Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Minister van Defensie neemt bloggers onder vuur

WebGang blog ** November 29th, 2008 by wim.webgang **

Wordt een barmeisje dat uit de blog klapt sneller ontslagen dan een militair die staatsmiddelen achterover drukt?

In haar blog “Living in New York” praat Nathalie over de invloed van de Belgische defensie op de VS (of is het eerder “onder invloed”?). Eigenlijk een typisch cafeverhaal, bovendien slordig en met taalfouten neergeschreven. Maar met een grote eerlijke verontwaardiging over de zinloosheid van de hele missie: Belgische defensie in New York City

En dan een opvolger met oprechte verwondering over de toch-wel-efficiëntie van defensie/buitenlandse zaken: ze wordt op staande voet ontslagen: freedom of speech in 2008…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verslaving geen excuus voor illegale P2P

Uitzending do 18:00 ** November 27th, 2008 by wim.webgang **

De muziekindustrie is aan het evolueren van fysieke CD’s naar digitale verkopen, en één platenfirma haalt daarmee nu meer dan met de CD-verkoop, de anderen volgen. De gameïndustrie is misschien wel de grootste concurrent van de Cd-industrie – alhoewel, het zijn ook cd’s. Als je de game-cd-verkoop bij de muziek-cd verkoop zou tellen …

De game-industrie zal misschien dezelfde problemen gaan kennen als de muziekindustrie. En naar “analogie” met de RIAA richtte de ESA ook een “Intellectual Property enforcement division” op … mind your ip-address!

Volgens het gamers-afkickcentrum in Amsterdam zijn 90 % nep-verslaafden, dus vergeet het maar als uitvlucht voor het illegale downloaden van het volgende game. Geen verslaving dus, maar wel “gewenningsverschijnselen”. Niet moeilijk dat de game-industrie zich nog geen zorgen maakt, en een paar grote produktiehuizen hebben de markt stevig in handen. Maar er zijn ook “indy” games: een top-tien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

IT-jobs * Game industrie * Verslaving * CD industrie

i-nieuws 6 na 6 ** November 27th, 2008 by wim.webgang **

27/11/2008


IT-jobs

Ondanks de aanstormende crisis is er officieel nog een tekort aan informatici. Het totaal aantal informatici wordt op meer dan 1000.000 geschat. Volgens de sektor zelf zouden er nog meer dan 14.000 vacatures voor informatici niet ingevuld zijn. Een aantal jaren geleden waren dat er 13.000. Toen reageerde de VDAB daarop dat ze een oplossing hadden: ze hadden namelijk 8.000 werkloze IT’ers die de jobs konden opvullen. Dat bleek echter niet te kloppen; de beschrijving informaticus is veel te breed en de door bedrijven gezochte kwaliteiten bleken niet overeen te komen met het aanbod van officieel werkzoekende it’ers. Daarom beslisten de VDAB en de FOREM hun aanbod onder de loupe te nemen. De VDAB stelde vast dat de helft eigenlijk niet echt in aanmerking kwam en schrapte hen uit de lijst van beschikbare kandidaten. Het onderzoek zelf aktiveerde verder al een deel van de werkloze it’ers. En het overige vierde zou mits de nodige opleidingen wel nog aan de slag kunnen. Grote werkgevers voor informatici zijn de overheid en de financiële sektor en de nmbs; ze hebben allemaal meer dan 1000 informatici in dienst. Juiste getallen zijn moeilijk te krijgen, sommige bedrijven willen die niet geven, sommige overheden lijken die niet te kennen. De gevolgen van de turbulatie in de bankwereld zijn nog niet in kaart gebracht, maar algemeen wordt geen tot een lichte daling van de vacatures verwacht.

Moeilijk blijft de definitie van informatici; zo zijn er in de IT sektor bij bedrijven die IT diensten leveren veel commerciële en administratieve functies die soms op het randje zitten.
Zelfs binnen een sub-categorie blijft het moeilijk; bv programmeurs: er zijn veel en weinig gebruikte programmeertalen; hoge of lagere programmeertalen (dichter bij de hardware), oudere of recentere, en dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de mogelijkheden om werk te vinden. Zo blijven “open source” experten nog van de gezochte soort.

Wat ook de cijfers kan beïnvloeden is dat een deel van het werk nu al “geëxporteerd” wordt; werk dat bv in India wordt gedaan voor bedrijven van hier.

