Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

AI aan de portemonnee * Uitgetikt * AI speurt in de ruimte * Gestruikeld over intel

i-nieuws 6 na 6 ** August 27th, 2020 by wim.webgang **

AI aan de portemonnee

Een bedrijf dat creditcards uitgeeft maakt gebruik van artificiële intelligentie om te beoordelen of transacties niet frauduleus zijn. Bij creditcard transacties is het de bank die beslist of de transactie kan doorgaan, niet het netwerk van creditcard. Door samenwerking met aangesloten banken kan de beslissing ook genomen worden als de verbinding met de bank verstoord is, bv bij natuurrampen of technische problemen. Maar ook kan kunstmatige intelligentie in de vorm van Deep Learning ingezet worden voor fraude-analyse. Die technologie wordt bv ook gebruikt voor gelaatsherkenning, spraakherkenning, en zelfrijdende voertuigen.

Uitgetikt

De grote baas van TikTok heeft definitief uitgetikt op zijn bedrijf, BytDance. Zijn tikkaart was zeker niet versleten, want hij was nog maar drie maanden in dienst. TikTok ligt onder vuur van Trump, die het een bedreiging vindt voor de VS, tenzij het in Amerikaanse handen komt. Hij nam begin augustus maatregelen om tot een overname door een Amerikaans bedrijf te dwingen door de aktiviteit van het Chinese bedrijf te verbieden tegen 15 september.
Daarop daagde het bedrijf de regering voor de rechtbank. Het argumenteert dat de aantijgingen spekulatief zijn, en dat het zijn rechten moet verdedigen. En die van zijn gebruikers, en dat er bovendien banen op het spel staan. Het bedrijf zegt zelf honderd miljoen Amerikaanse gebruikers te hebben en meer dan 1500 werknemers.
Ondertussen zouden er al gesprekken zijn met Microsoft en Oracle voor een mogelijke overname.
Microsoft zou het wel zien zitten om een minderheidsaandeel te nemen, en zo invloed uit te oefenen om het bedrijf te doen veranderen van leverancier voor clouddiensten. Nu zitten ze bij Google cloud, en Microsoft ziet ze liever klant worden bij hun eigen cloud diensten, en misschien ook in hun advertentienetwerk.

TikTok publiceerde een blog post over de zaak op

https://newsroom.tiktok.com/en-us/tiktok-files-lawsuit

AI speurt in de ruimte

Kunstmatige Intelligentie wordt ook ingezet om de ruimte af te speuren. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht. NASA heeft enorm veel historische data, bv van de Kepler ruimtetelescoop, en er zijn KI programma’s gemaakt om die te doorzoeken en opnieuw te interpreteren. Het programma van de universiteit van Warwick in Groot-Brittanië heeft zo’n 50 nieuwe exoplaneten aangeduid.

persbericht op:

https://warwick.ac.uk/newsandevents/


Gestruikeld over intel

Het Amerikaanse ministerie van Energie is gestruikeld over de retoriek van Trump om met eigen technologie te werken.

Ze probeerden dat om te zetten in de praktijk bij de bouw van een nieuwe supercomputer, die in de VS gemaakt is. Niet alleen de kast van de supercomputer, maar ook het binnenwerk, het brein, meer bepaald de chips.
De VS staat daar tegenover China, dat er steeds meer in slaagt zijn technologie op het voorplan te krijgen. Dus werd de supercomputer van 500 miljoen dollar die de naam Aurora zou krijgen, toegewezen aan intel. Vanuit drie fabrieken zou intel chips moeten aanleveren om de computer in Chicago geïnstalleerd te krijgen in 2021.
Exascale computing te
Dat gaat door vertragingen bij intel nu niet lukken.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vergelijking evolutie steden

Uitzending do 18:00 ** August 27th, 2020 by wim.webgang **

Met de laatste versie van de Linux-desktop app Covid19DataBE maakten we een overzicht van de evolutie van een paar steden:

 

