Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Doudoulinux en Mandriva

Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2012 by wim.webgang **

Distributies van de maand:

- Mandriva
Mandriva One 2011: Ziet er op het eerste zicht interessant uit: gebruiksvriendelijke distro bedoeld voor gamakkelijke gebruik en installatie op de desktop. Je moet helaas wel kiezen: Mandriva One is de “gratis” versie, en andere versies zijn betalend. Dat is niet alleen ongebruikelijk (alhoewel: ook Ubuntu vraagt nu een vrijwillige bijdrage), het werkt ook drempelverhogend. In de betalende versies zitten meer drivers (meestal de “commerciele” of “proprietary” drivers van firma’s die voor hun hardware geen inzicht geven voor het schrijven van de Linux drivers). Met als gevolg dat je in Mandriva One eigenlijk op zoek moet naar “hoe software bij-installeren”. Mogelijk kan je wel een manier vinden om toch alles bij te installeren wat bestaat voor Mandrake, met genoeg kennis over hun pakketsysteem en de repositories daarvoor.
Mandriva gebruikt KDE, en die start standaard op met alle bewegings-reakties aktief; dwz met de muis naar een hoek van het scherm bewegen geeft een of andere aktie als het overzicht van alle openstaande programma’s tonen. Dit soort gedrag – dat je ook hebt op Mac trouwens, en gezien werd als een van de desktop-vernieuwingen – kan je natuurlijk wel afzetten. Als je het niet kende (van een Mac bv), kan het behoorlijk enerverend zijn. Floris heeft Mandriva ondertussen terug vervangen door wat anders…

- DouDou Linux
(getest 14/10 en verder)

Boot van dvd: mooi keuzemenu met domeinnaam, leuke achtergrond tekening, en een keuzelijst van 7 programma’s: Gamine, Pysycache, childsplay, tuxpaint, gcompris, mini dodoulinux, whole doudoulinux. Verder knoppen shut down en restart. beneden een login veld, taal-instellingen waar alleen engels in zit, settings instelling waar je kan kiezen uit Last Session of 15 andere keuzes waarin programma’s maar ook Openbox gnome, openbox kde, Failsafe Gnome en failsafe terminal.
Na het openen van de instellinten onder “tune” krijg je wel de geluiden aangezet (volume control ALi 5451 (Alsa mixer), na het aanzetten bij Vol control preferences van IEC958 Playback AC97-SPSA.
Het opnemen na instellinge als (Microphone) Capture, waarna je een recording tab krijgt bij volume control, met schuifregelaar; kreeg ik nog geen opname, maar ik ben ook niet zeker van de ingebouwde micro.

Er zitten een paar goeie dingen in: je kan het activity menu zelf aanpassen; je bepaalt daarmee het startscherm zelf. De player die beschikbaar is, laadt onmiddellijk een speellijst met muziek uit een bepaalde map; die kan je zelf ook aanpassen. Helaas: voor kleine kinderen zou een icoon beter zijn dan een naam in een speellijst.
Bij het afsluiten een heel mooi eindscherm.
Hoe installeren? Nergens is een mogelijkheid om te installeren voorzien; ik zou het verwachten in “Tune, System.”
Het aanbod van de spelletjes is nogal beperkt, en dus helaas ook de “fun” voor de gebruikers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spoofing in Australië * Op het spoor van de consument * Probeer-limiet * Vertrouwen door broncode

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2012 by wim.webgang **

Spoofing in Australië

In Australië begrijpen consumenten nog steeds niet waarom ze voor digitale producten, als software en muziek-downloads, zoveel meer moeten betalen dan de Amerikaanse consumenten.

Australiërs die op het web naar een web-shop surfen worden automatisch verdergeleid naar de Australische versie van de site.

De australische consumentenvereniging geeft nu de raad om die virtuele internetgrens te doorbreken. Door technieken als anoniem surfen, kan de gebruiker toch rechtstreeks op de Amerikaanse site rondkijken, en dikwijls ook bestellen.

Desnoods moeten ze maar een valse Amerikaanse account aanmaken, met een fictief adres in de VS. Het gevolg kan wel zijn dat bepaalde garantievoorwaarden niet geldig zijn.

