Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: ‘Paris art heist’

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** August 26th, 2010 by lola **

i-nieuws
- en na het nieuws
Lola’s kraak van de maand:
Recente Kunstroof in Parijs
Voor 86 miljoen pond aan kunst gestolen in Parijs
Deze kunstroof is zeer recent en nog helemaal niet opgelost.

Muziek: Criminele selectie van Lola:
Misirlou: Pumpkin And Honey Bunny
Tom Waits: Temptation
The Tuxedo Weasels: Gimme More
Eminem: Criminal

Donderdag nacht, 20 mei 2010
Aan de deuren van het museum hingen op donderdag 20 mei 2010 een papier waarop stond ‘gesloten wegens technische storingen’. Rood-witte linten hielden het volk op afstand, terwijl de politie en veiligheidsmensen op het balkon van het museum, waar de roof had plaatsgevonden, probeerde uit te pluizen hoe de roof in zijn werk was gegaan.
Want die nacht was een van de grootste kunstroven ooit gepleegd waarbij voor ongeveer 100 miljoen euro (86 miljoen pond) aan kunst werd buitgemaakt, waaronder een Picasso en een Matisse..
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oracle tegen Google * Vrijheid van fotograferen * Verboden leerboek * Besmetting via USB

i-nieuws 6 na 6 ** August 26th, 2010 by wim.webgang **

26/08/2010


Oracle tegen Google
Inforworld verdiepte zich in de klacht van Oracle tegen Google over het gebruik van programmaonderdelen die onder copyright of patentrechten valt.
Oracle beschuldigt Google over 7 gevallen van software patenten en 1 geval van copyright overtreding. Meestal wordt geëist dat de overtreding onmiddellijk stopt, naast een schadevergoeding. Oracle eist meer: alle copies waarin de overtreding voorkomt, moeten vernietigt worden. De code komt voor in de Anroid smartphones, dus de gevolgen zijn moeilijk te overzien. Bovendien willen ze dat het voorkomt voor een rechtbank met een jury.

Vrijheid van fotograferen
Een Duitse IT-consultant ergert zich aan de gaten in Google street view. Hij vindt dat mensen onterecht vragen om foto’s van hun gebouwen uit het systeem te verwijderen. Om de nadruk te leggen op de vrijheid om foto’s te nemen op publieke plaatsen of plaatsen die van op de openbare weg zichtbaar zijn, start hij zijn eigen aanvulling. Hij gaat foto’s trekken van de ontebrekende plaatsen. Die zal hij uploaden naar Picasa. Dan maakt hij een link naar een locatie op Google maps, waardoor de foto via Google maps toch zichtbaar wordt. Hij heeft al hulp gekregen van een aantal andere enthousiastelingen. Hun eerste werk is een inventaris maken van wat er ontbreekt, want Google geeft daar geen lijst van vrij.
.

Verboden leerboek
Facebook heeft een web-bedrijf met de naam “Teachbook” voor de rechtbank gedaagd voor het gebruik van “book” in hun naam. Het Amerikaanse Teachbook is een net opgestart bedrijf dat leraars toelaat via de site hun leerplannen en andere aspecten van hun klas te beheren. Een online leraarsplatform is het doel, en de combinatie daarvan met de naam ergert Facebook blijkbaar. Het tweemansbedrijfje Teachbook met 20 inschrijvingen op hun – niet eens officieel gelanceerde – website, valt uit de lucht. Ze vragen zich af of ze zich zorgen moeten maken over de klacht van miljoenenbedrijf Facebook, of juist blij voor de extra reklame. Ze starten in de herfst met een databank met leerplannen, met mogelijkheid tot onderling bespreken, beoordelen en uitwisselen van leerplannen. Het is de bedoeling om er te bloggen en ook leerfilmpjes online uit te wissen.
Misschien kunnen ze de naam veranderen in Teachtube?

http://www.teachbook.com/

Besmetting via USB
De meeste besmettingen met malware komen de computer binnen via e-mail, websites en andere internettoepassingen. Voor de internetperiode verspreidde malware zich via het besmetten van diskettes, maar die vorm verdween met het buiten gebruik geraken van de diskdrive. Nu is er echter een heropleving van een gelijkaardige verspreidingsmehode op usb-sticks. De malware nestelt zich als startprogramma op de usb-stick, en besmet elke Windows computer die het kan. Die computers besmetten op hun beurt elke aangeboden usb-stick. Maar doordat steeds meer verschillende apparaten op de computer worden aangesloten via usb, en die dikwijls ook beschrijfbaar geheugen hebben, verspreidt de malware zich nu ook via mp3 spelers, gsm’s, smartphones, camera’s enz.

