Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De vuilbak van dropbox * Wijn 2.0 * Alternatieve feiten of energie? * Hackvertraging * Bibliotheekhack *

i-nieuws 6 na 6 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

De vuilbak van dropbox
Er was iets vreemd aan de hand met de delete functie in dropbox. Gebruikers zagen mappen en bestanden terug opduiken, waarvan ze zeker waren dat ze ze verwijderd hadden.
Sommige gebruikers, die de dienst gebruiken om tussen verschillende apparaten te synchroniseren, begrepen niet waar de bestanden vandaankwamen. Een gebruiker zag bestanden terug opduiken die hij meer dan zes jaar geleden verwijderd had.
Dropbox meldde nadien dat ze per vergissing oude bestanden hadden teruggezet. Dat waren bestanden waarbij iets fout was gegaan bij het verwijderen door de gebruiker. Oorzaak van het delete-probleem was een softwarebug. Normaal worden bestanden na zes maanden verwijderd.

Wijn 2.0
Op 24 januari (voorbije dinsdag), werd officieel Wine versie 2.0. aangekondigd. Het gelijknamige wine project werkte jaren aan deze open source software, die tegenwoordig jaarlijks van zijn software een nieuwe versie uitbrengt. Wine maakt het mogelijk om op unix-achtige systemen als OS-X en Linux programma’s te draaien die enkel voor Windows zijn gemaakt.
Wine bestond al jaren in een vorige 1.x versie, maar nu werd een grote stap gezet, waarbij bv ook 64 bit Windows programma’s kunnen gebruikt worden op OS-X. Een andere grote verbetering is de omgang met lettertypes, die bv in pdf documenten zijn ingebed. Ook het gebruik van grafische kaarten is geoptimaliseerd. Wine 2.0 kan nu omgaan met langere URL’s, en de gecko engine werd op de stand van Firefox 47 gebracht.
De volledige lijst van nieuwe mogelijkheden kan je nalezen op de softpedia site (*).
De broncode is beschikbaar, en ook uitvoerbare versies van het programma, de binaries, zijn van hun site af te halen.
Als je wil controleren of een bepaald Windows programma draait op Wine, kan je terecht op hun Application Database, met zelfs een pop-poll voor applicaties, compleet met top tien: https://appdb.winehq.org/, opvallend daarbij is dat Wine veel gebruikt wordt om Windows spelletjes te spelen, ze bezetten de volledige top tien. Er is een onderverdeling gemaakt volgens 3 niveau’s van compatibiliteit:
- platinium: programma’s zijn perfect te installeren en te gebruiken onder Wine
- goud: programma’s draaien perfect, maar je moet wat aanpassen aan de configuratie.
- Silver: Programma’s zijn bruikbaar, maar er zijn een paar kleine probleempjes die slechts af en toe opduiken.

De wine website is https://www.winehq.org/
Downloads: https://www.winehq.org/download
* http://news.softpedia.com/news/wine-2-0-officially-released-introduces-support-for-microsoft-office-2013-more-512182.shtml
De naam van het project komt van de afkorting W.I.N.E, Wine Is Not an Emulator.
Waarom vooral spelletjes in de top tien? Voor het serieuze werk bestaat natuurlijk goede eigen open source en vrije software, bv openoffice / libreoffice, firefox, gambas,..

Alternatieve feiten of energie?
Twee derden van de Amerikanen geven prioriteit aan het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen, en dat aantal is licht gegroeid ten opzichte van een paar jaar geleden. Ze zijn ver voorbij de helft en de trend is stijgend, maar de politiek in de VS zal waarschijnlijk bezig zijn met alternatieve feiten over het klimaat. Trump beloofde een grote ommezwaai in de andere richting; terug naar steenkool.

Hackvertraging
De onlangs vermelde verkoop van Yahoo aan Verizon, is even in wacht gezet. Oorzaak zijn historische gegevens; er kwam naar boven dat in 2013 een ineternetaanval geleid had tot een inbraak me toegang tot gegevens van meer dan een miljard gebruikers. Dat is straffer dan de inbraak van 2014, die over meer dan 500 miljoen gebruikers ging, en bekend werd voorbije maand september. Alles rijkelijk laat voor de investeerders, en de toezichthoudende SEC heeft een onderzoek aangekondigd. Voorlopig wijst niets erop dat er een verband is tussen de twee inbraken. Eén ervan werd alvast toegeschreven aan een organisatie gesteund door een staat.

