Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Scriptkidde gepakt * Steam op Mac en Linux * Linux met Ceph * Te goedkoop * SourceForge download

i-nieuws 6 na 6 ** May 6th, 2010 by wim.webgang **

6/5/2010


Scriptkidde gepakt

In Nederland is eind april een “scriptkiddie” aangehouden, die ervan verdacht wordt websites met DDOS aanvallen plat gelegd te hebben. Volgens de politie is de dader een 22 jarige, die al jaren bezig is met zijn aanvallen op allerlei webdiensten.
Het is niet zeker dat de politie er zelf door onderzoek in geslaagd is hem op te sporen; het lijkt er eerder op dat aktieve internetgebruikers de gegevens aan de politie hebben doorgespeeld. Hij opereerde onder de naam “woopie” en wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor- of betrokken te zijn bij aanvallen op websites van overheden en priv√©bedrijven, meestal uit de spel en mediasektor. Van de aangevallen sites valt meestal te horen dat ze gechanteerd werden, ofwel om geld te krijgen, ofwel om bepaalde informatie weg te halen van de website, bv gegevens in verband met gelijkaardige aanvallen.
Interessant is dat de politie blijkbaar de website van de betrokkene gekraakt heeft; er staat nu een bericht op van de politie dat vraagt om getuigenissen ivm woopie. “In verband met onderstaande berichtgeving is de controle van dit domein overgenomen door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche.”

De tekst zelf staat niet op de server van woopie zelf, maar als je zijn domein www.woopie.nl intikt, wordt je afgeleid naar woopie.thtcibngenomen.nl, een site die gehost wordt door Transip BV en eigendom is van “Korps Landelijke Politie Diensten”.

Hier wat internetcommentaren over “woopie”
De site woopie.nl was geregistreerd onder de naam Khalid Hannoudi, hoewel de gearresteerde Kevin heet. Maar “woopie” werd ook al in verband gebracht met verschillende namen zoals “rachid”, die hij mogelijk gebruikte om verwarring te zaaien.
.

SourceForge download

De SourceForge site start een nieuwe dienst voor vrije software en open source projecten: “Downloads”.
Een eenvoudige bestandsmanager maakt het makkelijk om de bestanden af te halen of erop te zetten.
SourceForge biedt de programmeurs die de software erop zetten ook statistieken over de downloads; bv over de spreiding over de wereld van de downloaders, en met welke systemen hoeveel downloads gebeuren.

Vroeger kon je ook al software downloaden van SourceForge, maar dat was voorzien voor wie zijn project op SourceForge opbouwde, en er zijn broncode op bijhoudt. SourceForge.net startte in november 1999.
Enkele van de meest aktieve programmeerprojecten zijn die van: phpMyAdmin, lame, EDempiere, 7-Zip, Clonezilla, aTunes en Guacamole.

http://sourceforge.net/downloads.

Te goedkoop

Een schrijver van korte verhalen kreeg van zijn uitgever te horen dat de prijs van zijn werk zou verhoogd worden. Normaal kosten zijn verhalen een paar dollar, maar de uitgever wilde beginnen verkopen op het e-commerce platform van Apple. Dat bedrijf legt echter voorwaarden op; de prijzen moeten eindigen op .99, dus bv 2.99 dollar ipv 3 dollar. Bovendien mogen werken verkocht op i-Store elders niet goedkoper aangeboden worden.
Het gevolg voor de schrijver was dat werkjes die 2.29 dollar of 2.49 dollar kostten, nu zullen verhoogd worden naar 2.99 dollar. Hij vreest dat prijsverhogingen met meer dan 20 procent de verkoop zullen drukken.

Misschien kan hij zijn prijzen verlagen?
In ieder geval is zijn punt dat er weinig concurrentie mogelijk is in het goedkoper prijssegment, waar 2.5 toch als beduidend minder ervaren wordt als 2.99, wat natuurlijk als 3 gelezen wordt. Vraag blijft of het een bewuste politiek is van Apple. Door minder nuance toe te laten in het goedkope segment, wordt het ook minder aantrekkelijk om zo’n goedkoop werk te verkopen. Terwijl mobiele apparaten juist wel heel geschikt zijn om korte verhalen op te lezen.
.

Steam op Mac en Linux

Valve, maker van computerspelen, heeft nu voor de Mac een betaversie uit van Steam, een spelplatform. Wie daarin rondneust vindt ook verwijzingen naar Linux. Waarschijnlijk komt het Steam platform dus ook naar Linux. Daardoor zullen de spelen op Linux sneller draaien dan nu. De meeste spelen zijn immers gemaakt voor Windows, en kunnen nu op Linux enkel onder een soort emulator gedraaid worden, zoals bv “Wine”.