 

Game industrie

De game industrie ligt voorlopig nog niet wakker van de crisis. Een Zweedse onderzoeksgroep heeft de resultaten bekend gemaakt van een enquete over het gebruik van computerspelletjes. Bijna 40 procent van de bevolking in Zweden heeft het voorbije jaar gespeeld.
Voor voetbal en hockey samen komen ze nog niet aan 30 %. Bovendien zijn slechts 5 procent voetbalspelers regelmatige spelers, terwijl voor computerspelletjes 17 procent regelmatige spelers zijn. De conclusie lijkt voor de hand te liggen: er wordt gemakkelijker en meer op de computer gespeeld en minder echt gesport, wat nefast is voor de beweging. Maar het onderzoek bevestigt dat niet. Bij de gemiddelde bevolking ligt de aktieve deelname aan fysieke aktiviteiten rond 60 %, en bij computerspelers ligt die boven 70 %.

Bovendien blijkt spelen sociaal te zijn volgens de studie; meer dan 10 % vonden er nieuwe vrienden door.

Niemand zegt iets over de volgorde; het is niet zo dat er eerst gespeeld wordt en daarna gesport of gewerkt om het te compenseren. Veel kans dat het omgekeerd is: mensen die een fysieke aktiviteit hebben gaan daarna voor de gameconsole of computer hangen, om te spelen.

Game industrie (2)
De spelindustrie is misschien de nieuwe muziekindustrie. Ze begint in ieder geval verwant gedrag te vertonen wat betreft de vervolging van hun eigen klanten. De “Entertainment Software Association” richtte een “Intellectual Property enforcement division” op, die nu bv op zoek gaat naar verspreiding van hun spelletjes via peer-to-peer netwerken. Daarbij komen ze uit op een IP-adres, en gebruiken dat als basis om juridische vervolging in te stellen.

Verslaving

Verslaving is geen goed uitvlucht voor het kopieren van computerspelletjes. In Amsterdam bestaat wel een afkickcentrum voor gamers die hun gedrag willen aanpakken. Maar negentig % van diegenen die zich aanmelden voor een behandeling, zijn niet echt verslaafd volgens de direkteur van het “Smiths and Jones Centre”. De behandeling gaat zich dus meer richten op het sociale probleem dan wel op het psychologische probleem. Voor patiënten die wel een sterk afhankelijkheidsgedrag vertoonden ten opzichte van de spelletjes, soms gecombineerd met andere verslavingen, was er wel een echte afkick therapie. Maar deze kruis-verslaving beperkt zich tot 10 procent van de spelers. De niet-echt verslaafden spenderen wel 4 uur en meer per dag aan het spelen, 10 uur is geen uitzondering. En dat zijn niet enkel kinderen; het gaat bijna volledig over +18-jarigen.

CD industrie

De platenfirma Atlantic is de eerste die de kaap van de 50 procent overstijgt met zijn digitale verkoop tov de cd-verkoop. Andere platenfirma’s liggen daarop achter, en de sektor zou pas tegen 2011 gemiddeld aan 50 % komen. Ze probeerden hun markt te verbreden naar concert-tickets, allerlei merchandising enz.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Always look on the bright site of the web…

Uitzending do 18:00 ** November 20th, 2008 by wim.webgang **

Een webcam als kunstoog: daar gaat de privacy (alweer). De privacy van de wereld rond je. Maar ook die van de bionische persoon zelf: stel dat iemand je draadloze cameraverbinding afluistert …

Stel je voor dat iemand de stekker uittrekt. Niet uit dat oog, nee, uit een virtuele wereld waar je jaren in geinvesteerd hebt. Ok, maanden. Misschien op zoek naar kennis om daarmee een dienstverlening te starten: binnenhuisarchitect op lively.com. Pech. Google trekt eind 2008 de stekker van je wereld uit.

