Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Framer e-book

Uitzending do 18:00 ** April 28th, 2016 by wim.webgang **
    Tes Mat schreef een e-book van 202 Mb over prototypes maken met Framer, publiceerde dat via gumroad.com, en is te gast in de studio om erover te praten.

    The Framer Book : framerbook.com/

    (upd: framerbook website toegevoegd) Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarheen met de koptelefoon? * BokTOR * Waze * Open365 *

i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2016 by wim.webgang **

Waarheen met de koptelefoon?

Volgens verschillende bronnen werken hardwarefabrikanten aan het uitschakelen van de koptelefoon plug. Intel bv stelt voor om in de plaats een variant op usb te gebruiken: usb-c. Het geluid zou dan digitaal door de kabel gestuurd worden.
Door usb-c te gebruiken zou er meer communicatie tussen de koptelefoon en de speler mogelijk zijn. Intel denkt zelfs aan regelrechte data-uitwisseling, waarbij de koptelefoon sensoren kan bevatten.
Bovendien kan de aansluiting alweer kleiner gemaakt worden; een mini-jack of 3,5 mm koptelefoonstekker, wordt te groot geacht in de huidige strijd om steeds plattere toestellen te maken.
Eigenlijk verschuif je een stuk van de functie van de speler naar de koptelefoons: die moeten een digitaal-analoog omzetter gaan bevatten, versterkers en volumeregeling.

In de overgangsperiode zou de usb kabel met enkele extra contactpunten ook nog gewone audio kunnen meesturen; de nodige contacten zijn daarvoor al voorzien.

Gebruikers zullen misschien vragen stellen bij het verdwijnen van de “phones out”. Dat was niet alleen een handige koptelefoonaansluiting die waarschijnlijk vervangen wordt door een prutserige usb-stekker. Het was ook een universele analoge uitgang voor hun muziekspeler. Die laat toe je player overal aan te sluiten op een versterker of ander systeem.

De muziekindustrie ziet misschien wel kansen in het verwijderen van de laatse analoge uitgang. Op de digitale uitgangen kunnen ze door middel van DRM achtige software meer controle gaan uitoefenen; bv muziek naar een koptelefoon gaat wel, maar naar een opname-ingang gaat niet, omdat het door software in het systeem van de player wordt tegengehouden.

BokTOR

Eén van de ontwikkelaars die meewerkte in de ontwikkeling van TOR, het systeem om online traceerbaarheid te ontlopen, is nadien voor de andere kant gaan werken. Matt Edman werkte als cybersecurity expert tot 2009 aan TOR. Hij was toen student. Daarna haalde hij zijn diploma en deed hij andere jobs, zoals werk voor een onderaannemer van het FBI. In die rol maakte hij malware die door FBI gebruikt kan worden om TOR gebruikers te identificeren.
Het TOR project, een non-profit, neemt nota van de gang van zaken, maar zegt dat Matt Edman geen schrijftoegang had tot de broncode van TOR zelf. Hij werkte enkel aan een interface.


Waze

Gebruikers van Waze zijn niet zo veilig als ze denken. Onderzoekers aan een universiteit in de VS, ontdekten dat het systeem misbruikt kan worden om autobestuurders online te volgen.
Waze is een navigatie-app die in handen is van Google. Hij dient om de snelste weg uit te stippelen, op basis van gegevens van andere bestuurders die hun bewegingen delen met Waze. De app draait op de smartphone van een gebruiker, en communiceert met SSL. Dat is een versleutelde verbinding, dus alles ziet er veilig uit.

De onderzoekers onderzochten de communicatie tussen de servers en de app. Wat de onderzoekers daarvoor deden is een oude truuk; de “man in the middle-attack”. Ze zetten een eigen systeem op dat ook met https communiceert en dus een veilige verbinding legt met de app op de smartphone van de gebruiker. Aan de andere kant leggen ze een veilige verbinding naar de servers van Waze. Ze spelen tussen station waarbij de app van de gebruiker denkt dat hij met de server communiceert, en waarbij de server denkt dat hij met de gebruiker communiceert. Door analyse van de communicatie konden ze het protocol in kaart brengen.

