Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Snel even leren programmeren

Uitzending do 18:00 ** October 29th, 2015 by wim.webgang **


Leer programmeren in 24 uur?
Leer programmeren in 21 dagen?

Eerlijk? Begin eens met 2 jaar.

Leer programmeren

Peter Norvig, een ervaren programmeur die bij Google werkt, heeft het gehad met de boeken met titels als “leer programmeren in 24 uur, 21 dagen enz”. Hij schreef een artikel met de titel: “Leer programmeren in 10 jaar”.

Hij wijst erop dat je om goed te worden in iets, er echt in moet investeren. En dan spreken we van 2 tot 10 jaar, en het gaat over duizenden en duizenden uren.

Je kan iets leren uit een boek, maar hij raadt aan om het zeker te combineren met bv een opleiding, en vooral veel praktijk. Hij raadt ook aan om verschillende programmeertalen te leren, bv een zes-tal.

En natuurlijk om je computer te leren kennen, die moet immers de programma’s uitvoeren. Ook praten met andere programmeurs is nuttig, en bovenal andere programma’s lezen.

Doen

Voorbeeldjes in boeken kunnen nuttig zijn, maar als je een taal gekozen hebt die veel gebruikt wordt in free software en/of open source projecten, heb je geluk. Je kan op een platform als sourceforge of github broncode afhalen van programma die je eventueel zelf kent of gebruikt. Dan krijg je echte praktijk-code te zien. Als je binnen een bedrijf werkt kan je je toeleggen op de code die daar intern voorhanden is.

Het belangrijkste is doen. Dat kan beginnen met het aanbrengen van kleine wijzigingen aan bestaande programma’s. Je leert de programmacode lezen, je leert de concepten verstaan, en als je wat geluk hebt krijg je ook feedback van ervaren collega-programmeurs.

Dat kan dan evolueren naar het meewerken aan een project, waar je in het begin de slechtste prorammeur bent, en dus het meeste leert. Na verloop van tijd groeit je kennis en kom je op een dag terecht in een project waar je de beste programmeur bent. Op dat punt zal je merken dat er nog andere eigenschappen belangrijk worden: omgaan met anderen, bijsturen, coo?rdineren, inspireren.

Welke taal?

Om dit alles vol te houden is het belangrijk dat je er ook plezier aan beleeft. Programmeren moet je graag doen.

In het begin kan het daarom belangrijk zijn van goed de uitvoering van het programma te kunnen volgen. Als je een taal kiest kan je daar rekening mee houden, door niet te kiezen voor C++ of Java, waarvan de programmeeromgevingen ontwikkeld zijn voor teams van programmeurs in grote bedrijven.

Kies je een taal met een “runtime” bv, dan kan je stukjes code snel laten uitvoeren om te kijken wat het geeft. In Gambas heb je bv een IDE waar je rechtstreeks commando’s kan intikken in een commandolijn, en dan krijg je feedback van de uitvoering van die ene regel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zakenmodel van telecoms * KDE koppensneller * Willy de weerwolf * Achterpoortje of niet

