Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De database van Birmingham

Uitzending do 18:00 ** June 13th, 2024 by wim.webgang **

De nieuwe database

De gemeenteraad van Birmingham (BCC of Birmingham City Councel) moest zich buigen over nieuwe noden van de administratie, die opgelost zouden moeten worden met bijkomende investeringen in de IT infrastructuur. Ze wilden de stad beheren als een bedrijf, met bedrijfssoftware, niet alleen omdat ze dat mooi vonden staan, maar ook omdat een stad een boekhouding moet voeren, die ook ter verantwoording dient tov andere niveaus. Ze hadden een systeem, van de leverancier SAP, en dat was in gebruik sinds 1999. Het had de milennium bug overleeefd, maar was ondertussen ook wel twintig jaar oud, en de raad ging op zoek naar iets nieuws. Dat vonden ze bij Oracle: een “Cloud” oplossing!

Hoewel, dat vonden ze niet echt bij Oracle. Ze vonden er wel een systeem om een complex bedrijf of organisatie te beheren, maar er waren veel verschillen met de manier hoe de stad werkte. .

Brief
22 mei 2023 – brief aan de directies van de scholen:
De brief dankt de directies voor hun geduld in “uitdagende tijden”. Het gemeentebestuur stelt vast dat de invoering van het nieuwe IT systeem ongelukkig genoeg geleid heeft tot vermlinderde bruikbaarheid van de dagelijkse diensten in verband met financien, loonadministratie, en andere personeelszaken. We begrijpen dat dit een negatieve invloed gehad heeft op het functioneren van de school, en het verder zal blijven hebben tot de problemen opgelost zijn.

(vrij vertaling van selectie uit de brief, online te vinden: https://www.birmingham.gov.uk/download/downloads/id/28098/letter_regarding_oracle_update_-_may_2023.pdf)
Dubbele factuur
De scholen moesten zich ondertussen ook aanpassen aan het nieuwe IT systeem, bv door het opladen van de facturen die ze wilden binnenbrengen in een zogenaamd “eenvoudige oplader”.
Als een factuur niet betaald wordt, kan de school alleen maar vermoeden dat er iets is fout gegaan, maar ondertussen zit ze wel te wachten op het geld. Op vraag van heel wat scholen werd dan een wekelijks rapport gemaakt, waarin de school kan vaststellen of een factuur betaald werd, of juist niet, maar niet hoe het komt of wat de reden van niet betaling is. Een team van de boekhouding moet er dan manueel door de fouten gaan en zal uiteindelijk de school contacteren. Natuurlijk gaat er al eens iets fout, en dan kan er een noodvraag ge-upload worden. De toestand van die noodaanvraag kan dan weer geraadpleegd worden in het wekelijks rapport, enz.
Een van de problemen van het systeem lijkt te zijn dat het niet lukt om te herkennen dat een factuur een dubbel is, m.a.w. dat ze al eens is ingediend, mogelijk met één of ander gegeven lichtjes verschillend.

Failliet
26 mei 2023. Het is duidelijk dat de financiële lasten van de stad te groot worden, er wordt ondermeer gewezen naar de equal pay wetgeving, die op korte tijd een grote extra uitgave gaat betekenen. De hoogste financiële verantwoordelijke, de CFO of Chief Finance Officer, riep Sectie 114 van de wet van 1988 op de financiering van lokale overheden in om met de uitgave van zijn rapport vast te stellen dat de uitgaven van de gemeenteraad niet meer gedekt zijn door opbrengsten, en dat er een onmiddellijke bevriezing komt van nieuwe uitgaven. Het is zowat het equivalent van een faillissement, maar dan voor een stad. Aangezien het een overheid is wordt niet echt van een faillisement gesproken. Het is een momentopname van de financiele toestand van het komende jaar, rekening houdend met de vooropgestelde uitgaven en verwachte inkomsten. Het is een financiele noodtoestand die uitgeroepen wordt:

Statement regarding Section 114 notice
Published: Tuesday, 5th September 2023

Bestaande contracten en dringende sociale zaken en veiligheidsgebonden zaken kunnen nog wel doorgaan maar voor de rest kan geen enkel financieel engagement meer aangegaan worden. Alle huidige uitgaven worden onder de loupe genomen en waar als niet essentieel bestempeld, uitgesteld.
De gemeenteraad heeft 21 dagen om in volle vergadering de toestand onder handen te nemen.
Lonen en pensioenen worden ondertussen nog wel voortbetaald.

