Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geest uit de DVD

Uitzending do 18:00 ** February 25th, 2021 by wim.webgang **

GhostBSD

De dubbelzijdige DVD uit Linux Magazine maart bevat twee versies van BSD; hier probeer ik de gebruiksvriendelijke GhostBSD met Mate desktop:
(na het booten en voor installatie draait die als live-systeem)

En inderdaad, de BSD onderaan op het scherm is een andere BSD…

Energie
Even ter sprake met Marthe:
“De Race naar de superbatterij”
Tegenlicht, uitzending op vpro
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/de-race-om-de-super-batterij.html

Muziek
18:10 Phillip Gross – 01 – Casablanca
18:15 Animadvert – The lunatic
18:24 Animadvert – dance in black
18:25 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:41 krackatoa – 07 – so long sapien
18:45 Senn – Plastic Bag

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux beveiliging * WebOS te huur * De weg kwijt * Tekort aan chips * Helium Disk

i-nieuws 6 na 6 ** February 25th, 2021 by wim.webgang **

Linux beveiliging

Google is bezorgd over de veiligheid van Linux en andere open source software. Ze zijn zelf intensieve gebruikers van Linux, zowel in de kern van Android apparaten, als in hun servers en desktops. Google maakt zijn Linux versies zelf, rechtstreeks van het compileren van de broncode, die ze in hun eigen repositories houden. Aanpassingen aan de Linux kern implementeren ze dus zelf.
Hun open source security team wordt uitgebreid met een aantal mensen die ook vroeger al aan de Linux kern werkten, maar dan voor de Linux Foundation. Ook de Linux Foundation krijgt sponsoring van Google, maar nu gaan ze rechtstreeks twee voltijdse kernel hackers betalen: Gustavo Silva, en Nathan Chancellor.

WebOS te huur

LG zegt dat het zijn webOS op de markt gaat brengen, en hoopt dat ook andere merken hun systeem zullen gaan gebruiken, in licentie. Het is een heel ecosysteem van het operating systeem, met afstandsbediening, stembediening enz. Het laatste jaar werd het bedrijfseigen systeem upgedate naar webOS 6.0, en werd bv het navigatiemenu aangepast.
Wie vroeger nog een Palm Pre smartphone heeft gehad, zal zich misschien herinneren dat rond 2010 het bedrijf een eigen Palm webOS ontwikkelde op basis van een Linux kern.
Palm werd overgenomen door HP, dat een aantal apparaten op de markt bracht met webOS, en het systeem wou gebruiken voor smartphones, tablets en printers. In 2012, na het afkalven van hun afdeling consumentenapparaten, gaf HP een open source versie uit onder de naam “Open webOS”. In 2013 verkocht HP hun webOS aan LG Electronics, voor gebruik in hun slimme tv’s, en IOT apparaten. Een aantal patenten in de rand van webOS verkocht HP aan Qualcomm. De aankondiging van LG is een beetje bizar, want ook zij hebben een open source versie van webOS onderhouden.
Het gaat dus waarschijnlijk over de eigen ontwikkelingen van LG die draaien bovenop webOS.

Voor de Linux roots van webOS en Palm Pre kan je terecht op de van pinguins vergeven wiki “www.webos-internals.org”, waarvan ook een Franse, Italiaanse, enz Chinese vertaling bestaat.

https://www.webos-internals.org/

De weg kwijt

Sommige Roomba stofzuigers zijn sinds een software update de weg kwijt. Het zijn automatische stofzuigers van iRobot, die zelf zijn weg zoekt, en zelfs onthoudt hoe de kamer er uit ziet.
De stofzuigerrobot gebruikt clouddiensten via een verbinding met de wifi. “Onze robots worden steeds slimmer”, zegt de slogan op de website van roomba. Dat zou kunnen, want het apparaat checkt zelf op internet of er updates zijn als het in zijn homebase zit, en haalt die af en installeert ze.
Na firmware update 3.12.8 meldden gebruikers dat hun stofzuiger wel dronken leek. Hij tolde doelloos rond, stootte tegen allerlei meubels, en viel stil midden in de open ruimte in de kamer. Hij vindt zijn laadstation niet meer terug en gaat in coma wegens platte batterij. Sommige andere gebruikers merkten enkel op dat het toestel er langer over doet om de kamer te stofzuigen.
Het handigste zou zijn de update terug te draaien, maar dat lijkt niet zo vanzelfsprekend. Heel wat gebruikers hebben contact genomen met de fabrikant, en die zegde toe de update terug te draaien, maar dat lijkt na weken nog niet gelukt. iRobot heeft het probleem ondertussen bevestigd voor de gebruikers van i7 en s9 toestellen, en toegegeven dat het nog wel een paar weken kan duren; blijkbaar moeten ze een nieuwe update maken.

