Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Auto aan het stopcontact * Patent op lijstje * Controle over de hardware: closed source * Controle over hardware: open source

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** July 26th, 2012 by wim.webgang **

Auto aan het stopcontact

In de VS wordt er vooruitgekeken naar het gebruik van electrische auto’s in de toekomst. Volgens een voorspelling van Elon Musk zullen over 20 jaar de helft van de verkochte auto’s electrische voertuigen zijn. Andere analisten zijn iets voorzichtiger, en zien eerder een derde van de markt electrisch worden.

Patent op lijstje

Apple heeft weer een heel origineel patent aangevraagd: een patent op het weergeven van een lijst van documenten op een touch screen. Apple deed de aanvraaag daarvoor in 2007, en deze week was de registratieprocedure achter de rug en werd het patent ook werkelijk toegewezen.
Als het patent breed genoeg is kan het weer munitie bieden voor rechtszaken tegen concurrenten als Samsung.
Samsung probeert zich ondertussen te wapenen door 21 patenten te kopen voor 310 miljoen dollar. Die patenten gaan over de verbinding van draagbare toestellen, en localiseringstechnologie.

Controle over de hardware: closed source

Richard Stallman heeft in een interview commentaar gegeven op secure boot.
Richard Stallman vindt het een echte ramp. Hij merkt op dat het geen “secure boot” is, maar wel “restricted boot”, met andere woorden: het is geen veilig opstarten maar een beperkt opstarten voor computers. Microsoft heeft een systeem gevonden dat ervoor zorgt dat een gebruiker niet meer zelf kan kiezen welk systeem hij installeert op zijn computer. En Microsoft bepaalt wat mag opstarten, iedereen die iets wil kunnen opstarten moet bij Microsoft een sleutel kopen. Stallman vindt dat de controle bij de gebruiker moet liggen, dat die kan beslissen welke software wel of niet draait op zijn toestel. In principe komt het erop neer dat de computer alleen kan opstarten als een programma getekend is met een bepaalde “key”. Op dit moment bekijken Red Hat en Ubuntu hoe ze het probleem kunnen oplossen, maar ze doen dat op een verkeerde manier. Als ze zelf voor een toestemming om op te starten zorgen, kan hun bepaalde versie van Linux wel starten op die apparaten, maar niet die van een andere Linux distributie. Bovendien is er kans dat zelfs een upgrade van de getekende Red Hat of Ubuntu kern niet meer zal werken. De controle ligt dus niet bij de gebruiker en daarom is het geen goede oplossing.
Microsoft lijkt te eisen dat bij ARM computers die een “Windows 8″ label willen, de gebruiker niet de mogelijkheid mag hebben die “beperkte start” af te zetten.

http://bytesmedia.co.uk/

Eigenaardig dat hardwarefabrikanten zich zoiets laten opleggen door een softwarefabrikant, maar daarvoor dient het sausje van “secure boot”; het moet aan de consumenten verkocht worden als een garantie voor veiligheid op hun computer.
Hoe zouden fabrikanten dat kunnen omzeilen? Van het apparaat een andere versie op de markt brengen die exact gelijk is behalve de secure boot beperking?


Controle over hardware: open source

Een grote gebruiker van datacentra heeft in 2011 het “Open Compute Platform” opgericht om samen te werken met andere gebruikers van datacentra. Het gaat er daarbij om de datacentra en de infrastructuur ervan zo efficiënt mogelijk te maken. Dat maakt ze niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook energiezuiniger en dus milieuvriendelijker. Traditioneel wendt de opdrachtgever voor een datacenter zich tot de grote merken op de markt.
Maar door zelf het heft in handen te nemen, en op basis van ervaring mee na te denken over de ontwikkeling van voedingen, noodvoedingen, koelingen en behuizingen werd vooruitgang geboekt op alle gebied. Door het op de open source manier te doen, en de resultaten te delen met andere gelijkgestemden, kreeg het nog een extra effect, en ook een aantal fabrikanten zijn er mee ingestapt.
Dat heeft geleid tot een aantal specificaties als OCP v1 en OCP v2.
De eerste reeks van servers die geproduceerd gaan worden volgens de specificaties van OCP v1 zullen “freedom server” genoemd worden. Ze leveren 40 % energiebesparing op. De servers houden hun eigen energieverbruik in het oog; zo kunnen ze op momenten van weinig of geen aktiviteit ook hun stroomverbruik verminderen tot bijna niets. Er wordt verwacht dat gebruikers van de nieuwe servers in de geest van open source ook nog feedback zullen geven, die de ontwerpen nog kan verbeteren.

