Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

28/3 geen WebGang uitzending (project Beatscapes)

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 28th, 2013 by wim.webgang **

Deze week hebben we geen uitzending wegens een extra lange (vroeger beginnende) uitzending van BeatScapes.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Anonymous paper en Liquid Soap

Uitzending do 18:00 ** March 21st, 2013 by wim.webgang **
  • Post-Install tijdperk: wat is er geworden van de install party en het vervolg? De resultaten.
  • Nog meer live install? Liquid Soap?
  • (Anonymous paper: telefonisch interview misschien latere uitzending)

Muziek (o.v)
DOIT: Golden Years, Danser avec les oies
Enael Music: Cut to the 80
Salt Frozen Water : Ice breaking underfoot
LiLk : Track 6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Luxe * Plasma Media Center * Tussenpersoon bij wifi-bellen * multi-kern smartphones

i-nieuws 6 na 6 ** March 21st, 2013 by wim.webgang **

Linux Luxe

In november vermeldden we dat BMW, Nissan en Jaguar deelnemen aan technische events als de Automotive Linux Summit.
Het Britse bedrijf Jaguar Land Rover, is lid van “genivi”; een non-profit groep die een gemeenschappelijk platform wil ontwikkelen om toepassingen als multimedia in de auto te brengen. Officieel heet het “IVI open-source development platform”. Door een gemeenschappelijk platform te bouwen kunnen de deelnemers op een groter volume rekenen, en de gebruikers op meer toepassingen.
De vice-president van Genivi komt van Jaguar Land Rover, en hij zal spreken op de collaboration summit van The Linux Foundation. Want het platform infotainment systeem waar Jaguar Land Rover aan werkt is gebaseerd op Linux.

www.genivi.org
linux.com

multi-kern smartphones

Samsung werkte al op de zenuwen van Apple, en het lijkt nog een extra steek te willen geven door zijn volgend toestel technisch zoveel beter en vooral sneller te maken dan de concurrenten, in eerste plaats de iphone 5. De nieuwe Galaxy S 4 zou liefst dubbel zo snel zijn volgens de Geekbench 2 score. Niet dat de iPhone 5 de snelste was tot nu toe, ook de LG Nexus 4, en HTC One zijn sneller. Opvallend is dat de snelste smartphones allemaal 4 cores of kernen hebben. De vorige generatie smartphones, waarvan de iPhone 5 de kroon spande, waren voorzien van 2 processorkernen, en de toekomstige Sumsung zal 8 kernen hebben. De processor, het hart van het toestel, lijkt bepalend. En er zijn maar een beperkt aantal fabrikanten; Qualcomm is de meestgebruikte, htc, LG, Samsung, en ook Blackberry gebruiken Qualcomm. Apple heeft zijn eigen A6 processor en ook Samsung gebruikte wel eens een eigen processor.
En wat is dan de rol van het besturingssysteem? Android is dominant natuurlijk, en Apple en Blackberry hebben hun eigen OS.

Ondangs dat success van Android begint Google ook zenuwachtig te worden. Samsung is met zijn toestellen zo successvol, dat niet “Android” de sterke merknaam is, maar wel Samsung’s “Galaxy”.

Tussenpersoon bij wifi-bellen

Onderzoekers in de VS ontdekten dat het bellen via wifi met T-Mobile een “Man-in-the-middle”-attack toeliet. Er kan een computersysteem opgezet worden dat zich voordoet als een normale T-Mobile wireless verbinding, maar die al het verkeer via een “tussenpersoon” laat verlopen. Die tussenpersoon is een computer die zich aan de smartphone voordoet als een T-Mobile server, en daardoor al het verkeer krijgt. Dat kan doorgegeven worden naar de echte T-Mobile server, zodat de gebruiker niets merkt, maar daarnaast kan het afgeluisterd worden, of zelfs gewijzigd worden; bv een sms bericht zou een andere inhoud kunnen krijgen. De onderzoekers deden de ontdekking in 2012 en werkten ondertussen met T-Mobile aan een oplossing. Ze kwamen nu met hun onderzoek naar buiten in Securityweek.

