Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

The skylake is the limit

Uitzending do 18:00 ** June 25th, 2020 by wim.webgang **

The skylake is the limit
Op https://www.pcgamer.com/amp/intel-skylake-why-apple-left/ ongeveer in de helft van https://youtu.be/JImi0Vnjvfw

Het einde van het begin van het internet der dingen
Gisteren overleden: de gedachtengoed-vader van het Internet of Things, Michael Hawley.
Ongeveer op het moment van ons live programma werd een video gepost op Youtube waarin hij op een emotionele manier over zijn leven spreekt. Hij geeft een lezing op ‘Business Innovation Factory’, BIF 2019, waarin hij over zijn leven vertelt, en regelmatig een krop in zijn keel krijgt.
De titel is Wellbeing, en de opname vermeldt nog:

“Recorded live on October 23, 2020 at the BIF2019: Wellbeing Summit” (sic)

maar de opnamedatum is vermoedelijk 23 oktober 2019 dan.
https://www.youtube.com/watch?v=48ZW_HH9oLY

Bijzonder is het stukje waar hij vertelt over een boek dat hij gemaakt heeft en waarmee hij in het world book for records geraakte omdat het zo groot van afmetingen was. Daarna wilde hij dat online verkopen, en belde hij naar Jef Bezos (die doet in online boeken), en zegt hem:
“Ik maak je werelds grootste boekenverkoper”
- Dat ben ik al.
“Nee, wacht …”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ken ik u van ergens? * The Skylake is the limit * Ander masker * Michael Hawley overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2020 by wim.webgang **

Ken ik u van ergens?

Systemen voor gezichtsherkenning worden in verschillende steden in de VS gebannen voor gebruik door de stadsdiensten. San Francisco, Oakland, enz namen al afstand van die systemen. Nu heeft ook Boston, een grote stad aan de oostkust van de VS, er afstand van genomen. De technologie mag nog wel gebruikt worden om je eigen gsm te gebruiken, of om automatisch gezichten onherkenbaar te maken met software. Maar niet meer om mensen te identificeren. De beslissing is genomen om de privacy van de bewoners te vrijwaren en om rascistische kleuring van de resultaten te vermijden. Bovendien had de politie in Michigan een man gearresteerd op basis van gelaatsherkenningssoftware, die nadien onschuldig bleek.
Hij werd in januari bij aankomst van zijn werk thuis opgepakt en onder de ogen van zijn vrouw en kinderen gehandboeid afgevoerd. Na foto’s en vingerafdrukname werd hij de volgende dag ondervraagd. Daarbij kwam uit dat het beeldmateriaal dat bestond een andere man toonde en dateerde van 2018. Er zijn steeds meer bewijzen dat de software vooral werkt voor blanke mannen, maar voor anderen te veel verkeerde antwoorden geeft.

The Skylake is the limit

Apple kondigde een paar dagen geleden aan dat ze in de toekomst gaan overschakelen naar een ander type processorarchitectuur: ARM. De huidige processor ingebouwd in de mac’s zijn van intel. Tegen het einde van dit jaar zou dat dus een ARM processor worden. De volgende twee jaar zal geleidelijk de ARM processor ingevoerd worden in al hun computers. Daarmee komen de computers op dezelfde architectuur als de tablets en iphones van het merk. Dat maakt het gemakkelijker om apps op al die toestellen te draaien, in plaats van aparte apps te ontwikkelen voor ieder platform.
Het is niet de eerste keer dat Apple zo’n drastische stap zet. Ooit werkten ze samen met IBM voor hun processor, daarna stapten ze over op intel. Maar ondertussen hebben ze zelf een afdeling die de processor voor hun smartwatch en smartphones maakt, en die doet het zo goed dat ze nu ook de processorchips mogen maken voor de laptops en de desktop computers. Dat heeft voor Apple het grote voordeel dat ze nu helemaal zelf het tempo en de configuratie van hun computers kunnen bepalen. Vroeger waren ze afhankelijk van de externe leverancier van de processor om bepaalde stappen te zetten in de lancering van nieuwe computers.

Bovendien waren ze volgens geruchten niet tevreden over de kwaliteit van de intel’s Skylake architectuur, de processor die intel maakte van 2015 tot 2019. Daar waren wat problemen mee, zoals de Spectre en Meltdown fouten, die de veiligheid van computersystemen aantaste. Door een aanpassing aan het besturingssysteem konden die fouten opgevangen worden. De impact voor Apple zagen we niet, maar we zagen bv de commentaren van Linus Torvalds, die de Linux kernel aan moest passen. Hij haalde fors uit naar intel, en ook op andere plaatsen zal dat dus voor wrevel hebben gezorgd. Apple maakte de macOS updates Sierra 10.12.6 en El Capitan 10.11.6. Volgens een ingenieur die bij intel werkte, was dat gebrek aan kwaliteit voor Apple de druppel die de emmer deed overlopen, en werd versneld ingezet op een overstap naar een eigen processor.

