Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Arduino als basis voor je business: Industruino-interview

Uitzending do 18:00 ** December 22nd, 2016 by wim.webgang **

Industruino
Dit is een andere manier om voort te bouwen op de open source Arduino-erfenis; niet door nog een compatibel experimenteerbord uit te brengen, maar door er een product mee te bouwen, dat toch dicht bij de bedoeling van Arduino blijft, en bv dezelfde programmeeromgeving laat gebruiken.


Interview met Loic De Buck

Van een eigen Arduino project met RFID naar het ontwerp van een praktisch bruikbaar universeel Arduino-apparaat.

In eerste instatie de Industruino Proto (zie vorige week). Daarna de Industruino Industrial I/O, die voltages/stroom afgave heeft die meer aangepast is aan industriële systemen (denk PLC sturing). Luisteraars krijgen ook een paar hints naar toekomstige ontwikkelingen…

Shenzehn (China) is “the place to be” voor productie van een apparaat dat aan betaalbare prijzen moet verkocht worden. We praten over het traject van student productontwikkeling op de academie van Antwerpen, over werken in China, tot een eigen bedrijf met een eigen product, ook terug te vinden als officiëel “Arduino at heart” project op de Arduino site.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Industruino Proto kit met Arduino hart (en netwerkmodule)

Uitzending do 18:00 ** December 15th, 2016 by wim.webgang **

Industruino

Industruino is een arduino bord in een behuizing, met een klein lcd scherm, experimenteerruimte, schroefaansluiting voor voelers en actuatoren, en een deksel met drie programmeerbare functieknoppen.

Kit
- besteld via het web, wordt de industruino gewoon met de post opgestuurd. In onze omslag zitten 3 eenvoudige kartonnen doosjes.

- de benaming kit wijst erop dat je de onderdelen zelf in elkaar moet zetten, wat erg gemakkelijk gaat; vier schoefjes indraaien en een paar verbindingskabeltjes insteken.
- de onderdelen zitten passend in de doosjes, die verder geen overbodig en/of milieuonvriendelijk verpakkingsmateriaal bevatten.

 1. Industruino grondplaat + behuizing
  - de behuizing zit in het doosje met “PROTO Baseboard”
  - met een schroevendraaier in de voorziene openingen wrik je de behuizing open.
  - Het deksel heeft vooraan een plexi scherm dat het lcd scherm zichtbaar laat, en onder en bovenaan verluchtingssleuven. Het klikt links en rechts met een plastic llipje vast op de grondplaat. Met een schroevendraaier daar even wringen maakt het deksel terug los (dat gaat dus niet als er andere componenten naast/tegen zitten op de din-rail).
  - de behuizing bestaat verder uit een grijze onderkant, daarop monteer je het experimenteerbord met de schoefaansluitingen. Daarop moet je de vier afstandsbussen vastschroeven, die als vier steunpilonen klaarstaan.

  Aan de buitenkant steek je de groene stekkertjes erop. links onderaan zit een klein stekkertje van 3 aansluitingen; de Vin krijgt de “rode” plus draad van de voeding, de GND de zwarte draad (-) van de voeding. De externe voeding kan een module zijn die je ernaast op een din-rail zet, die 220 volt in krijgt en 12 volt uitgeeft (links op foto).

 2. Arduino-bord + scherm
  - Deze combinatie zit in een plat doosje met “TOPBOARD 32u4″ erop; het scherm zit op de bovenkant, het arduino-bord op de onderkant.
  - Deze combinatie moet je bovenop met de platte kabel aansluiten op het onderste bord, en op de vier afstandsbusjes vastschroeven; de afstand eronder is vrij voor je eigen componenten.
  - Die soldeer je daar in de gaatjes op de witte printplaat ondergrond.

 3. Ethernet Expansion module
  Een apart doosje bevat de ethernet module.


  Die sluit je met de bijgeleverde grijze kabel aan op de industruino; de stekkers laten maar 1 manier toe. Je moet de industruino en de ethernet module naast elkaar op de rail zetten; de grijze draad vormt een verbindingslus aan de bovenkant. De aansluiting voor de netwerkkabel zit dan onderaan de ethernetmodule (zie foto: met groene led).