Met die kennis kunnen ze een groot aantal “virtuele” bestuurders maken. De Waze app geeft informatie aan andere bestuurders in de buurt van je voertuig. Door die virtuele bestuurders te localiseren in de buurt van 1 gebruiker kunnen ze uit de feedback van Waze afleiden wat de beweging is van die éne gebruiker.

Waze reageerde al door een onderscheid te maken of de app in de voorgrond draait of in de achtergrond. In de achtergrond geeft hij nu geen informatie meer vrij. Ze onderzoeken verder nog wat ze kunnen doen om de privacy van gebruikers te verbeteren. Maar dat is niet vanzelfsprekend, want het delen van informatie is juist eigen aan deze app. Een gebruiker kan wel een “onzichtbare” rit aanvragen, maar in de app blijft dat een uitzondering; bij het volgende gebruik is hij terug zichtbaar. Misschien kan de informatie losgekoppeld worden van de gebruikersnamen in de toekomst.


Open365

Op basis van de LibreOffice software is een online “office” gemaakt. Open365 is momenteel in Beta fase.
De bedoeling is om op termijn data te delen tussen verschillende toestellen: in eerste instantie je desktop pc en je smartphone. Er is momomenteel enkel een client voor Android beschikbaar. Voor de desktop zijn ook nog maar beperkte clients beschikbaar:

Om een account aan te maken moet je een e-mail adres opgeven, en je kiest een loginnaam, waarbij je nog wat extra gegevens als voornaam en naam moet opgeven, en een wachtwoord kiezen van minstens 8 tekens.
Ingelogd kom je in een online platform waar 20 GB ruimte ter beschikking is. Er zijn wat documenten ter beschikking in je “Bibiotheek”, die uitleg bevatten over het gebruik:

Name Size Last Update

How do Imported files look like.xlsx
24.7 KB 6 days ago

Start With This Document.docx
424.3 KB 6 days ago

Synchronize your data on all devices.pptx
662.7 KB 6 days ago

The bits are flowing slowly today … Hum something loud while others stare … The little elves are drawing your map … We’re testing your patience … A few bits tried to escape but we caught them …

2016 eyeOS

Clients nu:

open365 for Windows Runs on Vista/7/8/10 Download
open365 for Mac Runs on Mac OS X 10.7 or above Download
open365 for Linux Runs on Ubuntu 14.04 or above

Opvallend: voor Linux is dus enkel Ubuntu ondersteund.

Eens ingelogd kan je een personal wiki maken door een eenvoudige klik. Daarmee kan je pagina’s maken in een wiki stijl, met een eenvoudige editor wat veel sneller werkt dan een office pakket starten, en zonder dat je software moet downloaden.

https://cloud.open365.io/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

EM op 13 minuten * Nieuwe robots * Prive Opera * Open source batterij

i-nieuws 6 na 6 ** April 21st, 2016 by wim.webgang **

EM op 13 minuten

De NASA heeft de noodtoestand uitgeroepen over zijn ruimtetuig en ruimtetelescoop Kepler. Dat toestel plaatste zichzelf namelijk inderdaad in de noodstand, waarbij het zo veel mogelijk functies uitschakelt. Maar het blijft wel brandstof verbruiken, zonder proefresultaten te kunnen maken. Het is een interessant tuig dat al veel ontdekkingen opleverde in het heelal, waaronder duizenden exoplaneten. Door die hoge nood krijgt het team van de Kepler nu prioriteit op een aantal NASA afdelingen. Zo krijgt het voorrang in de communicatie.
Kepler is niet altijd online. De normale communicatie met het toestel verloopt volgens een vastgestelde kalender. Het vorig contact was op 4 april, en toen was alles in orde. Het laatste contact was op 7 april, en toen meldde Kepler de “EM” toestand.
Kepler is eigenlijk aan zijn tweede leven bezig. Het oorpsronkelijke doel, het onderzoek naar exoplaneten, werd bereikt in 2012. Maar omdat het toestel nog in goede toestand was, konder er nieuwe experimenten en observaties opgezet worden. Hij ontdekte zelfs een heel planetenstelsel met planten van de grootte als in ons stelsel. Daarvoor moesten ook andere banen uitgestippeld worden, en stuurinstructies doorgestuurd worden. De nieuwe opdracht was het bestuderen van supernova, jonge sterren, en andere astronomische objecten. Net op het moment dat Kepler van koers moest veranderen naar het midden van de melkweg ging het fout, en schalelde het zichzelf in “EM”.
Ondertussen is Kepler redelijk ver van de aarde verwijderd geraakt: zo’n 9 miljard kilometer (75 mil. miles). Als je een berichtje stuurt naar Kepler, en als die binnen de 2 minuten antwoordt, duurt het zo’n kwartier eer je antwoord hebt.