Meer op net-security.org .

Lift ^ | Lift v | Comments Off

The internet of things

Uitzending do 18:00 ** August 20th, 2010 by wim.webgang **

the clock of the internet of things
Gast in de studio: “Steffest” over “the internet of things”;

  • van het verzamelen, digitaliseren, centraliseren, en beschikbaar maken van media
  • mediacenter en verder naar het naar het meta-niveau
  • afwegingen over gebruik van electronische toestellen; individuele electronica, algemene domotica
  • hacken aan een klok* met niet opdringerige informatie over files, weer, enz.
  • barcamp en unconferences

* zie foto
Links:
www.stef.be/
blog.stef.be
barcamp.be/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oracle gebruikt java * Oracle gebruikt Solaris * Virtuele inbraak * PS3 kraak

i-nieuws 6 na 6 ** August 19th, 2010 by wim.webgang **

19/08/2010


Oracle gebruikt java
Oracle kocht Sun en kreeg daarmee java in handen. Oracle spant nu een zaak aan tegen Google voor het gebruik van Java in de Android smartphone. Google zou patenten en of copyright van Java geschonden hebben, en er zelfs ex-Sun medewerkers voor ingehuurd hebben. Maar Google ontkent dat. Ze zeggen dat ze Dalvik, een eigen implementatie van java, van de grond af hebben opgebouwd, zonder de code van Sun’s java te kopiëeren. Sun heeft er hard aan gewerkt om java gestandaardiseerd te houden, en de community vroeg om java open source te maken.

Doordat Google een eigen implementatie wist te maken mist Oracle misschien een hoop licentiegeld waar ze op gehoopt hadden bij de overname van Sun.

Oracle gebruikt Solaris
Oracle is blijkbaar van plan om Solaris, het unix-besturingssysteem van Sun, intensief te gaan gebruiken in combinatie met ontwikkeling van Sun hardware. Maar daarvoor zijn ze niet geïnteresseerd in het ontwikkelingsmodel via OpenSolaris. Momenteel wordt daar in open source de ontwikkeling gedaan, die dan in Solaris geïntegreerd wordt als ze zich bewezen heeft (*).
Oracle denkt eerder aan een instapvriendelijke Solaris Express. Van daaruit kan een klantbedrijf dan upgraden naar de commerciele versie van Solaris, nu Solaris 11.

De “community” die ontstaan was rond OpenSolaris vindt het allesbehalve grappig omdat ze het gevoel hebben dat ze hun tijd verloren hebben die ze in OpenSolaris investeerden. De bestaande OpenSolaris code blijft natuurlijk wel vrij.

* zoals met de meeste Linux distributies gebeurt.
Ik vraag me af of Oracle rekening heeft gehouden met een verderontwikkeling van OpenSolaris buiten Oracle om.


.

Virtuele inbraak
Een veiligheidsexpert heeft details bekendgemaakt over zijn onderzoek naar veiligheid in de virtuele wereld Second Life. Hij kon niet valsspelen, maar kon wel code aan een object plakken waarmee hij kon binnenbreken in de computer van een andere deelnemer in de virtuele wereld. Hij kon hun figuur manipuleren en hun virtueel geld uitgeven.
.