Het deksel bevat een opdruk van de functies van alle aansluitingen, dus als de kap op de grondplaat zit kan je zien waarvoor de draden dienen die er onderaan en bovenaan uitkomen. Maar als je de kap verwijdert, zie je dat die opdruk niet herhaald is op de de aansluitingen op de grondplaat.

! bij het sluiten van de kap moet je erop letten dat je de platte kabel van de drukknoppen niet plet tussen de rand van de behuizing. Die kabel is wat langer omdat je de kap moet kunnen afnemen; je kan net de kap naast de industruino leggen.

- de schroefaansluitingen (beetje als lusterklemmen) zijn tegelijk ook stekkers aan de kant van de externe draad. Je kan dus een draad vastschroeven in het stekkergedeelte. Als je de industruino voor een of andere reden moet verwisselen, trek je de stekkers uit de industruino, en laat ze aan de draden van de aansluitingen hangen.

- Industruino proto kit is op standaard din-rail te bevestigen; handig voor inbouw in electriciteitskasten; ook de ethernetmodule heeft zo’n klem voor op din-rail. Om ze te (de)monteren moet je met een schroevendraaier het schuifje opentrekken of toeduwen om te vergrendelen (het heeft geen veer). Als er veel kabels aangesloten zijn zal je daar trouwens nog moeilijk aankunnen.

- het lcd scherm heeft 128×64 pixels, en geeft 8 lijnen tekst van 20 tekens per lijn, groene achtergrond en donkergrijze tekens.

- de 3 membraan-knoppen staan rechts naast het scherm, boven elkaar, en zijn naar believen te programmeren; ze tonen pijl naar boven, soort enter symbool, en pijl naar onder. Ze staan ver genoeg uit elkaar om handig bedienbaar te zijn.

- USB-aansluiting bestaat uit een micro-usb poort; de kabel moet je apart bijbestellen. De aansluiting zit aan de onderkant en het is niet altijd even handig om de kabel daarop aan te sluiten, zeker als de industruino ingebouwd is in een kast. Bovendien is dit de kleinst denkbare stekker, en het lijkt me nogal fragiel. Bovendien is de micro-usb erg gevoelig aan beweging van de kabel, waardoor de verbinding soms verbroken wordt.

- ethernet expansion module: heeft zowel ethernet (kabel aansluiting aan onderzijde), als micro-sd kaarthouder. Die zit intern; het kapje moet eraf om aan de kaart te komen. Voordeel : beter beschermd. Nadeel: moeilijker bereikbaar (om bv regelmatig de logs op te halen).

Starten

We hebben geen aparte voeding, dus Marthe sluit de micro-usb kabel die van haar laptop komt aan. De industruino wordt herkend als “Leonardo” (Kijk eerst welke versie je hebt, standaard is industruino AT32u4 die 32 kB Flash geheugen heeft; voor de versie AT90USB1286 met 128 kB Flash betaal je zo’n 10 euro meer).

Stroom aangesloten: je krijgt meteen een welkom-scherm.
Druk je op “enter” (middelste knop), krijg je het volgende menu, waar je het gebruikte bord kan uitkiezen (Proto). Omdat we de kit niet samengebouwd hadden en de kabel van de knoppen niet aangesloten was, konden we dat niet uitproberen. Maar normaal gaat het zo verder: 4 keuzes; digital Out, digital In, Analog In en Back; met de pijltjes ga je naar de keuze.

Kies je bv Digital Out, krijg je een reeks die langer is dan het scherm hoog is (18 waarden), en met de pijltjes scroll je door de waarden naar onder. Er worden maar 6 lijnen van het scherm gebruikt, hoewel het het acht kan weergeven (waarsch. verdeeld in gelijke groepen).

