Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nee is nee, Kris. Nee is nee, Michael.

Uitzending do 18:00 ** March 25th, 2010 by wim.webgang **

Neephoto_032510_003
“Geen viaduct door de stad hadden we toch gezegd?” “In plaats van Antwerpen te verdelen zouden ze beter bruggen bouwen tussen de mensen” – Brug mix.

Nee
Michael De Icaza, een Mexicaanse bolleboos en programmeur, was vroeger erg geïnteresseerd in active-X, en wilde zoiets maken voor Linux. Er werd wat gewerkt aan dingen, er werd een naam bedacht: Gnome (nee, idd, maar wacht ..). Toen dook KDE op, een schitterende Desktop voor Linux die bewees dat je niet naar Windows95 hoefde uit te wijken als je “maar” een pc had. Enig probleem: er werd een niet-vrije library gebruikt, Qt, waardoor Linux + KDE geen “vrij” systeem meer was. [ps: ondertussen is dat veranderd, dus nu niet meer van tel]
Dus werd gestart met een nieuwe desktop, gebaseerd op de toolkit van het succesvolle “Gimp” tekenprogramma, die aanvankelijk “Gnu Desktop” heette. Na enige discussie werd de bestaande naam “Gnome” gerecupereerd.
De Icaze greep nadien terug naar zijn bovenvermelde interesse en kwam terecht in het woelige “.net” vaarwater; een product van Microsoft, waar de vrije softwarewereld een eigen implementatie van maakte: “Mono”. Maar helaas lijkt hij nu in dezelfde val getrapt te zijn als hij meende te ontwaren in KDE – alleen stond Qt toch dichter bij de vrije software wereld dan MS… en schoot De Icaze zich in de voet? Nee is nee Michael
(stukjes uit een intervieuw – uit / iets na – de onstaansperiode van Gnome)

Foto Citygang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Programmeurs in de cel * Suiker * YouTube en Wikipedia even weg

i-nieuws 6 na 6 ** March 25th, 2010 by wim.webgang **

25/03/2010


Programmeurs in de cel

Twee veertigers werden opgepakt voor hun rol in een miljardenfraude. Het zijn programmeurs die werkten voor Madoff. Ze maakten speciale programma’s waardoor het mogelijk werd de toezichthoudende instanties om de tuin te leiden. De rechterhand van Madoff, DiPascali, werd vroeger al opgepakt, en werkt mee met het gerecht. Het is zijn informatie die de politie naar de programmeurs leidde. Madoff, die zelf op zijn oude dag met de fraude naar buiten kwam, heeft 150 jaar gevangenis gekregen voor zijn miljardenfraude.

Suiker

Een prof psychologie van de univeristeit van Princeton heeft een onderzoek gedaan op ratten, waarbij die verschillende soorten suiker aangeboden kregen. De suikersiroop uit mais met hoog fructose gehalte, HFCS, bleek de ratten dikker te maken dan andere, bv gewone witte gerafineerde suiker.

De prof onderzoekt het gedrag van de mens, meer bepaald verslavingen en de onderliggende systemen. Een vorm van verslavind die hij onderzoekt is suikerverslaving, en het verband tussen suiker en gewicht.

De fructose-suikersiroop die onderzocht werd is de soort die gebruikt wordt als vervanging voor gewone suiker (sucrose) in frisdranken, fruitsappen, ontbijtgranen, brood, yoghurt en ketchup, en dit sinds ze 40 jaar geleden werd ingevoerd. Het is ook juist in dit tijdsvak dat obesitas in de VS dramatisch is toegenomen. In de jaren 70 was 15 procent van de bevolking in de VS te dik, nu 33 procent.

Er wordt ook nog vervolgonderzoek gepland, nl naar de effecten van de combinatie van hoogfructosegehalte suiker met vet voedsel, en de effecten op de eetlust door inwerking op de hersenen.

Bart Hoebel

.