Op de Nederlandstalige website is het helemaal eigenaardig: daar staat voor de S -serie een aantal updates vermeld, die onderaan beginnen bij 1.1.14 van mei 2019 om dan met stijgend versienummer naar boven te gaan tot de voorlaatste 3.10.8 met als releasedatum september 2020, en als bovenste het hoogste versienummer 3.12.8 met als eigenaardige datum 20-11-2017!?

Tekort aan chips

Terwijl België zich zorgen maakt over een tekort aan vaccins, maakt de VS zich zorgen aan een tekort aan chips. Niet de in olie gebakken aardappelschijfjes, maar wel de silicium versie. Er wordt geklaagd over tekorten in de automobielsector, waar de productie van auto’s vertraagt omdat de leveranciers van de computeronderdelen niet kunnen volgen. Ook in andere sectoren zijn er tekorten, zoals bij de fabrikanten van medische apparatuur. De VS beseft dat de productie van halfgeleiders of chips, een zwakke plek is in de aanvoerketen van hun industrie, dat merkten ze goed tijdens de wereldwijde coronacrisis. Nog maar 1/8 van de chips worden in de VS gemaakt, het overgrote deel komt van Azie. Ook in functie van de nationale veiligheid zou de VS liever meer productie in eigen land zien. Biden tekende een “executive order” om binnen de honderd dagen een analyse te maken om de sleutelproductie als die van halfgeleiders en batterijentechnologie in de VS te versterken.

Helium Disk

Toshiba heeft een nieuw soort harde schijf ontwikkeld, waarvan de behuizing gevuld wordt met helium, het gas dat gebruikt wordt om ballonnen op te laten. Binnenin wordt ook gebruik gemaakt van microgolven. En het energieverbruik is maar iets meer dan 4 Watt in werking, en een spectaculair 0,2 Watt in rust. Aangezien een harde schijf in een computer meestal meer in rust is dan in aktieve schrijf of leeswerking, is dit een belangrijke waard voor plaatsen waar de energie beperkt is, bv systemen die draaien op batterijen, en die dienen voor datalogging enz. De capaciteit bedraagt 18 Terabyte, de schijfbehuizing heeft intern 9 boven elkaar liggende schijven van 2 TB en 18 lees/schrijf koppen.

compiled by BCP v.0.5.10

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Plateau

WebGang blog ** February 23rd, 2021 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:bit 2 als afteller voor start op de racebaan

Uitzending do 18:00 ** February 18th, 2021 by wim.webgang **

racebaan starterEen van de verschillen van deze nieuwe micro:bit met zijn voorganger is de ingebouwde kleine luidspreker (eigenlijk meer een zoemer).
Daarmee kan je gemakkelijk een bestaand muziekje uit de python bibliotheek aanroepen als geluidje in je toepassing. (Dat kan je evengoed met de vorige versie, maar dan moet je zelf een luidspreker aansluiten op pin 0 en GND. Maar dat gaat hier niet want de stop-bit is vast op de microbit verbonden met rood licht/LED op pin nul).
Documentatie: https://microbit-micropython.readthedocs.io/en/latest/tutorials/music.html
Omdat het moeilijk kiezen is op basis van tekst, heb ik een overzichtje gemaakt van de ingebouwde muziekjes: MicroBitPlayAllMusic.py
https://sourceforge.net/projects/webgang/files/MicroBit/

