Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

18.04 en 18.10

Uitzending do 18:00 ** February 28th, 2019 by wim.webgang **

Horizon verbreden

probeer eens een ander systeem…
Er zijn veel Linux distributies, er is dus ook veel keuze. Ik probeer Mate 18.10.

Bron van de distributie: dvd bij tijdschrift Linux Magazine issue 219 Februari 2019

Voorlopig enkel gebruikt in de ‘live’ versie, dus gestart vanaf de DVD = oneindig lange opstarttijd natuurlijk.

Een desktop die me direkt veel aangenamer overkomt dan de gewone Ubunt, deze Ubuntu 18.10 Mate:

ubuntu-mate
Release 18.10 Cosmic Cuttlefish 64-bit
Mate 1.20.3

Meer Mate 18.10

18.04
Ondertussen ben ik de gewone Ubuntu aan het gebruiken:

Een pas geïnstalleerde computer is altijd zo irritant omdat hij veel te snel het scherm verandert in een screensaver of her-inlogscherm om voort te werken. Natuurlijk kan je dat instellen. Maar waar? Bij scherm natuurlijk. Toch niet. Of toch niet bij Ubuntu…

Uiteindelijk vond ik het bij settings “PRIVACY”!
(tussen de instellingen over welke gegevens ubuntu mag doorsturen naar canonical en zo …)

zie Ubuntu 18.04 gebruiken

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apple zonder intel? * USB-miserie * Interresante overname * Streaming muziek * Cassette-muziek * OpenSUSE verlengd

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2019 by wim.webgang **

Apple zonder intel?

Apple lijkt bezig te zijn met overschakelen van zijn computers naar een ARM processor. Dat is een ander type van processor dan de veelgebruikte intel-processor, en dat betekent ook dat het besturingssysteem ervoor moet aangepast zijn. Maar het voordeel voor Apple is dat het een type processor is dat dichter bij die van de mobiele toestellen ligt (iphones en ipads).
Dat zou het dan weer eenvoudiger maken voor de programmeurs om software te schrijven die op alle toestellen gebruikt kan worden.

Voor de iphone gebruiken ze al van in het begin een ARM processor, zogezegd van eigen makelij, maar waarschijnlijk in samenwerking met Samsung.

Voor de computers was het een spectaculaire wending toen Apple in 2006 besliste een intel processor te gaan gebruiken.
Het gevolg toen was dat het in theorie mogelijk werd om Windows te draaien op Apple hardware.
Voordien gebruikte Apple meestal de Motoralla processor of opvolgers daarvan.

Ongeveer een jaar geleden ontkende de topman van Apple nog de geruchten dat er aan gewerkt werd om de besturingssystemen macOS en iOS naar elkaar toe te laten groeien. Nu dit op gebied van hardware gebeurt lijkt de kans nog groter.

USB-miserie

Er is een nieuwe USB standaard in de maak: USB 3.2. Een logische opvolging van 3.0 en 3.1 zal u denken.
Schijnbaar wel, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Er was vroeger al sprake van USB 3.2, maar dat wordt nu herzien. De organisatie die de USB standaard beheert, het USB-IF, ziet USB 3.2 blijkbaar eerder als een nieuwe verzamelnaam voor allerlei sub-standaarden.

USB 3.2 Gen 1 staat voor 5 Gb/s; het vroegere USB 3.0 dat al eens omgenoemd was naar USB 3.1 Gen 1.

USB 3.2 Gen 2 staat voor 10 Gb/s; het vroegere USB 3.1 Gen 2.

USB 3.2 Gen 2 x 2 staat voor 20 Gb/s wat vroeger USB 3.2 genoemd werd.

Bovendien heb je nog de verschillende soorten stekkers voor USB; bv USB-C.