Het gebruiken van technieken om schijnbaar vanaf een ander IP-adres te surfen wordt ook wel spoofing genoemd.

Op het spoor van de consument

Bedrijven in de VS die een loopje namen met de privacy van surfers, zijn op het matje geroepen door de toezicht-houdende overheid, de FTC. De bedrijven gebruikten “tracking software”. waarmee ze persoonlijke gegevens verzamelden van surfers, zonder dat die daarvan op de hoogte waren. Met die gegevens maakten gerichte analyses voor bedrijven, die daarmee gerichter de consumenten te lijf konden gaan.
De tracking software moet draaien op de computer van de consument, en om die zover te krijgen werden surfers uitgenodigd om deel uit te maken van een bevoorrechte groep van consumenten, die prijzen konden winnen door hun mening te geven over producten. Maar de software was niet enkel aktief op het moment dat de gebruiker dacht. Eigenlijk werkte die doorlopend in de achtergrond, en verzamelde informatie over de gebruiker, zoals allerlei gegevens die ingevuld worden op websites. Daaronder financiële en medische informatie, wachtwoorden, creditcard nummers, enz. Zelfs informatie van speciale “veilige” websites (met https), werd door het programma opgeslagen en nadien onversleuteld verzonden naar het bedrijf. De marketing gegevens werden voor verzending niet gescheiden van de persoonsgegevens, en ook in opslag bij de firma werden de data niet anoniem gemaakt.
De rechter moet de uitgewerkte boete-regeling nog goedkeuren, maar het zou over een half miljoen dollar gaan.
Ze moeten ook een 2-jaarlijkse audit laten doen door een onafhankelijk bedrijf gedurende 20 jaar.

FTC (Federal Trade Commisson)


Probeer-limiet

Facebook heeft een technologie uitgewerkt om automatisch te reageren op een té intensief gebruik van de mogelijkheden binnen zijn sociale netwerksite. Een voorbeeld daarvan is een verdacht groot aantal “friend-requests” op korte tijd. Daardoor kan de gebruiker een waarschuwing krijgen, tijdelijk uitgesloten worden, of zijn account kan geblokkeerd worden. Facebook vond dat zo’n grandioos nieuwe uitvinding dat ze er een patent op namen in de VS, en blijkbaar toegekend kregen: Patent No. 8,296,373, bij het Amerikaanse Patentburo USPTO.

Vertrouwen door broncode

Het Chinese bedrijf Huawei levert apparatuur voor communicatie, en is grote toeleverancier van telecom bedrijven over heel de wereld. Maar nationale veiligheidsdiensten van verschillende landen waarschuwen voor de nauwe band tussen Huawei en de Chinise overheid, meer bepaald het leger.
In de VS waarschuwde een parlementaire onderzoekscommissie dat Huawei en ZTE staatssteun krijgen en daarmee eigen Amerikaanse bedrijven uit de markt prijzen. Ook de overname van een Amerikaans bedrijf door Huawei werd al tegengehouden.
In Australie werd Huawei geweerd als leverancier van een nieuw breedband netwerk.
Huawei heeft een lokale vertegenwoordiging in Australië en die stelde nu voor om de Australische overheid volledig inzage te geven in de broncode van de apparatuur. Er zou een soort nationaal telecommunicatie-veiligheidscentrum opgezet kunnen worden, waarin Australische specialisten zitten die allerlei telecom apparatuur kunnen onderzoeken en testen op hun veiligheid.
In België stelde men niet zoveel vragen; zowel Belgacom en Telenet werken met Huawei en/of ZTE.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

4.787.500 Linux gebruikers

Uitzending do 18:00 ** October 18th, 2012 by wim.webgang **

Marthe brengt verslag van Brusselse encryptie conferentie “crypto party”
- gebruik van de digitale id-kaart.
- netstat
- vpn: very private network
- gpg/pgp
- lux disk encryptie
- fingerprint in bericht
- cryptocat
enz..
Cryptografie verstaanbaar: gambling with secrets

Vlaanderen telt 4.787.500 Linux gebruikers.

