Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Grove Beginner Kit (for Arduino)

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Radiolab

Silvia heeft de “Arduino Sensor Kit” terug bij, en vandaag vergelijken we die met de “Grove Beginner Kit (for Arduino)

Uitpakken

De eerste indruk bij het uitpakken van deze kit (met inachtname dat ik de Arduino versie al ken):
- Mooi vorm gegeven kartonnen doos, langwerpig, beetje breder dan het bord. Ze bevat een duidelijke beschrijving van wat je gaat vinden.
- De doos is aan 3 kanten verzegeld met een stevige ronde doorschijnende sticker, die moeilijk te verwijderen is, en best voorzichtig doorgesneden wordt met een scherp mesje (en zelfs dat is niet gemakkelijk omdat je moet zoeken in welke richting je moet snijden. De klepjes openen anders dan ik op het eerste zicht zou denken (en daar is een reden voor: eens het deksel er uit is geklapt, zijn die wel “normaal” als klepjes te openen). Als je online een unboxing filmpje vind, zie je hoe ze het werkelijke openen snel doorspoelen en zie je nadien de gehavende en gescheurde kanten van de doos.
- Als je de doos toch heel gehouden hebt, zie je het bord mooi geklemd tussen twee zijvakken waarin links 6 kabeltjes zitten en rechts een micro-usb kabel (micro zowel de aansluiting als de lengte). En vooraan is een uitsparing gemaakt om de usb-kabel door te laten om hem aan te sluiten op het bord (wat mistte in de behuizing van de Arduino-versie).
- Aan de binnekant van het deksel heb je onder de titel “Arduino Common Language Reference” onmiddellijk praktische voorbeelden en stukjes code ter beschikking. Er worden de belangrijkste stukjes code afgedrukt met hun betekenis, juiste formuleringen en parameters.
- het centrale bord bestaat uit een Arduino-Uno compatibel bord (Seeeduino Lotus), dat bovenaan een aantal witte “breakout” aansluitingen heeft, waar “grove”-stekkers op kunnen aangesloten worden, en tevens in gele kleur de doorverbinding van de gewone header pinnen (negatief). Er zitten op de hoeken “spacers”, plastic kolommen die de afstand van het deksel houden (1,5 cm), en onderaan kleinere (0.8 cm) die afstand van de onderkant van het bord tot de bodem garanderen.
- Het bord is voorgeladen met een demonstratieprogramma, dat je toelaat om zowat alle functies te overlopen. Dat is handig om de werking van het bord te checken, maar het neemt wel de spanning weg van het stap voor stap ontdekken en zien opleven van de mogelijkheden. Het echt goede van het programma is dat als je de broncode te pakken krijgt, je bv het menu-systeem kan overnemen voor eigen toepassingen. En dat het toont wat grafisch mogelijk is op het kleine scherm.
De broncode van de demo zit in een samengepakt zip-bestand, download: https://files.seeedstudio.com/wiki/Grove-Beginner-Kit-For-Arduino/res/GroveBeginnerKitFirmwareFINAL.zip

Het nadeel van dit bord is dat het geen aparte stroomvoorziening heeft; op de Arduino was een ronde gelijkstroomaansluiting voorzien naast de grote vierkante (en dus stevigere) usb aansluiting.

Vergelijking:

Grove beginner kit:
- volledig en onmiddellijk bruikbaar vanwege geïntegreerd arduino-compatibel bord
- kit kan uit elkaar gebroken worden en dan heb je behalve de aparte sensoren ook een Arduino-compatibel bord ter beschikking voor andere projecten.
- prutserige micro-usb aansluiting.
- geen andere stroomvoorziening, wat meer manipuleren van de prutserige micro-usb veroorzaakt.
- goedkoper aan de slag

Arduino sensor kit:
- een Arduino is zelf te voorzien en onder het bord te pluggen. Je kan de arduino dus bv op voorhand laden met een programma, en pas in het project uitdelen
- je zal niet zo snel geneigd zijn om het bord uiteen te breken omdat je de Arduino er af kan halen, en de sensore via de kabels kan gebruiken, maar het kan natuurlijk, en het midden is bruikbaar als grove-breakout bord voor andere projecten.
- zeer degelijke vierkante usb-aansluiting van de Arduino zelf.
- omdat je een extra Arduino nodig hebt, is er ook een aparte stroomvoorziening mogelijk naast de usb.
- duurder, maar het originele Arduino project steunen is ook waardevol natuurlijk