Gebruikers zullen mogelijk wel iets merken van de overstap. Bij de vorige overgang naar een andere processorarchitectuur werkten sommige ouder programma’s niet meer op het nieuwe systeem. Maar waarschijnlijk zal Apple wel zijn best doen om met virtualisatie of gelijkaardige technieken zo veel mogelijk programma’s aan de praat te houden. Ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met een technische eigenaardigheid: de Developer Transition Kit. Dat is de behuizing van een Mac Mini, met een Apple A12Z processor, dezelfde als in een van hun tablets. Daarop draait een beta-versie van het nieuwe systeem Big Sur.


Big Sur is een natuurgebied en kuststreek aan de oostkust van Californië, onder Monterey. Monterey is bekend als stadje waar zich deel 2 van de afleveringen afspelen van de Zorro tv-reeks gemaakt rond 1960.

Ander masker

Er is een vervolg op de klacht van een mondmaskerfabrikant, die vond dat er te weinig werd gedaan om de verspreiding van namaakmaskers op Amazon tegen te houden. Amazon heeft nu aangekondigd een nieuw team op te richten dat zich aktief gaat inlaten met het helpen van merken bij het opsporen van fraude op zijn online verkoopplatform.

Michael Hawley overleden

Michael Hawley, de man achter de EG Conference, is woensdag overleden. Hij organiseerde deze jaarlijkse conferentie in Californië met uitvinders, onderwijsmensen, ingenieurs, kunstenaars en andere creatieven. Er werden meestal een 50 tal presentaties gegeven over innovatie op alle gebied. Creativiteit is een gemeenschappelijke discipline, en daarvoor is bijeenkomen en uitwisseling nodig, zowel van ideeën als van realisaties, buiten de eigen comfortzone. De laatste ging door in mei 2019, de conferentie voor dit jaar 2020 ging wegens covid-19 niet door.
Michael Hawley was ondermeer professor, speelde piano, en schreef. Maar hij was ook een specialist in computersystemen en netwerken, en creëerde lang voor we van IOT spraken al de gedachtenwereld van het netwerk van dingen. In het MIT Media lab zette hij de projecten “Things That Think” en “Toys of Tomorrow” op.

Zelf begon hij ooit als programmeur van videogames bij Lucasfilm. Later werkte hij bij NeXT, en later ijverde hij ervoor om technologie ingang te doen vinden in de kunst. Zelf maakte hij bv ook computermuziek.
In zijn vrienden en kennissenkring zaten mensen als Steve Jobs, Larry Page, Marvin Minsky en Nicholas Negroponte (de man achter het One Laptop per Child project).

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Genderchangers

Uitzending do 18:00 ** June 18th, 2020 by wim.webgang **

Met de fiets uit Rotterdam: Donna te gast in ons programma.
We lopen door een stukje geschiedenis, van het ontstaan van genderchangers, langs de betekenis van free software, tot werken bij een internetprovider…

genderchangers
https://genderchangers.org/

systerserver
https://systerserver.net/

eclectictechcarnival
https://eclectictechcarnival.org/

greenhost.nl
https://greenhost.nl/

Muziek:
Monk Turner Fascinoma – 01 – Its Your Birthday
Elvii Marten – 04 – Dansamor
Mr Pomme – DUPSKE
Gloomer – Hx2 & e-Gloomy-nations – All Aboard (Radio Edit)
Tours – 01 – Enthusiast
Mr Pomme – Necro Hip Hop

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aanval op open technologie * Gelaatsherkenning * 2.3 Tbps aanval * Linux hardware * Methaanlek * In de fik

i-nieuws 6 na 6 ** June 18th, 2020 by wim.webgang **

Aanval op open technologie

Libby Liu is het hoofd van de Open Technology Fund Corporation. Die non-profit organisatie stimuleert de wereldwijde ontwikkeling van open technologie en valt onder het ministerie van Global Media in de VS.

Ze ondersteunen de vrijheid van meningsuiting, en technologie die ingaat tegen censuur en bewakings- en repressiemaatregelen, ten dienste van de mensenrechten.
In de praktijk werd gekeken naar het belang van technologie en vrijheid in de Arabische lente en de groene revolutie in Iran.

