Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Touchpad strijd

Uitzending do 18:00 ** August 25th, 2011 by wim.webgang **
  • iPad, webOS, Android, HP, Motorola, Amazon, Mozilla, …
  • Muziek:
  • Software Freedom Day 2011: softwarefreedomday.org

Volgende week geen WebGang maar wel een extra lange Beatscapes uitzending

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gratis rommel * Armworstelen * Google deal * Makerbot wordt groot * Touchpad-strijd

i-nieuws 6 na 6 ** August 25th, 2011 by wim.webgang **

Gratis rommel

Op de smartphones begint de ongevraagd geïnstalleerde software opgang te maken.

Een gebruiker stelde op een nieuwe Sony Ericsson een hoop rommel-software aan die hij bovendien ook niet zomaar kon verwijderen:
- een Antivirus programma
- een app store
- nog een app store
- een derde app store
- en nog een vierde app store
- een aantal spelletjes

Gewone pc gebruikers zijn het misschien gewend; allerlei programma’s, meestal beperkte versies die enkel dienen om het te laten uitproberen, en met de bedoeling de volledige versie te verkopen. Of allerlei programma’s of links naar sites die proberen je een dienst te verkopen.

Linux gebruikers zijn dat helemaal ontwent; de meeste Linux distributies leveren een clean systeem af, met enkel echt bruikbare programma’s, en bovendien de mogelijkheid om gemakkelijk en gratis programma’s bij te installeren uit een door de distributie gecontroleerde bibliotheek.

Armworstelen

Twee giganten liggen met elkaar in de clinch: Oracle en Google. Oracle kwam door overname van Sun in bezit van Java. Java is een programmeertaal, maar ook een platform. Oracle vindt dat Google onterecht grote stukken van Java gebruikt heeft om hun Android smartphone-systeem te bouwen. Het ergste is dat ze java niet gebruikt hebben in de volledige vorm, maar er een eigen platform mee gebouwd hebben waar gewone java programma’s niet op draaien. Ze hebben daarmee voor Oracle de deur tot de mobiele markt op voorhand gesloten.
Zelf hecht Google wel veel belang aan het in zijn geheel gebruiken van Android door de bouwers van Android toestellen.
De rechtbank moet zich erover uitspreken, maar dat schijnt nog wel even te gaan duren.

Misschien daarom dat Mozilla een open API voor het web voorstelt, om toch tot compatibiliteit te komen met web-apps.

Google deal

Google betaalt in de VS 500 miljoen dollar als minnelijke schikking in het dossier van reklame voor onwettelijke verkoop van geneesmiddelen. Google was veel te los in de omgang met de reklameverkoop ervoor. Ze verdienden er dan waarschijnlijk ook zo’n miljard dollar mee. Na het openen van een strafrechterlijk onderzoek waren ze bereid te onderhandelen.

Makerbot wordt groot

Makerbot, de makers van een persoonlijke 3D printer-kit, heeft een investering van 10 miljoen dollar binnengehaald.
De investeerders krijgen een zitje in het bestuur, maar verder verandert er niets aan het concept; het is de bedoeling het 3D printen bereikbaar te maken voor iedereen. Een van de investeerders is Bezos Expeditions. Jeff Bezos is bekend van Amazon.com.

Touchpad-strijd

Hoewel touchpads al lang bestaan is de consument toch pas echt beginnen toehappen bij het iPad van Apple. Andere fabrikanten passen hun strategie aan, maar dat lukt niet altijd. HP bv, dat zijn touchpad computers verkocht voor rond 400 a 500 dollar, heeft nu de strijd opgegeven. De enorme voorraad onverkochte toestellen wordt uitverkocht voor een spotprijs. Ze stoppen helemaal met hun tablet computers, en gooien daarmee ook het webOs weg, dat ze verworven hadden bij de overname van palm. Dat systeem had wel lof gekregen, was technisch evengoed als Apple’s iOs en Android, en/of soms zelfs beter. Het beloofde al moeilijk te worden om nog aanzienlijk marktaandeel te veroveren tussen de systemen van Apple en de vele Android-toestellen.

Maar er schuilt meer achter bij HP dan een niet gehaalde timing of mislukte marketing. Hp gaat namelijk helemaal stoppen met personal computers, laptops en smartphones. Heel de pc-afdeling, die zowat 1/3 van de omzet van het bedrijf uitmaakte, wordt afgestoten, en dat is wel een kleine schok als je weet dat ze wereldwijd de grootste pc-verkoper zijn. In de bedrijfswereld waren de toestellen gekend als stevige, stabiele, handig te onderhouden computers. Maar door de prijsdruk op de consumentenmarkt moest HP ook steeds meer goedkope uitvoeringen op de markt brengen.

