Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

KinectBot * Transparante Privacy * Radio-actieve niertjes * i-voice

i-nieuws 6 na 6 ** November 18th, 2010 by wim.webgang **

KinectBot

Een student aan het MIT heeft al een toepassing gevonden voor de Kinect, een bewegingsdetector om een xbox te besturen.
Hij heeft de 3D-sensor op een robot gebouwd, die onafhankelijk rondrijdt op batterijen. Hij kan dus bewegingen herkennen en er op reageren. De robot kan zich oriënteren en een traject in kaart brengen.
Hij doopte zijn robot “KinectBot”. Voor de robot gebruikte hij de “Create-machines” van het bedrijf “iRobot”.
Voor de software gebruikte hij allerlei bestaande projecten: “OpenSLAM.org” voor de plaatsbepaling en voor het maken van de kaart, en code van de Mobile Robot Programming Toolkit MRPT. Al die code is beschikbaar onder open licenties als de GPL of Creative Commons. De robot is een uniek stuk, en enkel bedoeld als “proof of concept”. Zijn eigenlijke thesis gaat over het samenwerken van robots, en bewegingsherkenning kan er een onderdeel van uitmaken.


Transparante Privacy

Bij het invoeren van de body-scanners, ook wel naaktscanners genoemd, werd de bevolking gerustgesteld dat de beelden niet bewaard werden. Ze dienden enkel om op het moment te controleren of iemand geen wapens of explosieven op zijn lichaam verborg.
Nu is in de VS uitgelekt dat bedieners van zo’n toestel aan de toegang van de rechtbank van Florida, maar liefst 35.000 beelden opgeslagen hebben. Onderzoekers van de gizmodo website wisten 100 beelden op te sporen, en zetten een selectie online als bewijs dat de beelden -ten eerste- bewaard kunnen worden, en -ten tweede- uit de machines kunnen ontsnappen.
Eén troost voor de rechters, advocaten en gewone burgers die de scanner passeerden: de beelden zijn in lage resolutie bewaard. De beeldkwaliteit van de bodyscanners is ondertussen aanzienlijk verbeterd. Ze worden ondermeer ingezet bij overheidsgebouwen en luchthavens.

Wie vorig jaar toevallig daar was en eens een andere foto op zijn website wil zetten kan een kijkje nemen op de w.gizmodo.com

Radio-actieve niertjes

In het Verenigd Koninkrijk is uitgekomen dat de Britse nucleaire industrie systematisch organen verwijderde uit de lichamen van overleden werknemers. De organen hadden niets te maken met de doodsoorzaak, dus de reden voor de handeling blijft onduidelijk. De families van de overledenen waren er niet van op de hoogte dat ze niet het volledige lichaam begraven hadden, en hadden dus ook geen toelating gegeven. De praktijk zou al tientallen jaren aan de gang zijn. Het hoofd van de medische dienst van de kerncentrale van Sellafield zou mee verantwoordelijk zijn voor de praktijk. De meeste betrokken medici zijn ondertussen overleden of op pensioen.
De minister van energie verontschuldigde zich ondertussen al bij de families.

De kerncentrale van Sellafield werd in de jaren 80 berucht d oor een documentaire film over andere eigenaardige voorvallen, met uiteindelijk het “verongelukken” van een journaliste die een en ander aan het uitspitten was.

i-voice

De Google applicatie voor de iphone die door Apple geweigerd was in hun app-store, komt er nu in gewijzigde vorm toch in. Het programma heet Google Voice.
Toen Google Voice oorspronkelijk als programma uitkwam was niet duidelijk waarom Apple het weigerde, maar omdat ze het uit de app-store censureerden, kon Google het niet verspreiden. Niet dat ze het daarbij lieten; ze ontwikkelden een website die net dezelfde functies had, en maakten die bruikbaar voor zowel de iphone als de Palm smartphones met webOS.

m.google.com/voice

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.