Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dark Side of the web

Uitzending do 18:00 ** November 13th, 2008 by wim.webgang **

En we zien de volgende hype alweer aankomen: “the dark web”.

  • De stukken informatie die via internet geraadpleegd worden, maar momenteel niet door de zoekmachines “gezien” worden. Omdat het geen tekst is (als pdf), struktuurinformatie is (de inhoud van menu’s, dropdown boxen) of achter login systemen zit.

    Bij Dark Web zou je ook kunnen denken aan “verdonkeremanen”. Dat gebeurt in Argentinie bv; een aantal bekende personaliteiten hebben de zoekmachines (als Yahoo!) zover gekregen om hun naam in het “zoek-donker” te laten. Een zoekbewerking op hun naam levert “nul” resultaten. Ze hadden via de rechtbank bekomen dat de combinatie van hun naam en bepaalde inhoud gefilterd zou moeten worden, maar dat was zo moeilijk dat Yahoo dan maar alle zoekopdrachten op de naam, en soms ook nog op namen van familieleden uit de resultaten filtert. Rechters, politici, modellen, akteurs maken al gebruik van deze “zoekverduistering”. Ze vinden dat zelf waarschijnlijk fantastisch, maar voor eventuele naamgenoten kan het evengoed een ramp zijn. Stel je voor dat in de VS (ex-) popster Michael Jackson zijn naam uit de resultaten laat halen. Dan kan de (ex-) bierproefspecialist en auteur van boeken over bierproeven (o.m. Belgisch bier) het wel vergeten.

  • En er is ook goed nieuws: het is niet waar dat Microsoft 400.000 dollar heeft beloofd aan een regeringsfunctionaris in Nigeria om Linux op schoolcomputers te laten wissen en te vervangen door Windows. Het geld was voor een “gezamelijke marketinginspanning”. Het was Mandriva dat de computers van Linux mocht voorzien, en zij hingen het nieuws van deze “aanval in de rug” aan de grote klok door een open brief aan Microsoft te publiceren. Daarna brak een storm van verontwaardiging uit en de deal ging uiteindelijk niet door.
    Microsoft gaf toe dat er inderdaad 1 klant was die een Linux besturingssysteem wilde. Naast die 1 klant die toevallig wel een regering van Nigeria is, zijn er ook een paar “1-klanten” in Ghana, Namibie, en Zuid-Afrika.
  • Maar weer goed nieuws: In Colombia, waar al heel wat OLPC’s met Linux OLPC’s met RedHat draaien, is het wel gelukt om de Linux versie van de OLPC te laten vervangen door Windows. (Nigeria, Colombia en geld, wat hebben die met elkaar gemeen?) Windows XP dan wel, Vista zou niet vooruit te branden zijn op dat toestel. En het gaat over een “pilootproject” in 2 scholen. Maar goed, het geeft een mooie titel voor een persbericht.
    Dichter bij huis treffen we onder de “1 klant”-en nog een stad als Munchen, en grote bank- en verzekeringsmaatschappijen in Duitsland, en de Franse overheid, enz., ok, goed, het ging eigenlijk even niet over Europa.
  • Maar nu we er toch over bezig zijn, ook de Europese Commissie, met zijn reuze administratie in Brussel, is een vette klant van Microsoft. En Marco Cappato, een Italiaans lid van het Europees parlement, wilde de contracten tussen de raad van Europa en Microsoft wel eens inspecteren.
    Eigenlijk vroeg hij twee documenten op:
    - het contract tussen de Raad en Microsoft
    - de studie over Open Source die in 2005 werd gemaakt.
    Geen van beide documenten kreeg hij van de Raad.

    Het contract met MS is geheim en het moet geheim blijven omdat het anders de commerciƫle belangen van Microsoft zou kunnen schaden.

    De studie over Open Source konden ze niet meer vinden.

  • En wie herinnert zich nog dat er een discussie was over het “patent” op Lego blokjes? Er is nu een uitspraak: het alleenrecht op de vorm van een Lego-blokje is niet geldig volgens het Europees Hof van Justitie . Dus iedereen mag blokjes maken die passen op Lego blokjes. De prijzen in de vastgoedsektor kunnen weer naar beneden…
  • Muziek:
    - RandomUser:BinIssues1
    - Holoween Rabbit: My way.
    - Mnemonck: When the Curtain Falls
    - puppetmasta: Drunken Synth ps: niet – Sint ;-)
    - Crolerbedo: Comet 0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.