Micro:Bit2 + STOP:bit
Daarmee wordt de infrastructuur van de racebaan* uitgebreid. Verder bestaat die uit: een gesloten circuit van 2 banen, 2 racewagens*, een analoge toerenteller (elke keer het volgpinnetje van de auto voorbijkomt, klikt de teller een tandje verder, en het getal is uit te lezen op een ronde schijf met een pijltje; lekker analoog dus!)
Ik ben op zoek naar een geluidje om het einde van de race aan te geven. Punchline misschien? Nyan is zowat de langste. Ik kies uiteindelijk POWER_DOWN.
Ik merk dat het soms moeilijk is om geluid en leds te mengen (dubbel gebruik pin 0), hoewel je de luidsprekerfunctie wel aan en af kan zetten; de micro:bit2 stuurt geluid standaard naar de ingebouwde luidspreker lijkt me, maar het is in ieder geval een probleem om daarna rood licht te geven op pin 0; ik heb dus de code van het geluid zo gepositioneerd dat de rode led op dat moment al brand, dat lijkt te lukken.

* electrische auto’s die rijden op zonne-energie!

18:13 Animadvert – The lunatic
18:19 DarkundergroundBastard – Dark underground.basterd – heavy drummer
18:21 Ketsa-Dawnage
18:26 krackatoa – 07 – so long sapien
18:32 stazin – eccentrics
18:37 stazin – Evergreens and Stuff
18:39 Senn – Plastic Bag
19:00 Sro – Self Driving
19:00 Phillip Gross – 01 – Casablanca

by WebgangBCP v.0.5.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux werk bij AMD * Reklame belast * Texas in het donker * Draadloos op snelheid

i-nieuws 6 na 6 ** February 18th, 2021 by wim.webgang **

Linux werk bij AMD

De Phoronix website heeft opgemerkt dat processorfabrikant AMD steeds meer Linux specialisten in dienst neemt. Dat kan komen door het succes van AMD in het High Performance Computing segment. AMD is altijd al toegewijd geweest aan Linux, met betrouwbare ondersteuning, maar ook bij AMD zitten Linux gebruikers soms te wachten op onmiddellijke ondersteuning bij het op de markt komen, bv zoals bij intel. En dat lijkt nu de ambitie te zijn. Ze zoeken een manager Linux kernel development, een Technical lead die moet samenwerken met hardwarefabrikanten en Linux distributies.

De jobaanbiedingen situeren zich niet in onze buurt; de meeste gaan over Austin, Texas, andere over Bangalore, Karnataki, India, Shangai, Massachusetts, Ontario, enz.

Er zit ook een Coreboot / Firmware Engineer – Roseville, California, US bij; coreboot is het vroegere LinuxBIOS, een opensource software die vooraf ingebakken wordt om een computersysteem op te kunnen starten. Het is de stap voor het OS of besturingssysteem aktief wordt.

https://jobs.amd.com/search/?createNewAlert=false&q=linux&locationsearch=

Reklame belast

In de VS heeft de staat Maryland, dat net boven Washington ligt, de spits afgebeten in het belasten van online reklame. Nochtans had gouverneur Lally Hogan, republikein, vorig jaar zijn veto gesteld tegen zo een voorgestelde belasting. Dat voorstel, in mei 2020, ging over een belasting van tweeenhalf tot tien procent op de reklameinkomsten. Er rezen toen wel vragen over, ondermeer over de basis waarop belast wordt; de aparte cijfers voor reklameinkomsten in die staat waren niet bekend. En dus zou belast worden op de algemene inkomsten. In de wet is ook voorzien dat de belasting toegepast wordt voor bedrijven met een omzet vanaf 100 miljoen dollar per jaar. Bedrijven als Google en Facebook zullen niet tevreden zijn, en stappen mogelijk naar de rechtbank om de wet toch nog te stoppen.