PS3 kraak
Er is een nieuwe manier gevonden om de ps3 spelcomputer te kraken. Sony, de fabrikant van de spelcomputers had de mogelijkheid uitgeschakeld om een ander systeem te draaien op het apparaat. Daardoor gingen gebruikers op zoek naar een andere manier om bv Linux op de ps3 te draaien. Nu is een manier gevonden waarbij een speciale usb-stick gebruikt wordt, die een “mod chip” bevat.
.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Studio gehacked: void warranties

Uitzending do 18:00 ** August 12th, 2010 by wim.webgang **

Opening voidwarrantiesInterview
Live in de studio naar aanleiding van de opening van hun Antwerpse hackerspace:
Ilias, Kristel en Koert, enkele van de oprichters van de hackerspace “voidwarranties” over…

  • wat is een hacker? (1 vraag met 3 antwoorden)
  • waarom een hackerspace?
  • hoe gerealiseerd?
  • workshops en talks op de openingsdag
  • wat zijn de aktiviteiten?
  • wat is dat beruchte hackers-drankje? *
  • hackersspaces, events en organisaties

Foto: een door hen meegebrachte foto van de tuin tijdens opening (meer foto’s van de opening waaronder deze cafeïnebom )

Hun website: we.voidwarranties.be

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Portugal bijna halfweg * KDE 4.5 * Sporen volgen * Hackerspace in Antwerpen

i-nieuws 6 na 6 ** August 12th, 2010 by wim.webgang **

12/8/2010

Portugal bijna halfweg

Portugal is onderweg om dit jaar 45 procent van zijn energie uit herniewbare bronnen te halen. Vijf jaar geleden besliste de regering er onder premier Sócrates om een grote omschakeling in te zetten. Ondanks het hoongelach van figuren als de Italiaanse premier Berlusconi, is Portugal op een vijftal jaar tijd van 17 % naar 45 % hernieuwbare energie geëvolueerd. Daarmee zitten ze in de kopgroep van Europese landen, samen met Denemarken, Ierland en Ijsland. De investeringen hebben de begroting niet overmatig belast, en de kost van de energie zit op het niveau van de in te voeren olie en gas. Portugal begint ook al de vruchten te plukken van het beleid: binnenkort kunnen vervuilende installaties sluiten, wat ook nog een besparing oplevert op emissierechten. De dalende invoer van olieprodukten is dan weer goed voor de handelsbalans. Bovendien is het ook veiliger; een bosbrand in de buurt van een windmolen of zonnepanelen is minder erg dan in de buurt van een petrochemische installatie of kerncentrale.

Europa heeft de ambitie om tegen 2020 gemiddeld 20 % hernieuwebare energie te gebruiken, een verdubbeling tegen de huidige situatie. Voor Belgie wordt tegen 2020 dertien % opgelegd door een Europese richtijn. Helaas zit Belgie in begin van het jaar nog maar aan 3 procent, en zal het uiteindelijk schone energie moeten importeren als er niets verandert. Een rapport van februari van de sektor zegt dat mits de nodige inspanningen, België nog wel aan 16 tot 18 procent kan komen tegen 2020. Vier vijfden van de steun daarvoor wordt gecompenseerd door minder invoer van energie, er worden banen bijgecreëerd en er is een positief gevolg op de ziekteuitgaven door minder gezondheidsproblemen als gevolg van milieuvervuiling, zegt Edora, de beroepsfederatie voor hernieuwbare energie.

KDE 4.5
De nieuwe versie van KDE is uitgekomen, versienummer 4.5 en als slogan “Experience freedom”. De release bevat het KDE Development Platform, de Plasma Desktop-, en Plasma Netbook workspaces. De nieuwe KDE Webkit is verder geïntegreerd, en een nieuwe KSharedDataCache versnelt de werking van KDE. Linux distributies integreren doorlopend nieuwe versies van KDE in hun pakket, dus binnenkort zal daar KDE 4.5 ook in opduiken.
Voor gebruikers van een Linux distributie die niet zoveel geduld hebben; op download.kde.org kan je de software downloaden. Enerzijds is de broncode beschikbaar, die je zelf kan compileren en eventueel aanpassen. Anderzijds komen er geleidelijk “binaries” uit voor gebruik in de bestaande Linux distributies, Mandriva lijkt er bv vroeg bij te zijn.

(Momenteel: Mandriva spring 2010: 4.4, opensuse 11.3: KDE 4.4, Kubuntu 10.04: KDE 4.4; na-installeerbaar via backports repository, Fedora 13: 4.4)
.