Open technologie Fund werkt met een transparante financiering, en ondersteunde de meeste veilige en best werkende vrije technologieën voor het internet, voor bestaande en vernieuwende projecten.

Onder te regering van Trump had dit beleid geen prioriteit meer, en kwam de toekomst van OTF in het gedrang. Ze probeerden zich nog af te scheuren en onafhankelijk verder te gaan met financiering van het congres. Maar Trump heeft ondertussen de top van het Global Media ministerie vervangen, en er Michael Peck geïnstalleerd, een oude Bannon-getrouwe (uit zijn vroegere campagne) waar net een sjoemelonderzoek tegen geopende was. Libby Liu, directeur van het Open Technology Fund, kreeg daarop een smeercampagne te verwerken. Ze gaf uiteindelijk haar ontslag omdat ze merkte dat er sterk gelobbiet werd om geld aan commerciële, gesloten technologie te besteden in de tools voor privacy op internet.

Ook een paar topmensen van The Voice of America, dat ook onder het Agency for Global Media valt, namen ontslag. Ook bij hen werd dat voorafgegaan door een denigrerende publieke aanval uit het Trump kamp.

Het werk van opentech.fund:

https://www.opentech.fund/results/

De mensen erachter:

https://www.opentech.fund/about/people/

Je vindt er mensen als Cory Doctorow, Bruce Schneier enz.

https://www.opentech.fund/news/

Gelaatsherkenning

Plots is de technologie van gelaatsherkenning, soms gecombineerd met Kunstmatige Intelligentie, in het oog van de storm terechtgekomen. De lang bewierrookte “Facial Recognition Technologie lijkt ook wel Racial Recognition Technology” te zijn.
Eerder al kondigde IBM aan zijn technologie niet meer verder te ontwikkelen. Nu Zegt Microsoft zijn gelaatsherkenningssoftware niet te verkopen aan de politie. Misschien betekent dat “niet aan de politie rechtstreeks maar wie weet langs welke leverancier-omweg..”? Of zit het venijn in de staart: “zolang er geen federale wet is de de technologie reguleert”. (Een Presidentieel decreet van Trump?)

In ieder geval toont het aan dat er nu over nagedacht wordt. Dat de technologie en de verspreiding ervan niet meer zo onschuldig wordt ingeschat.

2.3 Tbps aanval

Amazon gaf toe dat ze in februari een zware internetaanval hebben ondergaan. Ze kregen een DDOS-of overbelastingsaanval te verduren met een capaciteit van 2,3 terabit per seconde. Het was een gecoöridineerde aanval vanop een groot aantal internetadressen tegelijk naar hun cloudservers. De aanval duurde drie dagen en was waarschijnlijk gericht tegen een bepaalde klant van hun AWS cloud diensten, maar details daarover gaf Amazon niet. Bij de aanval werden gekaapte CLDAP servers gebruikt om het effect van de aanval te versterken.
Internetproviders werken al samen om dergelijke internetaanvallen af te remmen of in te dijken, en het was al van 2018 geleden dat er nog zo’n grote aanval gesignaleerd was. Meestal zaten die in de schaalgrootte van meer dan 1000 Gibabit ofwel 1 Terabit per seconde, maar dit was de eerste keer dat meer dan 2000 Gigabit werd gehaald.

Linux hardware

Linux hardware, in de betekenis van een Personal computer met het Linux besturingssysteem erop, is bij ons een zeldzaamheid in de computerafdelingen van winkels.

Meestal zijn het gespecialiseerde bedrijven die de combinatie aanbieden, en je moet dus iets verder zoeken dan de electro-grootwarenhuizen.

Een van die bedrijven dat in de VS opereert is System76. Zij bouwen zelf computers en moeten als kleinschalige speler opboksen tegen de grote computerbouwers en merken, die met veel grotere aantallen kunnen werken. Maar stap voor stap bouwt System76 zijn assortiment uit. Ze hadden al pc’s met intel en AMD processoren, en laptops met intel, maar nu komen ze op de markt met een laptop met een AMD processor.

Het is een zware laptop, voor zware gebruikers, de Serval WS

Hij heeft een 3rd Gen Ryzen 3600, 3700X, of 3900 CPU. De 3900 heeft 12 Cores en 24 threads, wat deze laptop een werkpaard maakt dat zware taken aankan als ingewikkelde simulaties en het renderen van 3D beelden. Hij kan tot 64 GB werkgeheugen krijgen en tot 4 Terabyte opslag ingebouwd krijgen. De batterij is verwisselbaar.

Klanten kunnen hun toestel zelf configureren op

https://system76.com/laptops/serval


Een Linux PC is ook bij ons moeilijk in verkoop te vinden. Een server met Linux is iets gemakkelijker te bestellen, althans voor bedrijven.