Totaal aantal kiezers: 4.787.500

Broncode stemsoftware (SAES 1.4.6)
Datum: dinsdag, 16 oktober, 2012

De broncode van de stemsoftware van de verkiezingen van 14 oktober 2012.
http://abb.vlaanderenkiest.be/broncode-stemsoftware
http://abb.vlaanderenkiest.be/sites/default/files/SAES1.4.6.zip (direct download)

Build instructions:
Te builden op debian met dpkg-buildpackage.

De broncode is ook terug te vinden op Github: https://github.com/amedee/SAES/

Binnenlandse zaken: http://www.ibz.rrn.fgov.be/index.php?id=140&L=1

Privacy op het internet:
http://www.youtube.com/embed/F7pYHN9iC9I

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apache OpenOffice * Bitcoins onder de matras * Sorry, afkijkers * Data is de nieuwe Olie

WebGang blog ** October 18th, 2012 by wim.webgang **

Apache OpenOffice

OpenOffice is onderdeel van de Apache Foundation, en is daar nu gepromoveerd tot het niveau van prioritair project. De Apache Foundation heeft een 150 tal open source projecten onder zijn hoede, die door vrijwilligers beheerd worden.

Hiermee komt het OpenOffice project uit de incubatieperiode binnen Apache. Tijdens die periode werd nagegaan of het OpenOffice project op gebied van techniek, beheer en community op eigen benen kan staan.

Het project voldoet aan de principes van de Apache Foundation; dat betekent ondermeer dat alle beslissingen open en transparant genomen worden. Het project is erin geslaag nieuwe vrijwilligers aan te trekken, wat zeker nodig was na de voorbije crisisperiode.

OpenOffice is in de jaren 1990 ontstaan als “Star Office”, bij het bedrijf “Star Division”. Het kwam in handen van Sun, dat het open source maakte onder de naam Open Office, en waar parralllel een bedrijfsversie met support bestond onder de naam “Sun StarOffice”. Toen Sun opgekocht werd door Oracle, was er even onduidelijkheid over wat er met OpenOffice zou gebeuren, en een aantal programmeurs die bang waren voor de invloed of het getreuzel van Oracle, maakten een aftakking onder de naam LibreOffice.

Maar Oracle bracht het project nadien onder bij de Apache Software Foundation, zodat de onafhankelijkheid gegarandeerd zou blijven. Het bestond toen uit zo’n 10 miljoen lijnen code. Die werd overgebracht naar broncode-opslag van Apache, en de code werd ook uitgekamd en uitgeplozen op gebied van licentievoorwaarden; indien nodig werden stukken omgezet of herschreven om compatibel te zijn met de Apache Open Source licenties. Daardoor is de code nu ook beschikbaar voor andere projecten.

In mei 2012 werd dan Openoffice versie 3.4 uitgebracht, vertaald in 20 talen, en tientallen miljoenen keer gedownload. Ook in 2013 worden twee nieuwe versies verwacht, één in het begin van het jaar en één op het einde van het jaar.

Ook van tweelingbroertje LibreOffice was al eerder een versie 3.4 verschenen, en LibreOffice is nu aan versie 3.6.2, (hoewel het misschien moeilijk zal worden de versienummers nog te vergelijken). LibreOffice is een project van “The Document Foundation”, die opgericht werd door een aantal medewerkers aan OpenOffice toen dat in handen viel van Oracle.

www.libreoffice.org
www.openoffice.org

Bitcoins onder de matras

De digitale munt Bitcoin, zou in grote getalen opgeslagen zijn in plaats van te cirkuleren. De munt, die gegenereerd wordt door computerwerktijd, en die voorzien is van sterke encryptiemethoden, laat veilige transacties toe tussen verschillende partijen. Dat kan ook op een anonieme manier, zoals met cash geld, waar het de digitale tegenhanger van is. De eenheid is 1 BTC.
Volgens een onderzoek van mei dit jaar , zouden er meer dan 9 miljoen BTC’s in omloop zijn, waarvan 7 miljoen BTC’s opgeslagen zijn, wat overeenkwam met een waarde van meer dan 80 miljoen dollar.

Sorry, afkijkers
Apple heeft een zaak verloren in Engeland, waarin ze veroordeel waren tot het publiceren van een verontschuldiging aan Samsung voor onterechte beschuldiging van illegaal kopieren van hun ontwerp. De oorspronkelijke veroordeling werd nu in beroep bevestigd. De publicatie moet gedurende 1 maand op de website staan, en moet verschijnen in kranten en tijdschriften.

