Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gat in de processormarkt + Waarom is alles zo traag

Uitzending do 18:00 ** September 27th, 2018 by wim.webgang **

Gat in de processormarkt
Hoe goedkoper de computerchips worden voor mobieltjes, hoe groter die markt. Toch is ze eindig, en eens iedereen een smartphone heeft is er enkel een vervangmarkt, waar je kan proberen steeds snellere toestellen aan te bieden om een upgrade te motiveren. Of je moet als chip-bouwer uitwijken naar een hoger segment, want mobiele processoren kunnen ook in allerlei andere apparaten ingebouwd worden, zoals internet of things toepassingen. En hoe meer mobielen en IOT toepassingen, hoe meer servers er nodig zijn om al die informatie te verwerken.
Qualcomm ARMbitie
Qualcomm, één van die processsorfabrikanten, heeft vijf jaar lang geprobeerd om een processor te maken die een opstap zou zijn van mobiele apparaten naar de servers. De servermarkt werkt traditioneel met chips die hogere berekeningssnelheden halenm en die ook duurder zijn, en vormen een aantrekkelijke winstgevende markt. Intel kan het weten want die zitten daar goed verankerd. Qualcomm ontwikkelde zijn Centriq 2400 processor, gebaseerd op ARM architectuur.
ARM is een RISC-processor architectuur, die veel gebruikt wordt voor kleinere apparaten als spelconsoles, netwerkapparatuur als routers en NAS opslag, tv’s, tablets en ook smartphones, waar verschillende ARM chips eigen functies vervullen.
De tijd dringt
Maar zelfs als het lukt een chip te ontwikkelen die snel genoeg is om met intel te concurreren, zijn de broodjes nog niet gebakken. Je moet productiecapaciteit hebben om grote hoeveelheden te produceren om de prijs te drukken. Je moet ook genoeg computerbouwers vinden die de chip willen aankopen en gebruiken. Die er servers rond ontwikkelen en die in de markt zetten. En ook moet je een systeem hebben dat op je nieuwe chip draait. Softwarebedrijven als Microsoft, die heel erg x86 gericht zijn, hebben enkel extra kosten als ze hun besturingssysteem aan een nieuwe chip moeten aanpassen. En er is vertrouwen nodig in een nieuweling, denk maar aan de problemen die intel veroorzaakt heeft met de bugs in een aantal processors. Je hebt dus ook tijd nodig, en dat had Qualcomm misschien te weinig, met investeerders die in hun nek stonden te briesen om op korte termijn winst te kunnen incasseren.
Kapitaal
En net op het moment dat de grote aankondiging van de lancering van de chiplijn zou gebeuren, kondigde concurrent Broadcom aan dat het Qualcomm wou overnemen. Dat leidde tot heel wat spanningen, vooral omdat de overname veel geld zou kosten, dat bespaard moest worden op onderzoek en ontwikkeling. Bovendien zou na de fusie al het overlappend deel van de aktiviteiten weggesneden moeten worden. Wat ook onder het personeel de spanning opdreef.
Bovendien greep de Amerikaanse overheid zelfs in om de overname tegen te houden, uit angst te veel kennis te verliezen.
Resultaat: de hele afdeling om serverchips te ontwikkelen lijkt op apegapen te liggen. De topman ervan is ontslagen, de meeste ingenieurs hebben hun koffers gepakt. Er waren nog een paar pogingen om de afdeling te verzelfstandigen, zowel van binnenuit door Paul Jacobs en een deel van het management, als van buitenaf, door Renée James. Deze voormalige topvrouw van Intel met een eigen chip startup Ampere, heeft een brede kennis van de processormarkt, en zetelde in topfuncties in bedrijven als Oracle, intel, VMWare, enz. Maar ook zij lukte er niet in de afdeling over te nemen. De Qualcomm CEO wil de technologie nog recupereren in gsm basisstations, en mogelijk voor toepassingen op de Chinese markt, bv bij Alibaba. Maar de rechtstreekse aanval op intel is nu voorbij.