Plasma Media Center

KDE heeft zijn Plasma Media Center 1.0 klaar. Het is een versie van KDE voor netbooks, laptops en computers die voornamelijk gebruikt worden voor het beluisteren van muziek en het bekijken van foto’s en ander beeldmateriaal.
Maar voorlopig is het enkel beschikbaar voor doe-het-zelvers; er is nog geen kant-en-klare distributie. Wel zijn er richtlijnen om het te installeren op bestaande distributies als Fedora en Ubuntu

http://sinny.in/node/25

http://dot.kde.org/2013/03/20/plasma-media-center-release-one

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Install Party! Met: Raspberry Pi (“raspbian”) and openSUSE 12.3 (“Dartmouth”)

Uitzending do 18:00 ** March 14th, 2013 by wim.webgang **

Raspberry Pi install : Live performance met Marthe en Floris!
Nieuwe desktopachtergrond in opensuse 12.3

De Raspberry Pi wordt geleverd als een kale kaart, zonder behuizing en vooral zonder besturingssysteem. Het is uiteindelijk bedoeld voor DIY projecten en leren …. we leren live!

Er zijn 2 dingen nodig:

  1. het systeem zelf, raspbian, in de vorm van een “iso”, download die toch nogal groot is en dus nu veel tijd in beslag neemt.
  2. Een programma om die “iso” op de SD kaart te zetten; dat moet op een speciale manier gebeuren, dus niet zomaar slepen op de desktop. Marthe gebruikt Ubuntu en zoekt de juiste tool daarvoor, usb-imagewriter, die ook gedownload/geïnstalleerd moet worden (wat inverhouding tot de iso wel sneller gaat).

Dartmouth

OpenSUSE Versie 12.3 (“dartmouth”) is vers uit sinds gisterenavond (13/3), en hoewel de downloadservers overbelast zijn: WebGang Live install + Verslag eerste indrukken van een “uur nul installatie” gisterenavond.*

  • Ook hier moet een “iso” afgehaald worden en op DVD gebrand. Dat is al gebeurd vanop openSUSE met K3B. Je moet trouwens wel de juiste versie downloaden: 32 bit of 64 bit?
  • Om van DVD te installeren op een netbook, moet je een externe DVD-lezer hebben, bv een draagbare op usb.
  • Bij het starten begint de netbook misschien niet met het lezen van die externe dvd, dus moet je de toetsencombinatie zoeken om bij het opstarten een “boot”-keuzescherm te krijgen, in dit geval F12 indrukken bij het starten: “Please select boot device: Sata / USB”
  • In de installatie volgt plots te moeilijke keuze welke partitie je wil gebruiken voor de nieuwe openSUSE. Hier zijn 3 systemen geïnstalleerd, het eerstee is SolusOS, en die wil ik vervangen, de anderen zijn OpenSUSE 12.1 die ik wil behouden, en Ubuntu. Maar welke staat waar? In SolusOS is dat moeilijk te zien, je moet al Systeemgereedschap, Disk Utility starten om de adressen van de partities te zien:50 Gb verdeeld in
    1. 53 Gb sda1:”First”, bevat alleen “lost and found”, zo 1/4/2012
    2. 53 Gb sda2: bootable (opensuse 12.1)
    3. 52Gb sda3 “-” vmlinuz 3.2 ubuntu 12-04 datum bv 9/2/2013
    4. en een extended partitie sda4 met
    5. 53 Gb sda5 “-”, SolusOS
    6. 38 Gb sda6 “Data”, bevat gebruikersmap met documenten.
    7. en 2.2 Gb sda7 “unknown” (waarsch swap).

Todo’s voor openSUSE: sysinfo:/ repareren, num lock automatisch aanzetten, touchpad scroll instellen…



Al snel blijkt dat de tijd die we over hebben na het nieuws en het aansnijden van de taartjes, niet genoeg is om een volledige installatie te doen, noch van de Raspberry Pi, noch van openSUSE 12.3.
Wordt dus vervolgd…


*) Nota’s van een Zero Day OpenSUSE install: Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe openSUSE * Censuur in Playstore * Ubermix * Simserver