“Data is de nieuwe Olie”
Dat is een uitspraak van een topman van Verizon Wireless, een internet provider in de VS. Die deed hij niet voor een publiek van klanten, maar wel voor een conferentie van marketingmensen. ” We kunnen alles zien wat ze doen”, zei hij, “en dat is waar data over gaat tegenwoordig”. Een van de voorbeelden is dat ze kunnen zien welke Android of iPhone apps in gebruik zijn in welke gebieden. De gegevens kunnen gekoppeld worden aan databanken van andere bedrijven, zodat een veel fijner profiel van de consumenten kan opgesteld worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Snit en naad met geleidende draad

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2012 by wim.webgang **

Capacitor-constantvzw-Ultrasonic_city Artiest-hackster Wendy Van Wynsberghe praat over

  • snit en naad met geleidende draad (textiel als netwerk?)
  • open hardware, arduino
  • constantvzw

en discuteert met Marthe over (ondermeer) de drie vrijheden van de GPL, of nee het zijn er vier want ze tellen vanaf 0, en de free art license.

Meer op haar “condensator” blog www.capacitor.constantvzw.org/

Update 12/10:
en op de Brusselse hackerspace : Preliminaries101, CryptoParty

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vind het lek * Patentsysteem kraakt * Telefoon-privacy

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2012 by wim.webgang **

Telefoon-privacy

Voorbije vrijdag heeft een onderzoeker bekendgemaakt dat de telefoon-nummers van Facebookgebruikers niet veilig zijn voor de buitenwereld. Hij slaagde erin met weinig moeite een hele collectie gsm-nummers en namen aan te leggen, naar eigen zeggen honderden miljoenen. Facebook heeft bevestigd dat er een probleem is.

De onderzoeker kwam op het idee terwijl hij op zijn smartphone op Facebook zat. Hij zag daar “Find Friends using contacts”. Als je dat gebruikt, wordt de contactlijst van je eigen smartphone, je prive-adressenboekje als het ware, gebruikt om in de databank van Facebook te zoeken of er gelijkenissen inzitten. Als in de Facebook databank een nummer gevonden wordt, krijg je dat voorgesteld om op te nemen in je Facebook vriendenlijstje.
Hij onderzocht dat wat dieper en ontdekte dat je adresboek enkel uit telefoonnummers kan bestaan. Je kan dus vertrekken van een gsm nummer, dat laten opzoeken, en dan krijg je de profielpagina te zien, waar meestal de echte naam op staat, dikwijls ook een foto. Hij schreef een klein programmaatje om dat achtereenvolgens te doen met een reeks willekeurige nummers, en de resultaten sloeg hij op in een lijst.
Facebook zegt dat de gebruikers zelf maar moeten beslissen of ze willen dat ze gevonden kunnen worden. Dat kunnen ze zelf instellen in de privacy settings.

Een gebruiker die in zijn “Contact info” zijn telefoonnummers “prive” zet, laat zijn telefoon of gsm nummers niet zien op zijn profielpagina. Maar hij is daardoor toch nog niet beschermd tegen deze aanval, want wordt namelijk omgekeerd gewerkt; zoeken vanuit het nummer.
Om je daartegen te beveiligen moet je ook onder “How you connect”, de optie “Who can look you up” verzetten van “everyone” naar iets minder breed.


Patentsysteem kraakt

Vertegenwoordigers van een aantal grote bedrijven hebben in Zwitserland een bijeenkomst gehad met regelgevers en patent-instanties. De voorbije patentoorlog bij de smartphones heeft het uit de hand lopen van het patentsysteem pijnlijk duidelijk gemaakt, de Internationale Telecommunicatie Unie, een agentschap van de Verenigde Naties, organiseerde het gesprek. De grote bedrijven uit de technologiesektor praten over mogelijke aanpassingen aan het systeem, maar zijn het onderling verre van eens over de duur en impact van patenten. Vooral het gebruik van pantenten op standaard-technologie om de concurrentie van de eigen markt te houden, wordt als een problematische ontwikkeling gezien.

bv Google, Apple, Microsoft, Nokia, Samsung

Vind het lek

Op “Hack in the Box 2012″ hield Google een wedstrijd om lekken te vinden in hun Chrome browser. Om de competitie wat aan te zwengelen hadden ze een prijzenbudget van 2 miljoen dollar. Er waren nochtans weinig winnaars. Er werd door een jonge hacker met de bijnaam “Pinkie Pie” één lek gevonden in de browser. Hij won er 60.000 dollar mee. De volgende dag bracht Google een correctie uit om dat lek te dichten.

