Maar bij het falen daarvan kan er brand ontstaan, en die kan snel om zich heen slaan. Er ontbreekt informatie om uitspraken te doen over de aard van de problemen, de kwaliteit van batterijen en opladers enz. De overheid maakt zich zorgen, maar vindt het moeilijk om in te grijpen omdat ze onmiddellijk de gebruikers tegen zich in krijgen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aflevering 1300 (*)

Uitzending do 18:00 ** November 10th, 2022 by wim.webgang **

(*) ongeveer

Daarom geven we vandaag een bonus nieuwstekst, en wat uitleg rond het gebruik van de broncode van ons BCP-1 (voorheen bekend onder de naam Broadcast Control Panel).

Met een extra nieuwsartikel dat onuitgegeven is en dateert uit de zomer van 2022: Linux laptops overzicht.

Linux laptops
(1-07-2022)

Redelijk onopvallend zijn de laatste tijd een paar laptops verschenen met het Linux besturingssysteem voorgeïnstalleerd.

(DE)
Vorige maand stelde MNT Research GMbH zijn “Pocket Reform” voor. Het is een opvallend klein (7 inch scherm) en dik laptopje, dat een echt mechanisch toetsenbord heeft. Er zijn een paar verschillende mogelijkheden voor toetsenbord, trackball, enz., en blijkbaar is hij gebouwd is rond een eigen open source ontwerp. Ze noemen het zelf een radikaal open hardware laptop. MNT ontwikkelt open source hardware en software, en gelooft in duurzaamheid, herstelbaarheid, bescherming van de privacy, en toegankelijkheid. De laptop wordt gebouwd in Duitsland, in Berlijn. Ook opvallend is dat je enkel de binnenkant kan bestellen, en die dan zelf in een eigen behuizing kan inbouwen.

https://mntre.com/

(GB)
Star Labs, bekend van eerdere laptops met Linux, is in het stadium van een nieuwe aankondiging, waarin ze een Linus Laptop met de naam StarFighter beloven. Star Labs is in Groot-Brittanië gevestigd, in een boerderij een uurtje Zuid-Westelijk rijden vanuit London. Ze bieden Ubuntu, elementary, Manjaro, Linux Mint, Zorin OS, en MX Linux aan (vooaraf geïnstalleerd).
Hun verhaal is ontstaan in een pub zeggen ze:

“In short, we’re just a bunch of geeks. Back in 2016, Star Labs was formed in a pub. We all depended on using Linux, all with different laptops and all with different complaints about them. It always perplexed us that a laptop had never been made specifically for Linux. Whilst many had been “converted” to run Linux – they seldom offered the experience that macOS and Windows users had. So, after a few pints, we decided to make one. ”

https://be.starlabs.systems/

(DE)
Tuxedo biedt Tuxedo OS, Ubuntu, openSUSE, Xubuntu, Ubunte MATE, Kubuntu, elementary OS.

https://www.tuxedocomputers.com/en/TUXEDO-WebFAI.tuxedo

(?)
KDE Slimbook

https://kde.slimbook.es/

(VS)
Het Amerikaanse bedrijf System76 heeft ondertussen een stuk of 6 laptops in verkoop. Een daarvan, de Lemur Pro, heeft een batterij capaciteit van 14 werkuren, kan tot 40 GB ram hebben. Ze hebben Open Firmware (met coreboot). Ze hebben hun eigen op Ubuntu gebaseerd systeem “Core OS”, dat standaard het hele systeem versleutelt om je laptop gegevens veilig te houden.
Je kunt hun Core OS ook op voorhand uitproberen, bv op een Raspberry pi, de download is op hun website te vinden. Ze installeren geen andere Linux versies voor, maar zetten gebruikers wel op weg om Fedora, Arch, of andere Linuxen te installeren.

https://system76.com/laptops/

https://support.system76.com/articles/difference-between-pop-ubuntu/

(CN)
En dan wordt er ook nog gewerkt aan de Roma, niet in Italië, maar in China. Dat moet een RISC-V laptop worden, waarbij voor “operating system” enkel gezegd wordt dat de meeste Linux varianten erop werken.

https://linux.slashdot.org/story/22/07/10/2019230/six-ground-breaking-new-linux-laptops-released-in-the-last-two-weeks

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Minder wild delen * DNS 1.1.1.1 * Minderverse

i-nieuws 6 na 6 ** November 10th, 2022 by wim.webgang **

Minderverse

Metaverse is minderverse aan het worden: Mark Zuckerberg moet meer dan tienduizend werknemers ontslaan bij het Facebook bedrijf. Tot 2020 nam het personeelsbestand elk jaar toe met meer dan 20%. Hij legt uit dat hun organisatie berekend was op groei, maar dat er integendeel een krimp is, ondermeer op de reklamemarkt waarvan ze leven.
Er werd niet alleen op personeel bespaard, ook op gebouwen en andere kosten. In Ierland, waar de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is om belastingstechnische redenen, wordt argwanend gekeken naar de hakbijl boven honderden jobs. In België werken naar schatting bijna 30 mensen voor de officiele tak van het bedrijf, en als je de gemiddelde 13% afvloeingen daarop toepast kom je op een drie a vier banen. In de VS is zo’n veertig procent van de naar schatting 50.000 werknemers van Facebook gevestigd. De rest is verspreid over de meer dan 80 kantoren in de wereld. Het personeelsverloop is groot, werknemers blijven gemiddeld 2 a 3 jaar.

