Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuw plastic * Halfslachtig ontslag * Halfslachtige encryptie * Betaalmuur

i-nieuws 6 na 6 ** October 19th, 2015 by wim.webgang **

Betaalmuur

Youtube begint in de VS met een abonnementsdienst met de naam YouTube Red. De naam doet misschien aan “adult content” denken, maar dat zou niet expliciet zo bedoeld zijn. De dienst zo’n 10 dollar per maand kosten. De abonnees zouden dan YouTube filmpjes kunnen opslaan om nadien te bekijken, en ze zouden ook niet geplaagd worden door advertenties.
Je moet dan wel inloggen, en daarmee geef je weer wat privacy op. Een van de manieren om klanten aan te trekken voor hun betaaldienst is een speciale app voor gaming en voor muziek, en er komen ook reeksen die speciaal voor de abonnees gemaakt worden.
Je kan het abonnement gebruiken op je pc, laptop en android smartphone. Wie met zijn iPhone een abonnement neemt via het Apple kanaal, betaalt bijna 13 euro per maand. Google rekent het verschil door dat Apple inhoudt op de verkoopprijs.
Voor de gewone gebruiker blijft het nu afwachten hoeveel inhoud op termijn achter deze betaalmuur verdwijnt.

Halfslachtige encryptie
Wie zijn gegevens veilig wil stockeren, kan beroep doen op harde schijven met versleuteling. Hiermee besteed je een stuk verantwoordelijkeheid uit, en spaar je het werk van het zelf installeren van versleutelingssoftware op je systeem.
Helaas is bij een aantal van de onderzochte schijven van een fabrikant een probleem ontdekt door onderzoekers. In sommige gevallen zijn zelfs achterpoortjes ontdekt om de beveiliging te omzeilen.
Ze vermelden verder een zwakke manier om een willekeurig getal te kiezen voor de versleuteling. Daardoor zijn de mogelijkheden om de encryptie te ontsleutelen veel groter, en komen ze in het bereik van de rekenkracht van een gewone pc.
De meest flagrante fout is dat soms het wachtwoord gewoon op de harde schijf zelf bewaard wordt, waardoor een aanvaller het daar maar af te halen heeft.
De onderzoekers zeggen ronduit dat ze hopen dat niemand die harde schijven voor iets belangrijks gebruikt.
Wie wil kijken of zijn eigen harde schijf vermeld wordt in het onderzoek, kan terecht bij een download van het raport; (link pdf):

https://eprint.iacr.org/2015/1002.pdf

Halfslachtig ontslag
Een bank in de VS gaat zo’n honderdtal informatici ontslaan om het werk te laten doen door goedkopere arbeidskrachten in het buitenland. De informatici, meestal met jaren ervaring, moeten in hun laatste werkweken hun vervangers opleiden. Maar bovendien moeten ze nog tot twee jaar standby blijven voor gratis telefonisch advies, of indien nodig persoonlijke tussenkomst, inzover het niet onmogelijk is door een eventuele nieuwe baan.
De IT’er die de voorwaarden anoniem naar de pers lekte, kreeg eind september zijn ontslag en moet nog tot 1 november werken.
Het is nog de vraag of deze “vrijwillige” medewerking na het einde van de opzegperiode afgedwongen kan worden. Bij topniveau jobs kan je zo’n voorwaarden als “cooperation agreements” verwachten, maar zelfs dan wordt er soms een apart consulting contract afgesloten.
De bank waarover het gaat, geeft zelf geen commentaar. Er wordt volgens verschillende andere werknemers veel werk uitbesteed, en er wordt gewerkt met goedkope geïmporteerde bedienden, ondermeer uit India.

Nieuw plastic
De commodore gekte iljkt niet te eindigen, maar enkel te verergeren. Fans van de ondertussen meer dan 30 jaar oude home computer kunnen het niet verkroppen dat het plastic van hun pc-tje begint te vergelen en af te brokkelen. Ze ontwikkelden al een eigen bleekmiddel om het vergelen om te keren, maar na verloop van tijd laat het plastic toch terug zijn ware leeftijd zien.
Dan zit er niets anders op dan een huidtransplantatie toe te passen. En in tijden van 3D en makerbots kan dat geen probleem zijn. Uiteindelijk waren er zoveel kandidaten voor een nieuwe plastic behuizing voor de oude homecomputers, dat ze de computerkast in productie gaan nemen. Het gaat meer bepaald om de behuizing van een opvolger van de wereldberoemde Amiga Commodore 64, namelijk de Amiga 1200. Die had een witte behuizing die zowel het toetsenbord als de pc bevatte.
En raad eens hoe ze het geheel willen bekostigen? Inderdaad, via een Kickstarter project: “a1200housing”.
Ze hebben meer dan 500 deelnemers, maar zitten nog 20% verwijderd van hun uiteindelijke doel, en de inzameling loopt nog maar een paar dagen.

https://www.kickstarter.com/projects/a1200housing/new-amiga-1200-cases-made-from-new-molds

slashdot video:
October is the Most Open (Source) Month (Video)

http://news.slashdot.org/story/15/10/16/1835259/october-is-the-most-open-source-month-video?continuous_video=1&sbsrc=videosb

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.