YouTube en Wikipedia even weg
Vandaag was YouTube rond de middag even van het net verdwenen volgens berichten op internet. Het zou bijna twee uur geduurd hebben eer de site terug in werking was. De foutmeldingen waren “Http/1.1 Service Unavailable”, en “Internal Service Error”. De meldingen kwamen ondermeer uit Nederland, waar zowel youtube.nl als youtube.com buiten werking was.
Filmpjes van youtube die geïntegreerd zijn in websites bleven wel werken.
Op een Britse website werd het verband gelegd met de uitzending op YouTube van een Indische eerste klasse wedstrijd.
YouTube is ondertussen terug online en vermeldt geen oorzaak op zijn startpagina.

Ook Wikipedia had een probleem en was een tijdlang niet te bereiken. Het probleem ontstond door een overbelasting in Europa; door oververhitting in het datacenter schakelden de servers zichzelf uit voorzorg uit. Er trad een noodprocedure in werking die het verkeer van Europa dan omleidde naar de servers in Amerika. Maar er was iets fout met het omleiden van de DNS aanvragen, waardoor Wikipedia wereldwijd niet meer te bereiken was. De fout werd snel opgelost, maar het duurt even eer de juiste instellingen werken voor de gebruikers.

Het duurt een tijd eer de DNS gegevens doorsijpelen langs de hierarchie van het internet. De DNS gegevens worden onderweg gebufferd, o.m. bij de providers tot in de computers van de gebruikers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Google TV * P2P is geen piraterij * Auto-alarm

i-nieuws 6 na 6 ** March 18th, 2010 by wim.webgang **

18/03/2010


Google TV

Google heeft zijn zinnen nu ook gezet op TV. Volgens een bericht in de New York Times zou Google samenwerken met Sony en Intel om een nieuwe generatie van tv-toestellen en convertors te maken. Die nieuwe toestellen zouden draaien op een Atom processor van intel, die nu al bekend is voor zijn gebruik in netbooks. Het besturingssysteem heeft Google al in huis: Android. Voor de randapparatuur als afstandsbediening, draadloos toetsenbord etc zou Logitech ingeschakeld worden. Het is nog vroeg in de ontwikkeling, dus te koop zal het nog niet aangeboden worden. Wel komt er over een paar maanden een toolkit voor programmeurs. Een van de doelen lijkt het internet op het tv-toestel te brengen op een bruikbare manier; je kan immers filmpjes bekijken op het internet – waarom niet ineens op je TV? Deze geruchten worden nog niet officieel bevestigd door de betrokken bedrijven, maar ze hebben wel job-advertenties in de richting van “Ervaring met Android” met als doel “uitbreiden van technologie naar gsm en tv-scherm”.

.

P2P is geen piraterij

Een rechter in Spanje heeft het nu eens klaar en duidelijk gezegd: een peer-to-peer netwerk is een netwerk voor het versturen van data tussen verschillende individuele internetgebruikers, en houdt op zich geen overtreding in van rechten van auteurs of anderzijds beschermd werk.
De uitspraak viel in een rechtszaak van de SGAE tegen Jesus Guerra Calderon, die een webpagina onderhoud met P2P links naar eDonkey.
De rechter merkte op dat de auteur van de website geen winst maakte, noch direct, noch inderect, en dus niets fout deed. Bovendien is er geen wet in spanje die verbiedt een link te maken naar auteursrechterlijk beschermd werk.

Spanje verwierp eerder al het “3e waarschuwing en afsluiten” systeem, en beschouwt een internet-breedbandverbinding als een basisrecht.

De man heeft naar het schijnt ook een cafe, dus daar zullen nu wel straffe verhalen worden verteld over het afslaan van de aanval van de Spaanse “RIAA”

.

Auto-alarm

In Texas heeft een autoverkoper een afstandsbediend controle-systeem geïnstalleerd onder het dashboard van auto’s die op afbetaling verkocht werden. Als een klant niet betaalt kan dan vanuit het kantoor de klaxon van de auto geactiveerd worden, of kan de startfunctie van de auto uitgeschakeld worden.
De autohandelaar kreeg het erg zwaar de laatste tijd; niet alleen was er de crisis, waardoor hij mensen moest afdanken, maar bovendien waren er technische problemen met het afstandsbediend systeem. Er kwamen veel klachten van autobestuurders die zonder reden geconfronteerd werden met een luid klaxonerende auto op hun oprit, of die na het werk hun auto niet meer konden starten en hem lieten wegtakelen. Oorzaak was het “Webtech Plus” systeem. Na een grondig onderzoek van het systeem werden alle wachtwoorden gereset, en werd een voormalige werknemer opgepakt. Die had na zijn ontslag het wachtwoord van een collega gebruikt om in het systeem binnen te dringen en wraak te nemen op zijn ex-werkgever.

