Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: investeringsfraude

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** November 25th, 2010 by lola **

Kraak van de maand: Het Bernie Madoff-schandaal


Bernard Lawrence (Bernie) Madoff (New York), 29 april 1938) is een Amerikaanse ex-zakenman en -belegger en veroordeeld fraudeur.

Alle details over de Madoff- fraude kan je lezen op de site van Wall Street Journal.

Muziek: Lola’s criminele selectie

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

There will be no nexus 2 * Erger dan CTRL-ATL-DEL * Novell opgekocht * Sony op open source * piraatpartij in Canada

i-nieuws 6 na 6 ** November 25th, 2010 by wim.webgang **


There will be no nexus 2

Dat er geen Nexus 2 zal zijn is een uitspraak van de topman van Google. Nexus was de smartphone van Google, en de uitspraak verwijst naar de volgende smartphone van Google, die het Android 2.3 systeem zal bevatten, bijgenaamd “Gingerbread”.
De eerste “Nexus” werd uitgebracht door Google zelf, om interesse te wekken op de markt. Daarna kwamen dan bekende gsm-fabrikanten op de markt met hun eigen smartphone op basis van het Android systeem.
De uitspraak dat er geen tweede Nexus komt, betekent niet dat de ontwikkeling van de Android-gsm’s stilgevallen is. Eerder betekent het dat Google niet zelf een volgende versie uitbrengt, maar het onmiddelijk overlaat aan één van de merkfabrikanten. De CEO van Google werd op een communicatiebeurs gezien met een afgeronde, zwarte smartphone. Volgens kenners komt het model overeen met de Samsunt Nexus S.

De naam is goed gekozen, een letter in plaats van een cijfer, en wie de “S” spiegelt ziet een …2.
Maar wat is die “Android” ook alweer?


Erger dan CTRL-ATL-DEL

Volgens een artikel op de NPR website zagen een paar gebruikers van een iPone hun toestel volledig gewist worden.
Bovendien was het hun werkgever die dat gedaan had, terwijl de gebruikers geen idee had dat hun werkgever op een of andere manier toegang had tot hun apparaat.

De oorzaak bleek bij Microsoft te liggen. Het toestel is immers voorzien om samen te kunnen werken met Microsoft’s mailserver “MS Exchange”. Om dat te kunnen moeten strikt de richtlijnen van Microsoft gevolgd worden, en die hebben blijkbaar tot gevolg dat vanuit een exchange server een instructie kan gestuurd worden om alles te wissen.

Gewoon het feit dat je op de iPhone de toegang tot een Exchange server openstelt, maakt je vatbaar voor een aktie vanuit die server die je eigen toestel volledig kan wissen.

Het interessante aan dit geval was de de vrouw wiens iPhone gewist was, helemaal geen toestel van de firma had. Het was haar eigen prive toestel. Op dat toestel had ze e-mail van het werk toegelaten. En op het werk had iemand “een vergissing gedaan” en in een mail de kwaadaardige code verstuurd die voorzien is voor gevallen waarin een bedrijfs-gsm gestolen is.

Link naar npr


Novell opgekocht

Novell, het moederbedrijf van een van de grootste Linuxdistributies, het oorspronkelijk uit Duitsland stammende Suse Linux, is doelwit geworden van een opkoopaktie, waarbij een ander bedrijf een bod doet op alle aandelen, en daarvoor meer biedt dan de geldende marktprijs per aandeel.
Novell verklaarde in te stemmen met de overname. Het bedrijf dat de overname doet heet Attachmate Corporation. Het zou 2,2 miljard dollar betalen voor de overname. Ze voeren Attachmate en NetIQ in hun aanbod, en zullen daar nu als twee bedrijfseenheden Novell en Suse naastzetten. Attachmate corporation zelf is in handen van een investeringsgroep. Een eigenaardig detail bij deze verkoop is dat een klein onderdeel van de Novell bezittingen in de vorm van “intellectual property” tegelijk verkocht worden aan CPTN holdings voor 450 miljoen dollar in cash.