HP nam in 2002 Compaq over en werd zo nummer 1 in de pc markt. Misschien dat de pc-afdeling wordt afgestoten en onder die naam verderleeft. Hp heeft verder nog diensten en computers op hoger serverniveau, voor grote databases, analytische systemen enz.

IBM deed gelijkaardig in 2005, toen het zijn pc-afdeling aan Lenovo verkocht. En het is ook IBM waarmee ze in concurrentie zullen blijven in dat hogere segment met vooropgezette bredere winstmarges.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonne-festival (*)

Uitzending do 18:00 ** August 18th, 2011 by wim.webgang **

Fiesta Solar

  • Betekent Fiesta Solar meer dan alleen zonnige muziekjes?
    Interview met Bert Bernolet van Solar Zonder Grenzen:
    Waarin we leren over het gebruik van zonne-energie voor een festival: de zonnepanelen worden dagen op voorhand opgesteld. Er wordt zo electrische energie opgeladen op een batterij batterijen: vrachtwagens vol! Dat moet volstaan om zelfs een regendag te overleven; ook bij slecht weer geven de geïnstalleerde zonnepanelen, ergens 48-66, toch nog 20 % van hun capaciteit. Dat kan dan aangevuld worden met de opgespaarde electriciteit.
    Er zijn ook ingrepen gedaan om het festival energiezuiniger te maken. Naast het gebruik van led-spots en energiezuinige geluidsapparatuur is ook de toog anders ingericht: daar worden koelkasten gebruikt die rechtstreeks op 24 volt werken (2 x 12-V batterijen – in serie). Op die manier wordt 10 % verlies vermeden bij het omzetten van de gelijkstroom van de batterijen naar 220 V wisselstroom voor gewone apparatuur.
    De opbrengst van het festival wordt gebruikt om hier geproduceerde zonnecellen naar projecten in ontwikkelingslanden te sturen. De zonnepanelen verschillen van de onze; ze worden aangepast aan de hogere temperatuur. Want een zonnepaneel dat opwarmt geeft minder vermogen en dat wordt op voorhand gecompenseerd. Daar ter plaatse wordt een productie opgezet en worden de zonnecellen dan gecombineerd tot panelen, van glas en basiselectronica voorzien, en van frames. Uiteindelijk worden ze ingezet in “autonome systemen”; dit in tegenstelling tot de installaties hier die gekoppeld worden aan het net.
    • Het programma van het festival op zonne-energie:

    • ULTRASONIC 7: King DJ (dj 4T4) en Tom Derie
      -> Brengen een mix van House, Disco en Funk, live bijgestaan door een trompettist en percussionist. Bekend van hits als ‘Lips they move’ en ‘Work it out’.
      SX: de revelatie van 2011
      -> Betoverende, hallucinante Indie-pop! Hebben met ‘Black Video’ een enorme hit te pakken!
      SONAMBULO: Psychotropical
      -> De meest populaire band in Costa Rica! ‘Psychotropical’, een mix van latin & reggae maar bovenal een uiterst energieke en bijzonder dansbare live band. Fiesta Latino!
      KEL ASSOUF
      -> Desert-blues-band met roots in Mauritanië, Ghana, Mali en Algerije. Voer voor fans van Tinariwen en de ideale soundtrack voor een zonnige zomerse namiddag in het park!
      BERNARD ORCHESTAR
      -> Balkan zigeunermuziek, pittige solo’s en aanstekelijke ritmes!
      DRIVE UP DEVICE
      -> ‘Rocky Funkalicious-pop’ gekruid met een snuifje Balkan.
  • Website zie www.fiestasolar.be

ps: De uitzending ging live door; het onderwerp en het interview waren op voorhand gepland en we waren ons niet bewust van de ramp die zich ondertussen afspeelde op Pukkelpop.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virtuele servers verdwenen * Knipperlichtverbod * Oproep tot rellen

i-nieuws 6 na 6 ** August 18th, 2011 by wim.webgang **

Virtuele servers verdwenen

Deze maand kwam een ex-werknemer van een farmaceutisch bedrijf in de VS voor de rechter vanwege computerinbraak bij zijn voormalige werkgever. Hij had daar gewerkt op de IT afdeling, en wilde zich wreken voor zijn ontslag. Hij was in februari via zijn laptop ingelogd op het netwerk en had alles gewist wat hij kon vinden. Dat waren bv “virtual machines”; hij wiste 15 gevirtualiseerde servers voor e-mail, systemen voor orderverwerking, verzending enz.