De ontslagen werknemer wist hoe het systeem werkte, het is normaal opgevat om de gegevens van een klant in te geven en mogelijk diens auto te de-activeren. Hij begon dan ook met bepaalde klanten op non-aktief te zetten. Hij had echter al snel ontdekt hoe hij de hele database van meer dan duizend klanten kon opvragen, waarna hij ze alfabetisch begon af te gaan. Dat maakte dan ook duidelijk dat het geen willekeurige fout in het systeem was, maar een bewuste aktie op de software. Het systeem werkte via een website waarop ingelogd moest worden, dus het ip-adres van de dader was dan ook snel gevonden in de logs.
Het bedrijf dat de afstandonderbrekers verkoopt als technische oplossing, prijst het systeem aan om je verkoop op te drijven: je kan immers een auto verkopen aan klanten die eigenlijk hun lening niet zouden krijgen omdat er kans is dat ze die niet kunnen afbetalen. Bovendien betaalt de klant het ingebouwde beveiligingssysteem mee bij de aankoop.

Ps: Zou zo’n systeem ook toe te passen zijn op ..
- maanauto’s?
- huurders van een appartement?
.

.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Drie-dimensionele printer

Uitzending do 18:00 ** March 11th, 2010 by wim.webgang **

3D Film? FOSDEM 3D!

Een van de opmerkelijkste standen op FOSDEM 2010 was toch wel de vrouw met de drie-dimensionele printer:

De 3D-modellen zijn zo klein dat ze binnen de “printer” passen; een kubus van ong 20 cm zijde. Het oranje plaatje is het “werkvlak” waarop het model laag per laag geprint wordt.

De voorbeelden die al gemaakt waren bestonden uit een legoblokje, een spiraalvormige veer, een “weefsel”, een dichtingsring, enz.

Er was als “3D-inkt” gewoon plastic (ABS) en “bio-degradeerbaar plastiek” (van mais)

Na het “printen” moet de printkop proper gemaakt worden: plastic resten verwijderd.

Net als andere standhouders krijgt ze een Belgisch biertje aangeboden, wat in dank aanvaardt wordt.

De printer was in werking en “drukte” laag na laag een beetje plastic dat in de printkop gesmolten wordt. De “kop” van de printer kan in 3 richtingen bewegen en wordt gestuurd vanuit een programma op de laptop, waar het te “maken” ontwerk in 3D inzit.

-

Muziek
: selectie door Lydia (vrije muziek)

Na het nieuws met ondermeer NACTA!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hoe windkracht bewaren * Geheime overeenkomst verworpen * Niet bewegen * Laptop verboden

i-nieuws 6 na 6 ** March 11th, 2010 by wim.webgang **

11/03/2010


Hoe windkracht bewaren

Hoewel windmolens een succesvolle alternatieve energievorm zijn, moet die altijd gecombineerd worden met andere bronnen om de momenten op te vangen waar de wind te weinig kracht heeft om de nodige energie te leveren. Onderzoekers denken er nu aan om de wind “op te slaan”. Dat zou kunnen door de kracht van de windmolens te gebruiken om lucht onder druk in een mijnschacht te persen. Dat doet men op momenten waarop er overschot aan windenergie is. Op momenten met weinig wind, kan men de samengedrukte lucht loslaten, zoals bij het leeglopen van een ballon. Deze kracht kan men dan weer gebruiken om een turbine te laten draaien en electriciteit te leveren. Het principe kan vergeleken worden met de opslag van water achter een stuwdam.

In “Huntorf” in Duitsland wordt ondergrondse opslag van luchtdruk al toegepast sinds eind jaren 70.
In de VS wordt op één locatie een oude zoutmijn gebruikt om lucht onder druk in op te slaan. Er worden 11.000 woningen bediend gedurende 10 uur per dag, met een maximum capaciteit tot 26 uur.

