Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Arduino: 18 en “Screwed” + RadioLab “LTS”

Uitzending do 18:00 ** March 30th, 2023 by wim.webgang **

Screwed

Een arduino nano tijdens de experimentele fase aansluiten met draden die je eenvoudig kan “vastschroeven” …
32 schroefjes geven toegang tot de arduion nano pinnen, zonder je microscoop nodig te hebben.
Daarnaast zijn er ook nog de ontdubbelde “gewone” gaatjes om een typisch breadboard kabeltje in te steken (jumper wires).
Het bord heeft ook een stuk met gaatjes om zelf op te solderen, zodat je gemengde opstellingen kan uitproberen.
Zelfs in een vaste installatie zou je dit bord kunnen gebruiken, de schroefaansluiting maakt het gemakkelijker om toch eens iets te veranderen of defecte/niet meer ter zake doende onderdelen te vervangen. Kost ongeveer 10 a 15 euro (als je ze per 3 koopt) en de prijzen stijgen elke dag ….

18 jaar Arduino

Voorbije weekend was het Arduino dag:
https://www.youtube.com/watch?v=mhC_ZFbGEqs

00:00 Inleiding door … en …
03:22 Chicago met een joy division t-shirt
- 4:55 Mich van Accenture, met liftknoppen muziekproject
- 15:00 team education from Poland
- 21:37 NL microPython project met ring led etc (NL)
- 37:50 Allesandra de Vitis
- 47:33 Carlos Granadas Peru Project Autismespectrum stoornis.
52:32 Arduino R1 Giga wifi 76 pins dual core kost 68 euro in hun store.arduino.cc
- 1:37:00 Becky Stern NYC, arduino (best verstaanbare)
- 2:20 ong produktvoorstelling verschl borden

Het is een veel te lange youtube video om achteraf te bekijken.
De reklame ertussen voor hun eigen produkten is te langdradig en beetje lachwekkend. Bovendien zijn dingen niet terug te vinden op hun webshop (op dit moment toch niet, bv de “Lylypad”. Er is trouwens geen zoekfunctie op hun webshop, je kan alleen maar bladeren door hun produkten, beginnend van een keuze volgens hun indeling – waar hoort de Lilypad bij? borden? IOT? geen idee…
(Niet-) professioneel
En de GROTE ONTGOOCHELING is hun ONLY WINDOWS software voor de PLC produkten.

RadioLAB LTS

LTS
De start van een ander soort project in radioLAB: een Lange Termijn Systeem-onderwerp.

“Systeem” klinkt nogal prentieus*, maar het is inderdaad een project waarbij allerlei onderdelen moeten samenwerken als 1 systeem.
Dus hardware, besturingssysteem, de databank, en de software, zowel bestaande als zelfgebouwde/geschreven.

(* en ja project begint niet met een S)

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Toekomst van het leven * Advertentie-transparantie * Autocad terug op mac * Fijne ijzerwaren * Google wist * *

i-nieuws 6 na 6 ** March 30th, 2023 by wim.webgang **

Toekomst van het leven

Een aantal vooraanstaande figuren uit de technologiesektor roepen op om de ontwikkeling van Kunstmatige intelligentie te pauzeren. Ze vrezen dat als er KI modellen ontwikkeld worden die beter zijn dan het huidige GPT4, er een onvoorspelbare situatie ontstaat. Er is een soort wedren bezig om de Kunstmatige intelligentie steeds beter te maken, en we moeten nadenken over wat er gebeurt op het moment dat die systemen slimmer worden dan mensen.
We moeten rekening houden met het slechts denkbare scenario, namelijk dat het tot een situatie leidt waarbij de mens in het gedrang komt. We moeten nu ingrijpen om beveiligingen in te bouwen tegen systemen die slimmer zijn dan wijzelf.

Pauzeer de reusachtige Kunstmatige Intelligentie-experimenten: een open brief:

https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/

Therefore, we call on all AI labs to immediately pause for at least 6 months the training of AI systems more powerful than GPT-4. This pause should be public and verifiable, and include all key actors. If such a pause cannot be enacted quickly, governments should step in and institute a moratorium.

