Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raspberry Webgang 400

Uitzending do 18:00 ** May 27th, 2021 by wim.webgang **

RaspberryPi400-FR met Thonny Python IDE op scherm (achteraan)

Voor de uitzending van WebGang van 27 mei probeer ik volledig te werken met Raspberry Pi 400 die we vorige week hebben uitgepakt (foto).

Installatie
Op de Webgang redaktie heb ik het toestel geïnstalleerd bij een oude VGA monitor die wel de leuke eigenschap heeft om een touchscreen te hebben.
Ik heb een systeem op SD kaart gebruikt van een Raspberry Pi 4/4 en dat werkte perfect, maar de instellingen waren natuurlijk voor een andere hardware-opstelling ingesteld en dat gaf wel ongemakken.
Dezelfde image heb ik nog ergens in mijn downloads staan en kan ik gebruiken om een nieuwe SD kaart klaar te maken (kaartje van 32 GB-hopelijk kan ik de restruimte ook vrijmaken). Mijn kaartlezer zit onder sde, zie ik bij fdisk -l. Vanuit de directory met de ISO:
sudo dd bs=1M if=2021-03-04-raspios-buster-armhf-full.img of=/dev/sde
Na een klein probleem met niet willen opstarten heb ik de kaart opnieuw gemaakt, en startte de pi400 perfect, en doorliep wat installatievragen (zie bv installatie hier)

Aansluitingen
Raspberr Pi 400 is zo verbonden:

Rpi400 [mini HDMI] --- hdmi-VGA convertor |--- [VGA] scherm
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' |--- [mini-jack] LS

(LS : Desktop luidspreker systeem met eigen voeding – later in de studio: mengpaneel)

Rpi400 [RJ45] --- CAT5 netwerkkabel --- [RJ45] Switch (1)

Rpi400 [USB] --- USB aansluiting van touchscreen (touch functie werkt als muis)

Rpi400 [USB] --- usb mini bluetooth key ~ ~ ~ Trackball (2)

Rpi400 [USB] --- usb keyboard (3)

Rpi400 [usb-C] --- Original Raspberry Pi adapter Black

(1) je kan natuurlijk ook wifi gebruiken (heb ik nog niet ingesteld).

(2) het touch-schreen is niet altijd even nauwkeurig… dus toch een muis nodig en dan is deze vorm ideaal omdat een trackball weinig plaats inneemt en je met de grote kogel toch vlot en nauwkeurig kan bewegen over het scherm.
Ook op het afhellend vlak van het mengpaneel in de studio is een muis niet en sluit ik de trackball aan.

(3) omdat er nogal veel onhandige kabels aan de pi400 hangen (foto hieronder) is het handiger om een losser te verplaatsen toetsenbord aan te sluiten, dat ik ook even opzij kan zetten omdat ik nog andere computers gebruikt op mijn buro.
In de studio valt het geluid uit als ik niet oplet bij het veranderen van aansluitingen terwijl de audio loopt.

En daarmee zijn ALLE usb-aansluitingen in gebruik. Ik kan er natuurlijk gemakkelijk 1 vrijmaken want ik heb muis/touch en extra toetsenbord aangesloten, maar ik ben toch blij dat ik er geen tekortkom; ik kan nu nu bv al geen usb-key meer aansluiten.
In de studio heb ik geen touch-screen en geen extra toetsenbord aangesloten, dus heb ik twee poorten vrij.

Toetsenbord

Het toetsenbord werkt prettig en licht, heeft een reliëf op de letters f en j zodat je bij blind typen gemakkelijk kan positioneren (alle normale toetsenborden hebben dat). De Page-Up en Page-Down combinatie met de Fn valt goed mee door de goede plaats van de pijltjes toetsen. De Delete knop zit ook handig, ik mis natuurlijk wel het cijfertoetsenbord. Sommige toetsen zijn wat smaller, maar die heb je dan ook maar zelden nodig, zoals het symbool voor de Britse Pond, (oeps: ook de Dollar, wel nodig bij programmeren)
Ik zou het nog handig vinden als bovenop het toetsenbord markeringen waren aangebracht waardoor je gemakkelijker een kabeltje juist kan steken zonder

LED
Wat ik een beetje gek vind is de kleur van de num-lock en de caps-lock; die leds zijn rood. Op de meeste toetsenborden zijn die lock leds groen, blauw of geel; rood is een rare kleur omdat rood normaal een fout aanduidt.