Texas in het donker

Veel sollicitaties zullen ze nu niet kunnen afwerken in Texas, want ze zitten er in het donker. Door een sneeuwstorm begon de electriciteit uit te vallen in Texas, en miljoenen mensen zitten zonder stroom. Ondertussen vriest het er nog ’s nachts, kan het ook nog sneeuwen, en heeft het noodweer al levens gekost. De gouverneur noemde het al “ongezien”, en steekt de schuld op de grote stroomuitval op de windmolens die bevroren zijn, en bewijst dit dat ze de olie nodig hebben voor electriciteitsproduktie. Dat is een eigenaardige conclusie, want hernieuwbare energie maakt er maar een klein deel uit van de electriciteitsproduktie. Maar ook gas en koolinstallaties vielen stil door de storm, en dat heeft veel meer inpact.
Gisteren moest hij toegeven dat ook gasinstallaties bevroren waren.

https://www.youtube.com/watch?v=QGfwlgcjVDE

In andere staten zou dan worden overgeschakeld op het invoeren van electriciteit uit andere staten die op het electriciteitsnetwerk zitten. Maar Texas heeft nooit meegedaan met het electriciteitsnetwerk van de VS, het heeft zijn eigen “grid”.
Ze wilden niets te maken hebben met de centrale overheid die het opzetten van electriciteitsnetwerken coördineerde en dus bestaat er in de VS een westelijk en een oostelijk elelctriciteitsnetwerk, en apart één electriciteitseiland in Texas met de naam ERCOT: “Electric Reliability Council of Texas”. De verfoeide centrale overheid stuurde ondertussen wel generatoren, dekens, water en voedsel. Het FEMA of Federal Emergency Management Agency, stuurde zelfs brandstof om de noodgeneratoren aan de praat te houden.

De website met de toestand van het grid van ERCOT (http://www.ercot.com/gridinfo) geeft momenteel een foutmelding: “Access Denied” … Normaal kan je er een dashboard vinden met allerlei informatie als capaciteit, vraag, aandeel wind enz.

Draadloos op snelheid

Qualcomm brengt de snelheid van draadloze communicatie op het peil van de bedrade netwerken. Ze pakken nu uit met een communicatiechip die snelheden haalt van 10 gigibit. Er komt wat intelligentie bij kijken voor het efficientere gebruik van zenden en ontvangen, ook voor het energieverbruik.
Qualcomm maakt chips voor ondermeer smartphones, maar waarschijnlijk zal deze technologie in het begin ingevoerd worden bij tablets en laptops. Hun vorige hoogste snelheid was 7,5 gigibit per seconde.

compiled by BCP v.0.5.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

copyright flikken * Tesla door de schouw * TikTak * Druk op mars * Favicon supercookie

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** February 11th, 2021 by wim.webgang **

copyright flikken

Politie in de VS heeft er iets op gevonden om het effect van filmende burgers te neutraliseren. Ze beginnen muziek te spelen. Niet zelf, maar van hun smartphone bv. Dat ondervond een aktivist die in Beverly Hills een politieburo binnenging met een administratief verzoek. Toen de dienstdoende agent merkte dat de man aan het filmen was, nam hij zijn gsm en zocht een muziekje. Dat zette hij goed hoorbaar op alsof hij een dj-setje wilde forceren. De bezoeker begon stilaan te beseffen dat de politieman opzettelijk een lang stuk muziek in de opname probeerde te rammen, met de bedoeling de bezoeker in de problemen te brengen als hij het filmpje online zou zetten op sociale media. Want dan zou het platform merken dat er illegaal auteursrechtelijk beschermde muziek in het filmpje wordt gebruikt, en dan zou de account mogelijk geschorst worden.
In de Verenigde Staten is het wettelijk toegelaten om politie te filmen tijdens hun publieke dienst, en ze lijken zich hiermee te willen verdedigen.
Daarbij zou het interessant zijn om te zien of de playlist van de politiemannen gebaseerd is op de herkenbaarheid van de muziek, of de strengheid van de houders van de auteursrechten op de muziek; zo ligt muziek van de Beatles bv nogal gevoelig.
Maar de politie is niet altijd vragende partij om filmopnames te “deleten”. De opnamen en live streaming tijden de bestorming van het capitool is een van de bronnen die wel gegeerd zijn. Internetaktivisten zijn vrij snel beginnen backups maken van de filmpjes, omdat ze wel vreesden dat de sociale media-platformen die snel zouden verwijderen, evenals de gebruikers die het filmden en online zetten, eens ze begrijpen wat juridisch de gevolgen zouden kunnen zijn.