Er is op het moment van de aankondiging geen beschrijving over welk “intellectueel eigendom” het gaat dat hier zijdelings apart verkocht is. Over de koper is wel meer te vinden: CPTN holdings is een financiële groep onder leiding van Microsoft. Microsoft investeerde ongeveer 10? jaar geleden ook via een investeringsmaatschappij in SCO, een bedrijf dat een jarenlange juridisch gevecht leverde tegen de Linux wereld. Uiteindelijk draaide dat op een sisser uit, en het was ondermeer Novell dat met bewijsmateriaal tegen SCO kwam. Aast Microsoft op dat materiaal en gaat ze het misbruiken tegen de vrije softwarewereld?
Van de zogenaamde investeringsmaatschappij had nog niemand gehoord, en ze werd pas begin november opgericht. Volgens een vrije software jurist is het bedrijf een pure stroman voor Microsoft zelf.
De aandeelhouders van Novell moeten de deal nog goedkeuren, en misschien komt dan meer informatie naar boven.


Sony op open source

Sony heeft aangekondigd dat hun “Networked Application Platform” gebruik gaat maken van de code van de GNUstep community. De oorsprong daarvan gaat terug tot de OpenStep standaard die ontwikkeld werd door NeXT computer, het bedrijf waar Steve Jobs na en voor Apple mee bezig was.
Ze zorgen ervoor dat de code wel gebruikt kan worden met moderne schermen, zoals de aanraakschermen.

Zie snap.sonydeveloper.com


piraatpartij in Canada

In Canada is de piraatpartij gestart voor deelname aan de verkiezingen. Het is de eerste keer dat buiten Europa een Piratenpartij wordt opgericht. Jeff Coleman, de oprichter, wil zich richten op thema’s die eigen zijn aan de informatie-eeuw. Hij vindt dat copyright en patentwetten niet meer aangepast zijn aan de huidige tijd, en te veel de mogelijkheden beperken en creativiteit onderdrukken. Hij pleit ook voor een betrouwbaarder internet, en maakt zich zorgen over de privacy van de internetgebruikers. Hij zou al 2000 leden hebben voor zijn Canadese piratenpartij.

In Europa, meer bepaald Zweden, startte de piratenpartij in 2006, en er zitten ondertussen twee vertegenwoordigers in het Europees parlement.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Rapeleaf

Uitzending do 18:00 ** November 18th, 2010 by wim.webgang **
 • Na het nieuws met links en commentaar (fantasie vrij loop door studenten-opensource drivers voor 3D bediening van mensen waarnemende kinect-robots etc.)
 • RapLeaf: Amerikaans bedrijf verkoopt alle informatie over u. Gewonnen uit faceboekinformatie – en gecombineerd met info uit andere sites. (stukje uit datanews).
 • ESB. nieuw modewoord: de drieletterafkoring “esb” die staat voor enterprise service bus (vgl erp: enterprise resource planning, of oudere modewoorden als BI: business intelligence, cloud, )
 • Recht uit de vlaamse weilanden: domein-extentie “.vla” Of misschien komt dat toch niet goed over als je bovendien al een .be en een .eu hebt. Vlaanderen ligt er niet wakker van, en bovendien zou het toeristen kunnen verwarren die in een regenachtig vlaanderen uitkomen in plaats van het zonnige valencia, dat “val” zou willen gebruiken als regionale profilering.
 • Geld te veel? Koop een originele Apple I computer; te koop bij veilingshuis Christies:
  Uit de beschrijving (vergelijk met je huidige computer):


APPLE-1 -- Personal Computer. An Apple-1 motherboard, number 82, printed label to reverse, with a few slightly later additions including a 6502 microprocessor, labeled R6502P R6502-11 8145, printed circuit board with 4 rows A-D and columns 1-18, three capacitors, heatsink, cassette board connector, 8K bytes of RAM, keyboard interface, firmware in PROMS, low-profile sockets on all integrated circuits, video terminal, breadboard area with slightly later connector, with later soldering, wires and electrical tape to reverse, printed to obverse Apple Computer 1 Palo Alto. Ca. Copyright 1976.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