De functie van een aan/uit knop zie je op de F10 toets in de vorm van een rood symbool; je moet dus de functie-toets (rode fn-toets – of de raspberry pi toets) samen met F10 indrukken om te starten; binnen 40 seconden staat de desktop klaar, en dat is een pak sneller dan mijn andere computers.
Eigenaardig genoeg kan je die combinatie niet gebruiken om de Raspberry Pi uit te zetten; de toetsencombinatie is dus alleen een AAN-knop.

De groene led van “power” zit naast de num-lock en de caps-lock led en een scroll lock led is er op de pi400 niet, in tegenstelling tot op het aparte officiële raspberry pi toetsenbord (dat trouwens ook geen apart cijferveld heeft – maar wel usb-hub speelt zodat je een muis aan het toetsenbord kan aansluiten en je muiskabel dus korter kan zijn, wat dan waarschijnlijk weer het geval is bij de officiële raspberry pi muis).

Netwerk
Je hebt keuze tussen ethernet en wifi (ik heb voorlopig wifi af staan).
In de studio was de netwerkverbinding oorspronkelijk niet aangesloten omdat alles bewaard was op de Pi400. Dat had als verrassende bijwerking dat de tijd van de Raspberry Pi 400 niet juist stond; de datum was juist, de tijd stond 25 minuten achter; hij was bevroren bij het uitschakelen voor het transport naar de studio.
Nadat de netwerkkabel was aangesloten zette de Raspberry Pi zijn tijd automatisch juist.
Er zitten geen leds op de netwerkaansluiting op de achterkant, dus daaraan kan je niet zien of de verbinding goed is.
Via het menu kan je bij instellingen eenvoudig kiezen om ssh aan te zetten.

Software installeren
Menu, Preferences, Add/remove software.
- Zoek: gambas, selecteer “heel de IDE / ontwikkelomgeving” en alles wordt mee geïnstalleerd (helaas is 3.12.2 niet zo’n recente versie, 3.14.x zou beter zijn).
- Midnight Commander: nogal veel aanbod, moet ik zelf eruit halen.

Broadcast Control Panel installeren:
- afhalen met git: ok, git is aanwezig (ofwel automatisch/meegekomen met Gambas3)
- compileren: ok
- draaien: instellingen diectories en voorkeurprogramma’s: tekst: mousepad, muziek: VLC (aanwezig).

Samenvatting:
Ik heb op de Pi400:
- teksten geschreven voor programma: Ok (snelste keuze is Mousepad)
- website geüpdate: Ok. (opm; de Mousepad tekst knippen en plakken in de editor van Wordpress verknoeit de diacritische letters)
- muziek beluisterd: ok via extra mini-jack aansluiting naar externe pc luidsprekers, klinkt goed, maar akiveren muziek geeft een krakje.
, geselecteerd en ge-download: OK- foto’s overladen van gsm, resolutie verkleinen en uploaden: OK
- software bijgeïnstalleerd: epiphany, gambas3, … OK
- programmeren: –

Muziek
(nb: tijd aanvankelijk fout wegens geen netwerk op Raspberry Pi 400)
01:26 weeVanStood – #21.2017.04.02 B
02:00 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:16 cvux – Mi cancion mas honesta
18:25 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:42 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
19:02 cvux – SIN dinero


Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Licht uit bij Darkside * Mirakel bij Apple

i-nieuws 6 na 6 ** May 27th, 2021 by wim.webgang **

Licht uit bij Darkside

Darkside is de naam van de computerbende die ingebroken had in de computers van de oliepijplijn in de VS, en die een hele tijd onbruikbaar maakte. Ze eisten losgeld om onbruikbaar gemaakte computersystemen terug vrij te geven.
Dat trok natuurlijk de aandacht van de overheid en er werden zware middelen ingezet om de aktiviteiten van die groep aan te pakken.
De groep gaf online toe dat ze de controle over hun servers verloren waren, en ook een deel van het losgeld in cryptomunt zijn ze kwijt geraakt.
Er zou voor meer dan negentig miljoen dollar aan losgeld buitgemaakt zijn door de bende, waaronder 5 miljoen van de oliepijplijn.
De VS lijken zich te ergeren aan landen als Rusland, China en Iran, die niet zouden optreden tegen zo’n bendes als die opereren via computers of servers in hun landen.
Ze verwachten dat de bende terug zal opduiken van daaruit, mogelijk onder een andere naam.