Uiteindelijk vind ik vooral de gelijkenissen belangrijk: goed, handig, praktisch gecombineerd sensorbord waarmee je snel aan de slag kan zonder ook maar een kabel aan te raken.
Maar tegelijk zowel uitbreidbaar, als desintegreerbaar, en met een goede keuze van componenten, aan te vullen met een groot aanbod van uitbreidingscomponenten binnen het grove systeem, en via gewone pinnen/breadboard ook alle andere componenten. Alleen hun verbindingskabeltjes zijn wat duur (maar hier zitten er 6 bij, en bij hun aparte “grove” componenten zit meestal een kabeltje zover ik weet).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mastodon aangroei * Dunne luidpreker * Meteorieten en DNA

i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Mastodon aangroei

Toen begin deze week bekend werd dat Elon Musk effectief Twitter koopt voor 44 miljard dollar, stapten nogal wat mensen over naar Mastodon. Het sociale netwerkplatform dat een open source alternatief is voor twitter, kon de plotse grote interesse niet aan en de systemen kregen problemen, en waren soms niet bereikbaar. Er zouden liefst 30.000 gebruikers bijgekomen zijn op die dag. En dan kwamen ook nog eens meer dan tienduizend gebruikers die ooit geregistreerd hadden, terug, en werden terug aktief.
Mastodon heeft natuurlijk niet dat soort middelen van Twitter ter beschikking, en verslikte zich even in de aangroei.
Het werkt ook niet op zo’n gecentraliseerde manier; het is een “federated social network”, verspreid over vele duizenden servers. De gebruiker kiest een server, net zoals hij hosting zou kiezen voor een site of e-mail.
Het Mastodon project werd opgestart door Eugen Rochko. Hij had bedenkingen bij de manier hoe Twitter omgaat met ongewenst gedrag, en de gebrekkige mogelijkheden om je als gebruiker af te schermen. Hij wil met Mastodon ene veiliger en menselijker netwerk maken, momenteel ook zonder advertenties. Een post noemen ze een “Toot” ipv een tweet, het verwijst naar het toeteren van een olifant.
Er zouden al meer dan 4 miljoen gebruikers op zitten.
Er zijn apps voor iOS en Android.

Eind vorige maand kwam de serversoftware Mastodon 3.5 uit op GitHub. De software is open source, onder de licentie AGPLv3.

Er was even een rel, toen er (op twitter) screenshots van “Truth Social” uitlekten, dat is het project waarmee Trump een eigen sociaal netwerk wil bouwen. Blijkbaar gebruikte de “Trump Media & Technology Group” gewoon een kopie van Mastodon voor hun netwerk, een beetje aangepast, maar zonder zich aan de AGPLv3 licentie te houden. De Truth site zegt dat hun code geheim en van hen zelf is, maar de foutpagina op de Thruth site gebruikte zelfs het tekeningetje van een olifant dat origineel voor Mastodon gemaakt is.
De advokaten van Mastodon stuurden al een aangetekende brief…

(trouwens toen gebruikers de domeinnaam van trumps’ truth ontdekten, en doorhadden dat het eigenlijk mastodon was, konden ze gemakkelijk de URL gissen om een account aan te maken, en natuurlijk was de eerste die ze probeerden .. @donaldtrump…)

https://joinmastodon.org/#getting-started

https://blog.joinmastodon.org/2018/08/mastodon-quick-start-guide/

https://www.theverge.com/2021/10/22/22740354/trump-truth-social-network-spac-mastodon-license-software-freedom-conservancy


Dunne luidpreker

Op de nieuwssite van de Amerikaanse universiteit M I T, wordt uitgepakt met de ontwikkeling van een nieuw soort luidspreker, zo dun als een blad papier.
Ze tonen een demonstratie met een stukje doorschijnend plastiek, zoiets als een palstieken kaftje of een beschermhoesje voor een document.
Met een krokodilleklem sluiten ze een luidsprekerdraad aan, en het blad speelt muziek alsof het een luidspreker is.
Het materiaal dat gebruikt werd is PET, met een laagje PVDF, piezo-electrisch materiaal van 8 micron dik.
Het piezo-vel is verdeeld in vele kleine halve-bolvormige gewelven, die allemaal individueel trillen. Er is aan de voor en achterzijde van het vel een beschermlaag voorzien die ruimte laat voor de beweging die nodig is om het geluid te maken. Het geluid wordt samengesteld uit de de vele duizenden piezo-gewelfjes.
Door de eigenschappen van het materiaal is er relatief weinig energie nodig om het geluid te produceren, een tiende van wat klassieke luidsprekersystemen nodig hebben.
Het vel kan gewoon aan de muur gehangen worden. De productiekost van het materiaal zou veelbelovend laag zijn.