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2015 by wim.webgang **

Zakenmodel van telecoms
Telefoonoperatoren kijken aan tegen dalende roaming tarieven, maar verdienen meer en meer geld met de kennis over hun gebruikers. De telefoonoperatoren zitten op een berg gegevens. Ze weten of je een goedkoop of duurder abonnement met internet hebt, hoeveel je het gebruikt, maar ook wanneer en waar je je mobiele communicatie gebruikt, of je aankopen doet, of je websites van prijzen van producten checkt voor je aankoop, enz.
Maar individuele gegevens verkopen met naam en toenaam zou sterke reakties van gebruikers kunnen opleveren, en dat willen de telco’s liever vermijden.
Ze kunnen die gegevens wel op een andere manier ten gelde maken. Optellingen en analyses van naamloze gegevens geven inzicht in grotere stromingen van doelgroepen, meestal consumenten. En daar zijn grote bedrijven als supermarktketens zeker in geïnteresseerd.
Zo kunnen ze aanbiedingen aanpassen aan het moment van de dag dat bepaalde profielen klanten meer voorkomen in hun buurt. Ook de reklamesector kan dat gebruiken: de inhoud van electronische reklameborden kan beter afgestemd worden op de profielen van voorbijgangers op ieder moment van de dag.
Gespecialiseerde bedrijven hebben software die de nodige analyses maakt op de gegevens van de operatoren. Er is natuurlijk ook een eigen afkorting voor: TDaaS, wat staat voor “Telecom Data as a Service”.
In de VS is deze bedrijfsaktiviteit al goed voor 24 miljard dollar, en dat groeit nog aan. In Europa lijken de strengere privacy-wetten nog een rem te vormen op het gebruik van deze marketingtechnieken. De telecoms communiceren er trouwens niet (graag) over, en we weten dus niet hoeveel ze eraan verdienen.
De Electronic Frontier Foundation heeft wel vragen bij de manier waarop gegevens ge-anonimeseerd worden. Voor bedrijven die niet de intentie hebben om de gegevens tot echte personen terug te brengen, volstaat het misschien. Maar als criminele computerinbrekers die gegevens in handen krijgen, houdt weinig hen tegen om de gegevens te vergelijken of koppelen met andere gegevens, en mensen te identificeren. Ook als de gegevens door de telco’s – of meer waarschijnlijk – door een derde partij ge-anonimiseerd worden, gaan die gegevens meer rond dan strict noodzakelijk voor de telco-aktiviteit, en nemen de risico’s op misbruik dus toe.

Willy de weerwolf

Oktober 2015 ik een ongevvaarlijke weerwolf losgelaten: Ubuntu 15.10. Hun Suske-en-Wiske achtige namen voor de distributies doen ze ook weer alle eer aan, en hoewel iedereen Willy Weerwolf denkt, is het eigenlijk “wily werewolf”, een verlokkelijke weerwolf of ziets.
Dat verlokkelijke zal hij natuurlijk wel moeten waarmaken, want er zijn veel Linux distributies die naar de gunst van de gebruikers dingen.
De Linux kernel is versie 4.2, en LibreOffice is aan versie 5 gekomen.
De grafische schil of “Display Server” is nog altijd X.org met Unity7, ondanks het rumoer over Mir. Die eigen grafische server van Canonical/Ubuntu zal voor Unity8 en Ubuntu 16.04 zijn.

Ubuntu’s weerwolf lokt bovenop de X-server met de vele smaken van desktop: MATE, Xfce, LXDE, Gnome, Kylin en KDE.

KDE koppensneller

Die KDE moet het vanaf nu zonder zijn ervaren KUbuntu coördinator doen, want Jonathan Ridell heeft er de brui aan gegeven na de 15.10 release.
Tien jaar startte hij Kubuntu, omdat hij vond dat het belangrijk was om een KDE versie te hebben van de distro die toen gestart was op basis van Debian, Ubuntu. Maar nu verlaat hij het Ubuntu project omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de licenties die Canonical als sponsor weet op te dringen.
Jonathan Ridell blijft gelukkig toegewijd aan KDE, die hij beschrijft als de beste eindgebruikers vrije software community.

De aankondiging staat sinds vrijdag (23/10) op de kubuntu.org site:

http://www.kubuntu.org/news/jonathan-riddell-stands-down-as-release-manager-of-kubuntu/

Zijn aankondiging was geen verrassing, want zijn expliciete vragen irriteerden Canonical, dat uiteindelijk weigerde hem nog langer als release manager van Kubuntu te erkennen.
Wat trouwens geen officiële titel was, want de KDE community werkt algemeen zonder een echte “leider”. Een van de alleszins belangrijke personen is Lydia Pintscher, die een eigen blog heeft over KDE.

http://blog.lydiapintscher.de/

Achterpoortje of niet

De Britse overheid heeft gezegd dat bedrijven van bv smartphones in staat moeten zijn om welbepaalde data van de gebruiker uit hun toestellen te verstrekken aan de overheid als die erom vraagt; bv bij een gerechterlijk onderzoek. Dat lijkt dan te betekenen dat bedrijven altijd een manier moeten inbouwen om data van de gebruiker te kunnen lezen, ook als die ze op het toestel versleuteld bewaart. M.a.w. om te kunnen voldoen aan die eis van de overheid moeten de fabrikanten achterpoortjes inbouwen in hun producten, lijkt het.
Dit kan een reaktie zijn op Apple, dat de versleuteling van gegevens op hun toestellen zo uitgevoerd heeft, dat de sleutels volledig en alleen in handen van de gebruiker liggen. Apple kan niet aan de gegevens van een door de politie in beslag genomen iPhone van de huidige generatie.
Maar voorlopig vraagt de Britse overheid dus niet formeel aan programmeurs om achterpoortjes in te bouwen.