Mirakel bij Apple

Programmeur Hektor Martin heeft ontdekt dat er een “covert channel vulnerability” in de M1 processor van Apple zit. Hij doopte deze fout “M1RACLES”, waarbij het woord, helemaal in hoofdletters, waarbij na de M een 1 staat op de plaats van de “i”). Zo begint het woord met M1, daarbij verwijzend naar de naam van de “M1″ processor. Maar het is ook een afkorting: M1ssing Register Access Controls Leak ELO State Hij zegt er in zijn verslag over de ontdekking wel bij dat deze zwakke plek geen direkte gevolgen heeft voor de huidige gebruikers van de apparaten van Apple met die M1 chip.

Hektor Martin deed de ontdekking vanuit zijn rol als Linux programmeur. Hij werkt aan Asahi Linux, een project om een Linux versie te maken die draait op Apple computers met de M1 chip. Doordat Apple niet alle informatie vrijgeeft over de M1 processor, moeten programmeurs veel zelf uitzoeken, en daarbij ontdekken ze soms verborgen mogelijkheden van een processor, wat hij eerst dacht dat het geval was. Maar het bleek een fout met een veiligheidsrisico.
Hij merkt nog op dat de fout veroorzaakt is door een bewuste keuze van Apple om iets weg te laten uit de originele kenmerken van de ARM processor, de processorfamilie waartoe de M1 behoort. Apple liet het weg omdat ze dachten dat ze het nooit nodig zouden hebben. Voorlopig lijkt dit niet veel gevolgen te hebben, behalve dat iedereen nu weet dat Asahi Linux *bestaat*.

Dat is misschien de moment om die om te dopen naar “M1RACLES Linux”, in plaats van de naam van een Japans bier te gebruiken voor een Linux distributie.

https://m1racles.com

https://asahilinux.org

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Uitgepakt met de Raspberry Pi 400

Uitzending do 18:00 ** May 20th, 2021 by wim.webgang **

We pakken een Raspberry Pi 400 uit (versie “FR” – dat wil zeggen met azerty toetsenbord) – Marthe krijgt de doos met “informatique personnel”, en de eer; ze beschrijft “votre ordinateur personnel complet” …
(foto: Marthe)
Op de foto te zien:

 • midden links op het mengpaneel staat de doos, de rode achterkant met de gegevens (in het Frans).
 • wit toetsenbord eronder = Raspberry Pi 400; met een menu-toets met een “raspberry” erop. Marthe merkt op dat de functietoetsen maar tot 10 gaan, en dat F1 en F2 met een extra Fn toets moeten omgeschakeld worden naar F11 en F12. De rechtse “Alt” toets vermeldt geen “Alt-Gr” zoals op een normaal toetsenbord. Ook is dit geen Belgische maar wel een Franse AZERTY en dat zorgt voor een paar kleine verschillen, zoals de ! die niet onder de 8 staat maar onderaan rechts. Het euro-teken staat bij de “E”, het at-teken @ staat onder de O ipv onder de 2 enz..;
 • de witte muis die er op is aangesloten, is geen originele Raspberry Pi muis (eender welke kan, gewone usb aansluiting)
 • Kabels en stekkers: overgangskabeltje hdmi-mini naar HDMI; HDMI naar VGA.
 • (grijze laptop die Broadcast Control Pannel draait staat daarachter*)
 • in de achtergrond het vga scherm waarop de combinatie is aangesloten; je ziet de raspberry pi OS desktop.

