Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Drupal is niet XOOPS

Uitzending do 18:00 ** April 29th, 2010 by wim.webgang **

De flexibele CD: een CD (of DVD in ons geval) die gemaakt is van een flexibel materiaal, zodat de cd geplooid kan worden; Lydia kickt op het “flexi” geluid dat daarmee gemaakt kan worden. (Dit exemplaar dook op bij LXF 131 van mei 2010 en bevat allerlei Linux, openoffice enz software)
drupal_org Het veschil tussen Drupal en XOOPS?

  • Drupal stichter Dries (uit Antwerpen) kijkt tevreden terug op een Drupal Conferentie in de VS (waar hij zijn Drupal ondersteunend bedrijf oprichtte)
  • XOOPS stichter met zijn “stichting” in NL ligt overhoop met de in de VS opgerichte XOOPS community, met de nodige discussie over de besteding van de ingezamelde financiële middelen.
  • Verloren prototype van Apple smartphone leidt tot huiszoeking.
  • Sony Playstation “downgrade” leidt tot Class action lawsuit in VS.
  • Linux/open source/free software in de bedrijfswereld in Nederland (gebruik MySQL), België (KMO-IT in Antwerpen: mager; VICTOR komt niet opdagen).
    Linux op de desktop: bladzijdenlange evaluaties in de IT pers.
  • Muziek: Lydia’s keuze uit vrije muziek.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

ODF-plugin betalend * Palm verkocht * Uniforme Qt Software Development Kit * Drupalcon succes

i-nieuws 6 na 6 ** April 29th, 2010 by wim.webgang **

29/04/2010

ODF-plugin betalend
Oracle, nieuwe eigenaar van Sun en bijhorende open source projecten als MySQL en OpenOffice, heeft beslist een plugin die vroeger gratis was, betalend te maken. Het gaat over een plugin voor gebruikers van Microsoft Office, die hen ODF-documenten laat gebruiken. De Office versie van Microsoft kan uit zichzelf namelijk niet werken met de ODF tekstdocumenten en rekenbladen, behalve de laatste nieuwe versie, hoewel het een open standaard is. Oracle verbaasde wel een aantal commentatoren met deze beslissing, omdat ze vrezen dat daardoor een kans gemist wordt om meer mensen de ODF standaard te laten gebruiken.

Anderzijds is er een veel eenvoudigere oplossing; ze kunnen gratis OpenOffice.org gebruiken. Misschien is het dus zelfs een goede beslissing…. Het is in ieder geval een beslissing die de Linux /Free Software gebruikers niet rechtstreeks raakt.

Palm verkocht
De directie van Palm en HP zijn overeengekomen dat HP het bedrijf Palm koopt. Palm was een van de eerste makers van smartphones, maar kwam de laatste tijd in slechte papieren door vertraging in zijn eigen ontwikkelingen en verspreiding van zijn nieuwe systeem en grotere concurrentie van Apple, Blackberry en anderen. HP zou ongeveer 1,2 miljard dollar betalen voor Palm.
HP verklaarde al dat ze het palm webOS getest hebben, en er gerust in zijn dat het kan ingezet worden voor een veel bredere reeks van apparaten. Een groot deel van de Palm bedrijfsstructuur zou blijven, over de merknaam werden nog geen uitspraken gedaan.

Het lijkt een goede aanvulling op hun printers en de pc-reeks waar ze vroeger Compaq voor overnamen.

Uniforme Qt Software Development Kit

Nokia heeft zijn “Unified Qt-based SDK” uitgebracht, een cross-platform programmeeromgeving voor Symbian en MeeGo systemen. MeeGoo is de bundeling van Intels “Moblin” en Nokia’s “Maemo” systeem, een op Linux gebouwd open source systeem. Symbian is het oudere systeem van Nokia smartphones.
De programmeeromgeving bestaat voor Linux en Windows, en een Mac-versie is op komst. Programmeurs kunnen daarmee nieuwe programma’s ontwikkelen voor gebruik op smartphones met MeeGo of Symbian systemen. Hoe gemakkelijker het is voor programmeurs, hoe meer programma’s beschikbaar komen voor gebruikers. Net als de andere smartphone fabrikanten heeft het bedrijf ook zijn eigen online winkel waar die gekocht kunnen worden.