(alsof die programmeurs al niet genoeg aan het hoofd hebben)

Wie zelf de parlementaire vraag erover wil nalezen:

http://www.publications.parliament.uk/pa/ld201516/ldhansrd/text/151027-0001.htm#15102748000052

Lift ^ | Lift v | Comments Off

oude wijn in nieuwe zakken

Uitzending do 18:00 ** October 22nd, 2015 by wim.webgang **

Je kan er alle kanten mee uit, met de nieuwe computerkast voor de commodore amiga 1200:

  • Ofwel bouw je je originele amiga erin, al dan niet met uitbreidingen als CF-cardreader …
  • Ofwel gebruik je hem voor een gelijkaardig bord dat compatibel is met de amiga 1200.
  • Ofwel bouw je er een raspberry pi in, die ondertussen een 6-voud van dr rekenkracht heeft van de originele 1200!

Nog negen dagen en dan weet je of het croudfunding project zijn doel bereikt heeft…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuw plastic * Halfslachtig ontslag * Halfslachtige encryptie * Betaalmuur

i-nieuws 6 na 6 ** October 19th, 2015 by wim.webgang **

Betaalmuur

Youtube begint in de VS met een abonnementsdienst met de naam YouTube Red. De naam doet misschien aan “adult content” denken, maar dat zou niet expliciet zo bedoeld zijn. De dienst zo’n 10 dollar per maand kosten. De abonnees zouden dan YouTube filmpjes kunnen opslaan om nadien te bekijken, en ze zouden ook niet geplaagd worden door advertenties.
Je moet dan wel inloggen, en daarmee geef je weer wat privacy op. Een van de manieren om klanten aan te trekken voor hun betaaldienst is een speciale app voor gaming en voor muziek, en er komen ook reeksen die speciaal voor de abonnees gemaakt worden.
Je kan het abonnement gebruiken op je pc, laptop en android smartphone. Wie met zijn iPhone een abonnement neemt via het Apple kanaal, betaalt bijna 13 euro per maand. Google rekent het verschil door dat Apple inhoudt op de verkoopprijs.
Voor de gewone gebruiker blijft het nu afwachten hoeveel inhoud op termijn achter deze betaalmuur verdwijnt.

Halfslachtige encryptie
Wie zijn gegevens veilig wil stockeren, kan beroep doen op harde schijven met versleuteling. Hiermee besteed je een stuk verantwoordelijkeheid uit, en spaar je het werk van het zelf installeren van versleutelingssoftware op je systeem.
Helaas is bij een aantal van de onderzochte schijven van een fabrikant een probleem ontdekt door onderzoekers. In sommige gevallen zijn zelfs achterpoortjes ontdekt om de beveiliging te omzeilen.
Ze vermelden verder een zwakke manier om een willekeurig getal te kiezen voor de versleuteling. Daardoor zijn de mogelijkheden om de encryptie te ontsleutelen veel groter, en komen ze in het bereik van de rekenkracht van een gewone pc.
De meest flagrante fout is dat soms het wachtwoord gewoon op de harde schijf zelf bewaard wordt, waardoor een aanvaller het daar maar af te halen heeft.
De onderzoekers zeggen ronduit dat ze hopen dat niemand die harde schijven voor iets belangrijks gebruikt.
Wie wil kijken of zijn eigen harde schijf vermeld wordt in het onderzoek, kan terecht bij een download van het raport; (link pdf):

