Raspberry Webgang 400
Uitzending do 18:00 ** May 27th, 2021 by wim.webgang **Voor de uitzending van WebGang van 27 mei probeer ik volledig te werken met Raspberry Pi 400 die we vorige week hebben uitgepakt (foto).
Installatie
Op de Webgang redaktie heb ik het toestel geïnstalleerd bij een oude VGA monitor die wel de leuke eigenschap heeft om een touchscreen te hebben.
Ik heb een systeem op SD kaart gebruikt van een Raspberry Pi 4/4 en dat werkte perfect, maar de instellingen waren natuurlijk voor een andere hardware-opstelling ingesteld en dat gaf wel ongemakken.
Dezelfde image heb ik nog ergens in mijn downloads staan en kan ik gebruiken om een nieuwe SD kaart klaar te maken (kaartje van 32 GB-hopelijk kan ik de restruimte ook vrijmaken). Mijn kaartlezer zit onder sde, zie ik bij fdisk -l
. Vanuit de directory met de ISO:
sudo dd bs=1M if=2021-03-04-raspios-buster-armhf-full.img of=/dev/sde
Na een klein probleem met niet willen opstarten heb ik de kaart opnieuw gemaakt, en startte de pi400 perfect, en doorliep wat installatievragen (zie bv installatie hier)
Aansluitingen
Raspberr Pi 400 is zo verbonden:
Rpi400 [mini HDMI] --- hdmi-VGA convertor |--- [VGA] scherm
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' |--- [mini-jack] LS
(LS : Desktop luidspreker systeem met eigen voeding – later in de studio: mengpaneel)
Rpi400 [RJ45] --- CAT5 netwerkkabel --- [RJ45] Switch
(1)
Rpi400 [USB] --- USB aansluiting van touchscreen (touch functie werkt als muis)
Rpi400 [USB] --- usb mini bluetooth key ~ ~ ~ Trackball
(2)
Rpi400 [USB] --- usb keyboard
(3)
Rpi400 [usb-C] --- Original Raspberry Pi adapter Black
(1) je kan natuurlijk ook wifi gebruiken (heb ik nog niet ingesteld).
(2) het touch-schreen is niet altijd even nauwkeurig… dus toch een muis nodig en dan is deze vorm ideaal omdat een trackball weinig plaats inneemt en je met de grote kogel toch vlot en nauwkeurig kan bewegen over het scherm.
Ook op het afhellend vlak van het mengpaneel in de studio is een muis niet en sluit ik de trackball aan.
(3) omdat er nogal veel onhandige kabels aan de pi400 hangen (foto hieronder) is het handiger om een losser te verplaatsen toetsenbord aan te sluiten, dat ik ook even opzij kan zetten omdat ik nog andere computers gebruikt op mijn buro.
In de studio valt het geluid uit als ik niet oplet bij het veranderen van aansluitingen terwijl de audio loopt.
En daarmee zijn ALLE usb-aansluitingen in gebruik. Ik kan er natuurlijk gemakkelijk 1 vrijmaken want ik heb muis/touch en extra toetsenbord aangesloten, maar ik ben toch blij dat ik er geen tekortkom; ik kan nu nu bv al geen usb-key meer aansluiten.
In de studio heb ik geen touch-screen en geen extra toetsenbord aangesloten, dus heb ik twee poorten vrij.
Het toetsenbord werkt prettig en licht, heeft een reliëf op de letters f en j zodat je bij blind typen gemakkelijk kan positioneren (alle normale toetsenborden hebben dat). De Page-Up en Page-Down combinatie met de Fn valt goed mee door de goede plaats van de pijltjes toetsen. De Delete knop zit ook handig, ik mis natuurlijk wel het cijfertoetsenbord. Sommige toetsen zijn wat smaller, maar die heb je dan ook maar zelden nodig, zoals het symbool voor de Britse Pond, (oeps: ook de Dollar, wel nodig bij programmeren)
Ik zou het nog handig vinden als bovenop het toetsenbord markeringen waren aangebracht waardoor je gemakkelijker een kabeltje juist kan steken zonder
LED
Wat ik een beetje gek vind is de kleur van de num-lock en de caps-lock; die leds zijn rood. Op de meeste toetsenborden zijn die lock leds groen, blauw of geel; rood is een rare kleur omdat rood normaal een fout aanduidt.
De functie van een aan/uit knop zie je op de F10 toets in de vorm van een rood symbool; je moet dus de functie-toets (rode fn-toets – of de raspberry pi toets) samen met F10 indrukken om te starten; binnen 40 seconden staat de desktop klaar, en dat is een pak sneller dan mijn andere computers.
Eigenaardig genoeg kan je die combinatie niet gebruiken om de Raspberry Pi uit te zetten; de toetsencombinatie is dus alleen een AAN-knop.
De groene led van “power” zit naast de num-lock en de caps-lock led en een scroll lock led is er op de pi400 niet, in tegenstelling tot op het aparte officiële raspberry pi toetsenbord (dat trouwens ook geen apart cijferveld heeft – maar wel usb-hub speelt zodat je een muis aan het toetsenbord kan aansluiten en je muiskabel dus korter kan zijn, wat dan waarschijnlijk weer het geval is bij de officiële raspberry pi muis).
Netwerk
Je hebt keuze tussen ethernet en wifi (ik heb voorlopig wifi af staan).
In de studio was de netwerkverbinding oorspronkelijk niet aangesloten omdat alles bewaard was op de Pi400. Dat had als verrassende bijwerking dat de tijd van de Raspberry Pi 400 niet juist stond; de datum was juist, de tijd stond 25 minuten achter; hij was bevroren bij het uitschakelen voor het transport naar de studio.
Nadat de netwerkkabel was aangesloten zette de Raspberry Pi zijn tijd automatisch juist.
Er zitten geen leds op de netwerkaansluiting op de achterkant, dus daaraan kan je niet zien of de verbinding goed is.
Via het menu kan je bij instellingen eenvoudig kiezen om ssh aan te zetten.
Software installeren
Menu, Preferences, Add/remove software.
- Zoek: gambas, selecteer “heel de IDE / ontwikkelomgeving” en alles wordt mee geïnstalleerd (helaas is 3.12.2 niet zo’n recente versie, 3.14.x zou beter zijn).
- Midnight Commander: nogal veel aanbod, moet ik zelf eruit halen.
Broadcast Control Panel installeren:
- afhalen met git: ok, git is aanwezig (ofwel automatisch/meegekomen met Gambas3)
- compileren: ok
- draaien: instellingen diectories en voorkeurprogramma’s: tekst: mousepad, muziek: VLC (aanwezig).
—
Samenvatting:
Ik heb op de Pi400:
- teksten geschreven voor programma: Ok (snelste keuze is Mousepad)
- website geüpdate: Ok. (opm; de Mousepad tekst knippen en plakken in de editor van Wordpress verknoeit de diacritische letters)
- muziek beluisterd: ok via extra mini-jack aansluiting naar externe pc luidsprekers, klinkt goed, maar akiveren muziek geeft een krakje.
, geselecteerd en ge-download: OK- foto’s overladen van gsm, resolutie verkleinen en uploaden: OK
- software bijgeïnstalleerd: epiphany, gambas3, … OK
- programmeren: –
Muziek
(nb: tijd aanvankelijk fout wegens geen netwerk op Raspberry Pi 400)
01:26 weeVanStood – #21.2017.04.02 B
02:00 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:16 cvux – Mi cancion mas honesta
18:25 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:42 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
19:02 cvux – SIN dinero
Read the rest of this entry »