Egaal
Een van de grootste problemen blijkt de gelijke betaling voor gelijk werk, wat volgens de Europese wetgeving verplicht is (zie Directive 2006/54/EC ).
Om een of andere reden is dat blijven aanslepen, en op 31 maart 2023 staat de stad voor een put van rond de 700 miljoen pond, op een totaal budget van 2.2 miljard pond.
Het was een goed bewaard geheim binnen de financiele administratie, maar iemand ging er mee naar de pers.

Aangezien die put van 700 miljoen zo groot is dat hij niet dringend is, en bovendien nog met meer dan tien miljoen per maand groeit, gingen de standsbestuurders zich bezig houden met hoe onverantwoord het was om die gegevens te lekken, hoeveel schade dat had aangebracht, en vooral, wie dat gedaan had.
Financiele en andere verantwoordelijken van hoog tot laag struikelden over elkaar om te ontkennen dat ze iets te maken hadden met dit lek.

Buiten gebruik
Dinsdag 11 juni 2024. Een aankondiging op de site van de BCC zegt dat een deel van de systemen op dinsdag vanaf 9 uur ‘ avonds tot 3 uur ’s nachts niet bereikbaar zullen zijn

Gelukkig kan ik wel inzage krijgen in de “SAP to Oracle mapping”, in de vorm van de download van een rekenblad. Hoewel het op de publieke pagina’s van de website staat, en toevallig te vinden is met Google, lijkt het me niet echt een document van algemeen belang, maar eerder een interne spiekbrief hoe bepaalde problemen te omzeilen. Gelukkig is elders een document met uitleg te vinden (…).

Birmingham City Council https://www.birmingham.gov.uk/news/article/1381/statement_regarding_section_114_notice

https://committees.oldham.gov.uk/documents/s100111/Appendix%201%20s114%20Notice%20definition.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FTC en het anti-monopolie-congres * Google niet meer fit * Tegeltjes bekijken * Lynn Conway overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 13th, 2024 by wim.webgang **

FTC en het anti-monopolie-congres

De Amerikaanse Federal Trade Commission is een dienst die werd opgericht om de eerlijke concurrentie in het oog te houden en consumenten te beschermen; ze komt tussen bij misbruik van monopolie, en bedrijfsfusies die leiden tot monopolievorming, wat bij ons de mededingingsautoriteit wordt genoemd.
De baas van de fTC, is Lina Khan. Ze werd in 2021 aangesteld, en als lesgevern en juriste gespecialiseerd in antitrust kwesties is ze een sterke autoriteit. Op 21 mei sprak ze op een congres met als titel “AELP Anti-Monopoly summit”
Ze is bv voorstander van recht op reparatie. Maar ze houd ook een oogje in het zeil op hoger niveau. Ze neemt overnames onder de loep als die leiden tot een de-facto monopolie. Er zijn duizenden overnames, en een paar procent daarvan wordt van dichtbij bekeken. Maar het meest belangrijke is het hoogste niveau, wat zij noemt de “Maffiabazen” van monopoliebedrijven van de technolotiesector.
FTC heeft al antitrust zaken geopend tegen Microsoft, OpenAI, NVidia, Meta, Amazon, Google en Apple.

https://www.ftc.gov/about-ftc/commissioners-staff/lina-m-khan

https://www.youtube.com/watch?v=TTxOMITDOhw

rond 31:46 – 48:00

Google niet meer fit

Google had vroeger een Google Fit product met een krachtige webtoepassing.
Maar op een bepaald moment in 2019 sloot Google de website toepassing, waarschijnlijk om de mensen naar de app te duwen. Helaas voor de gebruikers had die app veel minder functies dan de website, en was het dus een achteruitgang.
Google kocht in 2021 FitBit. Dat was ook een heel systeem met een soort online dashboard dat op een overzichtelijk scherm allerlei grafieken en weergaven van je energie-gebruik toonde.
Sinds de aankoop ging het echter ook met FitBit achteruit. De login werd een Google account, maar stilaan verminderde ook de functionaliteit (de assistant en de sociale mogelijkheden) en nu wordt in juli ook de website toepassing afgesloten en worden gebruiker verwezen naar een veel beperktere app. Misschien probeerden ze de toepassing te beperken tot hun polshorloge produkt. Een artikel op arsTechnica spreekt ronduit over “Google’s abuse of Fitbit”.