Tesla door de schouw

Tesla dreigt alle milieuwinst die het maakt met zijn batterijen en electrische auto’s door de schouw te blazen door zijn aankoop van meer dan een miljard euro aan bitcoins. En dat doen ze juist op een moment dat de andere klassieke automerken zich aan het omvormen zijn richting electrisch, met steeds meer electrisch aangedreven auto-modellen. Het maken van die bitcoins is immers enorm energie-opslorpend, en aangezien dat over de hele wereld verspreid gebeurt, is daar heel wat koolstofonvriendelijke energie bij. Maar Musk heeft er altijd graag de kantjes afgelopen, en voorlopig kunnen de aandeelhouders tevreden zijn want de prijs van de bitcoin maakte op slag een sprongetje. Als hij ze onmiddellijk terug verkocht had, had hij al winst gedaan. Zo kan de rijkste mens op de wereld op slag zelf tien procent rijker worden.
En mogelijk volgen nog andere bedrijven die bergen cash geld hebben. Voor de hand liggende kandidaat is Apple. Extra pittig is dat Apple een digitale portefeuille heeft, de Apple Wallet, die zou kunnen gecombineerd worden met de digitale munt, waardoor een hele nieuwe markt openligt: digitaal geld en transacties, met identificatie via de iphone enz. Hun concurrenten zouden het op slag moeilijk hebben.

TikTak

De klok leek te tikken voor TikTok, het populaire online platform voor het delen van korte smartphone filmpjes, onderdeel van het Chinese BytDance. Trump had tijdens zijn ambtstermijn de verplichte verkoop aan een Amerikaans bedrijf geforceerd door te dreigen met een algehele verbanning van TikTok in de VS. Ondertussen is Trump weg, en ligt de hele verkoop op apegapen. De al dan niet spontane kandidaten voor het overnemen van het Chinese bedrijf waren Walmart en Oracle. Maar nu is het afwachten wat er gaat gebeuren met het door honderd miljoen Amerikanen gebruikte platform.

Druk op mars

Voorlopig is het nog niet echt druk op mars, maar het komt er toch in de buurt. Vorige week dook een ruimtetuig van de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond de rode planeet. De satelliet heet “Hope” en werd van de aarde weggeschoten in de zomer van 2020 vanuit Japan. Voorbije dinsdag, 9 februari kwam hij dan aan, na zo’n 470 miljoen kilometer. Het tuig werd gebouwd in een samenwerking tussen VAE, India en een universiteit in de VS.
Maar ook China lanceerde een raket in de richting van Mars, die nu met zijn 5 ton in de aantrekkingskracht van Mars terechtkwam. Het is de bedoeling dat die nu wat rondcirkelt op zoek naar een goede landingsplaats. Als dat lukt kan een marsauto uitgezet worden die op zoek kan gaan naar sporen van marsmannetjes. En ook de Amerikanen hebben hun marsauto in de file naar mars. Het is een waar rijdend laboratorium van 1 ton, dat bungelend aan een parachute de bodem verkent op zoek naar een goede landingsplaats. En dat bovendien een helicoptertje bij heeft dat op mars kan rondvliegen op zoek naar stalen, en dat zelf zijn batterij kan bijladen. Op de site van de NASA kan je live de vluchtgegevens volgen: de afgelegde miles vanaf de aarde, de afstand die nog af te leggen is, het snelheids in miles per hour, en het percentage van de reis dat afgelegd is.
ps: je kan ook omschakelen naar kilometers.

https://mars.nasa.gov/mars2020/

Favicon supercookie

En er is weer een supercookie opgedoken, dit keer via het favicon bestand. Een favicon is een piepklein logo van de site, dat als icoon in je webbrowser zichtbaar kan zijn voor de URL of bij een tabblad, of bladwijzer. De website stuurt die favicon, en helaas wordt die nu ook misbruikt als manier om gebruikers te tracken. Het is een trieste verdere stap in het misbruiken van de mogelijkheden van de browsers door de internetadverteerders.
Bovendien is het niet zo gemakkelijk om deze spion te wissen, hij werkt zelfs over de “private browsing mode” heen, en wordt niet gewist met het sluiten van de browsers. Ook niet met het manueel wissen van de geschiedenis van de browser. Veelgebruikte anti-tracking middelen werken ook niet, dus AdBlock enz gaan hier niets aan veranderen, omdat die zich richten op tracking over verschilllende websites.