KinectBot * Transparante Privacy * Radio-actieve niertjes * i-voice

i-nieuws 6 na 6 ** November 18th, 2010 by wim.webgang **

KinectBot

Een student aan het MIT heeft al een toepassing gevonden voor de Kinect, een bewegingsdetector om een xbox te besturen.
Hij heeft de 3D-sensor op een robot gebouwd, die onafhankelijk rondrijdt op batterijen. Hij kan dus bewegingen herkennen en er op reageren. De robot kan zich oriënteren en een traject in kaart brengen.
Hij doopte zijn robot “KinectBot”. Voor de robot gebruikte hij de “Create-machines” van het bedrijf “iRobot”.
Voor de software gebruikte hij allerlei bestaande projecten: “OpenSLAM.org” voor de plaatsbepaling en voor het maken van de kaart, en code van de Mobile Robot Programming Toolkit MRPT. Al die code is beschikbaar onder open licenties als de GPL of Creative Commons. De robot is een uniek stuk, en enkel bedoeld als “proof of concept”. Zijn eigenlijke thesis gaat over het samenwerken van robots, en bewegingsherkenning kan er een onderdeel van uitmaken.


Transparante Privacy

Bij het invoeren van de body-scanners, ook wel naaktscanners genoemd, werd de bevolking gerustgesteld dat de beelden niet bewaard werden. Ze dienden enkel om op het moment te controleren of iemand geen wapens of explosieven op zijn lichaam verborg.
Nu is in de VS uitgelekt dat bedieners van zo’n toestel aan de toegang van de rechtbank van Florida, maar liefst 35.000 beelden opgeslagen hebben. Onderzoekers van de gizmodo website wisten 100 beelden op te sporen, en zetten een selectie online als bewijs dat de beelden -ten eerste- bewaard kunnen worden, en -ten tweede- uit de machines kunnen ontsnappen.
Eén troost voor de rechters, advocaten en gewone burgers die de scanner passeerden: de beelden zijn in lage resolutie bewaard. De beeldkwaliteit van de bodyscanners is ondertussen aanzienlijk verbeterd. Ze worden ondermeer ingezet bij overheidsgebouwen en luchthavens.

Wie vorig jaar toevallig daar was en eens een andere foto op zijn website wil zetten kan een kijkje nemen op de w.gizmodo.com

Radio-actieve niertjes

In het Verenigd Koninkrijk is uitgekomen dat de Britse nucleaire industrie systematisch organen verwijderde uit de lichamen van overleden werknemers. De organen hadden niets te maken met de doodsoorzaak, dus de reden voor de handeling blijft onduidelijk. De families van de overledenen waren er niet van op de hoogte dat ze niet het volledige lichaam begraven hadden, en hadden dus ook geen toelating gegeven. De praktijk zou al tientallen jaren aan de gang zijn. Het hoofd van de medische dienst van de kerncentrale van Sellafield zou mee verantwoordelijk zijn voor de praktijk. De meeste betrokken medici zijn ondertussen overleden of op pensioen.
De minister van energie verontschuldigde zich ondertussen al bij de families.

De kerncentrale van Sellafield werd in de jaren 80 berucht d oor een documentaire film over andere eigenaardige voorvallen, met uiteindelijk het “verongelukken” van een journaliste die een en ander aan het uitspitten was.

i-voice

De Google applicatie voor de iphone die door Apple geweigerd was in hun app-store, komt er nu in gewijzigde vorm toch in. Het programma heet Google Voice.
Toen Google Voice oorspronkelijk als programma uitkwam was niet duidelijk waarom Apple het weigerde, maar omdat ze het uit de app-store censureerden, kon Google het niet verspreiden. Niet dat ze het daarbij lieten; ze ontwikkelden een website die net dezelfde functies had, en maakten die bruikbaar voor zowel de iphone als de Palm smartphones met webOS.

m.google.com/voice

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zandkorrel in tijdmachine

Uitzending do 18:00 ** November 11th, 2010 by wim.webgang **

Zandkorrel in tijdsmachineHoe een antivirusprogramma op een systeem dat geen virussen kent een zandkorrel wordt in het fijne radarwerk van de Mac-”Time Machine”.