Symbian gaat eigenlijk terug tot het EPOC platform van Psion. Psion zat oorspronkelijk ook in het Symbian platform, samen met Motorola, Ericsson, Panasonic en Samsung.
.

Drupalcon succes
De Drupal conferentie in San Francisco vorige week was een groot succes. Dies Buytaert, die jaren geleden als student in Antwerpen het open source website-systeem Drupal opstartte, somde tevreden een aantal cijfers op: Er waren 3000 geregistreerde bezoekers, er werd gemiddeld 205 dollar inkom betaald. Er werden 20 curussen gegeven waarmee 495 deelnemers bereikt werden. Tien sessies werden live gestreamd en die haalden 3000 kijkers. Er waren 50 sponsors die meer dan 400.000 dollar bijeenbrachten. Er werd voor meer dan 70.000 dollar uitgegeven aan koffie. De totale kosten voor de conferentie benaderden 700.000 dollar.
.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vrouwix

Uitzending do 18:00 ** April 22nd, 2010 by wim.webgang **

backbyboat011
Lydia
Lydia is terug ondanks de “bugs” in de terugreis: een verslag over vlieghavens, treinen en boten.

Stormy, Valerie, Sarah
In de Linux wereld zijn er veel desktops, waarvan twee meest geavanceerde en meest gebruikte KDE en Gnome zijn. Gnome heeft een non-profit organisatie, en de bestuurder daarvan is een vrouw: Stormy Peters.
Linux Format (februari/maart 2010) deed een interview met haar, en het valt op dat eigenlijk heel de tijd ook over KDE gesproken wordt.

KDE heeft namelijk net een grote stap gezet van versie 3.x (drie punt nog iets) naar 4.x (vier punt x). Het veranderen van het voorste nummer betekent meestal een grote stap in de ontwikkeling van software. Ook Gnome staat voor die stap; nl van 2.x naar 3.0. Bij zo’n overstap heb je altijd een paar problemen. Als je grote veranderingen doet, wordt je programma soms erg verschillend van de vorige versie, zodat ook gebruik en de instellingen verschillen. Dan is een upgrade van een bestaand systeem moeilijk of niet mogelijk, en heeft de gebruiker zich plots aan te passen aan alle nieuwigheden. Daardoor krijg je bij de gebruikers een split: sommigen willen de allerlaatste nieuwe versie gebruiken, anderen willen de betrouwbarie bekende vorige versie blijven gebruiken.
chatnoir_041510_007

Voor de Linux distributeurs wordt het dan ook moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Ze losten dat bij de KDE versie-sprong op door zowel KDE 3.5 als de nieuwere KDE 4 mee te leveren en de gebruiker zelf te laten kiezen wat hij installeert. Ondertussen is de 4-versie al geëvolueerd tot 4.3 in de laatste distributies.

De nieuwe versie van Gnome, 3.0, is gepland voor september 2010. Een van de opvallendste nieuwigheden is het overschakelen tussen verschillende dingen die in gebruik zijn. Vroeger werd geschakeld tussen desktops, en binnen een desktop met ALT-TAB tussen de daar openstaande programma’s. Gnome 3.0 gaat een combinatie maken, die meer gebaseerd is op de programma’s en hun bijhorende vensters.

Ondertussen deed ook Linux Journal (april 2010) een interview met Stormy Peters, Valerie Aurora en Sarah Sharp. Hier is Stormy iets duidelijker over haar persoon; Net als de andere dames kwam ze rond 1996 in contact met Linux. Niet bij de kapper, maar wel op haar werk; ze werkte bij HP in het Unix laboratorium. Daar onderzocht ze hoe ze Gnome konden draaien op HP’s unix of wat daarvoor nodig was. Het zou dienen ter vervanging van CDE, de “Common Desktop Environment” die veel op Unix-systemen gebruikt werd. Haar Unix-ervaring ging verder terug; op de universiteit kon Stormy Peters op de computerafdeling een Solaris systeem van Sun gebruiken. Als ze zich uitte als Linux-kenner kreeg ze meestal reakties als: “Maar jij ziet er niet uit als een computer-persoon”.