Advertentie-transparantie

Google lanceert de komende weken een “Ads Transparancy Center”, als een hulpmiddel om inzage te geven in de advertenties en de bijhorende adverteerders. Je kunt er van een bedrijf opzoeken welke advertenties ze hebben laten lopen via de diensten van Google, de datum, en welk soort advertentie het was, bv tekst of video, en in welk land of zone ze getoond werden.
Terwijl heel wat mensen proberen advertenties in de browser tegen te houden met adblockers, denkt Google dat mensen uit interesse zelf naar advertenties zullen gaan zoeken, bv omdat ze willen weten wat er nog bestaat van een fabrikant.
Maar misschien kan het ook helpen om malafide adverteerders en hun impact te onderzoeken.
En ja, er is één klein addertje onder het gras: je moet inloggen met je Google account. Dus ze kunnen controleren dat je hun adverteerders controleert…

Autocad terug op mac

Het heeft meer dan twee jaar geduurd eer het programma AutoCAD aangepast was om te draaien op de nieuwe Apple M1 en M2 processoren. Nu heeft Autodesk, de fabrikant van AutoCAD, op zijn website aangekondigd dat de software nu “native” draait op de nieuwe chips van Apple, waardoor de toepassingen ook veel sneller draaien, tot zelfs dubbel zo snel als de vorige versie.
AutoCAD is geen goedkope software, en ook de AutoCAD LT (vermoedelijk “light”) is een betaalsoftware.
Er bestaat ook geen AutoCAD voor Linux, maar er bestaan wel een paar kleinere CAD programma’s zoals QCAD, dat bovendien wel op de drie computerplatformen draait.
En dan zijn er ook nog LibreCAD, en het eenvoudigere LeoCAD en FreeCAD.
Verder zijn er veel gespecialieerde
modelling tools voor Linux, als Wings3D, Blender, OpenSCAD, OpenFX, en Makehuman om een mens-3D model te maken.
NASA ontwikkelde trouwens zijn eigen tool: OpenVSP (Vehicle Sppace Pad), een software voor vliegtuigbouwers.

https://qcad.org/en/

Fijne ijzerwaren

Mainframe servers van IBM werden wel eens “big iron” genoemd, omdat ze zo indrukwekkend groot waren dat ze volledige kamers vulden met metalen kasten met computerapparatuur. En ook nu nog maakt IBM computers die de rekenkracht van de gemiddelde bedrijfsservers ver te boven gaat.
Duur om aan te schaffen, maar interessant als je die computerpower zonder te betalen onder je handen krijgt. Computerinbrekers hebben zich toegang tot die computerkracht verleend door een foutje in de bestandsuitwisselingssoftware van IBM. Vergeet internettechnologie als FTP. IBM gebruikt een speciale eigen software, Aspera Faspex, een gecentraliseerde file-exchange software, die toelaat om echt grote volumes van grote bestanden heen een weer te sturen.
FASP staat voor Fast Adaptive Secure Protocol.
Helaas voor de Secure in de naam, trad er een fout op in Aspera en die werd ontdekt rond versie 4.4.2. Het was een klein foutje, dat een stukje oude software aansprak om door de aanvaller gekozen software te laten uitvoeren op de systemen van het slachtoffer. De gevaar-score voor het probleem was 9.8 op 10. Er is al effectief misbruik van het probleem vastgesteld.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjOm8_yzIH-AhVCMewKHY0MCakQtwJ6BAg0EAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DH_hRcidYj4Y&usg=AOvVaw3IK4FcCIUi9GfiuaEGNU7F

Google wist

Wie denkt dat Google altijd alles bijhoudt, ziet nu in de rechtszaak van ondermeer Epic Games tegen Google (of moederbedrijf Alphabet) het tegendeel.

Een rechter veroordeelde het bedrijf tot een boete omdat het communicatie wegmoffelde om het uit de bewijslast te houden.

Zou zouden bij de opgevraagde communicatie in een zaak de chatberichten ontbroken hebben.

De communicatie werd opgevraagd in de zaak over misbruik van monopolie-macht in de Google Play Store tegen epic games. Naast de openbare aanklager is er ook consumentenorganisatie die mee klacht indiende.

