Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Micro:bit (4) – Hoe uniek?

WebGang blog ** March 30th, 2018 by wim.webgang **

Een vraagje terzijde in onze wonderlijke ontdekkingstocht; is mijn micro:bit uniek? Met ander woorden, heeft hij een serienummer?

https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000070728-how-to-read-the-device-serial-number

Er zit een “soort serienummer” ingebakken in de micro:bit, die als een willekeurig getal bij productie wordt ingebrand. Maar het is geen oneindige reeks o.m. omdat ze maar uit 32 bit bestaat. De kans dat je echter twee micro:bits met hetzelfde nummer hebt is kleiner dan 1 op 100.000.
Zoveel wou ik er niet kopen.

De essentie van de code is dat je met wat hokus pokus het register uitleest waar dat zit.

from microbit import *
display.show('S')
def get_serial_number(type=hex):
  NRF_FICR_BASE = 0x10000000
  DEVICEID_INDEX = 25 # deviceid[1]
  @micropython.asm_thumb
  def reg_read(r0):
    ldr(r0, [r0, 0])
    return type(reg_read(NRF_FICR_BASE + (DEVICEID_INDEX*4)))
while True:
  if button_a.was_pressed():
    display.scroll(get_serial_number())
    sleep(... )
    display.show('S')
    sleep(... )

en dan moet je nog een sleep met een waarde bv 1000 gebruiken op de puntjes om hem wat af te remmen…en daarna een sleep van 100 bv.

Uit de documentatie op github blijkt dat het in de Factory Information Configuration zit, afgekort “FICR”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BBC micro:bit (3): Aan de slag ../.. Micro-Python

Uitzending do 18:00 ** March 29th, 2018 by wim.webgang **

micro:bit Aflevering 3

1. Aan de slag met .. (boekbespreking)
:

Getting started ...

Micro:bit Getting Started


Micro:Bit boek Make: “Getting Started with the micro:bit”

Te koop gezien op FOSDEM 2018:
Coding and Making with the BBC’s Open Development Board (Wolfram Donat).
Deze eerste editie is van augustus 2017.

Een klein boekje, ongeveer A5, en zo’n 170 bladzijden lang, in met illustrties en foto’s in kleur.

Het is een handig formaat om bv mee te nemen met je laptop en je micro:bit, of om in te lezen op momenten waar je moet wachten of niets te doen hebt zoals onderweg op bus tram of trein.

Het boek is (natuurlijk) Engelstalig, en uitgegeven door Maker Media in San Francisco; het komt dus niet uit Groot-Brittanië zoals de micro:bit zelf.

Er wordt in het eerste hoofdstuk een algemene inleiding gegeven over de opkomst van de kleine computerbordjes, bekende en minder bekende, om uit te komen bij de micro:bit. Ze raden in het boek daarbij aan om ook wat extra randapparatuur aan te schaffen, zoals een batterij-opzetbordje, een breakoutboard om niet alleen de grote, maar ook de kleinere aansluitingen te kunnen gebruiken, een motorboard om rijdende tuigen of robots te maken, enz.

Het tweede hoofdstuk gaat in detail in op de micro:bit zelf, met de beschrijving van de componenten en functies, waarbij ook de draadloze mogelijkheden. Hoofstuk drie gaat in op het programmeren van de micro:bit met Python, meer bepaald de versie van Python die speciaal voor de micro:bit is gemaakt; MicroPython.
Er worden een paar basisprojecten beschreven waarin de leds en de bewegingsvoeler worden gebruikt.
Dan is er een hoofdstuk over het ingebouwde besturingssysteem, mbed, en de meeste efficiënte manier om er voor te programmeren, namelijk in c++, en hoe je daaraan kan beginnen.

Dan is er een hoofdstuk over de GPIO pinnen. (Wie een Raspberry Pi of een Arduino heeft, heeft daarop een dubbele rij pinnen waarop allerlei dingen kunnen aangesloten worden, zoals voelers en aktive componenten of aktoren.)
De micro:bit is een plat kaartje, er zitten dus geen rijen pinnen op, maar toch werkt het ook met een aantal aansluitpunten die de GPIO functies uitmaken. Je moet het kaartje daarvoor in een houder steken die de aansluitpunten beter bereikbaar maakt in de bekende vorm van de twee rijen pinnen.
Er wordt uitgelegd welke pinnen waarvoor kunnen dienen, en hoe ze aan te spreken vanuit je programma’s om dingen te aktiveren of waarden uit te lezen van aangesloten voelers.

Hoofdstuk 7 en 8 gaan over de draadloze bluetooth mogelijkheden van de micro:bit, waarmee je bv een van wielen en motortjes voorziene micro:bit kan besturen op afstand.

En dan zijn er nog wat appendixen over de ontstaansgeschiedenis van de micro:bit, en over andere programmeeromgevingen.

Doorheen het boekje worden begrippen verduidelijkt in een apart kadertje, zoals IOT, I²C protocol, BLE range, ARM processor, dialout of serial group in linux, homebrew package manager op mac, PWM. Het eigenaardige daarbij is dat I²C twee keer uitgelegd wordt, de tweede keer wel iets uitgebreider maar toch gedeeltelijk overlappend.

Het boekje werd op Fosdem verkocht in Britse pond, ik weet niet wat het in Euro kost, maar op de kaft staat de prijs van net geen 20 Amerikaanse dollar, ongeveer hetzelfde als een micro:bit dus.


2. Micro-Python

Nog een tip-na-de-uitzending:
Beginnen met een micro-python soort hello world programma: knipperende led.

https://www.techradar.com/how-to/computing/how-to-get-started-with-the-bbc-micro-bit-1317550

Muziek:
Gloomer – In my world gespeeld, rest niet, terug grandomd
Track 09
Animadvert
Jimmy dirtnail

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Chongqing (3.28) * Foxconn en Linksys * Energie infrastuktuur mix. * Delete Facebook * Computerontwerp * Nieuwe Raspbian

i-nieuws 6 na 6 ** March 29th, 2018 by wim.webgang **

Chongqing (3.28)