Sporen volgen
Volgens een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania, meer bepaald de afdeling computer en informatiewetenschappen, kunnen de aanraakschermen van smartphones de geheime cijfercombinatie prijsgeven die toegang tot het toestel geeft.
De onderzoekers beschrijven in een werk van 10 bladzijden hoe ze met een camera bij een goede lichtinval een foto trokken van het touchscreen van de toestellen. Daarna werd in een grafisch programma de kleur en lichtintensiteit aangepast zodat de vlekken op het scherm goed zichtbaar worden. Die vlekken zijn het meest intens op de plaatsen van de cijfers die gebruikt worden als code om het toestel vrij te maken. De vlekken zitten in een patroon van vegen, waarin men zelfs een richting kan ontdekken. Daaruit kan afgeleid worden in welke volgorde de cijfers ingegeven werden. De onderzoekers konden zelfs na het afwissen van het scherm nog grotendeels de cijferssporen terugvinden.

.

Hackerspace in Antwerpen
Voorbije zaterdag, 7 augustus, opende in Antwerpen een hackerspace in de internationale traditie van hackerspaces, waarvan de bekendste ondermeer in Duitsland. De Antwerpse Hackerspace heet “voidwarranties” en ligt net buiten de ring, in de Herrystraat in Deurne. De kelder die vroeger bij alternatieve jongeren bekend was als “den bunker”, heeft nu een frisse witte laag verf gekregen en is voorzien van netwerk en stopcontacten om allerlei apparatuur aan te sluiten.
De opening ging gepaard met workshops en lezingen in Nederlands of Engels. De dag eindigde met een BBQ en een fuif. De aanwezigen namen met hun laptops ondermeer aktief deel aan sturing van apparatuur via internet.
De planning van toekomstige aktiviteiten kan gevolgd worden op hun website “we.voidwarranties.be”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vergeet je garantie maar!

WebGang blog ** August 8th, 2010 by wim.webgang **

Zaterdag 7 augustus opening van de Antwerpse Hackerspace “VoidWarranties”.
Hier een paar foto’s, en volgende donderdag meer, live in het programma …

Hardware Hack: Arduino

Hardware Hack: Arduino


Achterkant van het Blinky bord

Achterkant van het Blinky bord bestuurd via Arduino (zie boven)


Zelfbouw AM Radio

Zelfbouw AM Radio



Presentatie over niet-opdringerige domotica “notifications” (internet of things)


Bio Art …


Case Modding? Bouw zelf een computerkast!

Bekijk Arduino bord – meer over voidwarranties
Foto’s: WebGang – hergebruik toegestaan mits vermelding van bron.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Minty Boost

Uitzending do 18:00 ** August 5th, 2010 by wim.webgang **

Minty Boost; van opladers voor “i-apparaten”. Een lesje “hardware hacken” en “Reverse Engeneering” met en door Lady Ada

Nog meer hackerspace tips; en een kans om ze te evalueren bij de opening van een Antwerpse Hackerspace: “voidwarranties”, zie we.voidwarranties.be.
en ook nog …
Malvertising
Geluksgetal
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Betalen voor snelheid * De staat van computerspionage * Uitbreken is inbreken * Intel monopolie * Regionale malware

i-nieuws 6 na 6 ** August 5th, 2010 by wim.webgang **

5/8/2010


Betalen voor snelheid
Google en Verizon, een grote internetprovider in de VS, zouden in gesprek zijn over het “versnellen” van bepaald internetverkeer. Het idee daarbij is dat de producent ervoor wil betalen om zijn “inhoud” sneller bij gebruikers te krijgen. Dit soort regeling staat in schril contrast met de standpunten van de Federale Communicatie Commissie in de VS, die net neutraliteit wil. De onderhandelingen tussen Google en Verizon zijn geheim.
.

De staat van computerspionage
Dit jaar werd een onderzoek gedaan naar wat burgers vinden van regeringen die spioneren via internet, en daarvoor binnendringen in computers van bedrijven in individuen.
Twee derden van de ondervraagden vond het ok als hun regering dat zou doen. Als expliciet gevraagd werd of dat ook zo in vredestijd geldt, zakte het getal van 33 tot 23 procent.
De getallen voor economische spionage liggen even hoog: 32 percent van de ondervraagden zegt dat hun land spionagesoftware mag installeren in computers van buitenlandse bedrijven om economisch voordeel te halen.