En tot ieders plezier: gratis Monty Python op youtube. Hun introductiefilmpje is een mooie analyse van de conflicten tussen mediamakers, mediabedrijven en mediagebruikers, en manieren om daarmee om te gaan. Kijk zelf: op www.youtube.com/MontyPython

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Eye-cam * Monty Python en copyright * Virtuele wereld van het verleden *

i-nieuws 6 na 6 ** November 20th, 2008 by wim.webgang **

20/11/2008


Eye-cam

Een Amerikaanse kunstenares die interesse heeft voor nieuwe technologie, wil zich lenen voor een bionisch experiment. Ze heeft maar 1 oog, en ze wil haar “glazen oog” laten vervangen door een webcam. Tanya Vlach kreeg al heel wat reakties van chirurgen, technologie- en oogspecialisten en de conclusie is dat het technisch perfect zou kunnen. Camera’s zijn tegenwoordig klein genoeg om te passen in de behuizing van een kunstoog. De beelden van de camera kunnen draadloos doorgestuurd worden naar een ander aparaat. Dat geeft onmiddellijk aanleiding tot allerlei ideeën voor toepassingen. Zo zou ze een “reality-show” kunnen beginnen die gefilmd wordt met haar oog.
Anderzijds zijn er ook vragen over de privacy van mensen die in beeld komen. Niet alleen voor uitzending, maar ook als ze de beelden zou opslaan op een computersysteem.

Monty Python en copyright

Monty Python heeft een eigen YouTube kanaal geopend. Daarop zetten ze hun eigen materiaal met een goede kwaliteit. Het lijkt hun antwoord op de vele amateuristische opnames van bestaand Monty Python werk die dan gepost worden op mediasites. Monty Python heeft naast hun eigen origineel werk wel een link staan naar een site waar je hun werk kan kopen.

www.youtube.com/MontyPython

 

Virtuele wereld van het verleden

Volgens een officiele Google blog stoppen ze met “Lively.com”, hun virtuele wereld. Volgens de blog is de beslissing genomen op basis van prioriteiten en de nodige middelen ervoor. Het systeem was nog geen half jaar in gebruik. Het blijft nog draaien tot het einde van het jaar, dan gaat de stekker eruit. Gebruikers wordt aangeraden schermafbeeldingen of andere opnames te maken van hun virtuele wereld als ze er nog een herinnering aan willen overhouden.
In Juli startte Google een experiment om gebruikers op nieuwe manieren te laten communiceren. Je moest daarvoor een programma downloaden en dan kon je een virtuele “ik” aanmaken. Het figuurtje was aan te kleden en te voorzien van animaties voor het uitdrukken van emoties. In die rol kon je ook foto’s en videos online brengen in het systeem. Maar ook de omgeving kon je bepalen door het ontwerpen van virtuele kamers. Daarvoor had je keuze uit een aanbod van grondplannen. Je kon meubels kiezen uit een menu en ergens neerzetten in de ruimte. Volgens de Lively site kon je vrienden uitnodigen om mee je virtuele ruimtes te decoreren. Of je kon muziek uploaden die gespeeld werd in je kamer. Ondertussen zijn er een aantal nieuwe “rooms” bijgekomen die gewijd zijn aan het openhouden van Lively met titels als “KeepLively”, “Keep Lively Alive!”, “Lively is murdered”, “Don’t Let Us Die!”

Het gebruik van het systeem is moeilijk in te schatten, er staat geen aantal gebruikers of aantal gemaakte kamers vermeld. Op de site werden 15 “rooms” per pagina getoond, en er waren 53 pagina’s beschikbaar. De teller gaat nog verder maar dan kom je terug op pagina 1. Maar veel van de “rooms” leken niet echt intensief in gebruik: ze hebben 0 bezoekers en geen decoratie. De drukste “rooms” hebben tussen de 10.000 en 80.000 bezoekers.
Voor diegenen die er echt veel tijd in staken is het pech natuurlijk; zo was er een site die een hele familiestamboom weergaf. Dag werk!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dark Side of the web

Uitzending do 18:00 ** November 13th, 2008 by wim.webgang **

En we zien de volgende hype alweer aankomen: “the dark web”.

  • De stukken informatie die via internet geraadpleegd worden, maar momenteel niet door de zoekmachines “gezien” worden. Omdat het geen tekst is (als pdf), struktuurinformatie is (de inhoud van menu’s, dropdown boxen) of achter login systemen zit.