Methaanlek

In de VS wordt 281.000 ton methaan niet gebruikt. Het is methaan die weglekt uit oude oliebronnen. Af en toe zorgt die zelfs voor een uitbarsting, zoals vorig jaar in Californie. Bij bouwwerken in een dichtbevolkte buurt werd op een verlaten oliebron uit de jaren dertig gestoten. Het onderliggende probleem: het zijn oliebronnen die niet meer rendabel zijn en door de olieboorders zijn verlaten. In het beste geval wordt er een stop in gestoken, maar ze worden niet meer onderhouden.
Behalve de methaan die opstijgt en in de dampkring belandt, lekken de aangeboorde olielagen ook naar grondwater.
De daling van de olieprijzen maakt dit probleem van verlaten boringen steeds groter, en de scherpe daling door de coronacrisis deed er nog een schepje bovenop. Alleen al in Californie zijn er meer dan honderdduizend verlaten olieboorputten. Voor heel de VS zijn dat er een paar miljoen. En eigenlijk is er zelfs geen nauwkeurige data over.

In de fik

The Verge heeft een verhaal over een vrouw die tijdens rellen eind mei in Philadelphia een politieauto in de fik stak.

Het artikel bevat een mooie aktiefoto van een vrouw die brandend afval naar een vernielde politieauto mikt:

https://www.theverge.com/2020/6/18/21295301/philadelphia-protester-arson-identified-social-media-etsy-instagram-linkedin

De vrouw heeft een lichtblauwe t-shirt aan met ongedefinieerd opschrift, heeft een zakdoek voor haar mond gebonden en draagt oogbescherming, waardoor ze onherkenbaar is.

Maar door het bij elkaar leggen van veel verschillende beelden van die manifestatie kon ze wel geïdentificeerd worden. Op één van die foto’s staat ze, nog steeds gemaskerd, met de tekst op haar t-shirt wel leesbaar:

https://philadelphia.cbslocal.com/wp-content/uploads/sites/15116066/2020/06/cop-arson.jpg

“Keep the immigrants, deport the racists” staat er op.

Ook een tattoo op de rechterarm is zichtbaar, en die kan een identificatie bevestigen.

https://www.google.com/search?q=Keep+the+immigrants,+deport+the+racists&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=J_JI-0-xuDOZiM%253A%252CtNp3tOrsZvdOdM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRKRRumHsfEXN5VbsrITeuwPCmcIQ&sa=X&ved=2ahUKEwiNtKrDqovqAhXRGewKHcHcBZgQ9QEwCnoECAEQFg&biw=1280&bih=611#imgrc=PZqBdHI3cte9DM

Volgens het rapport van de FBI hebben ze enkel gebruik gemaakt van zoeken op internet om het beeldmateriaal te verzamelen, op zoek te gaan naar de website waar die t-shirt verkocht werd. Daar hebben ze de recenties van kopers gelezen, vonden ze een lovende bespreking van “alleycatlore” over dat ontwerp, en met die naam zijn ze via een sociale netwerksite bij het profiel van de verdachte gekomen, iemand uit Philadelphia.

Nota:
Zelf konden we die bepaalde t-shirt niet terugvinden in de online shop die vermeld wordt door de FBI.

https://www.etsy.com/search?q=keep+the+immigrants&ref=pagination&page=2

Wel het profiel met die naam (id=23864?), maar in haar lievelings-items kwam dat t-shirt in ieder geval niet voor.

https://www.etsy.com/people/alleycatlore?

Het zou natuurlijk kunnen dat ze andere technieken gebruikten om het te weten te komen, maar die niet wilden vrijgeven. Met dit verhaaltje bewijzen ze dat ze geen gelaatsherkenningssoftware nodig hebben om iemand op te sporen op basis van opnamen in de publieke ruimte.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Radio kwistax: RIOT in Vilvoorde

Uitzending do 18:00 ** June 11th, 2020 by wim.webgang **

Marthe live uit Vilvoorde met enkele interviews op “Radio kwistax”, die zich organiseren via RIOT

Live interventie Marthe

Live interventie Marthe uit Vilvoorde

encrypted messaging

Taking over the streets …

Matrix federated service build on old IRC

accounts made on eg
matrix.org

hackerspaces.be

(live interventie via Jitsi – in de uitzending werd enkel het geluid gebruikt, in de studio ook het beeld en de chat functie om regie te doen)

Volgens onze collega’s van Wikipedia: Riot

Riot.im is a free and open-source software instant messaging client based on the Matrix protocol and is distributed under the Apache License 2.0. Because it uses the federated Matrix protocol, Riot.im lets the user choose a server to connect to.[6]