Je vindt interessante achter-de-schermen nota’s in de stukken van de rechtbank:

https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/legaldocs/dwpkdknlmvm/Donato-Google-sanctions-order-2023-03-28.pdf

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Weer tech jobs verloren * Betalen met een handdruk * Apple in de cinema * PinDuoDuo * Post-garantie * Niet gevonden

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 23rd, 2023 by wim.webgang **

Weer tech jobs verloren

Bij het informatica-consuntancy Accenture gaan ook banen sneuvelen. Er is sprake van 2,5 procent van het werknemersbestand, of zo’n negentienduizend banen.
Ze gaan er wel hun tijd voor nemen bij Accenture, want er word een jaar en een half voor uitgetrokken.

Betalen met een handdruk
JPMorgan plant om nieuwe technologie te gaan inzetten om betalingen te doen.
In plaats van een bankkaart en een pin code wil de bank zijn klanten laten betalen met een handpalmdruk of een gezichtsscan.
Over privacy gesproken; klanten worden dus verondersteld om biometrische gegevens te verstrekken aan de bank.

Apple in de cinema
Apple heeft volgens uitgelekte plannen de ambitie om in de cinema’s te geraken. Niet met zijn laptops, maar wel met door hen gemaakte content. Vroeger waren die eigen films voorbehouden voor hun eigen streaming plaform, en werden die zelden in een echte cinema vertoond.
Het zou kunnen dat het over een soort try-out gaat voor een beperkte periode, bv een maand of een paar maanden. Ze zouden er een miljard dollar tegenaan gaan gooien.

PinDuoDuo

De betaalapp van het Chinese e-commerce-bedrijf Pinduoduo is door Google uit de app store gehaald. Het zijn Chinese veiligheidsonderzoekers die de kat de bel aanbonden, want zij publiceerden een analyse van de app. Daarin was te lezen dat minstens bepaalde versies ervan proberen totale controle over de smartphone te nemen door het uitbuiten van een aantal beveiligingszwakheden in Android. Eind vorig jaar waarschuwden eigen onderzoekers van het Project Zero van Google al voor aanvallen op Samsung smartphones door middel van een combinatie van drie gekende bugs. Die bugs waren in 2021 wel opgelost door Samsung, maar wie geen updates heeft gedaan, heeft die beveiligings

Post-garantie

In Europa zijn er een aantal nieuwe regels op komst die het recht op garantie uitbreiden met een recht op herstellingen (in de VS bekend is als “the right to repair”). Het unieke is dat dit recht ook na de garantietermijn zou gelden, tot zelfs tien jaar na de aankoop. Binnen de garantietermijn moet de reparatie gratis zijn, maar ook na die garantietermijn moet de betalende mogelijkheid blijven bestaan om reparaties te laten doen. Daarvoor moeten de fabrikanten maatregelen nemen als het beschikbaar hebben van onderdelen voor herstelling. Daardoor zou herstelling terug een optie worden in situaties waar de gebruiker nu enkel zijn toestel kan weggooien. Het zou een einde moeten maken aan de algemene wegwerpmentaliteit.
De regels zouden gelden voor computerapparatuur, smartphones, tablets en andere apparaten.
Europa zou een eigen reparatie-standaard uitwerken, die de consument moet helpen om de weg te vinden in het aanbod.

Niet gevonden

Zorgvuldig onderzoek van het stof van de DART missie heeft nieuws opgeleverd: nl dat er geen sporen van water zijn gevonden. De gigantische telescoop in Chili werd ingezet en gecombineerd met het (Multi-Unit Spectroscopic Explorer) instrument afgekort “MUSE”. Ondermeer door onderzoek van de polarisatie van het licht dat weerkaatste op de asteroide werd de conclusie getrokken dat er geen sporen waren van water. Evenmin van zuurstofmoleculen trouwens.
Hoe iets niet vinden ook nieuws kan zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zelfmoord konijnen

Uitzending do 18:00 ** March 16th, 2023 by wim.webgang **

Deze week hoorde ik in een initiatie cybersecurity een nieuwe term: suicide bunnies.