Ondanks de onuitspreekbare naam is Chongqing toch toegankelijk bedoeld. Het is de naam van de nieuwe GNOME desktop, en GNOME inderdaad met hoofdletters; om duidelijk te maken dat het niet over de dwergen gaat, maar ook omdat het afkomstig is van een afkorting die begint met de bekende G van GNU. Vrije software dus, een Desktop voor op unix achtige systemen als BSD, en vooral Linux.
De desktop is hetgeen je op het scherm ziet bij een computer, en is grotendeels bepalend voor je gebruikservaring. Zelfs als je overstapt van één Linux distributie naar een andere, zal het verschil in gebruik heel klein zijn als je binnen dezelfde desktop blijft, eender of het Gnome of bv KDE is. GNOME zit in zijn evolutie binnen de reeks 3 met zijn laatste ontwikkelperiode van een half jaar nu aan versie 3.28 die onlangs is verschenen. De laatste grote GNOME conferentie van 2017 ging door in de Chinese stad Chongqing, en vandaar de naam.
GNOME wordt gemaakt door en voor een hele community, aan deze versie werkten bv meer dan 700 mensen mee. Er zitten meer dan 24.000 veranderingen in tegenover de vorige officiële versie. Dat lijkt misschien veel, maar daar zijn ook veel bug-fixes bij, correcties van kleine fouten.
Gnome is vrije software en de broncode kan gedownload worden, zodat je er aan kan meewerken of veranderingen voor eigen gebruik kan doen. Je kan hem ook gewoon installeren om hem te gebruiken als desktop natuurlijk. De meeste Linux gebruikers maken de keuze van desktop in hun Linux distributie, en krijgen de nieuwe GNOME versie automatisch als hun Linux distributie erop overstapt. De eenvoudigste manier om Gnome uit te proberen is dus via Linux; Fedora gebruikt bv standaard de GNOME desktop, en openSUSE heeft ook altijd de GNOME keuze, en in hun Tumbleweed versie is dat zelfs GNOME 3.28!
Linux distributies bieden dikwijls een keuze tussen GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Openbox.
Sommige distributies maken een eigen desktop, zoals Ubuntu, dat Unity maakte om GNOME te vervangen, maar daar ondertussen is op teruggekomen en gebruikt terug GNOME (3.26 in 17.10).
Ook interessant is de MATE desktop, die een voortzetting is van de vorige GNOME 2 reeks. Die werd stopgezet bij de ontwikkeling van 3, maar had zoveel aanhangers dat er een vorvolgproject is ontstaan op basis van de GNOME 2 code.

https://www.gnome.org/

https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/

Foxconn en Linksys

Er wordt een opvallend overnameplan genoteerd in de technologiesector: Foxconn wil Belkin overnemen. Belkin is het moederbedrijf van Linksys en Wemo. Linksys is bekend van zijn wifi routers, waaronder de WRT router waarvoor een Linux distributie voor gemaakt werd met de naam openWRT (https://openwrt.org/). Wemo maakt smart home toepassingen.
Foxconn is een Taiwanees bedrijf dat veel productie doet voor merktoestellen als die van Apple.

Ze kopen nu dus merken van eindconsumenten producten.
Als het tenminste kan doorgaan: de overheidsinstantie moet beslissen of het kan is het “U.S. Committee on Foreign Investment”. Zo’n maand geleden nog werd de overname van Qualcomm door Broadcom geblokkeerd vanwege strategische overwegingen.

Energie infrastuktuur mix.

Wetenschappers in de VS hebben onderzocht hoe de opbrengst van hernieuwbare energie in de VS ingeschat kan worden. Ze gebruiken weersgegevens vanaf de jaren tachtig om een model op te stellen. Daarmee berekenden ze de mogelijke opbrengst van zonne-energie en windenergie. Die vergeleken ze met de vraag naar energie in dezelfde periode. Ze hielden rekening met de seizoensschommelingen doorheen het jaar.

Ze werkten twee scenario’s uit over te installeren capaciteit;

Scenario 1, er wordt uitgegeaan van een productiecapaciteit van 100 procent van de benodigde energie, en wordt gezocht naar de beste mix van wind en zon. Omdat er geen opslag is moeten de schommelingen in de productie zo veel mogelijk opgevangen worden, en daarom is een grote spreiding van de opwekking nodig. De beste verhouding tussen de bronnen is in dat scenario zo’n drie vierden windenergie en één vierde zonne-energie. Daarmee lukt het uiteindelijk om bijna tachtig procent van de noden te dekken, voor de overblijvende tekort-momenten zijn andere bronnen nodig.

Scenario 2 gaat uit van het installeren van meer dan 100 procent van de benodigde capaciteit, zodat er overschot is, bv 150 procent.
Daaruit bleek dat tot 90 procent van de vraag kan voldaan worden.

Als het wel mogelijk is om energie op te slaan, bv gedurende 12 uur, kan de hele berekening worden overgedaan. Dan blijkt dat de VS tot 90 % van zijn energie kan voorzien in scenario 1, en honderd procent in scenario 2 met overcapaciteit.

Waarom bestelt Margem niet zo’n studie voor Belgie, of beter nog op Europese schaal?

Delete Facebook

De delete-facebook-tag is nog niet dood. Volgens teamblind zou één derde van wie aktief is in de technologiesektor, bereid zijn facebook eruit te gooien (of ze dat effectief doen is iets anders).
Sommige bedrijven herbekeken, verminderden, of stopten hun samenwerking met Facebook.
In Groot-Brittanië wordt Facebook ook onder de loepe genomen. De klokkenluider die bij Cambridge Analytica gewerkt heeft, werd ondervraagd in het Britse parlement. Op een vraag of Facebook de microfoon van de toestellen van gebruikers inschakelt en gebruikt gaf hij een ontwijkend antwoord. Hij sprak over de mogelijkheid om via het luisteren naar omgevingsgeluiden het aanbod van advertenties af te stemmen om de omstandigheden waarin de gebruiker zich bevind; buiten, op cafe, op het werk…
Of ook naar de inhoud van gesprekken geluisterd wordt, vond hij een vraag voor Facebook zelf.
In dat verband: Facebook stond net op het punt een home/smartspeaker uit te brengen, een ding om in de woonkamer te zetten en commando’s te geven. Daarvan weet je zeker dat de micro luistert. Ze hebben door de controverse nu beslist de lancering van het apparaaat even uit te stellen.

Computerontwerp

De mogelijkheden van zelflerende computers worden op een artistieke manier duidelijk gemaakt op een tentoonstelling van computerontwerpen.
De computer kreeg een opdracht om een voorwerp te maken dat beantwoordt aan de eigenschappen van een bestaand voorwerp, dat de computer zelf echter niet kent. De computer begint van niets en werkt tot het denkt aan de voorwaarden te voldoen. Het ontwerp dat eruitkomt is soms verrassend.
Ook in de industrie wordt dit toegepast, misschien vooral aan de kant van het meten van de efficientie van een nieuw ontwerp in computersimulaties. Maar het gebruik voor de ontwerpfase zelf is minder bekend.
Die manier van werken zou bv kunnen ingezet worden om een nieuw soort windmolen te ontwerpen.
De computer hoeft geen rekening te houden met de bestaande ontwikkelingsgeschiedenis, maar kan van een leeg blad beginnen en zal misschien met een totaal ander soort windopvangen en omzetten op de proppen komen.