https://news.mit.edu/2022/low-power-thin-loudspeaker-0426


Meteorieten en DNA

Bij de zoektocht naar de oorsprong van het leven wordt gekeken naar de bouwstenen van de genetische code van de organismen op aarde. Suikers, fosfaten en een vijftal nucleobasen (cytosine, guanine, adenine, thymine en uracil) vormen de belangrijkste bouwstenen.
Ooit op aarde moet in een smeltkroes daarmee leven ontstaan zijn, maar is dat werkelijk op aarde gebeurt, met elementen die typisch voor de aarde zijn? Regelmatig storten er brokstukken uit de ruimte op de aarde, en voor we aan ruimtevaart deden, waren dat meteorieten. De vertellen ons iets over de ruimte en als ze teruggevonden worden, worden ze onderzocht en gedateerd. Uit dat onderzoek komt naar voren dat één of meer van die nucleobasen aanwezig kan zijn in zo’n brokstuk. De laatste jaren zijn de technieken verfijnd, en hebben wetenschappers uit Japan samen met de NASA meteoriet-stalen onderzocht en er alle vijf de basen in kunnen terugvinden. Dat betekent op zich nog niets, want na tientallen jaren op aarde kunnen die “besmet” zijn met materiaal dat op aarde aanwezig is.
Bij vergelijkend werd de concentratie van de basen in de meteorietstukken vergeleken met die van de grond waar de stukken gevonden zijn. Als in de meteorietstukjes twintig keer lagere waarden van een bepaalde nucleobase gevonden wordt dan in de gesteenten eromheen, kan dat op mogelijke besmetting wijzen. Maar in sommige onderzoeken was het restultaat omgekeerd, en bevatten de ruimtestenen méér nucleobasen dan de omliggende gesteenten. Bovendien werden er isomeren van de nucleobases aangetroffen, die niet in de omgeving voorkwamen. Dat lijkt er toch op te wijzen dat deze bouwstenen van dna origineel in de ruimtestenen aanwezig waren. In 2023 zal een missie van de NASA terugkeren met een staal van de asteroide “Bennu”. In 1999 werd die dicht bij de Aarde ontdekt. In 2020 nam de OSIRIS-REx missie er een staal van, en als alles goed gaat komt dat volgend jaar in september heel aan op aarde. Het zal interessant zijn om daar onmiddellijk metingen op te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=otcgXyqbW-M

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Volla 22 smartphone (Europese privacy) en het verhaal van Faker

Uitzending do 18:00 ** April 21st, 2022 by wim.webgang **

Het verhaal van Faker

Faker is de naam van een stukje open source software, dat gebruikt wordt om denkbeeldige gegevens te maken om databanken en webapplicaties te testen. Het was te vinden op github.
En een andere populair hulpmiddel om een reeks willekeurige kleuren te krijgen uit een programma heet “colors” en is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar met als schermnaam “marak”.
Als je weet hoeveel sites er ontwikkeld worden, en hoeveel databanken moeten getest worden, kan je begrijpen dat de tools enorm populair waren; ze haalden tientallen miljoenen downloads per week. En de software werd gebruikt door duizenden, tot tienduizenden andere projecten en software. Maar de ontwikkelaar geraakte gefrustreerd over het gebruik van de software door grote, commerciële bedrijven. In november 2020 waarschuwde hij dat hij de software niet langer zal ondersteunen. Hij gaf aan dat commerciële gebruikers de software maar zelf verder moesten ontwikkelen, in de vorm van een fork of afsplitsing van zijn code. Of dat ze met geld over de brug moeten komen. Dat gebeurde blijkbaar niet, en een jaar lang leek het alsof alles bleef als voorheen, en uiteindelijk maakte de ontwikkelaar begin januari een nieuwe versie, die hij publiceerde op de bekende github site. Alle projecten die blindelings de updates binnenhaalden kwamen voor een verrassing te staan: de colors.js library bevatte een oneindig loopje dat allerlei willekeurig tekens uitspuwt.
En niet alleen kleine non-profit projecten schrokken zich een hoedje. Zo bleek een van de onbeschaamde gratis gebruikers van de software het grote Amazon te zijn: hun Cloud Development Kit had prijs, en alle gebruikers daarvan werden getroffen. Als ze snel een blik werpen op de Readme van de code, kregen ze een tekst ” What really happened with Aaron Swartz..” in plaats van de originele readme uitleg.
De hosting site van de code, GitHub, nu in handen van MicroSoft, kon niet lachen met de protestaktie van de ontwikkelaar.
Die was nochtans duidelijk geweest; hij schreef “No more free work from Marak – Pay Me or Fork This”. Daarop kreeg hij heel wat begrijpende reakties, en ook suggesties over organisaties die projecten ondersteunen.
In ieder geval blokkeerde of verwijderde GitHub de account van Marak, waardoor ook zijn roep om erkenning niet meer te lezen is. En ook alle versies van zijn software verdween daarmee, wat de ramp nog groter maakte voor gebruikers, want de enige manier om hun toepassing terug in gang te krijgen is downgraden naar een vorige versie.