    Bij Dark Web zou je ook kunnen denken aan “verdonkeremanen”. Dat gebeurt in Argentinie bv; een aantal bekende personaliteiten hebben de zoekmachines (als Yahoo!) zover gekregen om hun naam in het “zoek-donker” te laten. Een zoekbewerking op hun naam levert “nul” resultaten. Ze hadden via de rechtbank bekomen dat de combinatie van hun naam en bepaalde inhoud gefilterd zou moeten worden, maar dat was zo moeilijk dat Yahoo dan maar alle zoekopdrachten op de naam, en soms ook nog op namen van familieleden uit de resultaten filtert. Rechters, politici, modellen, akteurs maken al gebruik van deze “zoekverduistering”. Ze vinden dat zelf waarschijnlijk fantastisch, maar voor eventuele naamgenoten kan het evengoed een ramp zijn. Stel je voor dat in de VS (ex-) popster Michael Jackson zijn naam uit de resultaten laat halen. Dan kan de (ex-) bierproefspecialist en auteur van boeken over bierproeven (o.m. Belgisch bier) het wel vergeten.

  • En er is ook goed nieuws: het is niet waar dat Microsoft 400.000 dollar heeft beloofd aan een regeringsfunctionaris in Nigeria om Linux op schoolcomputers te laten wissen en te vervangen door Windows. Het geld was voor een “gezamelijke marketinginspanning”. Het was Mandriva dat de computers van Linux mocht voorzien, en zij hingen het nieuws van deze “aanval in de rug” aan de grote klok door een open brief aan Microsoft te publiceren. Daarna brak een storm van verontwaardiging uit en de deal ging uiteindelijk niet door.
    Microsoft gaf toe dat er inderdaad 1 klant was die een Linux besturingssysteem wilde. Naast die 1 klant die toevallig wel een regering van Nigeria is, zijn er ook een paar “1-klanten” in Ghana, Namibie, en Zuid-Afrika.
  • Maar weer goed nieuws: In Colombia, waar al heel wat OLPC’s met Linux OLPC’s met RedHat draaien, is het wel gelukt om de Linux versie van de OLPC te laten vervangen door Windows. (Nigeria, Colombia en geld, wat hebben die met elkaar gemeen?) Windows XP dan wel, Vista zou niet vooruit te branden zijn op dat toestel. En het gaat over een “pilootproject” in 2 scholen. Maar goed, het geeft een mooie titel voor een persbericht.
    Dichter bij huis treffen we onder de “1 klant”-en nog een stad als Munchen, en grote bank- en verzekeringsmaatschappijen in Duitsland, en de Franse overheid, enz., ok, goed, het ging eigenlijk even niet over Europa.
  • Maar nu we er toch over bezig zijn, ook de Europese Commissie, met zijn reuze administratie in Brussel, is een vette klant van Microsoft. En Marco Cappato, een Italiaans lid van het Europees parlement, wilde de contracten tussen de raad van Europa en Microsoft wel eens inspecteren.
    Eigenlijk vroeg hij twee documenten op:
    - het contract tussen de Raad en Microsoft
    - de studie over Open Source die in 2005 werd gemaakt.
    Geen van beide documenten kreeg hij van de Raad.

    Het contract met MS is geheim en het moet geheim blijven omdat het anders de commerciële belangen van Microsoft zou kunnen schaden.

    De studie over Open Source konden ze niet meer vinden.

  • En wie herinnert zich nog dat er een discussie was over het “patent” op Lego blokjes? Er is nu een uitspraak: het alleenrecht op de vorm van een Lego-blokje is niet geldig volgens het Europees Hof van Justitie . Dus iedereen mag blokjes maken die passen op Lego blokjes. De prijzen in de vastgoedsektor kunnen weer naar beneden…
  • Muziek:
    - RandomUser:BinIssues1
    - Holoween Rabbit: My way.
    - Mnemonck: When the Curtain Falls
    - puppetmasta: Drunken Synth ps: niet – Sint ;-)
    - Crolerbedo: Comet 0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OLPC naar Europa * Flatscreen met dikke prijs * Kayak * Nieuw baasje voor Yellow Dog

i-nieuws 6 na 6 ** November 13th, 2008 by wim.webgang **

13/11/2008

OLPC naar Europa

Het OLPC project heeft nu concreet aangekondigd om met zijn aktie “Give 1 Get 1″ naar Europa te komen. Op 17 november zou de aktie starten. Het idee is dat je in het westen een OLPC koopt voor de prijs van twee. Die tweede wordt dan geschonken aan een kind in een ontwikkelingsland. Sommige bedrijven nemen ook deel aan de aktie: als hun werknemers zo’n laptop kopen, geven ze aan het project er nog één bij.