Software om schroeven en turbines te ontwikkelen bestaat zelfs in een vrije software vorm: q-blade.
Dit programma is ontwikkeld aan het de TU Berlin, in de afdeling “Institut für Strömungsmechanik und Technische Akustik”, het zogenaamde “Hermann Föttinger Institute”. Het programma geeft inzicht in de verschillende variabelen voor het ontwerp van schroeven en wieken, en de gevolgen voor de prestaties.

http://q-blade.org/#second-screen

Nieuwe Raspbian

Er is een nieuwe versie uitgekomen van de Linux distributie die speciaal gemaakt is voor de Raspberry Pi: Raspbian 2018-03-13.
De belangrijkste reden voor de nieuwe versie is natuurlijk de nieuwe hardware die onlangs voorgesteld werd: de Rapberry Pi 3B +.
Dit systeem houdt rekening met de eigenschappen van die nieuwe Pi.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gewone foutcorrecties en andere kleine verbeteringen.
Maar er is ook gewerkt aan het verbeteren van de schermmogelijkheden, meer bepaald het gebruik van verschillende schermgroottes. Er is een fijnere onderverdeling gemaakt voor het opnieuw instellen van alle instellingen; waar dat vroeger een alles of niets was terug naar de standaardinstellingen zoals bij installatie, heb je nu een veel fijnere keuze om instellingen te “resetten”.

Hier is de aankondiging:

https://www.raspberrypi.org/blog/raspbian-update-screen-sizes/

en hier de download:

https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

compiled by BCP v.0.2.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BBC Micro:Bit (2) : uitwisselbaar met Arduino?

Uitzending do 18:00 ** March 22nd, 2018 by wim.webgang **

Aflevering 2 van onze Micro:bit ontdekkingstocht
(Zie ook 1. Micro:bit Unboxing, programmeren, snel starten, onderwijs)

Vorige week zagen we als dat je de Micro:bit gemakkelijk kan programmeren via een editor op een website, en het downloaden van het .hex programma om op de micro:bit te kopiëren.

Lokaal programmeren?
Maar kunnen we ook “lokaal” werken? Liefst wel… en dus met een lokaal programma dat ik installeer.
Zoals dat van de Arduino bv, ook een eenvoudig computerbord. Ik vroeg me af of het misschien mogelijk zou zijn de Arduino programmeeromgeving te gebruiken die ik toch al geïnstalleerd heb staan. Weinig kans, dat is natuurlijk een helemaal ander bord. Toch?

upd 21/04: er is nu een experimentele download van de bbcmicrobit/PythonEditor; het is een zip file om te downloaden; uitpakken en lokaal openen (browser: open bestand).

Arduino compatible?

De micro:bit werkt op . V, de meeste gewone Arduino borden op 5 V, de kleintjes soms op 3.3 V

De processor op het micro:bit computerbordje is een Nordic nRF51822, 32 bit ARM Cortex M0 processor. De Arduino computerbordjes hebben een ATmega328 processor van Atmel; er zijn ondertussen een groot aantal varianten uitgekomen, met steeds evoluerende processor en geheugen combinatie, maar de processor is dus verschillend.
De Micro:bit heeft 256 Kb Flash-ROM geheugen en 16 kB ram, de Arduino heeft 32kB programma-ruimte.

De Micro:bit is 16 MHz clock, de Arduino 8 tot 16 MHz.

De prijs ligt in elkaars buurt, en de Micro:bit heeft een aantal ingebouwde sensoren en led-matrix; dus de Micro:bit moet zeker niet onderdoen voor de Arduino! Maar de processor is duidelijk verschillend, van een verschillende fabrikant.

Bij-installeren

Blijkbaar was dat niet zo’n gekke vraag, want na wat zoekwerk vond ik instructies om de eigenschappen van het micro:bit toe te voegen aan de programmeeromgeving, zodat het herkend wordt. De tip kwam van een bekende vrouw in de community: Lady Ada!

Mijn opstelling was Arduino 1.6.13 op OpenSuse 42.2.

volgens
microbit.org/guid/features, http://microbit.org/guide/hardware/

https://learn.sparkfun.com/tutorials/arduino-comparison-guide

Je kan in de Arduino software ondersteuning toevoegen voor het NRF5x bord, door een URL in te geven waar de definities afgehaald worden door de IDE.

Ga naar menu bestand, voorkeuren en voeg daar toe naast “Additionele Bordenbeheerder URL’s”:

https://sandeepmistry.github.io/arduino-nRF5/package_nRF5_boards_index.json

Micro-Bit bij Arduino thuis

(zie screenshot 1)

Micro:bit kiezen

Als het installeren goed verlopen is (er wordt wat gedownload, duurt even), dan kan je bij de keuze van de bordjes ook de BBC micro:bit vinden, en nog een hele reeks andere bordjes van deze fabrikant. Dat doe je net zoals je kiest tussen verschillende Arduino versies.
Ga naar het menu Hulpmiddelen, “Board”, kies BBC micro:bit.
(zie screenshot 2 rechts).

Softdevice S110
Dan moet je nog een aanpassing doen: Hulpmiddelen, Softdevice
De keuzemogelijkheden zijn: “geen”, “S110″, “S130″
verzetten naar “S110

Poort
De laatste instelling is de poort; ook onder
Hulpmiddelen, Poort
verzetten naar die waar (BBC micro:bit) bijstaat.
In mijn geval is dat:
/dev/ttyACM0 (BBC micro:bit)


Muziek:
Animadvert – Track 11 [electrobel]
sleepinghills – Muffled [electrobel]
Alien Death Machine – Observe [electrobel]
Lordbone – Gone But Not Forgotten (4R2) [electrobel]

met behulp van het Webgang Broadcast Control Pannel BCP v 0.2.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onderzoekje * Buitenlandse cloud * Petrol

i-nieuws 6 na 6 ** March 22nd, 2018 by wim.webgang **

Onderzoekje

Wat Facebook met jullie gegevens doet is 1 ding, maar wat doen andere bedrijven met de gegevens die op facebook te oogsten zijn? Een berucht bedrijf bv, dat ondermeer facebook gebruikte om grote campagnes op te zetten voor de verkiezing van Trump en voor het beïnvloeden van de Britten richting Brexit.
Een geslaagde campagnes was dat voor Cambridge Analytica, en ze waren er zelfs fier op dat ze miljoenen profielen uit Facebook konden halen.

Een ex-werknemer van het bedrijf stelde onomwonden dat ze computermodellen bouwden om de bestaande data maximaal te gebruiken en om het diepste innerlijke onbekende van de mensen aan te kunnen spreken. Kortom psychologische profielen.

Vraag is of dat dan allemaal publieke informatie was, of ze op een andere manier aan de basisgegevens geraakten. De krant “the Observer” bracht naar buiten dat er documenten van Facebook bestaan waarin gesproken wordt over eind 2015, waar Facebook doorkrijgt dat er op ongekende schaal data uit hun systemen gehaald was.

Dus wat deed Facebook? De samenwerking met Cambradge Analytica onmiddellijk opzeggen? Een klacht indienen? Hun ongeveer 50 miljoen mogelijk betrokken gebruikers waarschuwen, dat is een derde van de Facebookgebruikers van de VS? Nee, niets van dat alles. Ze namen beperkte interne maatregelen. Een paar dagen nadat de krant het bedrijf om een reaktie vroeg, zetten ze de samenwerking met Cambridge Analytica op pauze in afwachting van verdere duidelijkheid over eventueel misbruik van de gegevens. Naar de krant toe waren ze veel alerter: die kreeg een nauwelijks verdoken dreigement van een extern juridisch bedrijf “om op te houden met valse beweringen en laster”.