Programmeren
Om de industruino te programmeren gebruik je de standaard Arduino programmeeromgeving, die je kan configureren voor je bord.

- je kan de werking testen met een voorbeeldprogramma, bv met de blinking led sketch (pin 13 = achtergrondverlichting scherm).
- je kan je eigen programma maken in de IDE en laden via usb naar de industruino.

De programmeeromgeving kan best uitgebreid worden met aanvullende “libraries” voor de industruino. Die kan je downloaden, en daarna is de keuze van borden uitgebreid met de industruino modellen. Je kan bij de voorbeeldbestanden nu code laden via: “Bestand, voorbeelden, EthernetIndustruino”, “Bestand, Sketchbook, libraries, EthernetIndustruino”

Aanpassing nodig?
Als je van een standaard Arduino Uno of dergelijke komt: de pin gebruikt voor de backlight van het display is 13! Dat kan verwarring scheppen want dat was op de standaard arduino die van de led op het bord die je handig als testled kon gebruiken; in deze opstelling gaat je scherm flikkeren! Dit kan echter geen kwaad, en je kan zo de backlight van het scherm als test-led gebruiken …

Als je een programma geschreven had voor een lcd scherm met een paar lijnen, dat telde per karakters, moet je hier omrekenen naar pixels voor de horizontale cursorplaats; de rows blijven hetzelfde, net als de pixels te tellen vanaf 0.

Conclusie
De Industruino is een heel handige vorm voor permanente installatie van arduino-projecten.
Er bestaan een paar varianten, dus kijk naar de specificaties; de industruino I/O heeft andere voltages (plc-sturing en machinebouw compatibel) en is veiliger ontworpen wat betreft scheiding van de spanningen. De netwerkmodule is een handige uitbreiding die goed werkt, zowel voor aanleveren van informatie op het netwerk als voor loggen van data.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dataverliesboete * Dode kanarie bij Evernote * Malvertising * NSA beroofd

i-nieuws 6 na 6 ** December 15th, 2016 by wim.webgang **

NSA beroofd

Het lijkt erop dat de NSA beroofd is van een deel van zijn gereedschap. Mogelijk was er een extern personeelslid van een onderaannemer betrokken; er is in ieder geval een verdachte opgepakt. Dat gebeurde naar aanleiding van een bericht op internet van “The Shadowbrokers”, waarin inbraaktools van het niveau van een geheime dienst werden aangeboden. De berichten werden na de arrestatie nog vervolgd; de groep houdt een soort verkoop per opbod van de tools, en lijkt er grof geld mee te willen verdienen.

Voor de NSA is het dubbel pijnlijk natuurlijk. Ten eerste ontsnapt er mogelijk bewijsmateriaal dat hun aktiviteiten blootlegt, en ten tweede krijgt dat nu publieke aandacht.

Malvertising

Ondertussen gaat malware zijn gang; één van de laatste trends lijkt de malware te zijn die je router aanvalt in plaats van je browser. Daar zijn een paar goede redenen voor: de software van je browser wordt waarschijnlijk beter aktueel gehouden dan die van je router, die je waarschijnlijk nooit update.
Bovendien kan de router de data die het van internet doorstuurt naar je browser, zelf wat veranderen. Bij malvertising malware gebeurt dat door extra advertenties in websites te steken die je bezoekt. Of door bestaande advertenties te vervangen. De gebruiker merkt er waarschijnlijk niets van. De boosdoeners beginnen met echte advertentieruimte te kopen op gewone websites. In de advertenties steken ze javascript code die helpt informatie op te zoeken over de gebruiker, zoals zijn ip adres en de router die gebruikt wordt. Naargelang de resultaten wordt de aanval verdergezet door verdere advertenties met malware in, die de gebruiker afleidt naar een site waar dan weer de malware wordt afgehaald die de router aanvalt. Alle verkeer wordt versleuteld, zodat de aanval moeilijk op te sporen is.