Bibliotheekhack

De Amerikaans ontleners van de bibliotheek van St Louis, kunnen hun boeken een paar weken langer bijhouden. Een cyberaanval heeft alle computers van de bibliotheek besmet en het hele systeem is stilgelegd. Er is afperssoftware op aangetroffen, waarbij een geldsom in bitcoins geëist wordt om het systeem terug vrij te geven. De overheid wenst niet op de afpersing in te gaan, en technici zullen het hele systeem van de bibliotheek van nul terug opbouwen.
Behalve het systeem om de uitleningen op te volgen liggen ook de administratieve computers plat, en de computers met internettoegang voor bibliotheekbezoekers. De Wifi werkt wel. Het systeem bedient 16 bibliotheken in de stad.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kali Reggae en vaarwel LinuxVoice!

Uitzending do 18:00 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

Afscheid van Linux Voice
Het is al even geleden dat ik nog een “LinuxVoice” zag staan in de tijdschriftenrekken tussen de Linux tijdschriften. En daar is een reden voor. Het redactieteam dat zich afscheurde van Linux Format, en via crowdfunding een eigen blad oprichtte, is tot de conclusie gekomen dat het niet leefbaar is.
Ze wilden de helft van hun winst aan open source/free software projecten uitdelen, maar na 3 jaar was er nog steeds niets uit te delen. Om hun verplichtingen te kunnen nakomen, werd een deal gesloten met Linux Magazine, die 27 oktober op hun website verscheen.
Sinds enkele maanden vult de Linux Voice-redactie een deel van Linux Magazin in, de abonnees krijgen zolang hun abonnement loopt, nu de siamese tweeling in de bus. Eigenlijk hadden ze het beter omgekeer in elkaar gestoken, met twee voorpagina’s, dan had LV een eigen gezicht gehouden. Misschien geeft deze vorm ook wel aan hoe het gaat evolueren: stilaan helemaal opgaan in Linux Magazine?
Voorlopig verschijnen de oudere uitgaven, zoals beloofd na negen maanden op de website, gratis te downloaden als pdf!

Kali Reggae
Een penetration testing Linux distributie, waarvoor ter promotie een clipje en een song werden gemaakt; we eindigen het programma ermee vandaag:
https://www.youtube.com/watch?v=a64wtEmIlBA&feature=youtu.be

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Magazine import

Uitzending do 18:00 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

Een heel pak nieuwe tijdschriften viel binnen bij de WebGang redactie, allemaal Duitstalige. Dus een beetje vakterminologie kan nodig zijn om ze te begrijpen: Festplattenlaufwerk, Tastatur, Datei, Verzeichnis, ..und so weiter

  • Linux Welt 01/2017, een Linux tijdschrift, inclusief DVD met 4 Ubuntu 16.10 varianten en de digitale versie van de voorbije 6 jaar Linux Welt (2011-2016), en inclusief Raspberry Pi rubriek.
  • Raspberry Pi Geek, ondermeer over de nieuwe Pi distributie “Pixel”, andere distro’s, home automation, enz.
  • Gimp magazine: Marthe gaat op zoek naar kleurscheiding ymck/rgb

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Intel Linux * i-Brexit * Mozilla kleedje * Zweedse sirene * Waarom privacy * Eindeloos Linux

i-nieuws 6 na 6 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

- 100
Het lijkt wel of China Trump uitdaagt; terwijl die de steenkool terug op de voorgrond plaatste, kondigt China nu aan 100 steenkoolcentrales te zullen schrappen. Een aantal daarvan zijn in planning, sommige zijn al in opbouw. De rechtstreekse oorzaak is waarschijnlijk de slechte luchtkwaliteit op sommige plaatsen in China. Bovendien is het land een van de grootste fabrikanten van hernieuwbare energie technologie, en is het dus niet onlogisch om die zelf ook in te zetten. Op dit moment is steenkool de grootste energieleverancier in China. Behalve voor de bestrijding van de eigen smog is het ook wereldwijd een goede zaak; de aarde heeft in 2016 weer een warmterecord op laten tekenen.