Eén van de mogelijke manieren hoe data werd weggehaald, was via een “onderzoeksproject”, waarvoor een prof meer dan normale toegang tot de profielen van gebruikers kregen. Toen FB twee jaar geleden ontdekte dat het gebruik wat te ver ging, stuurden ze enkel een vraag om de data te vernietigen, zonder verder aandringen of controle.

Achteraf wordt het allemaal nog erger. Het bedrijf werkte samen de bedenker van een app, die, vrij vertaald “DitIsJeDigitaleLeven” heette, en kwisvragen aanbood om je persoonlijkheid te doorgronden.
Die app-maker had blijkbaar banden met een Russische universiteit.

De app werd door een paar honderdduizend gebruikers gedownload, en die gaven bij gebruik toestemming om in hun data te neuzen. Maar via het onderzoeksproject was er ook toegang tot de contacten van die gebruikers, en zo wordt het aantal getroffenen gemakkelijk verveelvoudigd.

Ondertussen heeft Facebook topman Zuckerberg toegegeven dat ze fout waren. Maar het kwaad is al geschied. Na de lek startte Mozilla een petitie om Facebook op te roepen de gegevens van de gebruikers beter te beschermen. Anderen gingen nog verder: een oprichter van Whatsapp, Brian Acton, riep op tot het verwijderen van facebook met de hashtag #deletefacebook.


Cambridge Analytica werkte voor de verkiezingscampagne van Trump en voor de pro-Brexit campagne “Leave.eu” in UK.

https://foundation.mozilla.org/campaigns/facebook/

https://twitter.com/brianacton

Buitenlandse cloud

In de VS probeert justitie aan gegevens van internetgebruikers te geraken door een multinational te verplichten data te geven die is opgeslagen op servers in het buitenland. Eén bepaald geval gaat over e-mails die is opgeslagen op servers van Microsoft in Ierland.
Als Microsoft toegeeft, overtreedt het waarschijnlijk Ierse privacy wetten. Als Microsoft niet toegeeft, weigert het medewerking aan een onderzoek van justitie.

Justitie gaat rechtstreeks naar de hoofdzetels van Amerikaanse bedrijven als binnenweg. Anders moet de Amerikaanse justitie de data opeisen in Ierland, en daarvoor moeten ze allerlei procedures volgen zoals die vastgelegd zijn in internationale verdragen, en die jaren kunnen aanslepen.

De Electronic Frontier Foundation zei het al: “There is no cloud, only other people’s computers”

Petro

Venezuela is een van de landen dat cryptocurrency omhelsde. Dat was niet verwonderlijk omdat het land te lijden had onder een boycot van Amerika. Ze maakten dus een crypto-munt die de naam “Petro” draagt. De verwijzing naar olie moet vertrouwen wekken, Venzuela heeft enorme oliereserves. In tegenstelling tot andere crypto-munten staat er hier een vat ruwe olie voor iedere uitgegeven petro. Dat betekent dat de Petro dus initieel zo’n 60 dollar waard zou zijn. Het plan zou zijn er 100 miljoen uit te geven.
Volgens Time zou Rusland Venezuela geholpen hebben met het opzetten van de cryptomunt om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Ze vinden het een interessante testcase om de heerschappij van de dollar in vraag te stellen. Amerika voegde de Petro vorige week toe aan de boycot.

Er is een website opgericht waarop ook downloads aangeboden worden voor de electronische portefeuille die je nodig hebt voor de Petro, er zijn versies voor Windows, mac, Linux, een universele, en mobiele voor google play en de app store. De versie voor Linux is zo’n 95,7 Mb groot.

http://www.elpetro.gob.ve/index-en.html

http://www.elpetro.gob.ve/download-en.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BBC Micro:Bit in een doosje

Uitzending do 18:00 ** March 15th, 2018 by wim.webgang **

unboxing…
Met assistentie van het amusementsbedrijf beginnen we met het leukste van een nieuwe aankoop: uitpakken!

Een groene doos waaruit tevoorschijn komt: wat papiertjes, “de kortste usb kabel ooit gezien”, een blinkend beschermzakje met een kaartje ongeveer de helft van een bankkaart groot, een batterijhouder met 2 batterijen.
unboxing the micro:bit

Micro:bit
- verbind met de computer via een (micro)-usb kabel: op het scherm komt een melding alsof een usb-drive aangesloten wordt; het apparaat mount gewoon als extern geheugen.
- Er worden twee bestanden zichtbaar: ….

DETAILS.TXT , dat een bestand bevat met namen en waardes: (hier de cijfers vervangen door 9, letters en de meeste letters door a)

# DAPLink Firmware – see https://mbed.com/daplink
Unique ID: 9900000099999a99999999999999999b0000000099999999
HIC ID: 99999999
Auto Reset: 1
Automation allowed: 0
Daplink Mode: Interface
Interface Version: 0241
Git SHA: aa9999999999a99a999999a9aaa9a99aaa9a999a
Local Mods: 1
USB Interfaces: MSD, CDC, HID
Interface CRC: 9xa999aa99

en MICROBIT.HTM

(dat een link bevat naar http://www.microbitworld.me/ )

Programmeren

Voor het programmeren zijn er een vijftal opties online, waarvan 3 van Microsoft, en twee andere met java(?) en python; wij gebruiken die met python;

- – - -> Online python editor: http://python.microbit.org/v/1

Python anywhere help: https://microbit.pythonanywhere.com/help.html

Er is ook een python editor op github te vinden: https://github.com/bbcmicrobit/PythonEditor

In de online editor is een voorbeeld aanwezig, je kan daar bv al onmiddellijk de tekst van aanpassen die weergegeven zal worden (naar “Hello Beatscapes” bv)

Je kan links kiezen voor “Downloaden”, waarop een bestand met een naam eindigend op .hex gedownload wordt in de browser. Dit is het eigenlijke uitvoerbare programma.

Snel starten

- Binary bestand naar de geopende Micro:bit map op de computer kopieren;
- ok, staat er zichtbaar in de map van de verbonden micro-bit. Tijdens het kopieren flikkert een gele led op de micro:bit.
- als het kopieren klaar is gaat de microbit opnieuw starten: dat nieuwe uitvoerbare programma start!

En dan is er iets heel raars gebeurd. Als je de Micro:bit terug aan de computer hangt (via de USB kabel), is het programma dat je ge-upload had verdwenen! Het bestand is weg. Het is niet meer te zien in de directory; enkel de twee voorheen vermelde bestanden details.txt en microbit.htm staan er. Zeer vreemd, maar tegelijk ook geniaal: je “upload” een programma naar een “hotfolder” (gewoon het stuk bereikbare geheugen), en de micro:bit gaat dat bij de volgende start inladen en onhouden. En verwijderen van de “hotfolder”.
Dat heeft ook zijn nadelen.
- je kan niet meer zien welk programma er geladen is in het ding.
- je kan het programma er ook niet meer afhalen om een kopie te bij te houden..