 
Er zit een vreemde piek in de data van sommige steden.
Ik zal eens in de data gaan kijken (onderaan in Covid19DataBE na verwerken gekozen gemeente) ….
Gent 9/4: 67 – Leuven 24/4: 29 – Mechelen 10/4: 50 – Charleroi 9/4: 55 (gevolgd door nog pieken)
 

Data: sciensano - Data processing: Covid19DataBe - Graph: Covid19DataBe - (c) 2020 webgang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bug/FR (Covid19DataBE): schaal weergeven kleiner dan 10

WebGang blog ** August 24th, 2020 by wim.webgang **

Covid19DataBE v. 0.0.9: serial cases
0.0.9 is uitgegeven, maar er zijn beperkingen vastgesteld bij het gebruik van de grafische module voor het maken van de grafiek. Als veranderd wordt naar een gemeente met minder data, crashte de grafiek doordat er minder x-waarden waren. Versie 0.0.9 vult die waarden op met nul aan het einde, wat de grafiek vertekent als er opeenvolgende grafieken gemaakt worden. De grafiek wordt pas gereset bij het afsluiten van de app, misschien is het nodig over te stappen op een andere grafiek module om dat op te lossen…

Feature Request/Bug: Als het aantal gevallen kleiner is dan 10 wordt er geen waarde gegeven op de schaal van de Y-as, zou 10 moeten aangeven bovenaan.

(Oorspronkelijk gemaakt voor Antwerpen, en daar was de schaal groter). Dat zou idd kunnen door invoegen van If fMaxY < 10; Chart.YAxe.Step = 1; Endif na de for-each loop in doChartCases van FGraph
Of kliener dan 20, want anders gaat veel nuance verloren. Maar zo is er nog wel een probleem moesten de cijfers in de honderden gaan...

Bug: Crash na wijzigen gemeente en bij maken grafiek.

Was berekening Filter Cases al klaar?

Bug: Lijst gemeenten leeg

In welke omstandigheden?

Feature Request/Bug: Toon inhoud onmiddellijk na download van nieuwe data; dan weet je dat download klaar is.

Feature Request: automatisch downloaden bij opstart programma
Feature Request: onthouden of dowload al gedaan is vandaag
Feature Request: automatisch download (indien nodig) + filter + toon grafiek
Feature Request: toon naam gekozen gemeente doorlopend en / of beter in Set

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Cultuur-19

Uitzending do 18:00 ** August 20th, 2020 by wim.webgang **

Situations
Te gast in de studio: dans-gezelschap Situations (tijdelijk Royal “Situations” FC), interviews met choreograaf Jo-An Lauwaert, danser Magy en filmer N.
(meer volgt)

Covid-19
Covid19DataBE app versie 0.0.8: met ingebouwde grafiek!

De (dalende) cijfers opvolgen is nu nog gemakkelijker. Nu heb je geen spreadsheet meer nodig* om de getallen in te plakken; het programma maakt nu zelf de grafiek!
* Natuurlijk kan je dat nog altijd. Uitvoer van de gefilterde cijfers van je gemeente kan je selecteren; knippen; plakken.
Dankzij Chart, een ingebouwde** gambas3 bibliotheek en wat extra programmacode kunnen we een knop aanbieden om de grafiek onmiddellijk in een extra venstertje te presenteren (zie afbeelding van het resultaat). De code is beschikbaar, dus je kan er zelf aan veranderen wat je wil.
** die weliswaar in expirimentele toestand is; wel werkt maar niet “af” of zo; goed genoeg voor ons.

Op de schermafdruk zie je

  • Achtergrond: de gitlab pagina waar de broncode te vinden is: Covid19DataBE
  • Midden: venster met de data van de download bovenaan en de gefilterde data onderaan.
  • Daarboven: venster met grafiek. ps: De achtergrondkleur kan er anders uitzien op je systeem. (screenshot is Ubuntu).

