Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

FTC en het anti-monopolie-congres * Google niet meer fit * Tegeltjes bekijken * Lynn Conway overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 13th, 2024 by wim.webgang **

FTC en het anti-monopolie-congres

De Amerikaanse Federal Trade Commission is een dienst die werd opgericht om de eerlijke concurrentie in het oog te houden en consumenten te beschermen; ze komt tussen bij misbruik van monopolie, en bedrijfsfusies die leiden tot monopolievorming, wat bij ons de mededingingsautoriteit wordt genoemd.
De baas van de fTC, is Lina Khan. Ze werd in 2021 aangesteld, en als lesgevern en juriste gespecialiseerd in antitrust kwesties is ze een sterke autoriteit. Op 21 mei sprak ze op een congres met als titel “AELP Anti-Monopoly summit”
Ze is bv voorstander van recht op reparatie. Maar ze houd ook een oogje in het zeil op hoger niveau. Ze neemt overnames onder de loep als die leiden tot een de-facto monopolie. Er zijn duizenden overnames, en een paar procent daarvan wordt van dichtbij bekeken. Maar het meest belangrijke is het hoogste niveau, wat zij noemt de “Maffiabazen” van monopoliebedrijven van de technolotiesector.
FTC heeft al antitrust zaken geopend tegen Microsoft, OpenAI, NVidia, Meta, Amazon, Google en Apple.

https://www.ftc.gov/about-ftc/commissioners-staff/lina-m-khan

https://www.youtube.com/watch?v=TTxOMITDOhw

rond 31:46 – 48:00

Google niet meer fit

Google had vroeger een Google Fit product met een krachtige webtoepassing.
Maar op een bepaald moment in 2019 sloot Google de website toepassing, waarschijnlijk om de mensen naar de app te duwen. Helaas voor de gebruikers had die app veel minder functies dan de website, en was het dus een achteruitgang.
Google kocht in 2021 FitBit. Dat was ook een heel systeem met een soort online dashboard dat op een overzichtelijk scherm allerlei grafieken en weergaven van je energie-gebruik toonde.
Sinds de aankoop ging het echter ook met FitBit achteruit. De login werd een Google account, maar stilaan verminderde ook de functionaliteit (de assistant en de sociale mogelijkheden) en nu wordt in juli ook de website toepassing afgesloten en worden gebruiker verwezen naar een veel beperktere app. Misschien probeerden ze de toepassing te beperken tot hun polshorloge produkt. Een artikel op arsTechnica spreekt ronduit over “Google’s abuse of Fitbit”.

Tegeltjes bekijken

Een internet-inbreker is binnengeraakt in het controlepaneel van het bedrijf Tile. Tile leeft van allerlei kleine gadgets die door een online verbinding kunnen teruggezocht worden als ze verloren zijn, bv een sleutelhanger met je auto-, huis- of fietssleutels, je bluetooth speaker, je koptelefoon, enz.
De inbreker ging aan de haal met alle gegevens van de gebruikers.
De inbreker pakte op internet uit met zijn succes, en maakte screenshots.
Daarop zou te zien zijn hoe bv politiediensten gebruik kunnen maken van informatie die ze opvragen bij Tile.
De Tile website legt de nadruk op privacy: de gegevens worden veilig opgeslagen en nooit verkocht voor marketingdoeleinden. Over inbrekers wordt er niets vermeld.

Lynn Conway overleden

Computerwetenschapper Lynn Conway is op 85-jarige leeftijd gestorven.
Ze was bekend van de VLSI revolutie bij de productie van computerchips, en werkte met supercomputers bij IBM en bij DARPA, naast haar werk bij Xerox Parc, naast haar werk als professor aan de universiteit van Michigan.
Ondanks dat indrukwekkend palmares ging haar leven niet op rolletjes.
Ze werd geboren als man, en onderging eind jaren zestig een geslachtstransformatie. Dat kostte haar haar baan bij de supercomputerafdeling van het conservatieve IBM, en ook haar relatie, waarbij ze contact verloor met haar kinderen.
Ze begon terug onderaan de ladder, en werkte in allerlei startups, wat haar uiteindelijk tot in het Palo Alto Reseach Center bracht, het bekende Xerox PARC, toen in 1973 pas opgericht. Dat lab werd bekend voor vele uitvindingen die de computer-industrie hebben beïnvloed, de muisbestuurde personal computer, de laserprinter, ehternet netwerk, enz enz.. Nadien ging ze voor DARPA werken, (waar internet ontstond), werd opgenomen in de National Academy of Engineering, en werd professor en mede-decaan.
In 2020 bood IBM formeel verontschuldigingen aan voor haar ontslag meer dan 50 jaar eerder.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.