Voor wie nadien zijn microbit terug het demo programma wil geven dat het had bij aankoop: de .hex versie is te downloaden van de micro:bit support site:

https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000021613-first-experience-demo-program

Onderwijs
Wat achtergrondinformatie ook over het compileren:
https://www.microbit.co.uk/td/quick-start/

De processor op een Micro:bit is een ARM processor, en het compileren moet dus gebeuren voor ARM. Dat is verschillend van het compileren van programma’s op je intel-compatibele computer, dus zelfs als je een compiler hebt voor je eigen programma’s is dat niet bruikbaar. De compiler gebruik je via de website, er zijn verschillende sites waar je programma’s kan ingeven en compileren. Er zou ook een mogelijkheid zijn om het compileren vanuit de browser te doen, en dat stuk programma van de website in je cache te houden zodat je ook zonder internet kan compileren: https://www.microbit.co.uk/app/
En als je dan python kiest is de url van het frame:

https://microbit.pythonanywhere.com/editor.html

(maar niet rechtstreeks bruikbaar?)

Cloudy: Alleen via het web?

Deze online manier van programmeren is extreem eenvoudig, maar je bent wel afhankelijk van een website om je programma te compileren en te downloaden.

Voor Linux zou iets bestaan als MicroPy .. MU of mu of ..?

“The BBC micro:bit hardware is built using ARM’s open
source mbed platform. This means that as well as using
Microsoft Touch Develop and the other editors on the
BBC micro:bit site, it is possible for more confident
coders to program the BBC micro:bit using industry-
standard development tools, including ARM’s online
C++ compiler at
developer.mbed.org”

Je zou nodig hebben:
yotta: ?
srecord : Hex/bin format conversion package
opensuse:

The srecord package is a collection of powerful tools for manipulating EPROM load files. It reads and writes numerous EPROM file formats, and can perform many different manipulations.
Version 1.64 Size 924 KB openSUSE Leap 42.3

maar verder in suse voorlopig niets over yotta, mu, micropy, mbed, enz. (Voor ubuntu lijkt het wel beschikbaar te zijn via de repo’s)

Mu?
Mu kan je zelfs als binary afhalen: https://codewith.mu/

Mu for Linux

Make the file executable (chmod +x mu.bin). Ensure membership of the dialout or uucp groups.

De download is 34.9 Mb groot en heet mu-0.9.13.linux.bin

Maar interessant: je kan zelfs de micro:bit programmeren vanuit de raspberry pi!

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=149601

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tutanota * Wie heeft de waarheid in pacht * Krypton * Debian 9.4 * Nieuwe Pi dag

i-nieuws 6 na 6 ** March 15th, 2018 by wim.webgang **

Tutanota

Terwijl Europa zich zorgen maakt over de nieuwe invoerbeperkingen voor Europees staal, voornamelijk Duits in de praktijk, maken gebruikers zich nu al zorgen over de blokkade van e-mail uit Duitsland.

Internetgebruikers in de VS die aangesloten zijn bij Comcast (de grootse provider), kregen geen e-mail verbinding meer met de mailserver van Tutanota.com. Tutanota is een Duits bedrijf dat versleutelde e-mail levert. Het e-mail programma van de (Amerikaanse) gebruiker moet daarvoor contact maken met die mailserver, en dat lukte niet meer begin maart. Er kwam een foutmelding dat de verbinding niet gemaakt kon worden doordat er geen antwoord kwam. Nadien werd het probleem opgelost, er zou een storing op een bepaalde verbinding geweest zijn, mogelijk door een storm.

Via een andere provider konden de Amerikaanse gebruikers wel aan hun e-mail van Tutanota, dus het leek specifiek te maken te hebben met Comcast. Dat leidde tot wilde speculatie, zeker omdat het in dit geval over een Duitse e-mail provider gaat die gespecialiseerd is in veilige versleutelde e-mail. Ook de attachments worden versleuteld, en ook de adresgegevens die een gebruiker bewaart via de website.
De programma’s die Tutanota gebruikt zijn open source, onder een GPL v3 licentie. Wie interesse heeft kan de broncode vinden op GitHub. Je kan dus de broncode afhalen van github, onderzoeken, en zelf compileren tot je e-mail programma.
Ook je Android app kan je zelf van de broncode compileren.
Het bedrijf gaat er prat op de privacy te verdedigen als fundamenteel mensenrecht, en er technisch aan mee te werken door de ontwikkeling van hun encrypted mail service.
Het team achter Tutanota bestaat volgens hun website uit Bernd, Hanna, Arne, Meike en Matthias.

https://github.com/tutao/tutanota/

https://tutanota.com/

Wie heeft de waarheid in pacht

De regering van Sri Lanka zegt dat haatboodschappen op sociale media, meer bepaald Facebook, hebben bijgedragen aan de anti-moslim rellen waarbij verschillende mensen gedood werden en die eindigden in een algemene staat van ontreddering in het land.

Ook Youtube heeft het wel eens lastig met de inhoud op zijn platform. Bovendien verscheen in de New York times een artikel waarin uitgelegd wordt dat de keuze van filmpjes die aangeboden worden na het gespeelde filmpje, steeds in een extremere richting gaan tov je oorspronkelijke filmpje, bv richting samenzweringstheorie.
Youtube heeft deze week aangekondigd dat ze een extra fact checking procedure hebben ingevoerd. Ze zullen bij filmpjes van samenzweringstheorien teksten van Wikipedia posten.

Wikipedia was verrast. Ze waren niet op de hoogte van dit gebruik. Natuurlijk zijn ze blij met de erkinning en de aandacht, maar langs de andere kant merken ze op dat de waarde van hun informatie soms ten gelde gemaakt wordt door anderen zonder de nodige input in hun door vrijwilligers gedragen systeem.

Vraag blijft natuurlijk welke film-onderwerpen dan wel onder de noemer “samenzweringstheorie” vallen. Ze gebruiken een lijst uit wikipedia met bekende samenzweringstheorien. Ze beschouwen de lijst wel als erg vatbaar voor uitbreiding.

