Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

0 x webgang 25 december / 2 x webgang 1 januari @17u!

(Op komst...) ** December 21st, 2014 by wim.webgang **

We hebben vakantie op 25/12; Beatscapes verwent u met muziek op het Webgang uur.

Maar volgende week, op donderdag 1 januari een feestelijke opening van het jaar – uitzending, waar we beginnen in amusementsbedrijftijd, nl om 17:00, en we daarna overlappend met Beatscapes het jaar inzetten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Datapanik bij de buren

Uitzending do 18:00 ** December 18th, 2014 by wim.webgang **

Wat is Bitcoin?
We hebben het vroeger al over bitcoin gehad, maar dit is een goede – weliswaar engelstalige- uitleg over het concept van bitcoin.
Eindigend met de vraag wie bitcoin uitgevonden heeft.

Cqrrelations workshops
Geruchten uit de permanent gecontroleerde zones
Kunstenwerkplaats Constant organiseert van 12 tot 23 januari een werksessie rond de schaduwzones van statistiek en computing. Tijdens een residentie van twee weken in deBuren in Brussel kan je op ontdekkingsreis doorheen de praktijk van het cqrreleren van data. Ben je geïnteresseerd in non-relaties, desanalyses, vage categoriseringen en crymmylaties in de wereld van Big Data?www.datapanik.org

Outroductie Linux
De cursusperiode van de introductiecursus van de Linux Foundation is bijna verstreken (20 december), maar er komt een vervolg. Ze bereiden een herwerkte versie voor tegen 5 januari.
Bovendien is er ook een “Essentials of Linux Systems Administration” op komst, ook tegen 5 januari, waarvoor de cursisten van “Introduction to Linux” vooraf voor kunnen registreren. (courses.edx.org/)

Muziek:
Animadvert: Silly swongswasle
Animadvert: Relexir
Tape Safe Netlabel : mix safe #1

Ps: Volgende week 25/12 geen Webgang uitzending, wel op 1 januari 2015.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

ODF- Drive * Nieuwe bron * Glasvezelkoeien * De laatste dagen van DrDobb’s

i-nieuws 6 na 6 ** December 18th, 2014 by wim.webgang **

ODF- Drive
Google drive kon geen “open document format” bestanden laten bewerken, en aangezien de software in het netwerk zit, had Google daar zijn eigen monopoliepositie. Dat irriteerde gebruikers van Open Office en Libre Office, de belangrijkste vrije en gratis office programma’s voor Windows, Mac en Linux.
Ook Microsoft heeft jarenlang het open document format bestreden, en slechts schoorvoetend de standaard in hun programma’s opgenomen. Het vormde een bedreiging voor hun Office monopolie, een belangrijke licentie-melkkoe voor Microsoft.
Vorige week in London deed de open-source topman van Google uitspraken die erop wezen dat Google Drive de open document standaard zou gaan ondersteunen. En dindsdag werd dan aangekondigd dat de documenten kunnen geïmporteerd worden in Google Docs.
Mogelijk werd Google over de streep gehaald door de vele overheden waar ze proberen binnen te geraken als leverancier. Een overheid die zijn documenten maximaal beschikbaar wil maken voor de burgers, gebruikt open standaarden en geen document dat gebruikers verplicht een bepaalde software te kopen of online dienst te gebruiken.
Het blijft bovendien nog afwachten of het enkel een schijnbeweging is om klanten te lokken, of er echte doorgedreven ondersteuning komt. Dat zal snel te merken zijn aan de export mogelijkheden, anders blijft het een doodlopend straatje richting Google.
Eigenlijk hadden ze hun Google docs beter vanaf het begin gebouwd rond de open document standaarden van het bestaande OpenOffice.

De mededeling zelf:

We’ve been listening to your feedback, and we’re happy to say that we now offer support for importing all three major ODF (Open) file formats: .odt files for documents, .ods for spreadsheets, and .odp for presentations.

Nieuwe bron
Deze week was de smidse van de open source en free software, SourceForge, tijdelijk niet bruikbaar. Als je bij ons op dinsdagavond rond 22u naar een projectpagina klikte, kreeg je volgend bericht op de site:
SF.net Operations @sfnet_ops
#SourceForge The http://sourceforge.net site will be in static mode during a hardware migration from 21:00-21:30 UTC

Ondertussen is de site terug normaal in werking.