Je wordt niet persoonlijk geviseerd, maar je komt in het vizier van computercriminelen als je:
- oude browsers of andere niet bijgewerkte software blijft gebruiken.
- een systeem blijft gebruiken dat verouderd is en waar geen beveiligigsupdates meer van uitkomen.
- IOT apparaten aan internet hangt zonder het wachtwoord te veranderen.
- overal hetzelfde wachtwoord gebruikt (dat misschien al pwnd is..)
- een remote desktop systeem open laat staan

zie ook:
Zit je in de lijst van gehakte adressen? https://haveibeenpwned.com/
Kali Linux www.kali.org (het vroegere BackTrack)
https://www.shodan.io/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Second Second life * VK uit TikTok * Amazon en belastingen

i-nieuws 6 na 6 ** March 16th, 2023 by wim.webgang **

Amazon en belastingen

EU vind dat de manier hoe Amazon zijn belastingen ontwijkt iets uit een film.
Amazon heeft een heel programma opgezet om belastingen te ontwijken, en ze hebben dat een mooie naam gegeven: “Project Goldcrest”.
Luxemburg bleek een belangrijke pion om de belasting op de winsten in europa te ontlopen.

Second Second Life

Bij the metaverse van Facebook dachten veel mensen misschien aan Second Life uit 2003. Met de metaverse gaat het misschien niet zo goed, maar Second Life gaat nu lanceren op smartphones.
Het was oorspronkelijk iets dat alleen op pc’s kon, maar nu gaat Lindon lab het op mobiele platforms uitbrengen.
Het is gemaakt met Unity, om het gemakkelijk op iPhone, ipad en android toestellen te laten draaien.

VK ook uit TikTok
UK bant ook TikTok van de gsm’s van hun overheidsfunctionarissen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Chipsmachine

Uitzending do 18:00 ** March 9th, 2023 by wim.webgang **

Amerika dwingt Nederland tot exportbeperking:

https://www.asml.com/en/news/press-releases/2023/statement-regarding-additional-export-controls

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2023Z04037&did=2023D09406

Lift ^ | Lift v | Comments Off

2FA en telecoms * OpenAI minder open * Electrische post * Dart krijgt een staartje * Website ontwikkeling * Intelligent verbannen * TV valt uit

WebGang blog ** March 2nd, 2023 by wim.webgang **

2FA en telecoms

In de VS is het duidelijk geworden dat telecom-bedrijven een interessant doelwit zijn van computerciminelen, en de interesse zal ook hier bestaan.
Verschillende computerbendes hebben laten merken dat ze toegang hadden tot de T-Mobile infrastructuur.
T-Mobile, de Duitse tegenhanger van Proximus, heeft in de VS een belangrijke aanwezigheid.
En die wordt gesmaakt door cybercriminelen die via werknemers van het bedrijf proberen binnen te geraken op de controlesystemen van de telecom operaties. Dat laat hen toe om bv sms’sjes te sturen of te ontvangen, en mogelijk zelfs van het nummer dat ze zelf bepalen.
Voor hen is dat interessant om in te breken in andere systemen, die de “veilige” 2FA gebruiken.
Algemeen gebruikt is de methode dat een gebruiker die zijn wachtwoord vergeten is, een nieuw kan aanvragen, maar daar voor een mail krijgt op een vooraf bepaald adres. Met 2FA wordt dat dikwijls vervangen door een sms-bericht op het gsm-nummer van de gebruiker van de dienst. Er wordt vanuit gegaan dat de gebruiker ten allen tijde de controle over zijn gsm houdt. Die gebruiker moet dus zijn gsm-nummer prijsgeven, dat opgeslagen wordt en bovendien niet zo’n sluitende extra factor zal blijken.
De goed-geïnformeerde cybercriminelen gaan een wachtwoor reset aanvragen op een site, en tegelijk de sms opvangen die als beveiliging naar de getroffen gebruiker gestuurd wordt en die een bevestigingscode bevat.
De criminele activiteit wordt “sim swapping” genoemd, en geeft de criminelen soms toegang tot heel wat beveiligde persoonlijke gegevens.
In iets meer dan een half jaar werden zowat om de andere dag een SIM swapping mogelijkheid aangeboden op de criminele websites.

