Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nee is nee, Kris. Nee is nee, Michael.

Uitzending do 18:00 ** March 25th, 2010 by wim.webgang **

Neephoto_032510_003
“Geen viaduct door de stad hadden we toch gezegd?” “In plaats van Antwerpen te verdelen zouden ze beter bruggen bouwen tussen de mensen” – Brug mix.

Nee
Michael De Icaza, een Mexicaanse bolleboos en programmeur, was vroeger erg ge├»nteresseerd in active-X, en wilde zoiets maken voor Linux. Er werd wat gewerkt aan dingen, er werd een naam bedacht: Gnome (nee, idd, maar wacht ..). Toen dook KDE op, een schitterende Desktop voor Linux die bewees dat je niet naar Windows95 hoefde uit te wijken als je “maar” een pc had. Enig probleem: er werd een niet-vrije library gebruikt, Qt, waardoor Linux + KDE geen “vrij” systeem meer was. [ps: ondertussen is dat veranderd, dus nu niet meer van tel]
Dus werd gestart met een nieuwe desktop, gebaseerd op de toolkit van het succesvolle “Gimp” tekenprogramma, die aanvankelijk “Gnu Desktop” heette. Na enige discussie werd de bestaande naam “Gnome” gerecupereerd.
De Icaze greep nadien terug naar zijn bovenvermelde interesse en kwam terecht in het woelige “.net” vaarwater; een product van Microsoft, waar de vrije softwarewereld een eigen implementatie van maakte: “Mono”. Maar helaas lijkt hij nu in dezelfde val getrapt te zijn als hij meende te ontwaren in KDE – alleen stond Qt toch dichter bij de vrije software wereld dan MS… en schoot De Icaze zich in de voet? Nee is nee Michael
(stukjes uit een intervieuw – uit / iets na – de onstaansperiode van Gnome)

Foto Citygang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.