Het belang van Wikipedia kan niet overschat worden, maar heeft Wikipedia er zelf iets aan? Hun financiële problemen zijn daar niet mee opgelost. Voor hun computerinfrastructuur en internetkosten rekenen ze op vrijwillege bijdragen, en het is voorlopig niet duidelijk of een bedrijf als youtube (lees Google) financieël veel bijdraagt aan Wikipedia. Volgens Wikimedia, de non-profit achtet wikipedia, zijn er momenteel financiële bijdragen van zes miljoen mensen.
Inhoudelijk werken er honderdduizenden mensen aan mee.
In een verklaring zegt wikimedia dat ze bedrijven, die de inhoud gebruiken, aanmoedigen om ook financieël bij te dragen om de toekomst van het project te verzekeren. Ze suggereren om je steun te laten afhangen van het gebruik dat je ervan maakt. En dat is in het geval van Youtube dus redelijk systematisch…

Krypton

Bij LibreELEC vieren ze hun tweede verjaardag, én de internationale Raspberry Pi dag, met de uitgave van de nieuwe versie van hun LibreELEC 8.2.4.
Het is een “minimaal” besturingssysteem, ontworpen om het Kodi media center te draaien op een computer. Dat kan een gewone desktop computer zijn, maar ook een laptop, of een apparaat met een ARM processor, zoals.. een Raspberry Pi.
Hun release heeft de bijnaam “Krypton”, de naam van element 36 in de Tabel van Mendeljev.. sorry in het Periodiek Systeem. Een term ook wel bekend uit de Star Trek reeks.

In ieder geval, de nieuwe software ondersteunt de eveneens nieuw uitgekomen Raspberry Pi 3 model b+ hardware.

Ze lijken erg tevreden over de verbeteringen aan de nieuwe Pi:
Ik citeer vrij vertaald: “De verbeterde wifi stabiliteit en de betere resultaten van de 3B+ zijn echt merkbaar. In besloten testen de voorbije maanden hebben we typische HD media kunnen streamen over een 5 GHz netwerk aan een snelheid van 105 Mb/sec zonder het probleem van bufferen en uitval van het vorige 2.4 GHz model.” (einde citaat).

De LibreELEC distributie staat in de top 100 van DistroWatch op dit moment op plaats 70 van de 308 gevolgde Linux en BSD Distributies (https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity).

Debian 9.4

Er is voorbije zaterdag tien maart een vierde update uitgekomen van de Debian 9 serie: 9.4.
Debian 9 heeft als codenaam “Stretch”. Alle gewone Debian Stretch 9.x versies die geïnstalleerd worden kunnen hiernaar ge-upgrade worden na installatie. Er zit bv wel een nieuwe Linux kern in, wat beveiligingsupdates en grafische drivers, heel wat Python 3 dependencies oplossingen, antivirus updates.
Voor praktisch gebruik zit er bv een oplossing in voor de agenda app, de erkenning van Refomationstag als feestdag voor sommige plaatsen in Duitsland, Google contacts herkenning gerepareerd.

Er zijn ook een paar softwarepaketten die verwijderd worden uit de distributie vanaf nu. Het opvallendste is waarschijnlijk Dolibarr.

Dolibarr is een web-based software om een bedrijf op te beheren; fakturen te maken, adressen bij te houden, enz., kortom een ERP en/of CRM systeem.
Het bestaat uit een web-interface en een databank, en kan draaien op een eigen plaatselijke server, of op het internet.
De oorsprong van het pakket ligt in Frankrijk, en het sluit redelijk goed aan aan de manier van werken in Belgische bedrijven. Mits het aanpassen van de instellingen kan je het gebruiken om een bedrijfje te laten draaien. Je kan je facturen ermee maken door de bestaand model te voorzien van je logo, en wat artikels aan te maken, btw percentages in te geven, en prijzen toe te kennen, met mogelijkheid van kortingen enz. Natuurlijk kan je ook een offerte of een leverbon maken, contact en adres gegevens bijhouden, producten en diensten voorzien, financiële transacties boeken, enz.
Als reden voor verwijderen uit Debian wordt aangegeven dat het te veel werk is om het pakket te onderhouden in de Debian distributie. Misschien speelt zijn afkomst Dolibarr daar parten; een paar jaar geleden viel bv op dat in de databank een aantal namen van tabellen in het Frans waren opgesteld, en een aantal andere in het Engels (waarschijnlijk de meer recente). Zo’n dingen maakt het onderhoud natuurlijk niet gemakkelijker.

Zie verder debian.org

Nieuwe Pi dag

Het is Raspberry Pi dag en de organisatie viert dat met een aankondiging op hun site.
Volgens de Rapberrypi.org site is er nu officieel een nieuwe versie van de Raspberry Pi 3 verkrijgbaar: Raspberry Pi 3 Model B+. Die zou in verkocht worden voor zo’n 35 dollar. Dat is enkel voor het computerbord, zonder harde schijf, voeding of randapparatuur als toestenbord, muis of scherm. Voor het besturingssysteem moet je ofwel een SD-kaartje met noobs erop kopen, ofwel zelf een systeem naar keuze op een zelfstartend medium installeren.
De eigenschappen zijn: 1.4GHz 64-bit quad-core processor (die dus wat sneller is dan de vorige), dual-band wireless LAN, Bluetooth 4.2/BLE, sneller Ethernet (zou Gigabit zijn), and Power-over-Ethernet door middel van een aparte opsteekkaart.
Wat ook beter zou zijn is de warmtebeheersing. Dat is vooral belangrijk voor Raspberry Pi’ die ingebouwd worden in een apparaat dat daarna doorlopend werkt (in tegenstelling tot het gebruik van de Pi als een tijdelijk experimenteerbordje).

Opvallende op de lancerings-site is de link net onder de knop “koop nu”; een knop “buy for business”: Daar vind je de resellers: Farnell/element14 en RS die we ook kennen van de vorige Raspberry Pi’s.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-3-model-bplus-sale-now-35/

ps

https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Internationale Vrouwendag gasten: Katrien en Lydia

Uitzending do 18:00 ** March 8th, 2018 by wim.webgang **

Marthe ontvang vandaag twee gasten in de studio:
- Katrien Behiels van CoderDojo België: CoderDojo is een vrijwilligers-organisatie die kinderen spelenderwijs leert programmeren, samenwerken en presenteren.
Internationale vrouwendag in Webgang
In de achtergrond wordt Wim’s laptop in beslag genomen door een achtjarig meisje dat zich begint uit te leven met de kinder-programmeeromgeving “Scratch”.
Marthe heeft ook een Scratch-board bij, dat ondermeer een schuifregelaar bevat. Blijkbaar zou je dat kunnen koppelen met de computer, en gebruiken als te manipuleren hardware om in de software waarden te lezen (volgens bv deze tutorial die zelf in Scratch gemaakt is).
nb: zie ook “Sparkfun picoboard”

- Lydia met een raak verslag van haar vrijwilligerswerk in vluchtelingenkampen in Europa (o.a. Griekenland), en hoe ze die ervaringen verwerkte tot een tentoonstelling “Schipper mocht ik overvaren?”.
Die leeft nog voort .. www.habibaboumaaza.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Amiga-art * Brilliant Jerks * Dame Stephanie Shirley * Kraak van de maand

i-nieuws 6 na 6 ** March 8th, 2018 by wim.webgang **

Kraak van de maand

Dieven in ijsland gingen aan de haal met computerapparatuur van datacentra, goed voor zo’n 2 miljoen dollar. Het materiaal zou bestaan uit honderd processors, honderd voedingen, honderd moederborden, en zeshonderd grafische kaarten.

