Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: ‘Antwerp Diamond Heist’

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** May 27th, 2010 by lola **

Lola begint vanaf deze week een nieuwe rubriek: ze zal elke maand een indrukwekkende “heist of the month” bespreken en hoe de “gang” in kwestie het heeft klaargespeeld.
Deze week: de grootste diamantroof ter wereld, die in 2003 plaatsvond in Antwerpen.
Lees het uitgebreide verhaal op Wired.com.

Muziek
Criminele selectie van Lola:

Misirlou: Pumpkin And Honey Bunny
Tiga: Louder than a bomb
Clawfinger: Money Power Glory
James Brown: Papa’s got a brand new bag

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook grapje * Slackware 13.1 * Google Pac-man * Fedora 13 * Chrome voor iedereen * Harde schijf met en zonder schijf * Australie stemt met Linux

i-nieuws 6 na 6 ** May 27th, 2010 by wim.webgang **

27/5/2010

Facebook grapje

In het Noorden van de VS werd de telefoniste van de hulpdiensten ontslagen nadat ze op haar Facebook een grapje gemaakt had over drugs nemen. Haar argument dat het maar een grapje was, werd niet in overweging genomen. Ze liet zelfs stalen nemen van bloed en haar om te bewijzen dat ze geen drugs gebruikt, en een bemiddelaar zei dat ze normaal terug aan het werk moest kunnen. Het stadsbestuur vond dat ze de goede naam van politie en brandweer in het gedrang bracht door haar gedrag, en zegt dat er geen sprake van is dat ze kan blijven. Hun vertrouwen in haar beoordelingsvermogen en gezond verstand is geschonden.

Slackware 13.1

Er is een update uitgekomen van de Slackware Linux distributie: versie 13.1. Bij deze distributie heeft de gebruiker keuze uit twee desktopsystemen: Xfce 4.6.1 en Kde 4.4.3. Xfce is een lichtgewicht onder de desktops die eenvoudig en snel werkt. Kde daarentegen is een uitgebreide desktop, waarvan de 4-reeks ondertussen uitgerijpt en stabiel is. De gebruikte Linux kern is 2.6.33, en ook daarvan is keuze uit verschillende versies.
Je kan de grote Linux kern nemen, waarin ondersteuning voor zowat alle hardware inbegrepen is. Maar je kan ook de modulair kern nemen, waarbij je optimaliseert door enkel de kern-modules te laden die je hardware nodig heeft.
Symmetric Multi-Processing is voorzien voor gebruik van processoren met meer rekenkernen.
De lijst van downloadsites is te vinden op http://slackware.com/getslack/

Google Pac-man

Google zette vorige vrijdag een wel heel erg gewijzigde vorm van het Google logo op de zoek-site: de letters vormden het speelscherm van pac-man. Daarmee bracht Google een ode aan het 30-jarige bestaan van pac-man.
Bovendien was het een werkende versie; door op “insert coin” te klikken of door even te wachten kon de pac-man op de Google site gestart worden. Als iedereen daar ook effectief een spelletje op zou gespeeld hebben, zou dat de wereld miljoenen werkuren gekost hebben. Na twee dagen werd het Google logo terug normaal.
Voor wie het pacman-logo gemist heeft of niet doorhad dat het een werkende versie was, kan het nog terugvinden op www.google.com/pacman

..

Fedora 13

De distributie vroeger bekend onder de naam Red Hat, heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Fedora reeks, Fedora 13. Naar goede gewoonte krijgt die behalve het nummer ook een bijnaam, hier “Goddard”. Dat is een verwijzing naar raketgeleerde Robert Hutchings Goddard.
Deze Fedora 13 bevat de open source 3D graphics drivers voor intel en NVidia kaarten, waarmee ze de spits afbijten in de Linux distro-wereld. Standaard gebruiken ze Gnome 2.3, vanaf volgende release zal het Gnome 3 worden. Van KDE is versie 4.4.2 voorzien, maar die kan daarna online geüpdate worden naar 4.4.3.
Meer informatie en download is te vinden op http://fedoraproject.org/get-fedora.

