Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Route terug naar Linux

Uitzending do 18:00 ** January 12th, 2017 by wim.webgang **

Hoe belangrijk het regelen van het verkeer is ondervond de in de file staande WebGang. Gelukkig was het programma voor 18 u zo interessant dat ik me niet verveelde. Bedankt ook voor het 10-minuten-bruggetje naar ons programma.

Ook op internet en aangekoppelde netwerken moet het verkeer geregeld en gestuurd worden. Dat doet ondermeer de router/gateway/switch/…
Dikwijls draaien die op Linux, met naast de netwerksoftware ook een webservertje erbij om de instellingen te doen vanop je browser. We unboxen zo’n Linux exemplaar tussen het nieuws door.


Nokia terug naar Linux

Nokia keert terug naar Linux, via het achterpoortje van Android. Nokia brengt op de aziatische markt een apparaat uit met de naam Nokia6, dat draait op Android Nougat. Het bevat een Qualcomm Snapdragon 430 processor, en gaat ondermeer concurreren met Samsung’s Galaxy smartphone modellen.
Het oorspronkelijke Nokia mocht gedurende een bepaalde periode niet aktief zijn op de westerse markt met smartphones, maar die tijd lijkt voorbij.

Nokia ging ten onder rond 2010, toen hun eigen smartphones te traag ontwikkelden, en ze ingehaald werden door de iPhone en de Android phones.
Microsoft zat ook wat aan de kant, en werkte samen met Nokia om Windows smartphones uit te brengen. Het kocht dan eind 2013 de gsm afdeling van Nokia voor zowat 7 miljard, en kreeg daarmee merken als Lumia en Asha, hardwarefabrieken en meer dan dertigduizend personeelsleden. Niemand leek de Windows smartphones te willen, ook niet als er een Nokia merk of modelnaam op hing, en tienduizenden werknemers moesten in de loop van de jaren afvloeien. Vorig jaar (2016) dan verkocht Microsoft de overblijfselen aan FIH Mobile, versta Foxconn, de Chinese fabrikant van een groot deel van de wereldwijd gebruikte smartphones. Enkele duizenden van de overblijvende werknemers kunnen mee overstappen.

Benieuwd wat er in de toekomst gebeurt. Een samenwerking en/of fusie met Jolla voor systeem/software?


Vermeld, maar verder niet aan bod gekomen wegens tijdgebrek:

LLVM
De ontwerper van de Swift taal gaat weg bij Apple. Chris Lattner heet hij, en behalve de Swift programmeertaal die hij voor Apple maakte, is hij in de open source wereld ook bekend voor LLVM. Ted Kremenek zal hem opvolgen als projectleider voor Swift.
LLVM is een verzameling van compiler technologie die dient voor het optimaliseren van computerprogramma’s. De manier waarop die computerprogramma’s omgezet worden van de taal waarin de programmeur ze schrijft naar de uitvoerbare computercode kan een groot verschil maken in hoe snel een programma werkt. LLVM wordt gebruikt door Apple voor XCode, door Ubuntu, door Debian, Adobe enzovoort. Het is een open source software onder een (NCSA) licentie van de Universiteit van Illinois.
LLVM is zelf geschreven in C++, maar wordt gebruikt in de programmeercyclus van verschillende andere programmeertalen en programmeeromgevingen; Delphi, Fortran, Python, en Swift om er maar enkele te noemen.

http://releases.llvm.org/3.9.1/LICENSE.TXT

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.