Maar in beide gevallen dient de opgeslagen luchtdruk enkel als manier om energie op te slaan die geproduceerd wordt door fossiele brandstoffen of kernenergie. Gebruik in combinatie met windmolens zou wel nieuw zijn.

.

Geheime overeenkomst verworpen

Het Europees Parlement heeft de ACTA verworpen met een verpletterende meerderheid van 663 stemmen tegen en slechts 13 voor.
De ACTA is een handelsovereenkomst die gaat over bestrijding van “piraterij” en vervalsing. Twee jaar geleden gingen in Geneve in Zwitserland een aantal partijen bij elkaar zitten om afspraken te maken. In de gesprekken zaten ondermeer Australie, Canada, de EU, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Zwitserland en de VS.
Europa is er vertegenwoordigd door de Europese Commissie. Maar het Europees parlement heeft er geen vertegenwoordiging of evenmin inspraak.

Ze hebben vooral ook geen inzage in de inhoud. De deelnemers aan de gesprekken hebben namelijk een “non disclosure agreement” getekend, geheimhouding dus. Volgens het verdrag van Lissabon moet het Europees parlement volledige en onmiddellijke inzage krijgen in informatie over internationale onderhandelingen. Een aantal parlementsleden hebben dan ook geprotesteerd tegen de gang van zaken: “Dit parlement zal niet achteroverleunen terwijl de fundamentele rechten van miljoenen van burgers achter gesloten deuren aangetast worden.” verklaarde een parlementslid.

Karel de Gucht, lid van de commissie die de besprekingen voert, suste het protest door te stellen dat niet alle voorgestelde maatregelen uit de ACTA tekst zullen ingevoerd worden.

Af en toe lekt iets uit over de gesprekken, en daaruit blijkt dat het de bedoeling is om internetneutraliteit op te geven en strengere straffen in te voeren en de internet providers daarin te betrekken waarbij ook alle onschuldige gebruikers in een bewakingssysteem terechtkomen.

Oproep hier .

Niet bewegen

Een Japanse telefoonmaatschappij heeft een programma ontwikkeld om de bewegingen van gebruikers gedetailleerd te volgen. Daarvoor worden de bewegingsdetectors in de nieuwe generaties van gsm’s gebruikt. Deze “accelerometers” kunnen detecteren of een toestel valt, of het beeld op het scherm gedraaid moet worden omdat je het gekanteld vasthoudt, of als sturing voor spelletjes enz. Maar de gegevens kunnen ook onderzocht en vergeleken worden met referentiegegevens, waardoor bewegingen als stappen, en de trap oplopen herkend kunnen worden.

Het bedrijf hoopt dat werkgevers erin geïnteresseerd zullen zijn om hun werknemers te controleren. Kritici spreken van gevaar voor de privacy en een “Big Brother” systeem, maar de telefoonmaatschappij noemt het eerder een “Big Mother” systeem, omdat het ten goede van de werknemers kan werken. Zo kan het systeem merken dat een glazenwasser klaar is met zijn werk, en bv de wegbeschrijving naar de volgende
al opzoeken.

Maar het systeem zou ook kunnen zien dat de man 7 keer op zijn ladder klom, terwijl er maar 5 ramen te kuisen waren. Het zou kunnen leiden tot “werkoptimalisatie” en zo voor hogere werkdruk en meer stress.

Laptop verboden

Een paar professoren aan universiteiten in de VS hebben de laptop verboden in de les. De laptops zorgen te veel voor afleiding. Dankzij de draadloze netwerken zitten studenten op sociale netwerksites, op YouTube, webshops en spelletjes sites. Bovendien leiden ze er hun omgeving mee af die mogelijk wel de les probeert te volgen.
Hoewel studenten in eerste instantie protesteerden, leggen ze zich ondertussen bij de beslissing neer. Ze geven ook wel toe dat ze andere dingen deden dan nota nemen, en voelen zich meer betrokken bij de les. En uiteindelijk hebben ze nog altijd hun smartphone die minder opvallend is dan een laptop.

