Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

MIT stuurt zijn kat; sensor kit-, Gitlab- en Gambas-updates

Uitzending do 18:00 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

MIT stuurt zijn kat
Who killed the cat?

MIT stuurde zijn kat voor een nieuwe versie van SCRATCH voor Linux gebruikers. De oorspronkelijke versie van SCRATCH werd ontwikkeld aan het M.I.T., een Universiteit in de VS, als samenwerking van de afdelingen “Media Lab” en “Lifelong Kintergarten Group” (LLK). Het verscheen als programma voor Windows, Mac en Linux computers, en was bv opgenomen in educatieve computerprojecten als de Raspberry Pi. Het werd op afgeleide manieren ook gebruikt in andere educatieve projecten, bv van Lego Boost, Mindstorms en WeDo, bij de Micro:bit enz.
SCRATCH is vertaald in tientallen talen en word over heel de wereld gebruikt. Het programma is gratis te gebruiken en is bovendien open source, de broncode is publiek beschikbaar op GitHub. De huidige versie is beschikbaar als web-toepassing, zodat het ook op tablets gebruikt kan worden.

Rond 2007 verscheen de eerste versie en in 2013 verscheen Scartch 2.0. Een paar jaar geleden werd versie 3.0 ontwikkeld. Maar na de ontwikkeling van 2.0 begin de Linux ondersteuning te wensen over te laten, wat die gebruikers frustreerde, en met versie 3.0 waren projecten van de vorige versie niet meer te gebruiken, wat veel gebruikers tereurstelde. En voor de web-versie wordt je verondersteld om een account aan te maken om je projecten te kunnen delen, waardoor je gegevens moet geven, zoals e-mail adres.
De huidige versie is te downloaden voor Windows, MacOS, ChromeOS en Android, maar niet voor Linux, waar geen versie meer voor gemaakt wordt door MIT. Toch vreemd, gezien het succes van de goedkope educatieve Raspberry Pi, die op Linux draait, een doelgroep die hiermee weggegooid wordt.
Het probleem dateert dus al van een paar jaar geleden, maar veel gebruikers merken het pas later, omdat ze een nieuw systeem hebben of een grote upgrade doen, en zien dat hun vertrouwde scratch niet meer werkt. Tot voor kort kon op Linux nog wel de oudere versie 2 geïnstalleerd worden.

Een stuk van de discussie:

https://scratch.mit.edu/discuss/topic/326943/

De broncode is vrij, dus een aantal programmeurs probeerden zelf scratch 3 voor Linux aan de praat te krijgen, wat bv gelukt zou zijn in Frankrijk. Ook op Raspberry Pi zou Scratch 3 ondertussen beschikbaar zijn (op Raspbian Buster; mogelijk zonder Bluetooth).

De Open Source / Free Software community heeft de handen in elkaar geslagen en heeft een project gestart om Scratch naar Linux te brengen, en dat heet Sratux. In recente Linux distributies als openSUSE of Ubuntu, Fedora, Mint enz kan je dus best zoeken naar Sratux om de programmeeromgeving met het katje te installeren.

https://github.com/scratux/scratux/releases
https://github.com/LLK/
https://scratch.mit.edu/
https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted
https://www.scratchfoundation.org/
https://scratch.mit.edu/educators of harvard: https://scratched.gse.harvard.edu/


SCRATCH, De beroemde programmeeromgeving voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, gebruikt een over het scherm wandelend katje dat bestuurd kan worden door kinderen. Dat gebeurt met eenvoudige programmaatjes, die het kind maakt door opdrachtblokjes uit een soort programma-blokkendoos achter elkaar te zetten en te laten uitvoeren door de kat. Dat kan gaan over eenvoudige opdrachten als stap 5 keer vooruit, draai kwartslag rechts, stap 3 keer vooruit, enz. Maar ook keuzes; bv als de kant van het scherm bereikt is, draai om. Het kind kan nog andere figuurtjes kiezen uit een menu, en bij op het scherm zetten, waardoor die dan kunnen reageren op elkaar. Er kunnen voorwerpen bijgemaakt worden, vormen veranderd, geluiden gebruikt worden bij bepaalde gebeurtenissen enz. Geluiden kunnen zelf opgenomen worden, en de figuurtjes kunnen zelf veranderd of getekend worden, en door verschillende opeenvolgende houdingen ook een animatiebeweging uitvoeren. Je kan er dus kleine interactieve verhalen en spelletjes mee maken.
Het systeem van de programma blokjes heet Blokly, en dat zorgt ervoor dat de programameercode niet ingetikt moet worden, waardoor er geen tikfouten gemaakt kunnen worden. Fouten in de programmeerlogica zijn natuurlijk nog wel mogelijk, en die oplossen zijn leerzamer en nuttiger dan “syntax errors” oplossen.

– - -

GitLab 15.0
Aankondiging 15.0:

The 15.0 major release is coming up! This version brings many exciting improvements to GitLab, but also removes some deprecated features. Visit the deprecations page to see what is scheduled for removal in 15.0, and check for any breaking changes that could impact your workflow.

https://docs.gitlab.com/ee/update/deprecations

Gambas
9 maart is Gambas 3.17.0 uitgekomen.
gambas.sourceforge.net/

Arduino sensor kit update

  • We hadden die toen niet bij ons, maar er werden 6 kabeltjes meegeleverd.
  • Online wordt je verwelkomd en krijg je de kans om een “klasje” op te zetten. Een virtuele klas waarin je anderen kan uitnodigen de cursus te volgen.
    Maar je vindt er GEEN pdf met de handleiding, enkel de website waar je je door moet klikken, een print maken is er NIET VOORZIEN.
  • De schuifschakelaar moet (naar boven) op 5 volt staan voor gebruik binnen deze kit (kan ook naar 3V voor andere toepassingen). – dus geen aan/uit
  • De sensorkit site zit mooi in elkaar; er wordt eerst uitgelegd hoe alles aan te sluiten, en dan worden alle onderdelen voorgesteld, heel duidelijk met goede beelden, je kan dit doornemen zonder de Kit er bij te hebben. De programmeeromgeving wordt voorgesteld, en dan volgen een aantal “lesjes”.
  • De online lessen zijn eenvoudig te gebruiken, je krijgt telkens ook de code aangeboden. Die kan je kopiëren en in de Arduino programmeeromgeving plakken. Ze overlopen één voor één alle componenten en laten toe onmiddellijk te leren wat die doen en hoe ze aangestuurd worden:

    The LED, The Button, The Potentiometer, The Buzzer, The Light Sensor, The Sound Sensor, The Air Pressure Sensor, The Temperature Sensor, The Accelerometer Sensor, The OLED Screen

  • De prijs: we dachten nu rond 30 a 35 euro, maar bij aankoop kostte het bord rond 28 euro.

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.