Chrome voor iedereen

Google heeft versie 5.0 uitgebracht van zijn Chrome webbrowser op Windows, Mac OS-X en Linux. Die vormt daarmee een alternatief voor Firefox en Opera, die ook op al die platformen beschikbaar zijn. Het volledige huidige versienummer is Chrome 5.0.375.55. De software kan gedownload worden van http://www.google.com/chrome. Voor Linux zijn er versies voor Debian, Ubuntu, Fedora en openSUSE. Gebruikers die Chrome al geïnstalleerd hebben staan, kunnen vanuit de browser een update doen.
In deze versie zitten Geolocation, slepen van bestanden, incognito werken voor de extenties en app cache, waarvan een aantal de HTML-5 standaard implementeren. Verder zijn er nog een paar beveiligingszwakheden opgelost.
De in versie 4 al bestaande mogelijkheid om je bookmarks en andere instellingen te synchroniseren blijft natuurlijk behouden.
Flash player zit nog niet in deze versie, omdat Google wacht op de stabiele versie 10.1, en die zal in de toekomst wel opgenomen worden.

Harde schijf met en zonder schijf

Seagate heeft een harde schijf gelanceerd die een combinatie bevat van de gewone harde schijf en de nieuwe Solid State Disk. De SSD bestaat uit 4 Gb flash geheugen, en de harde schijf zelf bestaat uit een disk van 2.5 inch. Daarmee proberen ze de voordelen van de SSD, zoals sneldheid, te combineren met de opslagcapaciteit van de traditionel harde schijf.
SSD’s zijn duurder dan harde schijven, en komen meestal voor in kleinere opslagcapaciteit, bv in netbooks. Ook voor servers bestaan ze in de vorm van een harde schijf behuizing, waar dan enkel geheugenchips op zitten en geen bewegende onderdelen als een draaiende harde schijf.

Australie stemt met Linux

De verkiezingscommissie van Victoria heeft plannen om hun electronische stemcomputers uit te breiden. De stemcomputers zijn gebouwd op een Linux systeem. Ze werden voor het eerst uitgetest in een verkiezing in 2006 voor een paar specifieke groepen. Zo werden de computers ingezet om militairen te laten stemmen. Een andere groep gebruikers met slecht zichtvermogen kreeg ook toegang tot de machines. Nu gaat het gebruik uitgebreid worden met een honderdtal mobiele stemkiosken. De nieuwe computers hebben een ingebouwd 19″ scherm en een ingebouwde cardreader.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Flash

Uitzending do 18:00 ** May 20th, 2010 by wim.webgang **

Facebook privacy: open source tools om je privacy instellingen te controleren.

Adobe is in discussie met Apple over Flash op de nieuwe platformen van Apple, als de iphone en de ipad. Apple is niet van plan Flash programma’s toe te laten en vindt dat trouwens helemaal geen standaard, Adobe vindt dat Apple hiermee de keuzevrijheid beperkt, en dat argument zetten ze kracht bij met een advertentiecampagne “We love Apple”.
Hopelijk had je geen Acrobat reader of Flash Player nodig om de advertentie te lezen …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Google privacy * Internet botsing * Facebook privacy * Nieuwe Linux en BSD

i-nieuws 6 na 6 ** May 20th, 2010 by wim.webgang **

20/5/2010

Google privacy

De Google-autootjes die over heel de wereld de beelden opnemen voor Google’s “Street View”, hebben zich niet beperkt tot beelden. Tijdens hun toer scanden ze ook de draadloze netwerken, en dat zou hen 600 Gigabyt aan data opgeleverd hebben. De naam die de gebruiker van een draadloos netwerk heeft ingesteld en mogelijk nog andere gegevens werden geregistreerd en opgeslagen. De Duitse overheid was daarmee niet opgezet, en merkte op dat het mogelijk een overtreding is van de privacy wetgeving. Google stelde snel voor om al die gegevens te wissen. Maar zo gemakkelijk komen ze er niet vanaf. De overheid heeft nu de harde schijven opgeëist waarop tijdens de registratie de gegevens zijn opgeslagen, zodat ze zelf kunnen zien wat opgeslagen werd.
Google heeft nog tijd tot volgende woensdag om erop in te gaan.