Ook andere bedrijfen in de technologiesektor nemen maatregelen om de economische realiteit bij te benen. Salesforce gaat een paar duizend van de meer dan zeventigduizend ontslaan.

Minder wild delen

Binnenkort is het gedaan met “wild delen” met een iphone. Toekomstige versies van het besturingssysteem op de iphone zal het delen met willekeurige andere toestellen beperken.
Nu kan een gebruiker kiezen om AirDrop open te zetten voor iedereen, dus ontvangen van iedereen, of alleen contacten, of niemand.
Het ontvangen van bestanden van andere gebruikers die niet in de eigen contacten voorkomen wordt in de toekomst beperkt tot tien minuten vanaf het moment dat je de mogelijkheid manueel aanzet. Daarna zal ze terug automatisch op enkel eigen contacten staan.
Dat maakt het moeilijker om bestanden te delen die bedoeld zijn om te verspreiden, bv een video, foto, uitnodiging of flyer onder vrienden, of teksten binnen een vergadering, of andere bestanden tijdens een workshop, enz.
Het file sharen via AirDrop heeft jaren wel goed gewerkt, ook om bv bestanden uit te wisselen met je eigen laptop. Het werkt via bleutooth en wifi.
De eerste melding van de uitgeschakelde algemene filesharing kwam met iOS 16.1.1.
Apple geeft enkel de uitleg dat het ongewenst filesharing wil vermijden.

1.1.1.1

Een rechtbank in Rome heeft beslist dat de internetbeveiligingsdienst Cloudflare het ip adres van drie torrent sites moet blokkeren. De sites kickasstorrents.to, limetorrents.pro, en ilcorsaronero.pro moeten in Italië al geblokkeerd worden door de internetproviders na een bevel van de lokale toezichtshouder AGCOM.
Cloudflare moet voor het uitvoeren van het bevel van de rechtbank ingrijpen op zijn publieke DNS dienst op ip adres 1.1.1.1. Maar die wordt niet enkel in Italië gebruikt, maar wereldwijd. Cloudflare is erg ontchoocheld door de uitspraak en gaat in beroep.
Ze maken ook de opmerking dat DNS blokkering gemakkelijk met een VPN kan omzeild worden.
Het beroep is echter verworpen. De bedrijven die achter de vraag tot blokkering zitten zijn Sony, Warner en Universal. De DNS dienst van Cloudflare is populair geworden doordat gebruikers wiens internet provider bepaalde sites blokkeert, op zoek gingen naar een alternatieve DNS.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BCP-one

Uitzending do 18:00 ** November 3rd, 2022 by wim.webgang **

Marthe installeert BCP-one op haar laptop, dus kassa* kassa* voor de programmeur!
(* toch niet, het programma is free software; de programmeur kiest voor het delen van de broncode onder GPL-voorwaarden).

De eerste uitdaging lijkt me al dat er “nauwelijks” een grafische omgeving aanwezig is; enkel een X-server en een minimale desktop.
https://wiki.debian.org/DesktopEnvironment

(.. wordt vervolgd).

BCP installatie-stappenplan:

1. Installeer Linux (desktop)

2. Installeer Gambas3

3. Installeer Webgang-BCP

Je moet de broncode van het programma afhalen, openen in de programmeeromgeving, en “run” kiezen.
Er zijn een paar mogelijkheden om dit te doen: ofwel haal je de code af met git, ofwel download je de code.

3.1. Met git (op de commandolijn)

3.1.1
* Check of git geïnstalleerd is, bv met :
git --version
Reaktie bv:

git version 2.26.2

Zoniet, installeer git.

3.1.2 Haal de code af met git, maar maak eerst een map waarin je gaat werken.

Dit installatiescript toont de commando’s daarvoor, tik over, gebruik of pas aan;

installBCP.sh

mkdir ~/Gambas3
mkdir ~/Gambas3/WebgangBCP
cd ~/Gambas3/WebgangBCP
git clone https://gitlab.com/wim.webgang/WebgangBCP.git

Als je het uitvoert kan het er zo uitzien:

Cloning into ‘WebgangBCP’…
remote: Enumerating objects: 663, done.
remote: Counting objects: 100% (28/28), done.
remote: Compressing objects: 100% (28/28), done.
remote: Total 663 (delta 15), reused 0 (delta 0), pack-reused 635
Receiving objects: 100% (663/663), 268.05 KiB | 10.72 MiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (497/497), done.