Tegeltjes bekijken

Een internet-inbreker is binnengeraakt in het controlepaneel van het bedrijf Tile. Tile leeft van allerlei kleine gadgets die door een online verbinding kunnen teruggezocht worden als ze verloren zijn, bv een sleutelhanger met je auto-, huis- of fietssleutels, je bluetooth speaker, je koptelefoon, enz.
De inbreker ging aan de haal met alle gegevens van de gebruikers.
De inbreker pakte op internet uit met zijn succes, en maakte screenshots.
Daarop zou te zien zijn hoe bv politiediensten gebruik kunnen maken van informatie die ze opvragen bij Tile.
De Tile website legt de nadruk op privacy: de gegevens worden veilig opgeslagen en nooit verkocht voor marketingdoeleinden. Over inbrekers wordt er niets vermeld.

Lynn Conway overleden

Computerwetenschapper Lynn Conway is op 85-jarige leeftijd gestorven.
Ze was bekend van de VLSI revolutie bij de productie van computerchips, en werkte met supercomputers bij IBM en bij DARPA, naast haar werk bij Xerox Parc, naast haar werk als professor aan de universiteit van Michigan.
Ondanks dat indrukwekkend palmares ging haar leven niet op rolletjes.
Ze werd geboren als man, en onderging eind jaren zestig een geslachtstransformatie. Dat kostte haar haar baan bij de supercomputerafdeling van het conservatieve IBM, en ook haar relatie, waarbij ze contact verloor met haar kinderen.
Ze begon terug onderaan de ladder, en werkte in allerlei startups, wat haar uiteindelijk tot in het Palo Alto Reseach Center bracht, het bekende Xerox PARC, toen in 1973 pas opgericht. Dat lab werd bekend voor vele uitvindingen die de computer-industrie hebben beïnvloed, de muisbestuurde personal computer, de laserprinter, ehternet netwerk, enz enz.. Nadien ging ze voor DARPA werken, (waar internet ontstond), werd opgenomen in de National Academy of Engineering, en werd professor en mede-decaan.
In 2020 bood IBM formeel verontschuldigingen aan voor haar ontslag meer dan 50 jaar eerder.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Californie in de zon * Raspberry Pi 5 update * TotalRecall * VN tegeonver fossiel * Zunun versus Boeing * Mike Karels overleden * Internet tandeborstel

i-nieuws 6 na 6 ** June 6th, 2024 by wim.webgang **

Californie in de zon

Californie heeft een record opbrengst genoteerd uit zonne-energie. Op een bepaald moment haalden ze 100 % van de vraag naar electriciteit uit opwekking door de zon. Eerder al haalden ze dat getal met alle hernieuwbare energievormen samen, maar nu dus alleen met de zon. Op het piekmoment kwamen ze iets boven 102 procent. Met alle hernieuwbare energievormen samen haalden ze 134 procent.

https://x.com/mzjacobson/status/1795858792845885756

Raspberry Pi 5 update

AI kit voor de Pi 5

https://www.raspberrypi.com/products/ai-kit/

TotalRecall

TotalRecall is de naam van een science-fiction film uit de jaren 90, en nu ook van een demo hackers tool die informatie kan ontfutselen aan Windows gebruikers met de Recall AI software.

https://github.com/xaitax/TotalRecall

VN tegeonver fossiel

De baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres heeft woensdag opgeroepen om de winsten op fossiele brandstoffen extra te belasten.
Aangezien die fossiele branstofbedrijven mee de oorzaak zijn van de verstoring van het klimaat op aarde, moeten ze ook mee betalen, is de redenering.

Hij deed die uitspraak op de World Environment Day. Zoals we al hoorden was de voorbije maand mei de warmste mei-maand ooit, en daarmee is het rijtje zowat rond, want elke voorgaande maand was ook de warmste versie van die maand ooit.
Op basis van de meimaand zou je kunnen zeggen dat de temperatuur 1,5 graad gestegen is. De grootste bijdrage aan die stijging van de mens is zijn verbranding van kolen, olieproducten en gas.
En de vrees is dat die 1,5 graden inderdaad als algemene temperatuur overschreden zal worden, waarmee het doel van het klimaatverdrag van Parijs pijnlijk overschreden wordt.

