Zonnegevaar
Grote velden met zonnepanelen worden vanop afstand in het oog gehouden. Een speciale software laat toe de ge-oogste energie af te lezen, en evenutele problemen op te merken, zodat die kunnen aangepakt worden, zoals bv een kapotte invertor of een afgedekt zonnepaneel. Die contacten op afstand kunnen via een gsm netwerk gaan of via internet bv, en dat heeft zijn gevolgen. Veel van die apapraten zijn verbonden met internet, en dat betekent dat ze via internet kunnen aangevallen worden. Volgens arstechnica zijn er honderden SolarViews die niet de nodige beveiligingsupdates hebben gekregen, en die kunnen door kwaadwillgen aangetast worden. Een aantal van de installaties zouden al onder controle zijn van de bende van Mirai, een botnet dat meestal IOT apparaten aanvalt en overneemt. Volgens Solarview zelf is hun software in gebruik op meer dan 30.000 zonnepaneel- en batterij-installaties.
Op de palo alto networks site kan je de beveiligingsproblemen van heel wat IOT apparaten volgen: dlink, nagios, solarview, zyxel, tplink enz.
https://unit42.paloaltonetworks.com/mirai-variant-targets-iot-exploits/
OpenSUSE 15.5
De OpenSUSE Linux distributie is in juni officieel aan versie 15.5 toegekomen. Opensuse 15.4 wa verschenen in juni 2022, en wordt vermoedelijk nog ondersteund tot eind 2023; er is altijd een kleine overlapping voorzien zodat je tijd hebt om de volgende versie uit te proberen terwijl de huidige nog in gebruik is.
Deze 15.5 zal normaal tot eind 2024 onderhouden worden. Hij installeert momenteel de Linux kernel 5.14.21
Voor installatie kan software gedownload worden via de site get.opensuse.org. Er is keuze uit een hele installatie of een netwerkinstallatie.
Het verschil met 15.4 is op de desktop niet groot natuurlijk, het zijn updates binnen dezelfde reeks 15.x; in de vormgeving van de desktop zitten wat horizontale groene lijnen, die er van ver uitzien alsof je scherm defect is.
Voor de hele installatie ga je eerst een ISO downloaden van ongeveer 4 gigabyte, die je met een hulpprogramma op bv een usb-disk kan zetten. Daarmee kan je de computer starten, en dan wordt de installatie van het systeem op die computer helemaal begeleid door de installatiesoftware. De software wordt vanop de usb-disk geïnstalleerd op de computer, en als je klaar bent kan je nog online updates doen om hem bij te werken tot de nieuwste stand van zaken. Omdat ze nu de ISO ook aanpassen aan recente updates hangt het af van hoe oud de iso is of je veel updates binnenkrijgt.
Een andere mogelijheid is de netwerk-installatie. Dan ga je maar een klein startprogramma downloaden (ongeveer 200 Mb) en op een usb-stick zetten met Studio Imagewriter. Je start met die stick op de te installeren computer en het installatieprogramma gaat je begeleiden bij de installatie, maar hier gaat het de netwerkverbinding gebruiken als toegang naar de online bron. Tijdens de installatie wordt alles live gedownload en geïnstalleerd. Het voordeel hierbij is dat ineens de meest recente versies van de software worden afgehaald, en je dus geen updates moet beginnen draaien na installatie.
Radio-aktieve lozingen op komst
Het Japanse bedrijf Tepco is van plan om een deel van het radio-aktieve water van de Fukushima kerncentrale te lozen in zee. Dat zou volgende maand beginnen. De centrale had ontploffingen en andere problemen na een aardbeving gevolgd door een tsunami. Die overstroming legde de noodstroomgeneratoren lam. Door gebrek aan koelmogelijkheid smolt de kernbrandstof in drie units, en er werden meer dan honderdduizend mensen geëvacueerd.
Het water is ondertussen zogezegd op voorhand behandeld om radioaktiviteit uit het water te halen, maar dat lukt maar ten dele. Er is immers geen enkele techniek op dit moment om bv het radioaktieve tritium uit het afvalwater te halen.
Maar daar hebben ze een oplossing voor bedacht: ze gaan het te lozen water verdunnen met zeewater.
Om het dan daarna in de stille oceaan te lozen.
Firefox 115 ESR
Deze week kwam officieel Firefox 115 uit. Het is een ESR versie, wat staat voor Extended Support Release. Deze versie zal security updates krijgen tot september 2024.
De browser kan het leven verlengen van een paar niet meer ondersteunde besturingssystemen.
Zo komt hij nog uit voor macOS 10.12, 10.13, en 10.14. Dat zijn oude systemen die al jaren niet meer ondersteund worden door Apple, 10.14 bv sinds 2021 niet meer. Maar voor gebruik in een intern netwerk kunnen ze hun diensten nog bewijzen, en nu dus ook met een ge-update Firefox;
In Linux systemen zit de browser bij een bepaalde versie van de Linux distributie.
In bv OpenSUSE 15.5 werd de vorige ESR geïnstalleerd, 102.12 die uitgegeven werd op 6 juni 2023, een maand geleden.
Maar in niet meer ondersteunde distributies, bv OpenSUSE 15.3 wordt niet meer geupgrade sinds end 2022, en dus ook de browser die er in zit niet meer.
Maar je kan wel een nieuwere Firefox instaleren door hem zelf te downloaden.
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/115.0/releasenotes/
compiled by BCP v.0.6.3