Dataverliesboete

In de VS heeft het moederbedrijf van een gegevens-lekkende website een minnelijke schikking getroffen met de controleinstantie voor communicatie. Ze betalen daarbij een boete van 1,6 miljoen dollar. In 2015 stalen computerinbrekers de gegevens van de leden van de website met “volwasseneninhoud”. De Federal Communication Commission tilde eraan dat er verschillende keren na elkaar in de site werd ingebroken, wat duidt op een lakse beveiliging. Ook ex-gebruikers van de site werden slachtoffer, zelfs als ze een “administratieve som” betaald hadden om hun gegevens uit de site te laten verwijderen. Dat was dus niet gebeurd. En bovendien werden klanten gelokt met valse vrouw-profielen. Een goede maand na de inbraken publiceerden de daders of medeplichtigen gegevens van gebruikers op internet. Die vonden dat mogelijk genant, gezien het “volwassen” karakter van de site. Het geld gaat trouwens niet naar de gebruikers, maar wel naar de overheid. De boete was oorspronkelijk een tienvoud, maar werd verminderd tot een bedrag dat het bedrijf kon betalen. Er waren 36 miljoen gebruikers op de site, waarvan ongeveer de helft niet-Amerikanen. Voor wie ongerust wordt; het bedrijf heette Ashley Madison.

Dode kanarie bij Evernote

Het bedrijf Evernote heeft zijn gebruiksvoorwaarden aangepast, meer bepaald op het gebied van privacy. Vanaf eind januari wordt het mogelijk dat personeel van de site de inhoud van berichten bekijkt. De site profileert zich als het alomaanwezige olifantengeheugen voor ideee?n; wie iets wil onthouden kan met een app op pc, smartphone, tablet, enz altijd zijn ei kwijt aan de website. Behalve dat je er vanop elk apparaat online aankan, kan je de ideee?n ook delen met andere gebruikers naar keuze. Nu komt er het automatisch delen met een beperkte groep van het personeel van evernotes bij. Wie daar niet mee gediend is, is vrij te vertrekken, schrijven de gebruiksvoorwaarden voor.

Behalve vertrekken kunnen de gebruikers misschien ook hun berichten versleutelen?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De meest volledige starter kit voor Mega – pretentie?

Uitzending do 18:00 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Bouwen met een starterkit

Deze week is een arduino-kloon aan de beurt, en de vorm is een “starter kit”. Die bestaat traditioneel uit een microcontroller bord + een selectie van componenten.

Om het bord te gebruiken moet je het monteren op “iets”, hier gebruik ik een rest-stukje hout van een paar mm dik. Om het project in bewerking te vervoeren gebruikte ik een verpakking van een opbouw schakelaar-stopcontact (zo van die moeilijk open te krijgen doorschijnend plastic waarin die in de supermarkt aan het rekje hangen). Past toevallig perfect!

Pretentie

“Das volständigste Starter kit MEGA 2560 R3 Project”.

Een kit van Elegoo met een pretentieuze bewering van de meest volledige kit te zijn voor Mega. De Mega verwijst naar de Arduino Mega, een wat grotere versie dan de Arduino Uno die nu zowat de standaard Arduino is. De Mega heeft onder anderen meer aansluitingen.
De titel op het deksel van de doos staat er in het Duits op; deze kit is idd in Duitsland besteld (niet in België te verkrijgen zover ik weet).
De naam “Arduino” wordt niet vermeld, want de bijgeleverde Mega 2560 is er een van het eigen Elegoo merk.

Mega

De Elegoo Mega in deze kit lijkt als 2 druppels water op de Arduino Mega 2560.

Foto: project met tilt-switch en “beeper” luidspreker; het programma voelt en past de toon aan: als het bord kantelt met de “neus” naar boven klinkt een stilaan stijgende toon, als het kantelt naar beneden klinkt een dalende toon; led geeft de opwaartse/neerwaartse richting aan.