Volgens Google zou de data dienen om gemakkelijker bedrijven te kunnen vinden; hun naam wordt dikwijls als naam voor hun netwerk gezet. Of de netwerken kunnen ook gebruikt worden om de locatie te bepalen voor smartphone gebruikers die een Google dienst gebruiken. Ook het “mac”-adres werd opgeslagen, dat is een soort serienummer van de netwerkkaart, en is uniek voor elk apparaat.
Maar later gaven ze toe dat er meer informatie verzameld werd; er werden ook “stalen” genomen van de gegevens die over het draadloze netwerk gaan. Dus bv websites die bezocht worden, e-mails die gestuurd worden, filmpjes die bekeken worden enz…
Google ontdekte dat toevallig toen ze de klacht uit Duitsland behandelden, want het is een vergissing die data te registreren. Er was een stukje experimenteersoftware dat dit deed, terwijl dat niet de bedoeling was in de uiteindelijke Street View registraties is nu het standpunt.

Internet botsing

In de VS botste een vrachtwagen op een paal, die hoogspanningskabels droeg. De stroomkabels braken en zetten een datacenter zonder stroom. Daar was een noodvoeding voorzien, maar de schakelaar die moet voelen wanneer de stroom wegvalt, en dan moet overschakelen naar de noodvoeding, interpreteerde de fout verkeerd, waardoor een deel van de servers zonder stroom viel. Het duurde zowat een uur eer de servers van het datacenter weer werkten. Het datacenter bevatte de EC2 servers van Amazon, een “cloud computing service”, waarbij bedrijven alle programma’s op servers gebruiken via internet in plaats van de programma’s op de computers te installeren.

Dit was geen gewone stroomonderbreking. De hoogspanningslijn die brak kwam in contact met de grond, en zette zo electriciteit op de grond. De aarde is echter ook de aarding van het electriciteitsnet in een gebouw. De meetaparatuur kreeg dus een onverwacht signaal, anders dan het gewoon uitvallen van de stroom. Stroomuitval in datacenters komt wel meer voor, Amazon had het al een paar keer de laatste maanden

Facebook privacy
Facebook kwam al herhaald onder vuur te liggen voor het wijzigen van de standaardinstellingen van de gebruikersaccounts, waardoor meer informatie publiek zichtbaar wordt. De officiële uitleg was dat door de verandering aan de instellingen een fijnere afstelling mogelijk wordt. Het bedrijf heeft
een ongelooflijk inzicht in de mensen hun prive-leven en de onderlingen contacten, en het schokte het vertrouwen van de gebruikers door eenzijdig de instellingen te veranderen. Bovendien zou het wel eens een overtreding van de Europese wetten op privacy kunnen zijn, die zeggen dat de gebruiker uitdrukkelijk toelating moet geven voor gebruik van zijn gegevens.

Facebook stelde een originele oplossing voor om het vertrouwen te herstellen: om misbruik te voorkomen kan de gebruiker nu controleren van waar ingelogd wordt op zijn facebook account. Daarvoor moet hij gegevens opgeven van apparaten waarmee hij zijn facebook gebruikt, en een gsm nummer waarop hij melding kan krijgen van verdachte handelingen op zijn account. Hiermee komen natuurlijk nog meer prive-gegevens in handen van Facebook.

Er kwam ook een reactie van de programmeurswereld: er werden twee open source programma’s gelanceerd om je privacy-instellingen gemakkelijk te beheren: ReclaimPrivacy en SaveFace.

ReclaimPrivacy werkt als een link in je bookmarks. Eens je ingelogd bent in je facebook account, klik je op die bookmark om een scan van de instellingen te doen die je toont hoe je je privacy-instellingen kan dichten.

SaveFace werkt ook als bookmark, het zet je privacy-instellingen op “Friends Only”. De tools zijn open source, dus je kan controleren (of laten controleren) wat ze exact doen. Ze verzamelen geen informatie over de gebruikers.

Reclaimprivacy.org.
untangle.com

Onlangs werd nog een 22-jarige opdienster in een restaurant ontslagen nadat ze op facebook geklaagd had over een belachelijk lage fooi van vervelende klanten. Die had zeker het verhaal gemist van die Nederlandse barvrouw die op haar blog uit de biecht klapte over het zatte Pieter De Crem gezelschap dat ze over de vloer kreeg. Ook zij werd ontslagen.
En onlangs zag een gebruiker zijn e-mail adres zelfs publiek staan, maar dat was blijkbaar een tijdelijke fout in het systeem, want daarna was het terug weg.