Unity en Wayland
Bij Ubuntu worden dappere beslissingen genomen om twee beproefde onderdelen te vervangen:

 • Gnome->Unity: Ubuntu gooit de “Desktop” weg en gaat naar de functionaliteit van het systeem van smartphones en tablets; een evolutie die eigenlijk al ingezet werd op de netbooks.
 • Xorg-> Wayland
  Xorg: de grafische server die op Linux draait, laat toe om transparant over het netwerk de grafische server op een ander linux-pc aan te spreken, iets wat bv gebruikt wordt in Edubuntu installaties voor scholen. Wayland gaat rechtstreeks de hardware van de grafische kaart aanspreken, programma’s kunnen dan Wayland gebruiken ipv X.

Voorspelling:
De copyrightindustrie zal zich werpen op “illegale 3D reproducties” die nu gemaakt kunnen worden met 3D-printers. “Data” om het voorwerp in 3D te maken kan je beschouwen als “source code”; het is digitaal en gemakkelijk langs internet te verspreiden…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tijdmachine staat stil * Red Hat 6 * Kinect winnaar

i-nieuws 6 na 6 ** November 11th, 2010 by wim.webgang **

Tijdmachine staat stil

Een antivirusprogramma voor Mac gaf bij een gebruiker een onverwacht probleem; na het verwijderen van een besmet bestand ontstond een conflict met Time Machine, het backup programma van Mac, dat toelaat denkbeeldige stappen achteruit te zetten in de toestand van je computer. De twee programma’s blokkeerden elkaar. Het gevolg van het conflict was dat hij zijn bijna 500 gigabyte grote Time-Machine backup kwijt was, goed voor meer dan anderhalf jaar gebruik.
Uit frustratie schreef de man er een blog over op “recoveringphysicist.com”

Het einde der tijden van Mac’s “Time Machine” was nabij voor een gebruiker van een antivirusprogramma. Een wetenschappelijk geschoold gebruiker had een gratis antivirusprogramma voor Mac gedownload. Na een paar dagen gebruik had hij de opdracht gegeven de hele harde schijf te scannen. Het antivirusprogramma vond een besmet javascript en er kwam ook een melding over de folder die gebruikt werd voor zijn Virtuele Windows.

Toen hij het javascript wilde bekijken hield het antivirusprogramma hem telkens tegen met een waarschuwing voor de besmetting.
Wat opzoekwerk leerde hem dat de bestanden als niet-recupereerbaar werden beschouwd, en hij ze moest verwijderen. Dat deed hij, en hij werkte verder. Toen even later Time Machine aktief werd, zag die dat er bestanden verwijderd waren. Maar bij die vergelijking werd Time Machine ook gehinderd door het anti-virusprogramma, dat probeerde te verhinderen dat Time Machine de backupversie aanraakt. Het antivirus-programma bood in een waarschuwingsvenster wel aan om de bestanden te verwijderen, die copies in Time machine dus. Maar daar ging het fout want het antivirusprogramma had geen toegang tot die bestanden, alleen Time Machine zelf kan eraan. Zo verhinderden de twee programma’s elkaars werking, en bleef de gebruiker niets anders over dan het antivirusprogramma geforceerd te sluiten (process). De eerstvolgende keer dat Time Machine terug opstartte meldde het opvallend veel vrije ruimte op de Time Machine drive; de hele Time Machine geschiedenis was naar de eeuwige digitale jachtvelden.

Red Hat 6

Red Hat brengt versie 6 uit van zijn Red Hat Enterprise Een van de nieuwigheden is het toepassen van de nieuwe stroomspaartechniek in de AMD Opteron 4000 en 6000 processor. Het systeem kan tot 16 terabyte werkgeheugen aan. Dat kan van pas komen bij het draaien van virtuele machines, in theorie tot duizenden op één enkele fysieke server.
Het besturingssysteem is nu ook voorzien van NUMA of Non-Uniform Memory Access. Red Hat werkt intensief mee aan de ontwikkeling van de Linux kern.