Volledig

En het is inderdaad een zeer volledig kit, er zit een voeding bij, én een batterij bij, een usb-kabel, kabeltjes, afstandsbediening, rfid, motortjes, opkleefbaar cijfertoetsenbord, een joystick sturing, groot en klein breadboard, lcd scherm, RTC module, enz. Enig minpuntje: de relais zit niet op een kaartje, maar is een los blokje met 5 pinnen; die moet je zelf ergens op solderen, en juist bij een relais dat grotere spanningen/stromen krijgt zou het handig zijn schroefaansluitingen te hebben. Of misschien wil men juist vermijden dat je gevaarlijke dingen gaat doen, en dient het enkel voor proefopstellingen van enkele volt, die je nog wel over je breadboard kan doen; daar passen de pootjes in.
De allerkleinste componenten als leds, concensatoren enz, zitten in een apart doosje, dat in de grotere doos in een groter vak past. Je kan de tussenschotten trouwens zelf van plaats veranderen om de doos anders in te delen.
De binnenkant van het deksel bevat de afbeelding van alle bijgeleverde componenten, met hun naam.

Handleidingen

In de doos bijgevoegd: een CD met handleiding in Duits, Engels, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans in de vorm van een pdf bestand, dat je gemakkelijk kan openen en kan printen; het bladformaat is geschikt voor A4. Er zijn 165 bladzijden informatie, die netjes begint met de voorstelling van het bedrijf Elegoo zelf met contactgegevens van de dienst na verkoop. Daarna komt de lijst van geleverde componenten. Verder 33 lessen, voorzien van duidelijk beeldmateriaal in de vorm van kleurenfoto’s en schema’s. Grappig is ook dat ze beginnen met les “nul”, waarin uitgelegd wordt hoe je de nodig software afhaalt en installeert; het is de standaard Arduino software. Les 1 vertelt hoe je extra bibliotheken installeert, die je toelaten de verschillende componenten te gebruiken in je code. Deze hoofdstukken bevatten schermafbeeldingen ter verduideliking.
Hoofdstukken 2 beschrijft het bord en de allereerste programmacode die een led op het bord doet knipperen. Vanaf les 3 heb je dan extra componenten nodig; die worden telkens in een overzichtelijk lijstje opgesomd. Van de nieuwe gebruikte componenten worden de principes uitgelegd. Bijna altijd wordt een pricipeschema, een draadschema en een foto van de opstelling getoond. Zeker de moeite om af te drukken en in te binden, één van de duidelijkste boeken dat ik al zag over Arduino en -compatibelen.

Conclusie
Dit is de ideale starterkit want je hebt een combinatie van compleet bord met kabels, voelers en andere componenten voor in- en uitvoer van je projecten. Bovendien zit er een massa aan documentatie bij op CD. De pretentie was terecht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy in de lucht * Hack tegen piraterij * Gratis met de metro

i-nieuws 6 na 6 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Qualcom in de aanval

Qualcom ontwikkelt een nieuwe processor, speciaal voor servers. Ze gebruiken daarbij 10 nm technologie.
Het is de tweede generatie van hun SOC, system on a chip voor servers.

Concurrent intel is bezig met zijn 14 nm ontwerp op punt te stellen, met 24 kernen. Qualcom spreekt voor zijn SOC over ‘tot 48 kernen’, maar geeft verder geen informatie vrij over snelheid, en het aantal kernen alleen zegt niet zoveel over de uiteindelijke prestaties.

Qualcom is ook bekend van zijn snapdragon processor, een arm- processor voor mobiele apparaten, met ingebouwde zender-ontvanger en gps.

Gratis met de metro

In Parijs is de metro deze dagen gratis. Dat komt omdat de luchtvervuiling duizeligwekkende hoge waarden bereikt, de hoogste in 10 jaar. Ze gebruiken de even en oneven nummerplaten als selectie om de ene dag de helft van de auto’s te laten rijden, en de andere dag de andere helft. De milde boetes van 35 euro moeten de bestuurders motiveren om zich aan de toegangsselectie te houden. Mogelijk hielden duizenden bestuurders zich niet aan het verbod, meer dan 1000 bestuurders kregen al effectief een boete.

