Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Waarheen met de koptelefoon? * BokTOR * Waze * Open365 *

i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2016 by wim.webgang **

Waarheen met de koptelefoon?

Volgens verschillende bronnen werken hardwarefabrikanten aan het uitschakelen van de koptelefoon plug. Intel bv stelt voor om in de plaats een variant op usb te gebruiken: usb-c. Het geluid zou dan digitaal door de kabel gestuurd worden.
Door usb-c te gebruiken zou er meer communicatie tussen de koptelefoon en de speler mogelijk zijn. Intel denkt zelfs aan regelrechte data-uitwisseling, waarbij de koptelefoon sensoren kan bevatten.
Bovendien kan de aansluiting alweer kleiner gemaakt worden; een mini-jack of 3,5 mm koptelefoonstekker, wordt te groot geacht in de huidige strijd om steeds plattere toestellen te maken.
Eigenlijk verschuif je een stuk van de functie van de speler naar de koptelefoons: die moeten een digitaal-analoog omzetter gaan bevatten, versterkers en volumeregeling.

In de overgangsperiode zou de usb kabel met enkele extra contactpunten ook nog gewone audio kunnen meesturen; de nodige contacten zijn daarvoor al voorzien.

Gebruikers zullen misschien vragen stellen bij het verdwijnen van de “phones out”. Dat was niet alleen een handige koptelefoonaansluiting die waarschijnlijk vervangen wordt door een prutserige usb-stekker. Het was ook een universele analoge uitgang voor hun muziekspeler. Die laat toe je player overal aan te sluiten op een versterker of ander systeem.

De muziekindustrie ziet misschien wel kansen in het verwijderen van de laatse analoge uitgang. Op de digitale uitgangen kunnen ze door middel van DRM achtige software meer controle gaan uitoefenen; bv muziek naar een koptelefoon gaat wel, maar naar een opname-ingang gaat niet, omdat het door software in het systeem van de player wordt tegengehouden.

BokTOR

Eén van de ontwikkelaars die meewerkte in de ontwikkeling van TOR, het systeem om online traceerbaarheid te ontlopen, is nadien voor de andere kant gaan werken. Matt Edman werkte als cybersecurity expert tot 2009 aan TOR. Hij was toen student. Daarna haalde hij zijn diploma en deed hij andere jobs, zoals werk voor een onderaannemer van het FBI. In die rol maakte hij malware die door FBI gebruikt kan worden om TOR gebruikers te identificeren.
Het TOR project, een non-profit, neemt nota van de gang van zaken, maar zegt dat Matt Edman geen schrijftoegang had tot de broncode van TOR zelf. Hij werkte enkel aan een interface.


Waze

Gebruikers van Waze zijn niet zo veilig als ze denken. Onderzoekers aan een universiteit in de VS, ontdekten dat het systeem misbruikt kan worden om autobestuurders online te volgen.
Waze is een navigatie-app die in handen is van Google. Hij dient om de snelste weg uit te stippelen, op basis van gegevens van andere bestuurders die hun bewegingen delen met Waze. De app draait op de smartphone van een gebruiker, en communiceert met SSL. Dat is een versleutelde verbinding, dus alles ziet er veilig uit.

De onderzoekers onderzochten de communicatie tussen de servers en de app. Wat de onderzoekers daarvoor deden is een oude truuk; de “man in the middle-attack”. Ze zetten een eigen systeem op dat ook met https communiceert en dus een veilige verbinding legt met de app op de smartphone van de gebruiker. Aan de andere kant leggen ze een veilige verbinding naar de servers van Waze. Ze spelen tussen station waarbij de app van de gebruiker denkt dat hij met de server communiceert, en waarbij de server denkt dat hij met de gebruiker communiceert. Door analyse van de communicatie konden ze het protocol in kaart brengen.

Met die kennis kunnen ze een groot aantal “virtuele” bestuurders maken. De Waze app geeft informatie aan andere bestuurders in de buurt van je voertuig. Door die virtuele bestuurders te localiseren in de buurt van 1 gebruiker kunnen ze uit de feedback van Waze afleiden wat de beweging is van die éne gebruiker.

Waze reageerde al door een onderscheid te maken of de app in de voorgrond draait of in de achtergrond. In de achtergrond geeft hij nu geen informatie meer vrij. Ze onderzoeken verder nog wat ze kunnen doen om de privacy van gebruikers te verbeteren. Maar dat is niet vanzelfsprekend, want het delen van informatie is juist eigen aan deze app. Een gebruiker kan wel een “onzichtbare” rit aanvragen, maar in de app blijft dat een uitzondering; bij het volgende gebruik is hij terug zichtbaar. Misschien kan de informatie losgekoppeld worden van de gebruikersnamen in de toekomst.


Open365

Op basis van de LibreOffice software is een online “office” gemaakt. Open365 is momenteel in Beta fase.
De bedoeling is om op termijn data te delen tussen verschillende toestellen: in eerste instantie je desktop pc en je smartphone. Er is momomenteel enkel een client voor Android beschikbaar. Voor de desktop zijn ook nog maar beperkte clients beschikbaar:

Om een account aan te maken moet je een e-mail adres opgeven, en je kiest een loginnaam, waarbij je nog wat extra gegevens als voornaam en naam moet opgeven, en een wachtwoord kiezen van minstens 8 tekens.
Ingelogd kom je in een online platform waar 20 GB ruimte ter beschikking is. Er zijn wat documenten ter beschikking in je “Bibiotheek”, die uitleg bevatten over het gebruik:

Name Size Last Update

How do Imported files look like.xlsx
24.7 KB 6 days ago

Start With This Document.docx
424.3 KB 6 days ago

Synchronize your data on all devices.pptx
662.7 KB 6 days ago

The bits are flowing slowly today … Hum something loud while others stare … The little elves are drawing your map … We’re testing your patience … A few bits tried to escape but we caught them …

2016 eyeOS

Clients nu:

open365 for Windows Runs on Vista/7/8/10 Download
open365 for Mac Runs on Mac OS X 10.7 or above Download
open365 for Linux Runs on Ubuntu 14.04 or above

Opvallend: voor Linux is dus enkel Ubuntu ondersteund.

Eens ingelogd kan je een personal wiki maken door een eenvoudige klik. Daarmee kan je pagina’s maken in een wiki stijl, met een eenvoudige editor wat veel sneller werkt dan een office pakket starten, en zonder dat je software moet downloaden.

https://cloud.open365.io/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.