Intel Linux

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat Microsoft zich nu specialiseert in het aanbieden van Linux aan gebruikers?
Maar het Wintel monopoly is daarmee niet uitgewerkt. Microsoft werkt samen met het bedrijf voor het aanbieden van de Clear Linux OS. Het is een Linux versie ,ontwikkeld door intel, voor optimaal gebruik van cloud servers in data centra.

Microsoft biedt ook een Linux shell aan op de Windows 10 desktop, althans op het zogenaamde “subsystem for Linux”. Daarvoor gebruiken ze nu suse (open)SUSE, waarmee ze overschakelen van Ubuntu vroeger.
Microsoft heeft waarschijnlijk begrepen dat het eerder in hun nadeel is om Linux gebruikers tegen te werken. Die gaan dan een dual-boot installeren, waarbij ze mogelijk in de verleiding komen om meer en meer dingen in Linux te doen, en misschien zelfs Windows helemaal niet meer nodig hebben. Met het “subsystem” wordt het gemakkelijk om Linux te gebruiken “in” Windows, zodat er meer kans is dat je Windows gebruiker blijft. Bovendien gaat het over een linux shell, dat betekent een venster als een terminal, waarin je servercommando’s kan geven. Desktopgebruik, met programma’s als openoffice of libreoffice is hier niet de bedoeling.

i-Brexit
De brexit heeft alvast invloed gehad op het leven van de Britten: de britse pond is aanzienlijk gezakt. Daardoor worden buitenlandse diensten en producten duurder. Apple, dat zijn prijzen in pond uitdrukt voor de Britse markt, liet een app van 0.79 pond al stijgen naar 0.99 pond.

Mozilla kleedje

Mozilla heeft een nieuw logo. Het is de naam mozilla, zonder hoofdletter, een lettertype met schreef, en er is gespeeld met de 3 opeenvolgende letters i, l en l.
De i heeft een iets uitgerokken punt en daardoor een korter beetje voor de i eronder, zodat het meer op een dubbel punt lijkt dan een i.
De twee ll-en zijn schuin gedrukt, zodat ze er een beetje uitzien als schuine streepjes. Daarmee ziet de combinatie eruit als het stuk tussen “http” en het eigenlijke websiteadres, namelijk dubbele punt – dubbele schuine streep.
De welkom op hun site klinkt als: Internet voor de mensen, niet voor de winst.

https://www.mozilla.org/media/img/pebbles/moz-wordmark-dark-reverse.2cbc28bb9895.svg

Eindeloos Linux
Endless maakt een nieuwe reeks kleine computertjes met een gedeeltelijk houten behuizing, en een Linux besturingssysteem erin. Dat systeem noemen ze Endless OS, en ze voorzien dat ook van een hoop software die bekend is bij de gebruikers van Linux distributies, en vrije inhoud als wikipedia-bundelingen. Maar door hun kant en klaar concept boren ze een andere markt aan dan de doorsnee Linux gebruiker die zijn systeem zelf op een pc installeert. Endless heeft het desktop uitzicht wat aangepast richting smartphonegebruik, zodat de overgang van de vele Android gebruikers klein is.
Ze deden iets wat andere distributies missen; pre-installed hardware uitbrengen. Toestellen verkopen met een Linux distrubutie op voorhand geinstalleerd lijkt slechts weinigen te lukken. Door lage marges op pc’s en de kleine aantallen van een beginner, valt er weinig winst te maken.
Endless probeert het een beetje op de Apple manier: ze maken mooie, handige compacte computertjes ter grootte van een mac mini en voor prijzen van minder dan 100 tot 250 dollar. Je moet zelf randapparatuur als toetsenbord en muis voorzien, en ook een scherm. De hardware is op het niveau van netboekjes, ze hebben bv een SSD en maar 2 GB werkgeheugen. De vroeger reeksen hadden opvallend ronde vormen, de nieuwe reeks gebruikt hout bij de afwerking van de vierkante behuizing. De toestellen lijken bedoeld als gezinscomputer, die qua vorm niet misstaat in de woonkamer.
Het endless team bestaat uit een klein team dat verspreid zit over 17 landen, waaronder VS, Brazilie, Azie, .. De technologie chef van het team is een ex-Red Hat magager.