Deze doos bevat echt alleen maar het toetsenbord-met-raspberry Pi ingebouwd. Geen stroomkabel/adapter (usb-c nodig), geen beeldschermkabel (micro-hdmi nodig), geen handleiding, geen muis (usb), geen besturingssysteem (micro-SD kaart is nodig met systeem naar keuze-meestal raspbian/raspberry pi OS).

Maar er bestaan ook iets uitgebreidere kits waar dat allemaal wel bij zit, kwestie van te zien wat je nog hebt liggen/wat je nodig hebt.

Marthe doet nog een opvallende ontdekking: er is geen audio uitgang (itt Raspberry Pi 4, heeft mini-jack). Achteraan zit een rubberen afdek-klepje waaronder de 40 pinnen van de GPIO. Die zitten binnen de behuizing, dus een extra (verleng)kabeltje of een “break-out board” zal waarschijnlijk handig/nodig zijn.
Wim merkt dat er geen “on board” aansluitingen zijn voor camera/scherm zoals met platte kabels kan bij de Raspberry Pi 4, je kan die bestaande hardware dus niet gebruiken voor de 400.

In een interview in Rasperry Pi magazine vertelt de Raspberry Pi foundation wat de bedoeling is van dit apparaat, en wat er speciaal aan is.
Zoals de ingebouwde grote metalen plaat die als koellichaam dient waardoor de snelheid van de processor opgekrikt kon worden tot boven die van de Raspberry Pi 4, en dit zonder ingebouwde ventilator.

Ondertussen hebben we genoeg kabels en adapters bijeengesprokkeld, om de 400 te kunnen starten; de aan-knop is een beetje zoeken, met de FN-toets en de F10 toets zou het moeten gaan, maar dan liefst met een besturingssysteem (de SD-kaartlezer is aanvankelijk leeg); daarom de SD kaart uit onze Enviro-plus Raspberry Pi 4 gehaald de te verwachten desktop komt op het scherm.

* De vraag voor ons voor volgende week: Is de 400 bruikbaar voor een uitzending van WebGang? Dat wil zeggen de laptop vervangen voor produktie en uitzending.
- informatie opzoeken, de teksten er op schrijven, muziek downloaden, website updaten, en vooral het Webgang Control Panel er op draaien tijdens de uitzending!


Volgende week:
- waarom een “FR” versie kopen? Of waarom eventueel niet?
- Bruikbaar als desktop? vraagt Silvia zich af per mail
- Hoe zit het met de prijs? En in verglijking met de RasPi 4?
- … (mail uw vragen..)

Muziek
18:13 Nctrnm – Aim
18:40 Nctrnm – Roof
18:53 Kai Engel – Traffic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Freenode ontslag * Onaanvaardbaar

i-nieuws 6 na 6 ** May 20th, 2021 by wim.webgang **

Freenode ontslag

Een van de grootste vrije en open source netwerken van IRC (internet relay chat), zit in een crisis. Een nieuwe eigenaar heeft Freenode een paar jaar geleden overgenomen en het personeel reageert nu op de nieuwe politiek. Ze namen massaal ontslag.
Eén van de ontslagbrieven kan je vinden op GitHub:
aaronmdjones/freenode-resign-letter.txt
Daarin schets Aaron Jones een gedetailleerde tijdslijn van de gebeurtenissen. Hijzelf werkte er sinds 2019.
Het irc netwerk draait op vrijwilligers, en in een commerciële sponsorovereenkomst ivm de infrastructuur waar Freenode op draait, was bepaald dat die vrijwilligers dat onafhankelijk konden blijven doen. Dat was toen zo gecommuniceerd door de toenmalige leiding van Freenode, maar in de praktijk blijkt die onafhankelijk niet goed verankerd te zijn geweest op papier.
Toen de eigenaar van de infrastructuur de naam van een eigen bedrijf begon te pushen op de website van Freenode, en daar reaktie op kwam omdat dat zonder overleg met de vrijwilligers gebeurde, nam een vroegere verantwoordelijke die het contract geregeld had, ontslag.
Vanaf dan gebeurden steeds meer ingrepen in de werking van Freenode, wat uiteindelijk leidde grote onrust onder de medewerkers. Die maken zich ondermeer zorgen over de gegevens waarover de nieuwe eigenaar gaat beschikken, en als die daar niet correct mee omgaat willen de medewerkers daar niet verantwoordelijk voor zijn. Ze kunnen de overeenkomst die niet publiek was, niet meer aanvechten, en dus nemen ze ontslag.