Het heeft lang geduurd, maar wie ongeduldig was, kon eerder al experimenteren met het XO systeem dat op de OLPC’s draait (herinner een vroegere uitzending). En ondertussen wordt de markt overspoeld met commerciële OLPC clonen onder de noemer “netbooks”, zoals de EEE pc, de Aspire One, enz.


Flatscreen met dikke prijs

De fabrikanten Sharp, LG Display en CPT hebben toegegeven dat ze prijsafspraken hebben gemaakt voor LCD schermen.
Ze werden daarvoor in de VS door de autoriteiten op de hielen gezeten wegens het overtreden van de “Sherman Antitrust” wet. Ze hebben toegestemd in het betalen van een boete van 585 miljoen dollar.
Ze maakten afspraken over de thin-film transistor LCD’s om de prijzen hoog te houden. Computermonitors, laptops, tv’s en andere apparaten waar die in gebruikt werden, waren daardoor duurder. Volgens justitie werden bedrijven als Apple, Dell en Motorola daardoor getroffen. Het onderzoek startte in 2006, en gaat terug tot 2001.


Een paar jaar daarvoor, in 1998 en 1999 werden veel LCD fabrieken gebouwd omdat er een grote vraag was naar TFT schermen door de opkomende gsm en laptopmarkt. Maar toen die fabrieken allemaal af waren en tegelijk hun produkten begonnen op de markt af te zetten, leidde dat tot een dramatische prijsdaling. Rond 2000 lag de marktprijs van een 15-inch flatpanel zelfs dollars onder de produktiekost. Maar in 2001 begonnen de prijzen stabieler te worden en zelfs terug te stijgen. Analysten begonnen daarop een tekort te voorspellen. En in 2002 had Apple problemen met het volgen van de produktie van de nieuwe geïntroduceerde iMacs omdat er een tekort aan 15 inch schermen zou zijn geweest. Ook de schermpjes voor de iPod’s kregen in de periode 2005-2006 een vooropgezet prijsniveau. En daarmee bleef de markt van de LCD schermen één van stijgende prijzen, terwijl alle andere informaticaprodukten daalden in prijs.
CPT staat voor “Chunghwa Picture Tubes”.

 

Kayak

Er komt een nieuwe speler op de markt van de zeer mobiele internet-apparaten. De firma Qualcomm, die chips maakt voor de mobiele markt, wil een eigen platform lanceren. Ze willen een apparaat maken dat ergens tussen een netboek en een smartphone ligt. Het zou gemakkelijk te combineren moeten zijn met externe schermen, toetsenborden enz. Bovendien moeten er muziek en spelletjes op kunnen gespeeld worden. Ze hebben een basisconcept ontworpen mat de naam Kayak. De communicatie daarrond speelt in op de “cloud”-hype. Fabrikanten van mobiele toestellen kunnen het Kayak systeem naar eigen wens implementeren, het voordeel voor Qualcomm is dat hun chips gebruikt worden.
Het bedrijf mikt mat dat soort toestel ongeveer op dezelfde markt als het OLPC project. In ontwikkelingslanden is er meer kans dat er communicatienetwerken zijn voor mobiele telefonie dan voor internet, en dus zien ze daar een grote potentiele markt.

Ze komen blijkbaar ook in de markt van- of in de buurt van- het initiatief van Google. Dat werkt ook met een “concept” , waarvoor ze een besturingssysteem maakten (nl Android), en dat door allerlei fabrikanten in verschillende uitvoeringen op de markt kan komen.
De naam Qualcomm komt computergebruikers waarschijnlijk bekend voor van het vroeger populaire e-mail programma “Eudora”.

Nieuw baasje voor Yellow Dog

Yellow Dog Linux is een distributie die bekend werd door zijn Linux versie voor Apple, en later die voor op de Play Station 3. De distributie werd uitgegeven door Terra Soft. Die zijn nu overgenomen door Fixstars. Dat bedrijf heeft vooral interesse in de “Cell Broadband Engine” van Terrasoft, die gebruikt wordt in HPC. HPC staat voor High Performance Computing.
De Yellow Dog Linux versie werd meestal afgkort tot YDL, en kende veel interesse op de PowerPC mac.