Kepler had vroeger al eens een probleem, maar dat hebben de ingenieurs van NASA kunnen oplossen, en daarna leverde hij nog veel waardevolle inzichten en ontdekkingen. Als een observator op aarde een nieuw hemelobject ontdekt, krijgt het al eens de naam van de ontdekker. De ontdekkingen van Kepler kregen nummers achter de naam Kepler, en ze zijn al voorbij Kepler-450. Kepler werd gelanceerd in 2009. Doel: het zoeken van planeten zoals de aarde en kleiner in onze melkweg. Het pensioen van Kepler werd sinds 2012 uitgesteld, maar begin van dit jaar ging ook de hoofdonderzoeker van het Kepler project op pensioen.

Nieuwe robots
Uit de Google stal kwam een filmpje van een nieuwe robot. De oorsprong ervan ligt in Japan, bij een bedrijf dat deze robot bouwde, maar zo rond 2012 overgenomen werd door Google. Google heeft een robot afdeling die onder de Google X projecten valt, en waarin ook Boston Dynamics zit. Shaft is de robot die ze onlangs voorstelden. Eerder al, in 2013, won een andere Shaft een robotwedstrijd van Darpa, het onderzoeksproject van het ministerie van defensie.
Deze Shaft robot ziet er niet uit als de Boston Dynamics Atlas of andere robots met mens-vormen en afmetingen, maar hij ziet er ook niet uit als een rups of een robotwagentje. Hij heeft twee grote benen, zowat een meter hoog, en die steken boven de rest van het lichaam uit. Dat hangt zowat halverwege tussen die benen, die als een soort hoge schouders boven de rest uitsteken. de robot heeft platte, vierkante voeten, die wat naar binnen staan. Blijkbaar is deze vorm interessant voor het evenwicht, want de robot kan complexe dingen als een trap beklimmen. In een stadium loopt hij de trappen op en af met zijn benen naast zijn lichaam, maar in huis kan hij op een smalle trap zijn benen achter zijn lichaam plooien. Hij loopt ook in de natuur door het bos, een helling op, over het strand, en op sneeuw.
Hij zou zo’n 60 kg last kunnen tillen.

Hieronder de link naar hoe moeilijk Atlas, een robot van Boston Dynamics het heeft om over een vloer met willekeurig afval als houten planken en zo te lopen.
Spoiler: hij valt op het einde.

https://www.youtube.com/watch?v=d4qqM7_E11s

Shaft:

http://www.i-programmer.info/news/169-robotics/9619-shaft-unveils-.html

Prive opera
De browser Opera zal in de toekomst verschijnen met ingebouwde VPN gebruikers software. Dat laat toe te surfen via een andere computer, zodat het ip-adres van de eigenlijke gebruiker verborgen blijft. De software zou sterke versleuteling met 256 bits gebruiken.

Meer informatie kan je vinden in de nota’s van de programmeurs van versie 38:

http://www.opera.com/blogs/desktop/changelog-38/

Opera browser bestaat voor Windows, Mac OS-X en Linux. Je kan kiezen uit de officieel uitgegeven “stable” versie, de beta of testversie, of de avontuurlijke “developer” versie die alle dagen geupdate wordt met het werk waar de programmeurs mee bezig zijn.