https://eprint.iacr.org/2015/1002.pdf

Halfslachtig ontslag
Een bank in de VS gaat zo’n honderdtal informatici ontslaan om het werk te laten doen door goedkopere arbeidskrachten in het buitenland. De informatici, meestal met jaren ervaring, moeten in hun laatste werkweken hun vervangers opleiden. Maar bovendien moeten ze nog tot twee jaar standby blijven voor gratis telefonisch advies, of indien nodig persoonlijke tussenkomst, inzover het niet onmogelijk is door een eventuele nieuwe baan.
De IT’er die de voorwaarden anoniem naar de pers lekte, kreeg eind september zijn ontslag en moet nog tot 1 november werken.
Het is nog de vraag of deze “vrijwillige” medewerking na het einde van de opzegperiode afgedwongen kan worden. Bij topniveau jobs kan je zo’n voorwaarden als “cooperation agreements” verwachten, maar zelfs dan wordt er soms een apart consulting contract afgesloten.
De bank waarover het gaat, geeft zelf geen commentaar. Er wordt volgens verschillende andere werknemers veel werk uitbesteed, en er wordt gewerkt met goedkope geïmporteerde bedienden, ondermeer uit India.

Nieuw plastic
De commodore gekte iljkt niet te eindigen, maar enkel te verergeren. Fans van de ondertussen meer dan 30 jaar oude home computer kunnen het niet verkroppen dat het plastic van hun pc-tje begint te vergelen en af te brokkelen. Ze ontwikkelden al een eigen bleekmiddel om het vergelen om te keren, maar na verloop van tijd laat het plastic toch terug zijn ware leeftijd zien.
Dan zit er niets anders op dan een huidtransplantatie toe te passen. En in tijden van 3D en makerbots kan dat geen probleem zijn. Uiteindelijk waren er zoveel kandidaten voor een nieuwe plastic behuizing voor de oude homecomputers, dat ze de computerkast in productie gaan nemen. Het gaat meer bepaald om de behuizing van een opvolger van de wereldberoemde Amiga Commodore 64, namelijk de Amiga 1200. Die had een witte behuizing die zowel het toetsenbord als de pc bevatte.
En raad eens hoe ze het geheel willen bekostigen? Inderdaad, via een Kickstarter project: “a1200housing”.
Ze hebben meer dan 500 deelnemers, maar zitten nog 20% verwijderd van hun uiteindelijke doel, en de inzameling loopt nog maar een paar dagen.

https://www.kickstarter.com/projects/a1200housing/new-amiga-1200-cases-made-from-new-molds

slashdot video:
October is the Most Open (Source) Month (Video)

http://news.slashdot.org/story/15/10/16/1835259/october-is-the-most-open-source-month-video?continuous_video=1&sbsrc=videosb

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Brussel: DRM in beeld (jpeg)

Uitzending do 18:00 ** October 15th, 2015 by wim.webgang **

In Brussel was de JPEG groep bijeen om te praten over een nieuwe versie van jpeg, bekend van de beeldjes op de computer met de uitgang .jpg.
Tot wanhoop van heel wat internetgebruikers is de “jpeg group” in gesprek over het opnemen van DRM in de nieuwe jpeg standaard. Maar is dat wel een goed idee?

De uitleg van de Electronic Frontier Foundation: https://eff.org/files/2015/10/13/jpeg_presentation.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een kilo zout * een gram heroine