OpenAI minder open

Het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, zou eigenlijk zijn naam moeten veranderen. Die naam dateert, zoals we vorige week zagen, van de periode dat OpenAI opgestart werd als een non-profit open source en open organisatie die onderzoek deed naar Kunstmatige intelligentie. Ondertussen is van de oorspronkelijke principes niet veel meer overgebleven. Het is een prive-bedrijf geworden, dat zijn broncode begint af te schermen.
De non-profit status werd al in 2019 opgegeven, en nu rest er enkel nog de beperking dat de investeerders maximum een 100-voud winst mogen doen.
Ze hebben ook beloofd om niet langer de gegevens van gebruikers te gebruiken om hun Kunstmatige Intelligentie te trainen. Ze passen de gebruiksvoorwaarden van hun API aan om dat duidelijk te maken. Daarin stond het verdoken vermeld dat data die door hun API wordt gestuurd door gebruikers, door hen gebruikt kan worden voor “service improvement”, versta dus ook het oefenen van hun Kunstmatige Intelligentie model. Ze maken nu ook duidelijk dat de output van ChatGPT ook eigendom is van de gebruiker.
Ondertussen lanceren ze ook OpenAI’s Whisper API, een internet versie van het open source Whisper speech-to-text AI model.

Dart krijgt een staartje

De NASA heeft vorig vogelepik gespeeld in de ruimte: ze stuurden een “Double Asteroid Redirection Test” de ruimte in, met als doel een asteroide te raken en die uit zijn baan te brengen door de inslag.
Als dat gecontroleerd kan gebeuren, heeft de mensheid in de toekomst een verdediging tegen een asteroide die op ons af zou komen en dreigt op de aarde neer te storten, met alle gevolgen vandien.
Ondertussen zijn een paar rapporten verschenen van wetenschappers die het hele gebeuren gevolgd hebben. De technische kant is geslaagd, zeggen de auteurs van het eersta rapport; de ontwikkeling van de technologie van een tuig om op een asteroide af te sturen was een succes. Daarbij moet in acht genomen worden dat slechts beperkte gegevens over de ruimterots bekend waren, en dat het tuig gedeeltelijk zelfsturend moest zijn. Het doel was Dimorphos, doorsnee honderdzestig meter, en dat was eigenlijk de kleinste van een duo van brokstukken. Dimorphos draaide als een maan rond een groter brokstuk. Er was trouwens geen enkel gevaar dat Dimorphos of de grotere broer ook maar enig gevaar vormden om in te slaan op de aarde; beiden bevonden zich op liefst 11 miljoen km van de aarde op het moment van de inslag. Die inslag veranderde niet enkel de snelheid en de baan van Dimorphos, maar deed ook een wolk van brokstukken ontstaan, die zichtbaar zijn als een “staart” van een comeet. Er werd zo’n duizend ton materiaal weggeslagen.
Nu willen de wetenschappers nog weten hoeveel de baan is veranderd, maar omdat de sonde crashte op de planeet is er niets meer om die meting te doen. Dus sturen ze een nieuwe sonde die in 2026 de meting kan gaan doen.
Ondertussen konden ze wel merken dat Dimorphos 33 minuten sneller rond Didymos draait, wat wijst op een wijziging van de baan. Waarschijnlijk is de baan trouwens niet zo snel terug stabiel.
Conclusie: als de aarde bedreigd wordt door een meteoriet die op ons af komt, kunnen we ons verdedigen. Hopelijk is die dan niet veel groter dan deze. En hopelijk zien we het op tijd. Want om op een veilige en succesvolle manier zo’n impact te creëren, hebben we een voorbereidingstijd nodig van jaren, misschien zelfs een tiental jaar.
De dart strategie is ontwikkeld vanaf 2015, met groen licht voor ontwikkeling in 2017.

Electrische post

Het Amerikaanse postbedrijf “US Postal Service” plant de aankoop van een vloot van electrische wagentjes. Ze zetten de eerste stap door bestelling van 9250 electrische wagens. Ze gaan daarvoor niet aankloppen bij Tesla, maar wel bij Ford. Ze willen hun “Next Generation Delivery Vehicles” over de volgende vijf jaar verder uitbouwen. Bij de aanschaf van nieuwe voertuigen moet drie vierde electrisch zijn, nadien honderd procent.
Tegen 2028 zouden er dan zo’n 66.000 electrische voertuigen zijn van de US Post.
Daarbij horen natuurlijk ook laadstations, en daarvan bestelden ze er voorlopig zo’n veertienduizend. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste voertuigen in gebruik moeten zijn. Voor direct gebruik kopen ze ondertussen nog klassieke voertuigen met verbrandingsmotor aan.

