Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Niet compatibel * Pluim voor Groklaw * Net neutraliteit * Ubuntu Music Store

i-nieuws 6 na 6 ** April 8th, 2010 by wim.webgang **

8/4/2010


Niet compatibel
Microsoft is erin geslaagd om niet compatibel te zijn met zijn eigen office documentformaat. Op zich niet uitzonderlijk, want incompatibiliteit was altijd al een manier om klanten te doen upgraden. Als reaktie op het documentformaat van OpenOffice.org, maakte Microsoft ook een zogezegd open standaard. Hoe open die echt is blijkt nu al want ze wijken er van af. Zelf noemen ze het een “andere smaak” van hetzelfde formaat.
.

Pluim voor Groklawsc
De website van Pamela Jones die commentaar geeft bij het juridische steekspel van SCO tegen Linux, zal gearchiveerd worden in het archief van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres. Het archiveert belangrijke gebeurtenissen voor het congres of het Amerikaanse volk. De vraag om de Groklaw website te mogen opnemen vermeldt: “Ons webarchief met betrekking tot overheid en wet is belangrijk omdat het bijdraagt aan de geschiedschrijving van nationale gebeurtenissen, waarbij informatie wordt opgenomen die anders zou kunnen verloren gaan. Met de groeiende rol van het web als invloedrijk medium kan de registratie van historische gebeurtenissen als onvolledig beschouwd worden zonder het materiaal dat online ontstond en nooit in gedrukte vorm uitgegeven werd.
PJ vraagt nu toestemming van de vele commentatoren op de site om ook de commentaren op te laten nemen. Ze maken deel uit van de discussie en dragen dikwijls belangrijke nieuwe inzichten bij.

Het success van de site bleek al toen SCO beweerde dat PJ helemaal niet bestond en maar een stropop was van IBM.

www.loc.gov/webarchiving
www.groklaw.net

Net neutraliteit

Het hof van beroep deed een uitspraak in het voordeel van provider Comcast, die bepaald verkeer op zijn netwerk afremt. Het hof zegt dat de FCC niet de bevoegdheid heeft om aan de breedbandproviders op te leggen alle verkeer gelijk te behandelen.
Als je de beslissing doortrekt zouden de breedbandproviders dus de mogelijkheid krijgen om bepaald internetverkeer te bevoordelen, te benadelen of zelfs te blokkeren. Een telefoonmaatschappij die breedbandprovider is zou bv het skype verkeer tegen kunnen houden.
Tot nu toe had de FCC van neutraliteit een punt gemaakt, maar als ze niet bevoegd zijn hebben providers vrij spel.

FCC kan in beroep gaan en aan het congres vragen de wet aan te passen om wel de nodige bevoegdheid te krijgen.

Ubuntu Music Store
Het is april, de vierde maand van het jaar, en dat is de release-maand van Ubuntu. Twee keer per jaar komt een nieuwe versie van Ubuntu uit, en die krijgt de nummer van het tiental van het jaar, gevolgd door de maand. In het vorige jaar had je bv 9.04 en 9.10, en nu gaat eind april versie 10.04 LTS uitkomen. De “LTS” staat voor “Long Term Support”. Dat betekent dat Canonical ondersteuning garandeert gedurende drie jaar. Voor de serverversie wordt 5 jaar garantie op onderhoud gegeven. Je kan dus een ge├»nstalleerde computer lang blijven gebruiken en ook updates krijgen voor bijvoorbeeld nieuw ontdekte beveiligingsproblemen. De gewone Ubuntu – zonder LTS – wordt verondersteld ieder half jaar een upgrade te krijgen naar het volgend versienummer.
Naast het nummer krijgen Ubuntu releases ook nog een naam en dat wordt voor 10.04 “Lucid Lynx”.
Een opvallende nieuwigheid is de verbinding naar de “Ubuntu One Music Store”. Daar zal muziek verkocht worden in mp3 vorm en zonder Digital Rights Management. Geen DRM betekent dat gebruikers zonder probleem de muziek van hun ene computer op de andere kunnen overzetten, en op verschillende muziekspelers, zonder dat ze gehinderd worden door een kopieerbeveiliging.

Canonical schatte het aantal Ubuntu gebruikers vorig jaar op 12 miljoen. Twee jaar geleden was dat volgens dezelfde schattings-methode nog 8 miljoen. Fedora meldt 24 miljoen connecties op zijn repository servers (waar de software of de updates afgehaald worden) .
(Fedora cijfers)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.