USB-IF begrijpt ook wel dat de kans groot is dat de gebruiker er in verloren loopt. Daarom hebben ze nog extra marketing namen verzonnen bij de nieuwe manieren van de standaarden te benoemen. En die zijn:
- SuperSpeed USB
- SuperSpeed USB 10 Gbps
- SuperSpeed USB 20 Gbps

Conclusie: er is helemaal geen nieuwe standaard, maar alles wat USB betreft is hernoemd en voorzien van marketingnamen om het te verduidelijken zonder dat altijd te doen.

Hopelijk zetten de fabrikanten er dan nog eens extra de oude naam bij zoiets als: “formerly known as USB 3.0″

Voorbeeld van een toekomstige kabelverpakking:

Superspeed USB cable
USB 3.2 Gen 1
(formerly know as USB 3.1 Gen 1)
(formerly know as USB 3.0)
Transfer speed: 5 Gbps

ps: usb-c is het piepkleine stekkertje dat even klein is als het gewone micro-usb stekkertje, maar niet compatibel.

Interresante overname

Coinbase, zowat de digitale beurs voor digitale munten als Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash, heeft een interessante overname gedaan voorbije dagen. Ze kochten Neutrino, een kleine startup uit Italie. Neutrino ontwikkelt technologie om blockchain transacties te onderzoeken. Ze kunnen daarmee informatie filteren uit de financiële systemen van de digitale munten, en daar zijn heel wat geïnteresseerden voor. Denk maar aan geheime diensten, overheidsdiensten als belastingen en politie, en andere minder fraaie organisaties.

Coinbase doet dus een interessante koop, maar er zit ook een schaduwzijde aan. Een paar van de belangrijkste figuren in Neutrino zijn misschien een beetje aangebrand in de sector. De verantwoordelijken voor technologie, die voor onderzoek en de CEO zijn de kopstukken van The Hacking Team. Dat bedrijf werkte ronduit als ontwikkelaars van spionagesoftware voor overheden van landen die er andere normen op na houden wat mensenrechten betreft.

Maar Coinbase neemt dat verleden er graag bij. De kennis en de technologie die Neutrino binnenbrengt is gewoon te belangrijk.

Streaming muziek

Spotify wil lanceren in India, maar er zitten nog met wat legale puntjes gewrongen. Ze liggen overhoop met Warner Music, over de rechten van die muziek. Spotify doet voor het gebruik van die rechten beroep op de definitie van uitzenden in de wetgeving van Indië.
Indië is een van de snelstgroeiende markten voor muziek met een groot aantal smartphonegebruikers waarop nu gemikt wordt. Spotify biedt een gratis dienst aan die vol advertenties zit, en een betalend abonnement voor 119 roepis (omgerekend 1.67 dollar) per maand. Hun aanbod zou meer dan 40 miljoen songs bevatten. Ze moeten opboksen tegen bestaande Indische muziekstreaming diensten.

Cassette-muziek

Volgens de Guardian is de cassette aan een comeback bezig. De verkoop steeg in 2018 met een kwart tegenover 2017 en haalde het hoogste peil in 15 jaar. Ondanks die stijging gaat het over kleine aantallen. In het Verenigd Koninkrijk werden 50.000 albums op cassette verkocht, ooit waren dat er meer dan tachtig miljoen per jaar. Het is nog wel de vraag of de kopers het als een decoratief voorwerp voor de keukenkast zien, of als een collectors item. De kwaliteit als muziekdrager is redelijk klein; een cassette kan fysiek kapot gaan, kan vastgeraken in de speler, de klank wordt slechter door slijtage, en zelfs als je ze stil laat liggen zal de kwaliteit vervallen, en het is onmogelijk om onmiddellijk een bepaald nummer te spelen.

Het nuttigste waren cassettes voor wie zelf creatief bezig was met geluid. Of voor wie maar net genoeg geld had om illegale opnamen van muziek te spelen in plaats van originele dragers te kopen. Of in de auto, waar je toch niet de hele tijd dj wil spelen.