Het project is volledig Open Source / Free Software. (GPL3 indien het nergens vermeld zou staan).
- Gambas3 is beschikbaar in de softwareverzamelingen van de gangbare Linux distributies.
- Linux is beschikbaar als download en andere vormen naargelang de gekozen distributie..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Positief over PinePhone * Filterpanelen * Schizofrene magneet

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2020 by wim.webgang **

Positief over PinePhone

Een website die meestal Android smartphones bespreekt heeft een artikel gepubliceerd over de PinePhone. De auteur is enthousiast over het apparaat, dat terug heel wat vrijheid bij de gebruiker legt. Hij droomt terug over de begintijd van Android, dat toen het erg aanpasbare systeem was, mede dankzij de Linux kern en een open source systeem daar verder op gebouwd. Maar in de loop der tijd heeft Google die vrijheid serieus ingeperkt, en is het controle beginnen nemen over het apparaat van de gebruikers.

Daarom is hij blij met de ontwikkeling van deze goedkope smartphone door Pine64, dat hulp heeft van de Linux community. En natuurlijk heeft het toestel heel wat beperkingen, maar vindt hij het het interessantste toestel dat hij in jaren in handen kreeg.

De fabrikant maakt al jaren Linux toestellen gebaseerd op een ARM processor. Het maakte bv zijn eigen versie van de Raspberry Pi, de Pine A64. Ze evolueerden verder en maakten tablets, slimme horloges, en laptops, maar ook servers en andere apparatuur.

Na een aantal prototypes en een developer edition 1.0, was er in januari een voorzichtige uitgave van versie 1.1, Braveheart genoemd, en vooral bedoeld voor wie er op een creatieve manier mee aan de slag wou en experimentele systeemsoftware. Het is de bedoeling het toestel 5 jaar beschikbaar te houden, zodat het de moeite is om er in te investeren. Nu is er een iets rijper model op de markt gekomen, de PinePhone Community Edition 1.2.

De PinePhone V1.2 heeft 2 GB ram, 16 GB opslag en uitbreiding met SD-kaart, een batterij van 2800 mAh die bovendien vervangbaar is, voor en achter camera van 5MP, allerlei sensoren en draadloze verbindingen. De usb-C aansluiting kan voor data-overdracht en opladen gebruikt worden. En er is een mini-jack koptelefoonaansluiting bovenop. En als je de achterkant openmaakt heb je een rij dip-switches die je als kleine schakelaartjes kan bedienen om bepaalde functies aan of uit te zetten: modem, wifi, micro, camera’s en koptelefoonaansluiting. Die onderdelen zijn dan echt losgekoppeld, geen enkele software kan ze dan misbruiken.

Welke vrijheid heeft de gebruiker van het toestel nu? Wel, hij kan kiezen uit een 17-tal systemen om er op te installeren, waaronder PureOS en SailfishOS, KDE Neon, of afgeleiden van de grote Linux distributies Fedora, openSUSE, Ubuntu, Debian en nog veel meer. Er is een aparte pagina aan gewijd op de pine64.org wiki. Het werkt zo’n beetje als bij de Raspberry Pi: bij het opstarten kijkt de pinephone naar het sd-kaartje en start het systeem dat het daarop vindt. Maar je kan het dan vast installeren zodat je de kaartlezer voor opslag kan gebruiken nadien. En je kan dus altijd even starten met een ander systeem als je dat op SD kaart hebt.

Er worden verschillende Community Editions van het toestel verwacht, met telkens andere voorafgeinsstalleerde systeemsoftware zoals bv postmarketOS. Het is hiermee niet de bedoeling een breed commercieel product te maken, Pine64 richt zich naar de markt van programmeurs, geïnteresseerden in hardware, vrije software, privacy enz. Er worden altijd maar beperkte aantallen gemaakt, en op dit moment zijn de beide Community Editions van 150 en 200 dollar uitgeput op hun webshop store.pine64.org.

Gebruikers van traditionele Android toestellen hebben ook nog wel mogelijkheden om aanpassingen te doen, door bv LineageOS of Paranoid Android te gebruiken. Maar dat is moeilijk, omslachtig, en werkt niet op alle toestellen. Het risisco ligt bij de gebruiker, en soms werken nadien bepaalde mogelijkheden van het apparaat niet.