Website ontwikkeling

Wat je zoal kan doen met Kunstmatige Intelligentie als ChatGPT? Websites maken. Een zakenman met een bedrijf gevestigd in Belgrado, is gespecialiseerd in “SEO” , een soort webmarketing. Het bedrijf verleent zijn diensten aan eigenaars van websites die hun site hoger in de Google resultaten willen, al dan niet op een “normale” manier. Met SEO of (Search Engine Optimalisation) worden de resultaten opgekrikt. Het is een doping voor websites, die de site meer succesvol doet lijken, omdat er allerlei andere websites zijn die er naar verwijzen. De “SEO bedrijf” zorgt daar voor op een speciale manier: ze kopen domeinnamen op van bestaande websites die er mee ophouden, bv van lokale krantjes. Ze gebruiken de domeinnaam en houden de site schijnbaar in stand, zodat het een lang bestaande (en voor Google betrouwbare) site lijkt. Ze vullen de site met allerlei automatisch gegenereerde tekstjes, zoals ChatGPT maakt. Regelmatig worden er nieuwe artikels gepubliceerd, zodat het lijkt of de site perfect in werking is.
Door een groot aantal van zo’n nep-websites op te zetten, die over bepaalde odnerwerpen of websites of merken enz praten, kan de “perceptie” van Google beïnvloed worden.

Intelligent verbannen

Kunstmatige Intelligentie kan ook van pas komen als je een platform hebt waar je zelf liefst niet te veel menselijk werk in steekt. Bv een soort boekingswebsite, waar een verblijf kan geboekt worden. De eeuwige strijd is daar natuurlijk de betrouwbaarheid van de huurders en verhuurders, en het platform waarop de boekingen gebeuren wil zich liefst zo weinig mogelijk verantwoordelijk gehouden zien. Echte excessen gaan ze wel bestrijden natuurlijk, en duidelijk en systematisch misbruik heeft gevolgen: de valsspeler wordt verbannen van het platform.
Maar zoals het dikwijls gaat: die komt via een omweggettje terug binnen, door gewoon een nieuwe account aan te maken op een andere naam. En dan begint de ellende opnieuw. Airbnb pobeert nu bv mensen te verbannen die onder een andere naam reizen, of die samen met vrieden reizen omdat hun naam “verbrand” is. Airbnb heeft de voorzorgsmaatregel ingevoerd van die “vrienden” dan ook uit te sluiten. Ze gebruiken daarvoor allerlei manieren van “background checks”, maar de hele procedure is nogal ondoorzichtig. Er gebeuren ook vergissingen die erg frustrerend zijn voor de slachtoffers daarvan. In principe kan je wel een herziening vragen, maar ook daar heb je weinig garanties. Airbnb zegt niet expliciet dat er AI gebruikt wordt, wel dat de checks uitbesteed zijn aan een derde partij.

TV valt uit

In de VS had één van de grootste tv-providers, Dish Network, vorige donderdag een serieuze black-out. Terwijl die TV-kijkers dan op hun honger bleven en naar de sterren gingen kijken of via de streaming naar de Webgang luisterden, had de klantendienst van het bedrijf het zwaar.
Ze kregen natuurlijk talrijke klachten, als de mensen tenminste het nummer al vonden, want niet alleen de uitzendingen lagen stil, maar ook de website, de servers achter de apps, enz. Werknemers die op afstand werkten konden niet aanloggen. Ook zusterbedrijven die in de telefnonie en internet business zitten, hadden gelijkaardige problemen. Klanten konden bv geen nieuwe sim-kaart aktiveren. De timing was ongelukkig (ofwel niet toevallig), want de baas van het bedrijf was net de kwartaalresultaten aan het aankondigen, en hij kon er onmiddellijk bij vertellen dat ze op het moment een intern netwerkprobleem hadden.
Ondertussen hebben ze toegegeven dat het een computerinbraak was.

Music:

http://sloowtapes.blogspot.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off