Nieuwe Linux en BSD
De nieuwe Linux kern met versienummer 2.6.34 is verschenen. Die bevat ondersteuning voor twee nieuwe bestandssystemen, Ceph (voor distributed file systems) en LogFS voor flash drives. Verder nog aanpassingen die te maken hebben met virtualisering. Zoals altijd kan je de nieuwigheden gedetailleerd nalezen in de “changelog”.

Er is ook een nieuwe versie van OpenBSD aangekondigd: “OpenBSD 4.7″. Die heeft ondermeer drivers ingebouwd voor meer draadloze netwerkkaarten.

www.kernel.org en openbsd.org

Adobe advertentie

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mandriva (niet) te koop

Uitzending do 18:00 ** May 13th, 2010 by wim.webgang **
 • Lydia is voor onbepaalde tijd vertrokken naar de andere kant van de wereld (zoals u vorige week kon horen), dus wij verwelkomen Lola in de WebGang uitzending vanaf deze week. Welcome back!
 • Mandriva: Hoewel het nieuws een paar dagen de ronde doet dat Mandriva te koop staat, wordt het vandaag staalhard ontkend door de Mandriva direktie.
  Lola leest de verklaring (FR) die zegt die dat Mandriva te lijden heeft onder de economische crisise net als iedereen, en dat het bedrijf altijd op zoek is naar samenwerking met andere bedrijven, en op eender welk moment gesprekken kan voeren met een bedrijf voor een of andere vorm van samenwerking.
 • Mandriva, Ubuntu; verschillende Linux distributies in ons programma doet de vragen rijzen: Wtf is Mandriva? Waarom Linux gebruiken? Of een afgeleide sub-vraag; wat is het verschil dan, wat maakt Linux “goed” of “beter”? Een eerste aanzet tot antwoord – het heeft blijkbaar iets met “unix” te maken. Dit ruikt naar wordt vervolgd…
 • Open source software verkopen kan dus, maar Open Source HardWare? Bv de 3D-printer die we zagen op FOSDEM 2010: http://www.makerbot.com/
  http://www.adafruit.com/
  Het opvallende van deze laatste is dat ze veel electronische gadgets verkopen, zowel kant en klaar, als inbouw, of in bouwdoosvorm. Maar ze verkopen ook de componenten apart, zodat je een afwijkende versie kan maken, die je evengoed weer kan verderverkopen.
  Voorbeeld van een project: controleer het verbruik van apparaten met je computer:
  http://www.ladyada.net/make/tweetawatt/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Source Hardware * Laser vindt Maya’s * Instant-On Ubuntu * Android steekt iPhone voorbij * Koop Mandriva * Aanbevolen programmeertalen

i-nieuws 6 na 6 ** May 13th, 2010 by wim.webgang **

13/05/2010


Instant-On Ubuntu

Bij de vele verbeteringen en veranderingen die aan Ubuntu gemaakt worden, werd ook Unity aangekondigd, een lichtgewicht gebruiksomgeving voor netbooks. De “Unity” interface probeert zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de schermoppervlakte, wat gebruik op netbooks handiger maakt.
Unity zal inbegrepen zijn in de toekomstige Ubuntu netbook remix en in Ubuntu Light. Ubuntu Light mikt op computers met minder rekenkracht als netbooks en oudere computers. Maar ook op desktops die gebruikt worden in “dual boot”, omdat het als licht systeem snel opstart.
Dual boot betekent dat de gebruiker na het inschakelen van de computer een keuzemenu krijgt met twee systemen, bv Windows en Linux. De twee systemen staan naast elkaar op hetzelfde apparaat, en de gebruiker kan naargelang de omstandigheden het gewenste systeem kiezen. Voor veel Linux gebruikers was een dual-boot computer de overgang tussen hun Windows periode uit het verleden en hun hedendaags Linux-gebruik.

Aanbevolen programmeertalen

Een examencommissie die aanbevelingen doet voor de programmeertalen die studenten informatica niveau A krijgen, raadt de volgende talen aan: Java, Pascal/Delphi, Python 2.6, Python 3.1, Visual Basic 6, and VB.Net 2008. Opvallende afwezige in het rijtje is zeker de programmmeertaal “C”, evenals de varianten C++ (C plus plus) en C# (C sharp). Ook weggevallen uit de vroegere lijst is “PHP”, een programmeertaal die veel voor websites gebruikt wordt.
Van het keuzelijstje wordt vooral Pascal aangeraden, omdat die taal erg geschikt is om probleemoplossend te leren denken bij het leren programmeren. De taal Pascal werd specifiek ontwikkeld om les in programmeren te geven.