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe openSUSE

Er is een nieuwe versie uit van openSUSE : 12.3. Tegenwoordig krijgen de suse uitgaven ook een bijnaam zoals dat in de Debian/Ubuntu tak populair werd; en dat is “dartmouth”. Dartmouth is de naam van een stadje in Hanover, niet in Duitsland maar in de VS. Misschien willen ze daarmee zowel het heden in de VS als de afkomst van Duitsland van de openSUSE distributie tonen. Een andere redenering is dat het verwijst naar een bepaalde kleur groen; wat de favoriete kleur is van de openSUSE distributie(s).
Behalve de KDE versie, waar openSUSE in uitblinkt, is er al positieve commentaar opgedoken op Blogs over de Gnome versie, en een filmpje van Dartmouth op een probook 4520s, waarin lof geuit wordt voor de snelheid van opstarten.

OpenSUSE 12.3 komt bij installatie met
- Firefox 19.0
- LibreOffice (Version 3.6:build-304 (Build ID: 360m1(Build:304)))
- KDE 4.10 r1
- kernel: 3.7.9 desktop
Je kan het gratis downloaden ,op cd of dvd branden, en installeren.

Censuur in Playstore

Google is begonnen met het verwijderen van ad-blocker apps uit zijn Play Store. Ze hebben in de voorwaarden voor hun Play Store beperkingen opgenomen die deze software uitsluiten. Software als Adaway, Adblock plus en Adfree Android.
Een ad-blokker blokkeert advertenties, en laat je bv webpagina’s bekijken zonder de advertenties te tonen. Dat werkt bovendien veel sneller en kost je geen bandbreedte. Advertenties, zijn dikwijls de zwaarste inhoud van een pagina: beelden en bewegende beelden zijn zwaarder dan tekst. En ze komen meestal van andere servers die intensief benut worden, zodat je browser er soms op moet wachten.
Google leeft van de reklameinkomsten, en ze zijn dus mee het slachtoffer van ad-blockers.

De ontwikkelaar van Adaway raadt zijn gebruikers aan om over te schakelen op een open alternatief van Android-shop: F-Droid (https://f-droid.org/FDroid.apk).

Ubermix

Ubermix is een Linux distributie gericht naar onderwijzers en het onderwijs. Ze is gebaseerd op Ubuntu 12.04, en bedoeld om te installeren of van usb-stick te draaien. Je hebt er minimum 2 Gb vrije ruimte voor nodig op een leeg medium (bv een usb-stick wordt geformatteerd, dus je verliest alle bestaande gegevens).
Er is nu een versie 1 uit van Ubermix, en gebruikers van de vroege versie 0.6 moeten niet opnieuw installeren; ze kunnen een bestaand systeem upgraden.

Er wordt vooral gemikt op netbookjes voor in de klas, en in het schermgebruik is daar rekening mee gehouden. De standaardinstellingen van de toepassingen zijn allemaal ingesteld om goed te werken op een klein scherm als van een netbook. De ontwikkelaars hebben vooral de keuze van de software verzorgd: ze maakten een selectie die nuttig is in het onderwijs, zodat daar niet te veel gezocht moet worden naar geschikte software uit het immense aanbod.

De gebruiker krijgt volledige controle over zijn Linux en hij moet geen root wachtwoord ingeven om systeemwerkzaamheden te doen. Dat heeft natuurlijk ook een nadeel: de gebruiker kan eenvoudig zijn systeem om zeep helpen. Maar als je er van uitgaat dat zoiets deel uitmaakt van het leerproces, moet je er enkel voor zorgen dat het nadien opgelost kan worden. Ubermix heeft een startoptie om een herstelling te doen. Er is een keuze om het systeem zeer snel terug in te stellen als een standaard installatie, zonder de documenten of bestanden van de gebruiker te verwijderen. Daarmee kan de gebruiker zijn systeem zelf gemakkelijk herstellen. Een andere keuze is een volledig clean install, bv om het apparaat daarna door te geven aan een andere gebruiker.