Computers: Waarom is alles zo traag

tonsky.me/blog/disenchantment/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van de grond * Zelfrijdend * Auto delen of data delen * Gericht adverteren * Maanambities * Tellen met wifi

i-nieuws 6 na 6 ** September 21st, 2018 by wim.webgang **

Van de grond
In de VS werden alle toestellen van Delta Airlines voor lokale vluchten aan de grond gehouden door een computerprobleem. Na een uur was het probleem opgelost en konden alle vluchten hervatten. Dat is een verbetering tot de problemen van vorige jaren, die langer duurden en soms ook de internationale vluchten troffen. Bij een aantal van de computerproblemen in de luchtvaart in de VS was de oorzaak een brand, die de computerinfrastruktuur trof of de stroomvoorziening ervan. Hopelijk heeft Zaventem noodvoorzieningen voor koude novemberavonden…

Zelfrijdend
De voorbije jaren zijn er heel wat onderzoeken verschenen die zich afvroegen of mensen klaar zijn voor de zelfrijdende auto’s, ze zullen vertrouwen, ze er weerstand tegen hebben, zich moeten aanpassen, enz. Bij enquetes zijn veel ondervraagden niet van plan om in zo’n zelfrijdend voertuig te stappen, en na recente ongevallen met auto’s van Tesla en Uber lijkt het vertrouwen nog te dalen. Elke keer als een er een ongeval gebeurt met zo’n wagen is dat spectaculair nieuws, maar meestal is de ontnuchterende conclusie dat de mens in fout was, en niet het zelfrijdende systeem. Soms bleek bv dat het niet was ingeschakeld op het moment van het ongeval.
Maar een ander studie, van de AAA Foundation for traffic safety (http://aaafoundation.org/) is er ook iets anders aan de hand: mensen hebben soms te veel vertrouwen in de technologische snufjes, en beginnen daardoor zelf minder goed op te letten. Ze begrijpen soms niet de verschillen tussen een waarschuwingssysteem en een zelfremmend systeem. Ze denken dat de dodehoekhulp wel voor hen zal kijken, en beginnen allerlei andere dingen te doen terwijl de auto op snelheidsaanpassende cruisecontrol staat.

Auto delen of data delen
In 2016 lekte de data van meer dan een half miljoen Uber-chauffeurs weg uit de systemen van Uber. En ook de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van de Uber dienst. Een computerinbreker had de data kunnen binnenhalen, en heeft schijnbaar geld gevraagd aan Uber.
Uber zou het dan op een akkoordje gegooid hebben, en de hacker betaald hebben uit een pot met beloningen voor het melden van beveiligingsproblemen, met de afspraak dat er gezwegen zou worden over het geval. Maar bedrijven moeten de slachtoffers van zo’n inbreuken inlichten, wat ze hier dus niet gedaan hebben.
Dat alles kwam dan nadien aan het licht bij het doorlichten van het security team van Uber na een rechstzaak in New York en een conflict met de Federal Trade Commission.
Nu zou uber dus 148 miljoen dollar betalen voor een minnelijke schikking in deze zaak.

Gericht adverteren
Zou je een advertentie kunnen maken die er uitziet als een gewone, algemene advertentie, en die alleen maar doen opduiken bij een bepaalde persoon? Bv op basis van diens e-mail adres, of het telefoonnummer van zijn gsm of vaste lijn?
Hoewel een bedrijf als Facebook er niet open over communiceert, zou de techniek bestaan, en “shadow profiles” of schaduwprofielen genoemd worden.
De combinatie van gericht adverteren naar een telefoonnummer, werd mogelijk door de nieuwe methode van beveiligen van de account, die Facebook begon aan te bieden: “two factor authentication”, waarbij een combinatie van twee of meer gegevens nodig is om jezelf aan te melden bij je account.
Een prof deed nu onderzoek naar deze gerichte advertenties.
Lees meer in deze pdf: https://mislove.org/publications/PII-PETS.pdf

