Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

10 jaar WebgangTeam

Uitzending do 18:00 ** November 26th, 2009 by Lydia **

FEEST10jaarwebgangteam Vandaag vieren we 10 jaar WebgangTeam!
Lola was ook van de partij om de boel wat gezellig te maken.
We zijn in de oude doos gaan snuisteren en vonden reportages terug waarvan we korte stukjes uitzonden (oa een reportage over het braakliggende terrein op Antwerpen Noord waar nu het park staat, een babbel met de mensen van Sabam en een reportage over het radio-actieve Doel).

8-bit muziek
Telefonisch interview met Sadra, de Nederlander achter Logosamphia. Dat is zijn artiestennaam waaronder hij 8bit muziek maakt (ook wel bitpop of chiptunes genoemd). Een muziekstijl die nog niet zo bekend is en die het mooiste omschreven wordt als: ‘retrogeile ventjes die hun oude Atari, Commodore of NES erbij hebben gepakt en daar vrolijk op zijn gaan bliepen’.
We speelden verschillende nummers van Logosamphia, die hij ook gratis en voor niets op het net smijt. Hij gaf verder nog een link mee waar je alle muziekstijlen gratis op kan downloaden.

Wij speelden alvast:

  • Grand caccatu dans ta neck
  • Freakzombietrashmodulenoize
  • Les mongole cest geniale
  • 03-m

10 jaar i-nieuws
Verder hebben we een korte selectie gemaakt van onze nieuwsartikels door de jaren heen die wel de moeite waren om vanonder het stof te halen. Je kan ze hieronder vinden, en voor diegenen die er maar niet genoeg van kunnen krijgen: onze oude website staat ook nog ergens online…
DVD wordt tegengehouden * Niet jaar 2000 nieuws * Besturingssysteem op de Vrijdagmarkt * Anti-spam wet in VS * Niet alleen problemen met muziek op internet …
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy bij computerdoorzoeking * Gaat Facebook naar de beurs? * KDE reorganiseert

i-nieuws 6 na 6 ** November 26th, 2009 by wim.webgang **

26/11/2009


Privacy bij computerdoorzoeking

Overheidsfunctionarissen in de VS hebben het hof van beroep gevraagd om hun uitspraak van augustus te herbekijken. De rechtbank had toen een arrest geveld waarin duidelijk gemaakt werd wat wel en niet kan bij het doorzoeken van computers. Het gebied waarbinnen de regeling geldt beslaat 9 staten in de VS. Het begon bij 10 sporters die verdacht werden van doping, maar door computergegevens van honderden spelers te doorzoeken kreeg de zaak een andere dimensie. Er werden uiteindelijk medische gegevens van 104 basebalspelers in beslag genomen.
De nieuwe regels komen in de praktijk neer op het volgende: De politie mag alleen de gegevens die ze werkelijk zoeken, kopieren, en niet de hele harddisk, zoals ze nu doet. Als dat niet mogelijk is moet een derde, onafhankelijke partij ingeschakeld worden, die zoekt naar de gevraagde gegevens, en alleen die overhandigt.

Wat dit nog meer een privacy zaak maakt dan op het eerste zicht lijkt is dat de computergegevens over medicatiegebruik afkomstig waren van plas-stalen van de spelers. Die hadden in een vrijwillig testprogramma van de federatie die stalen afgestaan met de belofte dat de resultaten niet zouden vrijgegeven worden; het was dus geen officiële controle. De politie deed echter een inval bij CDT, die het onderzoek uitgevoerd had, en kopieerde van een computer het mapje met de gegevens van de test. En ook opvallend is dat van de regering Obama meer respect voor de privacy verwacht werd. De openbare aanklager die de herziening vraagt werd aangesteld door Obama.

De hoofdrechter vatte het zo samen:
“This case is about a federal investigation into steroid use by
professional baseball players. More generally, however, it’s
about the procedures and safeguards that federal courts must
observe in issuing and administering search warrants and sub-
poenas for electronically stored information.”
Lees zelf meer in het verslag van 69 blz

.

.

Gaat Facebook naar de beurs?