Er verscheen een onderzoeksrapport van 18 blz aan de universiteit van Illinois in Chicago over deze mogelijkheid, te downloaden als pdf. De titel is: “Tales of FAVICONS and caches: Persisent tracking in Modern Browsers”, het document is opgesteld door Konstantinos Solomos, John Kristoff, Chris Kanich en Jason Polakis.

Ze keken naar het gedrag van verschillende browsers: Firefox, Chrome, Safari, Edge, Brave. Alleen Firefox had geen last van de tracking aanval via de cache, maar dat kwam eigenlijk door een foutje waardoor Firefox de cache van het Favicon toevallig niet gebruikt. De onderzoekers rapporteerden dat als een bug aan de Mozilla Foundation, en het zou dus kunnen dat in een toekomstige versie van Firefox die tracking ook werkt, tenzij ze ineens maatregelen nemen om dat tegen te gaan.

compiled by BCP v.0.5.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

led-projecten gevorderd

Uitzending do 18:00 ** February 11th, 2021 by wim.webgang **

Enkele opdrachten voor de
Stop:bit voor gevorderden
- Met twee exemplaren met bijbehorende micro:bits (versie 1 of 2), kan je een verkeerslichtcombiniatie maken: Eén licht voor de voetgangers, één voor de auto’s. Met een knop voor de voetganger om te vragen om over te steken. De ene micro:bit stuurt via de radioverbinding het verzoek naar de andere, en de lichten reageren.
https://github.com/KitronikLtd/pxt-kitronik-stopbit/blob/master/RadioCrossingLeft.md
Andere ideën: Als slagboom; als je hem naar boven beweegt wordt het licht groen, als je hem naar beneden beweegt wordt het licht geel tot rood bij horizontale stand. Tip: de micro:bit heeft een tilt sensor. (ps: niet uitgeprobeerd dus ik weet niet of de richting van de tilt sensor klopt).

Recuperatie van een kerstboom: kruispunt
De kerstboom ondersteboven boven het midden van een kruispunt hangen. Voorzien van de typische zwarte ovaal-achtige kappen van verkeerslichten. Programmeren voor verkeerslichten in de 4 richtingen van het kruispunt.

Led-badge aansturen
Scroll de tekst van het lopende muzieknummer in de studio vanuit het BCP. BCP aanpassen? Onrechtstreeks via uitvoer naar tekstbestand en python script dat die inleest en naar de M1-8 stuurt? Todo…
ps: dit display is daar eigenlijk te kort voor. Het is maar net geschikt om bv de overblijvende tijd van de uitzending weer te geven, maar ja, er hangt natuurlijk al een klok in de studio.

Bij het uitproberen en programmeren is het ook fout gegaan en blijft de led-badge hangen op een fout, iets met missing language string; en daarna kan ik er geen nieuwe tekst in zetten.
Door met het bijgeleverde programma een tekst te laden ben ik er terug uit geraakt; en nu kan ik ook terug met het python Linux programma teksten zetten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kappers en vakantieparken terug open

WebGang blog ** February 8th, 2021 by wim.webgang **

Snel nog een snapshot maken van de grafiek voor die aangekondigde versoepeling ingaat ….

Gemaakt met Covid19DataBe 0.1.8, selectie: Antwerpen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LED-badge en BBC micro:bit v2

Uitzending do 18:00 ** February 4th, 2021 by wim.webgang **

BBC…
Vorige week al even vermeld, vertraagd door de Brex:it, maar hier is dan de micro:bit V2:
(foto: luxe editie met usb-kabeltje en batterij-houder – want je kan het bordje ook -goedkoper- apart kopen)

Dit is de tweede versie van de BBC micro:bit, en die heeft nu een micro en een luidspreker, zodat je die in projecten ook kan gebruiken als invoer en uitvoer/terugkoppeling.
We horen het eerste geluid bij zijn geboorte..