Maanambities
De Falcon 9 raket heeft een ambitieuze klant gekregen: een japanner die tegen 2040 een maanbasis wil hebben met 10.000 bezoekers per jaar. Om daarvoor het nodige transport te voorzien wil hij het ijs van de poolkappen op de maan ontginnen, om het te splitsen in waterstof en zuurstof. Zijn maanbasis lijkt dus meer een industriegebied te gaan worden.
Het bedrijf heeft alvast voor Apple’s neus de naam ispace gekaapt.
De eerste passagiers mogen 30 kg handbagage meenemen. Daarmee zal het wel lang duren om een maanbasis te bouwen, dus ze plannen naast passagiersvluchten ook vrachtvluchten.
Binnen drie jaar moet hun eerste maanlander onderweg zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=r7CW92i0z_o&feature=youtu.be

Tellen met wifi
Door de vele smartphones die uitgerust zijn met wifi is het mogelijk om een schatting te maken van het aantal aanwezigen, door te kijken hoeveel verbindingen er gemaakt worden naar een wifi hotspot.
Maar op een universiteit in de VS hebben ze nog een andere manier gevonden om aanwezigen te tellen met wifi. Ze gaan van een wifi zender de kwaliteitsschommelingen van zijn ontvangen signalen meten. In eerste instantie wordt een callibratiemeting gedaan, maar dat gaat zeer snel en moet zelfs niet in de lege ruimte. Hoe meer mensen er rond lopen, hoe meer het signaal verstoord en opgeslorpt wordt. De graad van die verandering wordt dan gelinkt aan een aantal aanwezigen. Het kan nu tot 20 mensen onderscheiden, maar het kan geen unieke posities van die mensen bepalen.

https://techcrunch.com/2018/09/25/new-tech-uses-wi-fi-to-count-people-through-walls/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Code of Conflict

Uitzending do 18:00 ** September 20th, 2018 by wim.webgang **

Er is een artikel gewijd aan Linus Torvalds, en het is niet zo fraai. Zijn “verbale agressie” wordt hem niet meer vergeven, en deze keer wordt hij zelf aan de schandpaal genageld. Niet wegens een bug in zijn Linux kernel code, maar wel om een bug in zijn gedrag en communicatie.

https://www.newyorker.com/science/elements/after-years-of-abusive-e-mails-the-creator-of-linux-steps-aside

GIT

Eigenlijk was het de bedoeling vandaag over GIT te spreken….
Een broncode-beheersysteem dat je gemakkelijk op je laptop kan draaien…

Muziek

Random selection prepared 09/20/2018 17:59:09 by Broadcast Control Pannel v 0.3.4

Gloomer – Aeons & Aeons – Sound Effects [electrobel].mp3
xam – DEEP [electrobel].mp3
Mr Pomme – DUPSKE [electrobel].mp3
Jimmy Dirtnail – No Riality Vision Inside Of Me [electrobel].mp3
Gloomer – Demonia [electrobel].mp3
Mr Pomme – DUPSKE [electrobel].mp3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tempel ingestort

Uitzending do 18:00 ** September 13th, 2018 by wim.webgang **

Tempel ingestort

Terry Davis, de ontwikkelaar van TempleOS is gestorven op 48-jarige leeftijd, en daarmee verdwijnt waarschijnlijk het door hem opgestarte TempleOS.

En in tegenstelling van de meeste zogenaamde nieuwe operating systemen, is dit niet de zoveelste distributie gebouwd op Linux. Dit is echt een helemaal door hem zelfgemaakt besturingssysteem. Het is nog minder bekend dan minix of Plan9, en had verschillende namen in zijn meer dan 10 jarig bestaan. Het begon als het J Operating System, daarna heette het LoseThos; nog later TempleOS.

Het systeem heeft een paar opvallende eigenschappen: het gebruikt maar 640 op 480 beeldpunten, en 16 kleuren. Het start razendsnel op; ongeveer 1 seconde.