Hoe weten die proffen eigenlijk zeker dat studenten op internet zitten tijdens de lessen? Een van de proffen in de richting rechten vertelde dat de belangrijkste rechter van het hooggerechtshof was afgetreden. Op het einde van de les zei hij dat het een vals gerucht was om te kijken hoe kritisch de studenten waren. Maar ondertussen hadden de studenten het bericht al verspreid via hun blogs en twitter.
Ook vergeleken ze de resultaten van de meest computer-verslaafde studenten met die van studenten die altijd spijbelden. Ze lagen in dezelfde grootte-orde.

.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CCC communication congres

Uitzending do 18:00 ** March 4th, 2010 by wim.webgang **

Uittreksels uit opname van de Keynote van CCC communication congres: “Here Be Dragons”
(Inleiding in het Engels, rest in het Duits)

Zaal heeft zelfde probleem als de wereld: overvol.
We willen de waarheid zeggen, mensen willen weten wat er werkelijk aan de hand is, ze zijn het beu voorgelogen te worden.

Massief data verzamelen, kunnen ze daaruit halen dat een fanaticus zichzelf gaat opblazen? Google weet misschien nog het best hoe ze bruikbare gegevens halen uit hun data.

Algoritmen om data te combineren tot “profielen” worden steeds beter. Het gevaar van massief data opslaan: die wordt ooit gebruikt.

Spanningsveld tussen technologie en sociale problemen. Technologie gaat de problemen niet oplossen – misschien een paar bijmaken. Conflict tussen “hacker community” en de “milieubeweging”. Verzamelen van gegevens uit gsm, digitale meters voor gas/electriciteit, auto-tracking, …

Een aantal dingen zijn niet meer aanvaardbaar, zoals kinderporno. Maar ook data verzamelen als zakenmodel is niet meer aanvaardbaar.

Versleuteling: alleen die de overheid toelaat? Hebben we gewonnen.

Zowat alle “huis-tuin-en keukengebied cryptografie” is (hier) doorbroken.
In England vlieg je in de bak als je je sleutel niet geeft, in England niet.

Enige probleem dat de “bewakingsstaat” nog heeft is zijn eigen incompetentie, en de grondwet.

Momenteel is databescherming alleen van toepassing voor de industrie, voor hun eigen apparaten en de software die erin zit, tgo het recht van de gebruiker om te weten wat het apparaat doet (o.a. met zijn data).

Data eerst opslaan, dan zien wat er gebeurd als het fout gaat (heel wat zaken in Duitsland de laatste jaren).

Mensen behandelen als een “nummer” is “onmenselijk”.

Het wordt belangrijker om inzicht te krijgen in die systemen die gebruikt worden om gegevens te verzamelen en bewaren.

De staat moet er voor de burgers zijn, geheimhouding moet daarbij uitzondering zijn en niet de regel.

Het recht op “onderzoeken”, dingen te openen en er in te kijken (reverse engineering), wijzigen (modding), gebruik van patentinformatie voor zelfbouw (mag!-verkoop niet).

Bedrijfsleiders moeten persoonlijk verantwoordelijk worden voor dataverlies! (gebrek aan verantwoordelijkheid: zie bv de banken).

Wikileaks is belangrijke infrastructuur geworden en we moeten technieken ontwikkelen die minder centraal georienteerd zijn.

Verdedigen van de wetenschappelijke principes van reproduceerbaarheid, peer review.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Internetcensuur in Engeland * Ubuntu verbleekt * Wolken zijn ook licht * Rode Ster * Letters denken

i-nieuws 6 na 6 ** March 4th, 2010 by wim.webgang **

4/3/2010

Internetcensuur in Engeland
De openrightsgroup in het Verenigd Koninkrijk is ontevreden over een nieuwe wet die meer rechterlijk ingrijpen op internet toelaat.
In 2009 werd al de “Digital Economy Bill” aangekondigd, waarbij gebuikers van internet kunnen afgesloten worden na herhaalde overtreding van copyrightwetten, en de overheid rechtstreeks kan ingrijpen op het domeinnaamsysteem, nu geleid door een onafhankelijke organisatie.