FOS en off
Behalve in het nieuws vermelde FOSDEM is er ook offdem….
https://ps.zoethical.org/t/about-participation-for-offdem/4376/5


Energiegebruik VS

In de VS heeft men gekeken naar het hele energieplaatje; hoeveel energie wordt hoe opgewekt en hoeveel energie wordt hoe gebruikt, en hoeveel gaat er verloren.
Bij processen als verbranding voor verwarmen of koken, bij het omzetten van energie naar beweging enz gaat telkens ook energie verloren, meestal in de vorm van warmte.

Aan de rechtse kant zie je dat van de opgewekte energie ongeveer 1/3 gebruikt wordt om effectief iets te doen. In het algemeen gaat twee derde van de energie verloren (vooral in lozing van warmte).
Als we meer in detail naar het verkeer gaan kijken is het nog veel erger. De aanvoer bestaat voornamelijk uit petroleum. Van al die petroleum die verbrand wordt, wordt ongeveer 1/5 gebruikt voor werkelijke aandrijving en gaat bijna 4/5 verloren.

Er wordt dikwlijls gevraagd of electrische auto’s wel beter zijn dan die met fossiele brandstof motoren. Hieruit zien we dat we een efficiëntiewinst zouden kunnen maken door puur electrisch te rijden omdat daarmee het verlies van bijna tachtig procent zakt naar “slechts” vijfenzestig procent.

Op een gepubliceerde grafiek kan je zowel links de kant van de opwekking zien, als rechts de kant van het gebruik zien:
https://flowcharts.llnl.gov/content/assets/images/energy/us/Energy_US_2019.png

M1-8
Zoals met veel electronica spullen uit China is er alleen een Windows programma voorzien voor het gebruiken van LED-badges. Gelukkig zijn er veel creatieve hackers die een alternatief bieden, bv voor dit type:M1-8 verscheen vorig jaar:
(M1-8 komt op display bij het opstarten of na herhaald indrukken van de onderste toets).
Verdere eigenschappen: 44 x 11 pixels (44 lang, 11 hoog), mini usb kabel om ingebouwde batterij te laden en om de tekst er in te zetten, de batterij is maar 200mAh en zou ongeveer een dag gebruik moeten toelaten na een paar uur opladen.
De bovenste knop is aan/uit als hij niet aangesloten is op de computer via usb.
De onderste knop verandert het effect bij korte druk, en de lichtintensiteit bij lange druk; er zijn 4 stappen en meer licht gebruikt meer stroom.

Hieronder de pogingen op openSUSE (bezig. upd:werkt op 15.x) en Ubuntu (werkt):

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Centos Stream * Robots Worden Sterrekijkers * Rocky Linux * VLAN 20

i-nieuws 6 na 6 ** February 4th, 2021 by wim.webgang **

Centos Stream

Het Centos project kondigde eind vorig jaar aan zijn inspanningen te verschuiven van CentOS Linux naar CentOS stream. CentOS Linux was een Red Hat compatibele Linux distributie; bv hun laatste CentOS 8 was een community versie van de betalende Red Hat Linux RHEL 8.

Centos gaat nu haasje over doen met Red Hat, in plaats van een compatibele distributie van een bestaande Red Hat te maken, gaan ze aan de ontwikkeling werken van een versie die voor is op de officiële Red Hat. Dan lijken ze in het vaarwater te komen van Fedora, het Fedora project, dat eigenlijk de community versie is van Red Hat.

Eén van de gevolgen van die verandering is dat CentOS Linux 8, (RHEL8 cloon), niet meer zo lang ondersteund zal worden als de bedoeling was. Volgens het normale schema zou je Centos 8 kunnen gebruiken tot eind mei 2029, maar dat is nu ingekort tot 31 december 2021.

Veel gebruikers van CentOS waren daar niet mee opgezet, en één van de mede-oprichters van CentOS kondigde eind 2020 al aan een nieuwe distributie te starten om als CentOS alternatief te dienen en toch een langere ondersteuning te bieden voor gebruikers.