Opera Software ASA is het Noorse bedrijf dat de Opera browser maakt. Ze laten je wel de browser gratis downloaden voor gebruik op de pc, en er zijn versies voor veel besturingssystemen, maar in tegenstelling tot bv Firefox is Opera geen vrijs software of open source.

Open source batterij

Er is een nieuwe arduino variant gemaakt, doo Johan Kanflo. Hij noemde zijn versie een AAduino. Die naam is afgeleid van de AA batterij. Zijn AAduino is zo klein als een AA batterij. Dat heeft het gevolg dat je een batterijhouder met enkele AA batterijen kan voorzien, en één van de batterij-plaatsen vullen met een AAduino. Die is zit dan tussen de aansluitpunten van een batterij, en kan in plaats van zelf mee stroom te leveren, gebruik maken van de stroom van de andere batterijen.
Arduino is een open source computerbordje voor heel lichte computertoepassingen en gemakkelijk programmeerbaar. Het is open source hardware, wat wil zeggen dat andere dan de originele maker van de Arduino, er een versie van mogen maken. Dat gebeurt dan ook doorlopend, en deze man baseerde zich op de ontwikkeling van de Tiny328, een mini draadloze Arduino clone. Alle schema’s en andere informatie is beschikbaar via een github project.

Tiny 328: https://nathan.chantrell.net/20130923/tiny328-mini-wireless-arduino-clone/
Github repo met AAduino:
https://github.com/kanflo/aaduino

Lift ^ | Lift v | Comments Off

AAduino + Hackback

Uitzending do 18:00 ** April 21st, 2016 by wim.webgang **

AAduino: een Arduino kloon die past in de plek van een AA batterij.
Gemakkelijk voor inbouw: neem een batterijhouder, steek er twee batterijen in als voeding, steek op de derde plaats een AAduino die via de klemcontacten de stoom van de batterijen kan gebruiken om zo metingen te doen en door te sturen:

http://johan.kanflo.com/the-aaduino/

De hackback doe-het-zelf gids.
(met ascii-art)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wees lief voor de nerds (en voor de colibri)

Uitzending do 18:00 ** April 14th, 2016 by wim.webgang **

We luisteren naar een stukje van de talk van Ex-DARPA Regina voor de TED technology show in 2012: inclusief “humming bird”* drone!
* colibri

Lift ^ | Lift v | Comments Off

E-Staking * Anti-versleutelings wetsvoorstel * Facebook haalt Google corifee binnen * Fijn stof

i-nieuws 6 na 6 ** April 14th, 2016 by wim.webgang **

Anti-versleutelings wetsvoorstel

In de VS hebben twee senatoren hun wetsvoorstel publiek gemaakt waarin ze bedrijven willen verplichten om gebruikersgegevens te ontsleutelen op bevel van de rechtbank.
Om aan de wet te voldoen moeten technologiebedrijven verplicht achterpoortjes inbouwen zodat ze gegarandeerd gegevens kunnen ontcijferen.

Facebook haalt Google corifee binnen

Mark Zuckerberg heeft bekendegemaakt dat Facebook Regina Dugan heeft aangeworven.
Regina Dugan werkte vroeger voor DARPA, die onderzoeksprojecten doen voor het Amerikaanse leger.
Ze was gespecialiseerd in contra-terrorisme cybersecurity en werd uiteindelijk directeur van DARPA.

Daarna werd ze bij Google verantwoordelijke voor heel wat onderzoek in de “Advanced Technology and Projects group”, ATAP, dat een soort mobile lab erfde van een vroegere motorola overname. Zo werd er gewerkt aan een modulaire smartphone. Maar de meeste projecten waren waarschijnlijk even geheim als bij DARPA. Toen een fotograaf een foto van haar wou maken in een vergaderzaaltje, moesten eerst de post-its aan de muur overplakt worden met lege. Wat ze voor fotografen niet verborgen was de piratenvlag. Dat was blijkbaar een symbool voor de ATAP afdeling.
Bij facebook zou ze gaan werken aan nieuwe hardware producten, bij een bedrijf dat niet echt om hardware bekendstaat, dus het is nog niet duidelijk wat dat concreet betekent.