i-nieuws 6 na 6 ** October 15th, 2015 by wim.webgang **

Een kilo zout

In tijden van digitale communicatie, digitale documenten, digitale handtekeningen enz, zouden we vergeten dat een van onze belangrijke hulpmiddelen niet digitaal is: het gewicht in kg. Een kg is immers gedefinieerd als het gewicht van een bepaald object dat ergens bewaard wordt, en diende als standaard en referentie.
Net als veel andere maten, zoals de meter, die bestond uit een stok met een bepaalde lengte, die als referentie gebruikt werd voor “de meter”. Eind 17e eeuw werd die lengte door een Italiaan vastgelegd op basis van de beweging van een slinger die een afstand aflegt in 1 seconde. Dat was een verdienstelijke poging om iets universeels vast te leggen, met helaas nogal veel niet zo objectieve en/of neutrale parameters, denk maar aan materialen, tijdsmeting, plaats op de aarde, enz. In vergelijking met de huidige meter heeft hij een nauwkeurigheidsafwijking van bijna e?e?n cm. De evolutie van de definitie van de meter zorgde telkens voor een grotere nauwkeurigheid. Bv in de eerste stap, om de meter te nemen als een deel van een veel grotere afstand, in dit geval de meridiaan van de noordpool tot de evenaar, en wel diegene die door Parijs loopt. Of hoe een standaard ook een beetje politiek is. De Franse Academie voor Wetenschappen speelde trouwens ook een beetje vals, want ze konden die afstand helemaal niet meten. De echte afstand die ze gebruikten was die tussen Duinkerken en Madrid. Ze dachten slim te zijn door het referentiemodel van de meter uit te voeren in messing, en na correcties in platina, omdat dat roestvrij is. Maar er waren nog andere invloedsomstandigheden; zoals de afplatting van de aarde, slijtage, vervorming enz. De nauwkeurigheid was al wel op een paar tienden van een mm gebracht. Maar ook na verdere verbeteringen bleef de standaard een referentie-object, bewaard in een of ander instituut.
Pas in de jaren zestig en tachtig ging men over op standaarden gebaseerd op golflengte en lichtmeting, in bepaalde omstandigheden als vacuum en beschrijving van de lichtbron. De meter kan nu zelf vastgesteld worden als iets na de komma van 1 579 800 golflengtes van helium-neonlaserlicht.

Maar niet met de kg dus. Dat is nog altijd het gewicht van een bepaald object, ergens bewaard in een instituut; namelijk een cylinder gemaakt van platinium en iridium, ook al gebruikt einde 19e eeuw voor de meter. Tegen 2018 willen wetenschappers ook deze maat vervangen door een nauwkeurigere maat die in laboratoria geverifieerd kan worden, en waarbij de constante van Planck gebruikt zou worden.

Een gram heroine

Brain Krebs, een Amerikaanse blogger die diepgaand onderzoek doet over veiligheidsproblemen op internet, heeft een vijand gemaakt in Rusland, namelijk de man achter een criminele website.
Op de blog Krebs on Security kan je regelmatig interessante analyses lezen over computerbeveiligingsproblemen, zoals de lek bij de “Ashley Madison” datingsite. In zijn artikels legt de auteur ook de mechanismen bloot die computerinbrekers gebruiken, en dat wordt hem niet in dank afgenomen.
Zo was er een Ukraiense creditcard fraudeur met als bijnaam “de vlieg”, die hem probeerde op verdachte links te doen klikken, en hem ook in persoonlijke berichten begon te bedreigen met kennis over persoonlijke gegevens als adres. Hij postte adresgegevens en foto’s op een website om zijn dreigementen kracht bij te zetten.
Krebs is een gerespecteerd onderzoeker, met zijn eigen netwerk, en hij nam contact op met Russische collega’s, waar hij hoorde wat de aktiviteiten van “de vlieg” waren.
Hij wist bovendien binnen te geraken in een van de websites van de Ukrainer, en vond daar een heel complot dat tegen hem werd opgezet. Er werd geld ingezameld en er werden voorbereidingen getroffen om hem drugs te sturen en hem tegelijk aan te geven bij de politie.
Ze bestelden een gram heroine die ze betaalden met bitcoins op de toenmalige Silkroad site, waar allerlei illegale handel plaatsvond. Dan werd het pakketje opgestuurd met een koerierdienst, en om aan zijn companen te bewijzen dat hij het drugsgeld niet voor eigen gebruik ingezameld had, postte “de vlieg” het tracking nummer op zijn site. Daar kan het pakje gevolgd kan worden via de website van het koerierbedrijf.
Ook Krebs kon mooi meevolgen, en verwittigde de politie. Die nam het pakje in ontvangst dat de silkroad drugs bevatte.
Krebs schreef over het pakje en het mislukte opzet op zijn blog, en zette zo de vlieg voor schut.
Die voerde de bedreigingen nog op, en richtte die naar de vrouw van Krebs. Er werd door een bloemist een grote rouwkrans afgeleverd als duidelijk dreigement.