OpenSUSE verlengd

Gebruikers van de Linux distributie OpenSUSE Leap 42.3 hadden normaal in februari moeten upgraden naar de volgende officiële versie Leap 15. Er is altijd wat overlapping zodat je tijd hebt om je upgrade te doen.

De “42″ reeks zou maar tot januari 2019 ondersteund zijn volgens de originele planning, die een levensduur van 18 maanden vooropzet voor een “minor version” (het versie nummer na de punt). De OpenSUSE 42 reeks de upgrade s naar de volgende versie achter de punt heeft dan 3 jaar en 8 maanden gelopen.

Suse veranderde onlangs zijn naamgeving, en de nieuwe stabiele versie van openSUSE zal dus het nummer 15 dragen. OpenSUSE Leap 15.0 is al in gebruik, en heeft een levensduur tot eind november 2019. Daarna zal waarschijnlijk de upgrade naar een Leap 15.1 verschijnen. De beta van 15.1 loopt al, en er worden nu “pizza parties” met “bug hunting” georganiseerd om de distributie te testen en foutjes of bugs te vinden en te verbeteren.

OpenSUSE is het project dat de gratis versie maakt van SUSE Linux, zowel desktop, serverversies als versies voor IOT en andere apparaten.
Daarnaast bestaat een betalende versie, die SLE heet, waarvoor de ondersteuning langer kan lopen.

Nb: Dan is er ook nog de “rolling release” die Tumbleweed heet; die heeft een levensduur van “oneindig”.
Vroeger was er nog een project dat Evergreen heette, en dat aktief was tot vermoedelijk ergens 2016.

https://news.opensuse.org/2018/08/08/opensuse-leap-42-3-end-of-life-is-extended/

https://en.opensuse.org/Lifetime

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu Mate 18.10

Distro vd maand, WebGang blog ** February 25th, 2019 by wim.webgang **

Bron van de distributie: dvd bij tijdschrift Linux Magazine issue 219 Februari 2019

* Voorlopig enkel gebruikt in de ‘live’ versie, dus gestart vanaf de DVD = oneindig lange opstarttijd natuurlijk.

Een desktop die me direkt veel aangenamer (*) overkomt, Ubuntu 18.10 Mate:

ubuntu-mate
Release 18.10 Cosmic Cuttlefish 64-bit
Mate 1.20.3

(*) dan Ubuntu zelf, zie o.a. Ubuntu installatie en gebruik, https://webgang.radiocentraal.be/?p=11024.

menu
Het menu zit linksboven, maar het is enorm efficient. Het geeft heel snel, zonder irritante animaties, toegang tot heel veel menu en submenu. En zo moet het zijn voor mij als gebruiker.

Printer
Met mijn printer heb ik minder geluk. Hij lijkt herkend te worden, maar ik kan toch niet printen. De job blijft in de rij staan, de printer geeft een configuratiefout, Net hetzelfde als in Ubuntu 18.04. Ik moet nog wel eens checken of ik vanop een andere pc kan printen, en het niet aan de printer ligt, bv omdat de zwarte toner op is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu 18.04 gebruiken

WebGang blog ** February 24th, 2019 by wim.webgang **

Vervolg op Ubuntu 18.04 installatie (https://webgang.radiocentraal.be/?p=11024)

Een pas geïnstalleerde computer is altijd zo irritant omdat hij veel te snel het scherm verandert in een screensaver of her-inlogscherm om voort te werken. Marthe vindt het juist handig, in sommige omstandigheden is het inderdaad de veiligere basisinstelling.
Natuurlijk kan je die instelling zelf aanpassen. Maar waar?
Bij scherm natuurlijk. Toch niet. (Of toch niet bij Ubuntu…) Bij energie? Bij ..?

Uiteindelijk vond ik het bij settings “PRIVACY”!
(tussen de instellingen over welke gegevens ubuntu mag doorsturen naar canonical en zo …)

wordt vervolgd (misschien en tenzij ik weer een andere distributie installeer over deze)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Very long term support?

