Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Minder wild delen * DNS 1.1.1.1 * Minderverse

i-nieuws 6 na 6 ** November 10th, 2022 by wim.webgang **

Minderverse

Metaverse is minderverse aan het worden: Mark Zuckerberg moet meer dan tienduizend werknemers ontslaan bij het Facebook bedrijf. Tot 2020 nam het personeelsbestand elk jaar toe met meer dan 20%. Hij legt uit dat hun organisatie berekend was op groei, maar dat er integendeel een krimp is, ondermeer op de reklamemarkt waarvan ze leven.
Er werd niet alleen op personeel bespaard, ook op gebouwen en andere kosten. In Ierland, waar de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is om belastingstechnische redenen, wordt argwanend gekeken naar de hakbijl boven honderden jobs. In België werken naar schatting bijna 30 mensen voor de officiele tak van het bedrijf, en als je de gemiddelde 13% afvloeingen daarop toepast kom je op een drie a vier banen. In de VS is zo’n veertig procent van de naar schatting 50.000 werknemers van Facebook gevestigd. De rest is verspreid over de meer dan 80 kantoren in de wereld. Het personeelsverloop is groot, werknemers blijven gemiddeld 2 a 3 jaar.

Ook andere bedrijfen in de technologiesektor nemen maatregelen om de economische realiteit bij te benen. Salesforce gaat een paar duizend van de meer dan zeventigduizend ontslaan.

Minder wild delen

Binnenkort is het gedaan met “wild delen” met een iphone. Toekomstige versies van het besturingssysteem op de iphone zal het delen met willekeurige andere toestellen beperken.
Nu kan een gebruiker kiezen om AirDrop open te zetten voor iedereen, dus ontvangen van iedereen, of alleen contacten, of niemand.
Het ontvangen van bestanden van andere gebruikers die niet in de eigen contacten voorkomen wordt in de toekomst beperkt tot tien minuten vanaf het moment dat je de mogelijkheid manueel aanzet. Daarna zal ze terug automatisch op enkel eigen contacten staan.
Dat maakt het moeilijker om bestanden te delen die bedoeld zijn om te verspreiden, bv een video, foto, uitnodiging of flyer onder vrienden, of teksten binnen een vergadering, of andere bestanden tijdens een workshop, enz.
Het file sharen via AirDrop heeft jaren wel goed gewerkt, ook om bv bestanden uit te wisselen met je eigen laptop. Het werkt via bleutooth en wifi.
De eerste melding van de uitgeschakelde algemene filesharing kwam met iOS 16.1.1.
Apple geeft enkel de uitleg dat het ongewenst filesharing wil vermijden.

1.1.1.1

Een rechtbank in Rome heeft beslist dat de internetbeveiligingsdienst Cloudflare het ip adres van drie torrent sites moet blokkeren. De sites kickasstorrents.to, limetorrents.pro, en ilcorsaronero.pro moeten in Italië al geblokkeerd worden door de internetproviders na een bevel van de lokale toezichtshouder AGCOM.
Cloudflare moet voor het uitvoeren van het bevel van de rechtbank ingrijpen op zijn publieke DNS dienst op ip adres 1.1.1.1. Maar die wordt niet enkel in Italië gebruikt, maar wereldwijd. Cloudflare is erg ontchoocheld door de uitspraak en gaat in beroep.
Ze maken ook de opmerking dat DNS blokkering gemakkelijk met een VPN kan omzeild worden.
Het beroep is echter verworpen. De bedrijven die achter de vraag tot blokkering zitten zijn Sony, Warner en Universal. De DNS dienst van Cloudflare is populair geworden doordat gebruikers wiens internet provider bepaalde sites blokkeert, op zoek gingen naar een alternatieve DNS.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.