Ondertussen worden steeds meer websites gebruikt om in te breken in computers van internetgebruikers. Meer dan veertig procent van de gevaarlijke websites staan op servers in Amerika. Een deel ervan zijn met dat doel gemaakt, andere zijn echte websites die besmet zijn, en de gevaarlijke code verspreiden zonder het te weten. De internetcriminelen weten ook de zoekmachines om te tuin te leiden en de besmette sites hoog in de resultaten te krijgen zodat hun kans om een slachtoffer te besmetten stijgt.

Het sophos rapport beslaat 35 blz plus 3 blz referenties.

Van politiek naar misdaad
“Black Energy”, Het bot-netwerk dat internetservers van Georgie aanviel tijdens het conflict met Rusland, lijkt nu een andere bestemming gekregen te hebben. Nu worden banken uit Rusland ermee aangevallen door een lichte variant die “Black Energy 2″ wordt genoemd. Eigenlijk gaat het over een combinatie van inbreken in gebruikerscomputers met een “Trojaans paard” om hun bankgegevens te krijgen. Na het ontvreemden van geld met gestolen login en wachtwoordgegevens, wordt een grootschalige “Denial of Service” aanval gelanceerd op het banknetwerk. Onderzoekers vergelijken het met brandstichting om sporen van inbraak te verdoezelen. Een onderzoeker deed er een lezing over op de RSA conferentie in San Francisco in maart van dit jaar.

Uitbreken is inbreken
De jailbreakme.com website heeft een truukje gevonden om de iPhone te “jailbreaken”, of te laten uitbreken uit de beperkingen die Apple en de gsm-netwerken opleggen. Normaal kan je zelf geen programma’s bij-installeren, behalve via de online winkel van Apple. Als Apple het programma weigert, komt het niet in omloop via de online shop. Je kan er dan misschien wel aangeraken, maar je moet al een truukje uithalen om het toch te installeren. Helaas blijken die truukjes niet alleen gebruikt te kunnen worden door gebruikers die hun eigen iPhone willen aanpassen. Het zou ook kunnen misbruikt worden om van op afstand, via het internet in de toestellen in te breken en er ongewilde programma’s op uit te voeren.
.

Intel monopolie
In de VS heeft het ministerie van handel strikte regels opgelegd aan intel, waarbij het verboden is om bepaalde monopolie-praktijken verder te zetten die ze al tien jaar toepast. Intel gaf aan grote computerfabrikanten kortingen met de bedoeling bepaalde produkten niet op de markt te brengen of te vertragen, omdat er een processor van een concurrent in gebruikt werd. AMD had die praktijken aangeklaagd in de VS en Europa. In Europa leidde dat ook al tot een onderzoek dat vorige maand afgerond werd, en mogelijk tot een boete leidt van vele miljoenen tot misschien zelfs een miljard euro. Maar ondertussen is het kwaad geschied. AMD verloor marktaandeel en blijft met 17 % ver onder de verwachtingen, waardoor het in financiële moeilijkheden komt: het laatste kwartaal vertoonte een verlies van 1,96 euro per aandeel, terwijl intel 25% stijging van de winst optekende.

En hiermee is het “wintel” monopoly officieel bevestigd, nadat vroeger al microsoft werd veroordeeld voor monopoliepraktijken. .

Regionale malware
De computerfraudeurs passen zich steeds meer aan aan de regio waar ze opereren. In Groot-Brittanië is een netwerk blootgelegd dat zich richtte op prive-gegevens als login en wachtwoorden, en bankgegevens van internetgebruikers. Het netwerk bestaat uit meer dan 100.000 computers van meestal ontwetende slachtoffers. Onderzoekers konden de hand leggen op een “dropserver” van het netwerk, een computer waar de krakers hun buit verstoppen, in dit geval dus de persoonlijke gegevens die ze bemachtigd hebben, evenals cookies en certificaten van de browser, waaruit ze nog meer gegevens kunnen halen.
Het nieuwe is dat de onderzoekers ook de programma’s waarmee het netwerk beheerd wordt te pakken hebben gekregen. De computercriminelen kunnen in het programma een zoek doen op alle verkeer van een bepaalde bnak

Lift ^ | Lift v | Comments Off