Eén van die datacentra stond ervoor bekend om servers te verhuren om bitcoins of andere cryptomunten te genereren.

De grafische kaarten spelen daar een grote rol in, en terwijl een server normaal zelfs geen beeldscherm aangesloten heeft, en dus geen grafische kaart nodig heeft, worden er meer grafische kaarten per server geïnstalleerd omdat die efficiënter zijn in het genereren van bitcoins.

Ijsland is daar interessant voor omdat de energiekost er laag is en de koeling van servers gemakkelijk. De dieven hebben dus de zaak anders aangepakt dan de meeste bitcoin diefstallen die tot nu toe gebeurden via het internet. Zij stapten gewoon het data centrum binnen en namen de computers mee. Dat deden ze eind december, begin januari, ondermeer in de buurt van Reykjavik.

De politie wachtte even af; verkopen ze de servers terug? Die kunnen met hun serienummers misschien geïdentificeerd worden als ze op de markt komen. De computers zijn samen meer dan 2 miljoen waard als je ze gemiddeld aan een goede 3000 euro per stuk rekent.

Of gaan de dieven de servers (al dan niet zelf) installeren en laten draaien om bitcoins op te brengen?
Zo’n server verbruikt bv 300 watt als hij draait, en als je ze allemaal zou gebruiken draai je er 30.000 Watt door. Dat zou natuurlijk al kunnen opvallen op de factuur, en de politie hoopt via gegevens van electriciteitsleveranciers aan tips te geraken. Ook electriekers, internetproviders en andere datacentra worden gepolst of zich grote nieuwe klanten aanbieden.

Ondertussen is duidelijk dat een aantal medeplichtigen werden opgepakt met behulp van de beelden van bewakingscamera’s.

Dame Stephanie Shirley

Eén van de “Fellow” 2018 laureaten van het Amerikaanse Computer History Museum was Dame Stephanie Shirley, bijgenaamd “Steve Shirley”.

Ze kreeg de award voor haar levenslang ondernemerschap in en de ontwikkeling van de IT sector in Groot-Brittanie.

Op computerhistory.org geven ze een biografie:

Na de high school in de jaren 50 begon ze te werken voor Post Office Research station. Nu lijkt dat misschien niet hip, maar dat was wel de plaats waar tijdens de tweede wereldoorlog de computers werden gebouwd die werden gebruikt om de geheime communicatiecodes van het Duitse leger te kraken. De plek had dus wel wat geschiedenis, en tijdens haar werk aan het onderzoeksinstituut studeerde ze verder Wiskunde, waarin ze ook afstudeerde. Ze trouwde met een fysicus. Ze richtte in de jaren 60 een bedrijfje op voor freelance programmeurs. In de jaren 70 was dat uitgegroeid tot 300 programmeurs. Het bedrijf kreeg de naam “F International”, en werd uiteindelijk op de Londense beurs genoteerd. In de jaren 90 ging Stephanie Shirley op pensioen. Niet dat ze vanaf dan stilzat; ze richtte de Shirley Foundation op, en werd aktief in het ondersteunen van onderzoek naar autisme. Maar ook technologie behield haar aandacht, en ze gaf miljoenen aan het Oxford Internet Institute.
Ze was aktief in verschillende organisaties en werd voorzitter van de “British Computer Society”
Ze kreeg veel onderscheidingen en eretitels.

Toch is ze veel meer dan een slim iemand die vroeg in de computerindustrie stapte en daarmee rijk werd en aanzien verworf. Ze heeft een opmerkelijke levensloop, en ze heeft interressante beslissingen genomen die niet altijd vanzelfsprekend waren.

Voor het begin van dat verhaal moeten we terug naar de jaren 30, in de tijd van het opkomend nazi-regime. In Dortmund woont het gemengde koppel Buchthal: hij is van Joodse afkomst, zij komt uit de Oostenrijkse stad Wenen. Hun dochters heten Vera en Renate.
Mijnheer Buchtal wordt slachtoffer van de politiek van de nazi’s, en hij verliest hij zijn werk als rechter in Dortmund. Hij maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van zijn kinderen; en hij organiseert een vlucht voor zijn twee dochters. In het laatste jaar voordat de tweede wereldoorlog uitbreekt werd een reddingsoperatie opgezet om veelal joodse kinderen te redden uit Duitsland, Oostenrijk, Tjsechoslowakije, Polen en Danzig. Groot-Brittanie past de immigratiewetten aan en neemt ongeveer 10.000 kinderen op in die periode, waarvan achteraf velen de enige overlevenden zijn van hun gezin.

Vera en Renate Buchthal komen zo in 1939 met een “Kindertransport” als vluchtelingen aan in Groot-Brittanië. Ze worden opgevangen en er worden pleegouders gezocht. Vera wordt nadien Stephany Shirley…die zich in geschriften “Steven” noemt om als vrouw de vooroordelen te omzeilen.

http://www.computerhistory.org/fellowawards/hall/dame-stephanie-shirley/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kindertransport

Amiga-art

Schilder Samia Halaby was 50 toen ze haar Commodore Amiga 1000 kocht.
Op haar 81e toont ze trots de Amiga in haar atelier in New York. Ze beschermt het toestel met een plastic gordijn dat ze naar boven rolt om de Amiga te gebruiken. Het toestel werkt nog steeds, en ze heeft handleidingen en originele diskettes bij de hand.
Ze is gefascineerd door het beperkte rgb kleurenpallet van de computer. Ze leert zelf programmeren in basic en c, en schrijft eigen programma’s met grafische experimenten, die later evolueren tot “kinetic paintings” en “kinetic art performances”, dikwijls in combinatie met muzikanten.
Ze gaf les aan de Yale School of Art, en was daar in 1972 de eerste vrouw in die rol.
Naast haar abstracte werk, maakte ze ook politieke posters en pamfletten, dikwijls in een anti-oorlog context.
Haar familie is afkomstig van Jaffa, waar die in 1948 verdreven werden bij de creatie van de staat Israel. Ze vluchtten naar Libanon, en kwamen later in de VS terecht, waar zijzelf in 1963 afstudeerde aan de universiteit van Indiana met een “Masters in Fine Art”. De volgende jaren onderzocht ze Islam-architectuur en geometrische abstractie door een lange trip te maken door Palestina, Syrië, Egypte, en Turkije. Ze maakte een reeks werken over de massamoord die plaatsvond in het dorpje Kafer Qasem in 1956. Ze steunde Palestijnse artiesten.

http://art.net/~samia/

https://www.artsy.net/artist/samia-halaby

https://www.youtube.com/watch?v=sDfIkXf3uzA

https://en.wikipedia.org/wiki/Samia_Halaby

Brilliant Jerks

Uber boekte zowat de helft van de tikketten voor de premiere van een stuk met de titel “Brilliant Jerks”. Het stuk is gebaseerd op de onthullingen van Susan Fowler over de bedrijfskultuur binnen “Uber”.
Ze klaagde de sexistische cultuur aan binnen het bedrijf, en dat bracht een bal aan het rollen die uiteindelijk de kop van de topman deed rollen. De bedrijfscultuur zat ingeworteld tot bij de top en CEO Travis Kalanick nam uiteindelijk ontslag. Ze onstak hiermee een vuurtje dat later oversloeg naar andere sectoren als de filmindustrie.