Uitzending do 18:00 ** February 23rd, 2019 by wim.webgang **

VLTS?
Ubuntu 18.04 LTS (zie blogpost voorbije week)

En LTS voor ifconfig?
Voor wie het pas voor de eerste keer merkt: ifconfig is deprecated. Het jarenlang gebruikte commando om te kijken welk ip adres ik heb op eender welk unix-achtig systeem, blijkt niet meer te werken.

Gelukkig geeft on Linux systeem zelf genoeg aanwijzignen:

ifconfig

If ‘ifconfig’ is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
cnf ifconfig

Die goede raad opvolgend:
cnf ifconfig

The program ‘ifconfig’ can be found in following packages:
* net-tools-deprecated [ path: /bin/ifconfig, repository: zypp (openSUSE-Leap-15.0-1) ]
* net-tools-deprecated [ path: /usr/bin/ifconfig, repository: zypp (openSUSE-Leap-15.0-1) ]

Try installing with:
zypper install net-tools-deprecated

Als je het wil blijven gebruiken kan je het bij-installeren. Ik kies er dan maar voor om de nieuwe manier te leren gebruiken….

ip
De functionaliteit van ifconfig wordt vervangen door ip. Voor ongeveer dezelfde informatie dus het commando:

ip a

1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether d4:85:64:02:24:c7 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.1.5/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 fe80::d685:64ff:fe02:24c7/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever

(en niet ip -a zoals je meestal doet met een parameter bij een console commando)
Even wennen.
Minder overzichtelijk.
Maar wel gemakkelijk. Lekker kort (typisch voor luie kernel-programmeurs). Ook gemakkelijk te onthouden, ip is de kern van de zaak.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Winst delen * Einde missie * Nieuwe Plasma * Internet in Oostenrijk * Cyberoorlog laait op * Wij geven om uw privacy * Professionele piraat

i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2019 by wim.webgang **

Internet in Oostenrijk

Een onderzoeker wilde een zicht krijgen op het internet in Oostenrijk, en besliste het hele Oostenrijkse internet af te speuren, ieder individueel IP adres checkte hij. Daar deed hij slechts een paar weken over. Hoewel ip-adressen er voor de gewone mens nogal willekeurige groepjes getallen uitzien, is dat niet het geval. Ze worden bijna hiërarchisch toegewezen, en dat maakt het mogelijk om een redelijk perfecte lijst te maken van ip-adressen die tot Oostenrijk behoren.
(…)

Wij geven om uw privacy

Zack Whittaker maakte zich in het begin van de week druk in de bedrijven die te pas en te onpas de zin gebruiken: “We take your privacy seriously”. Het is volgens hem de meest misbruikte zin in verband met de veiligheid van consumentengegevens, die in allerlei varianten terugkomt bij bedrijven die als zakenmodel systematisch gegevens doorsluizen. Je leest die zin, of een variant erop, op het moment dat het mis is gegaan met de gegevens. Bv na een gegevenslek of inbraak waarbij enorme hoeveelheden data buitgemaakt werden door cybercriminelen. Bijna altijd wordt die “we geven om je privacy”-zin dan gevolgd door een verontschuldiging omdat het mis ging, en dat gegevens misbruikt werden of ontsnapten aan hun controle.
Hij was benieuwd hoe dikwijls die standaard formulering eigenlijk voorkomt, en besloot een afgelijnd gebied van communicatie te onderzoeken: nl de door de wetgeving verplichte communicatie na een beveiligingsprobleem of computerinbraak.
Uit de 285 meldingen die hij onderzocht kwamen ongeveer 1/3 meldingen die een variant van het excuus in hun tekst brachten.