Gelijkaardige licht Linux computertjes werden vroeger ook al gelanceerd door bv Linutop met Linpus light, Mint enz. Een van de meestverkochte Linux computertjes is waarschijnlijk de Raspberry Pi, maar die moet je zelf inbouwen.

Zweedse sirene
In grootsteden met veel lawaai krijgen hulpvoertuigen het moeilijk om hun komst hoorbaar te maken, en er onstond een opbod en inflatie van decibels.
In Zweden wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van sirene voor hulpvoertuigen als ziekenwagens, die geen lawaai toevoegt aan de omgeving. Ze willen hun boodschap doorsturen via RDS, Radio Data System. Daarmee kan de radiouitzending onderbroken worden met een waarschuwing, en kan een boodschap op het scherm van de autoradio getoond worden.

Waarom privacy
Ik heb niets te verbergen

https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/13/01-honderden-slachtoffers-in-cybercrime-onderzoek.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Route terug naar Linux

Uitzending do 18:00 ** January 12th, 2017 by wim.webgang **

Hoe belangrijk het regelen van het verkeer is ondervond de in de file staande WebGang. Gelukkig was het programma voor 18 u zo interessant dat ik me niet verveelde. Bedankt ook voor het 10-minuten-bruggetje naar ons programma.

Ook op internet en aangekoppelde netwerken moet het verkeer geregeld en gestuurd worden. Dat doet ondermeer de router/gateway/switch/…
Dikwijls draaien die op Linux, met naast de netwerksoftware ook een webservertje erbij om de instellingen te doen vanop je browser. We unboxen zo’n Linux exemplaar tussen het nieuws door.


Nokia terug naar Linux

Nokia keert terug naar Linux, via het achterpoortje van Android. Nokia brengt op de aziatische markt een apparaat uit met de naam Nokia6, dat draait op Android Nougat. Het bevat een Qualcomm Snapdragon 430 processor, en gaat ondermeer concurreren met Samsung’s Galaxy smartphone modellen.
Het oorspronkelijke Nokia mocht gedurende een bepaalde periode niet aktief zijn op de westerse markt met smartphones, maar die tijd lijkt voorbij.

Nokia ging ten onder rond 2010, toen hun eigen smartphones te traag ontwikkelden, en ze ingehaald werden door de iPhone en de Android phones.
Microsoft zat ook wat aan de kant, en werkte samen met Nokia om Windows smartphones uit te brengen. Het kocht dan eind 2013 de gsm afdeling van Nokia voor zowat 7 miljard, en kreeg daarmee merken als Lumia en Asha, hardwarefabrieken en meer dan dertigduizend personeelsleden. Niemand leek de Windows smartphones te willen, ook niet als er een Nokia merk of modelnaam op hing, en tienduizenden werknemers moesten in de loop van de jaren afvloeien. Vorig jaar (2016) dan verkocht Microsoft de overblijfselen aan FIH Mobile, versta Foxconn, de Chinese fabrikant van een groot deel van de wereldwijd gebruikte smartphones. Enkele duizenden van de overblijvende werknemers kunnen mee overstappen.

Benieuwd wat er in de toekomst gebeurt. Een samenwerking en/of fusie met Jolla voor systeem/software?


Vermeld, maar verder niet aan bod gekomen wegens tijdgebrek:

LLVM
De ontwerper van de Swift taal gaat weg bij Apple. Chris Lattner heet hij, en behalve de Swift programmeertaal die hij voor Apple maakte, is hij in de open source wereld ook bekend voor LLVM. Ted Kremenek zal hem opvolgen als projectleider voor Swift.
LLVM is een verzameling van compiler technologie die dient voor het optimaliseren van computerprogramma’s. De manier waarop die computerprogramma’s omgezet worden van de taal waarin de programmeur ze schrijft naar de uitvoerbare computercode kan een groot verschil maken in hoe snel een programma werkt. LLVM wordt gebruikt door Apple voor XCode, door Ubuntu, door Debian, Adobe enzovoort. Het is een open source software onder een (NCSA) licentie van de Universiteit van Illinois.
LLVM is zelf geschreven in C++, maar wordt gebruikt in de programmeercyclus van verschillende andere programmeertalen en programmeeromgevingen; Delphi, Fortran, Python, en Swift om er maar enkele te noemen.

http://releases.llvm.org/3.9.1/LICENSE.TXT

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pi-Dieet * Bitcoin schommeling * Heet 2016 * Yahoo verdwijnt *

i-nieuws 6 na 6 ** January 12th, 2017 by wim.webgang **

Pi-Dieet

Opvallende bewegingen in de wereld van de Linux distributies hebben te maken met de Raspberry Pi. Bijvoorbeeld deze twee: DietPi en Debian-PIXEL.