En ook de ontwikkelaars die de code in hun projecten gebruiken schoten in aktie. Ze vertrokken van een kopie en richtten ee nieuw project op dat een goede week later te vinden was onder de naam “fakerjs”. Ze maakten een github.org account en repository waar de nieuwe code te vinden is. Ze stelden een team samen van acht ontwikkelaars die de code kunnen opvolgen. Ze hebben ook alle oude versies van de software verzameld en terug gepubliceerd. Ze hebben dan een gecorrigeerde versie uitgebracht met hetzelfde versienummer als de beschadigde versie, aangevuld met “Alpha”. Ze zetten ook een twitter account op om te communiceren met de achterban van gebruikers. En dan als klap op de vuurpijl: ze maakten officiële documentatie. Dat had nooit bestaan van de originele code, alhoewel er een vrijwilliger was die er een site rond had opgezet: “Un-Offical faker.js Documentation”. Daarmee werd nu samengewerkt om er officiële documentatie van te maken. Ze werken nu aan een pad dat moet leiden tot de overdracht aan een of ander non-profit, zoals Open Collective, enz. Het moet een echt community project worden.
Ondertussen werken ze ook verder aan de verbetering en ontwikkeling van Faker.
Ze hebben ook een nieuwe financiële struktuur opgezet, zodat de vroeger verzamelde gelden blijven toekomen aan de originele ontwikkelaars (Marak en Brian).

Volla 22 smartphone: Europese privacy

Het bedrijf dat het toestel maakt is het jonge “Hello Welt Systeme”, een bedrijf uit het Duitse Remsheid, vlak bij Wuppertal. Wuppertal is een textiel-en industriestad in het westen van Duitsland, iets ten zuiden van het Ruhrgebied, en op een goede honderd km van België.

De oprichter is een gediplomeerd filosoof Jörg Wurzer, die vroeger als journalist de high-tech sektor volgde. Hij wil weerwerk bieden aan het app-gerichte Apple en cloudgerichte Google, die de smartphone markt domineren.
Volla start vanuit de gebruikers, en die vragen bv het behoud van een mini-jack aansluiting of een vervangbare batterij, en vooral vrijheid en veiligheid.

In 2020 hield hij zijn eerste succesvolle kickstarter en indiegogo campagnes, waaruit de eerste Volla phone gemaakt werd. Later kwam er een Volla Phone X uit, en nu dan de Volla 22. Ze hebben de nieuwe concepten van dit toestel allemaal uitgeprobeerd, maar bij de uitvoering kan nog vertraging optreden, ook door bv leveranciers die hun beloftes niet nakomen.

Voor de productie werken ze samen met Gigaset. Er wordt geprobeerd zo milieuvriendelijk te werken, ook bij het inpakken en verzenden. De verpakking is een sterke doos, die daarna voor andere doeleinden in huis kan gebruikt worden. Er worden geen plastic zakken gebruikt bij het verpakken, of ander kunststof verpakkings of opvulmateriaal. En vooral: het ontwerp van het toestel is gericht op langdurig gebruik, met een vervangbare batterij, een besturingssyteem dat ook na updates snel blijft in gebruik, dat jarenlang updates krijgt.

Voor het besturingssysteem heb je trouwens keuze tussen enerzijds het eigen Volla OS, gebaseerd op Android Open Source Project. (AOSP) is het vrije stuk van Android zonder al de bindende Google apps en accounts. Volla heeft essentiële apps als contacten/adresboek en de app om te bellen vervangen door open source programma’s.

De andere keuze is Ubuntu Touch Linux.

Mogelijk komt er ook een Sailfish Linux versie voor dit toestel, dat was in ieder geval zo met de vorige Volla.
De Volla werd door Sailfish herkend als “Gigaset GS290″, en er is een videobespreking te zien van het toestel dat draait op Sailfish.

https://jolla-devices.com/volla-phone/

https://ubports.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Volla 22 * Arme Amazon * Slim verdwenen * De-AMP

i-nieuws 6 na 6 ** April 21st, 2022 by wim.webgang **

Volla 22

Er is een kickstarter project opgezet om een nieuwe smartphone te maken: De Volla Phone 22. Opvallend aan het project is dat ze de focus leggen op privacy en multi boot. Het ontwerp werd een jaar geleden gestart, en in de zomer moeten de eerste toestellen geleverd worden.