Je vindt het artikel hierover op techcrunch,

https://techcrunch.com/2019/02/17/we-take-your-privacy-and-security-seriously/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9zbGFzaGRvdC5vcmcv&guce_referrer_cs=3uM3ZdYMe6WfwUbsuE7OuA

en zijn aktieve twitter account hier:

https://twitter.com/zackwhittaker

Cyberoorlog laait op

Volgens de New Yor Times laait de cyberoorlog tegen de VS weer op. Amerikaanse bedrijven worden aangevallen op hun computernetwerken. De aanvallen worden volgens insiders toegeschreven aan Iran en China, maar publiek zwijgen de meeste getroffen bedrijven.
Mogelijk zijn de intensievere aanvallen een gevolg van de brutale politiek van Trump, want in 2015 trad er een relatieve rust in na de onderhandelingen van Barack Obama met de Chinese president Xi Jinping.
Bovendien zou het wel eens kunnen dat de aanvallers bewust het moment van de shutdown hebben uitgekozen om met iets minder pottenkijkers digitaal aan de slag te kunnen gaan. Volgens kenners hebben computerhackers zo’n twintig minuten nodig om van hun eerste gekraakte digitale deur door te dringen tot de rest van de systemen van het netwerk. In die twintig minuten kan de aanval nog afgeblokt worden als het IT systeem aktief bewaakt wordt. Die kans was tijdens de shutdown misschien wel kleiner.

Professionele piraat

Volgens Oracle, het database bedrijf, is het Nederlandse Tapcore een piratenbedrijf. Het stelt zich voor als bedrijf dat ontwikkelaars helpt om piraatcopies van hun apps op te sporen. Het geeft die ontwikkelaars dan een manier om geld te verdienen aan die piraatcopies door daar advertenties in aan te bieden.
Op prnewswire kondigen ze aan de software van Tapcore te zullen opsporen en verwijderen. Het fraudueleuze systeem heet DrqinerBot. De naam geeft het al aan: een mobiele app die ermee besmet is kan tot 10 GB aan data per maand downloaden, onzichtbaar voor de gebruiker (behalve op zijn rekening misschien, en in de batterijmeter). Het opereert op het Android platform, en wordt opgenomen in software die gemaakt wordt door programmeurs wiens systeem “besmet” is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu 18.04 LTS

Distro vd maand, WebGang blog ** February 18th, 2019 by wim.webgang **

Bron van de distro: Linux User & Developer 192 (één van de laatste nummers dus)

Het is erg lang geleden dat ik nog een Ubuntu geïnstalleerd of gebruikt heb, maar de stapel harde schijven die ik gebruik voor random distro installs vraagt om een installatie. Meestal komt dat omdat het vorige geïnstalleerde systeem het opgeeft na te veel experimenteren, te lang niet updaten, of fouten op de harde schijven, die allen van bedenkelijke kwaliteit zijn (lees: versleten). Ubuntu 18.04 LTS is vanwege zijn beloofde lange ondersteuning een goede kandidaat.

Wat me al snel opvalt: de installatie herkent de netwerkkaart (als een Qualcomm Atheros AR9485) en stelt de beschikbare netwerken in de buurt voor. Ik kies voorlopig niet de netwerkkaart te gebruiken omdat er een kabel aan hangt; dat moet sneller gaan en betrouwbaarder zijn.

Bij een keuze tussen normale en minimale installatie is ook een optie voorzien om de updates al af te halen terwijl Ubuntu wordt geïnstalleerd. Je kan ook software van derden aanvinken om meer media te kunnen afspelen en extra hardware drivers te krijgen (doe ik).

Dan is de installatie zo vriendelijk om aan te bieden naast Sparky Linux 5 te installeren, ik kies Erase disk en installeer Ubuntu.
Encrypt is ook aan te vinken, LVM eveneens, en nog meer opties zijn beschikbaar. Daar maak ik allemaal geen gebruik van.

Installatie start, meldingen ondermeer:
sda … ext4 (bevestig) … gebruikersnaam, pc hostname, wachtwoord …
Eve later is de installatie klaar en kan de computer starten in UBuntu. Er komt een melding “software updater is ready”. Dank u.