De niveau A opleiding met de “AQA COMP1 syllabus” is een voorbereiding waarin de basis gelegd wordt. Op hoger niveau kan bv C dan nog wel aan bod komen.
Delphi is een praktische uitvoering van een programmeeromgeving die op Pascal gebaseerd is.
Java:
Pascal:
Python:
VB:

Laser vindt Maya’s

Bij het onderzoek van ruïnes van de Maya’s in Midden-Amerika moeten de onderzoekers zich een weg banen door het oerwoud, wat enorm tijdrovend is. Ze probeerden al radar, sattelietfoto’s en andere technieken te gebruiken, maar het dichte bladerdak van het woud liet geen informatie door. Daarom werd nu, bij onderzoek naar de stad “Caracol” in het zuid-westen van Belize, een andere techniek gebruikt. Een bundel laserstralen uit een laag overvliegend vliegtuigje “scant” de aarde af. Een computersysteem meet de terugkaatsing van de laserstralen, en slaat alle data op voor latere analyse. In eerst instantie geeft de weerkaatsing hetzelfde beeld als andere methodes: een mozaiekachtig beeld van het bladerdak van de bomen. Maar een aantal van de laserstralen geraken door het bladerdak en kaatsen terug vanop de grond. De verder doorgedrongen stralen geven een andere meting. De computer kan die selecteren, en met de daaruit berekende afstanden een ruw 3-D computerbeeld maken van de bodem. Dat heeft een verrassend effect: op de beelden kan men wegen zien, de aangelegde terrassen die dienden voor de landbouw, en nog niet ontdekte ruïnes. Doordat een groot gebied overvlogen kan worden krijgt men een overzicht van de schaal van de Maya-stad. De daarover bestaande schattingen moesten naar boven bijgesteld worden; misschien haalde de stad wel 115.000 inwoners op zijn piekperiode. De techniek voor het scannen van een gebied met laserstralen wordt lidar genoemd, wat staat voor “light detection and ranging”.

Belize is het vroegere “Brits Hunduras”, hoewel het helemaal niet rechtstreeks aan Honduras grenst; er ligt in het zuiden een stuk Caraibische zee tussen: de Golf van Honduras. Links van Belize (in het westen dus) ligt Guatemala, dat trouwens een groot stuk van het grensgebied van Belize claimt, en in het noorden ligt Mexico.
Links: Opgebouwd lidar beeld, Lidar systeem, Wikipedia over Belize


Android steekt iPhone voorbij

De verkoop van gsm’s met het Android besturingssysteem van Google heeft het aantal iPhones in de verkoop ingehaald en voorbijgestoken in de eerste maanden van 2010. In de “smartphone” markt staat Blackberry nog op één, Android op twee, en de iPhone dus op de derde plaats.

Koop Mandriva

Mandriva is te koop. Niet alleen voor gebruikers, als Linux-distributie, maar ook als bedrijf; de Linux distributeur Mandriva zelf staat te koop volgens een Franstalige Mandriva website.
De voorganger van Mandriva, Mandrake, had in het verleden ook al problemen om het hoofd boven water te houden. Door een fusie van het Franse Mandrake met het Zuid-amerikaanse Conectiva ontstond Mandriva, dat nu zelf weer in de problemen is gekomen.
De concurrentie was dan ook hard: Enerzijds Red Hat in de VS, anderzijds Ubuntu – ook uit de Engelstalige wereld, en in Europa, Suse, het Duitse bedrijf dat zelf opgekocht werd door het Amerikaanse Novell.

Mandriva probeerde als bedrijf te overleven door het verkopen van de distributie in een doos, het aanbieden van een lidmaatschap voor het verkrijgen van online voordelen en meer “luxueuze” versies van de distributie, het verkopen van USB-sticks met Mandriva erop, servers met Mandriva Linux, en dienstverlening aan bedrijven.

Nu zit Mandriva dus op een kritiek moment: er is nog geld voor de lonen tot het einde van de maand. Er zijn twee kandidaat-overnemers waarmee gesprekken worden gevoerd: het Britse LightApp’s en het Franse Linagora.