Het bedrijf achter Facebook heeft een herschikking doorgevoerd van zijn aandelenstruktuur. Daarbij wordt een groep van belangrijke aandeelhouders, als de stichters, voorzien van meer beslissingsmacht. Dat is een voorbereiding die onder meer wordt uitgevoerd voor een bedrijf naar de beurs trekt.

Er wordt al lang verwacht dat de oprichters hun bedrijf ten gelde willen maken.
Dat kan uiteraard gevolgen hebben voor het zakenmodel; er wordt een hogere opbrengst verwacht, en die zit in het creatief commerciëel gebruiken van de persoonlijke gegevens van mensen en netwerken van mensen die in het systeem zitten.

KDE reorganiseert

De KDE community voert een reorganisatie door. Ze gaan het KDE werk duidelijk onderverdelen in twee gebieden: de desktop en de programma’s. De werkruimte van de desktop gaat “KDE Plasma Desktop” heten, of kortweg “Plasma”. Er kan een speciale versie voor netbooks komen, “Plasma Netbook”.
Het andere KDE werk, de KDE programma’s, kunnen dan afzonderlijk gepromoot worden. Ze werken immers niet alleen in KDE maar ook op andere desktops, zoals XFCE. Een voorbeeld van zo’n programma is het office pakket “K Office”, dat minder bekend is als OpenOffice.org, maar dus ook een tekstverwerker, rekenblad en andere toepassingen bevat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Freedom tomorrow

Uitzending do 18:00 ** November 19th, 2009 by wim.webgang **

Aan de ingang van de parking van “Living Tomorrow” staat “FREE”, maar het is noch “Free as in beer”, noch “Free as in Speech”. Als je buitenwil moet je na een halve dag 12 euro neertellen voor een “free” ticket. Lock-in dus. Volgens de EULA /het onthaal betekent “FREE” dat er nog plaats is op de parking…Kangaroot Linux Showcase

Linux Showcase* in Brussel dus met “talks” over Virtualisation, Monitoring (cacti, zenos, nagios, icinga, zabbix), Zimbra, en MySQL. De Zimbra talk was redelijk “virtueel”: de presentatie liep in de zaal met een Skype-achtig stemmetje dat uit een niet-bemande laptop kwam. Die was wel aangesloten via internet (naar de thuisbasis van Zimbra?) waar Lars Ronning en Anders Karlsson zaten en alles inspraken in de micro van hun pc. Interessante techiek maar met de nodige drop-outs; dus niet voor lang.
De MySQL talk was wel live en zowel goed als grappig.
* Georganiseerd door Kangaroot; geconcentreerd, goed onthaal en organisatie!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bada Linux * Cameranetwerk * OpenSuse 11.2 * Fedora 12 * Probleem voor Mac-clone * Reklameslot * Recht op internet * Wel of niet ingebroken * ZBot masters aangehouden

WebGang blog ** November 19th, 2009 by wim.webgang **

19/11/2009


Bada Linux

Een grote fabrikant van electronica heeft bekendgemaakt dat ze een eigen “Open Mobile Platform” starten. Deze formulering komt enigszins bekend voor en doet aan combinaties met Linux denken.
Bada is de naam, wat Koreaans is voor oceaan, en het zal gebruikt worden op een hele reeks nieuwe mobiele apparaten. Er komt een site voor ontwikkelaars, maar die start pas in december. De electronicafabrikant hoopt een aantal programmeurs warm te krijgen om programma’s te maken voor hun “platform”.

bada linux?

Cameranetwerk

Chicago bouwde een netwerk uit van 1500 politiecamera’s, die op plaatsen aangebracht werden die “probleemlocaties”. Vanuit een controlekamer kunnen beelden opgeroepen worden van een locatie vanwaar een noodoproep komt, wat dagelijks 15000 keer gebeurt. Volgens de politie hielpen die beelden al bij het arresteren van duizenden personen.
Het unieke van het netwerk is echter dat IBM eraan heeft meegewerkt om naast de 1500 politiecamera’s, ook allerlei andere camera’s mee aan te sluiten op het netwerk: bewakingscamera’s van openbaar vervoer, prive-firma’s, tot en met prive-personen. Het juiste aantal daarvan wordt een veelvoud van het aantal politiecamera’s geschat, maar de stad geeft de cijfers niet vrij. Ze geven ook geen details over wie er allemaal toegang heeft tot de beelden. De beelden kunnen blijkbaar wel gebruikt worden door de rechtbank. Ze kunnen dus ook nadien nog terug opgeroepen worden. Het systeem is zo groot dat het onmogelijk is alle beelden live te laten bekijken door politiediensten.