De Cell architectuur is ontstaan als antwoord op de zoektocht naar energiezuinige rekenkracht voor grote computersystemen. Grote bedrijven als Sony en Toshiba werkten daarvoor samen met IBM, die een multiprocessor chip maakte met een 64-bit kern uitgebreid met 8 gespecialiseerde co-processors. Er is veel kans dat die ingezet gaat worden bij de meest veeleisende computeraktiviteiten als … het spelen van spelletjes. Daar zitten immers veel berekeningen achter om bv de vloeiende grafische beelden te berekenen en op te bouwen.
Maar de technologie zou ook voor serieuze zaken kunnen ingezet worden, bv videoconferencing. En door het modulaire ontwerp kunnen verschillende cell systemen samengebouwd worden tot supercomputers.

Meer over cell computers/research
hier

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dansen op het graf van DRM

Uitzending do 18:00 ** November 6th, 2008 by wim.webgang **
  • Inbreken in je eigen Android (GPhone)? Niet doen! Gevaarlijk! Aangezien je dan op de command prompt door het systeem dwaalt met de allerhoogste rechten, kan je veel kapot maken. Het wordt ten stelligste afgeraden om het uit te proberen als je Android-phone je lief is.
    Voor wie wel wat unix of Linux kent hier in ieder geval de links:
    http://android-dls.com/ forum/index.php?f=15&t=151&rb_v=viewtopic
    en
    http://ioerror.livejournal.com/495953.html
  • Ter vergelijking met de “embedded” Linux apparaten en de GPhone waar we over praatten, bestuderen we in de studio een oude “pocket-pc”.
    casiopeia
    Er was wel werk aan om hem terug aan de praat te krijgen:
    Batterij plat; opladen. Doorlopen van “first start” menu met calibrering scherm (met paskruisen), uitleg over gebruik van tap and hold met menu’s. Melding over platte backup battery* – zie “owners manual”. Quick toont paats daarvan; klepje geopend, er zit er geen in! Tekst en rekenblad documenten gemaakt. Backup geprobeerd; wordt afgebroken. Er is geen storage card. Welk type nodig? Compact Flash Card (generatie ongeveer 2000? Een van 8 Mb uit een oude digitale camera volstaat bv.
    * backup battery! Anders ben je al je documenten kwijt – het apparaat houdt die in geheugen dat spanning nodig heeft om te onthouden. Als de hoofdbaterij leeg is .. het geheugen ook.
  • En vergelijk de “pocket pc” (R) met een huidige Treo (L).
  • en natuurlijk dansen wij op het graf van DRM en spelen vrije muziek: Premature (Achtung Vok), Keep it simple (AMF)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

100% mp3 * OpenBSD 4.4 * Buitengewoon Linux * Blue Ray blauwtje * Beide kampen bespioneerd * Android opengebroken

i-nieuws 6 na 6 ** November 6th, 2008 by wim.webgang **

06/11/2008


100% mp3

In Engeland is een nieuw label voorgesteld. Het bestaat uit een logo met de tekst “MP3: 100% compatible”. Dat wijst op mp3’s die niet vervuild zijn met DRM-systemen. Die DRM dient om te verhinderen dat de muziek gekopieerd wordt. DRM muziek werd door de muziekindustrie opgelegd, maar door gebruikers gehaat. Steeds meer digitale muziekwinkels namen de laatste tijd afstand van de beperkingen op de digitale muziek. Nu is het blijkbaar zelfs nodig om zo’n campagne op te zetten om het vertrouwen van de gebruikers terug op te krikken.

Gebruikers die beter op de hoogte zijn, schakelden voor eigen werk al lang over op andere formaten, zoals ogg vorbis.