Het kickstarter project loopt nog 27 dagen, en moet een smartphone afleveren met volgende eigenschappen:

MTK Helio G85 processor
Mali-G52 GPU
6.3 inch scherm Full D
camera’s: 48 M en 16 MP + 8 MP groothoek en macro
4 GB ram + 128 opslag
microSD kaart slot
twee nano-sim-kaarten
vingerafdrukvoeler, licht, kompas, gyroscoop, gps ..
USB C
3.5 mm audio jack
vervangbare batterij van 4500 mAh.
gewicht: 210 gram
multi boot (Volla OS/Ubuntu Linux).

Er wordt verwacht dat het toestel later in de handel een goede 400 euro zal kosten, en er is een korting voor wie intekent op het kickstarter project.
Het kickstarter project had als doel een goede 10.000 euro in te zamelen, zoniet zou het afgeblazen worden. Momenteel hebben ze al meer dan 30.000, bijna 3 keer zoveel.

—-

https://www.kickstarter.com/projects/volla/volla-phone-22-the-beauty-of-freedom

https://volla.online

Arme Amazon

Wie kijkt naar de aktiviteiten van Amazon in Europa moet wel bijna medelijdenn krijgen met het bedrijf. Het lijkt wel of ze hier verlies draaien, want hun boekhouding voor 2021 geeft een negatief getal aan van meer dan één miljard Euro. Als gevolg van die verliezen betalen ze in Europa geen belastingen,en krijen ze nog een bonus van 1 miljard tax crediet. De Europese zetel, Amazon EU Sarl, zit in Luxemburg en tekende een groei op van 17 procent t.o.v. 2020, tot éénenvijftig komma drie miljard euro in 2021. Blijkbaar heeft Amazon in 2003 een interessante overeekomst gesloten met Luxemburg, waarbij het resultaat is dat ze nu ruim vrijgesteld worden van belastingen. Interessant is dat het niet gaat over de inkomsten van Amazon in Luxemburg alleen, nee deze hoofdzetel voor Europa gaat ook over de inkomsten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittanië, Polen, Zweden en NEderland. De Europese commissie beschouwt deze voordelen als illegale staatsteun van Luxemburg, en wil 250 miljoen belastingen opleggen, maar haalt voorlopig juridisch zijn slag niet thuis.
Conclusie: Amazon betaalde voor een omzet van 55 miljard in 2021 in Europa NUL belastingen.

Ook in de Verenigde Staten is Amazon een krak in het vermijden van betalen van belastingen. Terwijl het gemiddelde bedrijf in de VS rond de 35 procent belastingen betaalde in de periode van 2010 tot 2018, noteerde Fair Tax Mark voor Amazon maar 12 procent. En in 2022 zouden ze maar 6 procent betalen volgens itep.org, waarbij ze over 2021 meer dan 5 miljard dollar ontweken.

Amazon maakt winst op een aantal gebieden, en gebruikt die winst om verlies te maken op het gebied waar ze concurreren met andere gebieden, bv de winkels in de echte wereld. Die worden weggeconcurreerd met geld dat daardoor niet belast wordt, en zo toch nuttig wordt voor Amazon. Een “perverse wurg-strategie, gesponsord met belastingsgeld?” vraagt itep zich af..

Andere bedrijven in de VS halen eveneens interessante scores: Netflix betaalde 1,1 procent belastingen voor 2021. Dankzij gunstige belastingswetten die Trump invoerde. In 2021 betaalden 55 grote bedrijven in de VS geen belastingen op de winsten van 2020.

https://itep.org

Slim verdwenen

Wie niet goed begrijpt wat afhankelijk van de leverancier betekent, kan zich verdiepen in het verhaal van het bedrijf Insteon.

Insteon was leverancier van Smart Home oplossingen, slimme domotica om je dingen in je huis te besturen. Bv lichten, verwarming, en andere apparaten die in- of uitgeschakeld worden op basis van sensoren. Het bedrijf leverde een “centrale hub”, die alles bestuurde, en contact maakte met internet, zodat je ook met een app op je smartphone, via de Inteon servers, je huis kon beheren.

De slogan van Insteon was “We’re keeping the Lights On”, maar gebruikers tasten nu al een paar dagen in het duister. De besturing op afstand werkt niet meer, en het bedrijf is niet bereikbaar. Op de website van Insteon kunnen de gebruikers ook niet terecht, de forums daar zijn offline. Er wordt ook niet gereageerd via andere sociale media kanalen.