Volgens een Franstalige mandriva website.
“Dienstverlening”: bedrijven die Linux gebruiken als besturingssysteem van apparaten, bv Lacie.

Open Source Hardware

Dertien bedrijven die succesvol open source hardware maken, draaien een omzet van 50 miljoen dollar op een jaar. De sector zou uitgroeien naar een omzet van 1 miljard tegen 2015 volgens de mensen van Adafruit, een van de bedrijven. Het concept van “open source hardware” is producten maken waarvan het ontwerp open en bekend is, en de kans geeft om zelf te gebruiken, eventueel met eigen wijzigingen. Niet alleen het fysieke ontwerp, maar ook de software is open source.
Het aantal bedrijven dat open source hardware maakt stijgt, nu zijn er een 200-tal bekend.

Ze genieten van de voordelen van het “open source” idee, als snelle evolutie van hun ontwerp door input van experimenterende klanten. Er groeit soms zelfs een “research and development” community rond een product.

Enkele voorbeelden van open source hardware projecten zijn MakerBot, BugLabs, en Arduino.

Is het te vergelijken met de open source software wereld?
In tegenstelling tot de open source software, die meestal gratis gedownload wordt, hebben OSHW-fabrikanten wel een apparaat of zelfbouwkit die ze kunnen verkopen, en blijkbaar brengt dat genoeg op om ermee door te gaan, en als sector te groeien.
.
Zie video van de talk van Philip Torrone en Limor Fried
Zie de “makerbot” (webgang reportage FOSDEM 2010)

http://www.makerbot.com/

http://www.adafruit.com/

Het opvallende van deze laatste is dat ze veel electronische gadgets verkopen, zowel kant en klaar, als inbouw, of in bouwdoosvorm. Maar ze verkopen ook de componenten apart, zodat je een afwijkende versie kan maken, die je evengoed weer kan verderverkopen.
Voorbeeld van een project: controleer het verbruik van apparaten met je computer:

http://www.ladyada.net/make/tweetawatt/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Team High Tech Crime

Uitzending do 18:00 ** May 6th, 2010 by wim.webgang **

Foto:Lydia – Inval bij een Nederlandse “script kiddie”; computers in beslag genomen, en een “eervolle vermelding” op de site van de Nederlandse tegenhanger van de Computer Crime Unit: Team High Tech Crime. Helaas wel op/via zijn eigen website! Politie kraakt website van kraker? Of neemt website in beslag? Kan je iets virtueel eigenlijk in beslag nemen?

- De secretaresse van het free software/open sourceproject? SourceForge! Houdt sourcecode bij, zorgt voor afhaalpaketten, neemt bug-meldingen aan, zorgt voor online publicatieruimte, noteert nieuwe verzoeken van gebruikers, …enz.
Nieuw: sourceforge.net/download nu ook voor wie alleen zijn software wil laten downloden. Een eenvoudig beginscherm met de slogan: “You create, We distribute”.

- Lydia’s muziekkeuze: Klitzkopf II: Fondock, The Youngest, Mute your head, 348-844

- en ook Lydia’s afscheid … (wordt vervolgd)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Scriptkidde gepakt * Steam op Mac en Linux * Linux met Ceph * Te goedkoop * SourceForge download

i-nieuws 6 na 6 ** May 6th, 2010 by wim.webgang **

6/5/2010


Scriptkidde gepakt

In Nederland is eind april een “scriptkiddie” aangehouden, die ervan verdacht wordt websites met DDOS aanvallen plat gelegd te hebben. Volgens de politie is de dader een 22 jarige, die al jaren bezig is met zijn aanvallen op allerlei webdiensten.
Het is niet zeker dat de politie er zelf door onderzoek in geslaagd is hem op te sporen; het lijkt er eerder op dat aktieve internetgebruikers de gegevens aan de politie hebben doorgespeeld. Hij opereerde onder de naam “woopie” en wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor- of betrokken te zijn bij aanvallen op websites van overheden en privébedrijven, meestal uit de spel en mediasektor. Van de aangevallen sites valt meestal te horen dat ze gechanteerd werden, ofwel om geld te krijgen, ofwel om bepaalde informatie weg te halen van de website, bv gegevens in verband met gelijkaardige aanvallen.
Interessant is dat de politie blijkbaar de website van de betrokkene gekraakt heeft; er staat nu een bericht op van de politie dat vraagt om getuigenissen ivm woopie. “In verband met onderstaande berichtgeving is de controle van dit domein overgenomen door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche.”