Ook de enige programmeur van het TempleOS heeft bijzondere eigenschappen. Hij werd geboren in de jaren 60 als zoon van een industrieel ingenieur, begon op school een Apple II te gebruiken. In de jaren 80 gebruikte hij een Commodore 64, en leerde assembly language, een programmeertaal die dicht bij de hardware staat. Hij studeerde in 1994 af aan de universiteit in de richting “electrical engineering”. Hij werkte een tijdje aan operating systems bij Ticketmaster, maar toen ze hem ander werk gaven ging hij weg.
In 1006 begonnen de problemen toen hij paranoia-achtige verschijnselen kreeg, op hol sloeg en even op de straat leefde.
Toen hij nadien uit de psychiatrie kwam, deed hij nog ee poging om een zelfgebouwde 3D-printer-achtige frees op de markt te brengen, maar dat mislukte. Ondertussen kampte hij met ups en downs die hem terug in de psychiatrie brachten. Toen hij de diagnose van schizofrenie kreeg, kon hij zich met een minimale medicatie redelijk stabiel houden, maar gaan werken kon hij niet. Hij woonde terug bij zijn ouders, en begon wat met code te prutsen die hij vroeger geschreven had. Hij zette ze om naar de op dat moment opkomende 64-bit processor, en ontwikkelde zo zijn operating systeem. Hij bleef ondertussen wel af en toe flippen, maar dan vooral in zijn communicatie op digitale platformen, waar hij dan ook dikwijls verbannen werd. Hij was er van overtuigd dat God tot hem sprak, en droeg zijn besturingssysteem dan ook daaraan op: het was een tempel voor communicatie met god. Hij wilde iedereen de kans geven om met god te communiceren en zette zijn systeem als open source op het internet. Wie het wil gebruiken moet de code downloaden en compileren tot besturingssysteem om het te gebruiken.
Hij voelde zich geleid door god in de tien jaar dat hij aan het systeem werkte.
Hij was katholiek opgevoed, maar werd atheist toen hij opgroeide. Uiteindelijk noemde hij zich een atheist die praatte met god. Zijn TempleOS zat vol met verwijzingen naar bijbelteksten, gemengd met andere moeilijk te volgen citaten, wijsheden en random getallen.

Het is niet duidelijk in welke omstandigheden hij gestorven is. Volgens wikipedia zou hij onder een trein terechtgekomen zijn.

http://www.templeos.org/Downloads/

http://www.codersnotes.com/notes/a-constructive-look-at-templeos/

https://motherboard.vice.com/en_us/article/wnj43x/gods-lonely-programmer

De download server zag er zo uit:

Index of /Downloads/
File Name ? File Size ? Date ?
Parent directory/ - -
Linux/ - 2018-Jan-29 07:01
QEMU/ - 2017-Sep-19 19:57
ReadMe.TXT 1.1 KiB 2017-Jul-27 08:05
TOS_Distro.ISO 16.5 MiB 2017-Nov-20 19:52
TOS_Lite.ISO 1.9 MiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental1.ISO.C 8.1 MiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental2.ISO.C 96.0 KiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental3.ISO.C 48.0 KiB 2017-Nov-20 19:51

Uit de download documenten:

You can’t do anything until you burn a TempleOS CD/DVD from the ISO file
and boot it, or you aim your virtual machine’s CD/DVD at the ISO file
and boot.

TempleOS is 64-bit and will not run on 32-bit hardware.

TempleOS requires 512 Meg of RAM minimum and can have 256 Gig of RAM or more!

TempleOS files are compressed with a nonstandard LZW format and the source
code can only be compiled by the TempleOS compiler because it is HolyC, a
nonstandard C/C++ dialect. You must boot TempleOS. Then, you can compile it
because it is 100% open source and all source present on the distro.

If attempting to run on native hardware, TempleOS may require you to enter I/O
port addresses for the CD/DVD drive and the hard drive. In Windows, you can
find I/O port info in the Accessories/System Tools/System Info/Hardware
Resources/I/O ports. Look for and write down “IDE”, “ATA” or “SATA” port numbers.
In Linux, use “lspci -v”. Then, boot the TempleOS CD and try all combinations.
(Sorry, it’s too difficult for TempleOS to figure-out port numbers, automatically.)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zeebries * Omstreden AMP pages * BeGeistert * Dag auto *

i-nieuws 6 na 6 ** September 13th, 2018 by wim.webgang **

Zeebries
In Groot-Brittanie is het grootste windmolenpark op zee geopend.