OpenSuse 11.2

De nieuwe uitgave van OpenSuse 11.2, bevat de Linux kern versie 2.6.31. Het standaard bestandssysteem is Ext4, maar natuurlijk zijn andere bestandssystemen mogelijk, bv Ext3. Downloads zijn beschikbaar op het web (link hier).
Als desktopomgeving is standaard de nieuwe KDE voorzien, nl KDE 4.3. Daarnaast zijn GNOME 2.28 en XFCE voorzien. KDE gebruikers zullen een betere integratie vinden van KDE met Firefox, OpenOffice.org en andere programma’s, alles overgezet naar KDE4, zoals KNetworkManager, Amarok, Digikam, k3b, Konversation.
.

Probleem voor Mac-clone

Het bedrijf Psystar, dat mac-clonen bouwde, is in de rechtbank in het ongelijk gesteld. Apple had geklaagd dat ze de DMCA en verschillende copyrights en andere rechten van Apple hadden overtreden om de toestellen te doen werken met het OS-X besturingssysteem. Psystar had geklaagd dat Apple de copyrightswetten misbruikte, en dat laatste is door de rechtbank afgewezen.

Reklameslot

Apple heeft een patent genomen op het verplicht doen reageren op een advertentie. De techniek bestaat erin dat de advertentie het apparaat bevriest tot de gebruiker een vraag van de advertentie beantwoord heeft, eventueel door klikken of kiezen.
Om zo drastisch te kunnen werken moet de techonologie diep in het systeem ingebouwd worden. Dat heeft dan weer het voordeel dat de advertenties op alle momenten van het gebruik kunnen opduiken. De beschrijving doet vooral denken aan mobiele toepassing.

Diep in het operating systeem ingebouwd .. zal je binnenkort moeten betalen om reklamevrij te kunnen werken? Eigenlijk verwacht je zoiets eerder van Google. Het kan misschien een motivatie worden voor meer mensen om eens naar “vrije” software te kijken, die “vrijheid” kan er weer een betekenis bijkrijgen: “reklame-vrij”.

Recht op internet
Spanje gaat net als Finland het recht op internet wettelijk vastleggen. Vanaf 2011 hebben inwoners van Spanje recht op een verbinding met een minimum snelheid van 1 MbS. Dat moet bovendien aangeboden worden tegen een “redelijke” prijs.

Wel of niet ingebroken
De eerdere berichten, vorige week, van inbraak in het Braziliaans systeem van stroomvoorziening werden later tegengesproken. Ondertussen hebben computerkrakers vorige donderdag wel de website van de stroomleverancier O.N.S. gekraakt.
Dat is tenminste duidelijk te verifiëren.

ONS – Operador Nacional do Sistema Elétrico

op www.ons.org.br

Fedora 12
Het Fedora project kondigde woensdag de officiele uitgave van Fedora 12 aan. Vanzelfsprekend is deze Linux distributie te downloaden. De software voor 32 bit systemen is gecompileerd met speciale optimalisatie voor de Atom processor, die in veel netbooks voorkomt. Er is een nieuwe yum-presto plugin die ervoor zorgt dat de updates voor het systeem veel kleinere bestanden gebruiken. Dat komt door een nieuwe compressiemethode, maar ook door de inhoud van de updates te veranderen: alleen de verschillen met de originele files worden doorgestuurd. Er is betere ogg kwaliteit, en uitbreidingen in de virtualisatietools, naast vele andere verbeteringen. Een ingrijpende verandering is het opstartsysteem; daarvoor wordt nu “Dracut” gebruikt, ook terug te vinden bij OLPC. Voor netbook gebruikers is er trouwens nog de Moblin Desktop Environment, ook beschikbaar als Moblin Fedora Remix. Er zijn versies voor allerlei systemen, waarbij ook speciale versies om Fedora op een usb-stick te installeren, waarna je een laptop of pc kan starten vanop die usb stick.