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_v1.1_-_Braveheart

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_Software_Releases

https://www.omgubuntu.co.uk/2020/06/pinephone-postmarket-os-community-edition

Filterpanelen

Er bestaat een soort transparant zonnepaneel dat kan aangebracht worden op ramen, terwijl het toch genoeg dachtlicht doorlaat om binnen normaal te kunnen werken. Daardoor kan glasoppervlakte als ramen en koepels gebruikt worden om energie op te wekken, weliswaar minder dan bij normale zonnepanelen. De efficiëntie van de transparante panelen is tussen 1 en 7 procent, naargelang de gebruikte materialen, en dat is beduidend minder dan traditionele zonnepanelen dat ongeveer tussen 15 en 20 procent ligt. Die efficiëntie is onderdeel van een onderzoek aan de universiteit van Michigan, en dat heeft geleid tot een efficiëntie van 8,1 procent. Het glas laat ongeveer 43 procent van het licht door, en kan dus perfect als een zonnewerend glas worden ingezet, waar je door kan kijken. De zonnepaneel-laag is een film die kan aangebracht worden tussen verschillende lagen van dubbel glas. Het heeft een groen-grijze tint, en lijkt daarmee op zonnebrilglas. Ook nu wordt het glas van de ramen van wolkenkrabbers al voorzien van een coating om het zonlicht wat af te zwakken. Transparante zonnepanelen kunnen een oplossing bieden en ook nog energie opwekken. Maar om het betaalbaar te maken moet ook de levensduur in rekening gebracht worden, en die is momenteel nog maar rond 10 jaar.

Schizofrene magneet

Nasa heeft een probleem met de apparatuur die ruimtetuigen toelaat zich te oriënteren dmv het magnetisch veld van de aarde. Dat magnetisch veld verandert namelijk. Op zich was het al langer geweten dat er een kleine verschuiving van het magnetisch veld optreed door de tijd. Als dat magnetisch veld bestaat uit een vloeibare massa ijzer onder de aardoppervlakte is dat ook te begrijpen, en als de beweging niet te snel gaat is het te overkomen. Maar nu stelt de Nasa vast dat het magnetisch veld een vreemde afwijking vertoont in het gebied tussen Afrika en Zuid-Amerika.
Het signaal is daar dramatisch aan het verzwakken, en het ziet er zelfs naar uit dat het magnetisch veld daar aan het splitsen is en er twee centra van magnetisme onstaan. De NASA onderzoekt nog welke gevolgen dat gaat hebben.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Grafiek van >A< ?

Uitzending do 18:00 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Van eergisteren..
In De Morgen van dinsdag 11 augustus staat op p.7 een artikel met de titel “Inspanningen lonen: covidcurve stagneert” en erboven: “In Antwerpen is mogelijk de piek van de tweede covidgolf bereikt”. Het volgende wat opvalt is een foto met het logo van A en een grafiekje erbij. Maar die grafiek wijkt opvallend af van de grafiekjes die wij hier publiceerden over Antwerpen (stad). Gaat het over de provincie Antwerpen?
Nee, de grafiek gaat over de algemene cijfers van België. En dat is niet te verwonderen, want de cijfers die Sciensano vrijgeeft, geven geen overzicht in de tijd per stad of gemeente. Daarvoor moet je de dataset downloaden van sciensano, en zelf tussen de tienduizenden lijnen gegevens de gewenste gemeente er uit halen dag na dag…

Hulp: Covid19DataBE tool

Screenshot Covid19DataBE-app en LibreOffice Calc grafiek

Covid19DataBE-app
Daarom ontwikkelden we een hulpprogramma (links) om de data van sciensano af te halen en uit te filteren op Antwerpen. De uitvoer plakken we in een LibreOffice Calc rekenbland en trekken een grafiekje (rechts)
Opgelet: de data die je kan downloaden zijn niet altijd volledig. Bv: vandaag kan je download gegevens bevatten voor 8, 9, en 10 augustus die erg laag liggen.
De praktijk leert ons dat je die best de volgende dagen herbekijkt. Ze kunnen in de download van morgen al aangepast zijn! Bv 10 augustus is na een dag gestegen van 41 naar 92. (upd: en vrijdag naar 140)
Daarom zit in de tool ook een dowload van “today” en van “day-1″, zodat je gemakkeiljk kan vergelijken.