OpenBSD 4.4

Er is een nieuwe versie van OpenBSD verschenen met het versienummer 4.4. Die bevat allerlei nieuwe hardware ondersteuning, nieuwe tools. Meer concreet:
* Gnome 2.20.3.
* GNUstep 1.14.2.
* KDE 3.5.9.
* Mozilla Firefox 2.0.0.16 and 3.0.1.
* Mozilla Thunderbird 2.0.0.16.
* MySQL 5.0.51a
* OpenMotif 2.3.0.
* OpenOffice.org 2.4.1.
* PostgreSQL 8.3.3.
* Xfce 4.4.2.

http://openbsd.org/44.html

The OpenBSD 4.4 Release:
Released Nov 1, 2008
Copyright 1997-2008, Theo de Raadt.
ISBN 978-0-9784475-2-6

Buitengewoon Linux

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken (“Außenministerium”) schakelt volledig over op Linux. Het zal alle 11.000 pc’s omschakelen op de vrije software. Het argument is de kostprijs: de open source systemen zijn veel goedkoper. Sinds 2002 kijkt het ministerie al naar vrije software voor elke nieuwe toepassing die ze nodig hebben. Dat begon vooral met de serverkant, en maakte hen het ministerie dat in vergelijking met anderen het minste geld nodig had voor IT.
Niet alleen in Duitsland zelf, maar ook in de filialen in het buitenland, de consulaten of ambassades, wordt Linux ingezet.

Drijvende kracht hierachter is Rolf Schuster. Het gaat hem niet enkel over de licentiekosten voor de Microsoftprodukten, maar ook over de door hen opgelegde updates. Waar bestaande speciale programma’s nodig zijn die alleen voor Windows bestaan, wordt virtualisatie gebruikt, bv met VirtualBox. OpenOffice speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol.
Ondertussen beginnen ook andere ministeries stilaan naar Linux te kijken. Zo zitten in de richtlijn van het “innenministerium” (binnenlandse zaken) veel verwijzingen naar vrije en/of open source software: OpenOffice.org, Linux Terminal Server Project, MySQL, PostgreSQL, Firebird, Apache, Nagios enz.

 
Blue Ray blauwtje

Van de nieuwe Blue ray Disk standaard is voor de 2e keer de kopieerbeveiliging gebroken. De zogenaamde”"BD+ code” werd voor de eerste keer gebroken door de Firma SlySoft Nu hebben Game developers van Doom9 ook te kennen gegeven dat ze de beveiliging gekraakt hebben.
De blue ray disk kopieerbeveiliging had eigenlijk 10 jaar moeten standhouden.

Beide kampen bespioneerd

Bij de presidentsverkiezingen in de VS werd ingebroken in de computersystemen van zowel de Democratische als de Republikeinse campagneteams. En het gaat hierbij niet om de grap die met Sarah Palin’s web-mail werd uitgehaald. De veiligheidsdiensten van de VS denken eerder aan een buitenlandse mogendheid, die interesse zou kunnen hebben in de evolutie van standpunten over bepaalde onderwerpen. Dat kan van pas komen in onderhandelingen later. Zowel het FBI als de geheime dienst waarschuwde beide teams en drong erop aan er iets aan te doen. Ze konden vaststellen dat aanzienlijke hoeveelheden gegevens van de computersystemen gekopieerd werd.

Android opengebroken

Net een jaar geleden kondigde Google zijn platform voor mobiele applicaties aan. Het kreeg de naam Android, naar het in 2005 aangekochte mobiele software bedrijf. Het bestaat uit een open source ontwikkelplatform en besturingssysteem. De toestellen werden aangekondigd als GPhone, en sinds het einde van de zomer zijn de eerste in gebruik.
Unix-gebruikers zijn er al in geslaagd om hun Android-smartphone binnenstebuiten te keren. Via een kleine omweg kunnen ze in het systeem van het toestel geraken met de hoogste rechten: “root”. Daarvoor gebruiken ze een eenvoudige “telnet” sessie. Telnet was 10 jaar geleden al een te gemakkelijke manier om in Unix systemen binnen te geraken, en meestal wordt de telnet deamon standaard uitgeschakeld. Als die deamon niet draait kan je geen telnet verbinding maken. Maar op Android is het mogelijk zelf die “telnetd” te starten. Je opent een terminal-venster en gaat naar de plek waar die “telnetd” staat, en geeft het commando om die te starten. Daarna kan je dan vanop je Linux of Mac met een terminal via telnet inloggen op je Android phone.

Aangezien je dan op de command prompt door het systeem dwaalt met de allerhoogste rechten, kan je veel kapot maken. Het wordt ten stelligste afgeraden om het uit te proberen als je Android-phone je lief is.

Voor wie wel wat unix of Linux kent hier in ieder geval de links:

http://android-dls.com/ forum/index.php?f=15&t=151&rb_v=viewtopic

en
http://ioerror.livejournal.com/495953.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off