Het openingsscherm maakt u er attent op wat nieuw is in deze ubuntu 18.04. Er wordt gewezen op de vensterwisselaar, het toepassingen menu, de klok en kalender midden boven, het systeem menu rechtsboven, de apps knop onderaan links, en ook links een rechtopstaande balk als een marge met iconen van toepassingen die er onmiddellijk kunnen gestart worden.

Je wordt langs wat informatie geleid over updates en software bij-installeren. Daarin prominent (als editor’s picks): 0AD, Slack, Moonlight, Krita, OBS Studio, MicroK8s, KTouch;

En dan een rijtje “Recommended Productivity applications” die er al onbekender en dus verdachter uitzien, maar dat is waarschijnlijk omdat ik de KDE namen van programma’s gewend ben. In ieder geval, wat er totaal ontbreekt is een “zoek”; Er zijn wel categorien voorgesteld, maar waar zit bv programmeeromgevingen? Onderaan staan 9 puntjes in een vierkant en dat opent met een irritante animatie de lopende/laatste? toepassingen, met een optie voor “alle”.
Rechts boven verstopt in de grijze balk vind ik dan toch een vergrootglas icoon dat me een zoek oplevert. Zoeken naar “Gambas3″ levert geen resultaat op.

Ook in een terminal, met apt search "gambas*" geraak ik niet aan de programmeeromgeving.
Dus je moet op zoek naar de repository waar Gambas wel in bestaat; bv uit de gambaswiki.org:

sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas3

Ik vond elders nog deze, maar die ziet er minder officieel uit:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3

En voor wie de laatste stand van zaken wil checken:

sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas-daily

(ik wacht even tot de door mij ondertussen voordien gestarte software updater klaar is met zijn werk en merk dat ik eerst moet herstarten omdat er kernel updates of zo bij waren..).
Daarna:

sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas3

en

sudo apt update
sudo apt-get install gambas3

Daarrna is bij applications, all het logo zichtbaar. Versie : 3.12.2 (op dit moment van installatie)

Klaar! Goed voor 10 jaar!

Webgang distro installs: no virtual machines used! All pure iron!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mastodon

Uitzending do 18:00 ** February 14th, 2019 by wim.webgang **

Een grabbel uit de uitzending:

French Data Network
Un fournisseur d’accès à Internet
https://www.fdn.fr/

You know..
Een server operating systeem om jezelf te hosten
https://yunohost.org/

Ooooo
Masterclass, 23/02
Antwerp Art pavilion (aan het MAS),
Hanzestedenplaats 15

+ FLOUA 09/03

Neutrinet
https://neutrinet.be/

Mastodon
Het olifantje van Mastodon: https://mastodon.social/auth/sign_in
https://joinmastodon.org/

Copy this
Nieuwe copytight copyright wetten op komst in Europa…
https://tweakers.net/nieuws/149118/eu-wettekst-over-omstreden-uploadfilter-en-linktaks-is-definitief.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Winst delen * Einde missie * Nieuwe Plasma

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2019 by wim.webgang **

Winst delen

De gouverneur van Californie vindt dat de gebruikers moeten kunnen delen in de winst van de bedrijven die hun gegevens gebruiken.

Maar evengoed drong hij aan op bescherming van de prive-gegevens. Hij noemde het een plicht van de bedrijven die de gegevens verzamelen.

In welke vorm de bedrijven zouden moeten bijdragen werd niet duidelijk uit zijn toespraak van dinsdag. Er zitten een aantal grote internetbedrijven in Californie, zoals Google en Facebook. Het zijn bedrijven met een miljardenomzet. Het toont aan dat er niet alleen in Europa nagedacht wordt over een vorm van belastingen op de internetbedrijven.

Tijdens dezelfde toespraak kondigde hij ook aan dat het project van de hogesnelheidslijn die ooit aangekondigd was, wat ingekort wordt, tot minder dan 200 km.
De kosten voor het project dreigden de pan uit te swingen.