Het staat voor 1/3 van de wereldwijde capacitiet van windmolens voor de kust.

De helft van de meer dan 80 windmolens zijn 195 meter, de anderen iets meer dan 180 en dus ook nog hoger dan de kathedraal van Antwerpen.
Ze leveren een capaciteit van meer dan 650 MW.

Ter vergelijking: in de haven van Antwerpen staan even hoge windmolens, en moet 250 megawatt geproduceerd worden tegen 2020. In Vlaanderen wordt in het totaal al !!%) MW geproduceerd. In communicatie gaat de sector er prat op dat deze energie overeenkomt met een kwart van het verbruik van de Vlaamse gezinnen. Dat klinkt goed, maar volgens het planburo is het de industrie die het meeste energie verbruikt.

Voor Europa moet Belgie 13% van zijn electriciteit uit duurzame bronnen halen tegen 2020. In 2015 zat windenergie aan 6% van de Belgische electriciteitsproductie.

Je kan het park in Groot-Brittanie bekijken dankzij de beelden gemaakt met een drone:

https://www.youtube.com/watch?v=rbnlJOEQ9Hc

De windmolens van Antwerpen kan je zien door door het raam te kijken.

http://www.pbl.nl/infographic/energie

Omstreden AMP pages

Google heeft de ideale manier gevonden om websites te helpen met het maken van snelle mobiele websites. Hun programma heet Accelerated Mobile Pages, en het houdt eigenlijk een copie bij van de pagina’s bij in zijn cache. Het kan daar zelf allerlei optimalisaties op toepassen om de gebruikerservaring zo snel mogelijk te maken. Maar… ze krijgen daarmee ook een stukje controle over wat de gebruikers te zien krijgen. Je besteedt de hosting een beetje uit. En als er iets fout gaat, dan is je pagina misschien niet meer bereikbaar via het snelle systeem. Google kan ook voorrang geven in de zoekresultaten voor wie hun AMP Cache gebruikt, en zo concurrentie vervalsen met wie niet meedoet.
Voor Google zelf is het natuurlijk interessant voor de informatie die het oplevert. Ze krijgen allerlei informatie over de gebruikers van de mobiele pagina’s.

Bovendien draaien de meeste mobiele toestellen het Android systeem. Google wordt daarmee wel heel dominant: zowel de gebruikerskant als de serverkant komt in hun handen.

Dag auto

Onderzoek van 2017 aan de KU Leuven heeft er toe geleid dat Tesla zijn afstandsbestuurde deuropener heeft aangepast. Onderzoekers hadden ontdekt dat het systeem redelijk gemakkelijk te kraken was.
Met informatie van de sleutel die op afstand tot 1 meter kan ontvangen worden, kan de cryptografische code berekend worden waarmee je nadien zelf een sleutel kan maken die de auto kan openen.

Eens binnen in de auto kan je hem starten en ermee wegrijden, zonder hem te beschadigen bij de diefstal.

De onderzoekers respecteerden een sperperiode, en praatten voorbije maandag over hun vondst op een conferentie in Amsterdam.
Het viel hen op dat het lang duurde eer Tesla dit probleem oploste. In hun nieuwe auto’s gebruiken ze een systeem met sterkere encryptie. En voor oudere wagens voegden ze de optie toe om een pincode nodig te hebben om de auto te starten.
Bovendien waarschuwde Telsa dat een gestolen auto gemakkelijk gevolgd kan worden vanop je smartphone, en dat zo’n auto stelen dus minder waarschijnlijk voorkomt.

De fout zat waarschijnlijk bij de leverancier van Tesla, die het key fob code systeem maakte: Pektron. Dat betekent dat misschien nog andere voertuigmerken met dezelfde leverancier getroffen zijn.

