Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zonnestad * Internetaansluiting * Internet als verwarming

i-nieuws 6 na 6 ** April 16th, 2009 by wim.webgang **

16/04/2009

Zonnestad

In Forida in de VS is de bouw van een zonnestad aangekondigd. Het project heet “Babcock Ranch” en wordt uitgewerkt door Florida Power and Light en andere ontwikkelaars. Het domein beslaat 17.000 are en ligt in de buurt van Fort Myers. De zonnecellen die gepland zijn moeten 75 megawat energie leveren. De bewoners zullen hun stroomverbruik op de voet kunnen volgen doordat allerlei technologie in het electriciteitsnet is ingebouwd om het tot “smart grid” te maken.

In de planning zijn niet alleen de gebouwen voorzien, maar er is ook aan electrisch transport gedacht. Daarvoor zullen oplaadstations voorzien worden over heel de stad.
Ook de staatverlichting haalt overdag zijn energie van de zon.

Er moeten meer dan 19.000 woningen komen in de nieuwe stad, en er is ruimte voorzien voor handelszaken en lichte industrie. Er wordt een werkgelegenheid van 20.000 banen geschat.

Ook parken en open ruimtes worden in de planning voorzien.

Florida heeft al een aantal tools; zo hebben ze een “Green Building Coalition”, die standaardwaarden voor energiezuinige gebouwen beschrijft.

Hun “Green Home Standard V6″ is nu vrijgegeven om reakties te krijgen en zal ingaan op 1 mei.

Verder werkt de “Florida Green Building Coalition” aan bewustmaking door opleidingen, conferenties, een website en een tijdschrift.

In China bestaat al een “Sunshine city”: “Rizhao”. De stad heeft zonne-energie gebruikt voor de verkeerslichten, straatverlichting, en 60.000 serres. Verder werden zonneboilers even goedkoop gemaakt als electrische waterverwarmers, zodat een groot deel van de bevolking panelen op het dak heeft staan om warm water te maken: in de stad ongeveer 99% van de huishoudens, in de rand zo’n 30%.

http://www.floridagreenbuilding.org/db/

 

Internetaansluiting

Bell, de provider in Canada die het monopolie heeft over de aansluiting op het internet, zal gedwongen worden zijn lijnen open te stellen voor concurrent-providers, en hen ook dezelfde snelheden te geven. De bedoeling van de overheid is kleine providers een kans te geven, en zo de concurrentiemogelijkheden te vergroten.
Bell is daar niet gelukkig mee en heeft een voorstel gedaan om daar ook een verrekeninsmethode voor in te voeren. In plaats van een vast tarief voor een verbinding zouden ze rekenen per eenheid verkeer die over de verbinding gaat: “Usage Based Billing” in plaats van “Flat Rate” dus. Bell voorspelt dat de maandelijkse kwota vier keer lager zullen liggen, bv op 60 Gb, en de tarieven voor overschrijding merkelijk hoger dan nu.

Internet als verwarming

Een datacenter in Londen heeft het idee opgevat om de koelinstallatie van zijn servers uit te voeren als verwarmingsinstallatie voor een nabijgelegen wijk. Daar zouden zowel bedrijfsgebouwen als woonhuizen de gerecupereerde warmte kunnen toepassen. Ze hopen negen megawatt te kunnen inzetten. Het collocation datacenter kost in totaal meer dan 100 miljoen euro. Londen legt tegenwoordig strenge duurzaamheidscriteria op. De overheid keurde het project al goed.

Telehouse heeft al een aantal gebouwen in de “docklands” in Londen. Maar er zou nog steeds een tekort zijn in de data-center markt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.