De website is nog online, inclusief “status” pagina:

- – -

https://www.insteon.com/systemstatus

System Status

All Services Online
There are currently no known issues affecting Insteon services.

If you are experiencing an issue not identified on this page, please contact Insteon Support.

We vonden dan wel dit bericht:
(dat geen datum vermeldt)

https://www.insteon.com/news2022

Dat vertelt dat smartlabs in 2017 in financiële problemen was, en dat toen nieuwe investeerders werden aangetrokken, en een nieuw management. In 2019 had het bedrijf te lijden van de pandemie en de gebrekkige leveringen, en zocht het een overnemer, een proces dat tegen maart rond had moeten zijn. Dat is niet gelukt, en het lijkt dat het bedrijf nu failliet is.

Dat wil niet zeggen dat niets meer werkt van het hele domoticasysteem: lokaal blijft alles werken, enkel de bediening op afstand, waar de cloud dienst voor nodig is, werkt niet meer.
De sensoren en de schakelaars op zich, verbonden met de lokale hub, blijven de geprogrammeerde dingen doen.

De “Home Assistant community” heeft ook al gereageerd:

https://www.home-assistant.io/blog/2022/04/19/for-insteon-users/

De-AMP

De makers van de Brave browser kondigen een nieuwe mogelijkheid van hun web-browser aan: het vermijden van Google’s AMP pagina’s.
Google stelt dat voor als een manier om sneller te surfen op het web: Accellerated Mobile Pages.
Daarbij geven ze de inhoud van een site waarnaar je misschien gezocht hebt, sneller weer vanop hun eigen server. De begruiker die dan ergens klikt zit dan nog op de Google site, en niet op de site van het eigenlijke doel. Daardoor komt Google weer meer te weten van de gebruiker, kan dat combineren met zijn reklameregie enz.

Volgens Brave is de AMP een pest voor het internet, want soms zijn die helemaal niet sneller, maar ze zijn zeker wel een tussenstap. En Brave slaat die over, en stuurt de gebruiker onmiddellijk naar de echte site.

Ze waarschuwen ook dat de volgende versie van AMP nog erger is.

https://brave.com/privacy-updates/18-de-amp/

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Broadcast Control Panel

WebGang blog ** April 20th, 2022 by wim.webgang **

Een eerste minimale handleiding ter installatie van het Broadcast Control Panel (WebgangBCP)…
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vakantie

Uitzending do 18:00 ** April 14th, 2022 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MIT stuurt zijn kat; sensor kit-, Gitlab- en Gambas-updates

Uitzending do 18:00 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

MIT stuurt zijn kat
Who killed the cat?

MIT stuurde zijn kat voor een nieuwe versie van SCRATCH voor Linux gebruikers. De oorspronkelijke versie van SCRATCH werd ontwikkeld aan het M.I.T., een Universiteit in de VS, als samenwerking van de afdelingen “Media Lab” en “Lifelong Kintergarten Group” (LLK). Het verscheen als programma voor Windows, Mac en Linux computers, en was bv opgenomen in educatieve computerprojecten als de Raspberry Pi. Het werd op afgeleide manieren ook gebruikt in andere educatieve projecten, bv van Lego Boost, Mindstorms en WeDo, bij de Micro:bit enz.
SCRATCH is vertaald in tientallen talen en word over heel de wereld gebruikt. Het programma is gratis te gebruiken en is bovendien open source, de broncode is publiek beschikbaar op GitHub. De huidige versie is beschikbaar als web-toepassing, zodat het ook op tablets gebruikt kan worden.

Rond 2007 verscheen de eerste versie en in 2013 verscheen Scartch 2.0. Een paar jaar geleden werd versie 3.0 ontwikkeld. Maar na de ontwikkeling van 2.0 begin de Linux ondersteuning te wensen over te laten, wat die gebruikers frustreerde, en met versie 3.0 waren projecten van de vorige versie niet meer te gebruiken, wat veel gebruikers tereurstelde. En voor de web-versie wordt je verondersteld om een account aan te maken om je projecten te kunnen delen, waardoor je gegevens moet geven, zoals e-mail adres.
De huidige versie is te downloaden voor Windows, MacOS, ChromeOS en Android, maar niet voor Linux, waar geen versie meer voor gemaakt wordt door MIT. Toch vreemd, gezien het succes van de goedkope educatieve Raspberry Pi, die op Linux draait, een doelgroep die hiermee weggegooid wordt.
Het probleem dateert dus al van een paar jaar geleden, maar veel gebruikers merken het pas later, omdat ze een nieuw systeem hebben of een grote upgrade doen, en zien dat hun vertrouwde scratch niet meer werkt. Tot voor kort kon op Linux nog wel de oudere versie 2 geïnstalleerd worden.