Het duurde een paar dagen eer het bedrijf weer aktief was. Er zou voor 800.000 dollar schade zijn.

Knipperlichtverbod

Na een klacht van Apple bij een Duitse rechtbank werd een voorlopig verbod ingesteld voor de hele EU om het Samsung tablet 10.1 in te voeren. Dat was geldig vanaf 4 augustus, in heel Europa.
Maar er was een uitzondering: Nederland.

Het verbod op het invoeren en verkopen van de Samsung tablet-pc is opgeheven tot 25 augustus, als Samsungs verdediging gehoord wordt.
Maar het verbod blijft wel van kracht in Duitsland.
Dat verschil komt doordat er eigelijk twee betrokken partijen zijn: het moederbedrijf in Korea, dat uitvoert naar Europa, en de Duitse afdeling van Samsung, verantwoordelijk voor de verdeling in Duitsland. Deze laatste valt wel onder de volledige bevoegdheid van de Duitse rechtbank.
Ondertussen was ook aangetoond dat Apple in de klacht een onjuiste afbeelding gebruikte van de tablet. De verhoudingen tussen breedte en hoogte werden aangepast zodat ze overeenkwamen met de iPad; in werkelijkheid is de Samsung iets langwerpiger.

Oproep tot rellen

Overal in de wereld wordt internet ingezet bij het mobiliseren van massa’s voor protestmanifestaties, ook in Engeland dus. Een paar relschoppers kregen een gevangeniststraf van 4 jaar voor het gebruik van Facebook bij het aanstoken van rellen. Bovendien is de straf voor de poging tot, want het mislukte. Ze probeerden in het noordwesten van Engeland rellen te doen ontstaan door het maken van pagina’s en “events”. Ze deden de bewoners van Northwich Town en Warrington een schrik krijgen.
Een van hen realiseerde zich de volgende dag met een kater zijn misstap en verwijderde de pagina. De andere relschopper werd opgepakt op de plaats die hij in zijn oproep aangaf.
Door de in verhouding zware straffen zullen ze in beroep gaan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linus “God” Torvalds en de windmolens

Uitzending do 18:00 ** August 11th, 2011 by wim.webgang **

“Het is eenvoudig om tegen windmolens te strijde te trekken als je niet beseft hoe moeilijk het is”

Waarmee Linus alleen maar gezegd wil hebben dat hij er nooit aan begonnen was, in zijn slaapkamertkje in thuis in Finland als hij geweten had wat hem allemaal voor moeilijkheden te wachten stonden. Dat hij zich nooit had kunnen voorstellen hoeveel technische problemen er zouden opduiken om een operating systeem te doen draaien op allerlei verschillende computers. En hoeveel moeite en tijd het zou kosten om ondersteuning voor gebruikers te hebben. En hoeveel beledigingen hij zou krijgen tussen de mails. Gelukkig waren er ook positieve dingen.

Ondertussen (1991) was hij op het niveau gekomen dat hij uitgenodigd werd op het belangrijkste “society” moment in Finland: het presidentiële bal!

Muziek
:
Loving You L.
Goodoldday
SummerJam
Nautilus
Highskyverbs
Strumpf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apple overhoop met Motorola * Sociale netwerken en vragen * Dashboard interface * App inventor sluiten of openen

i-nieuws 6 na 6 ** August 11th, 2011 by wim.webgang **

Apple overhoop met Motorola

Apple heeft de strijd aangebonden tegen tablet computers, en de makers ervan. Dat neemt dan de vorm aan van een juridische strijd; fabrikanten worden voor de rechtbank gedaagd voor het overtreden van patenten die Apple uitspeelt. Een belangrijke zaak in Europa richtte zich tegen de Samsung Galaxy Tab.
Nu blijkt dat er ook tegen Motorola een klacht is ingediend, eveneens in Duitsland. Motorola maakt een tablet-pc onder de naam “Xoom”. De Xoom draait op Android.
Verder loopt er ook een klacht tegen een Duitse fabrikant, JAY-tech.
Apple probeert door een uitspraak van de rechtbank de concurrerende tablets van de markt te laten halen. Ze gebruiken daarvoor patenten op technisch gebied en op het uiterlijke ontwerp, en softwarepatenten,

Meer op Florian Müllers’ fosspatents.blogspot.com

Sociale netwerken en vragen

In Engeland gaan nu stemmen op om de overheid de mogelijkheid te geven om sociale netwerksites te sluiten of van het internet te halen in geval van zware sociale onrusten. Een parlementslid heeft daarover een wetsvoorstel ingediend.