- Debian+PIXEL is een distributie die ontwikkeld werd door de Raspberry Pi foundation. Ze biedt een systeem dat op een Raspberry Pi een PIXEL desktop geeft.
Het standaard systeem op de Raspberry Pi was/is Raspbian, een op Debian Linux gebaseerd systeem, met een LXDE desktop. LXDE is een typische lichtgewicht desktop, die bv ook op Netbooks, oudere pc’s, of als eenvoudige desktop op een server gebruikt wordt. Enkele jaren geleden gooide een expert zich op het gebruiksvriendelijker maken van die desktop voor Raspberry Pi. Dat resulteerde in PIXEL.

- DietPi gaat nog verder. Het is een lichtgewicht Linux distributie, bedoeld voor eenvoudige computerbordjes zoals Raspberry Pi. Ze bewerken 3 keer lichter te zijn dan de lichtste Raspbian. Hun image is maar 589 Mb groot, tegenover 1424 Mb voor Raspbian Lite. DietPi start op in 14 seconden in plaats van in 15, zou sneller werken, en energiezuiniger. Je kan het al draaien van een 1GB SD kaartje.
Ze hebben vooral gewerkt aan verbeteringen onder de motorkap, ze houden daar rekening met welke versie van computerbord je gebruikt, en optimaliseren daarvoor. Je kan daarnaast kiezen voor verschillende desktops: LXDE natuurlijk, maar ook MATE, XFCE, en GnuStep.
Ze hebben er ook aan gewerkt om het installeren van typische toepassingen zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Bv voor media Kodi Media Center en Player, of Plex Media server.

Een meer uitgebreide lijst vind je hier:

http://dietpi.com/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=5#p5

Bitcoin schommeling

Een van de laatste opmerkzame dalingen van de prijs van de bitcoin kan mogelijk verklaard worden door de ingreep van de Chinese overheid. Die ging nauwkeuriger toekijken op de Chinese wisselkantoren voor bitcoin, om te onderzoeken of er sprake was van witwassen of andere illegale praktijken. Dit onderzoek kwam er na de blijvende daling van de Chinese munt, naast de steeds sterker wordende bitcoin. Een serieus stuk van de geldtrafiek zou via dit alternatieve kanaal kunnen gaan verlopen, wat buiten controle van de overheid valt.
De bitcoin zakte daarop meer dan 10 procent.

Heet 2016

In de VS hebben ze het warmste jaar ooit gemeten. Ooit gaat dan terug zolang ze de temperatuur meten en registreren, en dat is meer dan honder jaar.
Daarmee noteren ze 20 jaar op een rij hogere temperaturen dan normaal, door de hele VS. En dat komt overeen met de vaststellingen elders op de wereld.
Warm wordt het nieuwe normaal, de oorzaak is voornamelijk te zoeken bij de broeikasgassen.
Een combinatie van droogtes en overstromingen, nog te zwijgen van andere natuurrampen door weersomstandigheden, beginnen de VS veel geld te kosten, in 2016 meer dan 1 miljard dollar.