Een stuk van de discussie:

https://scratch.mit.edu/discuss/topic/326943/

De broncode is vrij, dus een aantal programmeurs probeerden zelf scratch 3 voor Linux aan de praat te krijgen, wat bv gelukt zou zijn in Frankrijk. Ook op Raspberry Pi zou Scratch 3 ondertussen beschikbaar zijn (op Raspbian Buster; mogelijk zonder Bluetooth).

De Open Source / Free Software community heeft de handen in elkaar geslagen en heeft een project gestart om Scratch naar Linux te brengen, en dat heet Sratux. In recente Linux distributies als openSUSE of Ubuntu, Fedora, Mint enz kan je dus best zoeken naar Sratux om de programmeeromgeving met het katje te installeren.

https://github.com/scratux/scratux/releases
https://github.com/LLK/
https://scratch.mit.edu/
https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted
https://www.scratchfoundation.org/
https://scratch.mit.edu/educators of harvard: https://scratched.gse.harvard.edu/


SCRATCH, De beroemde programmeeromgeving voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, gebruikt een over het scherm wandelend katje dat bestuurd kan worden door kinderen. Dat gebeurt met eenvoudige programmaatjes, die het kind maakt door opdrachtblokjes uit een soort programma-blokkendoos achter elkaar te zetten en te laten uitvoeren door de kat. Dat kan gaan over eenvoudige opdrachten als stap 5 keer vooruit, draai kwartslag rechts, stap 3 keer vooruit, enz. Maar ook keuzes; bv als de kant van het scherm bereikt is, draai om. Het kind kan nog andere figuurtjes kiezen uit een menu, en bij op het scherm zetten, waardoor die dan kunnen reageren op elkaar. Er kunnen voorwerpen bijgemaakt worden, vormen veranderd, geluiden gebruikt worden bij bepaalde gebeurtenissen enz. Geluiden kunnen zelf opgenomen worden, en de figuurtjes kunnen zelf veranderd of getekend worden, en door verschillende opeenvolgende houdingen ook een animatiebeweging uitvoeren. Je kan er dus kleine interactieve verhalen en spelletjes mee maken.
Het systeem van de programma blokjes heet Blokly, en dat zorgt ervoor dat de programameercode niet ingetikt moet worden, waardoor er geen tikfouten gemaakt kunnen worden. Fouten in de programmeerlogica zijn natuurlijk nog wel mogelijk, en die oplossen zijn leerzamer en nuttiger dan “syntax errors” oplossen.

– - -

GitLab 15.0
Aankondiging 15.0:

The 15.0 major release is coming up! This version brings many exciting improvements to GitLab, but also removes some deprecated features. Visit the deprecations page to see what is scheduled for removal in 15.0, and check for any breaking changes that could impact your workflow.

https://docs.gitlab.com/ee/update/deprecations

Gambas
9 maart is Gambas 3.17.0 uitgekomen.
gambas.sourceforge.net/

Arduino sensor kit update

  • We hadden die toen niet bij ons, maar er werden 6 kabeltjes meegeleverd.
  • Online wordt je verwelkomd en krijg je de kans om een “klasje” op te zetten. Een virtuele klas waarin je anderen kan uitnodigen de cursus te volgen.
    Maar je vindt er GEEN pdf met de handleiding, enkel de website waar je je door moet klikken, een print maken is er NIET VOORZIEN.
  • De schuifschakelaar moet (naar boven) op 5 volt staan voor gebruik binnen deze kit (kan ook naar 3V voor andere toepassingen). – dus geen aan/uit
  • De sensorkit site zit mooi in elkaar; er wordt eerst uitgelegd hoe alles aan te sluiten, en dan worden alle onderdelen voorgesteld, heel duidelijk met goede beelden, je kan dit doornemen zonder de Kit er bij te hebben. De programmeeromgeving wordt voorgesteld, en dan volgen een aantal “lesjes”.
  • De online lessen zijn eenvoudig te gebruiken, je krijgt telkens ook de code aangeboden. Die kan je kopiëren en in de Arduino programmeeromgeving plakken. Ze overlopen één voor één alle componenten en laten toe onmiddellijk te leren wat die doen en hoe ze aangestuurd worden:

    The LED, The Button, The Potentiometer, The Buzzer, The Light Sensor, The Sound Sensor, The Air Pressure Sensor, The Temperature Sensor, The Accelerometer Sensor, The OLED Screen

  • De prijs: we dachten nu rond 30 a 35 euro, maar bij aankoop kostte het bord rond 28 euro.