Bij die wet werd nu een “Clause 17″ voorgesteld als toekomstgerichte wet die de overheid zou toelaten copyrightwetten gemakkelijker te veranderen. Dat zet de poort open voor misbruiken en er waren veel tegenstanders. Uiteindelijk was het een amendement van de liberalen, “amendement 120 A”, dat samen met de conservatieven gestemd werd, dat het haalde. Dat zou inhouden dat de uitbaters van copyrights gemakkelijk de internetproviders kunnen verplichten de toegang tot bepaalde sites of internetdiensten te blokkeren. Als China dat doet wordt het censuur genoemd. Als de internetproviders niet willen meewerken, kunnen ze opdraaien voor de gerechtskosten als de copyrighthouder hen dan voor de rechtbank daagt. De liberale partij had tot dan toe de “vrijheid” op het internet verdedigd, maar lijkt hiermee een bocht te maken naar de belangen van de industrie.

Rode Ster
In een TV programma van Russische TV kwam aan het licht dat Noord Korea een eigen besturingssysteem heeft ontwikkeld, “rode ster”. Een nieuw besturingssysteem lijkt weinig waarschijnlijk, commerciele systemen zijn niet genoeg gedocumenteerd en niet open, dus is het logisch dat gestart werd van een systeem dat al open source was. Inderdaad blijkt Linux reeds in 2006 als bron gebruikt te zijn voor Red Star. Het zou allemaal erg op Windows lijken, maar de browser en de zoekmachine die erin zijn opgenomen, zijn afgestemd op het nationale netwerk van Noord Korea, dat niet verbonden is met het world wide web. De informatie zou afkomstig zijn van de blog van een Russische student die in Noord Korea studeerde.


Ubuntu verbleekt

Ubuntu distributie gaat een ander kleurenschema krijgen. Na jarenlange combinaties van bruin, dat paste in het thema van menselijkheid, wordt nu voor een kleurcombinatie met paars gekozen. Het paars combineert goed met wit, en dat staat voor het nieuwe accent, namelijk “licht”. Dat staat zowel voor lichte kleur, maar ook voor lichte software, die gemakkelijk draait op het systeem, het niet overmatig belast. Licht wordt steeds belangrijker in de computerwereld, zowel bij communicatie met glasvezel, als in zonlicht voor opwekking van electriciteit. Sinds 2004 werd ubuntu bruin gebakken, vanaf 2010 wordt de nieuwe kleurcombinatie gebruikt, er is dus meer “licht” te verwachten bij Ubuntu 10.04.

refreshing the ubuntu brand

Wolken zijn ook licht

Een andere nieuwigheid bij Ubuntu 10.04 wordt “Ubuntu in the cloud”. Het gaat dan niet over server, maar wel over desktop “in the cloud”. Je verbindt vanaf je toestel dan naar een “virtuele” ubuntu desktop, die als dienst draait op een server. Daarbij blijven niet enkel de data op de server, zoals bij webmail, maar ook de desktop, met alle programma’s, instellingen en gegevens. Zelfs de webbrowser staat dan op de server, wat misschien een contradictie lijkt. Je gebruikt dan op je eigen computer niet je browser maar een NX client, die de verbinding maakt met je virtuele desktop. De browser staat op die server, en die heeft snellere internetverbindingen dat jezelf, waardoor surfen zelfs sneller wordt dan vanop je eigen computer.

Letters denken

Op de grote informaticabeurs in Hannover, Cebit, wordt een toestel gedemonstreerd waarmee je met een soort hersengolfinterface letters kan dicteren aan de computer. De electrodes zijn verwerkt in een soort muts die je op moet zetten. In het begin duurt het zo’n 30 seconden eer de computer begrijpt welke letter je bedoelt, maar door training kan je zo’n 5 letters per halve minuut halen. Het systeem kan gebruikt worden als invoerapparaat voor wie geen gewoon toetsenbord kan gebruiken, maar was eigelijk bedoeld om doofstommen een communicatiemiddel te geven via een computerscherm, waar hun “gedachten” kunnen afgelezen worden als spraak.

Foto van de “badmuts” hier

Kan je digitale bewijzen vernietigen door ze in te slikken? Hier in de vorm van een usb-geheugen dat uiteindelijk operatief verwijderd werd:

http://www.thesmokinggun.com/archive/years/2010/0302101flash1.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off