Op france24.com kan je beelden zien van de deken van smog die Parijs bedekt: http://www.france24.com/en/20161207-paris-winter-air-pollution-worst-10-years

Hack tegen piraterij
Nintendo gooit er tot 20.000 dollar tegenaan om beveiligingsproblemen voor hun 3DS systemen gemeld te krijgen. De draagbare spelconsoles worden door gebruikers waarschijnlijk niet als gevaarlijke doelen voor inbraken gezien. Maar de fabrikant wil vooral vermijden dat er manieren worden gevonden om gekopieerde spelletjes te spelen, of dat er vals gespeeld wordt. Ze willen ook kunnen garanderen dat er geen kind-onvriendelijke inhoud gaat circuleren op de apparaten.
Ze roepen beveiligingsonderzoekers dus op om waardevolle informatie te verstrekken over mogelijkheden om het systeem te kraken, en ze hebben er van 100 tot 20.000 dollar voor over, naargelang hoe waardevol de tips zijn.

Privacy in de lucht

Verschillende kranten melden dat de geheime diensten van de VS er intensief aan werkten om gsm verkeer vanuit vliegtuigen te onderscheppen. In de beginperiode van de GSM was het verboden te bellen in vliegtuigen omdat men niet wist of het de veiligheid van de vlucht niet in gevaar zou brengen. Maar vanaf het moment dat de eerste voorzichtige testen werden gedaan met gsm verkeer voor passagiers, was de geheime dienst al bezig om dat te kunnen onderscheppen. In 2005 was bv de Franse vliegmaatschappij Air France al een doel dat veel interesse opwekte van de Britse en Amerikaanse geheime diensten.

In 2012 zou een document van de Britse geheime dienst een project met de naam “Zuiderwinden” vermelden. Dat project zou dienen om alle gsm verbindingen vanuit commerciële vluchten te kunnen loggen. Niet alleen wie met wie en wanneer belt, maar ook de inhoud zou vergaard worden.
Vliegtuigen hebben antennes op de romp, die communiceren met sattelieten. De Britten zouden hun Inmarsat sattellieten gebruiken voor het afluisteren. Het ziet er dus naar uit dat het afluisteren niet gebeurt in specifieke gevallen, voor bepaalde te volgen nummers, maar eerder als systeem op alle mogelijke gsm-verbindingen.

De geheime diensten lijken ook klaar te zijn voor wifi gebruik op vliegtuigen. Privacy de lucht in, en ook op de grond hebben ze waarschijnlijk de trein niet gemist…

Lees meer op “the intercept”:

https://theintercept.com/2016/12/07/american-and-british-spy-agencies-targeted-in-flight-mobile-phone-use/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Arduino Mega 2560 – Arduino Micro, Toxische accounts

Uitzending do 18:00 ** December 3rd, 2016 by wim.webgang **

Arduino van klein naar groot

Deze week hebben we 2 mooi vormgegeven* doosjes in de studio; één met Arduino Mega 2560 erop, en één met Arduino Micro.
Marthe denkt al dat Sinterklaas het voor haar bracht, maar helaas is het enkel om een “unboxing” in de ether te doen.
* De originele Arduino’s komen uit Italië en herken je aan verpakking met kleuren buiten en zonder kunststof binnen; kunstig geplooid karton beschermt de inhoud.
Ook kenmerkend: in de binnenklep van het deksel lees je: “We love open-source”.

Mega
De Mega is een volledig bord (zoals UNO), maar langer en met meer pin-poorten, eindigend op een dubbelij rij (waar je een stekker met platte data kabel op kan aansluiten).

Micro
De Micro heeft zelf pinnetjes om ergens in te pluggen, bv om hem te solderen op een bord met andere componenten voor een permanente installatie.

Update 03-12-2016: de pootjes van de micro passen perfect op van die kleine breadboards (meestal hebben die achteraan een zelfklevende laag met beschermfolie).