Maar Krebs had ondertussen ook niet stilgezeten, en had ontdekt dat de vlieg onder een andere naam aktief was op een andere site, waar hij met een e-mail adres inlogde. Dat was een eerste spoor, en wat onderzoek leerde dat er ooit op dat adres ingebroken was. Krebs kwam te weten dat het adres gebruikt was om rapporten van een keylogger te laten afleveren. Een keylogger is software die op een computer gei?nstalleerd wordt om gegevens als loginnamen en wachtwoorden van de gebruiker te weten te komen.
Het is niet duidelijk of hij zo achterdochtig was, of het maar een test was, want het bleek te gaan over de pc van het liefje van de vlieg waarop die spionagesoftware gei?nstalleerd was.
Dat gaf Krebs een interessant e-mail adres en naam om dichter bij de vlieg te komen.
De Ukrainer bleek met zijn liefje in Italie? te wonen, en dus helemaal niet zo onbereikbaar te zijn als eerst gedacht.
Alle informatie werd doorgegeven aan politiediensten, ook in Italie?, en even later werd de vlieg thuis opgepakt en in een Italiaanse gevangenis gegooid.
Daar bleef hij maar tijdelijk, want de VS hadden om zijn uitlevering gevraagd. Nu is hij overgebracht naar de VS en wacht daar op zijn proces. Hij stuurde al een kaartje met verontschuldigingen naar Krebs.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van koelvin tot orkavin

Uitzending do 18:00 ** October 8th, 2015 by wim.webgang **

Vinnig
… leidt Lydia ons in in de wereld van de orca’s. Sommige termen klinken bekend: “communities” “communicatie”, enz, maar als we horen dat de “emotionele intelligentie” van de orca’s veel groter is dan die van de mens, duikt de eerste verwondering op.
En de verwondering blijft; als Lydia vertelt over de groepen en subgroepen, de culturele verschillen tussen orca’s, de sociale banden, interactie, enz.
Hoe meer je over deze dieren te weten komt, hoe beschamender de rol van de mens is op hun wereld: jacht, gevangenschap, handel en mishandel, verwoeste gezondeheid en dan spreken we nog niet over de verstoring van hun natuurlijk milieu.

Hoop
Maar er is hoop. Sommige mensen vinden het leuker om Orka’s in de natuur te onderzoeken, dan om ze af te richten in een dolfinarium. Ze proberen meer te weten te komen over hun leefwereld en taal. Daarvoor plaatsten ze micro’s (hydrophones) in de zeeën waar orca’s voorkomen (bv westen van Canada), en via internet kan je die net als webcams .. euh als radio – live beluisteren.

Daar heb je nog meer aan als je de “taal” leert; je kan een aantal basisgeluiden leren herkennen via de website. Als gevorderde kan je helpen (croudsourcen) om orka’s in kaart te brengen, door naar live micro’s te luisteren en een luisterverslag in te sturen, dat mee opgenomen kan worden in het archief.
Oh, en orka’s zijn dus geen bloeddorstige mensenmoordenaars, integendeel, indianen gebruikten orka’s als collega-jagers, waar ze de walvis-buit mee deelden…

Luister zelf op Welcome to the Salish Sea hydrophone network: http://listen.orcasound.net/PracticeHere.aspx

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Koel * Voorzichtige chauffeurs * Grow your own

i-nieuws 6 na 6 ** October 8th, 2015 by wim.webgang **

Voorzichtige chauffeurs

Een Belgisch bedrijf uit Wortegem-Petegem brengt binnenkort een een “app” op de markt om het gebruik van je uitgeleende auto op te volgen. Er wordt een dongle aangesloten op de electronica van de auto, en die stuurt via internet gegevens door naar een webserver. De server stuurt een berichtje of een mail naar de eigenaar als de auto gedrag als overdreven snelheid vertoond. De app is bedoeld voor ongeruste ouders die hun auto aan hun kinderen uitlenen. De zogenaamde Rookiedongle zou in januari volgend jaar voorgesteld worden.

Via een website kan de eigenaar gedetailleerde informatie opvragen.
Per bestuurder kan het gedrag in een score in grafiekjes weergegeven worden, en ook uitgezet worden op een maandoverzicht, waardoor gedrag aan oorzaken kan gekoppeld worden.

Maar het is ook mogelijk het apparaat in “onzichtbare” stand te zetten, en dan krijgt de eigenaar enkel meldingen als vooraf ingestelde drempels worden overschreden.

Hoewel de toepassing een verregaande inbreuk op de privacy kan zijn indien misbruikt, maken ze juist reklame met de stealth mode: wie niets verkeerds doet, blijft onzichtbaar.