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

Lift ^ | Lift v | Comments Off

* Sport: Beker van Belgie TT

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

Tafeltennis: Beker van Belgie (vrouwen)

De beker van Belgie Tafeltennis nadert zijn ontknoping. Voor Antwerpen is de vrouwenploeg op dit moment tot in de kwart finale geraakt.

De vrouwen van AFP Antwerpen spelen op zondag 24 april de halve finale tegen “RR Basècles”.
Dit is een goed bewaard geheim, want geen van beide clubs vermeldt dit op zijn website.
Het is ook niet terug te vinden op de website van de Vlaamse Tafeltennisliga (daar vind je wel info over de beker van Vlaanderen).
En op de site van de Belgische Tafeltennisbond (KBTTB) vinden we na wat zoeken enkel een rekenblad om de resultaten in te vullen.
Wij onthullen dus: Het is voor Antwerpen een thuismatch die doorgaat in hun eigen lokaal om 14:00 u. De wedstrijd is gratis publiek toegankelijk.
Volgens dezelfde informatie:
De finale zelf gaat door op 26 mei in Diest, en daar mogen de vrouwen van Antwerpen naartoe als ze zondag 24 april winnen tegen RR Basècles (RR staat voor Raquette Rouge, Basècles ligt in Henegouwen, ergens tussen Rijssel en Bergen. De afkorting AFP komt uit een fusie van Antwerpse clubs: Atlantique/Fair-Play).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kuiper * Plastiek in de lucht * Gestolen digitaal geld

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

Kuiper

Gerard Kuiper was een Nederlandse astronoom die en de VS onderzoek deed naar planeten. Hij wist een reeks objecten in de buurt van Neptunus te beschrijven, wat nadien de Kuipergordel werd genoemd. Een aantal objecten in de ruimte zijn naar hem vernoemd, en Amazon gebruikt de naam nu voor een reeks satellieten die ze rond de aarde willen brengen. Dat is een miljardenproject, waarvoor ze nu raketreisjes beginnen te bestellen bij ondermeer het Franse Arianespace en Blue Origin. Niet bij SpaceX, waarschijnlijk omdat dat een concurrent is met zijn eigen net van satellieten rond de aarde. Die moeten dienen om internettoegang te leveren over heel de wereld.

Plastiek in de lucht

Plastiek is nu overal: het wordt al jaren in de vorm van microplatiek of kleine vezels teruggevonden in voedingswaren en drinkwater, en het komt met de regen uit de lucht vallen.
Ondertussen hebben wetenschappers ook microplastics teruggevonden in de mens: bv in bloed. En misschien is er door COVID meer aandacht voor de longen, want nu hebben ze ook in longweefsel microscopische plastic vezels gevonden. Dat gebeurde bv bij een operatie waar longweefsel werd weggenomen, of bij overledenen. Het valt de wetenschappers op dat de plastic diep doordringt in de longen.
Het teruggevonden platic is afkomstig van polypropyleen (gebruikt in platieken verpakking) en PET, bekend van de PET-fles.
De impact op het menselijk lichaam is nog niet helemaal duidelijk, maar bv luchtvervuiling in het algemeen is wel een bekende bedreiging voor de gezondheid.

Gestolen digitaal geld

Cryptomunten staan bekend als populair bij computer-afpersers, die bv bitcoins vragen om terug toegang te geven tot versleutelde bestanden op de computer waar ze hebben ingebroken en huisgehouden. En er is nog ander digitaal geld dat op criminele manier is verworven, bv door diefstal, ook na inbraak in computersystemen. Maar zijn die cryptomunten wel allemaal zo anoniem en onvindbaar op het internet? Er is toch zoiets als blockchain, een keten van transacties?
Bv bij de munt Ethereum is een stuk van de blockchain bekend dat gaat over gestolen geld van een online game, met een waarde van bijna zeshonderd miljoen euro. Er zijn manieren om bewegingen van geld te volgen, en een gespecialiseerd platform is bv Etherscan. Analysten konden bv zien dat Ethereum voor een waarde van 20 miljoen dollar verplaatst werden naar een cryptobeurs in de Bahama’s. Een ander deel van meer dan tien miljoen werd verplaatst naar een zogenaamde mixer, een platform waar verschillende digitale waarden vermengd worden zodat het moeilijker is ze te volgen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off