Nieuw: niet alleen voor Antwerpenaren!
In de nieuwe versie 0.0.6 die we deze week uitgeven (zie onderaan) kan je uit een lijstje je postcode (of eerder NIS5 code) kiezen, of nog gemakkelijker, je gemeente, door de “set” knop te gebruiken. Je moet al wel 1 keer gegevens gedownload hebben. Bewaar nadien gekozen gemeente met “save”.
En vanaf dan werkt de “Filter” knop voor de gekozen gemeente.

Nb: Gemeentenamen staan niet gesorteerd per naam. Ze staan in de volgorde waarin ze voorkomen in het bestand van Sciensano; vermoedelijk betekent dat: verder naar achter is later pas opgedoken in de cijfers.

Voorbeeld: NIS code Kapellen is 11023, in de lijst met namen staat het als “Kapellen (Antwerpen)” verder achteraan omdat het pas cijfers heeft vanaf 6/3 ipv 1/3 waar het bestand begint.

Covid19DataBE gebruiken

Linux dekstop – Gambas3 tool, zie https://webgang.radiocentraal.be/?p=11897

versie 0.0.6:
- broncode: https://gitlab.com/explore, zoek Covid19DataBE clone met git of download ingepakte .tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..
- uitvoerbaar met gambas interpretor: .gambas download garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/covid19databe.gambas
(ook broncode covid19databe-0.0.6.tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..)
en open het project in Gambas3.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spioneerapps * Ruimtepolitie nodig * Mozilla deal * TikTokTracker

i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Spioneerapps

Google heeft zich voorgenomen om op te treden tegen apps die de gebruiker van een smartphone bespioneren. Die worden aangeprezen aan ongeruste ouders die hun kinderen willen in het oog houden. Maar ook om ongeweten een partner of iemand anders te bespioneren, en die bedrijven maken aktief reklame, bv in de Google zoek-resultaten, om hun Android apps aan de man te brengen. Of vrouw. Een daar begon de federale overheid in de VS tussen te komen. De FTC verbood het bedrijf Retina-X al om zijn apps MobileSpy, PhoneSheriff en Teenspy nog te verspreiden.
Google heeft nu zijn advertentie-politiek ook aangepast om reklame voor die apps te bannen. En ze verwijderden de app WebWatcher. Maar de verandering lijkt nog niet voltooid want een technologiewebsite vond nog verschillende andere bedrijven die zo’n apps aanprijzen.

Ruimtepolitie nodig

Het e-commercebedrijf Amazon heeft van de federale overheid in de VS de toestemming gekregen om zijn Kuiper project uit te rollen. Daarvoor willen ze meer dan drieduizend satellieten de ruimte in schieten. Als je weet dat er nu alles samen een goede tweeduizendzeshonderd rondcirkelen zie je dat meer dan verdubbelen.
SpaceX is ook aktief met een StarLink programma waarvoor ze vorige vrijdag nog 57 satellieten lanceerden, en ze willen tot meer dan tienduizend gaant. En ook andere bedrijven als Facebook en Telesat staan te popelen om aan hun eigen satellietprogramma’s te beginnen.

De VS is wel bezig met zijn eigen ruimteleger op te richten, maar misschien hebben we eerder ruimtepolitie nodig om het verkeer er te regelen.