Ze gebruiken een truuk om het systeem zo snel te kunnen herstellen … De “user modifications” space
Waarom gebruikten ze Linux? http://www.ubermix.org/about.html

Simserver

Onlangs werd de zesde versie uitgebracht van Simcity, een spel dat voor het eerste op de markt kwam eind jaren 80, en ontwikkeld wordt door Maxis, ondertussen deel van E.A. Het spel was zo populair dat er allerlei afgeleide sims van gemaakt werden.
De versie die dit jaar uitkwam (voorlopig enkel voor Windows) mikte op volledige 3D beelden, en op samenspelen via internet. Een tussenstand kan ook enkel online bewaard worden. Volgens de uitgever kon je deze Simcity enkel online spelen, met een internetverbinding dus, zogezegd omdat de berekeningen die achter het spel zitten, via internet aan de server worden doorgegeven. Bij de lancering van het spel begin deze maand bleek dat echter ook een groot nadeel: door netwerk of serverproblemen bij Electronic Arts, de uitgever van het spel. Gebruikers waren vermoedden dat de verplichting om online te zijn vooral een anti-kopieermaatregel was, die uiteindelijk de brave betalende klanten belette te spelen.
Een programmeur heeft nu door “debugging mode” in te schakelen ontdekt dat het spel helemaal niet verbonden moet zijn met internet om het te kunnen spelen, maar wel om het spel te bewaren.
Hij demonstreert in een youtube filmpje dat hij offline speelt, en als je op het einde van je speelsessie een internetverbinding hebt, kan je dan toch bewaren. Blijkbaar was die “offline mode” voorzien voor programmeurs die aan de ontwikkeling van het spel werkten. Bovendien laat die debug mode toe sommige grenzen te overschrijden….

De “mod” is te vinden op http://www.reddit.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piratebox en dropbrick

Uitzending do 18:00 ** March 7th, 2013 by wim.webgang **

Projectje voor het gat in je muur: metsel een usb-stick in!
(USB-dead drop = Ultieme Un-Cloud)

Beeld: wikipedia, CC

USB stick in de muur

Wordt de muur een plaats voor digitale graffiti?
En wat is de grootste vijand, vandalisme of … roest? (zoom in op de foto)

Laat ons weten waar je de eerste usb-in-de-muur vindt in Antwerpen!

Projectje voor je raspberry: de Piratebox.

Een draadloos netwerk!
Klik.
Surf.
Oei, toch een login pagina?
Nee, een soort homepage van iets. Een project?
Hoe kom ik op deze projectpagina?
Of zit ik helemaal niet op het internet?
Eerder een prive netwerk, of zelfs maar een prive website of server?
Maar ik kan hier wel ….

Interview met de maker van de piratebox hier op youtube

De piratebox is een soort wireless deaddrop; er is geen (identificeerbaar) fysiek contact nodig. Daarom heeft hij een beetje meer brains nodig; het is eigenlijk een klein servertje. Maar goed opgezet past hij in een kleine tas. De maker in het filmpje gebruikt de kleuterboekentas van zijn dochterje als “behuizing”.

Volgende week: live raspberry Pi install met Marthe en Floris!

28 maart: Geen WebGang! (project beatscapes)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Browsers onder vuur * Ook voor Chromium * In de ruimte * Technologiegrenzen

i-nieuws 6 na 6 ** March 7th, 2013 by wim.webgang **

Browsers onder vuur

Er werden nieuwe beveiligingsproblemen gevonden in browsers op Mac OS-X en Windows op Pwn2Own. Pwn2Own is de naam van een jaarlijkse wedstrijd om nieuwe beveiligingsfouten te vinden in computerapparatuur en software.
Er werd dit jaar vertrokken van volledig bijgewerkte systemen: Windows7 , Windows 8 en OS-X Mountain Lion. Na installatie en up-to-date brengen werden er geen wijzigingen gedaan die negatieve invloed zouden kunnen hebben; het zijn standaard installaties.
De bedoeling van de kraakpogingen is om op een nieuwe manier door de beveiliging te breken, met zogenaamde “zero day exploits”.
De beveiligingsmechanismen in Windows, zoals de “Data Execution Prevention”, bleken geen afdoende bescherming te geven tegen inbraken in het systeem via zwakheden in de browsers Firefox en Internet Explorer. Het idee van de “sandbox”, waarin bepaalde programma’s draaien om geen schade aan het systeem te kunnen doen, werd doorbroken met een “sandbox bypass”.
In Java werd een “heap overflow” fout gevonden. Ook Chrome viel ten prooi aan een aanval via een speciaal daarvoor gemaakte webpagina, van waaruit onderzoeker code wisten binnen te smokkelen in het Windows systeem.