Toxische Accounts
Nu de verkiezingen in de VS voorbij is (*), kijken heel wat mediamensen een beetje verdwaasd terug. Er werd een ongezien harde en vuile campagne gevoerd, met beledigingen van hele bevolkingsgroepen, en het ongecontroleerd spuien van verzinsels en geruchten. Daarvoor werden dankbaar sociale media gebruikt, en die bedrijven beseffen soms nu pas op welke manier zij dat mogelijk hebben gemaakt, en al dan niet mee verantwoordelijk zijn voor de manier waarop hun media gebruikt is.
Twitter reageerde al dat ze strenger gaan toezien en er niet voor zullen terugschrikken om zelfs de account van een president of andere regeringsfucntionarissen te sluiten als ze zich niet aan de regels houden. Ook de Reddit site, een gekende verdediger van de vrije meningsuiting, gaat nu zijn werking aanpassen. De hoofdredakteur werd zelf slachtoffer van een smeercampagne, en hij gaat meer filters inbouwen, en andere technieken gebruiken om de “meest toxische gebruikers” te” isoleren.

Video erfgoed bewaren

In Groot-Brittanië is bij het Brits filminstituut het bewustzijn gegroeid dat TV materiaal van de jaren 70 en 80 opgeslagen is op dragers die op het punt staan hun beeldinformatie te verliezen.
Daarbij zou het gaan over shows, kinderprogramma’s, regionale programma’s, de begindagen van ontbijt-TV, enz., kortom TV-erfgoed. Als het materiaal in optimale omstandigheden wordt bewaard hebben zo nog zo’n 5 jaar om in te grijpen en op één of andere manier een kopie te maken van de beelden. Niet alleen het magnetisch verval van de videobanden is een probleem, maar ook het verdwijnen van de apparatuur om ze af te lezen.
Het BFI werkte een strategie uit voor de komende 5 jaar. Als het materiaal gedigitaliseerd wordt, zou het ter beschikking kunnen komen van iedereen
Wat met de oude videobanden zal gebeuren na het kopieren is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat er op een besparing gemikt wordt als de opslagplaatsen vol videobanden vervangen kunnen worden door een kast met digitale opslag. Hopelijk zorgen ze voor een kopietje op een andere locatie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Luisteren … * Privacy in de VS * Open Apple * In the navy! * Tussentaal * * *

i-nieuws 6 na 6 ** December 1st, 2016 by wim.webgang **

Privacy in the UK

De zerohedge site heeft op een rijtje gezet wie allemaarl inzage heeft in de gegevens van Britten die op het net surfen. Er is een nieuwe wet goedgekeurd, de “snoopers charter”, die de internetproviders verplicht om gegevens over het surfgedrag van alle gebruikers bij te houden, en ter beschikking houden voor overheidsdiensten zonder strenge procudure als een bevel van een rechter. Zerohedge noemt dit het effectieve einde van online privacy. De providers moeten die gegevens een jaar bijhouden. Ze vormen een gegevensverzameling waarin niet alleen geheime diensten, politiediensten, overheidsdiensten als de belastingsinspectie geïnteresseerd zijn, maar ook heel wat criminele organisaties en buitenlandse geheime diensten.
In de lijst staan trouwens nog andere instanties die toegang hebben, zoals de gokcommissie, voedingsagentschap, gezondheidsdiensten.
Als zoveel diensten toegang hebben wordt het natuurlijk wel moeilijk dat er geen gegevens lekken, verkocht worden, of door computerinbraak gestolen worden.
De wetgeving was al een jaar in voorbereiding en discussie, maar is in de naweeën van de Brexit een beetje in de schaduw geraakt, en de goedkeuring kreeg weinig aandacht. Niet dat de wet zo afwijkt van wat europa doet: de Data Retention Directive vraagt de leden om hetzelfde soort gegevens bij te houden over hun inwoners voor een periode van minimum een half jaar tot maximum 2 jaar. Daarbij was wel de tussenkomst van een onderzoeksrechter nodig. In 2014 werd de wet door het Europees hof voor justitie ongrondwettelijk verklaard wegens verregaande inbreuken op de privacy van niet-verdachte inwoners.