Een deel van die medewerkers sticht een nieuw netwerk, en op kline.sh vind je een artikel onder de titel: “freenode now belongs to Andrew Lee, and I’m leaving for a new network.”

Daarin worden meer details gegeven hoe ze libera.chat oprichten, waarop je kan verbinden met irc.libera.chat, ssl poort 6697.

meer:

https://gist.github.com/aaronmdjones/1a9a93ded5b7d162c3f58bdd66b8f491

https://kline.sh/

Onaanvaardbaar

In de VS loopt een rechtszaak van Epic games tegen Apple, omdat de ontwikkelaar van spellen als Fortnite vindt dat Apple zijn macht misbruikt om onevenredig hoge percentages te vragen op de verkoop van games op hun platform, en de opbrengsten van virtuele goederen die in de games kunnen aangekocht worden. De app van Epic werd verwijderd omdat Epic gebruikers wilde laten betalen langs een andere weg dan langs Apple.
Epic klaagt het monopolie van Apple op de iPhone en iPad aan en hoopt bij de rechtbank zijn gelijk te halen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere games waarin virtuele goederen worden verkocht.
Alle ontwikkelaars die apps of games willen aanbieden voor gebruikers van iPhone en iPad, moeten wel via de App Store werken, want dat is de enige manier om gebruikers te bereiken op dat platform. Dus niet alleen de ontwikkelaars van apps zitten vast, ook de gebruikers. Op Android zijn er bv verschillende online winkels waar je apps kan aankopen, en daar is dus meer keuze. Epic zit nu vast met miljoenen spelers die geen nieuwe versie kunnen aankopen, die niet kunnen upgraden, enz.
Apple verdedigt zich door te zeggen dat ze hun systeem proberen waterdicht te houden om hun gebruikers te beschermen, bv tegen malware. Ze geven aan dat hun mobiel platform daardoor bv veel veiliger is dan hun computersysteem OSX, gebruikt op iMacs en andere computers van Apple.
Hij probeerde te antwoorden op de vraag van de rechter waarom de Mac wel verschillende app stores kan hebben, en de iphone niet. De vice-president van software enineering bij Apple zei dat ze een onaanvaardbare hoeveelheid malware hebben op hun computers. En hij verwees ook naar het grotere malware probleem op Android, dat wel verschillende app stores heeft.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zelf bouwen: chat-fax voor oma (96)

Uitzending do 18:00 ** May 13th, 2021 by wim.webgang **

In de rubriek “Doe iets nuttigs met een raspberry Pi”:
(zie/meer op twitter)

Oma steekt de jack-fiche in de doos naast de naam van haar kleinkind (doordat de namen er staan hoeft ze die niet zelf te ondhouden) om de communicatie te openen met een van haar nakomelingen. En als die haar een berichtje sturen wordt dat mooi afgedrukt op een rolletje papier en zoemt dat uit het apparaat.

Pi 400
Alhoewel het de bedoeling was van de Raspberry Pi foundation om zoveel mogelijk (oudere) jongeren aan het bouwen te krijgen met hun computerbordjes, hebben ze nu ook een afgewerkte versie uitgebracht.
Volgende week pakken we een Raspberry Pi 400 uit…

Muziek
18:10 stazin – Evergreens and Stuff
18:14 Blue Dot Sessions – 03 – Scraper
18:28 Blue Dot Sessions – 05 – Wistful
18:29 Nctrnm – 10 – Honey
18:49 Blue Dot Sessions – Bellow’s Hull
18:58 Blue Dot Sessions – 01 – Slider
19:02 Jahzzar – 05 – Siesta
19:04 Blue Dot Sessions – 02 – Tossed