Voorbeeld was al apparatuur voor internet connectiviteit (=meer facebookers) en camera/webcams (voor meer visuele inhoud op facebook)

https://www.ted.com/talks/regina_dugan_from_mach_20_glider_to_humming_bird_drone


Fijn stof

Een slachtoffer van de lage olieprijzen is een groot steenkookbedrijf in de VS dat in prive handen was. Peabody energy corp ging failliet nadat de steenkoolprijzen dramatisch zakten. Zij kregen ook concurrentie van de toename van gebruik van schaliegas. De Australische afdeling van het bedrijf blijft wel voortwerken.

E-Staking

Verizon, een Amerikaanse internet, telephonie en tv provider, kreeg te maken met een van de grootste stakingen in de recente VS-geschiedenis. Na een oproep van de “Communications Workers of Amerika”, vakbond legden liefst 40.000 werknemers het werk neer. Daarbij zitten werknemers van zowel klantendienst als technische diensten. Verizon voelde de bui blijkbaar al hangen want ze hebben een groep werknemers, geselecteerd als niet vakbondsleden, speciaal opgeleid om onderbrekingen in de diensten te voorkomen. Maar die enkele duizenden wegen niet op tegen de tienduizenden die nu staken. De werknemers klagen over de werkomstandigheden, gedwongen verhuis, bezuiniging in ziekteverzekering en pensioenen. Ook de inzet van tijdelijke contracten en het offshoren van call centers geeft wrevel.
Ondertussen voert een concurrent van Verizon, Sprint, een originele reklamecampagne die gericht is tegen het opkomende T-Mobile. In een advertentieclipje associeren ze T-Mobile met “ghetto”. Na een golf van protest twitterde de baas een soort verontschuldiging: “was niet bedoeld om iemand te kwetsen”

https://twitter.com/marceloclaure/status/720041363425910784

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aqua (Sail)fish * Koffie? * Banenverlies in Silicon Valley * Privacyverlies in Panama

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2016 by wim.webgang **

Aqua (Sail)fish

Binnenkort moet een nieuwe smartphone op de markt komen die op Linux zal draaien. Als gebruikerslaag bovenop de Linux kern zal Sailfish 2.0 gebruikt worden. De fabrikant, Intex, maakt voor de Indische markt al smartphones met Android.
Intex stelde in februari onder de naam Aqua Fish al een prototype van de sailfish smartpone voor. Dat gebeurde op de beurs Mobile World Congres, in Barcelona. Het toestel zou geschikt zijn voor gebruik met twee simkaarten, zodat je bv een werk en prive kaart kan gebruiken, of kaarten voor twee verschillende landen waartussen je dikwijls heen en weer reist. Voorlopig wijst niets erop dat Intex het toestel oook buiten India zal uitbrengen.

De hardware zou verschillen, maar uiterlijk wel erg in de buurt blijven van de originele Sailfish OS smartphones die door Jolla zelf gemaakt werden door middel van een crowdfunding project. De prijs van de Aqua Fish staat nog niet vast, Jolla zelf verkocht zijn laatste toestellen voor 199 euro.

Jolla werd opgericht door ex-Nokia mederwerkers, toen de gsm afdeling werd overgenomen door Microsoft, dat er alle Linux ontwikkeling stillegde om hun eigen mobiel systeem meer marktaandeel te geven. De netwerkafdeling van Nokia ging wel zelf verder, maar is ondertussen opgegaan in allerlei fusies en dreigt ook te verdwijnen. In Herentals legde het vroegere Atea een lang overname parcours af via Siemens-Alcatel-Lucent-Nokia. Deze laatse vesting werd deze week nog maar eens gestroffen door een sterke inkrimping en verhuis naar Antwerpen. Ook in andere internationale Nokia vestingen verdwijnen banen, en eveneens in het thuisland Finland.