Wie meer over Stream wil weten, kan terecht op een CentOS Dojo voor Fosdem 2021, op vier en vijf februari 2021:

https://hopin.com/events/centos-dojo-fosdem

Robots Worden Sterrekijkers

Behalve naar de sterren kijken zijn er ook andere, saaiere taken voor astronomen. Het meer geavanceerde sterrenkijken verloopt immers onrechtstreeks. Er worden manueel gevoelige glasvezelmaterialen in de telescopen geplaatst om een bepaalde nachtelijke observatie te doen. Na verloop van tijd, dus na de observatieperiode, moeten die terug uit de optische appartuur gehaald worden en vervangen door nieuwe. Telkens moet er ook op gelet worden dat de positie van de appartuur perfect is afgesteld.
De fijne glasvezelbuisjes vangen het licht op, en het wordt per glasvezel afgeleid naar een spectrometer die het opgevangen licht per golflengte splitst voor analyse.
Nu wil het team van de “Sloan Digital Sky Survey’s New Mexico telescope” dit jaar robotjes gaan inzetten voor dat werk. Het voordeel is dat die veel sneller een nieuwe opstelling kunnen doen, in enkele minuten bv. Zo kunnen tijdens een nacht verschillende observatie worden gedaan, en kan sneller ingespeeld worden op gegevens die binnenkomen van andere bronnen, bv de Europese ruimtesatelliet Gaia. Daardoor is er niet minder werk voor de astronomen, ze zullen niet op straat belanden. Er zijn door toegenomen observatietechnieken nu eenmaal meer gegevens om te analyseren.

Rocky Linux

Gregory Kurtzer, ondermeer bekend van Warewulf voor High Performance Clusters, heeft een nieuw bedrijf opgericht: Ctrl-IQ. Daarmee richt hij zich op High Performance computing voor overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Naast HPC werken ze aan Performance Critical Computing, (PCC), cloud, hyper-scalers enz.
Het is nog een start-up en uit zich als een groep open source enthousiastelingen. En daarmee steunen ze ook een nieuwe Linux distributie: Rocky Linux.
Hoewel die waarschijnlijk niet zo nieuw is; er is een duidelijk verband met CentOS, dat Kurtzer samen met de ondertussen overleden Rocky McGaugh oprichtte in 2004, maar dat in 2014 opgekocht werd door RedHat.

Kurtzer gelooft dat de bestaansreden van CentOS nog altijd geldig is, en na de heroriëntering van CentOS, neemt hij die terug op met Rocky Linux. Rocky Linux wordt de zogenaamde “downstream build” van RHEL, die de upgrades en correcties overneemt nadat ze zijn toegepast in RHEL.

Maar als CentOS het moeilijkhad om financiëel onafhankelijk te overleven, wordt het zeker de vraag hoe Rocky Linux dat dan gaat doen…

https://rockylinux.org/

VLAN 20

VLAN werd deze week 20 jaar. Het is een project dat begon uit Network 2000, een groepswerk van studenten aan een school in Parijs, de Ecole Centrale Paris. Op 1 februari 2001 besliste de directeur van de school, monsieur Gourisse, dat het project mocht uitgegeven worden onder de GPL licentie. De software die zo open source werd bevatte VideoLAN client, VideoLAN server, VideoLAN bridge, VideoLAN Channel Switcher, enz. Maar ook belangrijke software die onder de oppervlakte het werk doet van het coderen-en decoderen van de mediabestanden: libdca, liba52, libmpeg2. Die softwarebibliotheken vervulden functies waar voorheen enkel proprietary drivers voor bestonden, afgeschermd door patenten, om bv DVD’s te decoderen. Doordat die open source werden konden ook andere open source / free software projecten er gebruik van maken voor hun software.
VLC player is nog steeds een enorm populaire software, herkenbaar aan het icoontje van de oranje verkeerskegel. De software bestaat voor Linux en andere systemen als OS/2, BSD, macOS en Windows. En voor niet-pc systemen als iOS en Android, ook de in bv TV’s ingebouwde versies. Het VideoLAN project heeft nu een eigen non-profit in Frankrijk, en heeft met bijna duizend vrijwilligers gewerkt aan het verder ontwikkelen van VLC.

compiled by BCP v.0.5.5

Lift ^ | Lift v | Comments Off