Plus een Crhomebook natuurlijk, voor de tweede keer trouwens al want een half jaar geleden op versie 1 van deze wedstrijd won hij ook.

Ubuntu vraagt geld

De Ubuntu Linux distributie, die gemaakt wordt door Canonical, wordt bij download van de website voorzien van een vraag om een financiële bijdrage te leveren. Ze tonen een voorbeeldscherm waarbij de gebruiker in totaal 16 dollar geeft. Het unieke aan het scherm is dat de gebruiker 8 rubrieken krijgt die de soorten werk aan het systeem voorstellen, en kan instellen hoeveel hij aan ieder soort werk wil besteden. De gebruiker kan de vraag ook wegklikken en de distributie nog altijd gratis downloaden.

Eerste FSF certificaat

De Free Software Foundation heeft een oproep gedaan aan fabrikanten van hardware om de rechten en de vrijheid van de gebruikers te respecteren. Dat kan je als een reaktie zien tegen het verbod om je apparaat anders te gebruiken dan de fabrikant het voorschrijft. Maar ook als protest tegen fabrikanten die vrije software als Linux gebruiken in hun apparaat, maar de gebruiker verhinderen iets aan de software te wijzigen, eigen versies te draaien of zelfgekozen upgrades te doen. Daarvoor gebruiken ze truukjes als via de hardware de toegang te belemmeren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

()

(Op komst...) ** October 4th, 2012 by wim.webgang **
  • Nieuwe distributie van de maand te kiezen voor oktober; suggesties welkom:
  • ook als je je eigen distributie wil bespreken…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De modem ontmanteld + DotM: Linux Mint 13 / Ubuntu Studio

Uitzending do 18:00 ** October 4th, 2012 by wim.webgang **

Binnenkant van de b-box2

  • vivisectie van een b-box2
    - zie foto: kan aanzienlijk inzoomen ;) bbox-board-detail

    Wij vroegen ons af wat de verklaring was voor de onnoemlijk lelijke en onmogelijk stapelbare vorm van de modem was:

    • ongetwijfeld antennes aan de binnekant
    • verstopt achter plastic?

    Eén manier om het te weten: opendoen!
    Een stervormige schroevendraaier en 4 schroefjes later onthult het geheim van de b-box2: gebakken lucht! Er zit niets in die vorm, de ruimte is leeg.
    Wel een andere verrassing (door Floris al voorspeld): de usb-poort zit in een blokje met 2 usb-poorten onder elkaar; door de vorm van de plastic behuizing is er maar 1 zichtbaar op de buitenkant.
    Verder duidelijk herkenbaar : de 2.4 Ghz Mini PCI card, en de draden naar boven en onder naar de antenne-koperbaan op het bord; geen externe antennes dus.

  • Muziek:
    • On the top of a dead tree
  • In de reeks “DotM”: Ervaringen met de distributie van de maand september: Mint13 / Ubuntu Studio

    LinuxMint 13 Cd

    Ubuntu studio
    Voor creatieve mensen om snel creatief bezig te zijn: bewerking van fotografie, beeld, video, geluid enz.