De andere dames zijn trouwens ook niet van de minsten in de Linux wereld:
- Sarah Sharp werkt in intel’s Open Source Technology Centre en onderhoudt de Linux kernel driver voor USB3 host controllers. Ze heeft een eigen blog “The Geekess” onder http://sarah.thesharps.us In haar vrije tijd werkt ze mee aan een open source/open hardware project in Portland dat zelf raketten ontwerpt. Raketten met een boordcomputer die bv beslist wanneer de parachute moet opengaan bij het neerkomen. Ze speelde ooit, op een vrije avond na een beurs, gezelschapsspelletjes met Linus Torvalds en nog een paar straffe programmeurs.
chatnoir_041510_008
- Valerie Aurora werkt voor Red Hat aan de ontwikkeling van bestandssystemen, verder is ze consultant en schrijft ze. Ook zij kwam aan de Universiteit in aanraking met Linux, toen daar slackware werd geïnstalleerd op gloednieuwe i386 pc’s, die sneller waren dan hun afgeleefde Sun pizza-dozen die SunOS 4.1 draaiden. De computerafdeling van de universiteit waar ze studeerde werkt trouwens aktief mee aan de ontwikkeling van delen van de Linux kern. Ze vind het niet meer dan normaal dat op een universiteit les gegeven wordt over een systeem als Linux, dat open source is en waaraan studenten kunnen meewerken, in plaats van een gesloten systeem te leren waarvan studenten alleen de buitenkant kunnen zien.

Bij gebrek aan eigen foto’s van die vrouwen dan maar een paar beelden van vorige week na het programma … met de drum-ster van le chatnoir.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bekendheid verwerven * Wie censureert * Stop Flash * Google hardware * Onderzoeksgegevens publiek

Red Centraal, i-nieuws 6 na 6 ** April 22nd, 2010 by wim.webgang **

22/4/2010


Bekendheid verwerven
Een van de manieren om bekendheid te verwerven is gecensureerd te worden. Uit een film, “The Downfall”, bij ons bekend als “Der Untergang”, werden stukjes geparodieerd op Youtube, waaronder een passage “Hitler finds out”. Daarvan worden er nu sommige door Youtube gecensureerd, en de EFF protesteerde daartegen.

Voor de EFF is het probleem het automatisch weghalen van filmpjes als mediabedrijven daar stukjes van hun producten in vinden. De bedrijven kunnen dat zelf in gang zetten, zonder dat ze langs een rechtbank moeten passeren om een uitspraak van een rechter te krijgen. Voor de gebruikers kunnen filmpjes dus gewoon verdwijnen, hoewel ze op geen enkele manier een wet overtreden. Het is genoeg, zoals in dit geval, dat het een parodie is op een bestaand stukje film, dat het door de mediamaatschappijen verbannen kan worden.
Het systeem dat de mediabedrijven die toegang geeft heet “Content ID systeem”.

Daardoor vroegen mensen in de VS zich af waarover de film gaat en willen meer mensen dan ooit hem zien.

Wie censureert

Google heeft een nieuwe informatiedienst in het leven geroepen: uit de vele vragen van overheden om gegevens te censureren hebben ze nu statistiekjes gemaakt. Ze tonen bv in de vorm van een kaart waar het meest censuuraanvragen gebeuren. Ze tonen ook cijfers over hoeveel van die aanvragen ook toegestemd worden.
Op de pagina “Government requests” voor aanvragen tot verwijderen van inhoud wordt duidelijk dat Belgie minder dan 10 aanvragen deed, hetzelfde geldt voor Frankrijk en voor Nederland. Italie deed 57 aanvragen, Engeland 59, de VS 123. De twee hoogste scores zijn voor Duitsland met 188 en Brazilie met 291. Dit alles zijn cijfers van het laatste half jaar van 2009, van begin juli tot eind december dus. Voor China zijn geen cijfers gegeven.
De aanvragen om “data” te krijgen van Google zijn veel groter. Vanuit Nederland en Belgie 67, Spanje 324, Duitsland 458, Italie 550, Frankrijk 846, UK 1166, VS 3580 en Brazilie weer bovenaan met 3663.
Google hoopt in de toekomst de data nog onder te verdelen. Als je nu op een land klikt krijg je al details te zien, bv voor Groot-Brittanië werd aan 3 van de 4 aanvragen tot verwijderen gevolg gegeven. Om het half jaar komt er een update van de gegevens.