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Doe niets * De zee in * Spionagepixel in e-mail * Donkere kant

i-nieuws 6 na 6 ** May 13th, 2021 by wim.webgang **

Doe niets

Om de beboste oppervlakte te vergroten staat de mens voor één van de moeilijkste opdrachten: niets doen. Het WWF heeft op basis van satellietbeelden vastgesteld dat op plaatsen waar de mens zich terugtrekt, de natuur vanzelf terug bossen doet groeien. Ze hebben dat nu in kaart gebracht. Behalve niets doen kan de mens ook nog helpen door plaatselijke soorten van bomen aan te planten, en het gebruik door vee in te perken, en bepaalde woekerende planten te verwijderen. Bovendien het het zelf bijgegroeide bos een goede bio-diversiteit, die op een kunstmatige manier nauwelijks of niet te benaderen is.
Helaas zorgt de aktiviteit van de mens er nog altijd voor dat wereldwijd meer bos verdwijnt dan er bij komt. Ook in Vlaandere slaagt de regering er niet in open ruimte te beschermen, laat staan er bossen in de plaats te zetten. Alsof het totaal niet dringend is, wil men binnen een paar jaar het innemen van nieuwe open ruimte halveren, en pas tegen 2040 stoppen met Vlaanderen voller te bouwen. Volgens natuurpunt wordt dagelijks 6 hectare (12 voetbalvelden) grond afgepakt van de natuur. Dat is dan politiek nietsdoen.

De zee in

In de VS gaan ze doen wat wij al lang doen: windmolens bouwen op zee. De overheid keurde de eerste keer een commercieel project goed voor de oostkust. Het heet “wijngaard windproject”, omdat het voor de kust van Californië ligt, waar wijngaarden voorkomen in Massachusetts.
De VS heeft al wel andere windmolenparken; nl voor de kust van Virginia en Rhode Island, waar samen iets meer dan veertig MW electriciteit kan geproduceerd worden.
Dit nieuwe commerciële project moet 20 keer meer vermogen opleveren. Het bouwen van meer dan tachtig windmolens op de atlantische oceaan zou duizenden jobs creëren. Kabels die ingegraven worden in de bodem van de oceaan moeten de electriciteit aan land brengen. In 2023 hopen ze al het eerste eitje te kunnen koken met electriciteit van het windmolenpark.
Ook de jaren daarop wil de regering van de VS verdergaan met het installeren van windmolens, ze willen meer dan tien miljard per jaar investeren, en dat gaat tienduizenden jobs creëren. Er zijn ook veel afgeleide banen in het vooruitzicht; zo moeten bv havens aangepast worden om de werken op zee te ondersteunen en mogelijk te maken.

Spionagepixel in e-mail

E-mail wordt steeds meer misbruikt voor spionagepixels. De afzender van de e-mail, meestal bedrijven, steken een onzichtbare, witte tracking-pixel mee in de mail, die dus onzichtbaar is voor de gebruiker. Maar die de afzender toelaat te zien wanneer de mail wordt geopend, zowel de eerste keer als daaropvolgende keren, vanop wat voor apparaat, en ongeveer vanop welke locatie, afgelezen via het ip-adres van de gebruiker, dat door de pixel gezien kan worden. Door het verbergen van de pixel kunnen we er van uitgaan dat het een stiekeme manier van werken is, niet bepaald in het voordeel van de ontvanger, die zich er normaal niet van bewust is. Grote bedrijven die op de praktijk aangesproken worden antwoorden meestal met “het staat in onze voorwaarden” (hoe je dat moet weten als je een mail krijgt?) tot “het is een algemeen gangbare praktijk” (“cross-industry standard approach”) en “”We take consumer data extremely seriously”. inderdaad, ze nemen privacy ovetredingen ernstig, vooral als ernstig marketingmiddel.
Sommige e-mail programma’s kunnen dat een beetje opvangen doordat ze bv html uitfilteren, en het bericht als code laten zien. Alleen is dat niet comfortabel voor de gebruiker, die moet dan gaan zoeken naar de inhoud. Twee derde van de e-mails zou nu zo’n tracking pixels bevatten. Ze dienen vooral om het succes van marketingcampagnes te registreren volgens de verzenders.