Waar zit de data, wie heeft de controle?
Het apparaat gebruikt een “virtuele simkaart”, vergelijkbaar met een simkaart in een gsm, maar dan zonder dat er een telefoonnummer aan gekoppeld is. De verbinding werkt in heel Europa, inzover er natuurlijk dekking van operatoren is. Via die kaart wordt de data doorgestuurd naar “de cloud”, m.a.w. een server van RookieDongle zelf (of onder hun controle). De simkaart blijft ook eigendom van RookieDongle.
Voor het gebruik neemt de klant een abonnement van 1 of meer jaar. .

http://rookiedongle.com/howitworks.php

Koel

Er wordt op kleinere schaal gezocht naar koeling, en waarom niet in de processor zelf? Onderzoekers die gesponsord worden door het Amerikaanse ministerie van defensie, onderzoeken of ze geen vloeistofkoeling in de chips zelf kunnen toepassen, in plaats van in een externe koelvin.
Dat kan ertoe leiden dat computers veel compacter gebouwd kunnen worden.

De eerste foto’s zien er nogal ongeloofwaardig uit, of anders zijn ze maar ter illustratie gemaakt ( te zien op thestack.com).
Maar in de praktijk zou het gaan over microscopisch kleine kanaaltjes die een heel kleine hoeveelheid koelvloeistof tot erg dicht bij te te koelen onderdelen brengt, waardoor de koeling veel efficiënter is.

Grow your own
Het legaliseren van marijuana voor medische toepassingen in de VS, leidde ertoe dat de bedrijven die de planten kweken, ook gewone bedrijfsnoden beginnen te ventileren. Waaronder software. Een kweker vond niet de nodige software om zijn kwekerij efficiënt te runnen, en hij begon dus zelf software te ontwikkelen.

http://tech.slashdot.org/story/15/10/07/1911209/marijuana-growers-need-software-too-video

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Chaos Coctail

Uitzending do 18:00 ** October 1st, 2015 by wim.webgang **

Coctail
Marthe mijmert over het voorbije Chaos Communication Camp, en werd bij het flashen van een router met openwrt beloond met het recept van een coctail.
(blijkbaar gebruiken ze namen en versies van coctails als roepnaam en nummers voor de releases van openwrt: “the OpenWRT drinking game”)

Herontdekken

Jolla kreeg een update naar interface 2.0, en dus heeft de Linux smartphone een ander gezicht gekregen.
(de toestellen die nu nog beschikbaar zijn worden bljkbaar allemaal geupgrade).

Voor je agenda:
Q-O2.be 8, 9, 10, 11 oktober in Brussel.
AGF: Wereldpremiere met alleen stem?
In WTC ook kunstenaars : DIY microscoop zie hackteria.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

“i-fixit” gestraft * Satelliet

i-nieuws 6 na 6 ** October 1st, 2015 by wim.webgang **

Satelliet

Australie heeft zijn eigen satelliet gelanceerd: Sky Muster. Als lanceerbasis werd niet een basis in Australië, maar wel een locatie in Zuid-Amerika gebruikt. Het is de eerste satelliet van een set van twee die internetverbinding via de satelliet moet gaan leveren. De eindgebruiker zal een snelheid van 25/5 Mbps aangeboden krijgen.

“i-fixit” gestraft

De doe-het-zelf website voor gebruikers van allerlei gadgets en it apparatuur is door Apple gestraft. Apple vindt dat iFixit zich misdragen heeft door een toestel van Apple uiteen te halen. Door toestellen uit elkaar te halen dan de site ze beter documenteren. En daardoor komt de gebruiker meer te weten over zijn toestel; hoe het gemaakt is, wat voor componenten erin zitten, enz. Uiteindelijk leidt dat tot meer mogelijke reparaties, en dat is waar iFixit ook op mikt. Apple was echter niet opgezet met het documenteren van zijn laatste Apple TV en Siri afstandsbediening, en nam een tegenmaatregel. Een app van iFixit in de app store van Apple, werd verbannen, door het opschoerten van de account waarop de app geregistreerd was. De app zelf was een reparatiehandleiding.

Lift ^ | Lift v | Comments Off