Mozilla deal

Mozilla heeft een tijd geleden aangekondigd meer dan 250 mensen te ontslaan. De non profit is ondermeer verantwoordelijk voor de Mozilla Firefox browser en andere webdiensten. Een van de inkomstenbronnen van de organisatie was geld dat Google betaalde om de voorkeur zoekmachine te zijn, die standaard ingesteld staat na installatie van Firefox. De overeenkomst die vorige keer afgesloten werd zou het einde van dit jaar aflopen.
Nu is uitgelekt dat er een verlenging komt van de overeenkomst. Google zou minstens 400 miljoen dollar per jaar over hebben voor de bevoorrechte positie.
Maar het is duidelijk dat Mozilla moet zorgen om niet volledig afhankelijk te zijn van zo’n deal met Google of eender welke andere kapitaalkrachtige speler. Het is door het geld van Google dat de Mozilla organisatie wernemers in dienst kon nemen en zich heeft kunnen uitbouwen tot bewaker van de internetstandaarden. Het was de enige organisatie die echt vanuit het standpunt van de gebruikers kon kijken.
Maar als meer dan driekwart van dat budget zou wegvallen blijft daar weinig over. Dus zoekt Mozilla nu ook naar een andere manier om zijn voortbestaan te verzekeren. Daarbij wordt gedacht aan diensten als VPN, waar ze onlangs al mee begonnen.
De ontslagen vielen in de afdelingen van het “threat management security team” en het “Mozilla Developer Network Portal” en het team dat werkte aan het Servo project.
Op 11 augustus gaf Mozilla een verklaring uit over de ontslagen.

TikTokTracker

De TikTok app omzeilde privacymaatregelen in Android om gebruikers te volgen zonder dat die dat weten of kunnen uitschrijven.
TikTok gebruikte de MAC-adressen om de gebruikers te identificeren. The Wall Street journal bracht de praktijk vorig jaar aan het licht. TikTok zou er in november mee gestopt zijn.
Hun beweegredenen waren waarschijnlijk niet zo nobel want ze hadden het verzamelen van die gegevens verborgen achter een laag van encryptie.
Tiktok ging er juist prat op minder privacy gevoelige gegevens te verzamelen over zijn gebruikers dan andere online platformen, dus gebruikers hebben wel reden om teleurgesteld te zijn.
De uitgever van de TikTok app is ByteDance Ltd, een Chinees bedrijf met hoofdzetel in Beijing.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Android FRP Omzeilen

Uitzending do 18:00 ** August 6th, 2020 by wim.webgang **

De Google verificatie omzeilen op een LG …
Marthe ontdekte dat Android smartphones een bescherming hebben die het lastig maakt om een apparaat te hergebruiken…

FRP = Factory Reset Protection van Android (https://www.androidcentral.com/factory-reset-protection-what-you-need-know)
https://www.techoxygen.com/bypass-google-verification-lg/

frp lock lg m160 k4 2017 Bypass Google Account to Remove FRP:
https://www.youtube.com/watch?v=bEPxiDGLd40

How to Bypass Google Verification in LG G4 – Unlock FRP / Bypass Google Account:
https://www.youtube.com/watch?v=6-lb3l3zEPc

Covid1 Dat BE update

We hebben nog altijd geen site gevonden waar de cijfers van Antwerpen in grafiek gegoten worden, dus doen we het nog maar eens zelf (met behulp van ons filterprogramma Covid19DataBE om de gegevens van Antwerpen uit de data van Sciensano te halen). De uitvoer van dit programma kan je gemakkelijk openen in LibreOffice om je grafiekje van Antwerpen te trekken (zie onder).

Terwijl we eigenlijk de meer gedetailleerde cijfers van de buurten zouden moeten kunnen bekijken … maar die zijn nog altijd niet pubiek.

Mars
Weer een (pseudo) mars-lancering:
https://youtu.be/s1HA9LlFNM0

AMD Ryzen bottleneck

https://www.reddit.com/r/XMG_gg/comments/i2vsu9/supply_bottleneck_on_amd_ryzen_in_xmg_core/

https://www.heise.de/news/AMD-Kombiprozessoren-Ryzen-4000U-H-G-Lieferengpaesse-bis-Herbst-4862559.html

Ook Huawei zou aan het hamsteren zijn geslagen en TSMC capaciteit opgeslorpt hebben..

