100% mp3
In Engeland is een nieuw label voorgesteld. Het bestaat uit een logo met de tekst “MP3: 100% compatible”. Dat wijst op mp3’s die niet vervuild zijn met DRM-systemen. Die DRM dient om te verhinderen dat de muziek gekopieerd wordt. DRM muziek werd door de muziekindustrie opgelegd, maar door gebruikers gehaat. Steeds meer digitale muziekwinkels namen de laatste tijd afstand van de beperkingen op de digitale muziek. Nu is het blijkbaar zelfs nodig om zo’n campagne op te zetten om het vertrouwen van de gebruikers terug op te krikken.
Gebruikers die beter op de hoogte zijn, schakelden voor eigen werk al lang over op andere formaten, zoals ogg vorbis.
OpenBSD 4.4
Er is een nieuwe versie van OpenBSD verschenen met het versienummer 4.4. Die bevat allerlei nieuwe hardware ondersteuning, nieuwe tools. Meer concreet:
* Gnome 2.20.3.
* GNUstep 1.14.2.
* KDE 3.5.9.
* Mozilla Firefox 2.0.0.16 and 3.0.1.
* Mozilla Thunderbird 2.0.0.16.
* MySQL 5.0.51a
* OpenMotif 2.3.0.
* OpenOffice.org 2.4.1.
* PostgreSQL 8.3.3.
* Xfce 4.4.2.
http://openbsd.org/44.html
The OpenBSD 4.4 Release:
Released Nov 1, 2008
Copyright 1997-2008, Theo de Raadt.
ISBN 978-0-9784475-2-6
Buitengewoon Linux
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken (“Außenministerium”) schakelt volledig over op Linux. Het zal alle 11.000 pc’s omschakelen op de vrije software. Het argument is de kostprijs: de open source systemen zijn veel goedkoper. Sinds 2002 kijkt het ministerie al naar vrije software voor elke nieuwe toepassing die ze nodig hebben. Dat begon vooral met de serverkant, en maakte hen het ministerie dat in vergelijking met anderen het minste geld nodig had voor IT.
Niet alleen in Duitsland zelf, maar ook in de filialen in het buitenland, de consulaten of ambassades, wordt Linux ingezet.
Drijvende kracht hierachter is Rolf Schuster. Het gaat hem niet enkel over de licentiekosten voor de Microsoftprodukten, maar ook over de door hen opgelegde updates. Waar bestaande speciale programma’s nodig zijn die alleen voor Windows bestaan, wordt virtualisatie gebruikt, bv met VirtualBox. OpenOffice speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol.
Ondertussen beginnen ook andere ministeries stilaan naar Linux te kijken. Zo zitten in de richtlijn van het “innenministerium” (binnenlandse zaken) veel verwijzingen naar vrije en/of open source software: OpenOffice.org, Linux Terminal Server Project, MySQL, PostgreSQL, Firebird, Apache, Nagios enz.
|
|
Blue Ray blauwtje
Van de nieuwe Blue ray Disk standaard is voor de 2e keer de kopieerbeveiliging gebroken. De zogenaamde”"BD+ code” werd voor de eerste keer gebroken door de Firma SlySoft Nu hebben Game developers van Doom9 ook te kennen gegeven dat ze de beveiliging gekraakt hebben.
De blue ray disk kopieerbeveiliging had eigenlijk 10 jaar moeten standhouden.
Beide kampen bespioneerd
Bij de presidentsverkiezingen in de VS werd ingebroken in de computersystemen van zowel de Democratische als de Republikeinse campagneteams. En het gaat hierbij niet om de grap die met Sarah Palin’s web-mail werd uitgehaald. De veiligheidsdiensten van de VS denken eerder aan een buitenlandse mogendheid, die interesse zou kunnen hebben in de evolutie van standpunten over bepaalde onderwerpen. Dat kan van pas komen in onderhandelingen later. Zowel het FBI als de geheime dienst waarschuwde beide teams en drong erop aan er iets aan te doen. Ze konden vaststellen dat aanzienlijke hoeveelheden gegevens van de computersystemen gekopieerd werd.
Android opengebroken
Net een jaar geleden kondigde Google zijn platform voor mobiele applicaties aan. Het kreeg de naam Android, naar het in 2005 aangekochte mobiele software bedrijf. Het bestaat uit een open source ontwikkelplatform en besturingssysteem. De toestellen werden aangekondigd als GPhone, en sinds het einde van de zomer zijn de eerste in gebruik.
Unix-gebruikers zijn er al in geslaagd om hun Android-smartphone binnenstebuiten te keren. Via een kleine omweg kunnen ze in het systeem van het toestel geraken met de hoogste rechten: “root”. Daarvoor gebruiken ze een eenvoudige “telnet” sessie. Telnet was 10 jaar geleden al een te gemakkelijke manier om in Unix systemen binnen te geraken, en meestal wordt de telnet deamon standaard uitgeschakeld. Als die deamon niet draait kan je geen telnet verbinding maken. Maar op Android is het mogelijk zelf die “telnetd” te starten. Je opent een terminal-venster en gaat naar de plek waar die “telnetd” staat, en geeft het commando om die te starten. Daarna kan je dan vanop je Linux of Mac met een terminal via telnet inloggen op je Android phone.
Aangezien je dan op de command prompt door het systeem dwaalt met de allerhoogste rechten, kan je veel kapot maken. Het wordt ten stelligste afgeraden om het uit te proberen als je Android-phone je lief is.
Voor wie wel wat unix of Linux kent hier in ieder geval de links:
http://android-dls.com/ forum/index.php?f=15&t=151&rb_v=viewtopic
en
http://ioerror.livejournal.com/495953.html
|