Zunun versus Boeing

Een rechtbank in de VS heeft uitspraak gedaan in de zaak die Zunum aangespannen had tegen Boeing wegens onrechtmatige praktijken om bedrijfsgeheimen in handen te krijgen en de groei van de opstartende concurrent te ondermijnen.
Zunun Aero, zoals ze voluit heetten, werkte aan een hybride vorm van vliegtuig sinds 2013. Dat was een combinatie van een electrisch en met motoren aangedreven vliegtuig. Ze brachten rond 2017 plannen voor een prototype uit, dat rond 2020 klaar had moeten zijn. Oorspronkelijk zou een vliegtuig voor 9 passagiers gebouwd worden, en zou de vliegafstand beperkt zijn, maar het was de bedoeling die te laten groeien met de verbeteringen aan de batterijtechniek; om het half jaar zouden de batterijen versleten zijn en vervangen worden, en om de twee jaar zou een betere versie van aandrijving uitgebracht worden.
Maar rond 2018 doken problemen op; het bedrijf kon geen extra investeerders aantrekken, en moest sluiten. In 2020 werd een rechtszaak aangespannen tegen Boeing, dat aan de haal zou zijn gegaan met de technologie van Zunum.
Ze zouden ook een hand hebben in het opdrogen van de financiering van Zunum. De rechter volgde dat verhaal, en kende een voorlopige schadevergoeding toe van meer dan 80 miljoen dollar.

Mike Karels overleden

Mike Karels, een Amerikaanse software ingenieur die aan BSD werkte, is dit weekend overleden, werdt gemeld op de website van FreeBSDFoundation.org. Hij ging drie jaar geleden op pensioen, maar werkte nog mee aan FreeBSD, waar hij sinds 2017 vaste waarde was.
Michael John Karels was zijn volledige naam, en hij was een belangrijke figuur in de BSD geschiedenis.
Hij maakte in de jaren 90 aan de universiteit van Berkley deel uit van de Computer Systems Research Group. Die werkten aan de 4.4 versie van BSD-Lite, een Unix-achtig besturingssysteem. In 1993 kreeg die hele groep de UNINIX Lifetime Achievement Award voor hun werk, ze waren in totaal met 180.
Hij ging rond die tijd werken voor BSDi, Berkeley Software Design Inc, onststaan uit het universiteitsproject rond BSD. Hun BSD/386 was toen de meest betaalbare vorm van een Unix systeem, met een prijs van 995 dollar, systeem inclusief de broncode. Normale marktprijzen voor Unix waren toen rond 20.000 dollar.
BSDi legde zich toe op de bedrijven die internetactiviteiten ontwikkelden, en daar veilige servers voor nodig hadden. Ze waren tegen midden jaren negentig de nummer één serversoftware in het datacentrum. Eind jaren negentig trok Red Hat naar de beurs als Linux bedrijf, en de BSDi werknemers wilden ook op die kar springen. Maar dat bleek te laat, ze organiseerden een IPO maar de beursgang was geen succes en het bedrijf stevende af op een faillissement. Het fuseerde dan met Walnut Creek, bekend van de Walnut Creek CDROM, waarop freeware en open source software als Slackware Linux uitgegeven werden. Later kwam dat in handen van Wind River, maar die hielden begin jaren 2000 op met hun BSD en Linux software uitgave, door de concurrentie van verschillende Linux systemen en open source BSD versies.

Karels kwam dan terecht bij Secure Computing Corporation, dat BSD/OS gebruikte als basis voor hun eigen SecureOS. Dat systeem diende voor hun Sidewinder firewall, die later in handen kwam van McAffe en McAfee Firewall Enterprise werd. Omdat de basis, BSD/OS niet meer verder ontwikkeld werd, hield Karels zich bezig met het overschakelen naar FreeBSD als basis voor het firewall produkt. In de opeenvolgende jaren wisselde de werkgever door overnames naar McAfee, Intel en Forcepoint, maar Karels bleef eigenlijk hetzelfde werk doen aan de code. Na het einde van de reeks Sidewinder produkten bracht hij ook een deel van de code mee naar het FreeBSD project waar hij sinds zijn pensioen aan meewerkte en bv Deputy Release Engineer was.

Het enige overblijfsel uit de BSDi periode is iXSystems, een afsplitsing die zich bezig hield met hardware voor het datacenter, en een herkenbaar produkt daarvan is de TrueNAS server voor data opslag. iX bracht de software FRreeNAS 8 uit in 2010, en hun TrueNAS produkten vanaf 2011.

Internet tandeborstel

Een groot bedrijf dat een tandeborstel maakte die tegelijk ook een Alexa smart bathroom assistant. Eigenlijk niet zozeer de tandeborstel trouwens, maar eerder de oplader was de basis van het internethulpje waar je tegen kon praten om nieuwe vervangsets voor je electrische tandeborstel te bestellen.
Het bleek een overwaaiende hype, en het apparaat wordt na een paar jaar al niet meer ondersteund, de app verdwijnt maar bestaande apparaten kunnen nog wel gebruikt worden, en ook het opladen van de tandeborstel blijft werken.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off