https://www.heise.de/news/Handelskrieg-Huawei-bunkerte-2019-Lagerbestaende-fuer-21-Milliarden-Euro-4768517.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Corona contactsport * Delen van dichtbij * De eerste 150 meter * Lekker afstandswerken * Vakantie * KDE Slimbook

i-nieuws 6 na 6 ** August 6th, 2020 by wim.webgang **

Corona contactsport

In 2003 demonstreerde de virale wereld zijn kunnen met het SARS virus. In 2012 werd dat nog eens bevestigd door MERS. In 2014 hoorden we over Ebola. De waarschuwingen van virologen en andere specialisten groeiden aan om zich beter voor te bereiden op een besmettelijk gevaarlijk virus. Die stemmen werden echter het zwijgen opgelegd op de driejaarlijkse conferentie die moest doorgaan in Nederland.
Eind 2019 zou één van de vele bestaande en nieuw ontstaande coronavirussen overspringen van een vleermuis naar een ander wezen, misschien rechtstreeks naar een mens, misschien via een tussenpersoon – ander levend wezen. Op dat moment begon de klok te tikken. Wat deed de mensheid? Wat deden wij? Wat deden de honderden corona-experten? Ze vonden het bv veiliger om niet te registreren voor Nido2020, de internationale conferentie van de corona-experten die wou doorgaan in Nederland. Ze ging niet door.

Trouwens, er waren een paar verschillen met de tijd van SARS. Bij het uitbreken van Corona waren er meer vluchten, met meer dan dubbel zo veel passagiers als in 2003.

Hoewel het niet de bedoeling was, gebeurde de verspreiding door de mens dus veel efficiënter dan ooit.

Terwijl de verdediging de laatste jaren niet echt veel verbeterd was; besparingen in onderzoek en gezonheidszorg. Concentratie van ouderen in woonzorgcentra. Versnippering van politieke bevoegdheid over de volksgezondheid en politieke patstellingen.

En dan is er nog de voetbaljournalist Peter Vandenbempt die op dinsdag op Radio 1 vindt dat de voetbalwereld geviseerd wordt. Omdat mensen commentaar durven geven op het knuffelgedrag van voetballers tijdens of na de wedstrijd. Euh welke wedstrijd? Voetballer zijn toch beroeps? Je mag toch enkel gaan werken als je 1,5 meter afstand kan houden of met mondmasker? Geen contactsporten? Maximum 5 mensen in je bubbel?
Wie haalt het dan in zijn hoofd om commentaar te hebben op voetballers, die samen trainen, wedstrijden spelen, zonder mondmaskers, en elkaar dan publiek knuffelen na de binnengehaalde goals, lonen en premies terwijl de rest van het land op apegapen ligt?

Delen van dichtbij

Als je iets wil delen met iemand zonder lichaamsvochten uit te wisselen, kan je binnenkort met een Android smartphone je armen naar elkaar uitsteken en “Nearby Share” gebruiken. De smartphones zoeken onder elkaar wel uit wat beschikbaar is en wat het snelst is, bluetooth, bluetooth Low Energy, WebRTC of wifi in een peer-to-peer vorm. De communicatie is ook mogelijke als je geen mobiele data aktief hebt, dus zonder internetverbinding.
Apple gebruikers kennen het onder de naam “Airdrop”.
Op Sailfish kan je rechtstreeks foto’s edm delen via een bluetooth verbinding door in het menu “Delen” te kiezen of het icoon voor delen (drie bolletjes verbonden met twee lijntjes) te klikken. In Sailfish vind je dat bij bv foto’s en contacten, niet in de bestandsbeheerder of bij e-mails.

De eerste 150 meter

In een testoptstelling legde een raket de eerste honderdvijftig meter naar mars af. SpaceX maakte een roestvrijstalen testraket, voorlopig zonder neus en allerlei andere afwerkingsdetails, maar wel met hun eigen ontwikkelde raptor raketmotor. Dat is een enkele motor in het midden van de raket. De eerste 150 meter afleggen is misschien niet zo spectaculair, maar de raket hield zichzelf mooi rechtop in evenwicht als ze vertraagde en terug naar beneden kwam, en rechtop landde.
De motor gebruikt vloeibare methaan en zuurstof in plaats van kerosine. In mei van dit jaar werd de motor voor het allereerst gestart als test. Deze kleine testvlucht die “the small hop” werd genoemd, is de volgende stap geslaagde stap. SpaceX heeft een contract versierd bij Nasa om verder te werken aan deze technologie. Het is de bedoeling een herbruikbaar systeem te maken om bagage of passagiers naar de ruimte te schieten.