De veiligheidsonderzoekers en krakers worden gemotiveerd om deel te nemen aan de wedstrijd door een aantrekkelijke prijzenpot. Voor inbreuken op Internet Explorer of Firefox op Windows, en Safari op Mac OS-X wordt rond de 60 tot 70.000 dollar uitgeloofd. Voor een inbreuk op Chrome zelfs 100.000 dollar.
De fouten worden met beschrijving doorgespeeld aan de fabrikanten.

pwn2own.zerodayinitiative.com

Ook voor Chromium

In de lijst van besturingssystemen op Pwn2Own zit enkel Windows en Apple systemen, en Google vindt hun eigen Chromium systeem belangrijk genoeg om ook dat soort aandacht te krijgen. Dus richtten ze zelf een paar jaar geleden een gelijkaardige wedstrijd in: “Pwnium”.
Ook dit jaar gaat die door, en wel vandaag, 7 maart in Vancouver.
Daarbij is het de bedoeling beveiligingsproblemen op te sporen in Chromium. En ze gooien er een symbolisch bedrag in prijzengeld tegenaan: “Pi miljoen dollar” of dus 3,14159 miljoen $. Dat wordt opgesplitst in een aantal prijzen, van 110.000 tot 150.000 dollar. Ze vinden dat hoge prijzengeld verantwoordt omdat de uitdaging om in hun systeem fouten te vinden, groter is dan in “traditionele besturingssystemen”.
Google maakt er een erezaak van om de gevonden fouten ook vliegensvlug te verbeteren. Na de Pwnium 2012 wedstrijd, werd minder dan 24 uur later een correctie uitgegeven voor de gevonden bug.

blog.chromium.org

In de ruimte

De Britse nanosatelliet Strand-1 gaat over een paar dagen een standaard Nexus One gsm met Android gebruiken. Deze speciale missie dient om de betrouwbaarheid van standaard consumententoestellen te testen in de ruimte. Daarnaast ook om te kijken of Android een waardig systeem is om te gebruiken in toekomstige goedkope ruimtetuigen.
STRaND is een afkorting voor “Surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstration”. Het Britse programma steekt daarmee trouwens de NASA de loef af, want die gaan op hun “PhoneSat” missie in april ook twee Android toestellen lanceren: een Nexus One en een Nexus S.

Technologiegrenzen

In London ging gisteren en eergisteren de “Technology Frontiers 2013″ conferentie door. Honderden zakenmensen komen er samen om naar de toekomst te kijken, en naar een aantal inspirerende sprekers te luisteren.
De onderwerpen zijn dikwijls combinaties met technologie: technologie en de toekomst van de mens, technologie en politiek, technologie en interactie met de mens en tussen mensen, enz.
Eén van die sprekers was Eben Upton. Hij reikte het standpunt aan dat iedereen programmeur zou moeten zijn. Of toch dat onderzoekers en studenten minstens van programmeren zouden moeten geproefd hebben. Om dat doel te bereiken startte hij een organisatie en ontwierp hij een goedkoop computerbordje dat leerlingen moet aanzetten om op een creatieve manier te programmeren: de Raspberry Pi.

Hij stelde vast dat de generatie die opgroeide in de jaren 70 en begin jaren 80 beschikking had over redelijk goedkope basis computers. Typisch aan die toestellen was dat ze weinig konden en dat er programmeertalen bijzaten om zelf programma’s te maken of aan te passen. Enkele generaties later zijn computers consumenten-apparaten, afgeschermd om zo weinig mogelijk van de binnenkant te laten zien, en nog minder te laten wijzigen. Dat voelde hij bij zijn studenten, die hoe langer hoe minder over programmeren wisten, ondanks de grotere aanwezigheid van computers. Ze waren meestal al tevreden een beetje html te kennen, en hij moest de lessen aanpassen om terug elementaire basiskennis over programmeren aan te leren.

Zie ook www.gizmag.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off