Trouwens, wat gebruikten de onderzoekers om die auto te hacken? Een Raspberry Pi en nog wat randapparatuur, samen voor een goede 500 euro.

https://www.esat.kuleuven.be/cosic/fast-furious-and-insecure-passive-keyless-entry-and-start-in-modern-supercars/

BeGeistert (Haiku)

We zijn in de aanloop van de beta release van het operating systeem Haiku.

https://www.haiku-os.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

30 procent Europese cultuur

Uitzending do 18:00 ** September 6th, 2018 by wim.webgang **

Roberto Viola wil de Europese cultuur redden door een miminum van 30% Europese producten op streamingdiensten te verplichten aan Amerikaanse streaming-mediabedrijven…

Europese cultuur redden

Europa wil de Europese cultuur, en misschien ook wel de bijhordende bedrijfssektor redden waar ze bedreigd worden op de online platformen. Roberto Viola wil tegen december de regels laten goedkeuren die bepalen dat Europese inhoud, in Europa gemaakt, minstens 30% van het aanbod moeten uitmaken op streamingdiensten.

https://techcrunch.com/2018/09/05/eu-to-move-ahead-with-cultural-quotas-for-streaming-services/?guccounter=1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook tegen Blackberry * Eerste officiële dode * Wannacry Sony? Wannacry Facebook?

i-nieuws 6 na 6 ** September 6th, 2018 by wim.webgang **

Eerste officiële dode

Dat de ramp in Fukushima nog levens zou kosten was al duidelijk; en nu heeft Japan officiëel toegegeven dat een werknemer van de kerncentrale gestorven is door de straling. De reaktor smolt in 2011 na een aardbeving die een tsunami veroorzaakte. Er ontsnapte toen radioactief materiaal. De werknemer stond in voor het meten van de straling kort na het ongeval. Dat zou hij twee keer gedaan hebben, beschermd door speciale kledij en masker. In 2016 werd bij hem longkanker vastgesteld. Zijn geval werd onderzocht door experten, en het ministerie zal de familie schadevergoeding betalen. Er zouden nog verschillende andere werknemers ziet geworden zijn.

Facebook tegen Blackberry

Volgens Facebook heeft Blackberry hun stem-assistent technologie gestolen.
Anderzijds beweert Blackberry dat Facebook zonder toelating hun technologie gebruikte in de instant messenger, WhatsApp en Instagram diensten.

Wannacry Sony?

Er is eindelijk nieuws in verband met de sony hack van 2014. Het ministery van justitie in de VS plant om maatregelen te nemen tegen Noord-Koreanen die verantwoordelijk zouden zijn voor de hack.
Er is een naam opgedoken van de hacker die de hack op Sony zou uitgevoerd hebben vanuit de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst. Die hack werd voordien toegeschreven aan de Lazarus group, die in 2016 ook een cyberaanval zou uitgevoerd hebben op een bank. Ook het WannaCry virus, dat wereldwijd honderdduizenden computers besmette, zou aan de groep toegeschreven worden. WannaCry was zogenaamde ransomware die de computer onbruikbaar maakt, en die de gebruiker ervan afperst om geld te betalen om de computer terug bruikbaar te krijgen.
Eind 2017 werd vanuit de VS al met een beschuldigende vinger gewezen naar Noord-Korea.

https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/12/19/571854614/u-s-says-north-korea-directly-responsible-for-wannacry-ransomware-attack?t=1536244037508

Wannacry Facebook?
En het DOJ of ministerie van justitie zou wel eens de wannacry van Facebook kunnen worden. Conservatieven en republikeinen dringen erop aan dat bedrijven als Google en sociale media onder de loupe worden genomen. Trump riep daar ook al toe op. Al kan zijn irritatie ook wel komen door het verzet van die bedrijven tegen bepaalde maatregelen. Zo waren 95 technologiebedrijven gekant tegen de reisbeperkingen die Trump oplegde in 2017. Ze stapten samen naar de rechtbank.

Lift ^ | Lift v | Comments Off