Hij wil dat er samengewerkt wordt tussen politiediensten, inlichtingendiensten en de industrie om het mogelijk te maken om de communicatie gericht te stoppen om geweld, anarchie en criminaliteit tegen te gaan.

Een aantal sociale netwerksites vragen al een tijd dat gebruikers hun echte naam zouden gebruiken om een account aan te maken. Google plus en Facebook vaardigen zelfs sancties uit voor wie zich er niet aan houdt.
Veel gebruikers hebben zich eraan aangepast, maar daarmee komt het anoniem gebruik door dissidenten, slachtoffers van stalking of identiteitsdiefstal, enz in de verdrukking.

Dashboard interface

Vroeger diende de combinatie pedalen, stuur en dashboard als voorbeeld van een interface voor informaticastudenten. Computerprogramma’s moeten bediend worden en hebben dus een interface nodig met de gebruiker, die door de programmeur moet voorzien worden.

Nu gaat de universiteit van Munchen samenwerken met de autoindustrie aan een nieuwe interface tussen de wagen en de bestuurder, in de vorm van een computertoepassing. Een figuurtje op het scherm van het dashboard zal de bestuurder uitleg geven.
In het beste geval is er geen gebruiksaanwijzing meer nodig bij de auto; alles wordt verklaard door je virtuele co-driver.
De combinatie met spraaktechnologie zoals bij een navigatiesysteem ligt voor de hand, en die zou in twee richtingen gaan: je krijgt niet alleen gesproken uitleg, je kan ook zelf vragen stellen.
Bovendien kan je via het touch-screen bv plaatsen op de auto aanwijzen om je vragen te verduidelijken.
De ontwikkelaars proberen er ook rekening mee te houden dat zo’n behulpzaam figuurtje afleidend kan zijn voor een bestuurder die aan het rijden is. Dus zouden ze tijdens het rijden het scherm willen dimmen en enkel de spraakinterface aktief laten.

Hopelijk geeft dat niet het “paperclip” gevoel, en is de interface zelf niet buiten gebruik als er uitleg nodig is.


App inventor sluiten of openen

Wie Google’s App Inventor nog wil gebruiken moet snel zijn; Google heeft de stekker uit het 5-koppig Google Lab team getrokken dat dit platform mogelijk maakte. Het diende om op een gemakkelijke manier, met klikken en slepen, programmaatjes te maken voor het Android platform. Het platform richtte zich vooral op scholieren en studenten.

Er wordt wel gesproken over het “open sourcen” van het platform, hoewel nog niet duidelijk is hoe en wanneer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Is de Linux Revolutie voorbij?

Uitzending do 18:00 ** August 4th, 2011 by wim.webgang **

i-Nieuws:
Wegens “Straat opengebroken; oprit tot de digitale snelweg afgesloten” was er deze week geen i-nieuws.

Vakantie-reeks: Linus “God” Torvalds

Is de Linux Revolutie voorbij?

Deze vraag werd reeds in 1999 gesteld in ZD Net door een journalist die merkte dat Linus Torvalds, de man achter het opkomende computer operating syteem, niet meer “gewoon opgebeld” kon worden, maar schuilging achter antwoordapparaten, secretaressen van het onthaal, en andere versperringen om journalisten tegen te houden.
In die tijd werkte hij voor Transmeta, een startende processorfabrikant, die hem toeliet ook aan Linux verder te werken.

Waar is de tijd dat hij in zijn kamertje zat te werken aan de broncode van Linux, zonder dat iemand in zijn omgeving ook maar een idee had van wat de impact zou zijn van zijn werk.

En even later op de universiteit, waar hij voor de grap op zijn computer zichzelf de naam “Linus God Torvalds” gaf, gewoon omdat hij een leuke machine in handen kreeg waar hij baas over was, en die hij kon laten doen wat hij wou. Maar mensen die verbinding maakten met zijn computer namen de grap soms serieus en vonden het godslastering.

Lift ^ | Lift v | Comments Off