Jolla is zowat de enige overlevende, hoewel het ook al stopte met de productie van smartphones en tablets, en zich nu concentreert op de verspreiding van zijn Sailfish OS. Intex is de eerste partner, en er wordt door de Jolla comunity gewerkt aan een versie voor de Fairphone.

http://intex.in/intex-sailfish-os/

https://www.fairphone.com/roadmap/

https://jolla.com/

Koffie?

Niet alleen hackers zijn koffieverslaafd, in de natuur zijn er bloemen die opzettelijk caffeine produceren om beestjes te lokken. Wie denkt dat koffie en honing geen goede combinatie is; het zijn juist bijtjes die door caffei?ne aangetrokken worden. Het geeft de bijtjes het gevoel dat er meer suiker in de nectar zit dan eigenlijk het geval is.
Het gebeurt wel onrechtstreeks; de caffei?ne doet de bijen zenuwachtiger bewegen bij het aanwijzen van de bloemen, wat andere bijen doet veronderstellen dat die bloemen interessanter zijn.


Banenverlies in Silicon Valley

Het banenverlies in Silocon Valley kan grotendeels toegeschreven worden aan de evulutie in de IT sector. Waar vroeger nieuwe apparaten ontwikkeld en geproduceerd werden, als computers en randapparatuur, is de focus nu verschoven naar software (apps) en diensten.

Privacyverlies in Panama

The Center for Public Integrity en The International Consortium of Investigative Journalists publiceerden een databank met gelekte gegevens van een Panamese gelekte lijst met gebruikers van “offshore” bedrijfjes.
Gebruikers daarvan zijn er dikwijls op uit om zaken te doen buiten het bereik van de belastingsdiensten van het eigen land, en Panama weigert tot nu toe gegevens uit te wisselen met zo’n diensten.
Maar deze gegevens lekten toch uit bij een panamees bedrijf dat de belangen behartigt van de gegadigden voor de organisatie van offshore bedrijfjes. Dat bedrijf had misschien iets beter op zijn IT moeten letten. Het draaide software op zijn website en op zijn mailserver die waarschijnlijk niet regelmatig geupdate werd. De klanten konden via een site aan hun dossiers, maar dat systeem zou jarenlang niet voorzien zijn van de nodige beveiligingsupdates.
De volledige gelekte data zou meer dan 2.6 terabyte aan data bevatten, wat goed is voor meer dan 11 miljoen documenten en zou betrekken hebben op meer dan 200.000 bedrijven.

Begin deze week doken de eerste namen op van politici, sporters en andere zakenmensen.
Er werden gegevens gepubliceerd met een lijst van landen en namen. De gegevens zijn al lichtjes gedateerd, want ze hebben betrekking op de periode tot 2010, maar ze gaan terug tot de jaren 80 van vorige eeuw.
Voor Belgie zitten er in een door ons gezien staal zo’n 86 namen , en zo’n 70 adressen.


vb: KIMA nv, een Belgisch bedrijf zonder personeelskosten en zonder materiele “aktiva”, en enkel een financiële poot, waarvan de aktiviteit niet onmiddellijk duidelijk was, enkel wat beweging in de rubriek “diensten”.

Please read the statement below before searching.

There are legitimate uses for offshore companies and trusts. We do not intend to suggest or imply that any persons, companies or other entities included in the ICIJ Offshore Leaks Database have broken the law or otherwise acted improperly. If you find an error in the database please get in touch with us.
(wat een contact formulier oproept).

ICIJ Offshore Leaks Database: https://offshoreleaks.icij.org/

Edward Snowden’s tweet : “Oh, now he’s interested in privacy”

https://twitter.com/Snowden/status/717063116828360704?ref_src=twsrc^tfw

Lift ^ | Lift v | Comments Off

codecamp

Uitzending do 18:00 ** April 7th, 2016 by wim.webgang **

vandaag komt licas nijs praten over codecamp hier in antwerpen en mss krurojn iets aankondigen…
code camp antw

http://prosecco-network.eu

Lift ^ | Lift v | Comments Off