www.google.com/governmentrequests

Stop Flash
De product manager van Adobe kondigde aan dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van een Flash versie voor Apple’s iPhone. Adobe wil zich gaan concentreren op andere omgevingen, vooral Android, het mobiele systeem van Google. Android lijkt op korte tijd het tweede populairste mobiele systeem te worden na de iPhone, en het wordt in de toekomst ook op tablet-computers verwacht.
Dat lijkt een zware klap voor Apple. Maar eigenlijk zitten de zaken omgedraaid; het is Apple dat beslist heeft dat voor ontwikkeling van programma’s op zijn iPhone systeem alleen nog gebruik mag gemaakt worden van C, C++, objective C en javascript. Eigenlijk wordt Adobe’s Flash als ontwikkelplatform gewoon aan de deur gezet door Apple. Bovendien zou het kunnen dat Apple de programma’s die daar niet aan voldoen, uit zijn online appStore schrapt, waar vroeger wel Flash applicaties aanvaard werden.
Trouwens Flash is niet de enige die uit de boot valt als je die strikte lijst bekijkt, beweert Adobe. Zo is de door Novell uitgebrachte Mono programmeeromgeving MonoTouch niet in de “toegelaten” lijst opgenomen. Nochtans zijn er al verschillende programma’s die met MonoTouch gemaakt zijn, goedgekeurd voor de App Store. Novell investeerde in de ontwikkeling van MonoTouch 3.0 die net uitgekomen is. De programmeeromgeving gebruikt op lager niveau C# (C-sharp).

Het lijkt dat Apple de criteria soepel kan toepassen, en daarbij vooral zelf beslist. Grappig is ook dat een woordvoerder van Apple zegt dat de iPhone open standaarden gebruikt zoals HTML5, CSS, JavaScript, terwijl Adobe’s Flash een gesloten systeem van Adobe is. Terwijl die hele operatie ook niet direct openheid toont van Apple natuurlijk.

Google hardware

Google heeft het bedrijfje Agnilux gekocht. Dat werd opgericht door een aantal ingenieurs die vroeger aan de kern van het iPad werkten. Begin februari de bits rubriek van de New York Times het al als een fascinerende start-up, met mensen uit Apple, Tivo en Cisco. Er zitten heel wat ontwikkelaars bij die ervaring hebben met ARM chips zoals de Apple A4.

Google geeft de overname toe maar heeft geen commentaar.
Agnilux.com

Onderzoeksgegevens publiek
Na een strijd van drie jaar heeft een wiskundige gelijk gekregen in zijn vraag om onderzoeksgegevens van de Queens’ universiteit in Belfast te krijgen, om er zijn eigen analyse op te doen. Onderzoekers van die universiteit hadden al jaren toegang tot die gegevens en hebben er ook over gepubliceerd. Universiteitsonderzoek dat betaald wordt door de overheid zou onder de “vrijheid van informatie” vallen, en dus altijd publiek opgevraagd kunnen worden.
In Engeland is er een speciale overheidsdienst die moet toezien op het verkrijgen van informatie van overheden en publieke diensten volgens de “Freedom of information act” het ICO

www.ico.gov.uk

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Downgrade Magic

Uitzending do 18:00 ** April 15th, 2010 by wim.webgang **

Downgrade

Met de downgrade verpakt als update voegt Sony zich toe aan de lijst van fabrikanten die een klant iets afnemen van het apparaat na de verkoop.

Distributie: Parted Magic
partedmagic_041710_002
Parted Magic 4.10 is de nieuwe versie van een gespecialiseerde Linux distributie voor het bewerken van harde schijven of andere opslagapparaten. In eerste instantie bevat het hulpmiddelen om de partities van harde schijven te beheren: bijmaken, verkleinen of vergroten, enz. Bijkomend kan er ook gekeken worden naar andere geheugens als usb-drives, memory sticks enz. Allerlei onderhoudswerk dat nodig is op een harde schijf kan vanuit Parted Magic gebeuren.
Je kan:
- de indeling in partities op de harde schijf veranderen
- de toestand en slijtage van een harde schijf testen
- een harde schijf degelijk wissen door de data effectief te overschrijven.
- harde schijven lezen met allerlei verschillende bestandssystemen als ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, reiser4, and xfs.
- een “clone” van een harde schijf maken, een perfecte kopie dus, als archief of backup.
- van een defecte harde schijf, waarmee de computer niet meer wil opstarten, de data recupereren.
- enz

De naam lijkt een knipoog te zijn naar het bekende commerciële pakket “Partition Magic”.