ZBot masters aangehouden

In Manchester zijn een 20-jarige man en vrouw aangehouden op beschuldiging van misbruiken van computers voor fraude.
Het zijn de eerste aanhoudingen in Europa. De Zbot Trojan malware zou duizenden computers hebben aangetast met de bedoeling de gebruikers af te luisteren en bv bankgegevens te stelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MySQL van de toekomst.

WebGang blog ** November 19th, 2009 by wim.webgang **

Anders Karlsson Anders Karlsson van MySQL, was vandaag in Brussel. Zelf stelt hij zich voor al Anders Karlsson of “Mysql slash Sun slash I’m-not-allowed-to-say-that”..

Hij werkt al jaren in de databankwereld, en begon ooit bij Oracle. Nadien kwam hij bij MySQL terecht, zo’n 6 jaar geleden. Sun nam MySQL over, en ondertussen staat Oracle op het punt Sun over te nemen, en zou hij dus terug een Oracle werknemer worden.

Hij vertelde o.m. het volgende … Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Windows uitgebroken

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** November 12th, 2009 by wim.webgang **

Let op de nummerplaatDe achtergevel van Centraal staat open en Lydia ligt met Balkan-griep in bed, dus een solo uitzending met het nieuws gespreid over het programma, vanuit de kleine studio. Vanzelfsprekend nieuws als de overname van 3Com door HP, voorlopig zonder vragen van de EU.
Commentaar en links, onder meer naar de Oracle software die ook de Europese commissie gebruikt voor haar website!
OSS/FS@EU
Trouwens nu we toch bezig zijn over welke software de Europese Commissie gebruikt, er zitten ook wat open source en/of vrije software tussen:
- Wordpress en Wordpress MU blog software
- Firefox en Lynx browser
- phpBB forum
- Vote!Pro 4.0 dat op Linux en MySQL draait (!)
- Formtools, een php/mysql website programma dat uitgegeven is onder GPL
- Gallery, een open source “image gallery” of foto-album programma.
- Feed2JS een open source RSS feeder .. .enz
Hands-On Lab Open Source
Ook gemeentebesturen in België gebruiken Open Source / Free Software; morgen vrijdag daarover meer in het Koninklijk Atheneum van Schoten.

Muziek:
misissipi kite (Amanyth)
rainy day regenerade (Cycle Hiccups)
car crash (brunk)
snow White Theme (Shaun Blezard)
Funkagent1 (Sliptone)
Percal (La Nueva Guardia)
Even If (Apes on Tapes)
Allemaal muziek uit de kopiefeest cd! (zie onze Twee Bronnen/Leuven reportage)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Formeel bezwaar tegen Sun-overname * Stroomonderbreking * Energie FUD * Intel en AMD sluiten vrede

i-nieuws 6 na 6 ** November 12th, 2009 by wim.webgang **

12/11/2009


Formeel bezwaar tegen Sun-overname

De Europese autoriteit voor mededingen tekent formeel bezwaar aan tegen de overname van Sun door Oracle. Zoals vroeger al bleek gaat het over de MySQL databank, een van de vele onderdelen van Sun, verworven door een overname. De Europese instantie vreest dat nu Oracle, dat al de grootste commerciele database heeft, nu ook de grootste open source databank controleert, er gevaar is voor concurrentievervalsing in de databankmarkt. Oracle weerlegt dat door te stellen dat er verschillende grote databankleveranciers zijn, en dat een open source programma zomaar niet kan verdwijnen. Oracle beweert dat de EU diensten de databankmarkt niet kennen en envenmin de open source wereld begrijpen.

De EU nam vroeger ook al andere overnames van Oracle onder de loep: de overname van BEA System werd goedgekeurd in 2008. Toen oordeelde de EU dat er tussen Oracle en BEA geen overlapping was, en dat er op middlewaregebied genoeg concurrentie overbleef van bedrijven als IBM, SAP, Sun en Microsoft. In december 2005 werd Oracle’s overname van Siebel goedgekeurd. In oktober oktober 2004 werd de overname van Peoplesoft goedgekeurd.