Lekker afstandswerken

Woensdag publiceerde een hacker een lijst van ssh keys en servers van Pulse Secure Server VPN toestellen. Blijkbaar had dat type toestel een zwakheid in het systeem die toelaat dat hackers toegang kregen tot de gegevens.
Van de meer dan negenhonderd servers werden ook loggegevens gepubliceerd zoals de laatste logins, de gebruikernamen en wachtwoorden in leesbare vorm (dus niet versleuteld zoals die normaal worden opgeslagen tegenwoordig).
De coronacrisis heeft voor administratief werk een boom veroorzaakt in het thuiswerken. Wie gegevens van het bedrijfsnetwerk nodig heeft maakt meestal gebruik van een VPN verbinding. Virtual Private Netwerk maakt een verbinding over het internet naar de poort van het bedrijfsnetwerk. Daar draait een software die een verbinding mogelijk maakt naar binnen. De gegevens die over het internet gaan zijn versleuteld. De toegang is afgeschermd door gebruikersnaam en wachtwoord, dikwijls worden ssh keys gebruikt zodat de gebruiker niet telkens zijn wachtwoord moet intikken.

Vakantie

Riot games, de makers van ondermeer League of Legends, geeft zijn werknemers volgende week een weekje vakantie. Ze publiceerden dat op hun blog en aangezien ze dat als nieuws beschouwen betekent het waarschijnlijk vooral dat dat zeer uitzonderlijk is, en dat de werknemers overwerkt zijn. Er bestaat in die sektor met harde release-deadlines zelfs een term voor het gedwongen overwerk: “crunch”. Waarschijnlijk zijn er wat burnouts of zo want het bedrijf heeft zelfs aangekondigd om wat deadlines uit te stellen. Vorig jaar nog stapten 150 werknemers nog de straat op uit protest tegen allerlei vormen van misbruik, discriminatie en sexisme. Na het uitlekken van een aantal rapporten beloofde Riot Games werk te maken van een andere bedrijfscultuur.

KDE Slimbook

KDE kondigde op zijn website hun nieuwe KDE Slimbook aan, een laptop met natuurlijk KDE Plasma op Linux en verder een hoop voorgeïnstalleerd free en open source software zoals LibreOffice, en via de Discover app store gemakkelijk bij te installeren software zoals in de gangbare Linux distributies. KDE richt zich op thuisgebruikers, gamers en softwareontwikkelaars en grafische otnwerpers. De magnesium cover vertoont trots een KDE logo en kan tot 64 GB RAM verbergen en SSD opslag tot 2TB. De processor is een AMD Ryzen 4800H. Er is een 14″ versie en een 15.6″ versie en de prijzen beginnen aan zo’n 900 Euro.
Deze KDE Slimbook is een samenwerking van KDE met het slimbook project dat Linux computers assembleert in het Spaanse Valencia. Ze startten in 2015 met het idee Linux computers te leveren vanuit een community van Linux gebruikers. Ze richtten in 2018 daarom ook het Linux Center op, een multi-disciplinair project om de Linux Slimbooks te maken.
De slimbook is op zich te krijgen ofwel zonder operating systeem, ofwel kan je kiezen uit Kubuntu, Ubuntu, Mint, Manjaro, KDE Neon enz.

Spijtig genoeg duiken er aan de horizon leveringsproblemen op die te maken hebben met de Ryzen processor.
De fabriek waar de AMD chips gemaakt worden, TSMC, is op dit moment overbevraagd uit andere hoeken. AMD heeft geen eigen productiecapaciteit en is nu dus slachtoffer van zijn eigen succes.

kde.slimbook.es
slimbook.es/en/linux2

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off