Parted Magic start op van de dvd-drive; je moet dus de dvd in de drive steken voor de computer start; wat meestal niet gaat – dus je moet een tussenstap inbouwen; de computer even aanzetten en de dvd laden, dan terug afsluiten en terug starten. Soms start een computer niet vanzelf van dvd en moet je bij het starten een bios-toets drukken om aan te geven dat je anders wil starten, meestal F10, F2 of ESC.

Enkele schermafbeeldingen: http://partedmagic.com/screen-shots.html
Hier hoe je de distrubutie op een usb-geheugen kan zetten om van daaruit een pc te starten en te onderzoeken:

http://partedmagic.com/documentation/130-creating-the-liveusb.html

Muziek tijdens programma: selectie uit electrobel aanbod.
Citygang foto’s: Le Chat Noir deze avond in Antwerpen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Playstation Downgrade * VP8 codec * Ik of Wij

i-nieuws 6 na 6 ** April 15th, 2010 by wim.webgang **

15/04/2010

Lightworks
EditShare heeft aangekondigd deze zomer zijn Videobewerkingsprogramma Lightworks vrij te maken onder de naam “Lightworks Open Source”. Het programma draait op verschillende computersystemen en kwam in 1989 op de markt. Het heeft mogelijkheden als real-time synchronisatie en multi-camera.
Tegen de herfst zou eerst een gratis download versie verschijnen, later komt de source code beschikbaar. Dat zou creatievelingen de kans geven om het montageprogramma uit te breiden met allerlei nieuwe functies. Editshare wil een markt creëren voor plugins en uitbreidingen voor het programma.

Het programma werd ondermeer gebruikt voor de film “Centurion”: centurion-movie-trailer.blogspot.com

Dragers van het internet

De telecombedrijven in Europa zijn van plan om de leverancier van filmpjes op internet aan te pakken voor hun zware belasting van de internetverbindingen. Telefonica, France Telecom en Deutsche Telekom staan samen aan de klaagmuur.
In een artikel in de Financial Times stellen de operatoren voor dat Google, moederbedrijf van YouTube, hen rechtstreeks betaalt.
In de VS probeerden telecombedrijven dat ook al, maar zonder veel gevolg voorlopig.

Klaagmuur: Daar wordt het ondertussen druk, de telecoms komen er naast de uitgeverijen te staan. Het lijkt wel of de operatoren mee op de kar willen springen.

VP8 codec
Toen Google in februari het bedrijf On2 overnam, kwam daarmee ook de VP8 codec in hun handen. De Free Software Foundation riep Google op om de codec vrij te maken, zodat hij door iedereen kan gebruikt worden. Daarmee zou een vrije codec beschikbaar zijn die goed combineert met html5, terwijl er nu veel problemen zijn met flash en andere bedrijfseigen plugins. VP8 zou een echte open standaard voor html5 kunnen worden. Google heeft nu aangekondigd VP8 “open source” te zullen maken.

Een echte standaard is het daarmee nog niet, want het moet ook nog geïmplementeerd worden in alle browsers. Firefox en Chrome zullen het wel gebruiken, maar Safari en IE?
.

Biologische batterij

Water gesplitst door virus?

Ik of Wij
De markt van de tablet pc’s boomt: er zijn modellen van IBM, HP, en Apple, dat er de marketingnaam “i-pad” aan gaf. Een Duitse fabrikant parodieert bijna die naam door zijn tablet pc “we-pad” te noemen. Het toestel draait op Linux, en dat heeft een aantal voordelen: er is mogelijkheid tot gebruik van Java, Flash en Adobe Air, wat op het iPad niet gaat. Ook de hardware is over het algemeen iets uitgebreider, met iets groter scherm, audio uit, usb-poorten,en een webcam. Dat alles lijkt dan weer ten koste te gaan van de werkduur op batterijen.
Maar de echte aanval schuilt in de diensten: maker van de WePad, het Duitse Neofonie, wil ook diensten aanbieden, zoals het ontvangen van electronische versies van tijdschriften. Ook daar willen ze meer “open” zijn dan Apple, en ze hebben alvast een contract met de uitgeverij van Stern. Ze hebben ook een online shop waar programma’s kunnen afgehaald worden.