Het onderzoek naar deze overname startte begin september, de commissie heeft tijd tot 19 januari 2010 om een definitieve uitspraak te doen. De website van de EU gebruikt zelf een Oracle databank:

volgens deze gegevens.


In wiens voordeel is nu deze reaktie van de Europese commissie? Zeker niet in het voordeel van Oracle. De onzekerheid over de overname tast het zakendoen van Sun sterk aan. Dus Oracle wordt aangetast, Sun wordt aangetast, waardoor waardoor alles wat onder Sun zit wordt geraakt: Java wordt aangetast, MySQL wordt aangetast, OpenOffice wordt aangetast, enz. En dat is allemaal in het voordeel van de “overkant”. Wat of wie is de overkant van Sun’s gamma?
- van Java (C# en dotnet van Microsoft),
- van OpenOffice (MS Office),
- van Sun/solaris (Windows server),
- van Oracle en MySQL (MS SQL server).
Dus het hele gedrag van de Europese dienst voor concurrentiebeleid is in het voordeel van … Monopolist Microsoft.

Als de Europese concurrentie-minister het ernstig meent met zijn bezorgdheid over de kansen van open source, moeten ze misschien eens kijken naar de keuze van besturingssysteem, waar Microsoft nu met geld en marketinggeweld de netbook-markt schoongemaakt heeft, waardoor nauwelijks nog netbooks met Linux verkrijgbaar zijn.


EU : over oracle

EU: “Mergers: Commission opens in-depth investigation into proposed takeover of Sun Microsystems by Oracle”

Oracle’s reaktie: The transaction does not threaten to reduce competition in the slightest, including in the database market. The Commission’s Statement of Objections reveals a profound misunderstanding of both database competition and open source dynamics.

Stroomonderbreking

Volgens CBS zijn grote stroomonderbrekingen in Brazilië een paar jaar geleden, veroorzaakt door computerinbrekers.
In 2005 werden een paar kleine steden getroffen, maar in 2007 kwamen meer dan 3 miljoen mensen zonder stroom te zitten.

Inbrekers geraakten binnen in het controlesysteem en veroorzaakten de “blackout”. President Obama wil meer aandacht besteden aan de beveiliging van het Amerikaanse stroomnet, dat daar niet tegen gewapend is.

Een stroomonderbreking op een bepaalde plaats doet de vraag naar stroom bij andere centrales plots toenemen en kan die overbelasten, zodat die ook uitschakelen. Zo krijg je een kettingreaktie die een land of een deel van een land volledig zonder stroom kan zetten.

Stroomproducenten zijn voorzien op kleine problemen, maar niet op een aanval op het systeem, waarbij het computersysteem misleid wordt dat de stroomvoorziening coördineert.

Toch is het niet de eerste keer dat er aandacht is voor dit soort probleem. Bij de overgang van 1999 naar 2000 werd al gevreesd voor het uitvallen van de infrastructuur door computerpannes.
De huidige aandacht komt door een gepensioneerde chef van de spionagedienst, die toegaf dat in 2007 is ingebroken in de computersystemen van de regering en dat terrabytes aan gegevens zijn gekopieerd naar externe computersystemen. De getroffen systemen waren van het ministerie van landsverdediging, handel, en mogelijk van energie en ruimtevaart.

Energie FUD

Angst, onzekerheid en twijfel, in het Engels afgekort tot FUD, zijn de wapens van monopolisten, en dat geldt niet enkel bij besturingssystemen. Ook in de energiesektor zie je dezelfde strategie. De kernenergie-lobby probeert de publieke opinie bang te maken om volledig in te zetten op hernieuwbare energie. In Spanje kunnen de angsthazen ondertussen een lesje gaan leren. Het land heeft ingezet op windenergie en slaagt er in piekmomenten al in om de helft van zijn energiegebruik uit windmolens te halen.
Tijdens die piekmomenten was er geen enkel probleem met de “stabiliteit” van het electriciteitsnet.

.