Yahoo verdwijnt

Het lijkt definitief gedaan te zijn met Yahoo. Het bedrijf is opgekocht door Verizon, en de naam wordt veranderd in Altaba. Er werd voor het noodlijdende bedrijf nog meer dan 4 miljard betaald. De geschiedenis van Yahoo gaat terug tot voor Google bestond. Toen begon het als een “webdirectory”, een pagina die links naar interessante of belangrijke sites verzamelde, en daarom als homepage werd ingesteld.
Daarna breidde het uit met zoekmachine en webmail e-mail dienst. Verizon krijgt nu e-mail, nieuws website, en sociale mediasite Tumbler. Yahoo is ook mee eigenaar van de Chinese e-commerce site Alibaba, en dat stuk zit niet in de deal. De overblijfselen van Yahoo zullen ondergebracht worden in een invsteringbedrijf dat waarschijnlijk de naam Altaba zal krijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CCC 33: Works for me

Uitzending do 18:00 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

Chaos Computer Congres

Ivo kon zelf niet naar het Chaos Computer Congres (Hamburg) gaan, maar volgde wel een selectie van de online stream, en brengt daar verslag over.

Marthe wist een paar links te noteren:
https://media.ccc.de/v/33c3-8029-the_ultimate_game_boy_talk

https://media.ccc.de/v/33c3-8020-methodisch_inkorrekt

https://media.ccc.de/v/33c3-8425-the_global_assassination_grid

(foto: levensgrote display in Duits winkelcentrum, Wim Webgang 28 dec 2016)

Commandolijn Linux 1 2 3 4 5

Hij volgde de talks op een scherm in de Antwerpse Hackerspace (Deurne), waar trouwens binnekort een soort commandline festival van start gaat.

Nee, eerder een uitwisseling dus. Als je je inwerkt in het gebruik van Linux (of andere unix-achtigen), kan je je efficientie merkelijk verbeteren door een beetje basiskennis van commando’s die je op de commandolijn ingeeft. Ze vormen een binnenweg naar je systeem, en zijn doorgaans maar een paar tekens lang … 1, 2, 3, 4, 5.

Interesse? Meetup Woensdag 11 January 2017 om 20:00.
VoidWarranties, Herrystraat 22, Deurne, Antwerpen
https://www.meetup.com/VoidWarranties/events/236277541/

EN

Happy hacking 2017! https://hackeragenda.be/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FreeDos * Technologie voor altijd * 10 nm technologie *

i-nieuws 6 na 6 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

FreeDOS

Op 25 december 2016 is er nieuwe versie uitgekomen van FreeDOS: FreeDOS 1.2.
FreeDOS is een besturingssysteem voor PC’s, dat compatibel is met het vroegere MS-DOS. De ontwikkelaar haalde zijn inspiratie bij Linux, en startte een project om een DOS versie te maken die volledig vrij was, toen Microsoft aankondigde dat het ms-dos zou afschaffen ten tijde van Windows 95.
En hoewel FreeDOS niet echt snel evolueert, biedt het nog steeds een DOS-compatibel systeem, om te gebruiken op een tweede computer, of in een virtual machine. Hun beta-versies startten zo’n twintig jaar geleden, en hun officiele FreeDOS 1.0 kwam uit een goede tien jaar geleden, in 2006.
FreeDOS kan handig zijn voor bedrijven die nog informatie hebben zitten in oudde systemen die vroeger op DOS draaiden. Of voor organisaties die in de DOS tijd een programma lieten maken, maar nu geen DOS meer vinden om het op te draaien.