Er wordt nu gespeculeerd over de reden van de aankoop: willen ze het theater opzettelijk half leeg laten staan bij de premiere, willen ze een culturele omwenteling in eigen rangen stimuleren door een kritische terugblik, of was het gewoon een koopje van de culturele dienst, die gebruik maakte van een aktie “1 kopen – 1 gratis” om een goedkope partij kaartjes op de kop te tikken?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Duitser twee: “Mir stinkt’s”

Uitzending do 18:00 ** March 1st, 2018 by wim.webgang **

Mir stinkt’s
Een kritisch artikel over de reklamebedrijven (“maffia”) die de gebruikers volgen op hun www-trajecten, en voor de schijn (zelfregulatie) gebruikers laten aanvinken om niet gevolgd te woden. Maar geen kat die daar rekening mee houdt. (Editoriaal van ilnuxUSER).
Marthe merkt op dat het over meer dan de “usual suspects” gaat, en oppert dat het bestellen van een bepaald boek op alibaba ertoe kan leiden dat je nadien het land niet inmag.

linuxuser DE-MagPi DE

linuxuser DE-MagPi DE


Duitser 1:
Linuxuser DE

linuxuser, februari 2018 met 2 DVD’s 8,5 € (België 11.05 €)
www.linux-user.de

Dit tijdschrift leidde tot de ontdekking van een interessant muziek-leer programma: Nootka. Het programma van de Poolse programmeur Tomasz Bojczuk wordt uitgebreid beschreven, inclusief duidelijke schermafbeeldingen. Wat ik uit het artikel begrijp, is dat het programma een goede hulp is bij het leren guitar spelen. Het helpt je oefenen door opgaven te geven op het scherm, en te luisteren hoe jij het speelt, en te tonen wat je speelt in vergelijking met wat het zou moeten zijn. Zelfs als je de muzieknotatie nog niet onder de knie hebt, kan het programma je als beginner al beleiden. Het is bijna een digitale leraar; behalve het oefengedeelte is er ook een een toets voorzien achteraf. Tijdens het oefenen is het programma behulpzaam, tijdens de toets eerder streng. Het kan verschillende stijlen aan, en is nuttig voor klassieke gitaar, electrische gitaar, basgitaar, zang en andere muziek.
De maker ervan is eigenlijk muziekleraar (vooral gitaar) in een Poolse muziekschool. Blijkbaar combineert hij dat met programmeren als hobby, in C++ en voor Qt, de basis voor de KDE desktop in Linux. Het programme en de broncode staan op de linuxuser DVD.

Nog in deze Linuxuser:
- Sharklinux: een Rolling Release distributie gebaseerd op Ubuntu (hoe doen ze dat?), die bovendien een zeer uitgebreid software-aanbod in het menu hebben.
- Verder staat er ook een artikel over pakketbeheer bij rolling release* distributies als Arch Linux; hoe doorlopend updates uitrollen en toch enigermate stabiel systeem blijven?
- Dat wordt gevolgd door artikels over pakketbeheer, bv een artikel over het verbeteren van packages voor Arch Linux en afgeleiden, XBPS bij Void Linux, JuNest voor installatie als user, enz.
- Audacity 2.2 wordt geloofd om zijn nieuwe functies in een uitgebreid artikel.
- Nitroshare als manier om bestanden te delen in je netwerk, tussen computers met verschillende besturingssystemen.
- blogsoftware Ghost als alternatief voor WordPress
- maak je eigen neuraal netwerk voor bv schriftherkenning
- En artikels over terminal, nano, docopt, ..
- Bij het tijdschrift zitten een paar DVD’s met Manjaro 17.0.6, Sharklinux 4.13, Kali Linux 2017.3, Deepin 15.5 enz..

Duitser 2:
Magpi (DE)

“MagPi” 01-2018 jan/feb, 9,95 € (België 11,50 €)
www.magpi.de
De Duitse versie van het officiële Raspberry Pi magazine.

Marthe vraagt zich af of dit nu eigenlijk bedoeld is voor kinderen of voor volwassenen; Het thema van dit nummer is de combinatie met Lego.
Er staan een paar projecten beschreven, en een paar ideeën aangegeven.

Bij dit eerste nummer van het jaar zit een DVD met het volledige archief van 2017 van MagPi, opgeslagen in pdf formaat.

Ook een kadootje van zo’n 17 euro op de DVD: de pdf versie van het 100-blz dikke boek “Raspberry Pi, der praktische Einstieg”, van Daniel Kampert.

De auteur werkt voor het Duitse bedrijf “Jenoptik Robot”, en heeft nog een ander boek op zijn naam staan: “Elektronik verstehen mit Raspberry Pi”, beiden zijn uitgegeven door Rheinwerk Computing. Hij heeft verder nog een blog kampis-elektroecke.de, waar hij schrijft over electronica, programmeren en andere Linux dingen.

Dit boek is geschreven in 2015 voor de Raspberry Pi 2 (en voorgaanden,), en bevat ondermeer zeer duidelijke foto’s met de functies en aansluitingen op de Rasberry Pi, en uitleg over het gebruik van de camera-module.

Terug naar (de inhoud van) het tijdschrift waar de dvd bijzit:
- MIDI soundbox: over het bouwen van een MIDI soundbox op basis van een kaartje van 22 euro en een Raspberry Pi 3, en wat ander materiaal. Door wat soldeerwerk en een metalen kastje bouw je een professioneel uitziend toestel.
- Een luchtkwaliteitsmeter maken met een CCS811 gas-sensor om bv CO2 of andere vluchtige organische componenten te meten.
enz.
(Een deel van de teksten komen me bekend voor, het zijn waarschijnlijk vertalingen van oorspronkelijke Engelstalige teksten die vroeger ik al in de Engelstalige versie las.)

*Rolling release
“Rolling Release” is een term om aan te duiden dat een Linux distributie het model gebruikt van het doorlopend updaten van de geïnstalleerde software, om in kleine stapjes te evolueren naar nieuwere versies van alle programma’s. Dat als alternatief voor om de paar jaar een nieuwe versie uitbrengen; de gebruikers kunnen die nieuw installeren (waarbij het vorige systeem volledig verdwijnt), of er in een grote stap, met behoud van eigen documenten, naar upgraden (waarbij geprobeerd wordt om zoveel mogelijk instellingen en programma’s mee de stap te laten nemen naar de volgende grote versie).
Voorbeeld van een “rolling release” is OpenSUSE’s “Tumbleweed”

Muziek
sleepinghills – Dubstation 1.0 @ 18:29:35
Lordbone – Gone But Not Forgotten (4R2) @ 18:20:23
Gloomer – Lost Your Mind @ 18:11:21

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries