Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

DMCA bevel tegen Lessig * Broncode-adoptie * Mandriva Lente * Sollicitatie en sociale netwerksites

i-nieuws 6 na 6 ** April 30th, 2009 by wim.webgang **

30/04/2009

DMCA bevel tegen Lessig

Lessig kreeg een waarschuwing van Warner Music om een presentatie van het net te halen omdat die hun copyrights zou schenden. Warner gebruikt de omstreden DMCA wet voor hun doel.
Lessig heeft al aangekondigd om dit verzoek aan te vechten. Het is ook niet de eerste de beste om zo’n “DMCA takedown notice” te sturen. Hij schreef verschillende boeken over copyright en “fair use”, richtte “Stanford’s Fair Use Project” op, en geeft heel wat presentaties over het onderwerp. Hij klaagt ook aan dat de copyrightwetgeving te ver is doorgeslagen ten opzichte van de rechten van de gebruikers. Lessig is zelf professor rechten aan de universiteit van Stanford.

De procedure van de DMCA lijkt in te houden dat inhoud snel verwijderd kan worden, want het voor Warner omstreden filmpje verdween inderdaad van YouTube.
Het staat ondertussen wel op blip.tv onder de URL http://blip.tv/file/1937322.
Het was woensdag nog steeds bereikbaar.

Lessig reageerde met
“Someone send them a copy of §107 (“fair use”).”
Hij is ook bekend van de creative commons, en werd gevraagd voor de raad van bestuur van de Free Software Foundation, die de GPL licentie uitgeeft.
Zie ook zijn boek “free culture” of lees het online op http://freeculture.nl/
Zijn website: www.lessig.org
zie ook audiofragmenten onderaan http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig

Broncode-adoptie

Miro heeft voorgesteld aan het publiek om lijnen broncode te adopteren, tegen betaling. Door het geld dat opgehaald wordt op die manier, kan de ontwikkeling van de software gesponsord worden. Miro is een vrije en open source video speler- en downloader, die gemaakt word door de vzw PCF *. Een lijntje broncode zou 4 dollar kosten voor een maand adoptie. In de VS is het bedrag trouwens aftrekbaar van de belastingen.

PCF = Participatory Culture Foundation

 

Mandriva Lente

Mandriva 2009 Spring is net verschenen. Ze gebruiken voor het eerst Speedboot om veel snellere starttijden te halen, een populaire eigenschap bij netbooks. Verder bevat de distributie KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, XFCE 4.6 en LXDE dekstop. Ook onderdeel van de distributie is de Sugar omgeving, oorspronkelijk ontworpen voor het OLPC project.
De distributie is downloadbaar van de Mandriva site.

http://www.mandriva.com/en/download

Sollicitatie en sociale netwerksites

Bij sollicitaties is het niet uitzonderlijk dat de aanbieder van het werk de sollicitanten checkt dmv een zoek op het internet. Daarbij kan ook gekeken worden naar sociale netwerksites. En hoewel sommige mensen hun CV op het internet zetten, zijn niet alle sollicitanten gebaat bij inzage in alle internetsporen van hun activiteiten door de jaren heen.
Een bank in Texas heeft beslist dat het te riskant is om met die dingen rekening te houden, en raadt zijn personeelsdiensten nu uitdrukkelijk af om daarnaar te kijken bij een aanwerving. Het gaat niet alleen om het respect voor de privacy van de toekomstige werknemers, maar ook juridisch zou het te veel risico’s inhouden voor mogelijke discriminatie.

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Op zoek naar piraten

Uitzending do 18:00 ** April 23rd, 2009 by wim.webgang **

radiotelefoonlydia

  • Na het nieuws…zonder de “Oracle neemt Sun over”-commentaar – die hoorde u al van ons toen we in de caravan zaten een paar weken geleden.
  • met de doorgeknipte glasvezelkabels van een stad in de VS
  • Agenda: Open Souce software presentatie+debat vrijdag 24/04 (Universiteit vh algemeen belang)
  • Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope links: Desktop, Server, Netbook
    En de release party in Limburg op 25/04…(affiche)
  • Een boeken-leen en weggeef site in Finland: bookabooka: een doorn in het oog van de uitgeverswereld in Finland, die er een “piratebay voor boeken” van maken.
  • Welke computers heeft Bruce Perens en wat draait hij erop? (zijn blog – Linpus? Debian!)
  • en muziek….Komestalove – Play the s, Sitar India nr1, mantecol, dafur’s crying en hiermee raakt de voorraad muziek van Lydia stilaan uitgeput… Lydia kom teruuuuug!
foto: Lydia

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piraten in de cel * Eerste Androids duiken op * Officiële release van Ubuntu 9.04 * Op zoek naar nieuwe piraten * Internetcensuur in België en Duitsland

i-nieuws 6 na 6 ** April 23rd, 2009 by wim.webgang **

23/04/2009


Piraten in de cel

De aangeklaagden in de zaak “The Pirate Bay” werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 jaar en meer dan 30 miljoen . Deze effectieve celstraffen waren verrassend. De rechters tilden er aan dat de drijfveer commercieel was.

Eerste Androids duiken op

De eerste toetsellen met het Android besturingssysteem van Google beginnen op de markt te komen. Zo is er de Chinese firma Skytone, die allerlei skype en andere kleine computerapparatuur maakt, die de Alpha 680 op de markt brengt. Het toestel heeft de vorm van een netbook, met game-achtige besturingsknoppen links en rechts van het scherm. In de VS zou de prijs rond 100 dollar komen.

Nee dit is geen Alpha server …

Officiële release van Ubuntu 9.04

Vandaag kondigt Canonical de officiële release aan van Ubuntu 9.04 in de desktop uitvoering.
De distributie is eenvoudig te downloaden. Gelijktijdig verscheneen ook de Ubuntu 9.04 Server Edition. En nieuw is de Netbook Remix versie, de aangepast versie voor de kleine laptopjes.

De officiële aankondiging

 

Op zoek naar nieuwe piraten

De Finse uitgeverswereld meent nieuwe piraten ontdekt te hebben in hun sektor. Een boekenuitleenbedrijf coördineert het heen en weer sturen van boeken met de post tussen universiteiten, studenten en andere organisaties. De uitgeversorganisatie TTVK heeft gedreigd met juridische stappen als Bookabooka site niet gesloten wordt.

Internetcensuur in België en Duitsland

Een Belgische minister maakte zich redelijk belachelijk door een website te laten blokkeren door de politie. Maar zover bekend lopen niet alle internetverbindingen van Belgie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onmiddellijk stonden bloggers dan ook klaar om aan te tonen dat de blokkade niet werkt, en hoe ze te omzeilen.
In Duitsland wordt ondertussen een wet voorbereid die een strukturele filtering van het internet moet toelaten. De vijf grootste internetproviders hebben hun medewerking al toegezegd, zelfs voor de wet er is: Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica en Hansenet en de Duitse kabelmaatschappij. Samen maken ze ongeveer 75 procent van de Duitse internetverbindingen uit. Het ministerie van justitie heeft al een lijst klaar van zo’n 1000 sites die geblokkeerd gaan worden. De eerste toepassing is blokkering van kinderporno, wat een breed maatschappelijk aanvaard doel is. Tegenstanders vinden dit echter niet de juiste methode, en voorzien dat de infrastructuur, eens geïnstalleerd, ook voor andere zaken gebruikt zal worden.

OpenSource’r Bruce Perens op zijn blog over de verzwegen lamlegging van een stad:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonnesteden

Uitzending do 18:00 ** April 16th, 2009 by wim.webgang **

Na het nieuws: Zonnesteden in VS (florida), China, …

* BJ bestelt een robotpak van cyberdyne
* muziek: ….
- phollox – bring it
- ship to sun
- dafur’s crying
- mantecol

Internetcensuur in Syrië

Lydia stelde vast dat facebook niet bereikbaar is in het internetcafe. De volgende foutmelding verscheen op het scherm: …

ERROR

The requested URL could not be retrieved

Requested URL:http://facebook.com/
Error message: Access Denied
Administrator: webmaster@tarassul.sy.

Bij een andere gelegenheid kwam ze op een lege pagina terecht.
http://scs-net.org/files/index.html
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonnestad * Internetaansluiting * Internet als verwarming

i-nieuws 6 na 6 ** April 16th, 2009 by wim.webgang **

16/04/2009

Zonnestad

In Forida in de VS is de bouw van een zonnestad aangekondigd. Het project heet “Babcock Ranch” en wordt uitgewerkt door Florida Power and Light en andere ontwikkelaars. Het domein beslaat 17.000 are en ligt in de buurt van Fort Myers. De zonnecellen die gepland zijn moeten 75 megawat energie leveren. De bewoners zullen hun stroomverbruik op de voet kunnen volgen doordat allerlei technologie in het electriciteitsnet is ingebouwd om het tot “smart grid” te maken.

In de planning zijn niet alleen de gebouwen voorzien, maar er is ook aan electrisch transport gedacht. Daarvoor zullen oplaadstations voorzien worden over heel de stad.
Ook de staatverlichting haalt overdag zijn energie van de zon.

Er moeten meer dan 19.000 woningen komen in de nieuwe stad, en er is ruimte voorzien voor handelszaken en lichte industrie. Er wordt een werkgelegenheid van 20.000 banen geschat.

Ook parken en open ruimtes worden in de planning voorzien.

Florida heeft al een aantal tools; zo hebben ze een “Green Building Coalition”, die standaardwaarden voor energiezuinige gebouwen beschrijft.

Hun “Green Home Standard V6″ is nu vrijgegeven om reakties te krijgen en zal ingaan op 1 mei.

Verder werkt de “Florida Green Building Coalition” aan bewustmaking door opleidingen, conferenties, een website en een tijdschrift.

In China bestaat al een “Sunshine city”: “Rizhao”. De stad heeft zonne-energie gebruikt voor de verkeerslichten, straatverlichting, en 60.000 serres. Verder werden zonneboilers even goedkoop gemaakt als electrische waterverwarmers, zodat een groot deel van de bevolking panelen op het dak heeft staan om warm water te maken: in de stad ongeveer 99% van de huishoudens, in de rand zo’n 30%.

http://www.floridagreenbuilding.org/db/

 

Internetaansluiting

Bell, de provider in Canada die het monopolie heeft over de aansluiting op het internet, zal gedwongen worden zijn lijnen open te stellen voor concurrent-providers, en hen ook dezelfde snelheden te geven. De bedoeling van de overheid is kleine providers een kans te geven, en zo de concurrentiemogelijkheden te vergroten.
Bell is daar niet gelukkig mee en heeft een voorstel gedaan om daar ook een verrekeninsmethode voor in te voeren. In plaats van een vast tarief voor een verbinding zouden ze rekenen per eenheid verkeer die over de verbinding gaat: “Usage Based Billing” in plaats van “Flat Rate” dus. Bell voorspelt dat de maandelijkse kwota vier keer lager zullen liggen, bv op 60 Gb, en de tarieven voor overschrijding merkelijk hoger dan nu.

Internet als verwarming

Een datacenter in Londen heeft het idee opgevat om de koelinstallatie van zijn servers uit te voeren als verwarmingsinstallatie voor een nabijgelegen wijk. Daar zouden zowel bedrijfsgebouwen als woonhuizen de gerecupereerde warmte kunnen toepassen. Ze hopen negen megawatt te kunnen inzetten. Het collocation datacenter kost in totaal meer dan 100 miljoen euro. Londen legt tegenwoordig strenge duurzaamheidscriteria op. De overheid keurde het project al goed.

Telehouse heeft al een aantal gebouwen in de “docklands” in Londen. Maar er zou nog steeds een tekort zijn in de data-center markt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Witte vlek in de woestijn

Uitzending do 18:00 ** April 10th, 2009 by wim.webgang **

Lydia op Radio Boulevard Telefonisch verslag van Lydia, rechtstreeks uit Jordanie:
(De laatste keer dat we ze hoorden zat ze nog in Egypte …)
- de grens over naar Israël; stempelkwesties (maar niet werkloos), de grens terug over, Israël uit.
- toeristen en toeristenprijzen.
- honden en katten in de woestijn.

    Muziek:

  • - Neilpride gone distant
  • - In the morning
  • - Sweat dreams
  • - Lake
  • - Gris
  • - Detras de la cortina
  • En heel toepasselijk:

  • 20 km desert

* (1, 2, 3: soms in achtergrond, mogelijk ook reeds vorige uitzending te horen)

Foto: Lydia

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Interactieve websites bedreigd * De kost van Cyberaanvallen * Verlies in Hannover * Het vet wegwerken * Zonder firewall * FileFront gered

i-nieuws 6 na 6 ** April 9th, 2009 by wim.webgang **

09/04/2009

Interactieve websites bedreigd

De interactieve websites die bezoekers toelaten een commentaar of een artikel te schrijven krijgen het steeds moeilijker om te vermijden dat hun fora misbruikt worden voor spam. Spammers laten een programma automatisch op websites commentaren invullen om hun link op het web gepubliceerd te krijgen. Die bots worden steeds slimmer en slagen er steeds meer in om de captcha-test te passeren. Dus worden de raadsels om een echte mens van een computerprogramma te onderscheiden steeds moeilijker gemaakt. Het geduld van de echte gebruikers wordt daarbij op de proef gesteld en van een spontane reaktie is geen sprake meer. Bovendien komt de eindigheid van het systeem in zicht; sommige captcha’s zijn nu al te moeilijk voor sommige mensen.

Misschien moet de drijfveer achter spam aangepakt worden (nl dat er geld mee verdient wordt), maar ook dat is niet zo gemakkelijk. E-mail sturen betalend maken zou helpen, weliswaar met een laag bedrag, bv 1 cent per mail, zodat normaal gebruik niet gehinderd wordt. Providers zouden ook de mail kunnen verrekenen, zodat de provider die spammers huisvest met hoge rekeningen komt te zitten.

In Amerika werd een origineel idee ontwikkeld voor een centrale captcha service: re-captcha. Een website biedt de dienst aan om captcha’s op je site te zetten. De captcha is een stukje uit een gescande tekst, en door de captcha in te tikken doe je eigenlijk een beetje werk, nl het omzetten van de scan naar tekst. Door meer woorden te gebruiken per catpcha en door vergelijking tussen de oplossingen op verschillende sites kan de tekst woord per woord helemaal “ingetikt” worden. Aangezien netjes getikte teksten al goed door scanners kunnen gelezen worden zou het systeem juist dienen voor moeilijk te digitaliseren teksten, als handgeschreven en beschadigde teksten of kranten. Het systeem wordt ook gebruikt als voorwaarde om een e-mail adres te krijgen; pas als de re-captcha wordt opgelost krijg je de volledige versie van het adres te zien.

http://recaptcha.net

De kost van Cyberaanvallen

In de VS zouden aanvallen en inbraken in netwerken van landsverdediging zo’n 200 miljoen dollar per jaar kosten. Dat valt af te leiden uit een nota van de bevoegde dienst. De aanvallen gaan van vandalisme, over diefstal tot spionage. Een generaal van de luchtmacht ergert zich aan de huidige werkwijze. Op een half jaar tijd werd 100 miljoen uitgegeven aan het reageren op allerlei problemen die gevolg zijn van de cyberaanvallen. Hij vindt dat het geld beter besteed zou worden aan het preventief beveiligen van de netwerken, zodat er geen kwalijke gevolgen te bestrijden vallen.

Verlies in Hannover

Het aantal bezoekers aan de grootste Europese technologiebeurs “CEBIT” in het beurscomplex in Hannover is dramatisch gedaald. Het toppunt bereikte de beurs in 2001 met meer dan 800.000 bezoekers en meer dan 8000 standhouders. Maar dan zakte het aantal stilaan weg en bleeft het vanaf 2005 hangen onder de 500 000 bezoekers. In crisisjaar 2009 zakte het bezoekersaantal tot 400.000, zowat de helft van hun topjaar 2001. De organisatie wil zich niet uitspreken over de gevolgen voor de financieën van CEBIT of moederbedrijf Messe AG. De verantwoordelijk voor Cebit bij Messe AG, Ernst Raue, presenteerde de resultaten met een positieve noot: de tevredenheid van de standhouders was gestegen, en het aantal bezoekers per standhouder was ook gestegen.
In ieder geval zat Messe AG in 2008 al met een miljoenenverlies, dat bijgepast wordt door de stad Hannover en het bondsland Niedersachsen.


Cebit moet al teruggaan tot hun tweede editie in Hannover in 1987, om nog zo’n laag bezoekersaantel te tellen. Toen waren er 400.000 bezoekers voor goed 2000 standhouders. Die verhouding hield aan tot 1995, waarna het bezoekersaantal per standhouder daalde.

Dat relativeert het positieve “Bezoekers per standhouder gestegen”: dat betekent misschien gewoon dat het aantal standhouders meer gedaald is dan het aantal bezoekers aan de beurs. Het aantal kleine standhouders, twee personen met 1 tafel zou sterk gedaald zijn en die cijfers beïnvloeden.

De voorbij jaren waren er nogal wat opzichtige toestanden met aziatische standhouders, met politie-inval op de beurs als pijnlijk hoogtepunt, en als staartje een aantal processen over overtredingen op namaakwetgeving. Het aantal aziatische bezoekers en standhouders was dit jaar een pak minder, maar dat zou ook mee veroorzaakt kunnen worden door het organiseren van een Aziatische CEBIT.

 

Het vet wegwerken

Een patentdispuut tussen Microsoft en TomTom, dat al een paar maanden duurde leidde nu uiteindelijk tot een overeenkomst. Microsoft was eerst leverancier voor TomTom, omdat sommige van de eerste versies intern op Windows draaiden. Maar TomTom schakelde stilaan over op Linux voor zijn gps-systemen, en dat leidde tot wrijving met Microsoft.
TomTom was ondertussen een van de meest succesvolle embedded Linux producten. Microsoft zocht en vond een patent om de hond te slaan: het bestandssysteem F.A.T., dat bij opslag van de gegevens van de TomTom ook gebruikt wordt. FAT, wat staat voor File Allocation Table, is een oud systeem om harde schijven en floppy disks in te delen, dat door eindeloos veel fabrikanten gebruikt wordt, ook nu nopg op usb-sticks, geheugenkaartjes enz. Oorspronkelijk was er helemaal geen patent op FAT, en het werd heel breed toegepast. Het door Microsoft later aangevraagde patent heeft dan een tijd in de schuif gelegen, en kwam nu als Linux-kwelduiveltje uit een doosje goed van pas.
De Linux Foundation roept programmeurs op om op algemeen dieet te gaan: gooi het FAT uit je software. Er zijn genoeg vrije bestandssystemen beschikbaar, kijk maar naar Linux.


Deze directe Microsoft-zaak heeft minder aandacht gekregen dan de andere, onrechtstreekse patentzaak die tegen Linux gericht was. Microsoft trekt dan ook al een tijd de kaart van open en open source, maar de geloofwaardigheid daarvan gaat hiermee aan het wankelen; een oude vos verliest zijn streken niet.
Het is ook helemaal niet duidelijk wat er uiteindelijk als overeenkomst uit de bus kwam. Eerst was er de claim van Microsoft dat TomTom een patent van hen overtrad. Na een tijd reageerde TomTom met een eigen claim tegen Microsoft voor het overtreden van patenten. Kort daarna volgde de aankondiging van Microsoft dat er een schikking was. Volgens sommigen betaalt TomTom nu aan Microsoft. Andere geruchten wijzen erop dat TomTom veel steun kreeg van andere vrije-software projecten of ontwikkelaars, die hun patenten samenlegden om de tegen-klacht in te dienen.

Microsoft wint trouwens niet alle patentzaken. Uniloc spande een zaak aan en won die waardoor Microsoft 388 miljoen dollar moet betalen voor het overtreden van een patent van Uniloc. Dat ging over een systeem om te verhinderen dat gebruikers een programma meer dan 1 keer installeren.

Zonder firewall

Onderzoeker Jack Louis kwam eind vorige maand om in een brand.
Hij was bezig met onderzoek naar beveiligingsgaten in software van het TCP protocol. Dat dient als infrastructuur voor de communicatie over computernetwerken en het internet. Door zijn overlijden kon zijn onderzoek niet afgerond worden, vooral het zoeken naar mogelijke oplossingen voor het probleem. Een collega, Robert Lee, zou zijn werk overnemen en voortzetten. Robert Lee en Jack Louis gaven in oktober van vorig jaar al een lezing in Amsterdam over de kwestie.

Een van de problemen die hij ontdekte kan gebruikt worden om “SOCKSTRESS” te genereren. Die heeft het effect van een zogenaamde “Denial Of Service” of DOS-attack en kan een deel van het internet plat leggen. Door de aard van de aanval hoeft hij niet uitgevoerd te worden vanop een snelle internetverbinding, wat ook weer drempelverlagend werkt. Het kan gemakkelijk tot juni van dit jaar duren voor de TCP software aangepast is bij de fabrikanten.

Jack Louis woonde in Karlskrona in Zweden en was 32. Gelukkig had hij zijn werk goed gedocumenteerd en ook al contact opgenomen met de fabrikanten van computer en netwerkapparatuur. Vooral switches, routers, en firewalls zouden interessant doelwitten zijn van een sockstress.

http://unicornscan.org/

http://sockstress.com/

FileFront gered

Uitgeverij Ziff Davis Media, de eigenaars van FileFront, had eind maart aangekondigd de game community site te sluiten omdat de operatie verlieslatend was. Ziff Davis nam de site over in …, en nu hebben de vroegere eigenaars de site terug gekocht.
Sinds 1997 bestond de site onder de namen “FiileLeech” en “Voodoo Extreme’s downloads”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FOCC

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** April 2nd, 2009 by wim.webgang **

nieuws 02 04 2009

FOCC

FOCC, geschreven als F O C C, staat voor Free and Open Cloud Computing. Het is een nieuw initiatief van de Free Software Foundation, afgekort FSF, die bekend is van haar vrije-software licenties, zoals de GPL en de LGPL.

Richard Stallman van de FSF had zich vroeger al kritisch uitgelaten over de “Cloud” computing hype. Hij wees erop hoe de verworvenheden die bereikt zijn in het gebruik van vrije software, nu ondergraven worden. Gebruikers hebben met online applicaties geen controle over hun software, maar bovendien geven ze ook nog eens de controle over hun data uit handen.

Daarom werkte hij deze nieuwe licentie uit die de rechten van de gebruikers moet verzekeren: de Cloud Public License of CPL.

Hij kreeg volgens de aankondiging gisteren op Redmonk.com daarvoor een aantal mensen mee als Larry Ellison, de grote man van Oracle.

Eigenaardig genoeg is er nog niets over te vinden op de free software foundation site. Dus het lijkt er sterk op dat het de 1 april grap is, die echter wel aan het nadenken kan zetten; de problematiek is verre van een 1 april grap…stel dat Google op een dag de kosten van zijn GMail niet meer kan betalen.

Het is weer moeilijk deze dagen om het serieuze nieuws eruit te vissen;
- een ander bericht was dat Warner Bros the Pirate bay had overgekocht.
- Instant Message netwerken worden besmet door code verborgen in smileys, die bovendien door alle virusscanners glipt omdat ze als tekst verstuurd worden.
- Verder gaf O’Reilly een nieuw Linux boek uit: “Mastering cat”.
- Canadese onderzoekers maakten een batterij die zich voedt met glucose in het bloed.
- Of deze: De banken schakelen voor veiligheidsredenen over op tekstgebaseerde browser Lynx omdat die al jaren de beste veiligheidsscore heeft.
- Opera start met gezichtsbewegingsherkenning; de browser kan reageren op gezichtsuitdrukkingen.
- En dan was er de Conficker Worm grap.

bits.blogs.nytimes.com/2009/03/31/spam-back-to-94-of-all-e-mail/

Lift ^ | Lift v | Comments Off