(text 27-10)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SSL-lek * Vreemde laptops * Apple tax vermijden

i-nieuws 6 na 6 ** November 3rd, 2022 by wim.webgang **

SSL-lek

Een programmeur van Linux distributie Red Hat kondigde op twitter een nieuwe versie aan van SSL: OpenSSL 3.0.7 verbetert een kritisch beveiligingsprobleem.
De correctie is goed nieuws, maar het beveiligingsprobleem is dat natuurlijk niet. OpenSSL wordt gebruikt voor veilige verbindingen tussen computers op internet.
Een fout in OpenSSL maakt het mogelijk dat die beveiliging doorbroken wordt, en dat bv via internet op servers ingebroken wordt. OpenSSL wordt op alle systemen gebruikt. De versie waarover het gaat is OpenSSL 3.0.0 tot en met versie 3.0.6.
Aangezien het pas vanaf versie 3.0.0 voorkomt, kan verondersteld worden dat versies daar voor het probleem niet hebben. Servers die niet de laatste nieuwe systemen gebruiken, zoals LTS versies, zijn niet getroffen. Maar het gaat niet alleen over servers. Ook gewone pc’s, smartphones, en andere apparaten die communiceren met servers, moeten een update krijgen, anders worden ze kwetsbaar voor de komende aanvallen die gebruik zullen maken van het ontdekte beveiligingsprobleem.

Ook in het verleden gebeurde het al eens dat een beveiligingsprobleem ontdekt werd in openSSL, bv in 2016, toen een probleem ontdekt werd waarbij een server gecrasht kon worden. En in 2014 werd het beruchte “HeartBleed” probleem ontdekt.

Vreemde laptops

Het project dat de Linux kern maakt, zoekt vrijwilligers om code te testen op laptops die afwijkende eigenschappen hebben t.o.v. de meest gangbare toestellen.
Het gaat hierbij over de achtergrondverlichting van de laptopschermen in de ACPI/x86 code voor de Linux kern 6.1.
Hans de Goede, die bij Red Hat werkt, begon in 2014 al aan de verbetering van de code voor de achtergrondverlichting van de laptopschermen, meer bepaald om die vanuit “userspace” mogelijk te maken. Daardoor heb je geen root rechten nodig, wat in Linux meestal nodig is als je hardware-instellingen wijzigt.
Hij pubiceerde vorige week donderdag een oproep op zijn hansdegoede.livejournal.com website om de nieuwe code waaraan hij werkt uit te testen op diverse toestellen, omdat hij de code compatibel wil houden voor zoveel mogelijk gebruikers. Als de code niet werkt op je toestel, werkt de instelling van de lichtintensiteit van je scherm niet. Dat zou kunnen voorkomen bij oudere laptops en Chromebooks, stelden ze al vast. Ondertussen is het voor de chromebooks opgelost, maar er bestaan beslist nog veel andere toestellen waarop het getest moet worden.
Hij legt op die website uit hoe je zelf de test kan doen, door een viertal commmando’s uit te voeren die informatie bewaren in een tekstbestandje dat je dan naar hem kan mailen, en waar hij mee aan de slag kan. De nieuwe kernel code kan dagelijks afgehaald worden in de vorm van Fedora builds om veranderingen uit te proberen, schrijf hij nog. Daarmee kan je ook testen of het bij je laptop niet meer werkt (of juist wel).

hansdegoede.livejournal.com

Apple tax vermijden

Online platformen hebben de macht om binnen hun ecosysteem de regels op te leggen, en dat zie je zowel bij games als bij andere online platformen. Typisch is de strijd om aankopen te laten doen en te betalen binnen het platform: heeft het game platform recht op een procentje van de aankopen binnen een game? Heeft Apple recht op een procentje van de aankopen die je binnen een app doet die je gekocht hebt via de app store?
Spotify heeft een audiobook app voor iOS, en ze moeten betalen aan Apple als gebruikers van die app een gekozen audiobook willen kopen van Spotify. Spotify mag in zijn app geen reklame maken om die via een ander kanaal te kopen, bv via een website van Spotify. Dus heeft Spotify maar alle verwijzingen naar een aankoop uit zijn app gehaald. Ze boden enkel een knop aan om een e-mail aan te vragen. Als de gebruiker daarop klikte, kreeg hij of zij een e-mail met een link er in, die leidde naar een aankoop pagina op internet. Dat heeft Spotify in een update er nu ook uitgehaald. De kandidaat koper krijgt nu enkel de opmerking dat je niet vanuit de app kan kopen, en dat Spotify dat ook niet ideaal vindt. Het is een aanklacht tegen de zogenaamde “Apple tax”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off