De tekst zelf staat niet op de server van woopie zelf, maar als je zijn domein www.woopie.nl intikt, wordt je afgeleid naar woopie.thtcibngenomen.nl, een site die gehost wordt door Transip BV en eigendom is van “Korps Landelijke Politie Diensten”.

Hier wat internetcommentaren over “woopie”
De site woopie.nl was geregistreerd onder de naam Khalid Hannoudi, hoewel de gearresteerde Kevin heet. Maar “woopie” werd ook al in verband gebracht met verschillende namen zoals “rachid”, die hij mogelijk gebruikte om verwarring te zaaien.
.

SourceForge download

De SourceForge site start een nieuwe dienst voor vrije software en open source projecten: “Downloads”.
Een eenvoudige bestandsmanager maakt het makkelijk om de bestanden af te halen of erop te zetten.
SourceForge biedt de programmeurs die de software erop zetten ook statistieken over de downloads; bv over de spreiding over de wereld van de downloaders, en met welke systemen hoeveel downloads gebeuren.

Vroeger kon je ook al software downloaden van SourceForge, maar dat was voorzien voor wie zijn project op SourceForge opbouwde, en er zijn broncode op bijhoudt. SourceForge.net startte in november 1999.
Enkele van de meest aktieve programmeerprojecten zijn die van: phpMyAdmin, lame, EDempiere, 7-Zip, Clonezilla, aTunes en Guacamole.

http://sourceforge.net/downloads.

Te goedkoop

Een schrijver van korte verhalen kreeg van zijn uitgever te horen dat de prijs van zijn werk zou verhoogd worden. Normaal kosten zijn verhalen een paar dollar, maar de uitgever wilde beginnen verkopen op het e-commerce platform van Apple. Dat bedrijf legt echter voorwaarden op; de prijzen moeten eindigen op .99, dus bv 2.99 dollar ipv 3 dollar. Bovendien mogen werken verkocht op i-Store elders niet goedkoper aangeboden worden.
Het gevolg voor de schrijver was dat werkjes die 2.29 dollar of 2.49 dollar kostten, nu zullen verhoogd worden naar 2.99 dollar. Hij vreest dat prijsverhogingen met meer dan 20 procent de verkoop zullen drukken.

Misschien kan hij zijn prijzen verlagen?
In ieder geval is zijn punt dat er weinig concurrentie mogelijk is in het goedkoper prijssegment, waar 2.5 toch als beduidend minder ervaren wordt als 2.99, wat natuurlijk als 3 gelezen wordt. Vraag blijft of het een bewuste politiek is van Apple. Door minder nuance toe te laten in het goedkope segment, wordt het ook minder aantrekkelijk om zo’n goedkoop werk te verkopen. Terwijl mobiele apparaten juist wel heel geschikt zijn om korte verhalen op te lezen.
.

Steam op Mac en Linux

Valve, maker van computerspelen, heeft nu voor de Mac een betaversie uit van Steam, een spelplatform. Wie daarin rondneust vindt ook verwijzingen naar Linux. Waarschijnlijk komt het Steam platform dus ook naar Linux. Daardoor zullen de spelen op Linux sneller draaien dan nu. De meeste spelen zijn immers gemaakt voor Windows, en kunnen nu op Linux enkel onder een soort emulator gedraaid worden, zoals bv “Wine”.

Zie ook de valvesoftware developer site

Linux met Ceph

Ceph is een distributed bestandssysteem voor Linux dat petabytes aan data kan gebruiken. Het was oorspronkelijke een onderzoeksproject van Sage Weil aan de universiteit van Californie. Het is ondertussen uitgewerkt en beschikbaar voor de Linux kern 2.6.34.
De doelen van Ceph zijn:
- gemakkelijk te schalen tot een capaciteit van petabytes aan gegevens.
- hoge doorvoersnelheid onder verschillende soorten gebruik
- hoge betrouwbaarheid
Sommige van die eisen werken elkaar tegen: hoge snelheid en hoge betrouwbaarheid bv.
Het Ceph filesysteem is onder de noemer “experimenteel” opgenomen in de Linux kernel; bedoeling is dat het getest wordt en op termijn werkelijk in productie kan gebruikt worden.
Google zal het misschien willen bekijken of testen, al is het maar om te vergelijken met hun eigen distributed filesystem, het GFS: Google File System. .Er bestaan er nog; bv het General Parrallel File System of GPFS, en Lustre.