Additionally, Riot.im supports end-to-end encryption, groups, channels and sharing of files between users.[7] It is available as a web application, as desktop apps for all major operating systems and as a mobile app for Android and iOS.[8] The development of the app is primarily done by the company New Vector Limited,[9] which is also involved in the development of the Matrix protocol itself.[10] New Vector Limited is based in the UK and France.[11]

Muziek
18:06:46.268 stazin – odeur de papier frag
18:12:45.414 Gloomer – Hx2 & e-Gloomy-nations – All Aboard (Radio Edit)
18:16:34.338 Jahzzar – 05 – Siesta
18:21:25.674 Podington Bear – Starling
18:23:16.661 Jacobus – Follow the Sine
18:28:18.847 Jacobus – Derealization Station
18:35:13.828 stazin – eccentrics
18:37:30.766 Nctrnm – Number
18:45:50.688 Tours – 01 – Enthusiast
18:48:43.043 Mr Pomme – Amtot

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Namaak is duur * Ruimtetelescoopziekte * Binnenverblijf te koop

i-nieuws 6 na 6 ** June 11th, 2020 by wim.webgang **

Namaak is duur

Een fabrikant van mondmaskers klaagt dat op Amazon namaak van zijn merk werd verkocht, en bovendien nog voor bijna twintig keer de prijs van het origineel (dat op dat moment zeer gegeerd was..).
Het bedrijf had de productie van zijn eigen mondmaskers opgedreven, wat ook een investering betekent. Het wil niet de namaakindustrie zien gaan lopen met de winst. De originele fabrikant kan immers zomaar niet de prijs van de mondmaskers verveelvoudigen, dat zou ongeloofwaardig zijn en ze moeten nadien ook verder met hun bestaande klanten, terwijl de namaakindustrie zich daar niets van moet aantrekken. De verkoopskanalen ervan zijn schimmig en moeilijk te volgen. Op Amazon bieden ze hun producten aan, en als ze aangegeven worden en door Amazon verwijderd, duiken ze onder een andere leveranciersnaam terug op. 3M gaat er nu toch achteraan, en spande al processen in tegen verschillende aanbieders, maar of ze ooit iets zullen opleveren blijft af te wachten. Moesten er schadevergoedingen betaald worden, zou de multinational die aan Corona onderzoek schenken.

Ook op andere online platformen werden woekerprijzen gevraagd voor mondmaskers en andere gegeerde corona-beschermingsmiddelen
Het openbaar ministerie van verschillende VS staten vroeg de online platformen om wat meer pro-actief op te treden.
De online platformen treden erg verschillend op tegen de woekeraars en vervalsers, e-Bay verwijderde bv alle alle aanbiedingen, maar andere site wachten op concrete klachten van klanten of vertrouwen op signalen van hun controle-software om in te grijpen.

Ruimtetelescoopziekte

Corona heeft ook toegeslagen bij het NASA project van de ruimtetelescoop. De opvolger van de succesvolle Hubble telescoop zou in maart 2021 moeten gelanceerd worden als alles volgens schema verloopt. Maar alles verloopt niet volgens schema, los van de al krappe timing. Door de corona epidemie viel een groot deel van het werk stil nadat personeelsleden positief getest hadden. Dat is niet zo gemakkelijk in te halen want er werd ook voordien al in ploegen gewerkt. Er moet nu werk ingehaald worden en een nieuwe planning voor de lancering vastgesteld worden.

Binnenverblijf te koop

In de VS is een binnenverblijf te koop voor achttien miljoen dollar. Ligging: in de buurt van Las Vegas. Het heeft een mooie retro seventees inrichting en heel wat wellness faciliteiten. Het binnenverblijf is gebouwd als een bunker; ondergronds en versterkt met staal en beton. Er is aangepaste verlichting voorzien voor een dag en nachtgevoel. Er is trouwens een terras, plantentuin, waterval en barbeque voorzien in deze luxueuze woning die ook wel doomsday bunker genoemd wordt. Als het echt doomsday wordt kan je er met een goede twintig uitverkorenen overleven.
Tegen de belangrijkste aanval op de VS, het coronavirus, had de bunker echter geen verweer. Maar dat is niet de reden dat hij van de hand gedaan wordt. Hij staat eigenlijk al 2 jaar te koop.
En dat ligt waarschijnlijk niet alleen aan gebrek aan kandidaten voor een seventies interieur. Dat is namelijk zo authentiek omdat de bunker in de jaren zeventig van vorige eeuw gebouwd is. En dat betekent dat bv ook alle techniek van die tijd is. En de verlichting. Daarvoor werden buislampen gebruikt, die op een schakelbord manueel moeten omgeschakeld worden naar ochtend, dag, avond of nacht om je juiste bioritme te houden. De woning heeft dus na 40 jaar waarschijnlijk wel eens een update nodig…