Datacentra worden gebruikt voor webserverdiensten, telecommunicatiebedrijven, financiële diensten als de banksector, universiteiten en een aantal grote industriën.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een tablet per kind (nee geen chokolade-)

Uitzending do 18:00 ** July 19th, 2012 by wim.webgang **

We hebben het nieuws niet binnengekregen dus becommentariëren we maar de nieuwsberichten op technologiesites in onze buurt, en spreken over:

Nieuwe ballonvaarder: de Raspberry Pi.
In het verlengde van de vele smartphones die al aan een weerballon bungelden, nu natuurlijk ook de uitverkochte Raspberry Pi: met een beetje geluk (touwtje geknapt) vind je er binnenkort één in je tuin…

Raspberry pi 130.000 voet hoog of 40 Km
http://hackaday.com/2012/07/18/sending-a-raspberry-pi-to-130000-feet/#more-79973

mini-meter: een nieuw meetapparaat, dat per bluetooth in verbinding kan staan met je smartphone (of ander apparaat), opent ongekende crowd-measurment mogelijkheden. Het kan allerlei dingen meten als temperatuur, luchtvervuiling, vochtigheid, licht, .. en kan bovendien nog extra meetsondes aangesloten krijgen. Een golf van applicatie-ontwikkeling is gestart…

Sensor drone : de alles meter voor de smartphone
http://www.sensorcon.com/

One tablet per child (herinner u One Laptop Per Child? (OLPC)
De regering van Thailand heeft een project opgezet om schoolkinderen wat meer computerkennis bij te brengen. Het heet “One Tablet Per Child”, een knipoog naar het One Laptop per Child project van een Amerikaanse Universiteitsprofessor.

In Bangkok, bij het ministerie van onderwijs, vertrekken de eerste lading dozen met tablets. Er deze lading van 55.000 stuks is nog maar het begin, want in het totaal moeten er 800.000 verdeeld worden, en dat moet op een jaar rond zijn. De toestellen worden gemaakt in China.

Zoals dikwijls is het probleem natuurlijk de inhoud, in dit geval edukatieve programma’s. Die worden ondermeer ontwikkeld door het ministerie van onderwijs, en ze kunnen door de onderwijzers en studenten van internet gedownload worden als ze klaar zijn.

We krijgen trouwens de telefonische aanvulling dat een Belg een grote rol speelde in OLPC: Walter de Brouwer (ondernemer uit Vlaanderen). Net zoals je bij de tablets van het verhaal hierboven kan verwachten, vreesde men bij OLPC dat de toestellen zouden gestolen of versjacherd worden. Daarom werd voorzien in een mechanisme om het toestel te “locken”; de eigenaar had een code om te unlocken.

Pech voor Apple: Apple moet op zijn website en in verschillende kranten melden dat Samsung niet Apple’s iPad nagemaakt heeft. Dat is het resultaat van een rechtszaak. Een van de argumenten daarvoor was dan eerder wel een compliment voor Apple: de rechter vond dat de apparaten niet te verwarren waren, en dat Samsung’s aparaat lang niet zo “cool” zijn als die van Apple.

Digitaal leven: misschien zijn die meter en de raspberry pi iets voor die professor van een univ in Toronto, die een speciale camera-bril heeft ontworpen waarmee hij altijd rondloopt. Hij heeft problemen gehad in een hamburgerrestaurant van een grote keten. Het personeel wilde de headcam verwijderen van zijn hoofd, maar aangezien die uitgevoerd is als een prothese is dat niet zo eenvoudig. De prof toonde nog medische documenten om uit te leggen dat die apparatuur zo bevestigd is dat ze niet zomaar verwijderd kan worden, maar dat papier werd ruw uit zijn handen getrokken. De prof werd uiteindelijk buitengezet. Zijn apparatuur was beschadigd, maar bevatte de laatste beelden, waarop zijn belagers dan ook zichtbaar zijn.
De hamburgerketen ontkent dat er geweld gebruikt is en verklaart ook niet waarop hij buitengegooid werd hoewel hij er met zijn gezin was en er gewoon wilde eten.
Zijn camera is geen opname-apparaat, maar door de harde behandeling is die wel gestopt met opnemen en waren de laatste beelden nog aanwezig in het geheugen. Hij is onderzoeker, heeft verschillende boeken geschreven ondermeer over de “draagbare computer” en de integratie van computers met kleding. Hij is al sinds midden jaren 80 met draagbare computerapparatuur een het experimenteren.

Muziek:
Floris zorgde voor de muziek: vrije muziek vanaf een vrij operating system gespeeld voor u.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Radio Centraal’s Quatorze juillet 2012

WebGang blog ** July 15th, 2012 by wim.webgang **

Publireportage (L°,) 2012 Webgang. Foto’s mogen gebruikt worden mits vermelding van de bron.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van ACTA naar CETA

WebGang blog ** July 12th, 2012 by wim.webgang **

- CETA is een handelsovereenkomst van Europa met Canada. En overeenkomsten zijn er, bv met (de draft van) ACTA. EU commissie is vliegensvlug om te zeggen dat het er absoluut niets mee te maken heeft. Maar de blog van www.michaelgeist.ca staat een mooie vergelijkingstabel….

- statistieken van de op internet gedumpte yahoo e-mail accounts en vooral hun wachtwoorden: de top 3 ?