Zwarte Markt

Er is een zwarte markt voor IP adressen op komst volgens waarnemers, die al lang verwittigen dat het huidige systeem van internet protocol, ip v4, tekortschiet.

Net als in een systeem met telefoonnummers, zijn de verbindingsnummers voor computers beperkt in aantal door de vorm van het getal. Het huidige systeem ip v4 heeft bovendien het nadeel dat grote groepen getallen zijn toegewezen aan bedrijven die niet al die nummers gebruiken en/of zelfs nodig hebben. Het aantal vrije adressen daalt nu naar een dieptepunt. Met de crisis in 2009 was het opgebruiken van vrije nummers even vertraagd, maar in 2010 duiken nieuwe diensten op het internet op, die ook intensief IP-adressen gebruiken, en dus geraken de vrije adressen waarschijnlijk dit jaar op, hoewel vroegere schattingen uitgingen van 2011.

Als de adressen op zijn, zou dat een aantal nieuwe internettoepassingen kunnen afremmen, omdat de bedrijven die ze ontwikkelen niet aan adressen kunnen geraken.

Het zou ook een zwarte markt kunnen doen ontstaan; bedrijven die een hele reeks ip-adressen toegewezen hebben gekregen, maar er veel niet van gebruiken, zouden die voor grof geld kunnen aanbieden op een soort zwarte markt. Wie absoluut ip-adressen nodig heeft zal de prijs betalen die hij kan. Daardoor kunnen een aantal diensten op het internet duurder worden.

De verdeler van de adressen, ARIN, en een aantal zusterorganisaties, zouden strenger kunnen toezien op het verhuur van de ip-adressen. Ze zouden bv kunnen kijken of huurders van een reeks adressen niet te veel adressen ongebruikt laat; die zou ze kunnen terugvorderen.

Maar de echte oplossing ligt in het overschakelen naar ip v6; een systeem met “langere” nummers, zodat er veel meer nummers beschikbaar zijn. De technologie is al ontwikkeld, en het systeem wordt langzaam ingevoerd, parrallel met het huidige ip v4.

De meeste computersystemen en netwerkapparatuur kan al werken met ip v6. Maar op internet het nummersysteem “omschakelen” doe je niet zomaar onbezonnen, dus de definitieve omschakeling van ip v4 naar ip v6 laat voorlopig nog op zich wachten.

Niet-nieuws

En dan nog een mooi stukje niet- nieuws: HP gaat niet een Windows 7 tablet pc uitbrengen. Er was wel degelijk een concept, onder de naam “Slate” tablet. Volgens op internet gelekte informatie was het de bedoeling dat die draaide op een Atom processor (zoals die veel voorkomen in netbooks) en dat er Windows 7 op zou draaien als besturingssysteem. Als je daarnaast het nieuws van vorige week zet, dat HP het smartphone bedrijf Palm koopt, en daarmee Palm’s nieuwe WebOS in huis haalt, kunnen er puzzelstukjes in elkaar vallen…
Het zou in ieder geval een unicum zijn voor Hp, dat onder het HP-unix niveau niet bekendstaat voor het zelf onderhouden van een besturingssysteem.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

PC banking buiten gebruik

WebGang blog ** May 4th, 2010 by wim.webgang **

fortispcbankingkapotVervelend als je aan het loket van je bank geen verrichtingen meer kan doen; je wordt altijd doorverwezen naar de automaat, of beter nog, naar het internet; 24 op 24 beschikbaar.
Ja toch?
Fortis zag zijn dienst nochtans een deel van de periode maandag 3 mei – dinsdag 4 mei buiten gebruik, “wegens technische problemen“.
Gebruikers kregen er geen verdere uitleg, bv of het over onderhoud ging, misschien over een accuut probleem, of eventueel een beveiligingsprobleem.
Evenmin werd een schatting gegeven hoelang het zou duren eer de dienst terug bruikbaar was.
Dus: Benieuwd wat het probleem is/was en hoelang het zal duren…
UPDATE: kort na half één was de dienst terug beschikbaar. Maar na het aanmelden kwamen er nieuwe foutmeldingen:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off