http://www.freedos.org/jhall/

http://www.freedos.org/history/

http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.2/compare.html

http://www.freedos.org/download/

Technologie voor altijd

Wie bij ons “Toshiba” zegt, doet mensen misschien denken aan air-conditioning of kassa systemen, of aan harde schijven, en IT’ers aan de eerste generaties laptops, waar Toshiba zowat synoniem was voor laptop. Hoewel wat naar de achtergrond gedrumd op de laptopmakrt, zijn ze nog altijd een technologie bedrijf, dat ook computerchips maakt, voor bv computergeheugen. Maar ze doen nog veel meer, het is een fusie-multinational uit Japan (de “To” in Toshiba komt van “Tokyo”, waar de hoofdzetel ook gevestigd is) die aktief is in in landen over de hele wereld. Maar in hun uitbreidings en overname-ijver zat een minder opvallende tak: nucleare installaties. Toshiba bouwt mee aan nucleare installaties in de VS en China, maar was in de jaren ‘70 ook betrokken bij de bouw van de reaktor die bekend werd door het ongeval van Fukushima. Je zou denken dat dat een signaal was om ver weg te blijven van nucleaire energie. Immers de onoverwinbare combinatie van de kracht van de natuur, de onmacht van de mens, en de onvolkomenheid van menselijke fouten waren wel bewezen leek het toen, en nog wel in een van de hoogst technologische landen van de wereld.
Niet dus. Hoewel heel wat koppen rolden bij Toshiba, had CEO Norio Sasaki niets beter te zeggen dan dat nucleaire energie een belangrijke optie zou blijven. Hij bouwde voort op het beleid om in nucleaire energie te investeren, door in 2006 het Britse overheidsbedrijf voor nucleaire energie Westinghouse over te nemen. 2006 was een piek-jaar voor de nuclaire industrie. Maar het hele nucleaire verhaal legde hen serieuze windeieren, vooral toen uitkwam dat ze geknoeid hadden met de boekhouding om verliezen te verdoezelen. Ondertussen komen daar de verliezen van de nucleaire projecten over heel de wereld bij. Niet dat een of andere locatie of installatie op zich een uniek probleem vertoont. Zowat alle installaties kampen met dezelfde problemen: voor afgesproken prijzen de nodige garanties geven en deadlines halen die afgesproken zijn. De piek van 2006 was tegelijk een aankondiging van de neergang van nucleair. Een nucleaire centrale bouwen duurt 10 tot 15 jaar, vertragingen en budgetoverschrijdingen zijn algemeen gangbaar. Ondertussen worden hernieuwbare energieprojecten op een paar jaar tijd opgezet en zijn ze productief. Bovendien is hernieuwbaar niet erg gediend met nucleaire energie als partner om de schommelingen op te vangen; daarvoor is nucleaire energie te traag en te duur in vergelijking met gasturbines of waterturbines met een stuwmeer. Bovendien, als een nucleaire installatie zelf stilgelegd moet worden om een of andere reden, ligt een grote capaciteit volledig voor langere duur stil.
De nucleaire industrie heeft ondertussen zijn handen vol met uitleg geven over vervalste veiligheidscertificaten en de aanzienlijke vertragingen in meer dan de helft van de geplande reaktors. Bovendien is er geen oplossing voor het afwentelen van de ontwikkelingskosten en de verzekeringskost op de overheid.
Met andere woorden, het gaat slecht met Toshiba, en de nucleaire tak lijkt de oorzaak te zijn.
ps:
In het voorbije jaar werden heel wat records voor zonne-energie gebroken. In echt gunstig gelegen landen kon stroom opgewekt worden aan 3 cent per kilowattuur. Het is interessant om te zien dat Trump wil investeren in kolen, want de daling van de zonne-energie maakt kolen over 5 tot 10 jaar duurder dan zonne-energie.


10 nm technologie

Intel heeft de stap gezet van 14 nanometer naar 10 nanometer technologie. Dit jaar zal die in gebruik genomen worden voor de productie van hun chips. Ze proberen zowel de schaal van 1 transistor te verkleinen, als ook de minimale afstand tussen transistors onderling. Hoewel de productiekost van een chip hoger wordt door de miniaturisatie, is de gemiddelde kost per transistor lager. De chips zullen dus ook weer minder energie verbruiken.
Ze zijn niet de enigen met 10 nm-technologie, ook Samsung en TSMC maken die dit jaar, en Globalfoundries mikt zelfs ineens op 7nm.

Samsung doet bv de productie van de de nieuwe Qualcomm processor waarvan onlangs de gegevens zijn bekendgeworden; de Snapdragon 835 heeft een quad-core CPU, een Adreno 540 GPU en Hexagon DSP om de verschillende soorten processorbelasting te beheren. Ook het stroomverbruik is sterk verbeterd volgens de fabrikant, 40 % tegenover de vorige generatie. Die verbeteringen en nog veel meer, moeten de processor een belangrijke plaats doen veroveren op mobiele toepassingen als smartphones.

mm = 1/10 van een cm
micrometer = 1/1000 van een mm
nanometer = 1/1000 van een micrometer of 1 miljoenste van een mm

Gebruikers kijken nu waarschijnlijk meer naar de snelheid en grafische mogelijkheden van hun mobieltjes dan van hun desktops, en bovendien zit de vervangfrequentie daar ook nog op een vrij hoog peil. Dit is een zachte manier om aan het intel monopolie te knabbelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off