Intel en AMD sluiten vrede

Intel en AMD hebben hun disputen bijgelegd, en een gezamelijke verklaring verspreid dat ze zich nu volop kunnen bezighouden met vernieuwing en ontwikkeling van hun technologie. Enerzijds was er een rechtszaak van AMD tegen Intel wegens monopoliepraktijken van Intel. Anderzijds waren er onenigheden over patenten. Er is nu een schikking getroffen waarbij Intel 1,25 miljard betaalt aan AMD, en deze laatste laat al zijn klachten vallen en zal er ook niet meer op terugkomen. Gedurende 5 jaar zullen ze een “cross license agreement” hebben over het gebruik van wederzijdse patenenten.

Amd’s mededeling

3Com overname door HP

HP wil 3Com overnemen voor 7,9 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totaal van 2,7 miljard. De overeenkomst is door het bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. 3Com is frabrikant van netwerk-apparatuur als switch, en heeft ook netwerkbeveiliging voor bedrijven onder zijn aanbod.

News Release van HP.

Letterlijk staat er in het document van de sec:

” On November 9, 2009, the European Commission issued a statement of objections relating to the acquisition of Sun by Oracle Corporation. The Statement of Objections sets out the Commission’s preliminary assessment regarding, and is limited to, the combination of Sun’s open source MySQL database product with Oracle’s enterprise database products and its potential negative effects on competition in the market for database products. The issuing of a Statement of Objections allows addressees to present arguments in response to the Commission’s preliminary assessment of the competitive effects of a notified transaction. A Statement of Objections is a preparatory document that does not prejudge the European Commission’s final decision. Any final decision by the European Commission is subject to appeal to the European Court of First Instance.”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hands-On Lab Open Source

WebGang blog ** November 9th, 2009 by wim.webgang **

handsonopensourceIn Schoten slaan de gemeente en het koninklijk atheneum de handen in elkaar voor open source op vrijdag 13 november:

http://handsonlabs.schoten.be

Ziehier het uiterst interessante programma
Gelukkig biedt een school veel ruimte want er zijn al meer dan 100 inschrijvingen, en er wordt gevreesd dat heel wat sessie “volgeboekt” zullen zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Litl en Big

Uitzending do 18:00 ** November 5th, 2009 by Lydia **
  • We zijn onmiddelijk gecharmeerd door het nieuwe netboekje van OLPC-vluchtelingen: de litl, waarvan onduidelijk is op wel besturingssysteem hij draait (hoewel we Linux vermoeden), officieel een “home-made” webOS. Later vinden we technische uitleg van een vermoedelijke medewerker van het project, die spreekt over “big” als hun operating system. Dat is maar een “nickname” voor een (mobile) basis die afkomstig is van … Canonical, inderdaad bekend van Ubuntu. Dus Linux kern + X grafische omgeving + beetje GTK widgets, Clutter en webcomponenten van Google apps, Amazon, Django framework en vooral heel veel GnomeJavaScript GJS.
  • Mandriva 2010 verschijnt wel op tijd (‘t is geen MSW) en heeft ook een “bijnaam”: Adelie.
  • samirfejzic De Samir Fejzic Band bracht zijn eerste CD ‘Bosnian Songs for Voice and Trio’ uit. Het is traditionele Bosnische muziek met jazzinvloeden, ze treden veel op in hun hoofdstad Sarajevo (oa in de jazzclub Balkan Café). De zangeres heet Ines Kazic.

    We speelden:

    Oriental Dream
    Bogata sam, imam svega
    Majka Smaju

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Scholen helpen platenindustrie * Adelie * Kleine OLPC reïncarnatie

i-nieuws 6 na 6 ** November 5th, 2009 by wim.webgang **

05/11/2009


Scholen helpen platenindustrie

In een geheim programma zouden zes scholen bezig zijn met een testprogramma van de muziekindustrie, dat in januari in gebruik genomen wordt. Het programma heet “Chorrus”, en de scholen die meedoen willen anoniem blijven.
Het leek de bedoeling te zijn dat de school of de studenten een soort algemene muziektax betalen om het downloadgedrag van de studenten te dekken. In ruil zou de muziekindustrie beloven de school niet voor de rechtbank te dagen bij het vervolgen van illegale downloadaktiviteiten.