Zie ook de valvesoftware developer site

Linux met Ceph

Ceph is een distributed bestandssysteem voor Linux dat petabytes aan data kan gebruiken. Het was oorspronkelijke een onderzoeksproject van Sage Weil aan de universiteit van Californie. Het is ondertussen uitgewerkt en beschikbaar voor de Linux kern 2.6.34.
De doelen van Ceph zijn:
- gemakkelijk te schalen tot een capaciteit van petabytes aan gegevens.
- hoge doorvoersnelheid onder verschillende soorten gebruik
- hoge betrouwbaarheid
Sommige van die eisen werken elkaar tegen: hoge snelheid en hoge betrouwbaarheid bv.
Het Ceph filesysteem is onder de noemer “experimenteel” opgenomen in de Linux kernel; bedoeling is dat het getest wordt en op termijn werkelijk in productie kan gebruikt worden.
Google zal het misschien willen bekijken of testen, al is het maar om te vergelijken met hun eigen distributed filesystem, het GFS: Google File System. .Er bestaan er nog; bv het General Parrallel File System of GPFS, en Lustre.

Zwarte Markt

Er is een zwarte markt voor IP adressen op komst volgens waarnemers, die al lang verwittigen dat het huidige systeem van internet protocol, ip v4, tekortschiet.

Net als in een systeem met telefoonnummers, zijn de verbindingsnummers voor computers beperkt in aantal door de vorm van het getal. Het huidige systeem ip v4 heeft bovendien het nadeel dat grote groepen getallen zijn toegewezen aan bedrijven die niet al die nummers gebruiken en/of zelfs nodig hebben. Het aantal vrije adressen daalt nu naar een dieptepunt. Met de crisis in 2009 was het opgebruiken van vrije nummers even vertraagd, maar in 2010 duiken nieuwe diensten op het internet op, die ook intensief IP-adressen gebruiken, en dus geraken de vrije adressen waarschijnlijk dit jaar op, hoewel vroegere schattingen uitgingen van 2011.

Als de adressen op zijn, zou dat een aantal nieuwe internettoepassingen kunnen afremmen, omdat de bedrijven die ze ontwikkelen niet aan adressen kunnen geraken.

Het zou ook een zwarte markt kunnen doen ontstaan; bedrijven die een hele reeks ip-adressen toegewezen hebben gekregen, maar er veel niet van gebruiken, zouden die voor grof geld kunnen aanbieden op een soort zwarte markt. Wie absoluut ip-adressen nodig heeft zal de prijs betalen die hij kan. Daardoor kunnen een aantal diensten op het internet duurder worden.

De verdeler van de adressen, ARIN, en een aantal zusterorganisaties, zouden strenger kunnen toezien op het verhuur van de ip-adressen. Ze zouden bv kunnen kijken of huurders van een reeks adressen niet te veel adressen ongebruikt laat; die zou ze kunnen terugvorderen.

Maar de echte oplossing ligt in het overschakelen naar ip v6; een systeem met “langere” nummers, zodat er veel meer nummers beschikbaar zijn. De technologie is al ontwikkeld, en het systeem wordt langzaam ingevoerd, parrallel met het huidige ip v4.

De meeste computersystemen en netwerkapparatuur kan al werken met ip v6. Maar op internet het nummersysteem “omschakelen” doe je niet zomaar onbezonnen, dus de definitieve omschakeling van ip v4 naar ip v6 laat voorlopig nog op zich wachten.

Niet-nieuws

En dan nog een mooi stukje niet- nieuws: HP gaat niet een Windows 7 tablet pc uitbrengen. Er was wel degelijk een concept, onder de naam “Slate” tablet. Volgens op internet gelekte informatie was het de bedoeling dat die draaide op een Atom processor (zoals die veel voorkomen in netbooks) en dat er Windows 7 op zou draaien als besturingssysteem. Als je daarnaast het nieuws van vorige week zet, dat HP het smartphone bedrijf Palm koopt, en daarmee Palm’s nieuwe WebOS in huis haalt, kunnen er puzzelstukjes in elkaar vallen…
Het zou in ieder geval een unicum zijn voor Hp, dat onder het HP-unix niveau niet bekendstaat voor het zelf onderhouden van een besturingssysteem.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.