  1. “123456″
  2. “password”
  3. “welcome”

- 8-bit en meerbitsmuziek.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Inloggegevens Yahoo! * CETA

i-nieuws 6 na 6 ** July 12th, 2012 by wim.webgang **

Inloggegevens Yahoo!

Zo’n half miljoen Yahoo e-mail adressen van Yahoo zouden gekraakt zijn.

Computerkrakers zouden binnengeraakt zijn op de servers van een subdomein van Yahoo!, vermoedelijk van de Yahoo Voice service. Ze deden een aanval op de databank, die als gevolg daarvan een massa informatie liet ontsnappen naar het web. Zo waren er 450.000 e-mail adressen en de bijhorende wachtwoorden bij, maar ook duizenden andere gegevens uit de databank, en honderden databank parameters.
Ze gebruikten de zogenaamde union-based SQL injection.

CETA

CETA is een handelsovereenkomst die afgesloten gaat worden met Canada. Volgens uitgelekte documenten, zoals op http://www.michaelgeist.ca/
(http://www.michaelgeist.ca/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,114/ )
zouden er een aantal artikels inzitten die opvallende overeenkomst vertonen met de geplande inhoud van ACTA.

De Europese commissie bendadrukt dat CETA totaal verschillend is van ACTA.

Maar Michael Geist heeft een mooie vergelijkingstabel gemaakt (http://www.michaelgeist.ca/content/view/6580/135/) waarin hij de twee overeenkomsten naast elkaar zet op gebied van het bereik, de technologische maatregelen, de eisen aan internetproviders, de burgerrechtelijke afdwingbaarheid, de schadeclaims, en andere remedies, boetes, grensbewaking enz.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aan of af?

Uitzending do 18:00 ** July 5th, 2012 by wim.webgang **

Stel dat kerncentralemonopolist-naar-keuze morgen de kerncentrales uitschakelt, en er daardoor een stroomtekort of stroompanne optreedt, hoe ga je daar mee om als computergebruiker?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aan of af? * Wegveegpatent *

i-nieuws 6 na 6 ** July 5th, 2012 by wim.webgang **

Af of aan?

Het FBI rolde in novermber vorig jaar een botnet op, dat DNSChanger malware verspreidde, en bij huiszoekingen bij de computercriminelen werd allerlei apparatuur in beslag genomen. Een deel van de servers stonden in data-centra, en werden niet fysiek in beslag genomen, maar wel werd de controle erover overgenomen. Die servers bleken de “command and control” servers te zijn, met een nagemaakte DNS-dienst. Bij besmette computers van gebruikers over heel de wereld, is een klein detail van de internetinstellingen veranderd; de computers gebruiken een andere DNS server dan normaal. Het adres van de command and control servers is in de plaats van het origineel gezet. Als gevolg daarvan gaan besmette computers altijd websiteadressen opvragen bij de “valse” DNS servers. Als het FBI de computers afzet, zullen al die gebruikers plots geen websites meer vinden.
Aangezien het over veel gebruikers gaat, 300.000 pc’s, twijfelden ze even, en werd de beslissing om de servers af te zetten in maart uitgesteld. Via een aantal bedrijven als service providers, Google, Facebook enz werden een groot aantal gebruikers ondertussen verwittigd, en men hoopt dat de impact nu niet te groot zal zijn. De meeste gebruikers zullen niet weten dat hun computer besmet is, en zo zal het probleem ook niet opgelost geraken. Als ze niet meer op het web geraken, zullen ze wel op zoek gaan wat er aan de hand is. Wie nu maandag ditzelfde probleem heeft weet al waar hij kan gaan zoeken.
(Zie ook deze Site van de Federale Overheid)
Op het moment van de inval bij de bende was het aantal getroffen pc’s zo’n 4 miljoen.


Wegveegpatent

Een rechter van de Londense “High Court” heeft beslist dat HTC geen inbreuk maakte op de 4 patenten van Apple, waarvoor de zaak werd aangespannen.
Interessant is dat die patenten ook gebruikt worden in klachten van Apple tegen Android, het systeem van Google dat op verschillende merk-smartphones draait.

De vier patenten betroffen:
- door een vegende beweging op een plaats op het scherm, eventueel aangeduid door een icoon, een toestel terug vrijschakelen. “slide to unlock”
- meertalig toetsenbord op het scherm
- het systeem van bepalen welke elementen op een scherm aanraakbevelen krijgen.
- terugbotsen van een venster dat op het scherm voorbij de schermrand wordt geschoven

De rechter merkte op dat het laatste patent voor het toestel van HTC helemaal niet toepasbaar was, want dat die mogelijkheid niet voorkwam.
De andere 3 patenten werden ongeldig verklaard, bv omdat het geen echte uitvinding was maar een logische verdere evolutie van bestaande systemen op andere apparaten, zoals de Neonode N1.
Voorlopig ziet het er naar uit dat het effect van deze uitspraak beperkt blijft to het Verenigd Koninkrijk.

Belgische patenten op EPO: be.espacenet.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off