Privacy in de VS
De winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS is bezig met de keuze van adviseurs voor zijn telecommunicatiebeleid. Daarbij zitten opvallende vertegenwoordigers van grote telecombedrijven, die zich duidelijk verzet hebben tegen de regels van netneutraliteit. Kabelmaatschappijen zien wel brood in het doen betalen van bedrijven voor snellere doorvoer van hun dienst dan het andere internetverkeer op hun netwerk.
Ander verzet gold de rechten van gebruikers; in hoeverre mogen telecom en internetproviders gegevens van de klanten gebruiken en/of verkopen aan derden? De FCC had de laatste jaren onder Obama regels ingevoerd om de privacy van de gebruikers te beschermen, maar bedrijven voelen zich daardoor beperkt.

Luisteren of beluisterd worden

Een veelgebruikt experiment in electronica is een koptelefoon in een micro-ingang steken om te kijken wat er dan opgenomen wordt; de koptelefoon blijkt ook geluid op te vangen en te werken als een micro. In computerapparatuur waar de fysieke scheiding tussen de functies klein is, en de meeste functies in software bepaald worden, is het soms mogelijk om de koptelefoonuitgang te definiëren als micro-ingang. Als er dan een koptelefoon aangesloten ligt, kan geluid geregistreerd en opgenomen of doorgestuurd worden.
Het hangt natuurlijk af van de manier hoe de geluidskaart gemaakt is, maar onderzoekers hebben al een geluidskaart gevonden waarbij het werkt, nl één met een RealTek audio codec chip.

Filmpje waarin getoond wordt dat kopetelefoon als micro werkt: https://www.youtube.com/watch?v=ez3o8aIZCDM

Open Apple
Apple heeft niet bepaald een open reputatie (denk maar aan de afwijkende stekkers en snoertjes), maar de kern van hun systeem is wel gebouwd op open source code. Die kern heet Darwin, en de broncode van de laatste versie werd als “open source Darwin code for macOS 10.12 Sierra” uitgebracht.
Apple heeft een eigen subdomein voor zijn open sourcecode: https://opensource.apple.com
Daar is ook de broncode van hun systeem te vinden: https://opensource.apple.com/release/os-x-1012.html
De geschiedenis daarvan gaat terug tot de grote stap naar OSX, gebaseerd op een BSD-achtige kern.

In the Navy!
Hackers van onbekende achtergrond hieven gezamelijk het YMCA nummer “In the navy” aan toen ze binnengeraakten in de databank met gegevens als soiale zekerheidsnummers van de Amerikaanse zeemacht. Dat van het zingen is misschien niet waar, maar dat de gegevens van meer dan honderdduizend zeemannen gekaapt werden door computerinbrekers heeft de NAVY zelf toegegeven. De oorzaak was de inbraak op de laptop van een IT’er van HP die voor de NAVY werkte, eind oktober.

Tussentaal
En deze keer bedoelen we niet het verkavelingsvlaams

Google gebruikt AI (Kunstmatige intelligentie) om zijn vertalingen te maken. Over het algemeen gaan die van één of andere taal naar Engels, of omgekeerd, van Engels naar een andere taal. Engels staat dus in het midden, en is de overgangstaal. Onderzoekers vroegen zich af het het AI programma zou reageren bij het vertalen van één taal naar een andere, zonder Engels in het midden. Dan is er “iets” nodig om de concepten over te brengen, en dat “iets” hebben ze onderzocht door het geheugen van het computersysteem te bestuderen. De computer ontwikkelde een eigen manier om de concepten te benoemen, een eigen taal als je het zo interpreteert.

pdf’je hier: https://arxiv.org/pdf/1611.04558v1.pdf

Anonieme blog?

https://yro.slashdot.org/story/16/11/23/2150236/telegram-launches-telegraph-an-anonymous-blogging-platform

Lift ^ | Lift v | Comments Off