Maar na onderhandelingen met de scholen zou het geëvolueerd zijn naar een bepaald bedrag dat de leerlingen betalen om “legaal” te downloaden. Ze krijgen daarvoor een login op een muziekwebsite die gigantisch veel muziek bevat, en waarvan ze naar hartelust kunnen downloaden. De muziek mag ook op ipod of CD gezet worden. De drempel wordt zo laag gemaakt omdat ze de jongeren willen verleiden tot een denkbeeld van betalen voor muziek, met als voordeel voor hen dat het gemakkelijk is, gegarandeerd de originele kwaliteit heeft en het bovendien legaal is. Ze moesten wel zo diep gaan omdat de illegale downloads zo laagdrempelig zijn, en de gebruikers opzadelden met het gevoel dat muziek gratis is.


De muziekindustrie houdt de scholen mee aansprakelijk, medeplichtig dus, omdat de computerinfrastruktuur van de school gebruikt wordt.
Geen link, want er is geen website over “Chorrus”.
Nieuwsgierige media hebben al een hoop scholen bevraagd over mogelijke deelname aan het programma, tot nu toe met alleen ontkenningen. Maar wat kan je anders verwachten van een geheim programma. Pas op het moment dat leerlingen een concreet aanbod krijgen zal het publiek worden.
Maar misschien heeft de geheimhouding meer te maken met commerciële redenen. Er zijn namelijk nog bedrijven die een soort “flat rate” model uitwerken. En dan komt het erop aan “eerst” te zijn…
Een van de modellen die ook uitgewerkt worden is ontstaan uit onderzoek op de universiteit van Harvard. Daarbij wordt software geïnstalleerd die bijhoudt welke muziek je download van de aangeboden verzameling. Met die gegevens wordt het mogelijk om de auteurs van de muziek exacter te vergoeden.


.

.

.

Mandriva 2010: Adelie

De nieuwe mandriva bevat een zogenaamde “semantic desktop” die gemaakt is op basis van Europees onderzoek. Het wordt ook “smart desktop” genoemd, die gericht is op “taken”. Verder snellere opstart, nieuwe ontwerpen in achtergronden, enz. Mandriva maakt desktop versies van KDE, Gnome en LXDE en aanpassingen voor Netbooks. Mandriva staat ook bekend om een gebruiksvriendelijk “Control Center”, van waaruit je allerlei instellingen kan doen.
Bovendien hebben ze ook instellingen voor ouders die de computer door hun kinderen laten gebruiken; ze kunnen bepaalde beveiligende instellingen doen voor gebruik door kinderen.
De CD-images die Mandriva maakt kunnen ook op een USB stick geïnstalleerd worden, zodat je de computer daarvan kan starten.

KDE: versie 4.3.2, Gnome 2.28.1
LXDE is een lichtgewicht Linux, handig als je computer ouder en te traag is voor een grote Linux.
Meer over Mandriva 2010

Kleine OLPC reïncarnatie

Na het trieste einde van het originele OLPC project, startten een aantal ex-medewerkers een eigen bedrijfje. Ze komen nu naar buiten met een nieuwe “netbook” die erg door de “XO” geïnspireerd is, en bovendien verder uitgediept. Ze noemen het toestel de “litl”, en het besturingssysteem “litl OS”. Het is een “webOS”, gericht op internetgebruik. Bovendien werden twee werkwijzen mogelijk gemaakt in het systeem: voorover buigen en achterover leunen; met andere woorden die van een laptop, waarbij je dicht bij het scherm zit, en die van een toestel dat “ergens staat”, en dan in “channel mode” dingen toont op grotere afstand en bediend kan worden met afstandsbediening. Daarbij gebruiken ze ook informatie uit websites, zoals bv weerberichten enz. De computer kan zo ver opengevouwen worden dat hij neergezet kan worden als een fotostandaard. Het beeld draait automatisch om, zodat het rechtstaat.
De toestellen kunnen ook onderling gemakkelijk informatie uitwisselen, dat is geïntegreerd in alle toepassingen.
De beschrijving van het besturingssysteem bevat nergens uitleg over de basis van het systeem, maar de twee eerste letters van “litl” doen denken aan Linux…

De “litl” software (litl.com)

Lift ^ | Lift v | Comments Off