Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spioneerapps * Ruimtepolitie nodig * Mozilla deal * TikTokTracker

i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Spioneerapps

Google heeft zich voorgenomen om op te treden tegen apps die de gebruiker van een smartphone bespioneren. Die worden aangeprezen aan ongeruste ouders die hun kinderen willen in het oog houden. Maar ook om ongeweten een partner of iemand anders te bespioneren, en die bedrijven maken aktief reklame, bv in de Google zoek-resultaten, om hun Android apps aan de man te brengen. Of vrouw. Een daar begon de federale overheid in de VS tussen te komen. De FTC verbood het bedrijf Retina-X al om zijn apps MobileSpy, PhoneSheriff en Teenspy nog te verspreiden.
Google heeft nu zijn advertentie-politiek ook aangepast om reklame voor die apps te bannen. En ze verwijderden de app WebWatcher. Maar de verandering lijkt nog niet voltooid want een technologiewebsite vond nog verschillende andere bedrijven die zo’n apps aanprijzen.

Ruimtepolitie nodig

Het e-commercebedrijf Amazon heeft van de federale overheid in de VS de toestemming gekregen om zijn Kuiper project uit te rollen. Daarvoor willen ze meer dan drieduizend satellieten de ruimte in schieten. Als je weet dat er nu alles samen een goede tweeduizendzeshonderd rondcirkelen zie je dat meer dan verdubbelen.
SpaceX is ook aktief met een StarLink programma waarvoor ze vorige vrijdag nog 57 satellieten lanceerden, en ze willen tot meer dan tienduizend gaant. En ook andere bedrijven als Facebook en Telesat staan te popelen om aan hun eigen satellietprogramma’s te beginnen.

De VS is wel bezig met zijn eigen ruimteleger op te richten, maar misschien hebben we eerder ruimtepolitie nodig om het verkeer er te regelen.

Mozilla deal

Mozilla heeft een tijd geleden aangekondigd meer dan 250 mensen te ontslaan. De non profit is ondermeer verantwoordelijk voor de Mozilla Firefox browser en andere webdiensten. Een van de inkomstenbronnen van de organisatie was geld dat Google betaalde om de voorkeur zoekmachine te zijn, die standaard ingesteld staat na installatie van Firefox. De overeenkomst die vorige keer afgesloten werd zou het einde van dit jaar aflopen.
Nu is uitgelekt dat er een verlenging komt van de overeenkomst. Google zou minstens 400 miljoen dollar per jaar over hebben voor de bevoorrechte positie.
Maar het is duidelijk dat Mozilla moet zorgen om niet volledig afhankelijk te zijn van zo’n deal met Google of eender welke andere kapitaalkrachtige speler. Het is door het geld van Google dat de Mozilla organisatie wernemers in dienst kon nemen en zich heeft kunnen uitbouwen tot bewaker van de internetstandaarden. Het was de enige organisatie die echt vanuit het standpunt van de gebruikers kon kijken.
Maar als meer dan driekwart van dat budget zou wegvallen blijft daar weinig over. Dus zoekt Mozilla nu ook naar een andere manier om zijn voortbestaan te verzekeren. Daarbij wordt gedacht aan diensten als VPN, waar ze onlangs al mee begonnen.
De ontslagen vielen in de afdelingen van het “threat management security team” en het “Mozilla Developer Network Portal” en het team dat werkte aan het Servo project.
Op 11 augustus gaf Mozilla een verklaring uit over de ontslagen.

TikTokTracker

De TikTok app omzeilde privacymaatregelen in Android om gebruikers te volgen zonder dat die dat weten of kunnen uitschrijven.
TikTok gebruikte de MAC-adressen om de gebruikers te identificeren. The Wall Street journal bracht de praktijk vorig jaar aan het licht. TikTok zou er in november mee gestopt zijn.
Hun beweegredenen waren waarschijnlijk niet zo nobel want ze hadden het verzamelen van die gegevens verborgen achter een laag van encryptie.
Tiktok ging er juist prat op minder privacy gevoelige gegevens te verzamelen over zijn gebruikers dan andere online platformen, dus gebruikers hebben wel reden om teleurgesteld te zijn.
De uitgever van de TikTok app is ByteDance Ltd, een Chinees bedrijf met hoofdzetel in Beijing.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.