Nieuwe Plasma

Het KDE project heeft deze week Plasma 5.15 uitgebracht. Ze hebben voor deze versie vooral jacht gemaakt op alles wat de computer vertraagd in KDE. Ze hebben ook gewerkt aan meer mogelijkheden om ingewikkeldere netwerkinstellingen te doen. Verder zijn een aantal iconen vernieuwd, en is de integratie van bv Firefox verbeterd.

De onlangs meer prominent opgedoken Discover heeft ook verbeteringen gekregen. Dat is het systeem om software bij te installeren, bv Plasma tools.

Hier is de link naar de hele lijst met wijzigingen:

https://www.kde.org/announcements/plasma-5.14.5-5.15.0-changelog.php

Einde missie

NASA heeft officieel het einde aangekondigd van Opportunity. Dat is de auto die gebouwd werd om op mars rond te rijden om onderzoek te doen. De marswagen werd in tweevoud gebouwd in 2003 om drie maanden lang het oppervlak van de planeet te onderzoeken. De ene wagen, Spirit, werd in januari 2004 aan één kant van de planeet neergezet, en een paar weken later Opportunity aan de andere kant. Zo hoopte men een beter beeld van de planeet te krijgen.
In plaats van een paar maanden bleven de wagentjes jaren aktief. Spirit zakte in 2009 in drijfzand en stopte even later met communiceren. Opportunity had meer geluk, en werkte meer dan 5000 dagen. Tussendoor waren er wel problemen. Rondgestoven zand op de zonnepanelen verzwakte de capaciteit van Opportunity, maar een storm blies even later de zonnepanelen weer schoon, en de missie kon voortduren. Er werd bodemonderzoek gedaan, en er werden sporen van water gevonden. Sporen van biologisch leven konden deze marsauto’s niet onderzoeken, omdat hun apparatuur daar niet geschikt voor was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

F2O3S2D1E9M

Uitzending do 18:00 ** February 9th, 2019 by wim.webgang **


In Brussel ging op 2 en 3 februari 2019 de jaarlijkse FOSDEM bijeenkomst door. Programmeurs, hackers, developers, Sysops en Devops, studenten, gebruikers en geïnteresseerden ontmoeten elkaar op dit jaarlijks Europees event. Marthe was er zaterdag, Wim zondag; een verslag.

Essentie zijn waarschijnlijk de lezingen en de development rooms; (uitgebreid programma) kiezen en er bij zijn; de meeste lezingen waren ook online te volgen via streaming. Nog wat andere sfeerbeelden…

Informatiestandjes van projecten als: KDE (KDE-NEON demonstratie-distributie/zie ook openSUSE), NextCloud (en aan de overkant OwnCloud), LibreOffice (t-shirt foto), openSUSE project (t-shirts huidige distributie Leap; rolling release tumbleweed; installatie en beheer tool YAST), LPI (Linux Professional Institute waar ik een praatje deed met John Maddog Hall over Linux in het onderwijs, Kopano, openHAB (Home Automation of domotica-systeem dat kan draaien op een RPi), Grafana (grafieken voor het web), Matrix, …

Lezingen gevolgd zoals die over Open Source at DuckDuckGo: een zoekwebsite met oog voor de privacy van de gebruiker.
En ook veel lezingen gemist, zoals Crostini, Tesla hacking, Solid (taking back the web through decentralization), Fritzing…

Boeken op de traditionele boekenstand van o’Reilly, met een concentratie van gespecialiseerde programmeerboeken, hacker guides, Make: pockets enz.

Free coffee of free beer?
Buiten stond een kraampje lekkere koffie uit te delen op kosten van GitHub (de door Microsoft overgenomen broncode site), en binnen had GitLab een infostand.
Bij Suse kon je een eigen vrijwillige bijdrage geven voor het bier …

Lift ^ | Lift v | Comments Off