Site: in pdf vorm
De uitgever van Bild werd geweigerd op het iPhone platform van Apple, en zou nu in bespreking zijn met Neofonie, voor uitgave op de WePad.
Ze spelen zwaar op de “vrijheid” van de gebruiker, vrije keuze van muziekspeler bv, en hun belofte: “But we will never, ever box you in.”
.

Toekomst voor MySQL

Er komt iets meer duidelijkheid over de toekomst van MySQL binnen Oracle. Het bedrijf gaat duchtig investeren in de open source databank. Ze zien het als een toekomstige concurrent voor de databank van Microsoft. MySQL kan een databank draaien over verschillende servers om de belasting te spreiden. Verschillende databankservers kunnen ook met elkaar synchroniseren. Het is een snelle database, maar in de meer complexe mogelijkheden staat ze achter op de grote commerciele databanken. Oracle zegt al nieuwe mogelijkheden toegevoegd te hebben aan MySQL.

Het nieuws is te vinden op de site van Yahoo!, die trouwens zelf ook MySQL gebruiken voor hun Yahoo! Finance site. Dat begon eigenlijk in 2000 als een voorzichtige test, maar die viel zo goed mee dat ze een paar maanden later al definitief in gebruik was. Ze draaien de database op FreeBSD en Linux servers.

Playstation Downgrade
Sony draaide de mogelijkheid terug om een ander besturingssysteem te kunnen gebruiken op zijn PS. Wie de gewone update doet kan niet meer aan zijn Linux die in een aparte partitie geïnstalleerd kon worden. Een hacker met de schuilnaam “GeoHot” beloofde er een mouw aan te passen, en publiceerde een demonstratie van zijn werk.

weg en
terug

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hellfire

Uitzending do 18:00 ** April 8th, 2010 by wim.webgang **

WikiLeaks presents:
12 juli 2007. In de buitenwijken van Bagdad werden een aantal mensen vanuit een Amerikaanse Apache helicopter neergeschoten, waaronder twee journalisten van Reuters, waaronder Saeed, een chauffeur en Namir, een Iraakse fotograaf. Toen een busje de gewonden probeerde op te halen werd het doorzeefd vanuit een Amerikaanse helicopter. Nadien werden er door de grondtroepen twee gewonde kinderen in de auto gevonden.

collateralmurder.com

“Hey You shoot, I talk.”

“Look at those dead basterds.” – “Nice”

“Good shootin’.” – “Thank you.”

“All you have to do is pick up a weapon.”

“Come on let us shoot.”

“Fuck.”

“Daar recht door de voorruit. Haha!”

“I got 11 Iraqi KIA’s and a wounded child.”
“Oh damn. Oh well. ”

“Well it’s their fault to bring their kids to the battle.” -”Yeah!”

“I think they yust drove over a body.” – “Really?” -”Yeah ha!”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Niet compatibel * Pluim voor Groklaw * Net neutraliteit * Ubuntu Music Store

i-nieuws 6 na 6 ** April 8th, 2010 by wim.webgang **

8/4/2010


Niet compatibel
Microsoft is erin geslaagd om niet compatibel te zijn met zijn eigen office documentformaat. Op zich niet uitzonderlijk, want incompatibiliteit was altijd al een manier om klanten te doen upgraden. Als reaktie op het documentformaat van OpenOffice.org, maakte Microsoft ook een zogezegd open standaard. Hoe open die echt is blijkt nu al want ze wijken er van af. Zelf noemen ze het een “andere smaak” van hetzelfde formaat.
.

Pluim voor Groklawsc
De website van Pamela Jones die commentaar geeft bij het juridische steekspel van SCO tegen Linux, zal gearchiveerd worden in het archief van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres. Het archiveert belangrijke gebeurtenissen voor het congres of het Amerikaanse volk. De vraag om de Groklaw website te mogen opnemen vermeldt: “Ons webarchief met betrekking tot overheid en wet is belangrijk omdat het bijdraagt aan de geschiedschrijving van nationale gebeurtenissen, waarbij informatie wordt opgenomen die anders zou kunnen verloren gaan. Met de groeiende rol van het web als invloedrijk medium kan de registratie van historische gebeurtenissen als onvolledig beschouwd worden zonder het materiaal dat online ontstond en nooit in gedrukte vorm uitgegeven werd.
PJ vraagt nu toestemming van de vele commentatoren op de site om ook de commentaren op te laten nemen. Ze maken deel uit van de discussie en dragen dikwijls belangrijke nieuwe inzichten bij.