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

(Hoe zeker niet) Overschakelen op ipv6

Uitzending do 18:00 ** June 4th, 2020 by wim.webgang **

Er zijn wel wat lessen te trekken uit de overschakeling op ipv6 van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Department of Defense. Of eerder uit de pogingen om om te schakelen, want het lukt al een 17-tal jaren niet…

Zie verder “IPV6 en het Amerikaanse leger” en hoe niet over te schakelen op ipv6 …

Muziek
18:09 Gloomer – Gloomy – Deeep Bass Frequencies
18:27 krackatoa – 07 – so long sapien
18:33 stazin – odeur de papier frag
18:36 Gloomer – Belgium Is A Beautiful City
18:44 Broke For Free – 01 – Night Owl
18:51 Livio Amato – 01 – Musa 6th melody
18:59 DEED – ELIPSE

prepared 04-06-2020 by WebgangBCP v.0.4.8


IPV6 en het Amerikaanse leger

DOD en ipv6

Het Amerikaanse ministerie van landsverdediging, afgekort het DOD, was een voorloper bij het ontwikkelen van het internet, dat later openbaar en gecommercialiseerd werd. Maar ondertussen heeft de Amerikaanse defensie het moeilijk met de omschakeling op het nieuwe internetprotocol IPV6. Nu ja, nieuw is het eigenlijk niet echt, alleen wordt het maar mondjesmaat ingevoerd, niet alleen bij het leger, maar ook in handel en industrie, en in LAN of thuisgebruik. Ondertussen zou bijna een derde van het internetgebruik op IPV6 draaien.
Het Amerikaanse leger deed een eerste poging om het in te voeren in 2003. Dat was een interessante oefening, want daardoor werd duidelijk wat nog nodig was om het te kunnen invoeren. Het gebrek aan geschoold personeel maakte het toen te riskant om er mee verder te gaan, als de technologische kennis ontbreekt komt de veiligheid in het gedrang
Mogelijk hadden ze ook nog bedenkingen bij de veiligheid van IPV6 op zich.

Poging 2

Een tweede poging in 2010 leverde niet echt en doorbraak op. Ook die poging werd stopgezet, trouwens ongeveer om dezelfde redenen als de eerste keer.

In 2014 werd een rapport opgesteld dat in 2015 naar buiten kwam, en waarin bleek dat ze weinig gecoördineerd werkten en ook niet de nodige vaart zetten vanuit alle niveau’s. Ook dat ze met allerlei oude systemen zitten waarbij misschien niet overgeschakeld kan worden. Dan moet er een gemengde omgeving met IPV4 en IPV6 draaiend gehouden worden en dat is ook complex.

Poging 3

In 2017 startte de laatste omschakelingspoging. Nu is er een doorlichting naar buiten gekomen van een overheidsaudit die zegt dat ook de huidige poging fout aan het lopen is. Ze merken daarbij op dat het defensie de basisregels voor een overschakeling van IPV4 naar IPV6 aan zijn laars lapt. Die zijn opgesteld door het OMB van het Witte Huis in 2006. Het OMB stelde 4 voorwaarde op:
1) Stel iemand aan om de overgang te leiden en te coördineren.
2) Maak een inventaris van alle bestaande IP apparatuur en technologie die voldoet.
3) Maak een kostenraming
4) Maak een risico-analyse

Enkel het aanstellen van een officier is gebeurd, de rest niet. En het ziet er naar uit dat defensie vindt dat dat niet hoeft, of zelfs niet kan.

Een plan

Maar goed, ze hebben een eigen plan opgesteld. Daarin gingen ze alvast in 2019 de gemakkelijkste systemen overschakelen, namelijk de gewone publieke websites en hun e-mail systeem. Maar dat is niet gelukt, omdat de planning onrealistisch was. Hun eigen planning dus.

Hun eigen planning bestond uit 18 stappen die ze moesten zetten tegen maart 2020. Zes van die stappen hebben ze werkelijk gezet binnen de vooropgezette tijd, 12 niet. Voor een aantal daarvan is enkel sprake van uitstel van een paar maanden.

Een van de oorzaken van het niet halen van hun eigen planning was trouwens het ontbreken van een inventaris. En dat was, inderdaad, een van de voorwaarden van het OMB, waarvan ze vonden dat ze er niet aan hoefden te voldoen.