Kinect winnaar

De “adafruit” website kondigde aan dat er een winnaar is voor hun wedstrijd om een open kinect driver te programmeren.
Kinect is een bewegingsdetector voor de Xbox 360, en bestaat uit een RGB camera, dieptesensoren en een microfoon, en is in staat tot bewegingsdetectie, gelaats- en stemherkenning

Deze uitbreiding kanook op andere apparatuur dan een xbox aangesloten worden, bv op een pc.

Het probleem is dat je dan drivers nodig hebt, en daarom werd de wedstrijd uitgeschreven door adafruit.
De beloning die ze koppelden aan de wedstrijd was 3000 dollar. De winnaar gaat het geld besteden om materiaal te kopen om aan meer programmeerprojecten te werken.

Een link naar de site, met een demo
en meer over de kinect:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Voetpadmisdaden of de devaluatie van “cybercrime”

Uitzending do 18:00 ** November 5th, 2010 by wim.webgang **

Overslapen
Door een bug in de iPhone zouden een aantal mensen zich overslapen hebben. Het verzetten van het uur gaf een probleem. Hetzelfde probleem zou zich al in Australie voorgedaan hebben, maar er was nog geen correctie of evenmin een waarschuwing aan de gebruikers. Het probleem zou zich alleen voordoen bij de automatisch dagelijks herhalende wekopdracht, niet bij een afzonderlijk ingesteld item.

Voetpadmisdaden
voetpadmisdaden- straatlawaai
- cijferslot doorzien en fiets gestolen
- slot doorgeknipt en massaal fietsen gestolen onlangs in Antwerpen; dader opgepakt
- afleidingsmaneuver en zakkenroller
- bankcontact meegegluurd en kaart nagemaakt
- bankoverval.
Laat ons “cybercriminaliteit” gewoon criminaliteit noemen…
(foto webgang “30-gangen ontbijt nav 30 jaar Radio Centraal 31/10/2010)

Fedora Core live distro en de Linux Kern
- Bij het nieuws van de nieuwe Fedora 14 een live dvd test van Fedora 12. Fedora project en te letterlijke vertaling
- phoronix.com Five years of Linux Kernel Benchmarks… hoe de snelheid van de kern evolueert met de jaren/versies; opvallend stabiel en specifieke sprongen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Serial Hacker * Nieuwe OpenBSD * Kindle omzeilt censuur * Een tweede open office * China Mobile en Linux

i-nieuws 6 na 6 ** November 5th, 2010 by wim.webgang **

Serial Hacker

Een van de laatste geheimen van de iphone is ontdekt: het toestel heeft een verborgen seriëele poort! Op de onderkant van het toestel zit een connector voor opladen; maar de aansluitingscontacten laten ook toe er meer mee te doen. Met een juist tussenstuk kan je een echte seriëele poort beschikbaar krijgen, waarmee je de laptop kan aansluiten op pc’s, servers, en allerlei andere apparaten die een seriële poort hebben. Spijtig genoeg is dat “tussenstuk” nog niet verkrijgbaar, maar de informatie is vrij verkrijgbaar en op internet circuleert een doe-het-zelf handleiding.

Het belangrijkste is de “pin layout”

Workshop iphone hacking Onvoorstelbaar?

Nieuwe OpenBSD

Er is een nieuwe versie uitgekomen van het open source besturingssysteem OpenBSD. De versie 4.8 werd officieel vrijgegeven binnen een halfjaarlijkes upgrade-cyclus. Zoals meestal wordt er meer hardware ondersteund en zijn allerlei kleine verbeteringen en uitbreidingen aangebracht. Deze uitgave bevat o.m. OpenSSH 5.5, verbeteringen aan in slaapstand gaan en terug aktief worden, enz.