Glasvezelkoeien
Het Amerikaanse Tucows heeft aangekondigd een toegang tot glasvezel te willen uitbouwen voor hun klanten. Ze gaan daarmee in concurrentie met bedrijven als Comcast. Daarvoor hebben ze een bedrijf on handen gekregen dat gespecialiseerd is om uiterst snelle internettoegang aan lage prijzen aan te bieden. Tucows wil tot gigabit snelheden aanbieden op hun netnwerk. Momenteel zijn in België snelheden van 15 tot 50 megabit gangbaar.
Gigabit zou ongeveer betekenen dat je even snel van een pc op je eigen netwerk (bv vlak naast je) afhaalt dan van internet, omdat het de snelheid is van je netwerkkaart.

http://www.tucows.com/ting-acquires-bri/#


De laatste dagen van DrDobb’s

Dr.Dobb’s houdt er eind dit jaar mee op. De website over programmeren stelde hoge kwaliteit van inhoud voorop, maar zou door dalende reklame-inkomsten niet meer kunnen overleven. De geschiedenis van Dr Dobb’s gaat 38 jaar terug tot een tijdschrift met die naam.
Het zou de bedoeling zijn de site nog een jaar te bewaren met de inhoud die erop aanwezig is.

http://www.drdobbs.com/architecture-and-design/farewell-dr-dobbs/240169421

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onvrijwillig wifipunt en vervallen digitale identiteit

Uitzending do 18:00 ** December 11th, 2014 by wim.webgang **

In Amerika, jaja
… en Belgacom/Telenet? Inderdaad, die doen dat ook; bv Belgacom doet een “update” naar bbox2, en plaatst daarmee stilzwijgend een extra (Publiek) Access Point, dat draait op jouw electriciteitsrekening.

Even de nieuwe Identiteitskaart afhalen, dachten Katleen en Wim
Dat denk je ook, als je de uitnodiging voor een nieuwe electronische identiteitskaart in je bus krijgt. Met enig wenkbrouwfronsen, want nog maar 5 jaar geleden moest je ook al een nieuwe halen. Je bergt dat kaartje ergens nauwkeurig op, zodat je het helaas na verloop van tijd niet meer terugvindt. Tegen het einde van het jaar besef je dat je deze taak niet wil meenemen naar volgend jaar en plan je de identiteitskaart in je agenda. Je begeeft je naar het districtshuis, voorzien van je laptop, de krant, en een halve dag verlof op het werk. Als je aankomt denk je snel terug buiten te zijn; er zit immers nauwelijks volk. Bevreemdend eigenlijk, zo’n lege wachtzaal. Beetje onheilspellend ook. Als de dames aan de receptie na enkele minuten onderling uitgepraat zijn en jij vriendelijk uitlegt dat je voor een nieuwe identiteitskaart komt, krijg je een koude douche met de woorden: heb je een afspraak? Nee dus. Dat staat nochtans op het kaartje! Dat ben ik kwijt. Het staat er nochtans duidelijk op. Kan ik nu dan misschien een afspraak maken? Nee dus. Dat moet je thuis zelf doen, online. Ok, maar ik ben nu hier, kan u niet kijken of..? Nee dus.

En nog enkele paragrafen met herkenbaar bijna-kafkaiaans proza alvorens de nieuwe id in bezit is…

In de bijgaande discussie merken we wel op dat er best vriendelijke mensen werken op de diensten in het districtshuis, dat de kaart nu 10 jaar geldig blijft, en dat je zeker je betaalbewijs moet meebrengen als je de tweede keer gaat om je voorafbetaalde kaart af te halen.

Muziek:
SDRS: Holy Psy
tape safe netlabel: mix safe mix tape #2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sony lek groter * FreeNAS 9.3 * Ongevraagde hotspot * Einde van de Pirate Bay

i-nieuws 6 na 6 ** December 11th, 2014 by wim.webgang **

Sony lek groter
De kraak van het computersysteem van Sony Pictures zorgt voor en nieuwe episode van bekendgeworden gelekte data.
Vroeger was al bekend dat personeelsgegevens gelekt waren, met inbegrip van namen en andere details, nu blijkt dat ook de medische dossiers van het personeel erbij waren, check op goed gedrag en zeden, loononderhandelingen, evaluaties, ontslagmotivatie, enz.
Vroeger was bekend dat films die klaar waren om uitegegeven te worden, verspreid werden via internet, maar dat kan nog goede reklame zijn. Nu is duidelijk dat ook onuitgewerkte films, in de vorm van vroege scripts gelekt zijn.

Door het stilleggen en onderzoeken van de IT systemen konden een aantal werknemers niet op tijd betaald worden.

Veel bedienden zie zonder computer zaten begonnen dan maar hun eigen prive e-mail te gebruiken.

Veel werknemers zijn bang voor wat komen gaat en gefrustreerd door het gebrek aan informatie vanuit het management.

Bovendien blijft de onzekerheid omdat de bekende bronnen van de bestanden ondertussen allemaal gesloten zijn, en de werknemers dus niet kunnen checken wat er over henzelf verspreid is. Enkele van hen contacteerden journalisten die erover geschreven hadden, en kregen dan ook de bevestiging dat ze erbij waren. Wat voor de journalisten dan ook een bevestiging was van de echtheid van de data.