Kortom, het rapport heeft drie aanbevelingen, en die zijn letterlijk hetzelfde als de drie voorwaarden van het OMB waaraan nog niet voldaan was.

Rapport

Het rapport voor het congres met de titel “Internet protocol versie 6″ en subtitel “Het ministerie van Defensie moet de overgangsplanning verbeteren” is ondertekend door de directeur informatie technologie en cybersecurity, en staat op:

De link naar het rapport. https://www.gao.gov/assets/710/707292.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Levend Computermuseum sluit * Corona-modems * Firefox 77 * Einde van de regel 80 * Maaltijden met verlies

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2020 by wim.webgang **

https://lkml.org/lkml/2020/5/29/1038

Levend Computermuseum sluit

Het ziet er slecht uit voor “The Living Computers: Museum + Labs”. De instelling is naar aanleiding van de coronacrisis gesloten, en het lijkt een definitieve sluiting te worden.
Het museum is opgericht door Paul Allen, in 2012. Helaas stierf Allen in 2018, op zijn 65e.
Het computermuseum was ontstaan uit zijn persoonlijke interesse. Hij maakte zelf ooit met een schoolkameraad een basic programmeertaal voor een home computer, en ze startten daarna samen een softwarebedrijf. Allen maakte er fortuin mee, maar werd door zijn zakenpartner buitengewerkt.
Hij startte dan met zijn zus een eigen zakenimperium met de naam Vulcan. Hij investeerde veel in culterele projecten, en naast het computermusuem zat daar ook nog een vliegtuigmuseum bij, verder een cinema, enz.

Het computermuseum had een enorme collectie computers, van mainframes tot homecomputers en allerlei randapparatuur.
Ze begonnen met de prive-collectie van Paul Allen, maar aanvaardden ook donnaties van apparatuur.
Ze hadden een wishlist openstaan:

IBM 709
IBM 360 (All Models)
IBM 370 (All Models)
IBM 7094
DEC PDP-10 (KA)
DEC PDP-1
Apollo Guidance Computer (complete)
Burroughs B5500
ARDS terminal
BBN Honeywell based IMP
Tape Racks
Datapoint 2200
MACHACK IV (Software)
TECH and TECH2 (Software)
BASIC Plus 2 (BP2, B+2) (Software)
MODCOMP I, II, III or IV
TI (Texas Instruments) 960A Minicomputer
Apple Lisa 1
Wang Computers
BBC micro
FM Towns
X68000

Computers die binnen kwamen werden gerestaureerd in hun eigen werkplaats. Onderzoekers konden ook gebruikmaken van hun collectie.

https://www.livingcomputers.org/

Corona-modems

In de VS werden de kabelmaatschappijen aangepakt omdat ze huurgeld aanrekenden voor de kabelmodems of routers bij abonnees die hun eigen router gebruikten. Er was in 2019 een wet gemaakt om dat soort praktijken te verbieden, en die moest ingaan deze maand, op 20 juni. De toezichthoudende overheidsdienst, de FCC, lijkt meer bekommerd om de kabelmaatschappijen dan om de consumenten. Ze keurden een vertraging van de invoering goed om de providers meer tijd te geven om zich aan te passen, met als reden het coronavirus. Daardoor zouden gebruikers nog tot december huur van bv 10 dollar per maand moeten blijven betalen voor een apparaat dat ze niet gebruiken en soms ook niet ontvangen hebben.

Ook bij ons geven de adsl-en kabelmaatschappijen er dikwijls de voorkeur aan om hun eigen “bakjes” te doen gebruiken door de klant, bv door ze zogenaamd gratis te leveren. Ze combineren dan de routerfunctie met switch en wifi, wat gemakkelijk is voor de klant; en meestal ook nog met digitale tv. Maar daarmee zit het bedrijf wel met één voet binnen, want de klant heeft niet de volledige controle over dat apparaat. De leverancier kan het toestel op afstand beheren, en heeft er dus controle over, en daarmee ook toegang tot veel gegevens.

Er zijn wel momenten geweest waar je bv bij telenet tijdens de installatie kan kiezen voor een “modem only”, maar je moet dan weten dat je die vraag moet stellen. Of je kon nadien home gateway omruilen voor een “modem only”, maar dan kwamen daar kosten bij kijken.