Kindle omzeilt censuur

In China hebben een aantal gebruikers van de “Kindle” ontdekt dat ze met hun toestel websites kunnen bereiken die anders geblokkeerd worden door de overheid. De oorzaak ligt blijkbaar in de weg die het internetverkeer voor dat apparaat aflegt. Oorspronkelijk was het bedoeld om boeken op te lezen, maar de volgende stappen waren downloaden en browsen op het internet. Door die niet-computerachtergrond ontsnapte het blijkbaar aan de aandacht.

Een tweede open office

Een groeiend aantal ontwikkelaars van OpenOffice voegt zich bij de groep die “LibreOffice” startte, een variant van openoffice. 33 ontwikkelaars volgden na de oproep om ervoor te zorgen dat het pakket echt vrij blijft, een bezorgdheid ontstaan door de overname door Oracle. Na de oprichting van LibreOffice werd de betrokkenen duidelijk gemaakt dat ze niet meer in de raad van OpenOffice konden blijven, hoewel die laatsten dat betwisten. Hun argument dat ze niet perse willen concurreren met OpenOffice, maar enkel de vrijheid ervan willen garanderen, was niet overtuigend genoeg. De software van openoffice is dan wel vrij, maar Sun had mogelijk dingen geregistreerd als de naam, logo’s en ander artwork en sponsorde de OpenOffice organisatie en dat komt allemaal in handen van Oracle. Een afspliting om dergelijke reden is niet uitzonderlijk; zo is er een versie van de Firefox browser die die iceweasel heet. OpenOffice was zelf trouwens al ontstaan om het onderscheid te maken tov “StarOffice”, de naam waaronder Sun het programma kocht en commercialiseerde.

Fedora 14

Er is een nieuwe versie uitgekomen van Fedora: “Fedora 14″ met bijnaam “Laughlin”. Deze Linux distributie is de communityversie die ontwikkeld wordt voor en met steun van Red Hat. Ze bestaat uit de Linux kern en andere open source software voor server, desktop of laptop. Enkele van de nieuwigheden in deze distributie zijn libjpegturbo, dat beelden sneller doet laden, en mogelijkheden voor “thin client computing”. Naast desktop- natuurlijk ook server-gerichte nieuwigheden, bv gericht naar “cloud” computing. Programmeurs krijgen Python 2.7, Rakudo Star, een implementatie van Perl 6 op basis van een “Parrot” virtuele machine, en er is ook nog een nieuwe programmeertaal “D”, die opvolger voor C en C++ moet worden, onder invloed van moderne talen als Ruby.

Natuurlijk is het systeem te downloaden, je kan het draaien vanaf een CD, DVD of usb-stick, zodat je het kan uitproberen zonder het vast te moeten installeren op de harde schijf. Zie verder fedoraproject.org.

China Mobile en Linux

Het Chinese bedrijf “China Mobile” is lid geworden van de “Linux Foundation”. Dat is een non-profit organisatie die de ontwikkeling van Linux en de verspreiding ervan stimuleert. China Mobile is het eerste Chinese bedrijf dat toetreed tot de Linux Foundation, en ze werden onmiddellijk “Gold member”, een van de 10 op dit moment.
Dat is een duidelijk teken dat Linux ook in China in de lift zit. Volgens een onderzoek zou in Azie 1 op 4 kleine bedrijven Linux servers gebruiken. Ook in een aantal grote Chinese bedrijven wordt Linux gebruikt, evenals in het onderwijs. China Mobile is het grootste comminicatiebedrijf ter wereld, en als ze Linux aanbieden aan hun meer dan 500 miljoen gebruikers zal hun keuze voor Linux een duidelijke invloed op de markt hebben. Ze gebruiken al langer Linux in het “OPhone” mobiel operating system voor hun smartphones en in hun “Cloud” computersysteem met diensten gebaseerd op open source software.

Ze staan daar nu dus tussen bedrijven als Cisco, HP, AMD en Google.
Daarnaast zijn er nog 7 Platina leden en een goede tachtig zilver leden.
Linuxfoundation.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off