De gegevens die tot nu al gelekt zijn, zijn afkomstig van een eerste schijf van 40 GB. De inbrekers verklaarden 100 Terabyte in bezit te hebben. Het is moeilijk om te bedenken hoe het nog erger kan worden.

Samenzweringstheorie over de motivatie beschikbaar….


FreeNAS 9.3

Er is een nieuwe versie uitgekomen van FreeNAS, een systeem voor harde schijven die aan het netwerk hangen. FreeNAS 9.3 kan ingesteld worden via de browser, en die bediening is met deze versie sterk verbeterd. Verder wordt er gesproken over betere VMWare integratie, en vele andere technische verbeteringen. Gebruikers van de bestaande FreeNAS 9.2 en beta-testers van 9.3 worden opgeroepen om te upgraden. Het echte aantal testers is niet gekend, maar er zijn wel duizenden downloads geweest van de 9.3 beta-versie.
Dat zal trouwens vanaf deze versie ook beter verlopen. De beveiliging van het upgrade systeem werd onder handen genomen en heeft nu bv ook een roll-back functie.
Maar ook de hardware eisen zijn opgelopen; zo heb je nu minimum 8 gigabyte geheugen nodig.

Het FreeNAS project bestaat al sinds 2005, en heeft als doel een systeem te ontwikkelen om op een gemakkelijke manier opslagapparatuur via het netwerk te gebruiken en te delen.
Behalve het delen van de harde schijfruimte, biedt het ook mogelijkheden om de opgeslagen data te versleutelen, en om backups te maken, met de keuze van snapshots.

Het is open source software, en heeft een stabiele community en team van programmeurs. De naam FreeNAS verwijst naar FreeBSD, het systeem waarvan vertrokken werd om de eerste FreeNAS te maken.

Meer uitleg:

http://www.freenas.org/about/history.html

en

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lC7af_ahwSE

Ongevraagde hotspot

In de VS wordt internetprovider Comcast aangeklaagd voor de districtsrechtbank in San Francisco, voor het ongevraagd installeren van een publieke wifi access point bij klanten die thuis een internetaansluiting nemen.
De zaak neemt de vorm aan van een “class-action” suit, die dus niet enkel over het specifieke geval van de klager gaat, maar die een principiële uitspraak zou moeten opleveren.

De gebruikers huren een router van Comcast, dat daarin een tweede wifi-signaal uitzendt. Dat signaal kan door andere Comcast klanten gebruikt worden met hun mobiele apparaten. Op deze manier hoopt Comcast snel een netwerk van duizenden wifi toegangspunten uit te bouwen.

Het tweede signaal is in principe helemaal gescheiden van het signaal van de thuisgebruiker van de router.
Maar hij draait wel op stroom en zendt straling uit.
En daarvoor vraagt het bedrijf geen toestemming. Bovendien beweren de klagers, heeft het gebruik ook invloed op de snelheid van hun eigen internetverbinding.

En nu bij ons nog …

Einde van de Pirate Bay

Dinsdag viel de politie in Stockholm binnen bij een datacenter, en nam een aantal servers in beslag. Op dat moment werden op internet de sites van de Pirate Bay onbereikbaar. De nationale politie van Zweden wilde niet veel kwijt over de inval, niet over de exacte locatie, en niet over wat er allemaal in beslag genomen was en of er arrestaties verricht werden. Het doel werd wel meegedeeld: onderzoek in verband met copyright overtredingen.

De zaak wordt op de voet gevolgd op torrentfreak.com

Fedora 21 uitgebrachtm enz..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bitcoin aangevallen * Gigabitlek

i-nieuws 6 na 6 ** December 4th, 2014 by wim.webgang **


Bitcoin aangevallen

Bitcoin, bij ons redelijk onbekend en onbegrepen, wordt steeds meer een aanvaard systeem voor betaling. Dat trekt ook de aandacht van banken uit het traditionele betalingscircuit. Zo heeft Mastercard in Australië aktie ondernomen tegen Bitcoin, om de vermeende anonimiteit van het betaalmiddel aan te klagen, door een brief aan de Australische senaat te richten. Mastercard hoopt dat er aangepaste regelgeving komt tegen deze oneerlijke concurrentie; bij hen zijn betalingen immers altijd te traceren.
Nochtans is die anonimiteit niet zo absoluut bij bitcoin transacties, want er wordt informatie van die transacties opgeslagen in de “block chain”, die blijft voortleven en nadien kan geverifieerd worden.
Misschien veel vervelender voor de klassieke banksector is de lage transactiekost door het peer-to-peer systeem.
Ook van de vereniging van Australische banken, ABA, kwam voorbije vrijdag een schrijven, met hun argumentatie.
(www.aph.gov.au/DocumentStore.ashx?id=c4d1d2d6-62a9-4dd7-b25f-59d6b8aa5f30&subId=301955)
Een citaat (vrij vertaald):
“.. overheden en regulators moeten overwegen welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid en stabiliteit van het financiële systeem te garanderen, en dezelfde consumentenveiligheid te bieden voor gelijkaardige diensten..”
Uiteindelijk is het niet enkel bitcoin dat een parrallel circuit vormt; er zijn meer digitale munten als Litecoin, Dogecoin, en dan zijn er nog de digitale munten of andere waarden in games, die soms ook voor harde cash verhandeld worden, en gemakkelijk langs digitale weg kunnen getransfereerd worden.