Het success van de site bleek al toen SCO beweerde dat PJ helemaal niet bestond en maar een stropop was van IBM.

www.loc.gov/webarchiving
www.groklaw.net

Net neutraliteit

Het hof van beroep deed een uitspraak in het voordeel van provider Comcast, die bepaald verkeer op zijn netwerk afremt. Het hof zegt dat de FCC niet de bevoegdheid heeft om aan de breedbandproviders op te leggen alle verkeer gelijk te behandelen.
Als je de beslissing doortrekt zouden de breedbandproviders dus de mogelijkheid krijgen om bepaald internetverkeer te bevoordelen, te benadelen of zelfs te blokkeren. Een telefoonmaatschappij die breedbandprovider is zou bv het skype verkeer tegen kunnen houden.
Tot nu toe had de FCC van neutraliteit een punt gemaakt, maar als ze niet bevoegd zijn hebben providers vrij spel.

FCC kan in beroep gaan en aan het congres vragen de wet aan te passen om wel de nodige bevoegdheid te krijgen.

Ubuntu Music Store
Het is april, de vierde maand van het jaar, en dat is de release-maand van Ubuntu. Twee keer per jaar komt een nieuwe versie van Ubuntu uit, en die krijgt de nummer van het tiental van het jaar, gevolgd door de maand. In het vorige jaar had je bv 9.04 en 9.10, en nu gaat eind april versie 10.04 LTS uitkomen. De “LTS” staat voor “Long Term Support”. Dat betekent dat Canonical ondersteuning garandeert gedurende drie jaar. Voor de serverversie wordt 5 jaar garantie op onderhoud gegeven. Je kan dus een geïnstalleerde computer lang blijven gebruiken en ook updates krijgen voor bijvoorbeeld nieuw ontdekte beveiligingsproblemen. De gewone Ubuntu – zonder LTS – wordt verondersteld ieder half jaar een upgrade te krijgen naar het volgend versienummer.
Naast het nummer krijgen Ubuntu releases ook nog een naam en dat wordt voor 10.04 “Lucid Lynx”.
Een opvallende nieuwigheid is de verbinding naar de “Ubuntu One Music Store”. Daar zal muziek verkocht worden in mp3 vorm en zonder Digital Rights Management. Geen DRM betekent dat gebruikers zonder probleem de muziek van hun ene computer op de andere kunnen overzetten, en op verschillende muziekspelers, zonder dat ze gehinderd worden door een kopieerbeveiliging.

Canonical schatte het aantal Ubuntu gebruikers vorig jaar op 12 miljoen. Twee jaar geleden was dat volgens dezelfde schattings-methode nog 8 miljoen. Fedora meldt 24 miljoen connecties op zijn repository servers (waar de software of de updates afgehaald worden) .
(Fedora cijfers)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Web 2.0 – Mais non!

Uitzending do 18:00 ** April 1st, 2010 by wim.webgang **

Wegens te veel 1 april grappen op het internet zijn we er niet in geslaagd een ernstige nieuwsaflevering samen te stellen. In de IT wereld ziet het nieuws er soms zo al als een grap uit. Bv de rechtzaak van SCO, definitief gedaan nu want SCO heeft zelfs in het beroepst geen recht op Unix. De blog dat Sarkozy in Frankrijk de uitdrukking 2.0 zou verbieden was dan weer buitengewoon, flauw.

Car crash Antwerp 25-02-2010 (Foto Citygang)

Car crash Antwerp 25-02-2010 (Foto CityGang)

Bovendien was er op de webgang redactie geen internet meer; bij ex-monopolist telecombedrijf zeggen ze dat alles in orde is, later blijkt ook dat een slechte grap. Het schaarse nieuws gebaseerd op gebeurtenissen van een paar dagen geleden zat dan helaas in een een netbookje dat jammerlijk gecrasht is. (update: toch gered ondertussen, ‘t was de voeding).
+ de oude tune en de mastertape van de huidig tune (die eigenlijk al de vorige is want ook die zijn we kwijt – digitale duurzaamheid…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off