Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Portugal bijna halfweg * KDE 4.5 * Sporen volgen * Hackerspace in Antwerpen

i-nieuws 6 na 6 ** August 12th, 2010 by wim.webgang **

12/8/2010

Portugal bijna halfweg

Portugal is onderweg om dit jaar 45 procent van zijn energie uit herniewbare bronnen te halen. Vijf jaar geleden besliste de regering er onder premier Sócrates om een grote omschakeling in te zetten. Ondanks het hoongelach van figuren als de Italiaanse premier Berlusconi, is Portugal op een vijftal jaar tijd van 17 % naar 45 % hernieuwbare energie geëvolueerd. Daarmee zitten ze in de kopgroep van Europese landen, samen met Denemarken, Ierland en Ijsland. De investeringen hebben de begroting niet overmatig belast, en de kost van de energie zit op het niveau van de in te voeren olie en gas. Portugal begint ook al de vruchten te plukken van het beleid: binnenkort kunnen vervuilende installaties sluiten, wat ook nog een besparing oplevert op emissierechten. De dalende invoer van olieprodukten is dan weer goed voor de handelsbalans. Bovendien is het ook veiliger; een bosbrand in de buurt van een windmolen of zonnepanelen is minder erg dan in de buurt van een petrochemische installatie of kerncentrale.

Europa heeft de ambitie om tegen 2020 gemiddeld 20 % hernieuwebare energie te gebruiken, een verdubbeling tegen de huidige situatie. Voor Belgie wordt tegen 2020 dertien % opgelegd door een Europese richtijn. Helaas zit Belgie in begin van het jaar nog maar aan 3 procent, en zal het uiteindelijk schone energie moeten importeren als er niets verandert. Een rapport van februari van de sektor zegt dat mits de nodige inspanningen, België nog wel aan 16 tot 18 procent kan komen tegen 2020. Vier vijfden van de steun daarvoor wordt gecompenseerd door minder invoer van energie, er worden banen bijgecreëerd en er is een positief gevolg op de ziekteuitgaven door minder gezondheidsproblemen als gevolg van milieuvervuiling, zegt Edora, de beroepsfederatie voor hernieuwbare energie.

KDE 4.5
De nieuwe versie van KDE is uitgekomen, versienummer 4.5 en als slogan “Experience freedom”. De release bevat het KDE Development Platform, de Plasma Desktop-, en Plasma Netbook workspaces. De nieuwe KDE Webkit is verder geïntegreerd, en een nieuwe KSharedDataCache versnelt de werking van KDE. Linux distributies integreren doorlopend nieuwe versies van KDE in hun pakket, dus binnenkort zal daar KDE 4.5 ook in opduiken.
Voor gebruikers van een Linux distributie die niet zoveel geduld hebben; op download.kde.org kan je de software downloaden. Enerzijds is de broncode beschikbaar, die je zelf kan compileren en eventueel aanpassen. Anderzijds komen er geleidelijk “binaries” uit voor gebruik in de bestaande Linux distributies, Mandriva lijkt er bv vroeg bij te zijn.

(Momenteel: Mandriva spring 2010: 4.4, opensuse 11.3: KDE 4.4, Kubuntu 10.04: KDE 4.4; na-installeerbaar via backports repository, Fedora 13: 4.4)
.

Sporen volgen
Volgens een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania, meer bepaald de afdeling computer en informatiewetenschappen, kunnen de aanraakschermen van smartphones de geheime cijfercombinatie prijsgeven die toegang tot het toestel geeft.
De onderzoekers beschrijven in een werk van 10 bladzijden hoe ze met een camera bij een goede lichtinval een foto trokken van het touchscreen van de toestellen. Daarna werd in een grafisch programma de kleur en lichtintensiteit aangepast zodat de vlekken op het scherm goed zichtbaar worden. Die vlekken zijn het meest intens op de plaatsen van de cijfers die gebruikt worden als code om het toestel vrij te maken. De vlekken zitten in een patroon van vegen, waarin men zelfs een richting kan ontdekken. Daaruit kan afgeleid worden in welke volgorde de cijfers ingegeven werden. De onderzoekers konden zelfs na het afwissen van het scherm nog grotendeels de cijferssporen terugvinden.

.

Hackerspace in Antwerpen
Voorbije zaterdag, 7 augustus, opende in Antwerpen een hackerspace in de internationale traditie van hackerspaces, waarvan de bekendste ondermeer in Duitsland. De Antwerpse Hackerspace heet “voidwarranties” en ligt net buiten de ring, in de Herrystraat in Deurne. De kelder die vroeger bij alternatieve jongeren bekend was als “den bunker”, heeft nu een frisse witte laag verf gekregen en is voorzien van netwerk en stopcontacten om allerlei apparatuur aan te sluiten.
De opening ging gepaard met workshops en lezingen in Nederlands of Engels. De dag eindigde met een BBQ en een fuif. De aanwezigen namen met hun laptops ondermeer aktief deel aan sturing van apparatuur via internet.
De planning van toekomstige aktiviteiten kan gevolgd worden op hun website “we.voidwarranties.be”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.