Gigabitlek

De geheimzinnige kraak van het computersysteem van Sony laat stilaan zijn gevolgen voelen. Zoals gedreigd zijn inderdaad allerlei originele bestanden gekopieerd van de systemen, waaronder films. Die werden publiek op het internet gezet, en haalden gigantische downloadgetallen. Behalve films zouden ook allerlei interne gegevens, als personeelsgegevens met sociale zekerheidsnummer, naam, adres, loongegevens en andere bedrijfsgegevens in een groot bestand op internet gelekt zijn. Het werd verspreid via bitTorrent netwerken, wat de lek moeilijk in te dijken maakt. Bij zo’n netwerk wordt het bestand verdergekopieerd van de ene computer naar de andere; je download het bestand van iemand’s computer, en tegelijk laat je het door de volgende downloaden van jouw computer. Bij onderzoek van de IP-adressen van die computers blijkt een hele reeks aktieve uploaders in eenzelfde IP-reeks te zitten, en die reeks behoort aan Amazon. Niet de webwinkel van Amazon, maar wel hun server-verhuurdienst of Cloud computing. De klant die de servers met deze ip-adressen in dienst heeft, is Sony zelf. Dat zou betekenen dat niet een gelekt bestand verspreid wordt op het internet, maar dat de Sony servers zelf aktief de bestanden ter download aanbieden. Daar circuleren twee theoriën over: 1. de servers zijn ook gekraakt, en werden door de inbrekers bestuurd om die bestanden op Torrent te leveren. Dat zou niet onlogisch zijn, omdat de computerinbrekers op de interne computers van Sony Pictures ook de nodige gegevens zou kunnen hebben gevonden om de gehuurde cloud servers te besturen. Die zijn wel van een andere afdeling van Sony, die in principe helemaam apart functioneert, maar het is genoeg dat er samenwerking is geweest om bv trailers of games online te zetten die te maken hebben met films die gaan uitkomen. Als daarvoor toegangsgegevens zijn uitgewisseld, kunnen die in handen van de inbrekers gevallen zijn.

Theorie 2 gaat er van uit dat het een “honeypot” is. Lokaas om illegale downloaders in de val te lokken en nadien te kunnen vervolgen. Dat zou natuurlijk een bizar resultaat opleveren: Doet Sony aktief mee aan het verspreiden en zouden ze dan van uitlokking kunnen beschuldigd worden?

Wie de verspreiding van de bestanden onderzoekt kan behalve naar de IP-adressen van de communicerende computers ook kijken naar de bestanden zelf. Bij zo’n Torrent wordt een bestand gekenmerkt door een uniek nummer. Met dat uniek nummer kan je op zoek gaan naar het bestand, beter gezegd naar de servers die dat bestand aanbieden. Dat nummer wordt dikwijls gedeeld via websites, fora enz. En zoeken gebeurt meestal in Google, dus zou je kunnen verwachten dat Google een hoop resultaten oplevert op die unieke code, zeker gezien de enorme downloadactiviteit. Hoe zijn al die downloaders aan de nodige informatie gekomen om die servers te vinden?

Ondertussen werden de sony servers offline gehaald, en werden de ip-adressen van bekende torrent servers zoveel mogelijk geblokkeerd door internetproviders.

Een van de meest pijnlijke onderdelen lijkt nog te zijn dat er bestanden van personeel tussen de berg data zat; en daarbij zelf illegaal gekopieerde bestanden van tv-series…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De alien ben je zelf

(Op komst...) ** December 4th, 2014 by wim.webgang **

Alienated by technology?

In het Engels klinkt het zo mooi: “alienation” – ik zie dan al direct buitenaardse wezens in ufo’s landen. Maar het vervreemdend effect van technologie in onze maatschappij is niet buitenaards. De alien ben je zelf…

Een meer-dan-gewoonlijk filosofische benadering met een verrassende wending.
(Studiogast: Katleen)

Lift ^ | Lift v | Comments Off