    Gebruik van Mint13

    • Desktop
      Rechtsklik op de desktop werkt! Je kan dus gewoon een document maken door
      Rechtsklik, Create New Document, Empty document
      De directe keuze voor Create New Document en Create New Folder is enorm handig.
      Alternatief dat aangeboden wordt bij Create New Document: je kan standaarddocumenten of templates voorzien en die komen dan bij de Empty Document keuze, zodat je onmiddellijk een leeg document van die vorm kan maken.
    • Terminal
      In de terminal kan je een stuk van het terminal (de tekst dus) selecteren, en in het menu “copy” kiezen, om elders te plakken.
    • Desktop-beheer
      Ik wil de screensaver-password-lock afzetten (of minstens veel langer zetten).
      Dat kan niet met rechtsklik op de desktop. In system settings gok ik ofwel op Personal/Appearance (omdat daar een desktop icoon inzit), Displays, Power (omdat screensaver daar dikwijls in gecombineerd wordt), of mogelijk in System, Details (omdat dat het laatste is wat vaag genoeg in die richting zou kunnen gaan). Appearance geeft hetzelfde scherm als op de Desktop rechtsklikken en “Change desktop background”, hoewel het hier dus een andere naam heeft. Display gaat over de schermafmetingen (resolutie). System Details laat instellingen zien maar geeft geen mogelijkheid tot wijzigen. Ik blijk ergens over gekeken te hebben: Brightness and… Lock.
      Daarin zitten “Lock” on/off, de tijd en “require password” instellingen.
      Na een instelling krijg je geen “save” knop, gewoon sluiten en de instelling is bewaard (hoe cancel doen blijft een vraag).
      Nu is het effect dat de screensaver wel aanspringt, maar ik met een beweging van de muis terug aan de slag kan. De screensaver vind ik schitterend: een zwart scherm met bovenaan in het midden de tijd; dus het scherm wordt een soort klokje. Rechtsboven de gebruikersnaam zodat je onmiddellijk een zicht hebt op de toestand van de machine; zou handig zijn voor mijn servers eigenlijk!
    • Desktop-vormgeving
      Een mooie kalender; heel eenvoudig zwart wit maar juist daarom heel duidelijk (veel beter dan in sommige recente KDE’s!)
      De “versimpelde” iconen (richting smartphone/tablet?) vind ik lelijk en vooral minder duidelijk; bv in “gedit”, het notablok programma voor .txt bestanden zijn de iconen echt slecht vind ik. (zie schermafbeelding).


Installatie log:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe smartphones * Naar China en terug * Alleen-Windows-processor

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2012 by wim.webgang **

Alleen-Windows-processor

Intel heeft een processor aangekondigd die alleen voor Windows gebruik is. Alleen het besturingssysteem van Microsoft zou erop kunnen draaien.


Naar China en terug

Het was een schok toen IBM een paar jaar geleden zijn hele pc-afdeling afstootte en verkocht aan het Chinese bedrijf Lenovo. De gebruikers lijken ondertussen gewend te zijn aan het idee. Dat was niet moeilijk want de produkten bleven gelijkaardig, en bv een bekende modelnaam van laptops bleef behouden. Nu kondigde Lenovo bovendien nog aan een nieuwe fabriek te willen bouwen in … Amerika. Ze hebben een locatie op het oog in North Carolina. Er zouden aanvankelijk zo’n 100 mensen terwerkgesteld worden.

Nieuwe smartphones

In Finland is een nieuw bedrijf opgericht dat smartphones wil gaan maken. Het bedrijf heet Jolla, en ze zouden werken aan een toestel gebaseerd op MeeGo. Hun eigen versie daarvan heet Sailfish. Het hoofdkwartier van Sailfish is gevestigd in HongKong, en ze richten zich inderdaad naar de Chinese markt.
Er zou 200 miljoen euro in het project gestoken worden.
De produktie van de toestellen zelf willen ze overlaten aan OEM partners.

Het MeeGo smartphone systeem werd door Nokia bij het huisvuil gezet toen ze overstapten op Windows. Nokia had nochtans een lange geschiedenis in smartphone systemen met Linux wortels. Qt is de succesvolle programmeeromgeving, die ook voor de Linux KDE desktop wordt gebruikt.
Bovendien had Nokia net de N9 uitgebracht, die op MeeGo draaide. Maar Nokia kwam in financiële problemen, en een ex-Microsoft topman die net binnengehaald was, gooide het roer om.

De basis van het MeeGo systeem is open source, en daardoor konden anderen erop voortbouwen en zo het systeem een tweede leven geven. De grafische interface die ze er bovenop bouwen gaan ze niet open source maken.

http://www.h-online.com/open/features/Nokia-no-luck-with-Linux-1267190.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off