Firefox 77

Firefox 77 is officiëel uitgekomen. Firefox is het programma waarmee je op internet surft als je niet kiest voor de browser die bij je systeem geleverd wordt. De keuze om Firefox te gebruiken kan ingegeven zijn door meer vertrouwen in het respect dat het programma heeft voor de gebruiker. Microsoft, Google en Apple leveren hun eigen browsers bij hun systemen, maar die bleken al meermaals ook vooral het doel van de fabrikant te dienen. Firefox is een open source browser die gemaakt wordt door de non profit Mozilla Foundation. Firefox 77 kwam dinsdag uit voor Linux, Mac en Windows gebruikers. Hij is te downloaden van Firefox.com. Bestaande gebruikers kunnen upgraden. Linux gebruikers krijgen hem na verloop van tijd automatisch binnen met hun software updates of bij installatie van hun Linux distributie, die bijna altijd Firefox of een afgeleide meelevert.
Op zich zitten er in deze Firefox geen grote veranderingen voor gewone gebruikers. Maar web developers zullen er wel blij mee zijn, want er zitten wat extra hulpmiddeltjes in om de code van een webpagina te analyseren. Sommige hulpmiddelen voor web-programmeurs zijn zuiniger met het geheugen, of ze werken 10 keer sneller nu.

Einde van de regel 80

Wie de Linux kernel broncode bekijkt, kan zien dat een lijn broncode maximum 80 tekens heeft. De oorsprong daarvan ligt bij de computerschermen van de beginjaren. Die konden maar 80 tekens weergeven op een lijn op het scherm, en hadden ook maar 25 lijnen per scherm. Dat waren textschermen, dus het lettertype of het venster wat kleiner of groter zetten, bestond niet.
Maar nu laat Linux Torvalds die strikte limiet een beetje los. In de controleprogramma’s de de broncode op voorhand doorlopen, wordt de grens wat opgeschoven naar 100 tekens. Daarmee wordt vermeden dat op een geforceerde en onpraktische manier een lijn wordt gesplitst omdat men net boven 80 tekens komt. Sommige tools zoals grep werken lijn per lijn en daarbij zijn regels broncode die over meer lijnen zijn opgesplitst een probleem om te interpreteren met grep.
Concreet: In het checkpatch.pr script is max_line_length nu aangepast van 80 naar 100.
En het controlescript geeft alleen nog een waarschuwing op de overtreding van de maximum lijnlengte als je de parameter “–strict” gebruikt, anders wordt het gewoon genegeerd.

citaat uit de commit:
“Coding style is all about readability and maintainability using commonly available tools”

Zie git.kernel.org committer Linus Torvalds 2020-05-31

Maaltijden met verlies

Volgens de Quartz website (qz.com) varwachten analisten dat Uber eats geld verliest op elke bestelling. Analisten schatten dat het bedrijf momenteel meer dan drie dollar verliest per bestelling. Ze werken eraan het verlies weg te werken en dat zou rond 2024 moeten lukken, zonder daarom al winst te maken.
UberEats is een sneller groeiende tak dan de gewone taxiritten. Maar het bedrijf is niet alleen in de markt, en mikt duidelijk meer op groei dan op winst. Doordash is één van de concurrenten.
Begin van dit jaar trokken ze naar de beurs. Maar Doordash verliest ook geld, meer dan vierhonderd miljoen vorig jaar. Toen namen ze alvast een ander bedrijf over, Caviar. Caviar was een leverdienst voor de betere restaurants, en werd in 2014 gekocht door Square, dat zijn eigen voedselleverdienst niet van de grond kreeg. Ook nog anderen stopten ermee: Amazon stopte met zijn Restaurant delivery service. Yelp gaf Eat24 op; het werd verkocht aan GrubHub.
GrubHub dan, een van de groten die wel uit de kosten lijkt te komen. Het heeft behalve Eat24 ook Seamless, Tapingo, Levelup en MenuPages onder zijn vleugels. Maar ook GruHub heeft het niet gemakkelijk. Het lag in 2019 al overhoop met de restaurants in ondermeer New York, die klagen dat het bedrijf aan hun marges knabbelt. De aandelen namen een duik eind 2019 toen de winstverwachtingen van de aandeelhouders niet werden ingelost. Daarop gaf GrubHub toe dat hun maaltijdleveringen fundamenteel verlieslatend zijn. De winst wordt gemaakt met de extra diensten die aan de restaurants geboden worden. Het bedrijf heeft de contacten met de klanten in handen, en maakt daar winst uit. Eigenlijk doet het dus net als de andere grote webdiensten, en is het vooral een marketing en reklameburo.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

We dachten al dat Uber Open Source gebruikte …

WebGang blog ** June 4th, 2020 by wim.webgang **

Uber fietsjes worden gerecycleerd tot open source …
(FOSS : Free and Open Source Software)

https://twitter.com/i/status/1265492792018599936

Lift ^ | Lift v | Comments Off