Donkere kant

Dark Side is de naam van de groep computerinbrekers die volgens de FBI achter de inbraak in het systeem van Colonial Pipeline. Door die inbraak zag het bedrijf zich verplicht om de belangrijkste oliepijplijn in het oosten de VS af te sluiten tot ze zicht hadden op wat de computerinbrekers uitgevreten hadden in hun systemen. Of tot ze terug controle en misschien ook wel toegang hadden tot hun systeem, want daarin waren bestanden versleuteld en de inbrekers vroegen losgeld om de code te geven om die terug te ontsleutelen.
Wie weigert te betalen, en bovendien een goede backup heeft, kan natuurlijk nieuwe sysemen installeren, en alle backups terugplaatsen. Bij een complex systeem kan dat al snel enkele dagen duren, en ondertussen begonnen tankstations in verschillende steden het oosten zonder brandstof te vallen. Colonial Pipelines verzorgt daar zowat de helft van de brandstofverdeling, en zels als ze terug opstarten zullen automobilisten gevraagd worden maar een half bakje te tanken om iedereen een kans te geven op brandstof. Gisteren startte Colonial terug op en tegen morgen zou de bevoorrading terug op gang moeten zijn.
Het is ook niet de eerste keer dat het bedrijf slachtoffer wordt van een aanval. Drie jaar geleden kregen ze een slecht rapport in een externe audit, omdat ze abominabele beveiligingspraktijken zouden aanhouden. Een scholier zou kunnen inbreken, klonk het toen.

De DarkSide zou ondertussen al nieuwe slachtoffers gemaakt hebben. Normaal kiezen ze kleinere bedrijven als slachtoffer, en als dat bedrijf zelf niet met het nieuws van een inbraak naar buiten komt, blijven die aanvallen wat onder de radar. Met de inbraak bij Colonial lijkt het mis gegaan te zijn, en waarschijnlijk gaan nu meer middelen ingezet worden om de computerinbrekers op te sporen. Hun slachtoffers komen voor in de VS, Brazilië en Schotland bv, dus zowat over heel de wereld. Eén opvallende witte zone: in hun software lijken ze te vermijden in Russischtalige computersytemen in te breken.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: Sensoren voor kunst en burgermetenschappen

Uitzending do 18:00 ** May 4th, 2021 by wim.webgang **

In de rubriek
RadioLAB:
RadioLAB 2: Sensoren en behuizingen
met Silvia, Pepa, en Marthe

Sensoren
- Pepa Ivanova heeft als kunstenaar veel ervaring met het bouwen van eigen (installaties met) sensoren. Ze maakt een artistieke interpretatie van data als geluid, licht enz.

Behuizingen:
De combinatie Raspberry Pi – Enviro+ met fijnstofsensor is wel onder de knie, maar het blijft zoeken naar
- een goed systeem om de date te verzamelen, opslaan, weergeven.
- een inbouwmogelijkheid

1. MOC-case

Een Raspberry Pi4 met 4 GB geheugen + Enviro+ met fijnstofsensor moest een behuizing vinden waar de PM-sensor (blauw bakje) mee in paste.
Deze behuizing is bedoeld om te gebruiken bij het uitproberen, installeren, programmeren enz. Op de Raspberry Pi 4 kan je immers comfortabel een desktop draaien die je tegelijk gebruikt voor het Enviro+ werk, opzoekwerk, documenteren enz. Je moet aan alle stekkers en draadjes kunnen, het moet altijd uit elkaar genomen kunnen worden, maar het moet toch de boel bijeenhouden (sensor, bord, kabels, ..).

Eerste ontwerp van de Lego moc-case: display van Enviro+ gaf meer dan 40 graden aan.
Ik ga nog proberen de onderkant van het bord wat luchtiger te maken en de enviro er een beetje uit te laten komen.


2. Meetschouw


In combinatie met een Pi Zero is het meetstation klein genoeg om in een andere vorm te passen, om in de buitenlucht te meten, bv een verluchtingspijpje.


Draagbaar?

Pepa heeft ons natuurlijk wel op een idee gebracht met haar wearable sensoren: waarom geen draagbare vorm maken? Dan kan je mobiel de luchtvervuiling meten… Enkel een stroomvoorziening nodig.

Vele vragen
Uitproberen met een Raspberry Pi 4, manueel starten van de voorbeeld-programma’s en uitvoer bekijken op de commandline is ok, maar dan …?
- hoe de python programma’s aanpassen?
- hoe overzetten naar een pi zero? Kan je gewoon de micro-sd kaart oversteken van de Pi4? (of een oudere?)
- hoe automatisch starten van de metingen na stroomuitval (of bij opstarten door stroom te krijgen in headerless opstelling)
- hoe vanop afstand inloggen om programma te starten/stoppen, te wijzigen, de gegevens er af te halen enz?
- hoe een headless Raspberry pi afzetten??
- hoe de gegevens automatisch doorsturen naar elders (waar)?


A:
- python programmeren: mcedit kan, of desktop: editor in RasPi menu: Thonny – zie ook Linux Mag nl maart, p20
- SD kaart met systeem uitwisselen: kaart van RasPi4 niet, wel de oudere, bv van Pi3B/+. Je kan de configuratie (installatie van Noobs tot systeem) doen op een Pi3 die je aangesloten hebt op scherm/toetsenbord/muis, en nadien de kaart overzetten naar de “headless” Zero. https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=171993

- rc.local, at reboot instelling/cron/.., service van maken…?
- headless/wifi/netwerk:
Als je toegang hebt tot een draaiend systeem kan je de (commandolijn)-tool raspi-config starten (met sudo ervoor).
sudo raspi-config, interface, en daarin kan je ssh aanzetten, en de netwerkverbinding instellen.
Als je enkel aan het sd-kaartje kan, moet je een aantal bestanden maken/aanpassen.

 1. sshd configureren; ssh aktiveren: touch /boot/ssh zet een bestand dat bij het opstarten gedetecteerd wordt en sshd start. Gebruik: ssh (command line), fish (desktop).
 2. wifi instellen, touch /root/wpa_supplicant.conf en zet daarin:

  country=BE
  ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
  update_config=1

  network={
  ssid="NETWORK-NAME"
  psk="NETWORK-PASSWORD"
  }

  aanpassen enz..

 3. vast ip instellen: aanpassen in /etc/dhcpcd.conf (maar voorbeelden daar zijn allemaal voor de vaste ethernet aansluiting eth0, niet voor wifi; indien dhcp toegewezen adres kan je op je router kijken ofwel zoeken met bv: nmap 192.168.0.* en kijken / proberen uit de lijst die je krijgt.
 4. - is er een reset knop?
  - webservice? broker? mqtt?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

1950 upgrade * Verboden Advertentie

i-nieuws 6 na 6 ** May 4th, 2021 by wim.webgang **

1950 upgrade

In Engeland hebben ze de wet op luchtvervuiling van 1950 een upgrade gegeven. Die heeft toen de luchtvervuiling succesvol doen dalen, maar de laatste tijd is er een toename te zien van houtkachels, allesbranders en andere vormen van open vuur. Zo’n 8 procent van de gezinnen zou zo’n toestel gebuiken, en daarmee vormen ze de grootste bron van luchtvervuiling door fijn stof. Maar liefst 38 procent van de vervuiling door deeltjes van 2.5 micron klein is afkomstig van dat thuisverbranden van hout. Dat is drie keer meer dan het verkeer!
De verkoop van nat of groen hout en kolen of andere vaste brandstoffen met grote zwavelgehaltes worden nu aan banden gelegd.
De luchtvervuiling is schadelijk voor de longen en veroorzaakt bv astma.

Verboden Advertentie

Signal had een originele advertentie bedacht op een van de platformen van Facebook. Ze maakten een advertentiecampagne om te laten lopen op instagram (eigendom van Facebook), waarin ze alle gegevens die de adverteerder ter beschikking heeft via het Facebook platform, gebruikt werden om de advertentie te maken. Dus de advertentie toonde de gebruiker de gegevens die over hem of haar beschikbaar waren.
Facebook vond het niet grappig, en sloot de account van Signal, en de campagne werd verwijderd.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off